Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1815. Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στις 3 Ιουλίου, ο Λουδοβίκος 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1838. Γεννιέται ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, κατασκευαστής σκληρών αερόσταστων με επίμηκες σχήμα, που πήραν (το 1900) το όνομά του.

1889. Στο Μισισιπή, ο Τζον Σάλιβαν νικά τον Τζέικ Κίλρεϊν, στον τελευταίο στον κόσμο αγώνα μποξ βαρέων βαρών χωρίς γάντια.

1967. Πεθαίνει η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι. Αφησε εποχή με το ρόλο της στην ταινία «Οσα παίρνει ο άνεμος».

1994. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο ηγέτης, από το 1948, της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουγκ.

1997. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία από έξι σημεία, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Εξι χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η στήλη μέσα στον... οίστρο της, έγραψε το περασμένο Σάββατο ότι το «ανθ' ημών Γουλιμής» δεν το είπε ο... Λαλιώτης για τον Μπίστη, τον Κοντογιαννόπουλο και τον Κουλούρη, αλλά ο Βενιζέλος (!!!) για τον... Γουλιμή. Και φυσικά το «ανθ' ημών Γουλιμής» δεν το είπε κανένας Βενιζέλος (ούτε ο Ελευθέριος ούτε - πολύ περισσότερο - ο... Ευάγγελος), αλλά ο Τρικούπης, όταν στις εκλογές του 1895 έμεινε εκτός Βουλής και αντ' αυτού εισήλθε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Γουλιμής.

(Τώρα που αποκαταστήσαμε τα πράγματα, επιτρέψτε μας να σημειώσουμε ότι, τελικά, μπορεί να το είπε και ο Λαλιώτης...).

ΑΥΤΟ, το χτεσινό, δεν ήταν υπουργικό συμβούλιο...

***

ΗΤΑΝ... «επίδειξη» γνώσεων του πρωθυπουργού!

***

ΝΑ φανταστείτε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς του πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με τις «ουρές» στις δημόσιες υπηρεσίες, με τις διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών και με τις αυθαιρεσίες των τραπεζών!

***

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ το πόσα πολλά ξέρει γι' αυτή τη χώρα ο κ. Σημίτης!

***

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, δε, ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο 6μηνο... έλειπε, λόγω ευρωπροεδρίας.

***

ΤΩΡΑ όμως που γύρισε θα τα λύσει (κατά πάσα πιθανότητα στον επόμενο ανασχηματισμό...).

Αληθεύουν;..

Αληθεύει ότι ο Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ορκωμοσίας της «νέας» κυβέρνησης, γύρισε προς τον συνάδελφό του Β. Κοντογιαννόπουλο και του είπε: «Πολύ... "μπλε" σήμερα το κοστούμι σου Βασίλη»;..

***

Αληθεύει ότι ο «στρατιώτης της δημοκρατικής παράταξης» Κίμων Κουλούρης μοίραζε χειραψίες χτες στη Βουλή και όταν του είπαν «Κίμωνα, βιάσου, αρχίζει το υπουργικό συμβούλιο», απάντησε: «Να περιμένουν, εγώ περίμενα 7,5 χρόνια» (!);..

***

Αληθεύει ότι μετά την ανάγνωση της σύνθεσης του «νέου» Υπουργικού Συμβουλίου από τον Χρ. Πρωτόπαππα, την περασμένη Παρασκευή, τον πήρε στο τηλέφωνο ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου για να τον ρωτήσει: «Βρε, Χρήστο, μήπως διάβασες το χαρτί με τον προηγούμενο ανασχηματισμό;»...

«Χάρτα» να φάν' κι οι κότες!

«Οπως το 1996 - 2000 ολοκληρώσαμε την οικονομική σύγκλιση, έτσι το 2000 - 2004 ολοκληρώνουμε την κοινωνική σύγκλιση»...

«(Αυτό) είναι το πρόγραμμα της κοινωνικής σύγκλισης. Είναι η τετραετία της ολοκλήρωσης των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας με έμφαση στη μάχη κατά της ανεργίας, στη διασφάλιση και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, την επέκταση των πολιτικών πρόνοιας»...

(Κ. Σημίτης, προεκλογικές εξαγγελίες, 15/3/2000)

***

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω αποσπάσματα, η «κοινωνική σύγκλιση» στην Ελλάδα, κανονικά, θα έπρεπε να έχει ήδη ...επέλθει. Ετσι, τουλάχιστον, έταζαν ο πρωθυπουργός και το κόμμα του, με το πρόγραμμά τους. «Οι Δεσμεύσεις μας για τη νέα Τετραετία», το είχαν βαφτίσει το προεκλογικό πρόγραμμά τους το 2000 (απ' όπου και τα σχετικά αποσπάσματα). Το 2000 - 2004 θα είναι «η τετραετία της κοινωνικής σύγκλισης» έλεγαν (και) τότε...

***

Ενόψει εκλογών, τα μεγαλεπήβολα και μεγαλειώδη περί «κοινωνικής σύγκλισης» επανέρχονται. Τώρα ο κ. Σημίτης ετοιμάζει, λέει, τη «Χάρτα της σύγκλισης», την οποία και θα μας ανακοινώσει το Σεπτέμβρη.

Με άλλα λόγια, θα (ξανα)έχουμε «τετραετία σύγκλισης»! Αλλά, κατόπιν νεότερων (ψηφοθηρικών) υπολογισμών, δε θα 'ναι από το 2000 - 2004 (αυτή ήταν η τετραετία που ο κ. Σημίτης έπρεπε να ασχοληθεί με τα δισ. του Νεονάκη στο Χρηματιστήριο), αλλά από 2004 - 2008. Από τη νέα τετραετία, δε, όλες οι υποσχέσεις θα τηρηθούν!

(Παρεμπιπτόντως, προτείνουμε στον κ. Σημίτη και τους συνεργάτες του, για να μη χάνουν χρόνο, ας μην κάθονται να συγγράφουν νέο «υποσχεσιολόγιο», απλώς, στο παλιό, ας αλλάξουν τα νούμερα - όπου λέει 2000 να το κάνουν 2004 και όπου λέει 2004 να το κάνουν 2008 - και θα είναι έτοιμο!)

***

Σα να παρατράβηξε αυτό το «παραμύθι», δε νομίζετε;


ΓΡΑΦΟΥΝ:ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΠΑΣΟΚ και «Δημοκρατία»...

O «Ρ» είναι από τις λίγες - δυστυχώς - εφημερίδες, που σημείωσαν όλα αυτά τα «δημοκρατικά», που συνέβησαν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα, όμως, γίνεται ακόμα σοβαρότερο από τη στιγμή, που ο - κατά τα άλλα - «δημοκρατικός» Τύπος έθαψε το όλο θέμα στα κατάβαθα της «έγκυρης» ενημέρωσης.

Φαντάζεστε, πάντως, τι θα συνέβαινε, αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί σε ένα οποιοδήποτε άλλο κόμμα; Φαντάζεστε τι «σεντόνια» θα γράφονταν στις εφημερίδες; Πόσες ώρες θα καταναλώνονταν σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ; Αν σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα καθαιρείτο ο γραμματέας της ΚΕ, αλλά θα απαγορευόταν οποιαδήποτε συζήτηση (!), φαντάζεστε πόσοι ΠΑΣΟΚοι θα ξημεροβραδιάζονταν στα τηλεπαράθυρα, για να καταγγείλουν την έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό του εν λόγω κόμματος; Αν σε κάποιο άλλο κόμμα καθαιρείτο ο γραμματέας του, αλλά στα μέλη της ΚΕ του θα απαγορευόταν να ανοίξουν το στόμα τους για το θέμα, και θα εντέλλονταν - απλώς - να επικυρώσουν το διορισμό του νέου γραμματέα, φαντάζεστε τι δημοκρατικός «παροξυσμός» (και δικαίως) θα είχε πιάσει τις γραφίδες και τα μικρόφωνα ορισμένων;

Αυτά έγιναν την περασμένη βδομάδα στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με την αποπομπή Λαλιώτη και την έλευση Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Σημίτης επέβαλε απόλυτο σιωπητήριο, αλλά ο «δημοκρατικός» Τύπος και διάφοροι περιώνυμοι «υπηρέτες» του ουδόλως ενοχλήθηκαν. Σημάδι κι αυτό του «εκσυγχρονισμού», που διέπει τις σχέσεις του κ. Σημίτη με τα εκδοτικά συγκροτήματα...

Μπένος - Βγαίνος

Και όπως είπε προχτές ο κ. Γ. Παπανδρέου, όλα αυτά τα περί «παρεμβάσεων» του Μίλερ και των Αμερικάνων στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουδεμία βάση. Αλλωστε, όπως σωστά σημείωσε, η «εθνικά υπερήφανη και ανεξάρτητη» πολιτική της χώρας είναι κατοχυρωμένη από την εποχή του Α. Παπανδρέου.

Για να καταλάβετε, δε, πόσο δίκιο έχει ο κ. Παπανδρέου, μια ημερομηνία έχουμε - μόνο - να σας θυμίσουμε: 4/9/1995.

Ηταν η μέρα, που ο τότε επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Τ. Μίλερ, από την έπαυλη του τότε πρωθυπουργού Αντρέα Παπανδρέου (και μεσούσης της «ανεξάρτητης» και «εθνικά περήφανης» πολιτικής του ΠΑΣΟΚ), ανέγνωσε την περίφημη «ενδιάμεση συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ!

Α, ναι, τα λόγια Μίλερ ξεκίνησαν ως εξής: «Σήμερα στην Αθήνα και στα Σκόπια, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν (...)»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ