Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική... υποδοχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους  ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας στη φιέστα της AGROTIKA

Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δεν κατάφεραν να πνίξουν τη φωνή διαμαρτυρίας των ροδακινοπαραγωγών

Avaton

Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δεν κατάφεραν να πνίξουν τη φωνή διαμαρτυρίας των ροδακινοπαραγωγών
Μια διαφορετική υποδοχή ετοίμασαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας το Σάββατο το πρωί στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και στο κλιμάκιο του υπουργείου που επισκέφθηκε την AGROTIKA για να λάβει μέρος σε προγραμματισμένη φιέστα στο «Βελλίδειο». Οι αγρότες, που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν, συγκρότησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις οδηγίες της ΕΕ και η οποία, όπως έλεγαν, οδηγεί δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά που ασχολούνται με το ροδάκινο στην καταστροφή. «Αγρότες ενωμένοι - ποτέ νικημένοι» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα, ενώ ένα μεγάλο πανό μπροστά στην πύλη πληροφορούσε τον κόσμο για τους λόγους της εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Οπως τόνιζαν οι διαδηλωτές, με την παρουσία τους θέλουν να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους γιατί οι βιομήχανοι με την ευλογία της κυβέρνησης δίνουν εξευτελιστική τιμή στο ροδάκινο, με αποτέλεσμα να μη μένει δραχμή για την επιβίωσή τους. «Καταγγέλλουμε αυτή τη φιέστα που στήνεται με την ευκαιρία της AGROTIKA και προειδοποιούμε και τους άλλους αγρότες που επισκέπτονται σήμερα την έκθεση ότι σε λίγα χρόνια η αγροτιά, που σήμερα συρρικνώνεται, δε θα υπάρχει. Η πιο δυναμική καλλιέργεια, το ροδάκινο, εξαφανίζεται. Ο αγροτικός κόσμος της Πέλλας και της Ημαθίας, που εξαθλιώνεται, βρίσκεται στο πόδι». Κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγ. Τζέκη, συμμετείχε στην εκδήλωση των ροδακινοπαραγωγών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης.

Την ώρα που μιλούσε ο Γ. Ανωμερίτης στο «Βελλίδειο», οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία με σκοπό να τον συναντήσουν και να του επιδώσουν τα αιτήματά τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν «ζώσει» το χώρο, τους εμπόδισαν να προχωρήσουν και προς στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια, καθώς οι αγρότες με ιδιαίτερη μαχητικότητα απαιτούσαν από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να τους αφήσει να περάσουν. Τελικά, μετά τη μεσολάβηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών «Μαρίνος Αντύπας» συναντήθηκε με τον Γ. Ανωμερίτη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών μίλησαν για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα και τις χαμηλές τιμές που τους δίνουν για το βιομηχανικό ροδάκινο, με τις οποίες μόλις και καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Πρόσθεσαν ότι με την καταστρατήγηση της συμφωνίας για τη θεσμική τιμή, οδηγούνται στην καταστροφή. Ο υπουργός τους δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα από αυτά που του περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών και ότι αυτή τη βδομάδα θα κάνει τις συσκέψεις που χρειάζονται και θα απαντήσει στα αιτήματά τους.

«Θα περιμένουμε για λίγες μέρες την απάντηση του υπουργού. Είμαστε σε επιφυλακή, άλλη λύση από το να αγωνιστούμε δεν έχουμε κι, αν χρειαστεί, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα συμμετέχουμε και εμείς στο παναγροτικό συλλαλητήριο της 14ης Φλεβάρη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Στ. Βιτάλης.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής η προοπτική

Η

Η κατάσταση δεν πάει άλλο για τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας! Οι αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, το μέτρο της απόσυρσης, η μη εφαρμογή προγραμματισμένων αναδιαρθρώσεων, η έλλειψη ελέγχου του κυκλώματος παραγωγής, εμπορίας, μεταποίησης, το Μητρώο Αγροτών, που δεν προχώρησε, και «οι συμφωνίες ντροπής» για την καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων τιμών, τους οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουν. Οι «πράσινοι» και «μπλε», δήθεν, εκπρόσωποί τους σε συνεταιρισμούς, ενώσεις, αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες έχουν φτάσει το αγροτικό κίνημα της περιοχής σε σημεία διάλυσης και αποσύνθεσης. Ωστόσο, οι ροδακινοπαραγωγοί με τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους δείχνουν το δρόμο. Οι επόμενοι αγώνες που έρχονται πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμικοί και ν' αγκαλιάσουν, με τις συντονιστικές επιτροπές από τα κάτω, όλους τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία.

Αυτά επισημάνθηκαν στην ημερίδα με θέμα τις εξελίξεις στο ροδάκινο και στα οπωροκηπευτικά, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Επισκοπή Νάουσας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και των Νομαρχιακών Επιτροπών Ημαθίας-Πέλλας του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής, ενώ μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης.

Ο Σπ. Στριφτάρης

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο Σπ. Στριφτάρης, αν συνεχιστεί η συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς, που υλοποιεί η κυβέρνηση, οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν κανένα μέλλον. Το ΚΚΕ - τόνισε - είναι το μόνο κόμμα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που έγκαιρα κατάγγειλε τον παραλογισμό των χωματερών και προειδοποίησε τους αγρότες ότι τις χωματερές των οπωροκηπευτικών θα τις διαδεχτούν οι χωματερές των ίδιων των καλλιεργειών και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Καταστάσεις, δηλαδή, που ζουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες της περιοχής. Ανέφερε ότι με το πρόγραμμα εκρίζωσης της ροδακινιάς, με πρόσχημα την κατάργηση των διαρθρωτικών πλεονασμάτων των οπωροκηπευτικών, μειώθηκαν δραστικά τα ποσοστά απόσυρσης, ενώ οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και οι αλλαγές που έκανε στα οπωροκηπευτικά η ΕΕ το 1996, με τους νέους κανονισμούς, δημιούργησαν ακόμη χειρότερο καθεστώς.

«Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με τις προτεινόμενες αλλαγές, επειδή ευνοούν προκλητικά τους εμποροβιομηχάνους, αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και υπονομεύουν το μέλλον των οπωροκηπευτικών της χώρας μας. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι και για τα οπωροκηπευτικά, όπως και για τη συνολική γεωργία της χώρας, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια λαϊκή αναπτυξιακή πολιτική, η οποία θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Αν δεν ανατραπούν, συνέχισε, οι πολιτικές των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η γεωργία και να διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα. Αν δεν ανατραπούν οι πολιτικές, που αναδείχνουν τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές σε βασικούς και κυρίαρχους παράγοντες στη μεταποίηση και την εμπορία των οπωροκηπευτικών αλλά και των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, δεν πρόκειται να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αναπτυχθεί το συνεταιριστικό κίνημα. Αν δεν ανατραπεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ όπως κι αν δεν ανατραπεί η διαχειριστική πολιτική του υπουργείου Γεωργίας, καλύτερες μέρες δεν έρχονται». Τελειώνοντας ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι οι ανατροπές αυτές και η εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους συνταξιούχους σ' ένα μέτωπο ενάντια στους εμποροβιομηχάνους και στα μονοπώλια, καθώς και στις πολιτικές δυνάμεις που τους εκπροσωπούν.

Ο Γ. Πατάκης

Οπως επισήμανε στη δική του εισήγηση ο Γ. Πατάκης, έντεχνα υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης γιατί αυτό βοηθά τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνάνε, προκειμένου «να περνάνε» την αντιαγροτική πολιτική τους. «Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική, πρόσθεσε, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μαζί με την προώθηση των συγκεκριμένων και επίκαιρων αιτημάτων της κάθε περιοχής θα πρέπει να "βλέπουν" και τις αιτίες αυτών των προβλημάτων και να συμβάλουν στην αλλαγή της πολιτικής συνείδησης των αγροτών, για να γίνει δυνατή η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων».

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Ουγκρίνος, γεωπόνος, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της αγροτικής παραγωγής στο Νομό Πέλλας. «Ολο το δυναμικό ενασχόλησης με τον τομέα των οπωροκηπευτικών στο Νομό Πέλλας, όλο το δίκτυο παραγωγής-εμπορίας-μεταποίησης-κατανάλωσης λειτουργεί σε βάρος αυτών που μοχθούν», τόνισε. «Οι τιμές ντροπής που "απολαμβάνουν" οι παραγωγοί δεν καλύπτουν ούτε το επίσημα υπολογισμένο κόστος παραγωγής. Για το 2000 στην Πέλλα με παραγωγή 474.000 τόνους και μέση τιμή τις 50 δρχ. το κιλό έχουμε συνολική πρόσοδο 23,7 δισ. δρχ., που στα 9.500 νοικοκυριά ροδακινοπαραγωγών αναλογεί πρόσοδος 2.500.000 δρχ. στον καθένα. Ας σκεφθεί ο καθένας μας τι καλύπτουν αυτά τα χρήματα για μια μέση αγροτική οικογένεια και τι ξεπληρώνουν από τα έξοδα παραγωγής, τη δουλιά της οικογένειας, τις καθημερινές ανάγκες για τροφή, ντύσιμο, διασκέδαση, σχολεία, φροντιστήρια των παιδιών. Την ίδια περίοδο οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι "εταίροι" του ροδακινοπαραγωγού στη διακίνηση του προϊόντος, πλουτίζουν στην πλάτη του, αλλά και ο τελικός αποδέκτης του προϊόντος, ο εργαζόμενος των πόλεων, ακριβοπληρώνει το ροδάκινο», σημείωσε ο Αλ. Ουγκρίνος.

«Με την τιμή που μας δίνουν για το ροδάκινο δεν καλύπτουμε ούτε τα έξοδα παραγωγής. Είμαστε παγιδευμένοι, δεν μπορούμε "να πάμε" σε άλλο προϊόν. Πήραν απόφαση να μας πετάξουν έξω από τα χωράφια μας. Είμαστε μπροστά σ' ένα τραγικό φάσμα που θέλει να μας καταπιεί», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Στ. Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών «Μαρίνος Αντύπας». Κατήγγειλε τις 11 από τις 45 ομάδες παραγωγών, που υπέγραψαν τη συμφωνία καταστρατήγησης της θεσμικής τιμής, και ανέπτυξε τις προτάσεις του συνδικάτου για το ροδάκινο. Ο Στ. Βιτάλης - ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν ανήκει στο χώρο του ΚΚΕ - υπογράμμισε πως μόνο οι κομμουνιστές και το κόμμα τους στάθηκε στο πλευρό τους και κάλεσε τα άλλα πολιτικά κόμματα να κάνουν το ίδιο.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, η Μαρία Μπόσκου, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συλλόγων, ενώ τις εργασίες χαιρέτισε ο δήμαρχος Καλοσκοπής κ. Καρυπίδης. Παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων των Νομών Πέλλας και Ημαθίας, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, κλιμάκιο της Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Γ. Νταφούλη, ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στελέχη των Οργανώσεων Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ κ.ά.

ΛΕΣΒΟΣ
Ανενεργό εργαστήριο γάλακτος

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή 

Το θέμα της μη λειτουργίας του εργαστηρίου ελέγχου γάλακτος στη Μυτιλήνη έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης και Σπύρος Στριφτάρης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση: «Εδώ και πέντε χρόνια έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός με τα ανάλογα μηχανήματα και όργανα του εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας γάλακτος στη Μυτιλήνη. Αν και δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια για το σκοπό αυτό και παρ' όλο που πέρασαν τόσα χρόνια το εργαστήριο αυτό δεν έχει λειτουργήσει καθόλου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί ο εξοπλισμός του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποιος ευθύνεται για το ότι μέχρι σήμερα δε λειτούργησε το εργαστήριο ποιότητας γάλακτος και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση στελέχωση και λειτουργία του.

ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Νίκη των αγωνιστικών δυνάμεων

Αγωνιστές αγρότες αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Στις εκλογές που έγιναν προχτές Κυριακή, για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ψήφισαν 65 αντιπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και έδωσαν συντριπτική πλειοψηφία στη «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα» (ΛΑΕ). Η ΛΑΕ που στηρίζεται από το ΚΚΕ έλαβε 53 ψήφους και εξέλεξε 9 μέλη στη διοίκηση και 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ. Η «Αγροτική Ενότητα» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ πήρε 12 ψήφους και έβγαλε 2 μέλη για τη διοίκηση.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Μέτωπο αγώνα για το λάδι

Να απαιτήσουν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους ετοιμάζονται και οι ελαιοπαραγωγοί της Λευκάδας. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών στο λάδι δεν ξεσηκώνει μόνο τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, αλλά και τις υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις, που τάσσονται στο πλευρό τους.

Το Σάββατο τ' απόγευμα είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη φορέων της Λευκάδας για το πρόβλημα του λαδιού. Η σύσκεψη που προκάλεσε η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, μετατράπηκε σε μαζική συγκέντρωση. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, πλημμύρισε από αγρότες. Είναι τόσο μεγάλη η απόγνωση και η αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών που έτρεξαν από κάθε σημείο του νησιού για να παρευρεθούν στη σύσκεψη. Εκεί, με ένα στόμα δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να υπερασπίσουν το βίο τους από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα από τους παριστάμενους εκπροσώπους των φορέων του νησιού. Στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, εκτός από εκπροσώπους των αγροτών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ. Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη συμπαράστασή εξέφρασαν ο νομάρχης και οι δήμαρχοι Λευκάδας, Απολλωνίων και Ελλομένου.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν ως πρώτο βήμα την πραγματοποίηση παλλευκαδίτικου συλλαλητηρίου στα μέσα του Φλεβάρη. Την ακριβή ημερομηνία θα την καθορίσει η νεοσυσταθείσα Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σύγκρουση και ρήξη με την αντιαγροτική πολιτική

Κάλεσμα της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» προς όλους τους αγρότες να μετατρέψουν το αυριανό συλλαλητήριο, που έχει εξαγγείλει η ΟΑΣΝΗ, σε ξεκίνημα ενός νέου παρατεταμένου αγώνα

Να μετατραπεί το συλλαλητήριο που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) για αύριο Τετάρτη σε συλλαλητήριο σύγκρουσης και ρήξης με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών και να γίνει ξεκίνημα ενός νέου παρατεταμένου αγώνα, καλεί όλους τους αγρότες η «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα» (ΛΑΕ) Ηρακλείου Κρήτης. Το αυριανό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ και θα καταλήξει στη Νομαρχία, στην πλατεία Ελευθερίας.

«Το συλλαλητήριο που εξαναγκάστηκε να εξαγγείλει η νόθα διοίκηση της ΟΑΣΝΗ», επειδή οι τιμές στο λάδι και την ντομάτα έχουν πιάσει πάτο, «Θα καταλήξει και πάλι κοροϊδία, αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν πάρουν στα χέρια τους, την επιτυχία του», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ Ηρακλείου και συνεχίζει: «Επιβάλλεται άμεση κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου με αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχόμενες, με προοπτική, που θα συγκρούονται με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα». Στην ανακοίνωση της ΛΑΕ τονίζεται επίσης ότι «η λύση προοπτικά είναι η δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εμπορίας και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, που θα διεκδικεί καλύτερες τιμές, θα τροφοδοτεί τους αγρότες με τα απαραίτητα εφόδια».

Οπως ακόμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΛΑΕ, οι αγρότες του Ηρακλείου διεκδικούν και απαιτούν:

  • Να κηρυχτεί το λάδι εθνικό προϊόν. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια στην εμπορία του. Να στηριχτεί ο παραγωγός με την τυποποίηση και διακίνησή του, μέσα από τις ΑΣΟ, με κρατική στήριξη της τιμής που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να του αφήνουν ένα κέρδος. Να παρθούν μέτρα για τις ανεξέλεγκτες και αθρόες εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες. Να μην χαθεί ούτε δραχμή από την επιδότηση και να αποδοθεί ακέραια στους παραγωγούς.
  • Επιδότηση στο κόστος παραγωγής της ντομάτας. Κατάργηση του ΦΠΑ και επιδότηση στο κόστος μεταφοράς. Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες.
  • Να μην περάσει ο νέος κανονισμός για τα σχέδια βελτίωσης, αφού στην ουσία στηρίζουν τη μεγάλη βιομηχανική παραγωγή σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής στο νομό και να επιδοτηθούν οι τιμές σε γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών.
  • Να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά για τον έλεγχο των εισαγόμενων ζώων - κρεάτων, ώστε να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή, που δοκιμάζεται σκληρά από το πρόβλημα που προέκυψε με τις «τρελές αγελάδες».
  • Στήριξη των νέων αγροτών (επιδοτούμενη αγορά γης για βιώσιμο κλήρο, επιδότηση κόστους παραγωγής, σωστή κατεύθυνση στην παραγωγή προϊόντων και διάθεση αυτών).
  • Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
  • Να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αγροτών και να αυξηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, ώστε να μπορεί να ζήσει ο απόμαχος αγρότης.
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.
  • Αμεση κατάργηση των αντισταφιδικών κανονισμών που είναι η ταφόπλακα των σταφιδοπαραγωγών.
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ενισχύουν τους αγρότες με... μείωση της παραγωγής

Νέα μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5% ανακοίνωσε και επίσημα χτες το υπουργείο Γεωργίας, επικαλούμενο πάλι περιβαλλοντικούς λόγους...  

Με ...«εκσυγχρονισμένα» εκσυγχρονιστικά τερτίπια επιβάλλει φέτος η κυβέρνηση τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι υπεγράφη από τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση «για τα διοικητικά μέτρα μείωσης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας για την εμπορική περίοδο 2001-2002». Πράγμα που μεταφράζεται σε γενική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 5% για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Η κυβέρνηση πάντως, χωρίς ίχνος ντροπής, «βαφτίζει» την πολιτική συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας ως πολιτική στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας!

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (συνυπογράφουν τα υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας και Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων) αναφέρεται: «Ο περιορισμός των εκτάσεων της καλλιέργειας βάμβακος εφαρμόζεται με μείωση κατά 5% της έκτασης καλλιέργειας βάμβακος». Οπως επίσης διευκρινίζεται: «Η μείωση υπολογίζεται επί του μέσου όρου (μ.ο.) της έκτασης σε στρέμματα της καλλιεργούμενης με βαμβάκι, ανά εκμετάλλευση, κατά την πενταετία 1995-1999, βάσει των δηλώσεων καλλιέργειας βάμβακος». Οπως επίσης αναφέρεται, της μείωσης εξαιρούνται οι νέοι αγρότες, όσοι αγρότες είναι ενταγμένοι σε σχέδια βελτίωσης και σε προγράμματα του αγροτοπεριβαλλοντικού κανονισμού της ΕΕ 1275/99, καθώς και οι ξερικές βαμβακοκαλλιέργειες.

Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι για την εμπορική περίοδο περιορίζεται η έκταση της καλλιέργειας βαμβακιού με την εφαρμογή υποχρεωτικής αμειψισποράς. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι τι θα γίνει και με τι θα σπαρθούν τα στρέμματα που η κυβέρνηση απαγορεύει να σπαρθούν με βαμβάκι, αφού οι περιορισμοί και οι ποσοστώσεις της ΕΕ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών. Μήπως η κυβέρνηση εννοεί πάλι... τα καρπούζια; Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας προχωρούν στη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους, τη στιγμή που είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι το βαμβάκι απαιτεί λιγότερο νερό από ό,τι άλλες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι, μηδική κ. ά.).

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση θέτει και επιπρόσθετους περιορισμούς στον τομέα βάμβακος, οι οποίοι χαρακτηρίζονται γενικώς ως μέτρα μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Τα αναφερόμενα περιβαλλοντικά μέτρα, εκτός της αμειψισποράς, αφορούν τη χρήση λιπασμάτων (ποσότητα και δόσεις), καθώς και την εφαρμογή ενός κατάλληλου συστήματος άρδευσης, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αυτό πάντως που γίνεται φανερό είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να επιβάλει τη δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, επιβάλλοντας φέτος ακόμα πιο σκληρά μέτρα, σε συνέχεια των περσινών διοικητικών μέτρων περιορισμού. Και το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται ότι το φετινό σύστημα είναι απλούστερο του περσινού και πως ικανοποιεί το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων όλων των φορέων. Δηλαδή, των «σικέ αιτημάτων» των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Επιπρόσθετα φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης «απέχουν» από μια πολιτική ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας και στήριξης των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών, αφού συμφωνούν απόλυτα με τις αντιαγροτικές εντολές των επιτελείων των Βρυξελλών. Συμφωνούν, δηλαδή, με τα νέα ολέθρια μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ενόψει της νέας αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Βάμβακος, που προβλέπει πάγωμα του πλαφόν, της τιμής παραγωγού και μεγάλη αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας. Τη δουλική αυτή πολιτική ο υπουργός Γεωργίας τη «μεταγλωττίζει» ως πολιτική «πειθαρχίας» για την επίτευξη «άριστων» τιμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ