Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δυο κόσμοι σε σύγκρουση

Λεφτά, πράγματι, υπάρχουν. Αλλά τα 'χουν οι καπιταλιστές, στις τράπεζές τους. Εκεί συγκεντρώνεται ο πλούτος. Γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο υπάρχουν μόνο χρέη. Οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν με διαχείριση στους φόρους να συγκαλύψουν τη διαφορά, χωρίς να πειράξουν το καπιταλιστικό κέρδος που είναι η κυρίαρχη αξία και επιδίωξη. Στο μεταξύ, η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται. Ωσπου ανάμεσα στους αποκάτω, που δεν αντέχουν, γενικεύεται ένα «κλίμα ανομίας». Τότε ο φόβος της αστικής τάξης γίνεται έκδηλος. Τι είναι, άλλωστε, το σύστημα χωρίς την εφαρμογή των νόμων του;

Της κοινωνίας η διαφορά που φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά, κατά πως λέει και το λαϊκό τραγούδι, δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι η διαφορά που γεννιέται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. Και λύνεται με την ανατροπή του. Αυτήν την εξέλιξη προσπαθεί να καθυστερήσει η αστική προπαγάνδα, παρεμβαίνοντας στο νου των ανθρώπων, υποβάλλοντας συμπεράσματα που διαιωνίζουν το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Ξεχωριστή θέση σ' αυτήν την παρέμβαση έχει η αποσπασματικότητα στην παροχή πληροφοριών παρέα με την παραπληροφόρηση.

***

Οταν πριν από λίγο καιρό δημοσιεύτηκε η είδηση, σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία γενετικής έκανε ένα ποντίκι να κελαηδάει, ήταν πολλοί αυτοί που γέλασαν.

Χτες μια άλλη είδηση έλεγε πως 100.000 τόνοι κρέατος και αυγών με διοξίνες φαγώθηκαν από ανυποψίαστους ανθρώπους σ' όλη την Ευρώπη.

Οταν θα αρχίσουν και οι άνθρωποι να κελαηδάνε, κανείς δεν θα συσχετίσει τα πειράματα των γενετιστών με την επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους. Τα δυο γεγονότα τυπικά είναι ασύνδετα. Δουλειά της αστικής δημοσιογραφίας είναι να κρύψει τον παράγοντα καπιταλιστικό κέρδος που τα συνδέει.

Αυτή η δημοσιογραφία πανηγύριζε χτες για την κατάργηση του σχολικού βιβλίου στις ΗΠΑ, εξέλιξη απαραίτητη στο σύστημα, εκτός των άλλων και για να εκτιναχθούν οι πωλήσεις ενός ηλεκτρονικού «γκάτζετ», που πλασάρεται σαν υποκατάστατο του βιβλίου.

Η ίδια δημοσιογραφία δεν έκανε συσχετισμό για το γεγονός ότι ενώ χιλιάδες πουλιά και ψάρια σε μια πολιτεία των ΗΠΑ πέθαναν από τοξική παρέμβαση στην τροφική αλυσίδα, οι άνθρωποι, που εδώ και καιρό εκπαιδεύονται να μη διαβάζουν βιβλία, αντί να ψάξουν την αιτία του κακού έσπευσαν στις εκκλησίες για να σωθούν από τη «συντέλεια του κόσμου».

Δουλειά της αστικής δημοσιογραφίας είναι και το να απαγορεύει στο νου να κάνει απλούς συνειρμούς. Για να μπορεί η ίδια, μέσα από το μονοπώλιο της πληροφόρησης, να στέλνει το μυαλό των ανθρώπων πότε στο κυνήγι μαγισσών και πότε στις εκκλησίες για τη σωτηρία της ψυχής, ποτέ όμως στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, της κύριας, εντέλει, αιτίας για τα τόσα δεινά των ανθρώπων.

***

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η αστική δημοσιογραφία και στη χώρα μας απογειώνεται και αναδεικνύεται σε δυνάστη αντάξιο της τάξης που υπηρετεί.

Ολο και πιο επιθετικά, δημοσιογράφοι που έχουν μηνιάτικο μεγαλύτερο από τους μισθούς ενός χρόνου του εργάτη, βομβαρδίζουν τα λαϊκά στρώματα με μια μελετημένη προπαγάνδα, που στοχεύει, όχι μόνο να παρουσιάσει σα μονόδρομο την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και να σπείρει την απογοήτευση, να εδραιώσει το συμβιβασμό και την υποταγή των εργατών στις θελήσεις των καπιταλιστών.

Σε κορυφαίους αυτής της αθλιότητας αναδεικνύονται μεγαλοστελέχη του Αλαφουζέικου.

Χτες, χιλιάδες άνθρωποι χειροκρότησαν την αγωνιστική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έξω από δεκάδες τράπεζες σ' όλη τη χώρα για την απαγόρευση των πλειστηριασμών και τη διαγραφή των δανείων των ανέργων.

Ε, στον «Σκάι» οι Οικονόμου και Λυριτζής προσπάθησαν να σβήσουν τη σημαντικότατη κινητοποίηση, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι «έτσι απαξιώνονται οι κανονικές κινητοποιήσεις».

Για να μην αφήσουν αμφιβολία για το ποιες πρέπει να είναι οι «κανονικές κινητοποιήσεις» έβγαλαν στο γυαλί τον ιδιοκτήτη της ΝΕΟΓΑΛ μαζί με έναν εργατοπατέρα, για να εξηγήσουν πως η συμφωνία που υπέγραψαν στο σβέρκο των εργατών για μείωση μισθών έγινε γιατί «είμαστε μια υγιής επιχείρηση» (είπε ο εργατοπατέρας) και γιατί «το δύσκολο είναι να πεισθούν οι εργαζόμενοι» (συμπλήρωσε το αφεντικό), για να επαυξήσουν οι Λυριτζήδες πως από αυτήν την εξέλιξη «θα ωφεληθεί ο καταναλωτής».

Η θέση που παίρνει καθένας απέναντι στην ταξική διαφορά είναι αυτό που ξεχωρίζει και τον «Ριζοσπάστη» από την αστική δημοσιογραφία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΘΝΟΣ: Τα νέα όρια για συντάξεις σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες

ΤΑ ΝΕΑ: Τι ακριβώς θα ισχύσει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στις συντάξεις για εργαζομένους στις ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κομπίνα της ΔΕΗ με αυξήσεις έως 39%

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμψηφίζεται ο ΦΠΑ με χρέη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανεξετάζεται η καταβολή ΦΠΑ σε δόσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με δόσεις η πληρωμή ΦΠΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ολική επιστροφή στα σενάρια χρεωκοπίας και επαναφοράς στη δραχμή

Η ΑΥΓΗ: Το τέλειο ...φακέλωμα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μας κυβερνούν επικίνδυνοι ερασιτέχνες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πρόβλημα και η λύση

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες αύξηση από 30% σε 50% των αντίγραφων φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία και αύξηση στα 5 ευρώ από τα 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας, προωθώντας ραγδαία την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων και άγρια χαράτσια για παροχή υπηρεσιών Υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία. Αναγορεύουν την Υγεία σε κόστος ως το βασικό κριτήριο στην επιλογή θεραπείας και φαρμάκου, κόντρα στο επιστημονικό κριτήριο.

ΠΑΜΕ: Τα συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς και μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία να δώσουν απάντηση στις εγκληματικές και ανθυγιεινές αποφάσεις της κυβέρνησης. Να συμβάλουν αγωνιστικά για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης και να γίνει η Υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα, που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών» (το πρώτο θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Οι εργατοπατέρες και ο ρόλος τους

«Οδηγίες για την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου των επιχειρησιακών συμβάσεων, που καταργούν τις κλαδικές για να διασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι είναι ο ισχυρός μοχλός του κεφαλαίου στο εργατικό κίνημα, προκειμένου να εφαρμόζονται τα πιο βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. Και μάλιστα μία μέρα μετά την υπογραφή τέτοιας σύμβασης στη ΝΕΟΓΑΛ από τους εκπροσώπους του εργοδοτικού σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που αποκαλύπτει ότι οι λόγοι εφαρμογής που επικαλείται ο αντεργατικός νόμος είναι απλώς πρόσχημα για τη γενικευμένη εφαρμογή του (...) Οταν δίνονταν οι μάχες των ταξικών συνδικάτων ενάντια στον αντεργατικό νόμο οι εργοδοτικοί της ΓΣΕΕ δήλωναν ότι "δε θα υπάρξει συνδικαλιστής που θα υπογράψει τέτοιες συμβάσεις" ή ότι ακόμα και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο "θα το καταργήσουμε στην πράξη"(!). Τώρα κάνουν ακριβώς το αντίθετο: Το εφαρμόζουν στην πράξη βγάζοντας εγκυκλίους για την εφαρμογή του» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

«ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ»*

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ: «Ξεπέρασαν το ενάμισι εκατομμύριο οι χρεοκοπίες φυσικών προσώπων στις ΗΠΑ το 2010, σημειώνοντας άνοδο για έκτο συνεχόμενο χρόνο (...) τα εδώ και χρόνια υπερχρεωμένα αμερικανικά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς βιώνουν μηδενική αύξηση του εισοδήματός τους και στασιμότητα στην οικονομία» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Σύμφωνα με το περιοδικό "Φορμπς", περίπου 20 τρισ. δολάρια είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων. Και η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" εκτιμά πως το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου έχει φυγαδευθεί σε υπεράκτιες τράπεζες: "Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πραγματοποιείται το 80% των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών. Περισσότερα από τα μισά κεφάλαια των διεθνών χρηματιστηρίων "σταθμεύουν" εκεί σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους". Σε αυτό το παιχνίδι είναι αναμεμειγμένες οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου (...) είναι αφάνταστη η επιρροή και η εξουσία που ασκούν τα αφορολόγητα πλούτη τους (...) κατέχουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, ασκούν επιρροή στις κεντρικές τράπεζες των χωρών, ελέγχουν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και "ενισχύουν" οικονομικά τους πολιτικούς, οι οποίοι ανοίγουν στους φορολογικούς νόμους "παραθυράκια" για να φυγαδεύσουν τα αφορολόγητα πλούτη τους» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ: «Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο για το 2011 είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της φοροδιαφυγής. Οσο δεν αντιμετωπίζεται τόσο θα διευρύνονται οι άδικες "οριζόντιες" περικοπές και λύσεις, επί δικαίους και αδίκους αδιακρίτως. Γεγονός, που από τη μια ανατροφοδοτεί την κρίση και από την άλλη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, υπονομεύοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Είναι σαν να ...επιδιώκουμε τις κοινωνικές εκρήξεις! Σαν να "ξυνόμαστε" στην "γκλίτσα του τσοπάνη"...» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ: «Το κράτος οφείλει να επανεξετάσει το σύστημα των διοδίων και να εξαρτά το αν μια κοινοπραξία μπορεί να τα εισπράττει από την πρόοδο των έργων της. Αλλιώς θα πολλαπλασιασθούν τα κρούσματα οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω ένα κλίμα ανομίας και ανεξέλεγκτης παραβατικότητας στη χώρα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

* Από λαϊκό τραγούδι: «Της κοινωνίας η διαφορά, φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ