Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
Νέα δεινά για τους αγρότες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκανε ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Γεωργίας έχει υποχρέωση να απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι αγρότες, «ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτή η αναθεώρηση;».

«Σύμφωνα με τους διακηρυγμένους στόχους που ανακοίνωσε και στην Επιτροπή μας ο κ. Φίσλερ, τόνισε ο Γ. Πατάκης, η ΕΕ επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, που θα εγγυώνται την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, να προστατέψει το περιβάλλον και να προωθήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι στόχοι όμως αυτοί διαψεύδονται, όταν την περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι η ΕΕ προωθεί αυτούς τους στόχους, υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ και απελευθερώνει τη χρησιμοποίηση γενετικών μεταλλαγμένων οργανισμών στη γεωργία, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στηρίζει την κοινοτική κτηνοτροφία στη μεταλλαγμένη σόγια των ΗΠΑ. Αποσυνδέει τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ποιότητά της. Νομιμοποιεί τη νοθεία στο ελαιόλαδο με σπορέλαια. Εναποθέτει τις ελπίδες ανάπτυξης της υπαίθρου στις δραστηριότητες του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία και στη χώρα μου, χωρίς να αντισταθμίσουν τη μείωση της αγροτικής απασχόλησης και του αγροτικού εισοδήματος, τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου που προκάλεσαν οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ».

Ακόμη, ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι «τρεις είναι οι βασικές αιτίες της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Η πρώτη αφορά στις διαπραγματεύσεις της επικείμενης συμφωνίας του ΠΟΕ που οι ΗΠΑ πιέζουν να μειωθούν οι επιδοτήσεις κατά 55%, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις 45% και οι δασμοί 36% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δεύτερη αφορά στην εσωτερική ανάγκη κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ να μειώσουν τα κοινοτικά γεωργικά κονδύλια για να εξοικονομήσουν πόρους για να τα διαθέσουν στις νέες κοινές πολιτικές και στη δημιουργία και συντήρηση κοινοτικών κατασταλτικών μηχανισμών. Και η τρίτη αιτία αφορά στην επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη 10 νέων κρατών. Αν η Επιτροπή Γεωργίας δεν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, θα αποπροσανατολίζουμε τους αγρότες, την ώρα που οι προτάσεις της Κομισιόν θα φέρουν μεγαλύτερα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γεωργία με απρόβλεπτες συνέπειες».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Κόψιμο στο ξανακόψιμο

Χτες έγινε γνωστό ότι στην ΕΕ θα δηλωθεί τελική παραγωγή 1.115.000 - 1.117.000 τόνοι

ICON

Συνεχίζει την προκρούστεια πρακτική σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι μεθοδεύσεις αυθαιρεσίας και παρανομίας χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας έγινε άλλη μια σύσκεψη «κοπτοραπτικής» για το βαμβάκι, υπό τον Βαγ. Αργύρη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκκοκκιστών, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Η σύσκεψη αυτή έγινε βασικά ενόψει της συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής βάμβακος της ΕΕ, που συνέρχεται την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες και με βασικό θέμα το ύψος της εκτίμησης παραγωγής για τη σοδειά του 2002. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η εκτίμηση παραγωγής για το 2002 που θα δοθεί στη συμβουλευτική επιτροπή βάμβακος θα είναι 1.115.000 με 1.117.000 τόνοι. Τούτο προϊδεάζει για το πού το πάει τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τι ύψος παραγωγής θα δηλώσει τελικά κατά το Μάη στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ.

Ομως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν χτες γνωστές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να βγάλει τα προκρούστεια νούμερά της, πρέπει να κόψει άλλους 12.000 τόνους, τουλάχιστον, από τα κομμένα των ήδη κομμένων βαμβακιών. Ετσι εκεί που την περασμένη βδομάδα ήταν να παραδοθούν 72.312 τόνοι επιλέξιμο βαμβάκι στο διάστημα 26 με 31/3 και την περασμένη Τρίτη έγιναν 56.571 τόνοι, δεν αποκλείεται από σήμερα να σταλούν στα εκκοκκιστήρια νέα στοιχεία, όπου το επιλέξιμο βαμβάκι θα πρέπει να είναι γύρω στους 40.000 τόνους.

Επίσης, δεν αποκλείεται οι ποσότητες που με το έτσι θέλω βγαίνουν εκτός επιδότησης και οι οποίες συνολικά μπορεί να φτάσουν και ξεπεράσουν τους 35.000 τόνους, δηλαδή το μισό περίπου των 72.000 τόνων, να μη γίνουν στο εξής δεκτές προς παράδοση στα εκκοκκιστήρια, ούτε με εμπορική τιμή. Και τούτο επειδή τα «τζίνια» του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ φοβούνται ότι η ΕΕ μπορεί να υπολογίσει τις ποσότητες αυτές στον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας, χωρίς να αποδώσει την αντίστοιχη επιδότηση. Κάτι ανάλογο έγινε και πέρσι το καλοκαίρι, για 9.000 τόνους βαμβακιού.

Ενα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι, τι θα γίνει με τις ποσότητες βαμβακιού που δε θα παραδοθούν τελικά ούτε με εμπορική τιμή στα εκκοκκιστήρια μέχρι 31/3. Εδώ ακούγεται ότι οι ποσότητες αυτές που μπορεί να ξεπερνούν τελικά και τους 100.000 τόνους, θα παραδοθούν κατά Απρίλη ίσως και Μάη, ως «απορρίμματα», στα μουλωχτά και εκτός συστήματος εκκόκκισης...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Και η ΚΑΠ θέλει το... μετανάστη της

Η εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών εμφανίστηκε ως κυβερνητική παροχή... μείωσης του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα

«Δημογραφικοί, διαρθρωτικοί, αλλά και κοινωνικοί λόγοι δημιούργησαν ανάγκες σε εργατικά χέρια, με χαμηλή εξειδίκευση, που τα προσέφεραν σε χαμηλό κόστος οι μετανάστες». Η παραπάνω φράση ειπώθηκε χτες από τα χείλη του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ, κατά τη διάρκεια ημερίδας, όπου παρουσιάστηκε έρευνα με θέμα τις επιπτώσεις της απασχόλησης των μεταναστών στην ελληνική ύπαιθρο, την οποία χρηματοδότησε το υπουργείο Γεωργίας και διεξήγαγαν τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων. Ο Γ. Δρυς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στον αντιμεταναστευτικό νόμο 2910/2001, τον οποίο χαρακτήρισε ως νόμο «που αφορά την οικονομική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία». Υπενθυμίζουμε ότι ο παραπάνω νόμος ψηφίστηκε στη χώρα μας, από το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Τάμπερε της Φινλανδίας, όπου κεντρική κατεύθυνση είχε την αποτροπή εισόδου μεταναστών στην ΕΕ, εκτός εκείνων που μπορούν να φανούν χρήσιμοι στις οικονομίες των χωρών - μελών.

Στη συνέχεια και με πολύ ξεκάθαρα λόγια, ο Γ. Δρυς υπογράμμισε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις, που έχουν προκαλέσει στους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτική (ΚΑΠ), οι πιέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά και η διεύρυνση της ΕΕ, μπόρεσαν να αμβλυνθούν από την είσοδο των φτηνών εργατικών χεριών των μεταναστών. Συγκεκριμένα, ο Γ. Δρυς, είπε: «Η μείωση του προστατευτισμού που ακολούθησε την αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι πιέσεις στον ΠΟΕ για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων και η διεύρυνση της ΕΕ συμβάλλουν στην ένταση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας πολλών προϊόντων και περιοχών της ΕΕ και κυρίως στην ένταση των προβλημάτων των μικρών εκμεταλλεύσεων, δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας στον αγροτικό πληθυσμό. Νομίζουμε ότι η παρουσία των μεταναστών στον ελληνικό αγροτικό χώρο στη δεκαετία του '90 συνέβαλε στην άμβλυνση αυτών των προβλημάτων, αφού το συγκεκριμένο εργατικό δυναμικό στήριξε και στηρίζει ακόμα την οικονομική επιβίωση, αλλά και ανάπτυξη πολλών εκμεταλλεύσεων της χώρας».

Αναφορικά με την έρευνα, τονίζεται ότι «οι μετανάστες προσέφεραν μια ανέλπιστη λύση στη χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού», σημειώνοντας επίσης ότι «η άφθονη προσφορά εργασίας κάλυψε ένα μεγάλο κενό σε εργατικό δυναμικό και στα πρώτα χρόνια βοήθησε καθοριστικά στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής». Ακόμη εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τους 797.093 που καταγράφτηκαν στην τελευταία απογραφή πληθυσμού και ότι αποτελούν πλέον το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 2000-2002 στους Νομούς Κορινθίας, Χανίων και Ιωαννίνων, μεταξύ εκπροσώπων συλλογικών φορέων των περιοχών, ντόπιων νοικοκυριών και μεταναστών που είχαν εγκατασταθεί και εργάζονταν στις παραπάνω περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ