Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Αβεβαιότητα προκαλεί η νίκη των ισλαμιστών - ΚΑΙ ΑΛΛΑΧ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τουρκία: Θρίαμβος και αυτοδυναμία ισλαμιστών - ΝΕΑ ΦΡΟΥΡΑ 3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΣΛΑΜ ΧΩΡΙΣ ΦΕΡΕΤΖΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ((Ρίζου): ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΨΗΦΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΧΩΡΑ: ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΡΕΤΖΕ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ!

ΕΘΝΟΣ: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΚΙΝΗΤΑ: ΧΟΡΟΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - Ακόμη και εντός της ελληνικής Προεδρίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΑΡΚΩ-ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ 53.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Απολύτως πειστικός»... «Φυσικά, ο κ. Σημίτης δεν έδρασε αυθορμήτως, όταν έκανε το άνοιγμα στον κ. Ερντογάν. Είχε τις συγκεκριμένες πληροφορίες του. Και μέρος αυτών προέρχονταν από τη συνάντηση που είχαν οι δεκαπέντε πρέσβεις της Ε. Ενωσης με τον κ. Ερντογάν, προεκλογικώς. Κατά τη συνάντηση αυτή εμφανίστηκε απολύτως πειστικός στους Ευρωπαίους συνομιλητές του, δίνοντας πολλαπλές διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα του έχει μόνον φιλοευρωπαϊκές τάσεις» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Κι όμως «δένει» με Ευρώπη... «Η Τουρκία είναι μια ισλαμική, ασιατική και φυσικά υπανάπτυκτη χώρα, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας μαζί της, δεν μπορεί όμως να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη με βάση τα νεοταξικά οράματα των κ.κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου» (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Η ώρα του λογαριασμού: «Ηρθε και για τη χώρα μας η ώρα του λογαριασμού τόσο για τη συμμετοχή της στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ όσο και για τον Ευρωστρατό... Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να υποβληθεί σε έκτακτη δαπάνη της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί περιφερειακή στρατιωτική υπερδύναμη (!), αν επιθυμεί να συνεχίσει να μετέχει στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον σε εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη του προτείνει ένα είδος "shopping list", από την οποία καλεί τη χώρα μας να... ψωνίσει πανάκριβα οπλικά συστήματα, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις» (Ν. Χασαπόπουλος - ΒΗΜΑ).

«ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ» ΝΙΚΗ

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ: «Το κόμμα μας είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη για να υπάρξει πολιτική βούληση που θα επιταχύνει την πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ενισχύσει την ενσωμάτωση της τουρκικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία, και τέλος, θα συμβάλει στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος» (Από τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του Ρ. Ερντογκάν - «ΝΕΑ»).

«ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΕΝΟΣ»: «Η ερμηνεία των Αμερικανών αναλυτών είναι ότι πρόκειται για "ογκώδη ψήφο διαμαρτυρίας" και θεωρούν τον ηγέτη των ισλαμιστών Ταγίπ Ερντογάν περισσότερο "λαϊκιστή παρά ισλαμιστή". Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες να "πακεταριστεί" αναλόγως στην Ουάσιγκτον και τον επιχειρηματικό κόσμο της Νέας Υόρκης. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του στο περυσινό "Νταβός" στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε όποιον έπρεπε να γνωρίσει από "ειδικούς περί τα τουρκικά" και τους εντυπωσίασε - όχι με τα αγγλικά που δεν ξέρει, αλλά με τις θέσεις του» (Αλέξης Παπαχελάς - «ΒΗΜΑ»).

Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: «Η Ουάσιγκτον επενδύει στη στενή σχέση με το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας (σ.σ. Τουρκίας) για τη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας και τον χειρισμό σωρείας διεθνών ζητημάτων στα οποία κυριαρχεί φυσικά το Ιράκ, αλλά περιλαμβάνεται και το Κυπριακό. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η σημερινή συγκυρία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 28 ετών για λύση του Κυπριακού, αλλά κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο τη συγκατάθεση των στρατηγών» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΞΑΣΘΑΙ... «Στην Αθήνα προτίθεται να κάνει την πρώτη επίσκεψη εκτός Τουρκίας ο θριαμβευτής των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία κ. Ερντογάν... Ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επισκεφθεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από την Αθήνα, με επιστολή του, και έλαβε θετική ανταπόκριση από την Ελλάδα» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - «ΝΕΑ»).

Φερετζές της αλλαγής...

Η ολοσχερής αντικατάσταση του «παλιού πολιτικού σκηνικού» στη γειτονική χώρα δεν αναμένεται να οδηγήσει και σε φιλολαϊκές πολιτικές

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Με τις εκλογές του 1981 στην Ελλάδα παραλλήλισαν ορισμένοι «έγκυροι» αναλυτές τον «πολιτικό σεισμό» και τη «ριζική αλλαγή» που προκλήθηκαν στην Τουρκία από το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών. Προχωρώντας μάλιστα ακόμα περισσότερο, δε δίστασαν να παρομοιάσουν τον «αινιγματικό» Ερντογκάν με τον ...Α. Παπανδρέου! Δε διευκρινίζουν ωστόσο πού εντοπίζουν τις παραπάνω ομοιότητες...

Δεν είναι όμως δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι αυτές εντοπίζονται στις δυνατότητες που έχουν οι άρχουσες τάξεις των δύο χωρών να χρησιμοποιούν κόμματα με «ριζοσπαστικά» συνθήματα για να εδραιώσουν τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και να εκτονώσουν την εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή σε ελεγχόμενες και ανώδυνες κατευθύνσεις, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα. Οτι το ΠΑΣΟΚ έχει παίξει έναν τέτοιο ρόλο είναι αναντίρρητο και ιστορικά αποδεδειγμένο. Για τον «κεντροδεξιό» Ερντογκάν, θα «δείξει», αν και δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες για το «πού (θα) το πάει». Ο ίδιος, εξάλλου, έχει φροντίσει, πίσω από τη δημαγωγική αχλύ, να καταθέσει διαπιστευτήρια στα μεγάλα αφεντικά της «νέας τάξης»...

Ο τουρκικός λαός, στέλνοντας σχεδόν το σύνολο της «παλιάς φρουράς» του πολιτικού κατεστημένου στα αζήτητα της ιστορίας, εξέφρασε με σαφέστατο τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όπου τον οδήγησαν δένοντας τη χώρα στο άρμα του ΔΝΤ και της «νέας τάξης». Στο ερώτημα όμως αν αυτή η έκφραση διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας θα «πιάσει τόπο» προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, δεν μπορεί να δοθεί καταφατική απάντηση. Η ολοσχερής αντικατάσταση του «παλιού πολιτικού σκηνικού» στη γειτονική χώρα δεν αναμένεται να οδηγήσει και σε φιλολαϊκές πολιτικές. Οσο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Κυπριακό, Αιγαίο), πέρα από τις περίεργες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση Σημίτη, αυτές δεν αποφασίζονται κυρίως στην Αγκυρα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ