Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Την επίσημη έναρξη μιας αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης με τη «βούλα» της δικομματικής συναίνεσης σηματοδότησε η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, περιέγραψε ως «αναγκαία» μια αναθεώρηση που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο την ασυδοσία του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι έτσι ολοκληρώνεται η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε το 2002. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις δημαγωγικές αναφορές του, δεν μπόρεσε να αποκρύψει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πυρήνα των κυβερνητικών προτάσεων. Μάλιστα, στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν τα ίδια επιχειρήματα.

«Η αναθεώρηση κινείται σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση», τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «ανοίγει πλήρως κάποιες μισάνοιχτες πόρτες προς αντιδραστικές κατευθύνσεις που άφησε το ΠΑΣΟΚ». Οπως είπε, «ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν ανάμεσα στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σε αυτές που φέρνει η ΝΔ».

Από την πλευρά του ΣΥΝ ο Αλ. Αλαβάνος, καλλιεργώντας αυταπάτες, ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να ...αλλάξει τις θέσεις του.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης θα γίνει την επόμενη βδομάδα, ενώ το πόρισμά της πρέπει να παραδοθεί στις 31 του Δεκέμβρη του 2006.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Να αλλάξει ... το ΠΑΣΟΚ

Αντίθετος στη συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει «την αξιοπιστία» προκειμένου να προχωρήσει σε μία αναθεώρηση, ενώ παράλληλα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ...αλλάξει τη θέση του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Οπως είπε, «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υπερασπιστεί το Σύνταγμά μας και τα βασικά δικαιώματα που περιλαμβάνει, απέναντι στις επιδράσεις, στις πιέσεις, στις επιταγές, στις εντολές που έρχονται από τα βασικά κέντρα της παγκοσμιοποίησης», ενώ, παράλληλα, «δεν υπερασπίζεται τις συνταγματικές αρχές απέναντι στο διεθνές παρακράτος». Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εκκινήσει μία Αναθεώρηση του Συντάγματος, που να είναι προς τα μπροστά, γιατί η ίδια έχει στραφεί ενάντια στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα», ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιεί τη διαδικασία για πολιτικές σκοπιμότητες.

Οσον αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «για το άρθρο 16 εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ αν θα κλείσει ο φάκελός του ή όχι, διότι με τους συσχετισμούς που υπάρχουν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί μόνη της είτε σ' αυτή, είτε στην επόμενη Βουλή να έχει 180 ψήφους». Μάλιστα, καλλιεργώντας αυταπάτες, είπε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δημαγωγία για την κάλυψη της ουσιαστικής συμφωνίας

Με δημαγωγία επιχείρησε να καλύψει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό νόημα και ουσία της συνταγματικής αναθεώρησης που προτείνει η ΝΔ, ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου.

Χαρακτηριστική περίπτωση το θέμα της Παιδείας, όπου τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων αφού όπως είπε τα κρατικά ιδρύματα «δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν από τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων» και το επιχείρημα ότι «μη ρύθμιση σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία». Παράλληλα όμως επιχείρησε να εμφανιστεί ως το «κόμμα της νέας γενιάς» λέγοντας ότι «προτείνουμε τη μείωση του ηλικιακού ορίου του "εκλέγεσθαι" στα είκοσι ένα έτη» και εξαγγέλλοντας διάλογο με τους φοιτητές προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνταγματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η δημαγωγική τακτική χαρακτήρισε τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου και στα θέματα που αφορούν τη δημοκρατία. Οπως είπε «τρεις είναι οι κεντρικοί μας στόχοι: Πρώτος, η εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεύτερος, η ενίσχυση του πολίτη και της δημοκρατίας. Και τρίτος, η απελευθέρωση του πολίτη και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Για την ...κοινωνική δικαιοσύνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβαλε συνταγματικές λογικές ελεημοσύνης για τους εργαζόμενους λέγοντας πως «προτείνουμε τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Ο Γ. Παπανδρέου ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για την περίφημη «άμεση δημοκρατία» που συχνά επαγγέλλεται λέγοντας ότι «προτείνουμε την ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω του δημοψηφίσματος με νέες ρυθμίσεις, επίσης την πρόβλεψη ενός νέου θεσμού άμεσης δημοκρατίας, δηλαδή τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τη συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ξεχνώντας την τεράστια υποβάθμιση του Κοινοβουλίου που θεσμοθετήθηκε με την προηγούμενη αναθεώρηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «προτείνουμε την ενίσχυση του Κοινοβουλίου ως οργάνου δημοσίου ελέγχου διαβούλευσης και λογοδοσίας, για να έχει μεγαλύτερη ισχύ απέναντι στην εκάστοτε κυβερνητική εκτελεστική εξουσία». Οσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε στην παροχή αυτόνομων δυνατοτήτων φορολόγησης των δημοτών λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ρόλων της αυτών. Τέλος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική σκοπιμοτήτων» ενώ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε «μακρύ και γόνιμο διάλογο».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αλλαγές προς τα πίσω με ... συναίνεση

Ομιλία - προάγγελος των αντιδραστικών αλλαγών που αναμένονται στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, χτες, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ηταν σαφής, τόσο ως προς το «στίγμα» της αναθεώρησης, που θα είναι η ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς, όσο και ως προς την προδιάθεση του να επιτευχθεί αυτή μέσω ευρείας πολιτικής συναίνεσης.

Σχολιάζοντας τις προηγούμενες αναθεωρήσεις και κυρίως την τελευταία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αφ' ενός αφήσαμε πίσω ορισμένες επιτακτικά αναγκαίες αλλαγές και αφ' ετέρου προχωρήσαμε σε κάποιες αλλαγές, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι στόχος της αναθεώρησης είναι «η συνεχής βελτίωση της ουσίας και της ποιότητας της δημοκρατίας μας, η ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο γενικότερα, η εμπέδωση κοινωνικού κράτους δικαίου, ευθύνης και αποτελεσματικότητας και, ταυτόχρονα, είναι η διασφάλιση ανθρωποκεντρικής, δυναμικής, βιώσιμης ανάπτυξης». Οπως είπε, «χρειάζονται σε αυτήν την πορεία αλλαγές, χρειάζονται τομές, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται συνεννόηση. Χρειάζεται σύνθεση. Χρειάζεται συνένωση των δυνάμεών μας».

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρωθυπουργός για τις κυβερνητικές προθέσεις που αφορούν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, λέγοντας ότι η προστασία του οφείλει να ...ισορροπήσει με την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία και αποκάλεσε «ανάπτυξη». Οπως είπε, στόχος της προτεινόμενης αναθεώρησης είναι «να επιτύχουμε ένα διττό στόχο, αφ' ενός τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και αφ' ετέρου την αξιοποίηση εκτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με τρόπο που να αποφέρει όφελος και για τις σημερινές και για τις επόμενες γενιές». Στη λογική της αγοράς κινήθηκαν και οι προτάσεις του για το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την εκπαίδευση, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσουμε εμείς το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Ο Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε ξεκάθαρα το ...συνταγματικό χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Οπως είπε, «προτείνεται αναδιατύπωση του άρθρου 103, ώστε να προβλέπεται ρητά η διαδικασία κάλυψης πάντοτε μέσω του ΑΣΕΠ οργανικών θέσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Να προβλέπεται επίσης ρητά η δυνατότητα εξέλιξης των υπαλλήλων αυτών με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους». Για το ίδιο θέμα, τόνισε πως «προτείνεται επίσης ρητή καθιέρωση και της προσωπικής ευθύνης των υπαλλήλων για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που ζημιώνουν την περιουσία του Δημοσίου». Επίσης, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε έμμεσα την ενίσχυση των ...«φορομπηχτικών» χαρακτηριστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητάει την «άρση των αμφισβητήσεων γύρω από το εύρος, τη διαδικασία και τον τύπο, κατά τον οποίο ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που συνιστούν αποστολή του κράτους και έχουν ανατεθεί σε αυτή. Θωρακίζονται έτσι οι δυνατότητες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκούν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους».

Οσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την πρόταση που θέλει αποδέσμευση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής, σημειώνοντας πως «δε χρειάζεται, όμως, να ακυρώσουμε μία ρύθμιση που ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις στη συνεννόηση και σε κοινά αποδεκτές επιλογές, δε χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την ισχύουσα ρύθμιση, την ώρα που έχει ωριμάσει και αποδίδει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα». Ειδικά για τη Δικαιοσύνη, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως προτείνεται «αναθεώρηση των ρυθμίσεων που αφορούν στη θητεία και τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Την καθιέρωση θητείας και για τους αντιπροέδρους των ανώτατων δικαστηρίων», καθώς και «την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου». Οσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, ο Κ. Καραμανλής απέδειξε ότι συνεχίζει να συγχέει την εισφορά ενός απλού πολίτη με τη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι πρέπει «να θεσπιστούν ταυτόχρονα αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές» και «να προβλεφτεί ρητά ως πρώτιστη πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός». Τέλος, πρότεινε την αύξηση του αριθμού των βουλευτών στα ψηφοδέλτια επικρατείας και την αλλαγή του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβίβαστου για την εκλογή βουλευτών σε μερικό ασυμβίβαστο.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα

Οι θέσεις του ΚΚΕ όπως τέθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Ορέστη Κολοζώφ

Στο ερώτημα εάν η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος που ισχύει σήμερα η απάντηση από τις προοδευτικές δυνάμεις και το ΚΚΕ δεν μπορούσε παρά να είναι ότι βεβαίως και πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αυτό τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ.

Αναπτύσσοντας το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν αυτές οι αλλαγές, υπογράμμισε:

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές που να κατοχυρώνουν σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, που να κατοχυρώνουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, να απαγορεύουν τη στάθμευση και διέλευση από το έδαφος της χώρας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, ξένων στρατευμάτων, να καταργούν τις βάσεις. Καμία δέσμευση της χώρας να μη γίνεται χωρίς την έγκριση της Βουλής και να απαγορευτεί η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Βουλής σε ξένα κέντρα.

Αλλαγές που να ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία με συμμετοχή των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Βουλής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιορισμός της ασυδοσίας των κυβερνήσεων, θεσμοθέτηση νομοθετικής πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης και διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία.

Αλλαγές που να κατοχυρώνουν και να διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όπως: η απόλυτη απαγόρευση συλλογής στοιχείων που αφορούν συνδικαλιστική και πολιτική δράση των πολιτών, η διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Ουσιαστική διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, την κατοικία, εξασφάλιση πραγματικής ισοτιμίας για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Αλλαγές που θεσμοθετούν ουσιαστική ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης και εκλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα. Τέλος, χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, που δε θίγει σε τίποτα το δικαίωμα των θρησκευόμενων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας όχι μόνο δεν επιτρέπουν τέτοιες αλλαγές, αλλά αντίθετα ο προσανατολισμός είναι να κινηθούν προς συντηρητική και αντιλαϊκή κατεύθυνση και αυτός είναι ο λόγος που το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την αναθεώρηση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναθεώρηση σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση

Eurokinissi

«Είναι φανερό ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική και πιο αντιδραστική κατεύθυνση και στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει πλήρως κάποιες μισόκλειστες πόρτες προς αντιδραστικές κατευθύνσεις που άφησε το ΠΑΣΟΚ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, με την οποία ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος μετά από πρόταση της κυβέρνησης και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ.

Ολα, είπε, στις συνταγματικές αναθεωρήσεις που έγιναν και που θα γίνουν θα περιφρουρούν επί της ουσίας την καπιταλιστική ιδιοκτησία και είναι χαρακτηριστικό ότι οι σημερινές αλλαγές, αλλά και αυτές που έκανε το ΠΑΣΟΚ αυτό ακριβώς το δικαίωμα περιφρουρούσαν. Και τόνισε:

«Το Σύνταγμα, έτσι όπως το άλλαξε το ΠΑΣΟΚ, είχε μερικά αμφιλεγόμενα σημεία. Τώρα πρέπει να γίνουν πιο καθαρά τα πράγματα. Το λέει η ΝΔ ότι αυτό που έχει γίνει στη ζωή να το ρυθμίσουμε στο Σύνταγμα. Το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Προωθούν στη ζωή όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και μετά ερχόμαστε να τα τακτοποιήσουμε».

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι προωθείται με την αναθεώρηση η οικοπεδοποίηση των δασών και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που ζητούν να αναλάβουν οι ίδιοι διάφορα έργα σε σύμπραξη με ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Το ψητό, είπε, της αναθεώρησης είναι η γη και οι κατασκευές και γι' αυτό αλλάζει το Σύνταγμα και καθαρίζεται το έδαφος, για να έρθουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν καμία όρεξη να πέσουν πάνω σε αντιδράσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή σε συνταγματικές διατάξεις.

Ιδιαίτερα στάθηκε η Αλ. Παπαρήγα στις αντιδημοκρατικές προτάσεις για τα έσοδα και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και αναρωτήθηκε:

«Η πολιτική των κομμάτων καθορίζεται από τις πηγές χρηματοδότησης; Δηλαδή ένα κόμμα μπορεί να αλλάξει πολιτική άμα αλλάξει πηγή χρηματοδότησης; Αυτή είναι που διαμορφώνει την πολιτική των κομμάτων; Το αντίθετο γίνεται. Τα κόμματα εκφράζουν συλλογικά ταξικά συμφέροντα και όχι ατομικά. Η ΝΔ ακολουθεί μια ταξική συντηρητική πολιτική, όπως και το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν πηγές χρηματοδότησης κάποιους επιχειρηματίες και άμα τους χρηματοδοτήσει ο λαός ή τα μέλη τους αποκλειστικά θα αλλάξουν πολιτική; Δεν είναι έτσι.

Η κρατική χρηματοδότηση και μάλιστα όταν τα κόμματα στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτήν, γίνεται αντικείμενο εκβιασμού. Και τι θα πει ιδιωτική χρηματοδότηση; Ενας εφοπλιστής δεν έχει δικαίωμα να δώσει συνδρομή στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ; Οπως ο εργάτης και ο υπάλληλος μπορεί να δώσει σε εμάς ή σε άλλα κόμματα, γιατί να μην μπορούν οι εφοπλιστές να δώσουν συνδρομή στα κόμματα»;

Αναφερόμενη στο ζήτημα των εκλογικών δαπανών των βουλευτών υπενθύμισε ότι στο ΚΚΕ οι βουλευτές δεν ξοδεύουν ατομικά ούτε ένα λεπτό και είπε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται από το κάθε κόμμα και όχι από το Σύνταγμα.

Καταργήστε, είπε, το σταυρό προτίμησης εντελώς, για να σταματήσει η περιφορά των βουλευτών σε γάμους και βαφτίσια και μην προχωράτε σε ρυθμίσεις που αστυνομεύουν τα κόμματα. «Δεν μπορεί το Σύνταγμα να επιβάλει στο ΚΚΕ πώς θα λειτουργήσει εσωτερικά, πώς θα διατάξει τις δυνάμεις του και από ποιους θα πάρει χρήματα. Από όπου θέλουμε θα πάρουμε - θα μας κρίνετε για τη στάση μας μέσα στη Βουλή - και όσα θέλουμε και όποιος θέλει ας μας δώσει χωρίς ανταλλάγματα».

Αναφερόμενη στις υποκριτικές αναφορές για ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός ή ο Γ. Παπανδρέου έβαλαν θέμα στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, γιατί τη μερίδα του λέοντος την έχουν τα δύο κόμματα και όλοι οι άλλοι είμαστε οι φτωχοί συγγενείς»;

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ως ΚΚΕ «είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση, χωρίς να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα που υπάρχει ή τις αναθεωρήσεις που έγιναν. Αυτό που θα κρίνει την πορεία της αναθεώρησης είναι τι είδους λαϊκή πίεση θα δεχτεί όχι απλώς η κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το Κοινοβούλιο».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος

Ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι η τελευταία αναθεώρηση που έγινε με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε πιο αντιδραστικό το Σύνταγμα και τόνισε ότι κάθε καινούριο κείμενο είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο είναι κάθε φορά χειρότερο.

Στηρίζοντας την άποψή του με συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν την Παιδεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να βάλουν πόδι στα πανεπιστήμια.

Στο περιβάλλον, είπε, και στα δάση δόθηκε με την προηγούμενη αναθεώρηση ένα μεγάλο χτύπημα και έρχεται σήμερα η ΝΔ να προτείνει τη νομιμοποίηση όλων των μέχρι το 1975 αυθαιρέτων. Ετσι, τόνισε, ανοίγει η όρεξη για εμπρησμούς και για καταπατήσεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια στρέμματα να γίνουν τσιμέντο. Επειδή, είπε, οι κυβερνώντες δε θέλουν αντιστάσεις, γι' αυτό προτείνουν το «συνταγματικό δικαστήριο», για να καμφθούν τα όποια εμπόδια έμπαιναν στα σχέδιά τους από τα δικαστήρια.

Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, είπε, κινούνται και οι προτάσεις για το χτύπημα ουσιαστικά της μονιμότητας στο Δημόσιο με την πρόβλεψη για προσλήψεις συμβασιούχων. Ιδια η κατεύθυνση και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προτείνουν τη διεύρυνση της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών εισοδημάτων με την πρόταση για δυνατότητα των δήμων να βάζουν φόρους.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Αντ. Σκυλλάκος την πρόταση να λειτουργούν τα κόμματα μόνο με την κρατική επιχορήγηση, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να εφαρμόσει τέτοιες διατάξεις, γιατί «εμείς ζούμε και λειτουργούμε ως κόμμα με τις συνδρομές των φίλων και των οπαδών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ