Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων της ΕΡΤ

Το παράδοξο, που αντιμετωπίζουν πάνω από 600 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ να μην τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στην κρατική τηλεόραση κατά τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με επιπτώσεις στις αποδοχές τους, ανέδειξε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει αυτή η αδικία.

Η συζήτηση έγινε για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που απασχολούνταν με συμβάσεις έργου στην «ΕΡΤ ΑΕ» και που στη συνέχεια, με την επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, οι συμβάσεις αυτές μετατράπηκαν μεν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με το ΠΔ 164/2006, ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία που είχαν στην ίδια εταιρεία, δηλαδή στην «ΕΡΤ ΑΕ».

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο χρόνος που εργάστηκαν στην ΕΡΤ δεν τους αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία, αν και τους αναγνωρίστηκε ως «χρόνος» για τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, αντίθετα εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που είχαν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα τούς αναγνωρίστηκε αυτή η προϋπηρεσία μέχρι και δέκα χρόνια, όπως και η τυχόν προϋπηρεσία σε άλλον δημόσιο τομέα. Δηλαδή «δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση, αποτελεί μια διάκριση» που πρέπει να εξαλειφθεί με την αναγνώριση της υπηρεσίας των εργαζομένων.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει τέτοια διάκριση την οποία απέδωσε στα προβλήματα που κληρονομήθηκαν κατά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Είπε μάλιστα ότι αυτήν τη στιγμή «η ΕΡΤ η ίδια, έχει 6, ή 7, αν δεν κάνω λάθος, διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους εντάσσονται στα μισθολόγια οι άνθρωποι». Σημείωσε ότι η τακτοποίηση αυτού του θέματος «δεν βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας», ωστόσο ανέφερε ότι η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαδικασία «εξορθολογισμού» της λειτουργίας της... Δεν παρέλειψε να ...εξάρει το έργο που «παράγει» σήμερα η ΕΡΤ, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε κανάλι κ.λπ.

Οσο για το έργο της ΕΡΤ, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχουν μια σειρά παρατηρήσεις και μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες από το ΚΚΕ, όπως η πρόσφατη, που αφορούσε το Συνέδριο του ΚΚΕ του οποίου η λήξη των εργασιών καν δεν καλύφθηκε από το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ». Σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα της ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με αυτό που πληρώνουμε για την ΕΡΤ, ούτε και σε βάρος των εργαζομένων».

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, όπως σημείωσε «από τη στιγμή που κι εσείς εκτιμήσατε - και το αναφέρατε ρητά - ότι δεν αποτελεί ζήτημα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης» «πρέπει γρήγορα να αναγνωριστεί το σύνολο του χρόνου ως προϋπηρεσία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους στην ΕΡΤ».

ΔΕΗ
Ανούσιες αψιμαχίες, σταθερή η πολιτική της «απελευθέρωσης»

Να διατηρήσει ψηλά στην επικαιρότητα την κάλπικη, όσο και βολική, αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιχειρεί η κυβέρνηση με προφανή σκοπό να κρύψει, κάτω από ανούσιες λεκτικές αψιμαχίες, την ουσιαστική πολιτική σύμπλευση των δύο κομμάτων σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας και τις αντιλαϊκές εξελίξεις που επεξεργάζεται σε συνεργασία με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα είναι... διαφορετικό από εκείνο της ΝΔ. Οπως είπε, «η ΝΔ έχει σαφή θέση, "πουλήστε τα όλα". Η δική μας στρατηγική εστιάζεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, στην υιοθέτηση επιβεβλημένων από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλαγών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πυλώνας του ενεργειακού συστήματος θα είναι η ΔΕΗ».

Είχε προηγηθεί κατάθεση κειμένου από βουλευτές της ΝΔ, με το οποίο ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη ΔΕΗ, ενώ έκαναν λόγο ακόμη και για «ποινικές ευθύνες» εάν, όπως υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οδηγηθεί σε «κατάρρευση» η επιχείρηση. Το αίτημα της ΝΔ απορρίφθηκε ως «τυπικά απαράδεκτο» από τον υπουργό λέγοντας πως σύντομα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Πάντως, την ουσία της πολιτικής συμφωνίας των δύο κομμάτων υπογράμμισε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό που παραμένει σταθερό είναι «η πολιτική της "απελευθέρωσης", που ακολουθείται με συνέπεια, είτε αυτή σημαίνει "ΝΟΜΕ και αύξηση του μεριδίου" το οποίο θα έχουν ιδιώτες, πάροχοι, στην παροχή ρεύματος και μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ, είτε σημαίνει πώληση μονάδων, στην ίδια κατεύθυνση οδηγούμαστε. Δηλαδή, στην επιδείνωση των συνθηκών ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών στο ζήτημα της Ενέργειας». Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - «θεσμών» τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση και αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί: Ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν κερδισμένοι, μέσα από την περαιτέρω διαδικασία απελευθέρωσης της ΔΕΗ».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Προέκταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Με την ψήφο των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ενωσης Κεντρώων και Ποταμιού, υπερψηφίστηκε χτες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την κύρωση της απαράδεκτης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας «σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της 25ης Μαΐου 2006».

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που το νομοσχέδιο αυτό μπήκε για συζήτηση στη Βουλή, όπως και χτες στην Ολομέλεια, ήταν το μόνο Κόμμα που ανέδειξε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες αφενός έρχονται να συμπεριληφθούν στα μέτρα καταστολής σε βάρος προσφύγων, μεταναστών και αφετέρου αποτελούν μέρος της εφαρμογής της «επιλεκτικής μετανάστευσης» που έχουν υιοθετήσει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, «ανοίγοντας τη στρόφιγγα» ανάλογα με τις ορέξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων που θέλουν να εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια.

«Το ΚΚΕ από θέση αρχής δεν ψηφίζει τέτοιους είδους συμφωνίες και πρωτόκολλα, που εντάσσονται στη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και πρόσθεσε ότι «την πολιτική αυτή των πολέμων και της εκμετάλλευσης στηρίζουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες και δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αυτήν την πολιτική στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα». «Λέμε για άλλη μια φορά ότι η αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς θα εξαλειφθεί όταν εξαλειφθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η βαρβαρότητα αυτή που λέγεται καπιταλισμός, όταν η παραγωγή θα ικανοποιεί διευρυμένες ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος. Αυτό προϋποθέτει η παγκόσμια εργατική τάξη να αγωνιστεί για να απαλλαγεί από τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να κατακτήσουν οι άνθρωποι τη δική τους εξουσία, για να σταματήσει η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και των πολέμων και να ευημερήσουν οι λαοί, οικοδομώντας τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία».

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο, ήταν μία ακόμα απτή επιβεβαίωση ότι αυτό που «χωρίζει» τα αστικά κόμματα είναι το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, ο τρόπος διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ηταν, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, την ώρα που συμφωνούσαν στο διά ταύτα, όξυναν την αντιπαράθεση μεταξύ τους για τη διαπραγμάτευση και την «αξιολόγηση».

Για παράδειγμα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι στη ΝΔ «αυτό το οποίο κάνετε είναι να παραμένετε ταυτισμένοι με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών», αντί «να στηρίξετε μία εθνική, εν τέλει, προσπάθεια», για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, με προτροπές προς την κυβέρνηση «να τελειώσετε σοβαρά με αυτή την ιστορία της αξιολόγησης», «διότι η αγορά διαλύεται».

Ως απάντηση ο Χρήστος Κατσώτης κάλεσε το λαό να μην περιμένει τίποτα απ' όλους αυτούς και με την πάλη του να ανατρέψει τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Ανέδειξε την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η ναζιστική Χρυσή Αυγή

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να οξύνει την αντιπαράθεση μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Γ. Λαγού, ο οποίος μέσα σε ένα παραλήρημα αναφέρθηκε σε «αναρχικούς», «μπολσεβίκους», που αν και επιτέθηκαν στα γραφεία της ΧΑ, παραμένουν «ατιμώρητοι», ενώ «εμάς με κάτι νεροπίστολα μάς πήγατε για εγκληματική οργάνωση» κ.ο.κ.

Ο Χρήστος Κατσώτης, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ανέφερε ότι «σήμερα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, γιατί ο λαός πήρε χαμπάρι περί τίνος πρόκειται». Πρόσθεσε ότι «την ίδια πολιτική της εκμετάλλευσης», των ιμπεριαλιστικών πολέμων «στηρίζει και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, το μακρύ δολοφονικό χέρι του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, στάζοντας το φασιστικό της δηλητήριο, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων. Δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους μετανάστες, αλλά γενικά ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Είναι πρόσφατη η στάση τους απέναντι στο διαφορετικό. Πήγαν να σκοτώσουν τον φοιτητή προχτές». «Κάθε μέρα ενέχονται σε τέτοια εγκλήματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η θεωρία τους είναι εγκληματική γιατί είναι ναζιστική. Θέλει απομόνωση. Η ανοχή που δείχνετε απέναντί τους είναι ευθύνη για όλους σας, γιατί την τρέφετε και την εκτρέφετε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ