Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ
Εκδήλωση της ΝΑΣ για τη λειψυδρία

Το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, που μαστίζει το νησί της Χίου, θα συζητηθεί σήμερα με πρωτοβουλία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Χίου». Η εκδήλωση της ΝΑΣ, που έχει θέμα «Η λειψυδρία θεϊκή κατάρα ή πολιτική αναλγησία», θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην πόλη της Χίου και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Γιόμελος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Το ψήφισμα της ΛΑΕ

Η πρόταση ψηφίσματος που έθεσαν οι αντιπρόσωποι της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» (ΛΑΕ), στη χτεσινή γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποτέλεσε «αγκάθι» στις εκφυλιστικές μεθοδεύσεις των καρεκλοκένταυρων της ηγεσίας. Τα όσα αληθινά - αλλά ενοχλητικά - για τη συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ περιλαμβάνονταν στο ψήφισμα, έπρεπε να μην περάσουν και να μην ακουστούν στους αγρότες.

Ο «Ρ» παρουσιάσει σήμερα το διεκδικητικό πλαίσιο της πρότασης ψηφίσματος της ΛΑΕ, που τέθηκε στην 46η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υπό το τίτλο διεκδικούμε, η ΛΑΕ με το ψήφισμά της ζητά:

  • Να τροποποιηθούν οι κανονισμοί που αφορούν τα προϊόντα της χώρας μας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών με κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, με ικανοποιητικές τιμές και επιδοτήσεις, με μηχανισμούς παρέμβασης, με ικανοποιητικές εξαγωγικές επιδοτήσεις και με περιορισμούς στις εισαγωγές.
  • Να αυξηθούν τα επενδυτικά, αλλά και τα κοινωνικά κονδύλια, έτσι ώστε να αυξηθούν οι γεωργικές επενδύσεις, να αναβαθμιστεί η εγχώρια έρευνα, να εξισωθούν οι συντάξεις των αγροτών με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και να βελτιωθεί η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.
  • Να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με ουσιαστικό έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Να μη διαλυθούν, αλλά να αναβαθμιστούν, να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν οι βασικοί αγροτικοί οργανισμοί και οι υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας για να στηρίξουν τους αγρότες και τη γεωργία. Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Η ΑΤΕ να παραμείνει κρατική αγροτική τράπεζα και να αναβαθμιστεί ο αναπτυξιακός κοινωνικός προσανατολισμός της.
  • Να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να καλύπτονται στο σύνολό τους οι ζημιές στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους και να υλοποιηθεί ο νόμος που αναφέρεται στην κρατική επιχορήγηση.
  • Να μην εφαρμοστούν οι νόμοι για τις ΑΣΟ και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, αλλά να ετοιμαστεί και να ψηφιστεί νέο νομικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια, τη δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των ΑΣΟ, την ισοτιμία των μελών τους, την αυτοτέλειά τους απέναντι στο κράτος και θα αναδείχνει τους συνεταιρισμούς, και κύρια τους πρωτοβάθμιους, σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Να γίνουν γνήσιες συνεταιριστικές οργανώσεις οι μετοχικές εταιρίες με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στις ΑΣΟ.
  • Να καταργηθούν όλες οι αντιδασικές νομικές και θεσμικές διατάξεις, να συνταχθεί το δασικό κτηματολόγιο, να γίνει ενιαίος φορέας προστασίας των δασών υπό την εποπτεία του Υπ. Γεωργίας, να αυξηθούν τα κονδύλια για τα δάση, να προστατευτούν και να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλοι οι πληγέντες αγρότες από τις πυρκαγιές.
  • Να σταματήσουν άμεσα όλες οι δικαστικές διώξεις των αγροτών και η ΠΑΣΕΓΕΣ να παίξει τον καταστατικό της ρόλο.

Η πρόταση ψηφίσματος καταλήγει: «ηλώνουμε ότι ενωμένοι και αγωνιστικά θα διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, όχι μόνο γιατί είναι δίκαια, αλλά γιατί αποτελούν πια τις βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας. Επισημαίνουμε ότι η επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και των ναρκωτικών, έχει ευρύτερη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία, γι' αυτό πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερη μέριμνα των κυβερνήσεων».

46η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Κατάντια καρεκλοκένταυρων!

Οσοι είστε, καθίστε, ψηφίστε, φύγετε, ήταν το «σύνθημα» στη χτεσινή γενική συνέλευση της κορυφαίας οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών

Από παλιότερη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ
Από παλιότερη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ
Σε θερινή ...παρωδία, εξελίχτηκε χτες η εξ αναβολής 46η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Με μερικές δεκάδες αντιπροσώπων, που μετά βίας κάλυπταν το 1/4 του συνολικού αριθμού τους, η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ προχώρησε σε κάτι που λεγόταν γενική συνέλευση. Αυτό, όμως, που έγινε στην πράξη, ήταν να επιβεβαιωθεί ο πλήρης εκφυλισμός του κυβερνητικού συνεργατισμού και η κατάντια των καρεκλοκένταυρων που κατέχουν τις θέσεις του ΔΣ. Γιατί είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει απαρτία και ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες με συνοπτικές διαδικασίες.

Ερήμην, λοιπόν, των αγροτών και της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που αυτή την περίοδο δίνουν τη μάχη της σοδειάς, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος άνοιξε τις εργασίες και διάβασε μια ομιλία, λες και έδινε εξετάσεις στην κυβέρνηση. Και οι κορόνες του, για νέα πορεία του συνεταιριστικού κινήματος, φάνταζαν ακόμα πιο γελοίες, αν έριχνε κανείς μια ματιά στην αίθουσα όπου γινόταν η Γενική Συνέλευση.

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, άρχισε πάλι να μιλάει για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και ανασυγκρότηση, καθώς και για τα τρισεκατομμύρια του Γ` ΚΠΣ. Δηλαδή, η ομιλία του δε διέφερε σε τίποτα από τις προεκλογικές ομιλίες εμπαιγμού των αγροτών. Πάντως, ο Γ. Ανωμερίτης, αναφερόμενος στο νέο νόμο - πλαίσιο, που καταργεί στην πράξη τους συνεταιρισμούς και τον κοινωνικό τους ρόλο, έφερε ένα κατατοπιστικό ...παράδειγμα, για να τονίσει την αναγκαιότητα προσαρμογής των συνεταιριστικών οργανώσεων στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης. Ανέφερε ότι οι πολυεθνικοί κολοσσοί BP, SHELL και EXXON συγχωνεύονται, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να κάνουν και οι συνεταιρισμοί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή, τι θέλει να πει ο υπουργός, ότι με λουκέτα στους συνεταιρισμούς και με συγχωνευμένες συνεταιριστικές ΑΕ στην Ελλάδα, θα βγουν οι πολυεθνικές στην άκρη και οι αγρότες «θα ζουν ζωή και κότα»; Ποιον πάει να κοροϊδέψει;

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής, στο χαιρετισμό του, είπε χωρίς διαφορές επί της ουσίας ό,τι και ο υπουργός Γεωργίας. Ανταγωνιστικότητα, βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και ανάπτυξη της υπαίθρου, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του, ενώ δεν παρέλειψε κι αυτός να αναφερθεί στις προεκλογικές ψευτοϋποσχέσεις, που μοίραζε η ΝΔ προεκλογικά. Με βάση τα λεγόμενά του, η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ΝΔ μπορεί να κάνει τα ίδια, νωρίτερα...

Μετά την αποχώρηση των Κ. Καραμανλή και Γ. Ανωμερίτη και των συνοδειών τους, φάνηκε η γύμνια της συνέλευσης. Ωρα 12.45 και ενώ ακόμα χαιρέτιζαν εκπρόσωποι φορέων, βρίσκονταν στην αίθουσα 58 άτομα (αντιπρόσωποι, εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι) και ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης. Μάλιστα, εκείνη την ώρα, ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Στ. Κουρνιάκος, ο οποίος παρότι μαθημένος από τις νόθες συνελεύσεις της ΓΕΣΑΣΕ, δεν του έκανε η καρδιά να μιλήσει σε μια άδεια αίθουσα, όπου κανείς δεν τον άκουγε και όλοι βαριόνταν. Αφού έκανε δύο παύσεις αμηχανίας, δίπλωσε τα χαρτιά της ομιλίας του και περιορίστηκε σ' έναν ολιγόλογο χαιρετισμό για να ξεμπερδεύει...

Βιασύνη...

Η κατάντια στην αίθουσα της συνέλευσης ήταν τέτοιου μεγέθους μετά το τέλος των χαιρετισμών, που, όταν ήρθε η σειρά των ομιλιών των αντιπροσώπων, κανείς δεν ήθελε να πάρει το λόγο. Με εξαίρεση τον Γιάννη Πατάκη, που αναφωνώντας, τι πράγματα είναι αυτά, ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει, καταθέτοντας παράλληλα ψήφισμα της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» (ΛΑΕ). Ομως και το ψήφισμα αυτό κάποιοι από το προεδρείο της συνέλευσης δεν ήθελαν ούτε καν να διαβαστεί στους παριστάμενους αντιπροσώπους. Ακολούθησε άλλη μια ομιλία ενός ακόμα αντιπροσώπου και μετά κακήν κακώς μπήκε σε ψηφοφορία ο οικονομικός απολογισμός και ό,τι άλλο ήταν να ψηφιστεί. Ετσι, γύρω στις 14.30, δηλαδή τρεισήμισι ώρες μετά το ξεκίνημα, η 46η Γενική Συνέλευση είχε τελειώσει... Οσο για τη σημερινή μέρα, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες της συνέλευσης, δόθηκε από ό,τι φαίνεται, «ρεπό»... στους παριστάμενους αντιπροσώπους. Και όπως είπε, χωρίς ντρέπεται, ο Ν. Λιόλιος στο κλείσιμο, για ό,τι έγινε χτες, την ευθύνη φέρνει η «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα»!

Υπόλογοι για τον εκφυλισμό

Τι τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατάντια της συνέλευσης, κατήγγειλε στην ομιλία του, ως εκπρόσωπος της ΛΑΕ, ο Γ. Πατάκης. Ειδικότερα, ο Γ. Πατάκης, στην παρέμβασή του, αφού απαρίθμησε τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών και των συνεταιρισμών που είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλόγισε τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν οι διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα και για την κατάντια της γενικής συνέλευσης. Ο εκφυλισμός της γενικής συνέλευσης, τόνισε ο Γ. Πατάκης, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία έχει πάρει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο από τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι αποτέλεσμα της υπονομευτικής τακτικής, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού τρόπου λειτουργίας, ο οποίος έχει καταργήσει το ρόλο των συλλογικών οργάνων και της γενικής συνέλευσης. Καταλήγοντας, ο Γ. Πατάκης είπε στον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ να μην επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, φορτώνοντάς τα στη ΛΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ