Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1412 Γεννήθηκε η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου στον Μυστρά.

1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από την Ζάκυνθο, για να προετοιμάσει την Επανάσταση.

1822 Γεννήθηκε ο Χάινριχ Σλίμαν, Γερμανός αρχαιολόγος, που έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στην Τροία και τις Μυκήνες.

1828 Φθάνει στο Ναύπλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας και αναλαμβάνει πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.

1852 Πεθαίνει ο Λούι Μπράιγ, Γάλλος εκπαιδευτικός, που τελειοποίησε το σύστημα γραφής των τυφλών, γνωστό ως σύστημα Μπράιγ.

1900 Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς.

1912 Το Νέο Μεξικό γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1933 Από ισχυρό σεισμό καταρρέουν πολλά κτίρια στο Βόλο.

1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1986 Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εξερράγη σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.

«...πρέπει να υποστηριχθούν μόνο οι βιώσιμες επιχειρήσεις, αυτές που έχουν μέλλον, όσες μετά την απαιτούμενη χρηματοδότηση μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να χρειάζονται διαρκώς δεκανίκια.

Αν για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κοπούν μισθοί και να γίνουν απολύσεις, τότε αυτό πρέπει να γίνει!». («Βήμα», Παντελής Καψής, 5/12/2010).

*

Ουδέν σχόλιον.

Το «Ψυχώ» των πλαστογράφων

«Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία (...). Το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν το ξεχνάμε ποτέ».

*

Δεν πρόκειται για μονόλογο του Φάουστ. Λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου είναι που ακούστηκαν κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, στις 19 του Δεκέμβρη. Ο συγκεκριμένος κύριος και η συγκεκριμένη κυβέρνηση του συγκεκριμένου κόμματος, δύο μέρες πριν, είχαν θεσπίσει τη διάταξη για τις λεγόμενες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».

Είναι αυτός ο νόμος που, σήμερα, μόλις δύο βδομάδες από την ψήφισή του, αποδεικνύεται ένα από τα μεγαλύτερα «δώρα» που έχει ποτέ προσφέρει κυβέρνηση αυτού του τόπου στο μεγάλο κεφάλαιο: Ο νόμος - «Ψυχώ», ένα θρίλερ ανείπωτης εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, με τον οποίο κερδοφόρες επιχειρήσεις μειώνουν... προληπτικώς (!) τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!

*

Αυτή είναι η «ψυχή» τους. Και, προφανώς, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους, τόσο «σοσιαλιστές» και τόσο «κοινωνικά ευαίσθητοι» που είναι, δεν έχουν καμία αγωνία για το «τι ψυχή θα παραδώσουν».

Ο Λούκατς στην κριτική του για τον Νίτσε τον περιέγραφε ως εξής:

«Βέβαια, οι ιδεολόγοι του καπιταλισμού εξακολουθούν να λένε με πάθος ότι αγωνίζονται για τα κοινά συμφέροντα της κοινωνίας και για τις γενικές αρχές της προόδου και του ανθρωπισμού, τα λόγια τους, όμως, αρχίζουν να παίρνουν όλο και πιο πολύ ένα τόνο απολογητικό, η υποκρισία τους μεγαλώνει και αναγκάζονται, κάθε μέρα και περισσότερο, να περνούν σιωπηλά δίπλα από τις αληθινές πραγματικότητες της κοινωνικής ζωής και τις μόνιμες αντιθέσεις της, να μπερδεύουν τα πράγματα, να τα πλαστογραφούν».

Του Γιάννη Ιωάννου (από το «Εθνος»)
Του Γιάννη Ιωάννου (από το «Εθνος»)
Λόγια του «ανέμου»

«Οι Ελληνες που έκαναν την Επανάσταση του 1821 ήταν ένα μάτσο αγράμματων και αδαών χωριατών, οι οποίοι ακριβώς γι' αυτό το λόγο (σ.σ.: επειδή ήταν αγράμματοι δηλαδή) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία».

Τα παραπάνω λόγια αποδίδονται στον αντιπρόεδρο του Παπανδρέου και φέρεται («Ελεύθερος Τύπος», 4/1/2011) να έχουν ειπωθεί σε διάλεξη του τελευταίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον περασμένο Μάη, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του μνημονίου.

*

Δεν ξέρουμε αν όντως τα παραπάνω αντανακλούν αυθεντικά απόψεις του Πάγκαλου, αλλά έτσι κι αλλιώς συνιστούν μια πολύ χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων ιστορική αποτίμηση. Η οποία, μεταξύ άλλων, εξηγεί και τα βαθύτερα αίτια των διαφορών ανάμεσα στους «αγράμματους» που, από τη μια μεριά, σήκωσαν την ελληνική σημαία, με τους μορφωμένους απογόνους τους που, από την άλλη μεριά, θεωρούν ότι πατριωτισμός είναι να κατεβάζουν τη σημαία στα Ιμια και μετά - λέγεται ότι - αναζητούσαν δικαιολογία στο ότι «την πήρε ο άνεμος». Προφανώς ο ΝΑΤΟϊκός, ο Ευρωενωσιακός και ο - εν γένει - ιμπεριαλιστικός άνεμος...

Α-πλη-στί-α!

Η απληστία τους δεν έχει όριο. Οπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το Ενεργητικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτινάχθηκε στα 697,438 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα τέλη του 2009 (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα) αυξήθηκε κατά περίπου 83 δισ. ευρώ!

Σημειωτέον πως, όταν μιλάμε για Ενεργητικό των τραπεζών (των ίδιων τραπεζών που έχουν επιδοτηθεί την τελευταία διετία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 78 δισ.) αναφερόμαστε μόνο στις απαιτήσεις τους και στον ενθυλακωμένο πλούτο τους σε χρήμα. Δηλαδή, στον παραπάνω πακτωλό δεν περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια, γραφεία, υποκαταστήματα, κατοικίες, αυτοκίνητα, εξοπλισμός, ιδιοκτησίες ή κατοχή μετοχών εργοστασίων, επιχειρήσεων κλπ.

*

Το Ενεργητικό των 697,4 δισ. ευρώ είναι αυξημένο κατά 433 δισ. από τα τέλη του 2000. Δηλαδή, μέσα σε μια δεκαετία, μια κάστα «αναξιοπαθούντων» της χρηματιστικής ολιγαρχίας «άρμεξε» ποσό που ισούται επί το 12πλάσιο με το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009 και είναι κατά 45% μεγαλύτερο από το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας!

*

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας,

α) αποτυπώνουν τον αμύθητο πλούτο που έχει σφετεριστεί μια χούφτα ολιγαρχών,

β) δηλώνουν τη σαθρή βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού μια «παρέα» πλουτοκρατών, παίζοντας με το «πλασματικό χρήμα» και κερδοσκοπώντας πάνω σε «φούσκες», απαιτεί να κατέχει πλούτο κατά 3 περίπου φορές μεγαλύτερο ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας,

γ) προσφέρουν ασφαλέστατη απάντηση τόσο στο περίφημο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά» όσο και στο ποιοι τα κατέχουν.

Καραδοκεί η ΔΕΗ,

κλείστε τα «Φώτα»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ