Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δε συνεμμορφώθη

Απλώς, είναι ένας 16χρονος στο Λύκειο της πόλης Ντίαρμπορν της πολιτείας του Μίτσιγκαν, που είχε ως εργασία της ημέρας να παρουσιάσει την υπόθεση Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά Σαντάμ Χουσεΐν.

Εμφανίστηκε λοιπόν στο σχολείο έχοντας την εργασία ανά χείρας, αλλά και φορώντας μία μπλούζα με τη φωτογραφία του Μπους και από κάτω την ένδειξη. «Προσοχή: Διεθνής τρομοκράτης». Δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στην αίθουσα της τάξης του για να παρουσιάσει την εργασία του, αφού η διεύθυνση του σχολείου τον υποχρέωσε να βγάλει την μπλούζα «προκειμένου να μην υπάρξει ένταση μεταξύ των μαθητών σε μία περιοχή με μεγάλη αραβοαμερικανική κοινότητα»... Αρνήθηκε. Και προτίμησε να πάει σπίτι παρά «να συμμορφωθεί με τας υποδείξεις».

Είναι άγνωστο εάν το «Ασοσιέιτεντ Πρες», που μετέδωσε την είδηση, κατανόησε ότι αποκάλυψε μία ακόμη πτυχή της αντίστασης και αντίθεσης των Αμερικανών κατά της ίδιας τους της κυβέρνησης. Μία αντίθεση τόσο μαχητική ακόμη και μέσα στην καρδιά του κτήνους, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων...

Προετοιμασία κλίματος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκτακτη οδηγία προς τους Βρετανούς εξέδωσε, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ και όλες τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους Βρετανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις πρεσβείες τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να μεταβούν σε κάποια από τις «επικίνδυνες» χώρες, όπως είναι όλες οι αραβικές, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πάντως, επαναλάμβανε χτες ότι «το Ιράκ επιθυμεί την ειρήνη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», ενώ οι επιθεωρητές ανακοίνωναν ότι το Ιράκ τους έχει αποκαλύψει «δεκάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Το επίσημο αιτιολογικό της νέας οδηγίας είναι ότι «λόγω της αυξημένης έντασης υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών». Εντούτοις, έντονη ήταν η αίσθηση, όπως δήλωναν και Βρετανοί που βρίσκονται στο Κουβέιτ, ότι «έχει, ήδη, δρομολογηθεί το αναπόφευκτο: ο πόλεμος». Το ΥΠΕΞ καλεί τους Βρετανούς να επιστρέψουν «εντός 10 ημερών».

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι στο Κουβέιτ φθάνουν, διαρκώς, Βρετανοί στρατιώτες και αξιωματικοί (οι περισσότεροι από το σύνολο των 42.000), οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βασόρας σε περίπτωση που γίνει εισβολή στο Ιράκ. Τα βρετανικά στρατεύματα φέρονται να προετοιμάζονται για παραμονή ακόμη και 3 χρόνων στο ιρακινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριζε ότι 5.000 μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης, που εδρεύει στο Ιράν, πέρασαν στο βόρειο Ιράκ «για να απωθήσουν τυχόν ιρακινή επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους». Επισήμως, η Τεχεράνη ανακοίνωσε, μόνο, ότι διέκοψε τις αυτοκινητοπομπές των πιστών που επισκέπτονται για προσκύνημα τις ιερές πόλεις των σιιτών στο νότιο Ιράκ, Ναζάφ, Καρμπάλα, Σαμάρα, Καζαμέν, για «λόγους ασφαλείας».

ΙΡΑΚ
Ηδη τα παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέντε τους!

Ενα στα οχτώ παιδιά πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρόνων, ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται, το 1/4 των παιδιών που γεννιούνται είναι λιποβαρή, το 1/4 των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνει σχολείο και δεν έχει πρόσβαση και σε καθαρό νερό.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν σίγουρα μια από τις χειρότερες αναλογίες στον κόσμο, αφορούν τα παιδιά του Ιράκ σήμερα. Γιατί αύριο, όταν αυτός ο πόλεμος των συμφερόντων ξεκινήσει, ίσως οι αριθμοί να αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά στο Ιράκ είναι εξαιρετικά ευάλωτα», λέει «διακριτικά» η «Γιούνισεφ», που δίνει και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Η διεθνής οργάνωση παραδέχεται ότι η κατάσταση των παιδιών στο Ιράκ είναι πολύ δύσκολη εδώ και 15 χρόνια και ότι «ανεξάρτητα από τη διεθνή κατάσταση και μέσα σε πλήθος περισπασμούς, πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε τα παιδιά αυτά στο μυαλό μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε».

Αφορμή για να δοθούν αυτά τα στοιχεία υπήρξε η εκστρατεία της «Γιούνισεφ» κατά της πολιομυελίτιδας, μια εκστρατεία κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την προστασία των παιδιών του Ιράκ, αλλά και για να προληφθούν ξεσπάσματα αυτής της ασθένειας στην ευρύτερη περιοχή, αφού πρόκειται για μια ασθένεια που περνάει εύκολα τα σύνορα. Ηδη περισσότεροι από 14.000 υγειονομικοί υπάλληλοι θα ξεχυθούν, πηγαίνοντας πόρτα - πόρτα σε όλη τη χώρα του Ιράκ - από 23 μέχρι 27 Φλεβάρη - για να εμβολιάσουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι η «Γιούνισεφ» θεωρεί αναπόφευκτο τον πόλεμο στο Ιράκ, αφού ήδη έχει προ-τοποθετήσει εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή (φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής για παιδιά, εξοπλισμό για παροχή νερού κλπ).

ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΚ
«Χάνει την υπομονή του» ο Μπους

Αμερικανοί στρατιωτικοί καταφτάνουν στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις

Associated Press

Αμερικανοί στρατιωτικοί καταφτάνουν στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Από «αποτυχία» σημαδεύτηκαν και χτες οι συνεχιζόμενες αμερικανοτουρκικές εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της τουρκικής συμμετοχής στον επερχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι τα μεταγωγικά των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ με χιλιάδες πεζικάριους «έχουν ήδη αποπλεύσει» για την περιοχή. Ο Λευκός Οίκος διά στόματος του εκπροσώπου του Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανέφερε ότι «έκανε την τελευταία του προσφορά» στην τουρκική κυβέρνηση: Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για 6 δισ. δολάρια σε άμεση βοήθεια και 10 έως 15 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμα δάνεια -ωστόσο η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης ζητεί 12 δισ. δολάρια άμεσης βοήθειας. Ο Αρι Φλάισερ εμφανίστηκε αρκούντως εκνευρισμένος: «Ο χρόνος τελειώνει», είπε. «Πρέπει να γίνουν σχέδια, να ληφθούν αποφάσεις... δεν μπορούμε να περιμένουμε επ' άπειρο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, είπε πως δεν υπήρχαν και χτες «θετικές εξελίξεις», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε πάντως πως «μερικές φορές δε χρειάζονται ημέρες αλλά πέντε λεπτά... που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εξελίξεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόλιν Πάουελ αργά την Τετάρτη, και μια λακωνική γραπτή δήλωση (ως συνηθίζεται) από το γραφείο του ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ο Μπους και το αμερικανικό Πεντάγωνο «χάνουν την υπομονή τους» με την Τουρκία, έγραφαν οι λονδρέζικοι Τάιμς χτες. Η δήλωση Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη» την τουρκική στήριξη προς τις ΗΠΑ ώστε να ανοίξουν αυτές με χιλιάδες στρατιώτες το «βόρειο μέτωπο» του Ιράκ -που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια, αλλά και την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου με τους Κούρδους να εμπλέκονται σ' αυτόν-, προκάλεσε οργή σε αμερικανικούς κύκλους που, σύμφωνα με τους Τάιμς, σκέφτονται «να βγάλουν την Τουρκία από το πολεμικό σενάριο και να κρατήσουν τα 26 δισ. δολάρια». Ο Μπους είπε -αρκετά πικαρισμένος, προφανώς- ότι «σέβεται πολύ» την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αυτή πρέπει να αντιληφθεί «ότι δεν έχει στενότερο φίλο από τις ΗΠΑ στον κόσμο».

Στην Αγκυρα βρισκόταν χτες πολυάνθρωπη αποστολή στρατιωτικών αξιωματούχων και των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για συζητήσεις.

Πάντως, το θέμα του πολέμου τυγχάνει λαϊκιστικής πολιτικής αξιοποίησης από τα υπόλοιπα κόμματα της Τουρκίας. Είναι αν μη τι άλλο χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που κατά ειρωνικό τρόπο είναι η πολιτική κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ ή Ατατούρκ, είπε πως η κυβέρνηση Γκιούλ/ Ερντογάν είναι «ανειλικρινής... μιλά για ειρήνη αλλά προετοιμάζεται για πόλεμο». Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε πως «αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δε θα γινόταν πόλεμος», πράγμα που δείχνει μάλλον τη δική του αμετροέπεια παρά ο,τιδήποτε άλλο...

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Οι πολεμικές προετοιμασίες είναι πυρετώδεις

Associated Press

Οι πολεμικές προετοιμασίες είναι πυρετώδεις
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΟΝΝΗ.--

Μαραθώνιο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο των προσπαθειών ΗΠΑ - Βρετανίας να καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο ψηφίσματος που θα ανοίγει το δρόμο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η βρετανική ηγεσία φέρεται να προσπαθεί να εκμαιεύσει από την Ουάσιγκτον περισσότερο χρόνο, προκειμένου να μπορέσει να χειριστεί τα αντιπολεμικά αισθήματα της βρετανικής κοινής γνώμης. Παράλληλα, συνεχιζόταν η ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα του Ιράκ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών να τάσσεται ενάντια στη στρατιωτική οδό.

Ανοιχτή λεκτική «επίθεση» κατά του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώνοντας ότι «αν ο Οργανισμός δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του, εδώ και 12 χρόνια, τότε τίθεται σε αμφιβολία η ίδια η χρησιμότητά του». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπους αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» του ΟΗΕ. Εντούτοις, η ιδιαίτερα σκληρή αυτή δήλωση εκτιμάται ότι συνδέεται άμεσα με τις αντιρρήσεις που εκφράζει η πλειοψηφία των χωρών - μελών του Οργανισμού, και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον αμερικανικό σχεδιασμό για εξαπόλυση άμεσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και Βρετανία στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την αναγκαία συναίνεση σε ένα νέο ψήφισμα αναγνώριζαν, χτες, Βρετανοί διπλωμάτες, που παραδέχονταν ότι στην παρούσα φάση μια αμερικανο-βρετανική πρόταση απόφασης δε μοιάζει ικανή να συγκεντρώνει τις απαραίτητες 9 ψήφους του Συμβουλίου. Ο Βρετανός πρέσβης Τζέρεμι Γκρίνστοουκ δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις για την εκπόνηση ψηφίσματος συνεχίζονται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το νέο κείμενο να τεθεί προς συζήτηση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο Βρετανός διπλωμάτης, επίσης, έσπευσε να εκτιμήσει ότι πιθανώς η συζήτηση για το κείμενο να διαρκέσει «για αρκετές ημέρες, ακόμη και μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε και οι επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την τρίτη ενημέρωσή τους».


Associated Press

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ΗΠΑ - Βρετανία επιδιώκουν στο νέο ψήφισμα να συμπεριλαμβάνεται συγκεκριμένος κατάλογος «καθηκόντων» που το Ιράκ θα κληθεί να εκπληρώσει «άμεσα», όπως είναι η καταστροφή όλων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι απρόσκοπτες συνεντεύξεις με Ιρακινούς επιστήμονες και η αποδοχή των πτήσεων των κατασκοπευτικών U2, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι εμπνευστές του ψηφίσματος ευελπιστούν να φέρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της συμμόρφωσης ή όχι του Ιράκ με τη συγκεκριμένη λίστα, μετά την πάροδο ενός χρονοδιαγράμματος που δε θα ξεπερνά «ορισμένες ημέρες» και στη συνέχεια να επιδιώξουν απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Με βάση τις υπάρχουσες διαρροές, φαίνεται ότι η βρετανική πλευρά προσπαθεί να «πείσει» την αμερικανική ηγεσία να «περιμένει για 2 - 3 εβδομάδες», έτσι ώστε να καταβληθούν προσπάθειες άμβλυνσης των διαφωνιών και να κατευναστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη. Το Λονδίνο επιθυμεί μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ διακαώς σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, που δε χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι δε θεωρεί απαραίτητη μια δεύτερη απόφαση. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε, χτες, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ελπίζει «σε νέα απόφαση πολύ σύντομα και ευελπιστεί σε ανάληψη δράσης».

Αρνητική πλειοψηφία και «επίθεση» Πάουελ

Μόνο οι πρέσβεις της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας υποστήριξαν, ανοιχτά, την αμερικανική θέση για το Ιράκ, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης για το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί αργά χτες το βράδυ. Καθώς η λίστα των 56 εγγεγραμμένων ομιλητών έβαινε προς το τέλος της, η συντριπτική πλειοψηφία των πρεσβευτών που πήραν το λόγο υπεράσπισαν την παράταση των επιθεωρήσεων. Υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης τάχθηκαν όλοι οι πρέσβεις των αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου του Κουβέιτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ένας πόλεμος θα οδηγήσει σε καταστροφή την περιοχή».

Για «ανυπολόγιστες συνέπειες» μίλησαν και οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Βόννη. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, πάντως, προέβλεψε ότι «οι ΗΠΑ, μάλλον, δε δίνουν παρά λίγο καιρό στο Ιράκ». Την προσήλωσή τους στην ανάγκη παράτασης των επιθεωρήσεων επαναδιατύπωσαν και ο Ρώσος Πρόεδρος που συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Κινέζο ομόλογό του. Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, υποδεχόμενος τον Αμερικανό δημοκρατικό βουλευτή Τομ Λάντος, τόνιζε ότι «η προσέγγιση Ρωσίας - ΗΠΑ δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν διαφωνίες» και καταδίκασε τους αλλεπάλληλους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς στις «μη αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Ο Λάντος, πάντως, μετά τη συνάντηση εκτίμησε ότι η Μόσχα «δε θα σταθεί εμπόδιο στις ΗΠΑ όταν αρχίσει η δράση».

Στις απόψεις αυτές εξαπέλυσε επίθεση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε γαλλικό σταθμό, κατηγόρησε τις χώρες που ζητούν παράταση των επιθεωρήσεων ότι «δε θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και επανέλαβε ότι «το θέμα δεν είναι η παράταση χρόνου, αλλά η ιρακινή συμμόρφωση». Ο Πάουελ κατέληξε ότι «ο χρόνος τελειώνει για το Ιράκ και η στρατιωτική δράση μπορεί να αναληφθεί χωρίς νέο ψήφισμα». Τη θέση αυτή υπεράσπισε, για πολλοστή φορά, και η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, που δήλωσε ότι «δε χρειάζεται επέμβαση στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου για να αντιληφθεί ότι η παράταση του χρόνου δεν είναι λύση».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» στο φιλοπόλεμο «συμβιβασμό»

Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το μέλλον των ΗΠΑ. Η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχει παρά σαν «ισότιμος» δορυφόρος της Ουάσιγκτον. Αυτή ήταν η άποψη που κυριάρχησε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης».

Οι ομιλητές (Κ. Καραμανλής, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Ράλλης, Ζακ Σαντέρ κ.ά.) πλειοδότησαν υπέρ του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού», αλλά απέφυγαν να τοποθετηθούν στα στρατηγικά διλήμματα που μπαίνουν σε ό,τι αφορά το «ατλαντικό ρήγμα», κρυπτόμενοι πίσω από το εφεύρημα περί «ισότιμων εταίρων».

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι θεωρεί περίπου αδιανόητη οποιαδήποτε «αυτονόμηση» της ΕΕ από τις ΗΠΑ, επιδοκιμάζοντας τον τελευταίο φιλοπόλεμο και φιλοαμερικανικό συμβιβασμό των ηγετών της ΕΕ. «Θεωρούμε, είπε, ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποτέλεσε ένα θετικό βήμα, που πρέπει να έχει συνέχεια. Γιατί, χωρίς συνέχεια, μπορεί να αποδειχθεί βήμα μετέωρο». Απέφυγε όμως να διευκρινίσει ποιο θεωρεί «επόμενο βήμα»... Περιορίστηκε να επισημάνει ότι «ενώ περιορίζεται σ' έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, πάντως, εξέπεμψε μια κοινή ευρωπαϊκή φωνή». Η κρίση στο Ιράκ, τόνισε σε άλλο σημείο, αναδεικνύει πιο έντονα από ποτέ την ανάγκη για μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και Αμυνας. Το έλλειμμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί σοβαρότατο κενό, που μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους κλυδωνισμού για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, σημείωσε ότι «σε απλά ελληνικά θα έλεγα ότι η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να είναι ισότιμοι εταίροι. Αυτό πρέπει να το αποδεχτεί η Αμερική και να το χωνέψει, να το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη».

Περισσότερο επικριτικός απέναντι στην ΕΕ εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαπίστωσε ότι «η Ευρώπη περνάει δύσκολες ώρες», ενώ την ίδια στιγμή «ο ευρωσκεπτικισμός και η δυσαρέσκεια μάλλον φουντώνουν αντί να ελαττώνονται». Ταυτόχρονα έκανε λόγο για κρίση στις σχέσεις Ευρώπης - Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της διαίρεσης που υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ, αναφερόμενος στην «κίνηση των 8». Επέκρινε τη στάση της ΕΕ, η οποία «ουσιαστικά προώθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», ενώ αποδοκίμασε και τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς χωρίς μάλιστα έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Διαφώνησε με τη γαλλογερμανική πρόταση για δύο πόλους εξουσίας, γιατί κινδυνεύει να οδηγήσει σε τριβές, ενώ εστίασε στην ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της ΕΕ σε σχέση με ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Το δίλημμα της Ελλάδας, κατά τον Γ. Ράλλη, είναι «είτε να συνταχθεί η χώρα με όσο φωνή διαθέτει στη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής Ευρώπης, ακόμη και αν μέσα σε αυτή ο ρόλος μας θα είναι περιορισμένος, είτε να ρίξει το βάρος της προς μια χαλάρωση των ευρωπαϊκών θεσμών, αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενες τριβές της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο ίδιος υπέδειξε ότι η ΝΔ πρέπει να ταχθεί με την πρώτη επιλογή, την οποία όπως είπε «δείχνει να συμμερίζεται» και η κυβέρνηση.

Δεν είναι κι η χειρότερη απόφαση!

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν είναι η χειρότερη! Κατόπιν ωριμότερης σκέψης η ηγεσία του ΣΥΝ κατέληξε τελικά στο παραπάνω συμπέρασμα, παρότι η πρώτη της αντίδραση έκανε λόγο για μια απόφαση που βρίσκεται πίσω από τις διαθέσεις των εκατομμυρίων Ευρωπαίων, μια απόφαση προϊόν συμβιβασμού, που δεν αποτελεί σαφή συμβολή προς την κατεύθυνση της αποτροπής του πολέμου και δεν παίρνει αποστάσεις από ένα συμψηφισμό ευθυνών.

Αθεράπευτα «ευρωλάγνα» η ηγεσία του ΣΥΝ αρνείται ακόμη και τώρα να ψελλίσει έστω μια λέξη κριτικής για τη στάση της ΕΕ και την απόφασή της, της οποίας το περιεχόμενο είναι τέτοιο που το χειροκρότησε ακόμα κι ο Τζ. Μπους. Αλλά, σε πείσμα των γεγονότων ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνει: «Ο κ. Μπους τέτοιες λύσεις και αποφάσεις ισορροπίας, που κρατούν τα προσχήματα και δεν οδηγούν στο χειρότερο, δεν τις υπολογίζει»!

Αλλωστε, η ηγεσία του ΣΥΝ και στο πρώτο σχόλιό της για την απόφαση της ΕΕ έριχνε νερό στο μύλο της επιχειρηματολογίας υπέρ του πολέμου, αποδεχόμενη την ύπαρξη κρίσης που πρέπει να λυθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, κάνοντας λόγο για υποχρεωτικό σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ στις οποίες αύριο μπορεί να προστεθεί μία που θα δίνει «πράσινο φως» στον πόλεμο, αλλά και αναμασώντας τα περί της ανάγκης καθολικού ελέγχου των μέσων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Στη δεύτερη παρέμβαση επί του θέματος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, όπως άλλωστε συνηθίζει το κόμμα του, επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στην «πολιτική κουλτούρα (sic) του κ. Μπους», ενώ συνέχισε το γνωστό τροπάρι περί της ΕΕ η οποία «θα δοκιμαστεί στον τομέα των πρωτοβουλιών για την κατοχύρωση της ειρήνης».

Τέλος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και στη νέα παγκόσμια δύναμη που αναδείχτηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου. Αυτή η δύναμη δεν είναι βεβαίως η αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική πάλη, αλλά η... οικουμενική συνείδηση! Είναι η «κοινή γνώμη» κι όχι η μετουσίωσή της σε υλική δύναμη, σε ανυποχώρητο αγώνα κατά των φορέων του πολέμου, αλλά αυτή καθεαυτή η «κοινή γνώμη», που βέβαια στο βαθμό που παραμένει απλά τέτοια, κάποιοι ξέρουν καλά πώς να τη γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.


Β. Ν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζαλισμένη από την «επιτυχία»

Η Ελληνική Προεδρία εξακολουθεί να πελαγοδρομεί, αναζητώντας ισορροπίες ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα

Η Ελληνική Προεδρία πελαγοδρομεί, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε Αμερικανούς, ανυπόμονους για επίθεση κατά του Ιράκ, και Γαλλογερμανούς, ειρηνιστές εκ σκοπιμότητας. Παρά τις συνεχείς και μακράς διάρκειας συσκέψεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, η κυβέρνηση αδυνατεί να εμφανίσει μια σαφή εκτίμηση για το πού οδηγούνται τα πράγματα.

Χτες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις επερχόμενες εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις «ακατανόητες» προς το παρόν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Οι επόμενες μέρες, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είναι μέρες πρωτοβουλιών και θα είναι κρίσιμες και για την Ευρώπη. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην εικόνα που σχημάτισε από τις επαφές του, τόσο με τις αραβικές χώρες, όσο και με τον Αμερικανό ομόλογό του Κ. Πάουελ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Από τις συζητήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αναδύεται ως σημαντική ιδέα, που θα μπορούσε να περιέχεται σε ένα ενδεχόμενο νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η συγκρότηση ενός περισσότερο συγκεκριμένου καταλόγου αιτημάτων προς το Ιράκ, όπου θα δοκιμαστεί και η αξιοπιστία και η διάθεση του Σαντάμ Χουσεΐν να συνεργαστεί. Σε άλλη περίπτωση, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, αν δηλαδή πρόκειται για ένα ψήφισμα - τελεσίγραφο, τότε πολλές χώρες θα έλεγαν ότι είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός

Ενταση στο θέμα του Ιράκ προβλέπει ο πρωθυπουργός, εκτίμηση που μετέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχαν για την ενημέρωση του τελευταίου επί των εξελίξεων. Στο διάστημα μέχρι την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου έγινε η συνάντηση, ο Κ. Στεφανόπουλος είπε προς τον Κ. Σημίτη ότι πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από το θετικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία απέδειξε, όπως είπε, και την ορθότητα της απόφασης του πρωθυπουργού να τη συγκαλέσει. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρχε θέληση για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και μακάρι, ανέφερε, να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένταση, γιατί το θέμα του Ιράκ δεν έληξε και θα εξακολουθήσει, όπως είπε, να είναι Λυδία Λίθος. Πρόσθεσε, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του χωρίς τη συνεργασία των άλλων.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο τη διεθνή επικαιρότητα, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τα αποτελέσματα από τη συνάντηση των αρχηγών στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο, είπε ο Κ. Σημίτης, ήταν μια επιτυχία, γιατί φάνηκε η κοινή διάθεση η Ευρώπη να παίξει ρόλο. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, κατέληξε ο πρωθυπουργός, συνεχίζεται για την ειρηνική επίλυση, γιατί πρέπει όλοι να καταλάβουν τι δυστυχία μπορεί να φέρει ο πόλεμος.

Συνάντηση Σημίτη - Παπανδρέου

Νωρίτερα χτες ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής. Ο Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ την Τρίτη, από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Πάουελ «αξιολόγησε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου ως επιτυχία της ΕΕ και έδειξε να κατανοεί ότι ζητούμε την ειρηνική και διπλωματική αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441 και την παροχή του απαραίτητου χρόνου στους επιθεωρητές, αλλά ταυτόχρονα θέτουμε και τον Σαντάμ Χουσεΐν προ των ευθυνών του».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Κερκόπορτα» για να πληγεί ο λαός του Ιράκ η ενιαία στάση της ΕΕ

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, επισημαίνει τα παρακάτω:

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, με ανησυχία ενημερωθήκαμε για την κοινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 17η Φεβρουαρίου 2003 στις Βρυξέλλες, προεδρεύοντος του Ελληνα πρωθυπουργού. Η λεγόμενη ενιαία στάση των ευρωπαϊκών κρατών, διαφαίνεται σαν "κερκόπορτα" ώστε να πληγεί ο λαός του Ιράκ οποιαδήποτε στιγμή επιθυμήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με λίγα λόγια, όταν πειστούν τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις ΗΠΑ και την Αγγλία για το μοίρασμα των συμφερόντων τους στον πλούτο της περιοχής, τότε ο πόλεμος θα θεωρηθεί "δίκαιος".

Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν άκουσαν τη θέληση των λαών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για ειρήνη και μη χρήση βίας.

Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε το σημείο του ανακοινωθέντος της ΕΕ που αναφέρει ότι, υποστηρίζει και αναγνωρίζει το ρόλο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων ως τον παγκόσμιο "χωροφύλακα".

  • Να σταματήσει άμεσα ο ακήρυχτος πόλεμος των Αμερικανών και των Αγγλων στο Νότιο Ιράκ, που με καθημερινούς βομβαρδισμούς πλήττουν ακόμα και στόχους αμάχων.
  • Να αποσυρθεί η πολυεθνική δύναμη κρούσης από την ευρύτερη περιοχή.
  • Να τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η μη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και η άμεση καταστροφή τους. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έτυχαν απόρριψης από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση:

  • Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη ΝΑΤΟική δύναμη στον Περσικό κόλπο.
  • Αμεση απαγόρευση λειτουργίας των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της Σούδας, καθώς και σταδιακή απομάκρυνσή τους.
  • Προώθηση πρωτοβουλίας για πλήρη και οριστικό παγκόσμιο πυρηνικό και χημικό αφοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Πακιστάν κ.ά.

Καλούμε όλον τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση.

Προβλέπουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα επιχειρηθεί περαιτέρω αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν πρέπει να περάσουν. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι γι' αυτούς το Ιράκ είναι η αρχή.

Πρέπει να τους σταματήσουμε.

ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου»

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Πέταξαν το «μπαλάκι» στον ΟΗΕ

«Συγχαίρουμε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τους ευφυείς χειρισμούς του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κατάφερε οι Ευρωπαίοι ηγέτες με ενιαίο τρόπο να αποποιηθούν της ευθύνης τους για τον πόλεμο και να πετάξουν το "μπαλάκι" στον ΟΗΕ. Ταυτόχρονα να ξαναεπαναλάβουν το παραμύθι πως δήθεν ο πόλεμος θα γίνει για τα όπλα του Ιράκ και όχι για τα πετρέλαια της περιοχής». Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003».

Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται στο κείμενο, έφεραν τον πόλεμο ένα βήμα πιο κοντά, εισπράττοντας τα συγχαρητήρια του Μπους και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα εκατομμύρια των ανθρώπων που το περασμένο Σάββατο απαίτησαν να μη γίνει πόλεμος είτε με είτε χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Γι' αυτό η «Δράση», υπογραμμίζεται στη συνέχεια, «καλεί τους εργαζόμενους της χώρας, τον ελληνικό λαό, σε ακόμα πιο αποφασιστική καταδίκη τέτοιων και ανάλογων ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης. Τους καλεί σε αποφασιστική δράση ενάντια στους πολεμοκάπηλους (αμερικανική κυβέρνηση, NATO, ΕΕ)».

ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην απεργία!

Επιτακτική γίνεται πλέον η απαίτηση για ενίσχυση του αντιπολεμικού αγώνα με την προκήρυξη απεργίας, ακόμα και πριν την έναρξη της επίθεσης στο λαό του Ιράκ, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου, η ιμπεριαλιστική αρμάδα προκαλεί τα αισθήματα του λαού μας με τον κατάπλου της στα νερά του Πειραιά, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές.

Ηδη, η πρόταση 22 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με αίτημα την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου, βρίσκει τη θετική ανταπόκριση χιλιάδων εργαζομένων και συζητείται στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην πρόταση, που υπογράφεται από: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρτας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Γιαννιτσών, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κιλκίς, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασηθίου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεγάρων, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: «Η δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να υψώσει εμπόδια στον πόλεμο είναι η πάλη των λαών, η πάλη της εργατικής τάξης».

Γι' αυτό, τα συνδικάτα καλούν «τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να αποφασίσουν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την ημέρα έναρξης του πολέμου, για να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να απαιτήσουμε να σταματήσει και να βάλουμε εμπόδια στη γενίκευσή του. Να απαιτήσουμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας».

Εξηγώντας τους λόγους αυτής της πρωτοβουλίας, τρεις συνδικαλιστές καταθέτουν την άποψή τους: Βασίλης Γκλεζάκος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας: «Χτες η Γιουγκοσλαβία με το Κόσσοβο, ακολούθησε το Αφγανιστάν, σήμερα το Ιράκ και οι τρομοκράτες της Βαγδάτης, αύριο το Ιράν και η Β. Κορέα. Χιλιάδες ζωές θα θυσιαστούν και πάλι. Ως πότε οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν όλη την ανθρωπότητα, ανάλογα με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τους ή για την προώθηση των στρατηγικών τους σχεδίων; Οι εργασιακές σχέσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων της ιδιωτικής υγείας είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν τα προβλήματα των εργαζομένων, εξαιτίας αυτούς του νέου πολέμου. Ποιες συλλογικές συμβάσεις θα κληθούμε να διαπραγματευτούμε και να υπογράψουμε; Γι' αυτό προτείνουμε σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία. Η εργατική τάξη να σηκώσει την ασπίδα της ενάντια στον πόλεμο».

Δημήτρης Βουλγαράκης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κιλκίς: «Η εργατική τάξη και ο λαός αντιτίθενται στον πόλεμο και δε θέλουν μια βίαιη αλλαγή στο Ιράκ με τη χρήση όπλων.

Σε περίπτωση πολέμου, θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία των περισσότερων χωρών και αυτές οι επιπτώσεις στην οικονομία πλήττουν πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ενας πόλεμος, και μάλιστα με τα σημερινά μέσα μαζικής καταστροφής, θα έχει πολλά ανθρώπινα θύματα. Αυτοί που θα σκοτωθούν θα είναι κυρίως οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Εμείς υπογράψαμε την πρόταση αυτή, γιατί βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι στην πρώτη γραμμή των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ειρήνη και την αποτροπή του πολέμου. Είμαστε ενάντια στη χρήση όπλων, γιατί είναι καταστρεπτική για τη χώρα που θα δεχτεί την επίθεση, αλλά και οδυνηρή για τους εργαζόμενους και το λαό όλων των χωρών».

Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λέσβου: «Για μας, η προετοιμασία του πολέμου σημαίνει σπατάλη δυνάμεων, οικονομικών και παραγωγικών. Το κάθε νοικοκυριό πληρώνει καθημερινά ό,τι αναλογεί από τα έξοδα σ' αυτήν τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μας, σ' αυτόν τον προσχεδιασμένο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Η τιμή του πετρελαίου παίρνει τον ανήφορο κι αυτό για όλους μας είναι αρνητικό γεγονός. Θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση, που θα ανεβάσει συνολικά το κόστος ζωής. Η ακρίβεια θα φουντώσει. Ετσι, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση της εργατικής τάξης, αλλά και του λαού γενικότερα, σαν διοίκηση του ΕΚ συντασσόμαστε με την πρόταση των Ομοσπονδιών».

«Να προσφέρω κι εγώ κάτι... »

Ωρα 7 το πρωί. Το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ ξεδιπλώνεται στην πρόσοψη της αποθήκης του ΟΛΠ στο μέρος που αράζουν τα καράβια της Μυτιλήνης. Το σύνθημα «OUT - ΕΞΩ Ο ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΜΕ» δηλώνει ότι η αρμάδα του ΝΑΤΟ είναι ανεπιθύμητη για τους Ελληνες εργαζόμενους. Ενας ταξιτζής σταματά και μας χαιρετά. Πρώτη του κουβέντα «Α, ρε παιδιά, τι κάναμε. Τόσα χρόνια ήμουν ενάντιά σας. Τώρα όμως αλλάξανε τα πράγματα. Τώρα τα σκέφτομαι αλλιώς», και έτσι ξεκινά η κουβέντα. Λίγο αργότερα δύο από εμάς του ζητάμε να μας πάει μέχρι τον ηλεκτρικό. Οταν φθάνουμε εκεί, πάμε να τον πληρώσουμε. Με μια κοφτή κίνηση μας σταματά λέγοντας: «Αφήστε, ρε παιδιά. Να λέω και εγώ ότι πρόσφερα κάτι. Σταγόνα στο ωκεανό, θα μου πεις, αλλά κάτι είναι και αυτό».

Πράγματι, κάτι είναι κι αυτό. Ετσι σταγόνα σταγόνα γεμίζουν τα ποτάμια. Σταγόνα σταγόνα γίνονται θάλασσα πλατιά.

Σε διαρκή φιλειρηνικό κλοιό το λιμάνι

Ανάβοντας φωτιές ψηλά στην περιμετρική της Καστέλας έτσι που να φαίνονται κι απ' ανοιχτά, από τη θάλασσα, οι Πειραιώτες έκαναν καθαρό στους ναύτες της ΝΑΤΟικής αρμάδας πως για τους φονιάδες των λαών αυτή η γη δεν έχει τόπο να σταθούν
Ανάβοντας φωτιές ψηλά στην περιμετρική της Καστέλας έτσι που να φαίνονται κι απ' ανοιχτά, από τη θάλασσα, οι Πειραιώτες έκαναν καθαρό στους ναύτες της ΝΑΤΟικής αρμάδας πως για τους φονιάδες των λαών αυτή η γη δεν έχει τόπο να σταθούν
Ως αργά τη νύχτα συνεχίζονταν οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Πειραιωτών, με αποτέλεσμα τελικά να μην πατήσει το πόδι του στη στεριά κανένας ναύτης των πλοίων των δολοφόνων του ΝΑΤΟ.

Το απογευματινό ραντεβού ήταν για τις πέντε. Από πολύ νωρίτερα όμως άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος στην πλατεία Καραϊσκάκη, από όπου ξεκίνησε μαχητική πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη της πλατεία Αλεξάνδρας, απέναντι από τις Φρεγάτες. Τον τόνο στην πικετοφορία έδιναν η νεολαία και οι εργαζόμενοι. Το πανό του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Εξω ο στόλος των ΝΑΤΟ-δολοφόνων» μπήκε επικεφαλής των συγκεντρωμένων, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω ήταν το πανό της Πανσπουδαστικής με το σύνθημα: «ΟΧΙ στον πόλεμο των πετρελαίων. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας».

Να σημειωθεί ότι και το απόγευμα συνεχίστηκε η προκλητική παρουσία χαφιέδων της Ασφάλειας, οι οποίοι πήγαιναν δίπλα από την πορεία. Η πυκνή συμμετοχή του κόσμου πάντως τους έκανε να χάσουν κάθε διάθεση πραγματοποίησης οποιασδήποτε ενέργειας.

Το σύνθημα «Εξω τα πλοία από το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», δονούσε την ατμόσφαιρα, όταν η πορεία πέρασε μπροστά από την Αγία Τριάδα. Ενώ, στο άκουσμα του συνθήματος «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία» που έλεγαν οι νεολαίοι, οι περαστικοί από την πλατεία Κοραή ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Οσο προχωρούσε η πορεία προς την πλατεία Αλεξάνδρας η συμμετοχή του κόσμου μεγάλωνε. Εξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν ήδη διπλάσιοι από αυτούς που είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Τα συνθήματα «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και «Μπους, Μπλερ δολοφονούν, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χειροκροτούν», εξέφραζαν απόλυτα τη διάθεση του κόσμου.

Στη Βασιλέως Παύλου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, όπου κατέληξε η πορεία, είχαν ανάψει κατά μήκος του τείχους της παραλίας τεράστιες φωτιές και τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, όλη την ώρα που ο κόσμος έμεινε εκεί, δείχνοντας με την παρουσία του ότι οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι είναι ανεπιθύμητοι και στον Πειραιά. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Ο ΟΗΕ δεν είναι των λαών, είναι παραμάγαζο των ιμπεριαλιστών», ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα που ο αέρας πήγε μέχρι τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα ανοιχτά από την Καστέλλα.

Βάλαν το δήμαρχο να «καθαρίσει»

Ενας μόνο βρέθηκε χτες στο λιμάνι του Πειραιά να ταχτεί ανοιχτά υπέρ των φονιάδων του ΝΑΤΟ. Κι αυτός είναι ο δήμαρχος του Πειραιά Χρ. Αγραπίδης. Την ώρα οι Πειραιώτες διαδήλωναν και έξω από το δημαρχείο, αυτός συνέτασσε με τον δικηγόρο του Ραφαήλ Λισμάνη ...«εξώδικη διαμαρτυρία» εναντίον του ΚΚΕ, απειλώντας με μήνυση και επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής αν δεν «καθαιρεθεί», όπως αναγράφεται στη διαμαρτυρία του, το πανό που έχει αναρτηθεί στον ουρανοξύστη του Πειραιά! «Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως - αναφέρεται χαρακτηριστικά - με τα παραπάνω, είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής»!

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ επιχείρησε με μανία να αποσπάσει από το συμβούλιο απόφαση που να εγκρίνει την κατάπτυστη ενέργειά του εναντίον του ΚΚΕ!

Να τον χαίρονται όσοι τον στηρίζουν και ως γνωστόν δεν είναι μόνο η ΝΔ...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεν πάτησαν στεριά οι μισθοφόροι του θανάτου

Στις 6 το απόγευμα σήμερα, στην πλατεία Καραϊσκάκη, το νέο συλλαλητήριο

Το ξημέρωμα βρήκε τον ουρανοξύστη στολισμένο...
Το ξημέρωμα βρήκε τον ουρανοξύστη στολισμένο...
Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι φονιάδες δεν κατάφεραν χτες να βρωμίσουν με την παρουσία τους το πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι κομμουνιστές του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας, οι νεολαίοι, οι συνταξιούχοι, όλος αυτός ο κόσμος που από τα χαράματα, μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν στο πόδι, με φόντο τα γιγαντιαία πανό του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που ξεδιπλώθηκαν στην καρδιά και την μπούκα του λιμανιού -καλύπτοντας το μοναδικό ουρανοξύστη της πόλης και την τεράστια αποθήκη του ΟΛΠ - συγκρότησαν την αγωνιστική ασπίδα που έκοψε κάθε όρεξη στα «ραμπο»-πληρώματα των 6 φρεγατών από τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, να πατήσουν στη στεριά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους επικεφαλής της εγκληματικής αρμάδας, ώστε οι φρεγάτες να παραμείνουν αρόδο στο Φαληρικό Ορμο και η αμερικανική να μη θεαθεί καθόλου! Αυτό όταν ο προγραμματισμός ήταν να ελλιμενιστούν στην προβλήτα του Εκθεσιακού Κέντρου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Η μάχη θα συνεχιστεί και σήμερα με συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη και έπεται συνέχεια, όσο τα ΝΑΤΟικά πλοία θα ρυπαίνουν την πειραιώτικη θάλασσα.

Η ...«υποδοχή»

το ίδιο και την κεντρική αποθήκη του ΟΛΠ ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού
το ίδιο και την κεντρική αποθήκη του ΟΛΠ ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού
Στις 7.10 το πρωί το λιμάνι εξέπεμπε ήδη το «σήμα» του: «ΝΑΤΟ KILLERS GO HOME» και «OUT - ΕΞΩ Ο ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ». Οι φράσεις αναγράφονταν με τεράστια γράμματα σε δύο θεόρατα πανό που δέσποζαν σε ολόκληρο τον Πειραιά. Ομάδες ακτιβιστών από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, με μία ταυτόχρονη και αιφνιδιαστική κίνηση, νύχτα ακόμα, «κατέλαβαν» τον 20όροφο του ουρανοξύστη που βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και στη μέση του λιμανιού, όπως επίσης και το αποθηκευτικό κτίριο του ΟΛΠ στην προβλήτα της Δραπετσώνας, στην μπούκα του λιμανιού. Τα δύο πανό, το πρώτο με την υπογραφή του ΚΚΕ και το δεύτερο του ΠΑΜΕ, ξεδιπλώθηκαν την ίδια στιγμή από τις κορυφές των δύο κτιρίων, στέλνοντας το μήνυμα. Στο Φαληρικό όρμο, στο μεταξύ είχαν φανεί οι τρεις από τις 6 φρεγάτες.

Η επιβλητική και απρόσμενη εμφάνιση των πανό, με το χάραμα και η συνεχής προσέλευση Πειραιωτών την ίδια ώρα, κάτω ακριβώς από τον ουρανοξύστη, στην Ακτή Ποσειδώνος, όπως φάνηκε, προκάλεσαν έκπληξη, αλλά και ιδιαίτερη ανησυχία στα κυβερνητικά επιτελεία. Οι δυνάμεις καταστολής τέθηκαν σε κίνηση. Λιμενικοί άρχισαν να αλωνίζουν με κάθε μέσο το λιμάνι και τους γύρω δρόμους από άκρη σ' άκρη. Ενώ έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά μέχρι τις 8 το πρωί είχαν καταμετρηθεί 6 κλούβες των ΜΑΤ! Το γεγονός αυτό κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» Κώστα Τζατζάνης λέγοντας: «Ο Πειραιάς αστυνομοκρατείται για να διευκολύνουν την παρουσία των φονιάδων» και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή έξω από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται οι ΝΑΤΟικές φρεγάτες. Ο αγωνιστής λαός του Πειραιά, το πειραιώτικο φιλότιμο πρέπει να τους διώξει. Είναι ανεπιθύμητοι στον Πειραιά οι φονιάδες των λαών».

Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα «φυλάκια» αντίκρυ στην αρμάδα του θανάτου
Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα «φυλάκια» αντίκρυ στην αρμάδα του θανάτου
Στις 10 το πρωί οι Πειραιώτες είχαν πάρει θέση. Με πικέτες, κόκκινες σημαίες και στην κεφαλή το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Εξω ο στόλος των ΝΑΤΟ - δολοφόνων» ξεκίνησαν από την Ακτή Ποσειδώνος μια μαχητική πορεία. «Εξω τα πλοία απ' το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και δεκάδες ακόμα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δονούσαν επί 2 ώρες τον Πειραιά από το εμπορικό του κέντρο έως την Καστέλα, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της πορείας. Εκεί, στην περιοχή «Βοτσαλάκια», απ' όπου ήταν ορατές τρεις από τις 6 φρεγάτες και συγκεκριμένα η γερμανική, η τούρκικη και η ισπανική, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε από τα απανωτά συνθήματα, ενώ ξεδιπλώθηκε ένα πανό περίπου 15 μέτρων με τη φράση «Εξω ο στόλος των ΝΑΤΟ - δολοφόνων» τονισμένη με μεγάλα γράμματα, για να γίνεται ορατή μέχρι τον εχθρό. Η πορεία επέστρεψε στον ουρανοξύστη, για να ανανεωθεί το αγωνιστικό ραντεβού για τις 5 το απόγευμα.


Στην πρώτη γραμμή και οι φοιτητές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Το σύνθημα στο πανό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας
Στην πρώτη γραμμή και οι φοιτητές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Το σύνθημα στο πανό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας

Το «go home» που δέσποζε στον ουρανοξύστη έδινε το στίγμα. Ηταν πανεύκολο να βρεις πού ήταν το σημείο συνάντησης. Στις 10 το πρωί εκατοντάδες Πειραιώτες πλαισίωναν την πρώτη από τις διαδηλώσεις που μόλις άρχιζαν
Το «go home» που δέσποζε στον ουρανοξύστη έδινε το στίγμα. Ηταν πανεύκολο να βρεις πού ήταν το σημείο συνάντησης. Στις 10 το πρωί εκατοντάδες Πειραιώτες πλαισίωναν την πρώτη από τις διαδηλώσεις που μόλις άρχιζαν
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τίποτα δε μπορεί να νομιμοποιήσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Στις 23 Φλεβάρη η περικύκλωση της ΝΑΤΟικής Βάσης του Ακτίου

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός προαποφασισμένου, νέου επιθετικού πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του Ιράκ. Ενας ακόμα λαός καλείται να πληρώσει με το αίμα του και με τεράστιες καταστροφές την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πετρελαίων και την παγκόσμια κυριαρχία», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας, καλώντας το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στην περικύκλωση της δολοφονικής ΝΑΤΟικής Βάσης του Ακτίου, την Κυριακή 23 Φλεβάρη.

Η Συντονιστική Γραμματεία καλεί το λαό της Β/Δ Ελλάδας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ώστε από τη δική του θέση μάχης να αντιταχθεί στον προετοιμαζόμενο πόλεμο συντονίζοντας, οργανώνοντας καλύτερα και μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα της περιοχής. Πολύ περισσότερο ύστερα και από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ιράκ με την οποία οι «15» αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο του πολέμου, μεταθέτοντας υποκριτικά το θέμα στον ΟΗΕ.

Επίσης, με απόφαση της σύσκεψης των φορέων που είχε διοργανώσει η Γραμματεία στις 16/2/2003, καλούνται όλες οι Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο λαός της περιοχής να εντείνουν στο επόμενο διάστημα την αντιπολεμική τους δράση με πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, με πρώτο σταθμό τις 23 Φλεβάρη. Ταυτόχρονα να επαγρυπνούν, για να αντιδράσουν εφ' όσον οι ιμπεριαλιστές προχωρήσουν στον πόλεμο και ειδικότερα την πρώτη μέρα του πολέμου.

Η Συντονιστική Γραμματεία στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει το πλαίσιο των αιτημάτων και στόχων του αντιπολεμικού κινήματος τονίζοντας: «Οχι στον πόλεμο του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαίτηση από τις κυβερνήσεις - μέλη του ΝΑΤΟ να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη Σύνοδο της Πράγας. Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Να κλείσουν με πολιτική απόφαση οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας για τη διέλευση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων. Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό. Να ασκηθεί βέτο από την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ ώστε να μην παρθεί απόφαση στήριξης του πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι το αγωνιστικό ραντεβού των διαδηλωτών από όλη τη Β/Δ είναι την Κυριακή 23/2/2003 στις 11 το πρωί, στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης με προπαγανδιστικό υλικό και άλλες εκδηλώσεις ενημερώνουν το λαό της περιοχής, ενώ μέχρι στιγμής, για τη μετακίνηση στο Ακτιο, έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις από:

  • Γιάννενα, 9 π.μ., στη Νομαρχία
  • Κέρκυρα, 7.30 π.μ. στο Λιμάνι
  • Πρέβεζα, 10 π.μ., στα ΚΤΕΛ
  • Αρτα, 9.30 π.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Αγρίνιο, 9 π.μ., ένα πούλμαν από το ΕΚ Αγρινίου και ένα από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό
  • Μεσολόγγι, 9 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αιτωλικό 9.15 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ναύπακτος, 8.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Αρτας διοργανώνει σύσκεψη φορέων, στα πλαίσια της προετοιμασίας, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.

-- Το ΕΚ Θεσπρωτίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος Ν. Θεσπρωτίας συνδιοργανώνουν σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη 20/2/2003, στο Εργατικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, στις 6.30 μ.μ.

-- Στην Κέρκυρα, την Παρασκευή 21/2/2003, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι πόλεμοι της νέας τάξης και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον», η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας, ο Επιστημονικός Σύλλογος Κέρκυρας και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Κέρκυρας. Εισηγητές της συζήτησης είναι η Γ. Λαδογιάννη, μέλος του εθνικού συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Ν. Κατσαρός, ερευνητής στο «Δημόκριτο».

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
«Δε θέλουμε να κολυμπάμε στο ουράνιο»

Μεγάλη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας της περιοχής ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού

Χέρι - χέρι ενωμένοι, σύσσωμοι οι κάτοικοι της Νέας Περάμου στην Καβάλα διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τον τόπο τους σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου. Σχηματίζοντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην παραλία, διαμήνυσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη μετατροπή του λιμανιού τους σε ΝΑΤΟική ναυτική βάση.

Ανδρες, γυναίκες, νέοι και παιδιά, όλοι μαζί με μια φωνή βροντοφώναξαν πως θέλουν η Ν. Πέραμος να γίνει λιμάνι της ειρηνικής συνύπαρξης και της φιλίας των λαών, της ανάπτυξης, ανοιχτό και φιλόξενο. Αυτή η λαϊκή επιταγή που εκφράστηκε χτες μέσα από μια μεγαλειώδη διαδήλωση, επηρέασε και τη συζήτηση που ακολούθησε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας, το οποίο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την κυβέρνηση να παγώσει κάθε διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού λιμανιού.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και τη στήριξη όλων των φορέων της περιοχής, ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία. Ηταν όλοι εκεί.

Τα μικρά παιδιά, οι μαθητές, οι γονείς, οι αγρότες, οι εργάτες, οι αλιείς, οι καταστηματάρχες, όλοι. Τα σχολεία έκλεισαν. Συμβολικά έκλεισαν και τα καταστήματα την ώρα της συγκέντρωσης. Με μαύρες σημαίες, στα χέρια, πικέτες και πανό, διαδήλωσαν «ΟΧΙ στρατιωτικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο».

«Δε θέλουμε να κολυμπάμε στο ουράνιο», «Θέλουμε σχολεία όχι πολεμικά λιμάνια». Μέσα από τα συνθήματα πρόβαλαν τις απαιτήσεις τους και κάλεσαν όλους τους κατοίκους του νομού, τους φορείς και τους εκπροσώπους τους να σταθούν στο πλευρό τους.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος του Δήμου Ελευθερών στα όρια του οποίου βρίσκεται η Ν. Πέραμος, βρισκόταν στην Αθήνα και ενημέρωνε τους αρμόδιους για τις λαϊκές αντιδράσεις. Κατέθεσε μάλιστα και το υπόμνημα διαμαρτυρίας που υπογράφουν χιλιάδες κάτοικοι.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των φορέων, αφού το βήμα ήταν ανοιχτό για όλους. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε ο Γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τ. Ζουρνατζίδης. Επίσης χαιρέτισε εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Ο Β. Λιόγκας, μέλος της ΣΕΑ, σημείωσε πως ο αγώνας των κατοίκων της Ν. Περάμου πρέπει να γίνει αγώνας όλης της Καβάλας και όλης της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι φανερό πλέον ότι είμαστε καθολικά αντίθετοι. Δε θέλουμε να γίνει η περιοχή μας ορμητήριο των γερακιών του πολέμου», σημείωσε.

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης και ως μέλη της ΣΕΑ οι Γ. Κανίογλου πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Γ. Λιαμίδης πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ν. Γιαννέλιας.

Αμέσως μετά, οι χιλιάδες κάτοικοι προχώρησαν στην παραλία της Περάμου και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, δηλώνοντας πως θα γίνουν οι ίδιοι ασπίδα προστασίας του τόπου τους.

Νομαρχιακό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Συμβούλου της ΔΑΣΥ Δ. Ζαχαριάδη. Μετά από πολύωρη συζήτηση υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο το ΝΣ ζητά από την κυβέρνηση να παγώσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού Λιμανιού. Δηλαδή, να σταματήσει ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Επίσης, ζητούν να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με ό,τι αφορά στο έργο, στις δράσεις που θα αναπτυχθούν και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανεξάρτητα από το αν προβλέπεται ή όχι από τη σχετική νομοθεσία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ μέχρι πριν η όλη διαδικασία εξελισσόταν στα κρυφά, χωρίς ενημέρωση ούτε της Αυτοδιοίκησης, μετά τις 24 Γενάρη που εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων, άρχισε να τηρείται ο τύπος και να ζητούνται οι γνωμοδοτήσεις των φορέων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αντιπολεμική σύσκεψη

Σε σύσκεψη για τον άδικο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, που προετοιμάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καλεί η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Ηρακλείου, την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί όλους τους νέους του Ηρακλείου να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, καταδικάζοντας το νέο πόλεμο στο Ιράκ, που γίνεται με σκοπό τον έλεγχο των πετρελαίων στην περιοχή, και από κοινού να σχεδιάσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα, ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εγραψαν αντιΝΑΤΟικά συνθήματα στα ΝΑΤΟικά πλοία!!!

«Assassini», «Killers go home», «Φονιάδες των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Αυτά τα συνθήματα έγραψαν πάνω στα τρία ΝΑΤΟικά πλοία, ιταλικής εθνικότητας, με κόκκινη μπογιά οι φίλοι της ειρήνης στην Καλαμάτα, που κατάφεραν να πλησιάσουν τα περιφρουρούμενα πολεμικά πλοία και να καταδείξουν μ' αυτήν την ενέργεια την αντίθεσή τους για την παρουσία τους στο λιμάνι της πόλης από την περασμένη Τρίτη και να απαιτήσουν τον άμεσο απόπλου τους.

Με μια κίνηση - «αστραπή», μια ομάδα φιλειρηνιστών τρύπωσε κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των λιμενικών και των ιταλικών δυνάμεων και πριν γίνουν αντιληπτοί έγραψαν συνθήματα πάνω στις ΝΑΤΟικές φρεγάτες, ενώ ο κύριος όγκος των φιλειρηνιστών βρισκόταν στην πύλη του λιμανιού και φώναζε αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα με μπροστάρηδες τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας. Μάταια προσπαθούσαν - μόλις συνειδητοποίησαν τι έγινε - τα πληρώματα του πλοίου να σβήσουν τα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα, καθώς η μπογιά, όπως και η θέληση των διαδηλωτών, αποδείχτηκε πιο ισχυρή από την απέλπιδα προσπάθεια των ναυτών να εξαφανίσουν τα συνθήματα.

Η Γιώτα Μπαξεβανάκη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, απευθυνόμενη στα ιταλικά προς τα πληρώματα των τριών πολεμικών πλοίων μέσω μιας ντουντούκας, σημείωσε: «Ο πόλεμος που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ είναι προαποφασισμένος. Ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι πρόσχημα. Ο πόλεμος αυτός γίνεται για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή». Ακολούθως, τους ενημέρωσε για τα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει και την αντίδραση των λαών ενάντια σ' αυτόν τον πόλεμο σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που υποκρίνονται ότι, τάχα, δεν επιθυμούν τον πόλεμο. Και κατέληξε: «Εσείς να μη γίνετε συνένοχοι σ' αυτό το έγκλημα. Εσείς είστε παιδιά του λαού της Ιταλίας, παιδιά της εργατικής τάξης, παιδιά της Ιταλίας με τις μεγάλες αγωνιστικές και επαναστατικές παραδόσεις. Γυρίστε στην πατρίδα σας. Ζητήστε να σας εξαιρέσουν. Οχι αίμα για το πετρέλαιο».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών», «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Βρετανία» να κυριαρχούν. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ η Επιτροπή Ειρήνης κάλεσε το λαό της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα και προειδοποίησε πως σε περίπτωση που τα ΝΑΤΟικά πλοία εξακολουθήσουν να παραμένουν στο λιμάνι της πόλης η απάντηση θα είναι ακόμα πιο δυναμική.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Σταματήστε να σκοτώνετε τα παιδιά...

«Θέλουμε τη δική μας ειρήνη», βροντοφώναξαν τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου το πρωί της Τρίτης. Με πανό, αφίσες, μηνύματα, θεατρικά, οι μαθητές, οι δάσκαλοι και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου πραγματοποίησαν τη δική τους διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ειδική αίθουσα του σχολείου, ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ειρήνη». Η διευθύντρια του σχολείου Κούλα Μαγκούρα, παίρνοντας το λόγο και ρωτώντας τους μαθητές της «ποιο θα είναι το σημερινό μάθημα», πήρε απάντηση κοινή με μια φωνή: «Διαδηλώνουμε για την ειρήνη των παιδιών»...

«Ειρήνη είναι χαρά, δουλιά, μόρφωση, πολιτισμός, καθαρό περιβάλλον», έγραφε το πανό των μαθητών της ΣΤ' Τάξης. «Ειρήνη έχουμε όταν όλα τα παιδιά του κόσμου ζουν ειρηνικά», έγραφαν στα μηνύματά τους τα παιδιά της Ε' Τάξης. «Ακούστε το καλά: Ο πόλεμος είναι αδικία. Τα παιδιά θέλουν ένα κόσμο δίκαιο», βροντοφώναξαν στους «ισχυρούς» της Γης οι μαθητές της Δ' Τάξης, οι οποίοι και τραγούδησαν το τραγούδι «Ειρήνη» σε μουσική και στίχους Γιάννη Σίμου.

Οι φωνές και τα μηνύματα των μαθητών δεν έμειναν μέσα στους τοίχους του σχολείου τους. Τα παιδιά βγήκαν με ποδήλατα, σημαίες, τύμπανα και πανό στους δρόμους της πόλης. Αφησαν από τα χέρια τους τα μπαλόνια που κρατούσαν, στα οποία ήταν αναγραμμένη η λέξη «Ειρήνη» να γεμίσουν το ουρανό της πόλης και μοίρασαν στους κατοίκους του Κερατσινίου το δικό τους αντιπολεμικό ψήφισμά...

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς ανάλογων δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν και στα υπόλοιπα σχολεία του Κερατσινίου, στα πλαίσια του Μήνα Αντιπολεμικής Δράσης με κεντρικό σύνθημα: «Σταματήστε να σκοτώνετε τα παιδιά». Ενα σύνθημα που διδάσκει τα παιδιά ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο έξυπνες βόμβες, αλλά και εμπάργκο, φτώχεια, πείνα, παιδική εργασία, όπως τόνισε η Εύη Λειβαδά, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, στην ομιλία που έκανε στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ