Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ο χρόνος στην τέχνη»

Η πρώτη έκθεση «Ο χρόνος στην Τέχνη» της νέας χιλιετίας, θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 του Μάρτη στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάννια». Για όγδοη κατά σειρά χρονιά, το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης Ελλάδας παρουσιάζει στο κοινό τις συλλογές και τα αποκτήματα των μελών του. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ειδικούς και περιλαμβάνει πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, έπιπλα, ασημικά, πορσελάνες, κρύσταλλα, μικροαντικείμενα κ. ά. Καινοτομία της φετινής έκθεσης αποτελεί η οργάνωση ημερίδας και συζητήσεων, με αντικείμενο την τέχνη και το εμπόριό της στην εποχή μας. Συγκεκριμένα στις 4 του Μάρτη, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Το νέο πρόσωπο τριών Μουσείων». Συμμετέχουν οι: Δ. Κωνστάντιος, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα και Αγγελος Δεληβορριάς.

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση μικρογλυπτικής εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Μετόπη» (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27, Ακρόπολη). Πέντε γνωστοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έως τις 24 Μαρτίου τις δημιουργίες τους. Συγκεκριμένα, εκθέτουν έργα μικρογλυπτικής οι: Κώστας Δικέφαλος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος και Γιώργος Χουλιαράς.

Σημερινή Ελληνική Φωτογραφία

Το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας σε συνεργασία με το Διεθνές Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, παρουσιάζουν από 4 του Μάρτη έως 20 του Απρίλη, αφιέρωμα στη Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία. Γενικός τίτλος της παραγωγής «Σημερινή Ελληνική Φωτογραφία» και επιμελητής ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Αποτελείται από τις εκθέσεις «Περιοχές» και «Κοινότητες». Στην πρώτη ενότητα συμμετέχουν οι: Ν. Μάρκου, Αχ. Νάσιος, Ν. Ντάνενμπεργκ, Στ. Καλαφάτης, Π. Κοκκινιάς, Λ. Ναλμπαντίδου, Κ. Κολοκυθάς, Π. Πετρίδης και Εφη Παλαιολόγου. Στην ενότητα «Κοινότητες» συμμετέχουν οι: Δ. Λαζαρίδου, Σπ. Σταβέρης, Β. Νάτσιουλας, Γ. Μαράπας, Π. Αλκίδης, Ν. Γιακουμάκη, Δ. Ρόκου και Σ. Χριστοδουλίδης.

«... να ανθίσει η χέρσα γη»

«Μια σταγόνα ύδατος, να ανθίσει η χέρσα γη», είναι ο τίτλος της δεύτερης έκθεσης του Στέφανου Ζαννή, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Μέσα στο ίδιο ποιητικό κλίμα, που είναι χαρακτηριστικό της δουλιάς του, ο Στ. Ζαννής επιχειρεί «να κάνει ζωγραφιές», όπως λέει ο ίδιος, τρυφερές εικόνες από την παιδική του ζωή, καθώς και αναμνήσεις που ο ίδιος έζησε και έχουν χαραχτεί στη μνήμη του. Αν κάποιες εικόνες από τη ζωγραφική του ή από τη δουλιά του γίνονταν λέξεις, θα μπορούσαν να είναι και τίτλοι των έργων του: «Το Κάστρο στην άμμο που τόσες φορές φτιάξαμε», «Το πουλί που κάθισε στο δέντρο», «Κάθισα στην άκρη ενός γκρεμού με βάθος τη θάλασσα και ο αέρας δυνατός», «Το αυτοκίνητο που παρατήσαμε για λίγη ξεκούραση και ρέμβη»...

Οπως λέει ο Στ. Ζαννής «Δεν είναι όλα αυτά κάποιες σκέψεις που έκανα και μετά τις έντυσα με ζωγραφιές. Απλώς όλα αυτά συνιστούν μια υπόγεια κατευθυντήρια γραμμή της ίδιας μου της ζωής και είναι εύλογο να περνούν με κάποιο τρόπο στις ζωγραφιές μου». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του Μάρτη.

Εκθεσιακά «μονοπάτια»

Ο ζωγράφος Γιάννης Αντωνόπουλος παρουσιάζει από 1 έως 24 του Μάρτη, στην αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), την τελευταία του δουλιά. Ο ζωγράφος, στα είκοσι πέντε χρόνια παρουσίας του στην τέχνη, έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αξίζει να αναφέρουμε με πόση επιτυχία μετέφερε ζωγραφικά την αρχαία γραμμική γραφή σε προηγούμενες εκθέσεις του. Στην τωρινή παρουσίαση έργων του, που κυριαρχεί η ακουαρέλα, μεταβάλλει χρηστικά αντικείμενα και σύνεργα τέχνης με ευαισθησία και με διαύγεια που το υλικό του προσφέρει.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην Πινακοθήκη Πιερίδη του Δήμου Γλυφάδας (Λ. Ποσειδώνος 29), έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκου. Με γενικό τίτλο «Εσωτερικές εποχές» εκτίθενται έως τις 10 του Απρίλη, περισσότερα από 100 έργα, δημιουργίες της περιόδου 1995-2000. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τάκης Μαυρωτάς.

Στις 6 του Μάρτη (7.30μμ) στην γκαλερί «Δημόκριτος» (Δημοκρίτου 24), εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Μαρούδα. Τα εκτιθέμενα έργα είναι μικρών και μεγάλων διαστάσεων, όλα λάδι σε μουσαμά. Ο Γ. Μαρούδας, σαν σύγχρονος νεορεαλιστής, παρουσιάζει θέματα εμπνευσμένα από τη Βίβλο και φτάνει στο σημερινό άνθρωπο της μοναξιάς και της αδιαφορίας.

Από τη Δευτέρα και έως τις 8 του Μάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Σουλιώτη. Τίτλος της «Τοπία και λουλούδια από την ελληνική φύση». Πρόκειται για την τελευταία δουλιά του καλλιτέχνη (Δεκέμβρης 1998 - Σεπτέμβρης 1999).

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51) εγκαινιάζεται στις 8 του Μάρτη (8μμ) έκθεση με τίτλο «Οκτώ Κύπριοι Χαράκτες». Θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Απρίλη.

Χρώματα γυναικών

Εργο της Μ. Γιαννακάκη
Εργο της Μ. Γιαννακάκη
Στην αίθουσα τέχνης «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), εγκαινιάζεται, στις 7 Μαρτίου, η δέκατη τέταρτη ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη. Παρουσιάζονται 22 έργα, πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες. Η ζωγράφος, αυτή τη φορά, αντλεί την έμπνευσή της από ένα ιδιαίτερο θέμα: Tη σχέση της γυναίκας με τα παπούτσια. Μια σχέση, που αρχίζει από ανάγκη και ματαιοδοξία, για να εξελιχθεί πολλές φορές σε σχέση τρυφερών αναμνήσεων, ακόμη και εξάρτησης. Η χαρακτηριστική τεχνοτροπία της ζωγράφου (ρυζόχαρτα, μετάξι, μελάνια, παστέλ) αναδεικνύει τις πτυχές του θέματος μέσα από τις κινήσεις της γυναίκας που δοκιμάζει τα παπούτσια της. Αντικείμενα φετίχ, αντικείμενα πόθου, συχνά ανεκπλήρωτου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου.

Εργα γλυπτικής της Κλειώς Μακρή, παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (Πλ. Ν. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα). Μέχρι τις 4 Μαρτίου, εκτίθενται οι πρόσφατες γλυπτικές δημιουργίες της. Η Κλ. Μακρή γεννήθηκε το 1954 στη Βουδαπέστη. Από το 1974 έως το 1982, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στα τμήματα ζωγραφικής, ψηφιδωτών, γλυπτικής, φρέσκο, ταπισερί και λιθογραφίας. Μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει έργα της (ψηφιδωτά και γλυπτά), σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ δημιουργίες της κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους της χώρας μας.

Στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά), φιλοξενείται έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής της Βιβής Βασιλείου. Στους πίνακές της, η ζωγράφος εμπνέεται από τις εντάσεις και την καθαρότητα του μεσογειακού φωτός. Την ενδιαφέρει ο τρόπος μεταμόρφωσης του τοπίου σε σώμα και του σώματος σε ένα τοπίο γεμάτο εκρήξεις και ρυθμικές δονήσεις που εξωτερικεύονται. Με εξπρεσιονιστικές χειρονομίες, τις οποίες εκφράζει η πινελιά της, συνδυασμένες με μια κυβιστική δόμηση της εσωτερικής διαμόρφωσης κάθε σύνθεσης, η Β. Βασιλείου αποκαλύπτει έναν προσωπικό τρόπο πλαστικής ανάπτυξης της φιγούρας μέσα από το χώρο και το φως. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου.


Δημιουργία της Κλ. Μακρή
Δημιουργία της Κλ. Μακρή
Ελαιογραφίες και τέμπερες

Λαϊκά μαγαζιά, νεκρές φύσεις, πορτρέτα και ανθρώπους που γίνονται ένα με το περιβάλλον, παρουσιάζει ο Τάκης Σιδέρης στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη (7.30 μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μάρτη. Η λιτότητα του σχεδίου, η καθαρότητα της περιγραφής, η προσωπική αίσθηση χρώματος - έντονο σε τολμηρούς συνδυασμούς - εισάγει το θεατή ευχάριστα στη θεματολογία του, που εκφράζει και το στίγμα του προσωπικού του ύφους. Εκεί ο λυρισμός είναι αποτέλεσμα της οπτικής συγκίνησης και ευαισθησίας του ίδιου του ζωγράφου.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Καλλιτέχνης που δεν περιορίστηκε σε συγκεκριμένο τύπο θεματογραφίας, ο Σιδέρης ασχολήθηκε στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας με το τοπίο, την αρχιτεκτονική, τη νεκρή φύση, συνθέσεις με λαϊκά θέματα. Ανάμεσα σ' όλα αυτά, βεβαίως, κυρίαρχη θέση κατέχει η ανθρώπινη μορφή, όπως εμφανίζεται στις προσωπογραφίες, τα γυμνά ή τις πολυπρόσωπες συνθέσεις».

«Τα σκούρα χρώματα, που από τις αρχές της δεκαετίας του '90 διαδέχτηκαν τα ανοιχτόχρωμα της παλαιότερης δουλιάς του ζωγράφου, εμφανίζονται στην πλειοψηφία των έργων των τριών τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα με τις γνωστές παραστάσεις, νέα στοιχεία εμπλουτίζουν τη θεματογραφία του».

Ο Τ. Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Εχει παρουσιάσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο σε 35 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και σε 160 συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε επίσης και με την εικονογράφηση βιβλίων, ενώ δημοσίευσε ποίηση σε πολλά περιοδικά. Από το 1997 έως το 1999 εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές: «Ατομική έκθεση», «Αντρειωμένο τοπίο» και «Αρχείον νυχτόβιων κήπων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ