Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχετε χέρια λερωμένα, γι' αυτό επιτίθεστε στο ΚΚΕ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έδωσε απάντηση και στα όσα ακούστηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη - με πρώτο τον πρωθυπουργό - κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη στάση του ΚΚΕ ενάντια στο ξήλωμα της απεργίας:

«Συνολικά, βέβαια, επιβεβαιώνετε ότι εσείς κάνετε τη δουλειά αυτών που αποφασίσατε να υπηρετήσετε, λερώνοντας τα χέρια σας, όπως είπε στην ομιλία του πριν από λίγο ο κ. πρωθυπουργός. Γι' αυτό και κλιμακώνετε άλλωστε την επίθεση ενάντια στο λαό μας, ενάντια στο ΚΚΕ επίσης.

Δεν είμαστε εμείς που αποδράσαμε από την πραγματικότητα, κ. Τσίπρα. Εσείς έχετε αποδράσει από κάθε λογική, από τις αξίες, από την Αριστερά. Κι έχετε προσχωρήσει στο ρεαλισμό, βέβαια, της υποταγής στην καρέκλα της αστικής εξουσίας. Ευτυχώς που το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα δεν είχαν ποτέ τον δικό σας ρεαλισμό και γι' αυτό κατακτήθηκαν όσα δικαιώματα κατακτήθηκαν απ' τον εργαζόμενο λαό μας στο παρελθόν.

Δεν θα χαμογελάτε για πολύ ακόμα, όμως. Δεν θα σας περάσει τελικά. Γελιέστε αν νομίζετε ότι η εργατική τάξη, ο λαός αποδέχεται την κατάσταση ως τετελεσμένη. Σας δηλώνουμε πως δεν θα εγκαταλείψουμε τα κατακτημένα με αίμα δικαιώματα της εργατικής τάξης αμαχητί. Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν βάλετε στον ανεμιστήρα, όση συκοφαντία κι αν επιστρατεύσετε, όσον αυταρχισμό και αν διαθέσετε, όσους κονδυλοφόρους και αν πληρώσετε. Και θα σας θυμίσουμε πως γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Ο λαός δεν θα αποδεχτεί την κατάσταση ως τετελεσμένη, οι νόμοι σας θα ανατραπούν στην πράξη!

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της 3ης «αξιολόγησης»

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη πολιτική θρασύτητα, να κλιμακώνετε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε κιόλας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων!

Χρειάζεται πραγματικά πολιτική αναίδεια, πολιτικός κυνισμός, να βαφτίζεις προνομιούχους όσους δεν ανήκουν ακόμα στην ομάδα ακραίας φτώχειας και να ζητάς νέες θυσίες απ' τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους ενώ την ίδια ώρα ενισχύεις το μεγάλο κεφάλαιο.

Μιλάτε για τη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έρθει το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αύγουστο και τη λεγόμενη λήξη των μνημονίων ως σημείο φιλολαϊκής στροφής της πολιτικής σας.

Ομως, κανείς δεν μπορεί να εξαπατά πάρα πολλούς για πολύ καιρό. Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύετε; Νομίζετε πως ο ελληνικός λαός τελικά δεν θα μάθει όλη την αλήθεια; Δεν θα καταλάβει ποιος πληρώνει για τα γιγαντιαία πρωτογενή πλεονάσματα που έχετε υπογράψει και προβλέπουν εκτόξευση του πλεονάσματος για το 2018 έως το 2022 στο 3,5%; Δεν θα μάθει για το συνεχόμενο πλεόνασμα μέχρι το 2060; Δεν θα μάθει για τα νέα μέτρα που έρχονται το 2019 και το 2020;

Κι αυτά, βέβαια, αν όλα πάνε καλά... Γιατί αν η οικονομική κατάσταση αλλάξει, τα μέτρα θα είναι ακόμα πιο επώδυνα. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει αυτά τα πλεονάσματα; Κομπάζετε για τη λεγόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μέτρων, για το ότι έχετε «πετύχει» - αυτό το ρήμα χρησιμοποιείτε - υψηλότερα πλεονάσματα απ' ό,τι προβλέπατε...

Ομως τα πλεονάσματα που πετύχατε, αγαπητοί κύριοι, τα πετύχατε στύβοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες, με απανωτούς φόρους, αδυσώπητες ασφαλιστικές εισφορές, μειώσεις μισθών, περιορισμό επιδομάτων.

Ο,τι άδικο για το λαό το κάνετε πράξη

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η «δίκαιη ανάπτυξή» σας φέρνει και άλλα, επιπρόσθετα μέτρα, το επόμενο διάστημα. Φέρνετε νέο τσεκούρι στις συντάξεις, που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο και τελικά την ίδια τη ζωή των συνταξιούχων.

Να το έχετε καλά στο μυαλό σας: Οταν θα δείτε να ελαττώνεται πολύ πιο κάτω απ' ό,τι σήμερα το προσδόκιμο επιβίωσης, να ξέρετε πως έχετε βάλει εσείς το χεράκι σας.

Γιατί αυτό είστε: Οικονομικοί εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μήπως αυτό δεν κάνετε και τώρα, με το οικογενειακό επίδομα που πλήττει κυρίως χιλιάδες οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων; Μήπως δεν βάζετε και στο στόχαστρο τα επιδόματα των αναπήρων, δεν ανοίγετε τον δρόμο για να πληγούν και οι μακροχρόνια πάσχοντες; Και την ίδια στιγμή, διαγράφετε και το επίδομα ανθυγιεινής βαριάς εργασίας σε τομείς του Δημοσίου!

Πού οδηγούν αλήθεια όλα αυτά; Ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων γίνεστε! Και γι' αυτό να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε.

Το επόμενο διάστημα, για να πετύχετε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλετε, φέρνετε νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο σε κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως.

Αναφέρεστε στο 50% +1, λες και δεν γνωρίζετε τίποτα για την εργοδοτική τρομοκρατία σε τόπους δουλειάς και το ρόλο και του κυβερνητικού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Ο κ. Τσίπρας πριν λίγο προσπάθησε να πείσει, τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και κάποιους ευκολόπιστους ακόμα δικούς σας, πως φέρνετε αλλαγές που θα ωφελήσουν συνολικά τη χώρα, το λαό, τους εργαζόμενους.

Εχετε το θράσος να μιλάτε για το «δίκαιο» που το κάνετε πράξη. Προσπαθείτε να εμφανίσετε ακόμα και διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ως διατάξεις που επαναφέρουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Οσο όμως και αν προσπαθείτε, η πραγματικότητα είναι σκληρή, είναι αδυσώπητη. Και θρυμματίζει οποιαδήποτε προσπάθειά σας να τη συγκαλύψετε.

Βέβαια «γλώττα λανθάνουσα», λένε οι αρχαίοι Ελληνες, «τ' αληθή λέγει». Μόνοι σας παραδέχεστε ότι λερώνετε συνεχώς τα χέρια σας, ο κύριος Τσίπρας το είπε, για να κάθεστε στην καρέκλα της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτόν τον θεό προσκυνάτε: Την καρέκλα.

Βλέπετε, όμως, όπως πάντα άλλωστε, ότι η πολιτική απατεωνιά έχει κοντά ποδάρια - πολιτικός είναι ο όρος -, δεν μπορεί να καλυφθεί και να αποπροσανατολίσει για πολύ τον ελληνικό λαό.

Οποια πλευρά του σημερινού πολυνομοσχεδίου και αν κοιτάξουμε, θα δούμε τον ίδιο πάντα μοναδικά ωφελημένο και τον ίδιο πάντα μοναδικά χαμένο. Το «μότο» που σας ταιριάζει, δεν είναι το δίκιο που γίνεται πράξη.

Αυτό που έπρεπε να λέγατε, αν σας είχε απομείνει έστω και μια μικρή δόση πολιτικής ειλικρίνειας, θα ήταν το: Ο,τι άδικο για το λαό μας, αυτό που μας ζήτησε το μεγάλο κεφάλαιο, γίνεται πράξη.

Κάνετε τα λαϊκά στρώματα ενοικιαστές κατοικίας

Αλλά είστε και ανιστόρητοι εκτός των άλλων. Ολες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργατών κατακτήθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες, όλο τον προηγούμενο αιώνα, σε κόντρα με τις κυβερνητικές ηγεσίες και νόμους, σε κόντρα με τους στόχους του ΣΕΒ. Ετσι και οι σημερινοί σας νόμοι, σας λέμε ξανά και απ' το βήμα της Βουλής, θα μείνουν ανενεργοί, θα ανατραπούν στην πράξη. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά τα αισχρά που φέρνετε.

Το κεφάλαιο στις τράπεζες σας ζήτησε να επιταχύνετε τους πλειστηριασμούς για να βγουν στο σφυρί οι λαϊκές κατοικίες και κυρίως για να εκβιαστούν τα λαϊκά στρώματα να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στις τράπεζες, για να μη χάσουν το σπίτι τους. Και το κάνετε πράξη. Φέρνετε μια γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εντάσσετε εκεί και τις άδικες οφειλές των λαϊκών στρωμάτων προς το Δημόσιο, οφειλές που έχουν γεννηθεί από ένα φορολογικό σύστημα που στόχο έχει να «τσακίσει» φορολογικά λαϊκά στρώματα, να αφαιμάξει λαϊκές οικονομίες για να τροφοδοτήσει τη δική σας καπιταλιστική ανάπτυξη.

Δεν πείθετε κανέναν όταν μιλάτε για «συμφωνία κυρίων» για να μη γίνει τάχα πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Και τούτο για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι πως η ηθική του κεφαλαίου είναι μόνο το κέρδος του. Οταν έρθει η ώρα, θα ενταχθούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό και όσες πρώτες κατοικίες ζητάει το κεφάλαιο.

Αλλωστε, αν ήταν αλλιώς, η πρώτη κατοικία θα ήταν νομοθετικά προστατευμένη. Αλλά δεν είναι...

Κούφιες λοιπόν υποσχέσεις, που δεν πείθουν κανέναν. Ο δεύτερος όμως είναι ο σημαντικότερος λόγος. Γιατί στόχος των τραπεζών δεν είναι να βγάλουν άμεσα, τώρα στο σφυρί, όλα μαζί, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα λαϊκών οικογενειών... Στόχος των τραπεζών είναι να εκβιάσουν πρώτα, με την απειλή του πλειστηριασμού, τους εργαζόμενους, να τους στύψουν με το νόμο Κατσέλη, ώστε να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι του δανείου τους, αφού πρώτα καταφέρουν να υφαρπάξουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει οικονομικό ενδιαφέρον.

Στόχος των τραπεζών και των προσφιλών πλέον σε εσάς funds είναι να μετατρέψουν τα λαϊκά στρώματα σε de facto ενοικιαστές κατοικίας. Αλλωστε, αυτό βλέπει εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ ως πρόβλημα, λέει, στην ελληνική οικονομία. Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης δηλαδή, που εμποδίζει την κινητικότητα, όπως λέει, των εργαζομένων, που τους κρατάει δεμένους και δεν επιτρέπει στο κεφάλαιο να τους εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν. Ετσι φέρνετε τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών για όλους. Οποιος δεν πληρώνει χάνει το σπίτι του, τις οικονομίες του, το αυτοκίνητό του...

Και έχετε το θράσος να «χορεύετε» πάνω απ' τη δυστυχία όλων αυτών που χρωστάνε στην εφορία, να κομπάζετε για το πόσο εισπράττουν οι χαρατζήδες σας, για το πόσο μεγάλο είναι το πλεόνασμα που έχετε πετύχει.

Ομως, κύριοι της κυβέρνησης, τι δείχνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που προωθείτε για κάθε οφειλή, προς τράπεζες και προς την εφορία; Δείχνουν ότι δεν προχωράτε τόσο εύκολα όσο νομίζατε ή θα θέλατε. Δείχνουν ότι η κοινωνία η ίδια είναι εναντίον σας. Δείχνουν ότι δεν αποτελεί απόδοση δικαιοσύνης στο όνομα του ελληνικού λαού ο πλειστηριασμός, αλλά στο όνομα μόνο του μεγάλου κεφαλαίου. Δείχνει πως η πολιτική σας έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα, γι' αυτό αναγκάζεστε να προχωράτε σε πλειστηριασμούς στα μουλωχτά, από μακριά, σαν τους κλέφτες.

Διαμορφώνετε όρους που εγγυώνται στο κεφάλαιο κέρδη

Κυρίως, βέβαια, το κεφάλαιο σας ζήτησε και πολλά άλλα πράγματα. Απαίτησε να διαμορφώσετε κυρίως εκείνους τους όρους που εγγυώνται την κερδοφορία του. Και αλήθεια - τι έκπληξη βέβαια γι' αυτό! - ό,τι σας ζήτησε το μεγάλο κεφάλαιο έγινε και πάλι πράξη.

Το νομοσχέδιο που φέρνετε έχει ως στόχο να διευκολύνει τις καπιταλιστικές επενδύσεις, ως απαιτούμενο για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης περιόδου. Και το κάνει θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απ' το Κτηματολόγιο και τον μεταλλευτικό κώδικα μέχρι τη διαμεσολάβηση και την προσπάθειά σας να καταργήσετε την απεργία, το ταξικό πρόσημο της πολιτικής σας είναι απόλυτα σαφές.

Θυσιάζετε κάθε λαϊκό δικαίωμα μπροστά στην κερδοφορία και την προσέλκυση του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό, κ. Τσίπρα, σας λέμε είστε ο καλύτερος υπηρέτης των μεγάλων ομίλων, των τραπεζών, των εφοπλιστών, του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.

Η κριτική που σας κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, πως το νομοσχέδιο που φέρνετε είναι μια τεχνική συγκόλληση άσχετων μεταξύ τους νομοθετημάτων, είναι, σε τελευταία ανάλυση, περισσότερο αποπροσανατολιστική και βέβαια η ΝΔ σε αυτό σας βοηθά στην ουσία. Δεν είστε άσχετοι, ούτε πρόχειροι.

Κοινός παράγοντας, κοινή κλωστή, που διατρέχει το νομοσχέδιό σας, είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων. Και οι τομείς τούς οποίους επιλέγετε να ανοίξετε, δεν είναι τυχαίοι, δεν είναι καινούργιοι.

Φέρνετε μια σειρά από κρίσιμες ρυθμίσεις στους τομείς εκείνους που τα πολιτικά αφεντικά σας έχουν αποφασίσει πως θέλουν να επενδύσουν, γιατί βλέπουν δυνατότητες μεγάλων κερδών. Γι' αυτό, άλλωστε, και τις διάφορες αλλαγές που σήμερα φέρνετε εσείς, τις έχουν προτείνει άλλοι. Από την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι τα διάφορα Επιμελητήρια Συνεργασίας με άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Αλλαγές στη χρήση γης για τη διευκόλυνση επενδύσεων

Φέρνετε το νέο Κτηματολόγιο, που συνενώνει σε μια ενιαία δομή το σημερινό Κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία. Και θέλετε να πείσετε πως στόχος σας είναι να εκσυγχρονίσετε ένα σύστημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ομως, δεν μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί επιμένει τόσο πολύ η Παγκόσμια Τράπεζα για να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση; Γιατί το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνογερμανικό, άλλα Επιμελητήρια είχαν κάνει σημαία τους στις παλαιότερες μελέτες τους την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία στη χώρα, ως βασικό άξονα της ανάπτυξης, πολύ πριν από την εκδήλωση της κρίσης;

Οσο και αν προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από παχιά λόγια, οι απαντήσεις είναι μάλλον απλές. Στόχος σας είναι να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο χρήσεων γης και ιδιοκτησίας γης που να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενα πλαίσιο με το οποίο οι επενδύσεις θα προωθούνται με μεγάλη ταχύτητα, παρακάμπτοντας τις χρήσεις γης που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, επιτρέποντας την ταχύτατη συγκέντρωση της γης στα χέρια τραπεζών, μονοπωλιακών ομίλων, που βλέπουν τα ακρογιάλια και τα βουνά της πατρίδας μας σαν φιλέτα για να προχωρήσουν σε νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Βέβαια, με το περισσό θράσος που σας διακρίνει, μπορεί να ρωτήσετε: ...Και πού είναι το κακό; Το κακό, σας λέμε κύριοι, είναι ότι για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, πρέπει η γη να αλλάξει χέρια. Να φύγει η γη απ' τους φτωχούς αγρότες, για παράδειγμα, απ' τα λαϊκά στρώματα, απ' τους κατοίκους των νησιών και να πάει στις τράπεζες, στους ομίλους, στους επενδυτές. Και αυτό προσπαθείτε να πετύχετε με τις διατάξεις που φέρνετε.

Ενα ολόκληρο σύστημα όπου κάθε δυνατή χρήση γης και κάθε δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι καταγεγραμμένο και συγκεντρωμένο... Γιατί ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετείτε, σήμερα θέλει τουριστικές επενδύσεις για να εξαχθεί και το τουριστικό προϊόν και αυτές απαιτούν συγκέντρωση της γης σε μια χούφτα χέρια.

Παραδίδετε το μεταλλευτικό πλούτο σε επενδυτές

Το πολυνομοσχέδιο που έχετε καταθέσει φέρνει νέες αλλαγές και στο μεταλλευτικό και λατομικό κώδικα. Τι προβλέπουν στην ουσία οι αλλαγές;

Νέες ρυθμίσεις με τις οποίες παραδίδεται ο μεταλλευτικός πλούτος της χώρας σε επενδυτές, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία των ομίλων. Ακολουθείτε την ίδια πορεία πλήρους παράδοσης μεταλλευτικών ερευνών στους επενδυτές, χωρίς να διασφαλίζετε ούτε καν μια καταγραφή του μεταλλευτικού πλούτου από κάποια κρατική δομή. Δεν είναι τυχαία η πολιτική σας.

Για τη μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων επενδυτών, διαλύετε το ΙΓΜΕ. Γι' αυτό τώρα με το πολυνομοσχέδιο φέρνεται ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στους μεταλλευτικούς ομίλους να εκμεταλλεύονται τον πλούτο που υπάρχει σε αυτήν εδώ τη χώρα.

Εχετε φτάσει μέχρι το σημείο να εγγυάστε στις μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις πως μέσα σε τέσσερις μήνες θα παίρνουν κάθε απαραίτητη άδεια, παρακάμπτοντας ακόμα και μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας και κάθε είδους προέγκριση.

Εμπορευματοποιείτε παραπέρα την Ενέργεια

Με το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύετε πως είστε «βασιλικότεροι του βασιλέως» στον τομέα και της ηλεκτρικής ενέργειας και, για μια ακόμη φορά, δείχνετε τι σημαίνει πολιτική κωλοτούμπα.

Εσείς, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσατε τη χρηματιστική κερδοσκοπία ως τον κεντρικό παράγοντα για τις κρίσεις και τη φτώχεια των λαών, σήμερα κάνετε πράγματι ένα γενναίο βήμα. Μπράβο σας!

Προχωράτε την απελευθέρωση, την εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας ένα βήμα παρακάτω, με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αραγε, αυτό λείπει για να αντιμετωπιστούν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στο οποίο ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός και οι υπέρογκες δαπάνες για την Ενέργεια που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων;

Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις και το τζογάρισμα στην Ενέργεια μας λείπουν; Γιατί το κάνετε; Γιατί θέλετε να δώσετε δυνατότητα τοποθέτησης στην Ενέργεια ακόμα περισσότερων κεφαλαίων, με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Θέλετε να μπουν στον ενεργειακό κλάδο οι τράπεζες, κάθε όμιλος που διαθέτει αναπασχόλητο - λιμνάζον κεφάλαιο, χωρίς μεγάλη δυσκολία. Αποδεικνύεται πως οι δημοπρασίες Ενέργειας που εισάγατε, ήταν πρόβα τζενεράλε. Τώρα φέρνετε γενίκευση της κατάστασης.

Δίνετε τη δυνατότητα σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να προαγοράζουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για να θωρακίσουν τα κέρδη τους και ως αποτέλεσμα θα είναι νέα εκτόξευση του κόστους της δαπάνης για την Ενέργεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Με το γνωστό «παπά» της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας φέρνετε ένα νέο σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων. Ποια είναι η κατεύθυνση; Φτιάχτε ό,τι θέλετε και στη συνέχεια μπορεί να κάνουμε και κάνα έλεγχο.

Δεν αμφιβάλλει κανείς, κύριοι της κυβέρνησης, κύριε πρωθυπουργέ, πως ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους, αφού ξηλώνετε σταδιακά το σημερινό πλαίσιο της υποτυπώδους προστασίας! Ομως, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα που κατοικούν κοντά εκεί που θα προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Είναι προκλητική και ταυτόχρονα ενδεικτική η διάταξη που φέρνετε, στο άρθρο 128. Γίνεται λόγος για «τυπικής φύσεως υποχρεώσεις» σε μια επιχείρηση και για κίνδυνο που υπολογίζεται με βάση την πιθανότητα εμφάνισής του. Ξεχνώντας τον πιο ουσιαστικό δείκτη, το δείκτη σοβαρότητας ενός εργατικού ατυχήματος.

Τι μας λέτε ουσιαστικά; Πως η ασφάλεια των εργαζομένων, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να μπαίνουν εμπόδιο στα κέρδη των μονοπωλίων.

Πολιτικό θράσος να βαφτίζετε προνομιούχους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους

Την ίδια ώρα που ετοιμάζεστε να ξετινάξετε φορολογικά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, προωθείτε νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Σας αναγνωρίζουμε το μεγάλο πολιτικό θράσος σας. Προσπαθείτε να πείσετε πως το πολυνομοσχέδιό σας έχει και θετικές πλευρές. Και μπορεί, βέβαια, να έχετε και ορισμένα παραδείγματα κάποιων κοινωνικών ομάδων που θα δουν και κάποια υποτυπώδη πιθανόν βελτίωση.

Ομως παραπάει, κύριοι της κυβέρνησης. Παραπάει να εμφανίζετε τα 2 ευρώ τη μέρα του οικογενειακού επιδόματος ως κοινωνική δικαιοσύνη! Κυρίως, όμως, πρέπει να καταλάβετε ότι η προσπάθειά σας να διαχωρίσετε τους εργαζόμενους δεν λειτουργεί. Προσπαθείτε μάταια να εμφανίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων ως προνομιούχους, ώστε να δικαιολογήσετε την επίθεση εναντίον τους.

Το κόλπο, βέβαια, είναι γνωστό πια. Οποιος μισθωτός και αυτοαπασχολούμενος δεν είναι ακόμα εξαθλιωμένος, τον βαφτίζετε και προνομιούχο. Και βαφτίζοντάς τον έτσι, μπορείτε να του κόψετε τα επιδόματα, να του αυξήσετε τους φόρους, να παίρνει λιγότερη σύνταξη και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε, αν ακούσουμε και τον υπουργό Οικονομικών σας. Ο οποίος, μάλιστα, ειδικεύεται και στα αγγλόφωνα ξενόφερτα χριστουγεννιάτικα παραμύθια του Ντίσνεϊ για να πείσει τους ιθαγενείς ότι ένα φτωχόπαιδο - εδώ μέσα τα 'πε αυτά, απ' αυτό το βήμα - μπορεί να είναι ευτυχισμένο και ένα πλουσιόπαιδο να είναι μίζερο και δυστυχισμένο, οπότε ποιο παιδάκι μένει να λυπηθούμε και να συνδράμουμε εμείς οι υπόλοιποι; Ασφαλώς το δυστυχισμένο πλουσιόπαιδο, για να πάψει να είναι δυστυχισμένο, και όχι το ευτυχισμένο φτωχόπαιδο... Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

Κι όλα αυτά τα λέει, μάλιστα, για να αμφισβητήσει τον ονομαζόμενο «δείκτη ευτυχίας», αφού πρώτα τον χρησιμοποιεί για να απαντήσει στη «δεξιά» υποτίθεται! Υποτίθεται πάλι αστειευόμενος, βέβαια... Τραγέλαφος δηλαδή. Οπως, άλλωστε, είναι και κάθε ταξική αστική πολιτική σκέψη όλων όσοι - άσχετα αν είναι δεξιά ή αριστερά - προσπαθούν να τη διαχειριστούν και μάλιστα όπως λένε και με «φιλολαϊκό πρόσημο»...

Υπόσχεστε στους εξαθλιωμένους ότι θα εξαθλιώσετε και τους υπόλοιπους

Για να επανέλθω και να το συνδέσω με αυτό που έλεγα: Προσπαθείτε να πετύχετε με κάτι τέτοια, ακόμα πιο γαλαντόμικα πλεονάσματα. Απ' τα 10 που παίρνετε, δίνετε πίσω ένα ξεροκόμματο βέβαια, ορισμένα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, ίσα - ίσα για να ρίξετε στάχτη στα μάτια, ενώ τα υπόλοιπα πάνε για να τροφοδοτήσουν τη μεγάλη καπιταλιστική κερδοφορία.

Η διάκριση που επιχειρείτε, ο κοινωνικός κανιβαλισμός που θέλετε να χτίσετε, ώστε οι πραγματικά εξαθλιωμένοι να τα βάλουν με τους λιγότερο εξαθλιωμένους, για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός πλούτος, οι βιομηχανίες, οι τράπεζες, οι εφοπλιστικές εταιρείες, δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Δεν θα λειτουργήσει, γιατί το μόνο που υπόσχεστε στους εξαθλιωμένους είναι πως θα εξαθλιώσετε και όλους τους υπόλοιπους. Δεν υπόσχεστε κανενός είδους ουσιαστική βελτίωση των εξαθλιωμένων.

Το μόνο που υπόσχεστε είναι ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, ακόμα περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακόμα και ο λόγος σας έχει γίνει «ξύλινος», όπως σας αρέσει, είναι η αγαπημένη σας έκφραση, για άλλους να λέτε. Μονότονα επαναλαμβανόμενος. Απόλυτα προβλέψιμος. Ακόμα και με τις ίδιες φράσεις, τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια τσιτάτα που θυμίζουν συμβουλές διαφημιστικής εταιρείας που σας «προμοτάρει»...

Βαρεθήκαμε όλοι τη συνεχή επίκλησή σας - την οποία ως ρομποτάκια επαναλαμβάνετε - για το περιβόητο λαμπρό μέλλον της τάχα δίκαιης ανάπτυξης, που όπου να είναι έρχεται κι όλο στο δρόμο είναι... Πρέπει μάλλον να «αλλάξατε κασέτα».

Οι εργαζόμενοι αποκτούν αρκετή πείρα πια, για να καταλάβουν τι εννοείτε με τη γνωστή κασέτα της δίκαιης ανάπτυξης... Πως η δίκαιη ανάπτυξή σας είναι ανάπτυξη μόνο για πολύ λίγους. Σημαίνει κέρδη για τράπεζες, επενδυτικές ευκαιρίες για βιομηχανίες, νέα φορολογικά προνόμια για εφοπλιστές. Και για να έρθουν όλα αυτά τα κέρδη, για να έρθει αυτή η ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς, ο λαός θα πρέπει να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, απ' τη μία, και να δαπανά όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός του για Υγεία, για Παιδεία, για ηλεκτρικό ρεύμα, για νερό.

Τα κέρδη της τάξης σας βασίζονται στη δυστυχία της δικής μας

Με το πολυνομοσχέδιό σας αποδεικνύεται περίτρανα πόσο υπολογίζει η τάξη σας, και κάθε αστική κυβέρνηση, τη ζωή, την ευτυχία, την υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού. Δείχνετε κυριολεκτικά τα ταξικά δόντια σας.

Αποδεικνύεται στην πράξη γιατί ανάμεσα σε εσάς, τους βιομηχανικούς ομίλους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, το κράτος τους και όλους τους πολιτικούς υπηρέτες τους και ανάμεσα στους υπόλοιπους, στη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, υπάρχει κυριολεκτικά άβυσσος. Γιατί τα κέρδη της δικής σας τάξης βασίζονται πάνω στη δυστυχία της δικής μας τάξης.

Για να θωρακίσετε τα κέρδη των λίγων, των ομίλων, πρέπει να πάρετε τα σπίτια και τη γη με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να δηλητηριάσετε το περιβάλλον και την υγεία, βάζοντας όπου θέλετε και με όποιον τρόπο θέλετε μεταλλεία, βιομηχανίες, αποθήκες...

Θέλετε να δουλεύει ο ελληνικός λαός με μισθούς ανέχειας, με φόρους που ολοένα γιγαντώνονται, με συντάξεις που πετσοκόβονται, οδηγώντας τους συνταξιούχους στη φτώχεια και στον πρόωρο θάνατο. Για να θωρακίσετε τα κέρδη, θέλετε να αφαιρέσετε ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων να αντιστέκονται μέσα απ' τα σωματεία τους με όπλο την απεργία.

Με όλα αυτά, απλά μας υπενθυμίζετε γιατί εσείς, το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, η άρχουσα τάξη, δεν μπορείτε να συνυπάρξετε ειρηνικά με τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Γι' αυτό και όλο και πιο συχνά καταφεύγετε και στο μαστίγιο του αυταρχισμού, όταν το καρότο που δίνετε δεν αποδίδει.

Οσο για το πολιτικό στριπτίζ στον Τραμπ, τα καλά λόγια προχτές του Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και των λοιπών «κορακιών», για τον πρωθυπουργό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις προφανείς υποσχέσεις σας απ' ό,τι όλα δείχνουν προς τον Ερντογάν, που τώρα βάζετε σε ρόλο λαγού και υπουργούς σας να καλλιεργούν το κλίμα σταδιακά της παράδοσης των 8 Τούρκων στην Αγκυρα ή τις διπλωματικές σας γυροβολιές στα Βαλκάνια και τη γειτονική χώρα της FYROM, που όλο και περισσότερο θυμίζουν ότι συμπεριφέρεστε σαν «βαποράκια» του ΝΑΤΟ, απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Για όλα αυτά, λοιπόν, ούτε έχουμε σκοπό, ούτε έχουμε και το χρόνο να αναφερθούμε. Ελπίζουμε να μας δοθεί αυτή η δυνατότητα το επόμενο διάστημα από αυτό εδώ το βήμα, για να μας ενημερώσετε επιτέλους ακριβώς ποιες είναι οι επίσημες θέσεις σας και σε τι ακριβώς συμφωνίες έχετε προχωρήσει. Γιατί, μέχρι στιγμής επικρατεί επισήμως «άκρα του τάφου σιωπή». Μόνο μισόλογα, ευχολόγια και διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ 3ης «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»

Με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις «fast track» διαδικασίες του επείγοντος, μία ακόμα αποστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρόκειται για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

Απ' αυτά ξεχωρίζουν το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία, η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο, το πετσόκομμα επιδομάτων που αφορούν από τα παιδιά και τους ανθρώπους με αναπηρία έως τους εργαζόμενους των ΟΤΑ στις επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες κ.ά. Η άλλη όψη του νομοσχεδίου είναι τα προνόμια και οι νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε σύνολο 295 βουλευτών, «υπέρ» επί της αρχής ψήφισαν 154 βουλευτές (η 154η ψήφος είναι της ανεξάρτητης βουλευτή Θ. Μεγαλοοικονόμου) και «κατά» 141. Για το άρθρο 208 που αφορά τους πλειστηριασμούς, «υπέρ» ψήφισαν 154 βουλευτές και «κατά» 141. Για το αντιαπεργιακό άρθρο 211, «υπέρ» ψήφισαν 155 (η 155η ψήφος είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη), 134 «κατά» και 5 «παρών» ανήκουν στους βουλευτές του Ποταμιού (απουσίαζε ο Σπ. Δανέλης). Για την τροπολογία 1437, που αφορά τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, «υπέρ» ψήφισαν 154, «κατά» 141.

Στο άρθρο 214, για το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, 154 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 125 «κατά», 16 «παρών». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» στο συγκεκριμένο άρθρο. Οπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι η ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων.

Κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι για τα άρθρα 182 για την υποχρεωτικότητα της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και 380 για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. «Υπέρ» ψήφισαν 154 βουλευτές, «κατά» 141. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, από τη συζήτηση αναδείχτηκε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, κυρίως με τη ΝΔ, για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει το στόχο της ανάκαμψης για το κεφάλαιο, τον οποίο όλοι αναγορεύουν σε «εθνικό στόχο» και προσπαθούν να στρατεύσουν το λαό.

Στον αντίποδα, με τις τοποθετήσεις τους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι άλλοι βουλευτές του Κόμματος αποκάλυψαν τους πραγματικούς στόχους και τις επιδιώξεις που υπηρετεί ο νέος νόμος και συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, έδειξαν τη σύμπλευση της ΝΔ, που πλειοδότησε σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, και έδωσαν απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, με τη στήριξη και άλλων δυνάμεων, στους εργατικούς αγώνες και στο ΚΚΕ, για να συκοφαντήσει το κίνημα και να περάσει «άβρεχτη» τα αντιλαϊκά μέτρα.

Απαίτηση του κεφαλαίου το ξήλωμα της απεργίας

Το κεφάλαιο σας ζήτησε να υπονομεύσετε, για παράδειγμα, το δικαίωμα στην απεργία, και να το κάνετε πράξη. Οι εκπρόσωποί του σας χειροκροτούν και σας συγχαίρουν. Εκτός και αν μας πείτε ότι και ο ΣΕΒ, που θέλει να κατεδαφίσει όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει, ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων και τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πίεσης και να τους δίνει περισσότερα δικαιώματα, και μισθολογικά και άλλα ζητήματα.

Η ικανότητά σας να αντιστρέφετε την πραγματικότητα θα μείνει πραγματικά παροιμιώδης. Ομως, η ουσία στο συγκεκριμένο είναι ότι ξεκινάτε το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας!

Δεν σας πήρε ο πόνος ούτε εσάς ούτε τα πολιτικά σας αφεντικά από τον ΣΕΒ για την επέκταση της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς! Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πώς θα βάλετε παραπέρα εμπόδια!

Οποιος έχει έστω και μία ώρα περάσει από εργοστάσιο ή έστω απέξω τουλάχιστον, από έναν τόπο δουλειάς, ξέρει για τις συνεχείς βάρδιες, ξέρει ότι ο τόπος κατοικίας εκτείνεται σε μήκος πολλών δεκάδων χιλιομέτρων πέρα από τον τόπο δουλειάς για να μαζευτεί το 50+1 των εργαζομένων που είναι στο σωματείο για να έχει απαρτία. Γιατί ξέρετε ότι οι άνθρωποι δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο, αλλά μένουν στα γύρω χωριά, στις γύρω πόλεις, απομακρύνονται από το χώρο δουλειάς, στην ουσία όλη τη μέρα τους την περνάνε με το να μετακινηθούν και να γυρίσουν πίσω. Στα περισσότερα εργοστάσια, στους περισσότερους χώρους δουλειάς απαγορεύεται απ' τους εργοδότες μέσα στο χώρο δουλειάς να γίνεται η συνέλευση... Πού λοιπόν θα γίνει αυτή η απαρτία; Κι αυτό είναι πρωτοβάθμιο σωματείο, ούτε καν κλαδικό, είναι εργοστασιακό σωματείο για το οποίο μιλάμε.

Πολύ περισσότερο όταν κάτι συμβαίνει έκτακτα, όταν οι εργάτες πρέπει άμεσα να πιέσουν, να διεκδικήσουν από τον εργοδότη τους, να ζητήσουν να επιλύσει ζητήματα που καθημερινά προκύπτουν στους χώρους δουλειάς, από εργατικά ατυχήματα, θανατηφόρα, μέχρι απολύσεις, μέχρι τόσα άλλα... Και πρέπει να οργανωθεί αμέσως η συνέλευση του σωματείου τους, με το 50+1 αυτών για να 'χουν απαρτία και να αποφασίσουν σε συνέχεια μέσα σε λίγες ώρες για την προκήρυξη του δικαιώματος, που το έχουν κατακτήσει με αίμα, της απεργίας.

Ποιος δεν ξέρει επίσης την εργοδοτική τρομοκρατία; Οτι πολλοί χώροι είναι πραγματικά γκέτο, σήμερα που μιλάμε;

Τα υπαρκτά προβλήματα ανασύνταξης, λειτουργίας του κινήματος, ανεβάσματος της συμμετοχής, βελτίωσης της συνδικαλιστικής λειτουργίας, που είναι υπαρκτά, δεν είναι αρμοδιότητα του αστικού κράτους, της κυβέρνησής του, του ΣΕΒ, δήθεν να κάνουν προσπάθεια να τα επιλύσουν με διάφορα νομικά, κατασταλτικά στην ουσία, αντεργατικά μέτρα.

Αφορούν μόνο τις εσωτερικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, των εργαζομένων, μέσα απ' τα καταστατικά τους, τις συνελεύσεις τους, τις συνεδριάσεις τους. Οι εργάτες είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν, πώς, πότε και τι πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, τη συμμετοχή τους, την αγωνιστική δράση τους. Και αυτό θα κάνουν βέβαια.

Οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό στη λογική του μικρότερου κακού με τον μπαμπούλα της ΝΔ και την ίδια ώρα επιτίθεται στο ΚΚΕ για να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόσθεσε πως «δίνετε εξετάσεις στο σύστημα ότι σε σχέση με τη ΝΔ μπορείτε να περνάτε τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική και με λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις λέγοντας: "Χτυπάμε το ΚΚΕ που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια σε αυτή την πολιτική"».

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα πως το πολυνομοσχέδιο έχει περισσότερα θετικά από τα αρνητικά, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν καλά και κακά», αλλά είναι ένα σύνολο που κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα και δίνει ακόμα περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο. Σημείωσε πως η κυβέρνηση μοιράζει τη φτώχεια αφήνοντας στο απυρόβλητο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα προσπαθεί να συγκαλύψει τη βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, με τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό ανάμεσα σε φτωχούς και «μεσαία τάξη».

Σε ό,τι αφορά το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο εντείνει το ξήλωμα αυτού του δικαιώματος αλλά υιοθετεί κατά γράμμα την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ για να στηρίξει το έγκλημά της. Κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αφήσει τις λαθροχειρίες, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση χτυπάει την καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι για να έχει απαρτία η Γενική Συνέλευση στα πρωτοβάθμια σωματεία χρειάζεται το 50%+1 των οικονομικά εντάξει μελών, που σημαίνει ότι «όταν δεν υπάρχει απαρτία δεν υπάρχει και απεργία».

Οσο για τα περί «δημοκρατίας» ζήτησε από την κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας να πουν στην Ολομέλεια αν θα καταργήσουν τις «ενώσεις προσώπων», οι οποίες με το 15% των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο, μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για κατάργηση δικαιωμάτων.

Απάντηση έδωσε και στα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βρούτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «παρασιτική ομάδα» που κήρυσσε τις απεργίες τα προηγούμενα χρόνια: «Τα παράσιτα και τους εργατοπατέρες να τους αναζητήσει στο χώρο του», σημείωσε.

Θέλουν κίνημα ενσωματωμένο στις επιταγές του συστήματος

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «όποια σύγκρουση και αν υπάρχει, είναι αυτή η σύγκρουση που στηρίζει απόλυτα αυτό το σάπιο σύστημα όπου ζούμε, το αντιλαϊκό, το αντεργατικό. Αυτήν τη σύγκρουση τη χρειάζεται απολύτως το σύστημα. Τη χρειάστηκε και στο παρελθόν. Είχαμε τη σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό», προσθέτοντας ότι ουσιαστικά επιδίωξή τους με τη «φαινομενική αντιπαράθεση» είναι «οι εργατοϋπάλληλοι, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι να κάνουν δικούς τους - εθνικούς μάλιστα - τους στόχους των καπιταλιστών, είτε έχουν καζίνο, τράπεζες, βιομηχανίες, είτε είναι εφοπλιστές κ.λπ.».

Κατήγγειλε τη ΝΔ, που παίζει διπλό ρόλο, από τη μία κρύβει την πραγματική αιτία του ανταγωνισμού της με τον ΣΥΡΙΖΑ - στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση του συστήματος - και από την άλλη κάνει συνειδητό αντικομμουνισμό, εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία κυβέρνηση με «κομμουνιστικές ιδεοληψίες». «Αριστερό προφίλ είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αριστερό DNA ούτε όταν ήταν στο 4% δεν είχε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι σε αυτήν τη διαμάχη παίρνουν μέρος και τα μικρότερα κόμματα, «για να δουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν», καθώς πλέον «το σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εγγενή προβλήματά του με μονοκομματικές κυβερνήσεις». Επομένως, το «κατά» στο νομοσχέδιο που έχουν δηλώσει τα αστικά κόμματα «κρύβει - σημείωσε - έναν ομφάλιο λώρο» ανάμεσα σε αυτά και την κυβέρνηση.

Οσον αφορά το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι περνάει την αντιαπεργιακή διάταξη για να ανεβάσει τη δημοκρατική συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημείωσε ότι αυτό που κάνει είναι να «χοντραίνει το μαστίγιο της εργοδοσίας ενάντια στην ανάπτυξη των εργατικών συνδικαλιστικών αγώνων», ενώ τόνισε την καθοριστική συμβολή της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «στα κρισιακά και εκφυλιστικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν στο συνδικαλιστικό κίνημα από τη δεκαετία του '90», φέροντας παραδείγματα από τις προσπάθειές της στην εξαγορά και χειραγώγηση συνειδήσεων, για τη στάση της στους εκπαιδευτικούς, σε αγροτικές κινητοποιήσεις κ.α.

«Εμείς καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους - τόνισε - να επιλέξουν συνειδητά την απεργία, ακόμα κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της απόλυσης, ακριβώς για να ξεπεράσουν αυτόν το φόβο», να δουν την απεργία «σαν μια μορφή πάλης σε ασυμφιλίωτη αντίθεση όχι μόνο με τον ατομικό εργοδότη, αλλά συνολικά με την καπιταλιστική εργοδοσία, το κράτος κ.λπ.», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ λαμβάνει υπόψη το φόβο του εργάτη και δεν τον κοιτάζει αφ' υψηλού.

Υπογράμμισε πως «εάν υπάρχει ένα κόμμα που θέλει να ανέβει η πολιτική, ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης και της οργάνωσής της, αυτό είναι το ΚΚΕ, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και με τον καλύτερο νόμο στη Βουλή», προσθέτοντας πως κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα «θέλετε ένα κίνημα, όχι απλά τσακισμένο, αλλά ενεργητικό, για να περνάει τους εκσυγχρονισμούς που απαιτούνται από το αστικό σύστημα, θέλετε εργαζόμενους ενσωματωμένους στο σύστημα, που θα είναι δεμένοι με αυτό, ακόμα κι αν αλλάζουν οι κομματικοί μηχανισμοί και τα κόμματα».

Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο

«Η κυβέρνηση προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο στο κεφάλαιο για να διαμορφώσει τους όρους σταθεροποίησης όλων των ανατροπών. Θέλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, για να διασφαλίζεται η αέναη ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης για το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, με έμφαση στη διάταξη που περιέχει την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Ανέφερε ότι «δεν αφήσατε κανένα αίτημα του κεφαλαίου που να μην το ικανοποιήσατε. Δεν υπάρχει κατάκτηση που δεν τη σαρώσατε», ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, γενικευμένες ελαστικές μορφές δουλειάς, απίστευτη φορολεηλασία, περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, καρατόμηση επιδομάτων, επέκταση ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ., «όλα όσα αποτελούν τον "οδικό χάρτη" για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τώρα εσείς, μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων».

«Αυτές τις συνθήκες γαλέρας, αυτήν τη βαρβαρότητα, κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου επιδιώκουν να τη σταθεροποιήσουν, γιατί αποτελεί και όρο για την αέναη αυξημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και η περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας», σημείωσε.

Οσο για τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, ανέφερε ότι είναι τα ίδια με αυτά του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι πολύτιμο σύμμαχο βρίσκει η κυβέρνηση στη ΝΔ, που πλειοδοτεί, αλλά και στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

«Το δικαίωμα όμως στην απεργία πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνισε και χαιρετίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι «είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα βάλετε "στο γύψο" το ταξικό κίνημα».

Παράλληλα, ζήτησε να έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο 176 που αφορά την κατάταξη των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, ώστε να ενταχθούν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά το «έξω τα συνδικάτα», ακολουθεί το χτύπημα της απεργίας

«Το νομοσχέδιο είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης έχει τη σφραγίδα υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου», «και μάλιστα μετά το καρότο της κοροϊδίας» τώρα γίνεται «με το μαστίγιο του αυταρχισμού, τη συκοφάντηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, την προβοκάτσια, την προσπάθεια να ενοχοποιηθεί συνολικά η ταξική λαϊκή πάλη», επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας.

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία ότι δεν γίνονται σοβαρές αλλαγές στον απεργιακό νόμο, σημείωσε ότι τα κυβερνητικά στελέχη «δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δυσκολία που έχει να προετοιμάσεις και να οργανώσεις έναν απεργιακό αγώνα. Γιατί σε αυτό που διέπρεψαν ειδικά τα τελευταία χρόνια, ήταν τα διάφορα θολά κινήματα των πλατειών και των "αγανακτισμένων", που όλως τυχαίως χωράγανε τους πάντες, ακόμα και τους φασίστες, αρκεί να είναι έξω τα συνδικάτα. Αυτά λέγατε τότε, "έξω τα κόμματα έξω τα συνδικάτα", γιατί από τότε, πριν γίνετε ακόμα κυβέρνηση, εχθρευόσασταν το οργανωμένο κίνημα και την οργανωμένη ταξική πάλη».

«Στοιχείο της αντιδραστικοποίησης και του αυταρχισμού σας», σημείωσε, αποτελούν και οι διατάξεις για την υποχρεωτικότητα της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ως «βασιλικότερη του βασιλέως» ξεπερνάει ακόμα και τη σχετική αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ, αφού η υποχρεωτικότητα ισχύει μόνο στην Ιταλία, ενώ εκεί που κυριαρχεί - ειδικά για τις εργατικές διαφορές - είναι η Τουρκία. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι, ανέφερε, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και γι' αυτό, άλλωστε, ήταν απαίτηση του ΣΕΒ και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. «Το θέμα - πρόσθεσε - δεν είναι να λύνονται γρήγορα οι διαφορές, αλλά υπέρ ποιου θα λύνονται οι διαφορές». Αποδεικνύεται, σημείωσε, ότι τα μέτρα στη μεταμνημονιακή εποχή «όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν ακόμα περισσότερο».

Η απεργία και η ταξική πάλη δεν καταργούνται

«Η απεργία και η ταξική πάλη δεν φυλακίζονται, δεν καταργούνται», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο. Ανέφερε ότι «δεν είναι για τα μάτια του κόσμου οι μορφές διαμαρτυρίας στα αντεργατικά υπουργεία σας», που «δείχνουν ότι το εργατικό κίνημα σηκώνει κεφάλι, σας φοβίζει και γι' αυτό το συκοφαντείτε».

Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η ρύθμιση για την απεργία, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε «αφού δεν ήταν επιλογή σας, ποιος σας υποχρεώνει; Το ΔΝΤ και οι βιομήχανοι». Πρόσθεσε ότι οι ομιλητές της ΝΔ πλειοδοτούν σε αντεργατικές και αντικομμουνιστικές κραυγές αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει αρπάξει την μπουκιά από το στόμα.

Τόνισε ότι στην «τάφου σιωπή» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση για να περνάει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντάσσεται και η ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων για πλειστηριασμούς, ενάντια στην πρώτη κατοικία ή το χωράφι του αγρότη ή το μαγαζί του μικροεπαγγελματία, ενώ χαρακτήρισε «πολιτική Ηρώδη» την πολιτική της κυβέρνησης για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Αναφερόμενη στο κτηματολόγιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες, προωθεί τη συγκέντρωση γης για πώληση ή υποθήκευση σε ξένα και ντόπια μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εταξε ακόμα πιο «τολμηρά» αντιλαϊκά μέτρα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε στην ομιλία του ότι τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχουν «οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον». Αμφισβήτησε ότι υπάρχει «καθαρή έξοδος» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και ότι θα συνεχιστεί η «επιτήρησή» της από τους δανειστές και εταίρους της στο εξωτερικό.

Στηλίτευσε και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που «πνίγουν την πραγματική οικονομία», όπως είπε, ενώ προέβλεψε ότι αν παραμείνει ο Αλ. Τσίπρας στην εξουσία και μετά το καλοκαίρι, οπότε λήγει επισήμως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αναλάβει και άλλες τέτοιες «δεσμεύσεις», στη γνωστή μεταξύ τους κόντρα για το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερο «χώρο» για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Παραπέρα, κάνοντας ουσιαστικά «αβάντα» στην κυβέρνηση ώστε να προωθήσει ακόμα περισσότερα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, επανέλαβε τη γνωστή κριτική του προς την κυβέρνηση ότι ακόμα και τα «σωστά» που της ζητούν οι δανειστές δεν μπορεί να τα εφαρμόσει γιατί τάχα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις υπόλοιπες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις «δεν τις πιστεύετε και δεν τις θέλετε», προσθέτοντας ως επιπλέον μομφή στην κυβέρνηση ότι βάζει εμπόδια στην «επιχειρηματικότητα» και δεν προσελκύει «επενδύσεις». Ολα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει «την μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και μαζί τα εύσημα του κεφαλαίου σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Επανέλαβε δε την απαράδεκτη θέση της ΝΔ για λήψη απόφασης υπέρ απεργίας με τη σύμφωνη γνώμη του 50%+1 των εργαζομένων, προπαγανδίζοντας παράλληλα την ταύτιση συμφερόντων του εκμεταλλευόμενου με τον εκμεταλλευτή του, λέγοντας ότι «ο εργαζόμενος έχει μόνο να κερδίσει αν πηγαίνει καλά η επιχείρηση» όπου εργάζεται, συμπληρώνοντας στο ίδιο κλίμα ότι «ρόλος του κράτους είναι να στηρίξει την επιχειρηματικότητα».

Εξάλλου, προσπαθώντας να φανεί πιο αποφασισμένος για το κεφάλαιο στην προώθηση μέτρων παραπέρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του και φτηνού δανεισμού του, έταξε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προωθήσει ένα «τολμηρό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος».

Ταυτόχρονα, ως απόδειξη αυτής της «υπεύθυνης» για το κεφάλαιο στάσης της ΝΔ, που πασχίζει να εξασφαλίσει πρόσθετα κονδύλια από το εξωτερικό για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, παρέπεμψε στις «εξαλλοσύνες» του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση από τη μία, και από την άλλη στο τι κάνει σήμερα η ΝΔ, που ως «υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση» καλεί τους ξένους «επενδυτές» να φέρουν εδώ διαθέσιμά τους, έστω και υπό διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να χειριστεί τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις σε όφελος της χώρας», παρότι «η γενικότερη διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή», σε άλλη μια απόδειξη της μεταξύ τους στρατηγικής ταύτισης στο να παίξουν «στα γεμάτα» στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι υπουργοί

«Προετοιμασία του εδάφους» για τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα περάσει, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, στην Ολομέλεια.

Οπως διευκρίνισε όσον αφορά το νομοσχέδιο, «χτες ο κ. πρωθυπουργός δεν είπε ότι δεν έχει καινούργια μέτρα το 2018, αλλά ότι δεν υπάρχουν καινούργια μέτρα σε αυτό το νομοσχέδιο».

Μιλώντας με το βλέμμα στραμμένο στους επιχειρηματικούς ομίλους πρόσθεσε πως «έχετε καταλάβει ότι έχετε μπροστά σας μια κυβέρνηση με σοβαρότητα, που δεν πουλάει φούμαρα, που λέει ότι έχει δυσκολίες, που ξέρει ότι θα έχει και στο μέλλον εμπόδια»...

Από ψέματα και κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων χαρακτηρίστηκε η ομιλία της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου. Αφού επανέλαβε όσον αφορά το απεργοκτόνο άρθρο του πολυνομοσχεδίου ότι τάχα «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για περιστολή του δικαιώματος στην απεργία», επιβεβαιώνοντας ότι η βρωμοδουλειά του κεφαλαίου θέλει και το ανάλογο θράσος, παρουσίασε το κυβερνητικό έργο ως επιβεβαίωση ότι «και εν μέσω εποπτείας είναι δυνατόν να ασκηθεί μια φιλεργατική πολιτική» και αυτό «ενοχλεί την πολιτική θέση που παραπέμπει στη Δευτέρα Παρουσία τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων». Μόνο να πουν και «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση, δεν ζήτησε από τους εργαζόμενους...

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Αβάντα στην κυβέρνηση πρόσφεραν και τα άλλα αστικά κόμματα, που επί της ουσίας την κατηγόρησαν ότι «αργεί» να προχωρήσει τις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το κεφάλαιο, καθώς και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, όπως το χτύπημα της απεργίας.

Η Φώφη Γεννηματά ανέπτυξε τις δικές της προτάσεις για διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, επιμένοντας και αυτή στην ανάγκη απεμπλοκής της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας από τα περιλάλητα «υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», ώστε να περισσέψουν πόροι για την παραπέρα χρηματοδότησή τους. Επέμεινε να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός της ως αποδοτικότερες για το κεφάλαιο, από αυτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ, και ταυτόχρονα κάλεσε σε «εθνική συνεννόηση» τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις πάνω στο μείγμα μέτρων που ο χώρος της προτείνει.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, θεώρησε ότι υπήρξε «καθυστέρηση» στην «παρέμβαση για να σταματήσει η ασυδοσία των συνδικάτων» και «των άσκοπων απεργιών» και προειδοποίησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «για να έρθουν επενδύσεις απαιτείται ομαλό πολιτικό κλίμα, κυβέρνηση ισχυρή και όχι των 153».

«Λειψή διάταξη» χαρακτήρισε το άρθρο για τις απεργίες ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, γιατί «δεν θέλει το συνδικαλιστικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο για τα συμφέροντα των πολλών». Πρότεινε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και ψηφοφορίες με τηλεδιάσκεψη και ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο δε αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, επιβεβαιώνοντας ότι η οργάνωσή του είναι το μαντρόσκυλο της εργοδοσίας, είπε ότι το άρθρο «περί απεργιών αν δεν σας το επέβαλλαν οι ξένοι τοκογλύφοι, θα το ψηφίζαμε» και αναμάσησε όλη την άθλια αστική προπαγάνδα ότι οι απεργίες «είναι ένας από τους βασικούς λόγους της καταστροφής της εθνικής μας οικονομίας», ενώ προσέφυγε και πάλι σε εμετικό αντικομμουνισμό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Λερώνει τα χέρια του» για το κεφάλαιο, «κουνάει το δάχτυλο» σε ΚΚΕ και εργατικό κίνημα

Eurokinissi

Το ρόλο εκείνου που «λερώνει τα χέρια του» για το κεφάλαιο έσπευσε να διαφημίσει κατά τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τον «εκνευρισμό» της κυβέρνησής του για τις μαζικές αντιδράσεις που προκαλεί η αντιαπεργιακή διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τόλμησε να χαρακτηρίσει «υπηρεσία στους εργαζόμενους», επιτέθηκε στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, εμφανίζοντας τις κινητοποιήσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως κινητοποιήσεις που στερούνται αιτιολογίας.

Η «απολογία» ξεκίνησε με αφορισμούς περί «δυνάμεων που περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία σαν τους χιλιαστές», που «κρύβονται πίσω από θεωρίες και νομοτέλειες», σε αντίθεση με την κυβέρνησή του που «λερώνει τα χέρια της» - πράγματι, αφού βγάζει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο - και δεν «απέδρασε» παραδίδοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης στον «αντίπαλο, το παλιό πολιτικό σύστημα».

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει το χτύπημα στην απεργία που δρομολογεί η κατάπτυστη τροπολογία, ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε τα κυβερνητικά ψεύδη ότι τάχα δεν υποχώρησε σε απαιτήσεις για ομαδικές απολύσεις, θέσπιση λοκ άουτ κ.ά., για τα οποία η κυβέρνησή του έχει ανοίξει ορθάνοιχτα την πόρτα, αλλά απλά «συμβιβάστηκε» σε ό,τι αφορά την απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Παράλληλα, ωρυόμενος ότι είναι «απολύτως ψευδής η καμπάνια που διεξάγεται με το επιχείρημα ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση δικαιώματος απεργίας» και ότι «η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ» - προσπερνώντας εξόφθαλμα τα εύσημα που μόλις πριν από δύο μέρες του είχε δώσει ο ΣΕΒ για τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως και για το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, πρόβαλε ως «επιχείρημα» ότι η ΝΔ θα τα έκανε ...χειρότερα και ότι οι εργοδότες... ζητάνε κι άλλα!

Κατόπιν τούτων, το θράσος απογειώθηκε: Κατηγόρησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι «σκορπάει ηττοπάθεια στους εργαζόμενους», αυτούς που η κυβέρνησή του θέλει να δέσει πισθάγκωνα παραδίδοντάς τους έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών και απεφάνθη ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση. Ούτε καταργείται ούτε απειλείται. Εμείς θέλουμε τα σωματεία μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση»!

Απευθυνόμενος ειδικότερα στο ΚΚΕ τόλμησε να του κάνει υποδείξεις για τον τρόπο που θα κινητοποιείται, εκφράζοντας και τον μύχιο πόθο των καπιταλιστών να γίνει βαστάζος, διά του «κοινωνικού διαλόγου», των αντεργατικών επιδιώξεων που η κυβέρνηση υπηρετεί, λέγοντας: «Την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφτούν υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται τηλεοπτικά συνεργεία ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται, επαγρύπνηση χρειάζεται αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Εσπευσε βέβαια να εξηγήσει ότι τα όρια της... βελτίωσης τα θέτουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, «διευκρινίζοντας» πως πρέπει «να αντιληφθούμε όλοι σε ποια πραγματικότητα ζούμε, ποιους συσχετισμούς και σε ποιο πλαίσιο προσπαθούμε να κερδίσουμε έδαφος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».

Θρασύτατη απόπειρα να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο

Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός επιδόθηκε στη γνωστή προσπάθεια να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο. Είπε ότι «βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος μνημονίων», και μάλιστα με τους καλύτερους όρους για το λαό, που «βλέπει φως και διέξοδο», προβαίνοντας σε έναν προφανή εξωραϊσμό του πολυνομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι περιέχει πολύ περισσότερα θετικά σημεία έναντι των όποιων αρνητικών.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας της χρέωσε εκνευρισμό επειδή το αφήγημα της αποτυχίας της κυβέρνησης καταρρέει και αντιθέτως η κυβέρνησή του τα κάνει όλα πολύ καλύτερα, κοινώς κάνει καλύτερα τη δουλειά για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κάνοντας τον απολογισμό προς το κεφάλαιο αναφέρθηκε στους «στόχους» που πιάνει η καπιταλιστική οικονομία πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, λέγοντας πως «παρά τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες σας η Ελλάδα έχει αλλάξει δρόμο (...) Η οικονομία ανακάμπτει, πετυχαίνει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει μειώσει την ανεργία, καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, οι αποδόσεις ομολόγων με δεκαετή διάρκεια βρίσκονται σε επίπεδα 2006». Πρόσθεσε πως «αυτή η θετική δυναμική αναμένουμε να αποκρυσταλλωθεί στις συζητήσεις με τους εταίρους μας και για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι κρίσιμο ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ακόμα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

Επί του περιεχομένου του πολυνομοσχεδίου ο Αλ. Τσίπρας κόμπασε ότι προωθεί εκσυγχρονισμούς - αναγκαίους στο μεγάλο κεφάλαιο - όπως το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, ενώ δήλωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να νομοθετεί η κυβέρνηση και τις υπόλοιπες αξιώσεις του κεφαλαίου για στιβαρή και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, για νομοθεσία σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες του, ενώ έκλεισε την παρέμβασή του υποσχόμενος «δίκαιη ανάπτυξη, με αύξηση πλούτου και μισθών, αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ