Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ναι μεν αλλά...

Πέρασε τροπολογία να μην καταργηθεί η επιδότηση στα καπνά, αλλά υπάρχουν και ουρές

Αντιφατικές τροπολογίες ψηφίστηκαν στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη νέα πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Καπνού. Στα θετικά περιλαμβάνεται και το ότι ψηφίστηκε ανάμεσα σε άλλα, κυρίως από τους ευρωβουλευτές του νότου, μια τροπολογία για διαγραφή από τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του χωρίου που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό από το 2005. Βέβαια, μένει να γνωμοδοτήσει σχετικά και η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11-14 του Μάρτη και το βασικό να ψηφιστεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά όπως επιδιώκεται από τα επιτελεία των Βρυξελλών και μάλιστα να αυξηθούν περαιτέρω επιδοτήσεις και να μην υπάρχουν περιορισμοί στην καπνοκαλλιέργεια, μιας και η ΕΕ είναι ελλειμματική σε καπνό. Ομως αυτό το ζητούμενο, κάποιοι το προσπέρασαν, αφού ψηφίστηκαν και τροπολογίες. Κάποιες από αυτές τις τροπολογίες έθεσαν Ελληνες ευρωβουλευτές και οι οποίες εντάχθηκαν σε μια κατεύθυνση διαχείρισης των καταστροφικών προτάσεων της ΕΕ. Τέτοιες τροπολογίες είναι η 25η του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Μπαλτά και η 46η του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου. Πρόκειται για δύο τροπολογίες που στην ουσία αποδέχονται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναιρούν στην πράξη τις όποιες θετικές τροπολογίες ψηφίστηκαν.

Πιο ειδικά, στην 25η τροπολογία του Αλ. Μπαλτά προτάθηκε να προστεθεί στο αντικείμενο του ειδικού ταμείου καπνού και ένας νέος τομέας που θα ασχολείται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μετάβασης για τους παραγωγούς καπνού προς άλλες καλλιέργειες και οικονομικές δραστηριότητες. Στην 46η τροπολογία του Αλ. Αλαβάνου προτείνεται κάτι παρόμοιο. Την εξασφάλιση εναλλακτικών δραστηριοτήτων στους παραγωγούς καπνού που να δημιουργούν ισοδύναμη απασχόληση και εισόδημα μέσω της υιοθέτησης ενός προγράμματος RETOBAC, που θα χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Αν αυτές οι δύο τροπολογίες δεν κινούνται σε μια κατεύθυνση συμβιβασμού και αποδοχής των καταστροφικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε πού κινούνται και σε τι αποσκοπούν; Και μην πουν μερικοί ότι πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν κάπως τους ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς, μια και η ΕΕ σκοπεύει έτσι κι αλλιώς να τους «απολύσει» από την καπνοκαλλιέργεια χωρίς αποζημίωση.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΙΤΗΡΩΝ
«Σκόνταψαν»... σε λάθη

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μεγάλος αριθμός σιτοπαραγωγών καρτεράει ακόμα τις στρεμματικές επιδοτήσεις για την καλλιέργεια του 2001. Το πρόβλημα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται: «Σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Πελασγία Φθιώτιδας μεγάλες υπαρκτές εκτάσεις σιτηρών δεν επιδοτήθηκαν αν και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την προβλεπόμενη περίοδο καταβολής τους, επειδή έγιναν λάθη στο σύστημα ελέγχου αυτών των εκτάσεων, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι αγρότες να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα». Ο υπουργός Γεωργίας ερωτάται: «Τι ενέργειες θα κάνει για να πληρωθούν άμεσα οι δικαιούχοι αγρότες και τι μέτρα θα πάρει για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Για τη συνέχιση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς
  • Την Κυριακή στη Λάρισα η παναγροτική σύσκεψη
  • Παναγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στις 6 του Μάρτη στην Καρδίτσα
  • Αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 31 Μάρτη, με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, προτείνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Σε πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, 3 του Μάρτη, στη Λάρισα, προσκαλεί εκπροσώπους Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από όλη τη χώρα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», θα συζητηθεί το πλαίσιο δράσης για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και η διοργάνωση του πανελλαδικού αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιό της, προτείνει να γιορταστεί η επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 31 του Μάρτη με τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΛ να προσκαλέσει σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που παίρνει το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα για τη συνέχιση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος έχουν διακηρύξει σαφώς και προς κάθε κατεύθυνση ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων αφορά στην πάλη υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι αγωνίζονται, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να μην «ξεριζωθούν» από τα χωριά τους.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η απόφαση για τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την ερχόμενη Τετάρτη, 6 του Μάρτη, στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν και στα Τρίκαλα και αναμένεται ν' αποφασιστούν και σε άλλες περιοχές.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΡΑΜΙΧΑ
Αυθαίρετη και παράνομη απόφαση

Δήλωση - καταγγελία του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων

Την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της πρασινογάλαζης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, να επιβάλει άγριο χαράτσωμα στους αγροτοκτηνοτρόφους, που είναι ενταγμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), καταγγέλλει με δήλωσή του ο Δημ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Χαρακτήρισε, επίσης, τη συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ πλαστή, τονίζοντας ότι η σχετική πρόταση για κλιμακωτή τιμολόγηση στις αιτήσεις ΟΣΔΕ, συνάντησε την καθολική αντίθεση πολλών προέδρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων τόνισε: «Σχετικά με τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) σύσκεψη που οργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ και αφορούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και ΟΣΔΕ έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Πρώτον να χαρακτηρίσω την απόφαση και την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ πλαστή που λέει ότι οι Ενώσεις Συνεταιρισμών ομόφωνα ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της.

Εντελώς αντίθετες ήταν οι απόψεις των ΕΑΣ σχεδόν όλης της χώρας στην πρόταση του προεδρείου εκτός και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν καταλάβαινε Ελληνικά ή μήπως έχουν πρόβλημα ακοής και δεν άκουσαν την τοποθέτηση των ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΛΑΡΙΣΑΣ - ΔΡΑΜΑΣ - ΚΟΖΑΝΗΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΦΑΡΣΑΛΩΝ κλπ. που είπαν ότι οι Ενώσεις δε δέχονται να πάρουν χρήματα από τους αγρότες για δουλιές τρίτων.

Την ευθύνη για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ έχει αποκλειστικά το υπουργείο Γεωργίας και αυτό θα πρέπει να πληρώσει τα όποια έξοδα απαιτούνται.

Οσον αφορά το θέμα της Τράπεζας οι Συνεταιριστές ήταν κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίησή της.

Θεωρώ, λοιπόν, την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ το λιγότερο σαν αλητεία και να σταματήσουν να γίνονται υποστηρικτές των αποφάσεων του υπουργείου Γεωργίας ή τουλάχιστον να μην πλαστογραφούν τα λεγόμενα των ομιλητών».

Το τιμολόγιο της ντροπής

Οσον αφορά το κατάπτυστο τιμολόγιο της διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για κάθε αίτηση ΟΣΔΕ, το χαράτσι ορίστηκε (χωρίς τον ΦΠΑ) για τους αγρότες, ως εξής: 3-50 στρέμματα 10.223 δρχ (30 ευρώ). Από εδώ και πάνω στην ταρίφα συνυπολογίζονται και τα δηλωθέντα αγροτεμάχια. 21-50 στρέμματα 1-10 αγροτεμάχια 10.223 δρχ. (30 ευρώ) και 11-20 αγροτεμάχια 15.334 δρχ. (45 ευρώ). 51-100 στρέμματα 1-20 αγροτεμάχια 15.334 δρχ. (45 ευρώ) και από 20 αγροτεμάχια και άνω 20.445 δρχ. (60 ευρώ). 101 - 200 στρέμματα 1-20 αγροτεμάχια 20.445 δρχ. (60 ευρώ) και από 20 αγροτεμάχια κι άνω 25.216 δρχ (74 ευρώ). Από τα 201 στρέμματα και άνω κι ανάλογα με τον αριθμό των αγροτοτεμαχίων το ποσό διαμορφώνεται από 25.216 δρχ. (74 ευρώ) μέχρι 80.076 δρχ. (235 ευρώ).

Για τους κτηνοτρόφους η κάθε αίτηση ΟΣΔΕ θα κοστολογείται (πάλι χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ) με βάση τον αριθμό των ζώων που θα δηλώνονται: 10-20 5.111 δρχ. (15 ευρώ), 21-50 10.223 δρχ. (30 ευρώ), 51-100 15.334 (45 ευρώ), 101-150 20.445 δρχ. (74 ευρώ), 151-200 25.216 δρχ. (74 ευρώ, 201-250 30.327 δρχ. (89 ευρώ), 251-300 35.097 δρχ. (103 ευρώ), 301-400 40.209 δρχ. (118 ευρώ), 401-500 50.090 δρχ. (147 ευρώ) και από 501 κι άνω 60.313 δρχ. (177 ευρώ).

«Τόσο αξίζουμε για την κυβέρνηση!»

Μιλούν στο «Ρ» αγρότες της Θεόπετρας Τρικάλων, που δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν πήραν τις... επιταγές του ΕΛΓΑ

Τρεισήμισι ολόκληρα κατοστάρικα αποτίμησε η κυβέρνηση την πλήρη καταστροφή της σοδειάς των αγροτών...
Τρεισήμισι ολόκληρα κατοστάρικα αποτίμησε η κυβέρνηση την πλήρη καταστροφή της σοδειάς των αγροτών...
Οταν πήραν στα χέρια τους τις επιταγές του ΕΛΓΑ οι αγρότες από τη Θεόπετρα Τρικάλων δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους. Το μυαλό τους πήγε αρχικά σε τυπογραφικό λάθος. Και αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά όντως για το «πραγματικό» ποσό των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τη χαλαζόπτωση, η οργή και η αγανάκτησή τους φούντωσε,. Και δικαίως καθώς δεν αντέχουν την κοροϊδία που υφίστανται από τον ΕΛΓΑ, όπου πληρώνουν πολλά χρήματα για την ασφάλιση των προϊόντων τους, από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χρήματα που απέκτησαν με τον ιδρώτα τους και δεν τους περισσεύουν, καθώς το εισόδημά τους είναι πολύ μικρό. Περισσότερο τους πειράζει και τους ενοχλεί η κοροϊδία και η προσβολή της νοημοσύνης τους και αρνούνται να συζητήσουν καν αν οι αποζημιώσεις του ενός ΕΥΡΩ και κάτι λεπτών καλύπτουν το σύνολο των ζημιών των καλλιεργειών τους.

Ούτε για τα εισιτήρια!

Μόλις ένα ευρώ και 16 λεπτά είναι το εξευτελιστικό ποσό της προκαταβολής του 50% της αποζημίωσης που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ στην αγρότισσα Ευαγγελία Παπαϊωάννου, για τις ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδεντρά της και το αμπέλι της από το χαλάζι.

Μιλώντας στο «Ρ» λέει ότι αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μόνο κοροϊδία. «Μόνο να πας στην Καλαμπάκα - συνεχίζει - θες ένα πεντακοσάρικο για εισιτήριο. Περισσότερο, δηλαδή, από την αποζημίωση που μου δίνει ο ΕΛΓΑ. Κι άλλο ένα πεντακοσάρικο για να γυρίσω; Θα βγω, δηλαδή, και χρεωμένη. Δε θα πάω, βεβαίως, να την πάρω».

«Δεν ξανάδα τέτοια κοροϊδία»

Ενα ευρώ και 86 λεπτά είναι το «υπέρογκο» ποσό της αποζημίωσης που αναγράφεται στην επιταγή που απέστειλε ο ΕΛΓΑ στον αγρότη Ευάγγελο Σαμουρέλη για τις ζημιές που υπέστησαν 50 ελαιόδεντρα και 150 κλήματα του αμπελιού του. «Στα 66 χρόνια της ζωής μου, δεν έχω ξαναδεί τέτοια κοροϊδία. Καλύτερα να μη μου στέλνανε καθόλου αυτό το χαρτί για να μου πουν ότι δικαιούμαι αποζημίωση 600 δραχμών περίπου, όταν έχασα δεκάδες κιλά λάδι από τις ζημιές στα ελαιόδεντρα και σχεδόν 70 κιλά σταφύλια από τις ζημιές στο αμπέλι. Και για να πάω στην Καλαμπάκα να πάρω το ένα ευρώ και 86 λεπτά πρέπει να βάλω και από την τσέπη μου».

«Μας έχουν "γδάρει"»

Μεγαλύτερη «απλοχεριά» έδειξε ο ΕΛΓΑ για τον αγρότη Δημήτρη Μαντζιάνα, καθώς η κοροϊδία σε βάρος του «κοστίζει» λίγο περισσότερο σε σχέση με αυτή σε βάρος άλλων συγχωριανών του. Η αποζημίωση που «δικαιούται» να πάρει φτάνει το «γενναιόδωρο» ποσό των 40 ευρώ. Μιλήσαμε με τον γιο του Παναγιώτη, ο οποίος μας λέει ότι οι ζημιές που υπέστησαν τα 2,5 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας της οικογένειάς του από το χαλάζι έφτασαν περίπου στο 40%. «Φαίνεται - λέει - ότι για την κυβέρνηση ο αγρότης αξίζει ένα ευρώ. Τόσο τον έχουν κοστολογήσει. Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν "γδάρει" και κάτι πρέπει να κάνουμε».


Ε. ΤΖ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΩΝ
Ενα ευρώ και κάτι λεπτά!!!

Πρωτοφανής κυβερνητική πρόκληση. Η αποστολή της επιταγής του ΕΛΓΑ κοστίζει πολύ περισσότερο από την ...αποζημίωση του 1 ευρώ και των μερικών λεπτών, που δικαιούνται οι πληγέντες αγρότες

Ενα ολόκληρο ευρώ και κάτι λεπτά θα πάρουν ως ...αποζημίωση παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση πέρσι τον Αύγουστο!

Οχι, δεν πρόκειται για πρόωρο ...πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε για τυπογραφικό λάθος, αλλά για πραγματικότητα, καθώς σε επιταγές είσπραξης που στάλθηκαν από τον ΕΛΓΑ σε ελαιοκαλλιεργητές, αμπελοκαλλιεργητές και καπνοπαραγωγό του χωριού Θεόπετρα Καλαμπάκας Τρικάλων, αναγράφονται ποσά αποζημίωσης ύψους 1,14 και 1,16 και 1,83 και 2,5 ευρώ!!! Για το ...αντικειμενικόν της υπόθεσης να πούμε ότι βρέθηκαν και κάποιες επιταγές με...40,00 ευρώ!!! Για όσους δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με το νέο νόμισμα να πούμε ότι οι ...αποζημιώσεις αυτές είναι από 388 δραχμές μέχρι και 13,5 χιλιάρικα.

Οπως εξήγησε, μιλώντας στο «Ρ» ο Φώτης Μήλιος, διευθυντής του Τμήματος Εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, τα χρήματα αυτά είναι είναι η ...πρώτη δόση για τις αποζημιώσεις. Αποτελούν προκαταβολή που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αποζημίωσης, που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι χαλαζόπληκτοι - «ποιος τη χάρη τους», δηλαδή, και «σε καλή μεριά», καθώς «έχειν λαμβάνειν» άλλα τόσα! Η κοροϊδία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αφορά σε 100 άτομα.

Ο κ. Μήλιος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον ΕΛΓΑ, ισχυριζόμενος ότι είναι λίγοι αυτοί εκ των χαλαζόπληκτων που θα πάρουν τόσο μικρή «αποζημίωση» - παραδέχτηκε, πάντως, ότι εκτός από τους αγρότες της Θεόπετρας, που θα εισπράξουν συνολικά τα... ιλιγγιώδη ποσά των 2,5 ευρώ, ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση - αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς είναι «ηλίου φαεινότερον» πως εν προκειμένω πρόκειται για μια επιχείρηση κοροϊδίας και εξευτελισμού των χαλαζόπληκτων.

Η επισήμανσή του ότι η καταβολή της αποζημίωσης γίνεται με βάση τις εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ - «μπορεί οι αγρότες να δηλώνουν ότι υπέστησαν μεγάλες ζημιές, αλλά οι εκτιμήσεις των γεωπόνων μετρούν», είπε χαρακτηριστικά - δείχνει πού είναι το πρόβλημα.

Και το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι πολύ κάτω από το ύψος της πραγματικής ζημιάς. Διότι δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού που έπεσε πέρσι τον Αύγουστο, προκάλεσε ζημιές κόστους ενός ευρώ.

Και, εν πάση περιπτώσει, αν η ζημιά ήταν τόσο μικρή, ας έβρισκε ο ΕΛΓΑ κάποιον άλλο τρόπο ν' αποζημιώσει τους πληγέντες, διότι - όπως και ο ίδιος ο κ. Μήλιος παραδέχτηκε - «τα έξοδα της ταχυδρομικής αποστολής των επιταγών είναι περισσότερα από τα ποσά των αποζημιώσεων». Να σημειώσουμε, δε, επιπρόσθετα ότι και τα έξοδα των εισιτηρίων μεταφοράς των δικαιούχων από την Καλαμπάκα στα Τρίκαλα, για να εισπράξουν τις ...αποζημιώσεις είναι περισσότερα από τα ποσά που αναγράφονται στις επιταγές...

Και, βεβαίως, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι και με 2 και κάτι ευρώ που θ' αποζημιωθεί ο ελαιοκαλλιεργητής ή ο αμπελοκαλλιεργητής της Θεόπετρας θ' αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά του και θα εξακολουθήσει να καλλιεργεί, με ζήλο και μεράκι το χωράφι του.

Δείγμα πλήρους αφερεγγυότητας

Το ανωτέρω «συμβάν» δείχνει το βαθμό αφερεγγυότητας της κυβέρνησης, όταν υπόσχεται στους αγρότες «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις», μέσω ΕΛΓΑ, για τις καταστροφές από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα δείχνει ότι το «τρίο μπελκάντο» της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας --Δρυς, Αργύρης, Χατζημιχάλης-- είναι από τα πιο αφερέγγυα «σχήματα» που εμφανίστηκαν ποτέ στο υπουργείο Γεωργίας, καθώς δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να υπόσχονται και, «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», να καταπατούν τις υποσχέσεις τους.

Και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα γίνει και με τις υποσχέσεις --«λόγια πτερόεντα» και «τάματα ανεπίδοτα»-- που έδωσε το εν λόγω «τρίο» για «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις» στους χιλιάδες παραγωγούς, κτηνοτρόφους, η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο των οποίων υπέστησαν μεγάλη καταστροφή, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στο διάστημα Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002.

Αλλωστε, ήδη φανερώνονται οι υποχωρήσεις από τα υποσχεθέντα, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο υπουργείο Γεωργίας, εκπρόσωποι των αγροτών του Τυρνάβου άκουσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λέει ότι θα επιλεγεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις αποζημιώσεις --γεγονός που σημαίνει ότι δε θα καλυφθεί το 100% των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο-- κι ότι δεν αποδέχονται το αίτημα για πάγωμα των χρεών και άτοκη δανειοδότηση των πληγέντων παραγωγών.

Η αρνητική στάση της κυβέρνησης έναντι του αιτήματος του αγροτικού κόσμου για έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών από τις κακοκαιρίες και για αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής --μαζί με τις υπόλοιπες αρνήσεις της στο σύνολο των αγροτικών αιτημάτων-- είναι ένας από τους λόγους που εξωθούν τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους και ν' αγωνίζονται όχι μόνο για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων τους, αλλά και γενικότερα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ