Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ένα πρόγραμμα

Από σήμερα μέχρι τις 14/12 στο «Τριανόν Filmcenter 2000» θα προβάλλεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Το μετέωρο βήμα του μετανάστη, πολυπολιτισμικές περιπλανήσεις στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο του '90», με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη, που συνδιοργάνωσαν το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Δεκατρείς μεγάλου και έξι μικρού μήκους ταινίες προσεγγίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Τα παιδιά του Απρίλη» Yuksel Yavuz, «Λόλα και Μπιλιντίκιντ» Kutlug Ataman, «Αντίο ξενιτιά» Tevfik Baser, «Γερμανοί αστυνομικοί» Aysun Bademsoy, «East is east» Damien o' Donnell, «Η μητέρα μωρό» Julian Henriques, «Μανία» Newton i. Aduaka, «Το μίσος» Mathieu Kassovitz, «Η υπόσχεση» Luc and Jean - Pierre Dardenne, «Ανθρωποι από μακριά» Jackues Kebadian, «Απ' το χιόνι» Σωτήρης Γκορίτσας, «Από την άκρη της πόλης» Κ. Γιάνναρης, «Κλειστοί δρόμοι» Σταύρος Ιωάννου, «Το δέμα» Hardeep Singh Kohli, «Το Μπρούκλιν στο Λονδίνο» Menhaj Huda, «Ιθαγενής» Rene Mohandas, «Σάρι και αθλητικά παπούτσια» Jeremy Wooding, «Το μπλε φουγάρο» Paul Mayeda Berges, «Το μεγάλο ψάρι» Zadoc Nava (καθημερινά τρεις προβολές, από τις 7 μμ).

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αρίστος Καμαρινός: «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο 1946-1949»
  • Τριαντάφυλλος Γεροζήσης: «Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ. Το χαμένο ημερολόγιο»
  • Κώστας Τουμασάτος: «Συνθήκη Σένγκεν»
  • Καρλ Μαρξ: «Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 ως το 1850», «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία»
  • Σταμάτης Βαλσάμος: «Δάκρυ και ελπίδα»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Η Ρωσία και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού»
μια συναυλία

«Στο πρώτο πρώτο πέταγμα» προσκαλεί ο Ορφέας Περίδης, την Κυριακή (12.30μμ) στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22), όπου θα παρουσιάσει το νέο του δίσκο, με τον παραπάνω τίτλο, που βασίζεται σε ποίηση για παιδιά του Ν. Κανάκη. Η πρώτη «πτήση» θα διαθέτει φαντασία, όπου πρωταγωνιστούν ήλιοι, κάστρα, ποτάμια, γεφύρια, μάγισσες, φτερωτά άλογα, αηδόνια... συνοδεία πολλών μουσικών οργάνων και παιδικών φωνών. Ο λόγος, απλός κι αληθινός, αποκαλύπτει με τρυφερότητα και χιούμορ τις ομορφιές και τις αλήθειες της ζωής. Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως στα πιτσιρίκια. Είσοδος 1.000 δρχ.

Θεατρικές και μουσικές προτάσεις
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Στοά», με το έργο του Μιχάλη Φακίνου «Περιμένοντας τονΜπέκετ», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική Δημήτρη Μαράμη. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Βέρα Χατζηιακώβου, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Θεοδώρου, Ελένη Κουλουριώτη, κ.ά. Δύο ηθοποιοί στο τέλος της καριέρας τους, περιμένοντας κάτι «άλλο» στη δουλιά τους, ξαναζούν με τη φαντασία τους παλιές δημιουργίες τους, ετοιμάζοντας νέες, ενώ απειλούνται συνεχώς από ρόλους και έργα και συγγραφείς που δεν παρουσίασαν. Το έργο - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου - «ασχολείται, με πολύ χιούμορ, με το αδιέξοδο του ηθοποιού, ενός επαγγέλματος που δεν αφήνει κανένα ίχνος πίσω του και που όσοι το υπηρετούν συνεχώς περιμένουν κάτι καινούριο, που ούτε εκείνοι ξέρουν τι είναι. Μια αναμονή που πολλές φορές τους κάνει να γίνονται κωμικοί».
  • Πρεμιέρα, σήμερα του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέφσκι, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, διασκευή ΜαριλέναςΠαναγιωτοπούλου, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Ασης Δημητρολοπούλου, μουσική επιμέλεια Κώστα Σουρβάνου, χορογραφία Κικής Σελιώνη. Παίζουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Νίκος Αλεξίου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Τζουμάκης, Ιρις Χατζηαντωνίου, Θάλεια Προκοπίου, Μαρία Διακουμάκου, Σωτήρης Βάγιας, Γιολάντα Μπαλαούρα, Σωτήρης Τζιμόπουλος, Νίκος Ντάλλας, Νίκος Αναστασόπουλος κ.ά.
  • Στο θέατρο «Τόπος Αλλού», ξεκίνησαν οι παραστάσεις του «Βυθού» του ΜαξίμΓκόρκι, σε απόδοση- σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, σκηνικά - κοστούμια Μίκας Πανάγου και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Λυδία Λένωση, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαίη Σεβαστοπούλου, Γιάννης Θωμάς, Τάκης Χρυσούλης, Ελενα Καστανά, Στάθης Σύρος, Νίκος Καραστέργιος, Βασίλης Μήλιος, Γιόλα Χατζή, Κατερίνα Μανουσοπούλου.

Σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάζεται τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» - Αίθουσα Τέχνης «Υμνος» (Πρεμετής 4, περιοχή Χίλτον), το έργο του Γιώργου Μηνά «Επιστρέφουν». Πρόκειται για μουσικόδραμα σε οκτώ μέρη - σκηνές, σε λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη, κείμενα Ανώνυμου Ελληνα, Διονυσίου Σολωμού, Σπυρομίλιου και δικά του και ποίηση Σολωμού, Κάλβου και δημοτική. Συμμετέχουν: το μουσικό «Synolo Mythos», η σοπράνο Εύη Τσίρτση, η ηθοποιός Ανθή Καριοφύλλη και οι μουσικοί Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Κλεόδωρου Αγόρα (βιολί) και Γιάννη Τσακαναλιώτη (πιάνο). Διευθύνει ο Γ. Μηνάς.

Το Τρίο «Opus», αποτελούμενο από τους εξαίρετους μουσικούς Λητώ Θώμου (πιάνο), Δημήτρη Σέμψη (βιολί) και Βασίλη Λύκο (βιολοντσέλο), θα παρουσιάσει έργα Ραχμάνινοφ και Μέντελσον, την Κυριακή (8.30 μ.μ.), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6Α, Αγ. Σώστης).

μία εκδήλωση

Ο Δ. Ψαθάς
Ο Δ. Ψαθάς
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Δημήτρη Ψαθά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7.30μμ) στο αμφιθέατρο Δρακοπούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Θα μιλήσουν οι: Βάλτερ Πούχνερ, Καλλίτσα Τσιάκα - Γιαννοπούλου. Οι Αννα Παϊταζή, Καίτη Λαμπροπούλου, Μαρία Ιωαννίδου, Σταύρος Παράβας θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα βιβλία του Δ. Ψαθά «Στο καρφί και στο πέταλο» και «Στου κουφού την πόρτα».

  • «Οκτώ ποιητές μας "διαβάζουν" Σεφέρη» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο (6.30μμ) στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού (πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5).
  • «Προεκτάσεις στην ερμηνεία του Ομήρου» είναι το θέμα της διάλεξης του Χάρη Μπαλόγλου, τη Δευτέρα (7.45μμ) στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56).
«Ταξίδι» των παιδιών στον Πειραιά

Πριν αναφερθούμε στο νέο, όμορφο βιβλίο - δώρο γνώσης για τα παιδιά, της Αννας Αμπατιέλου «Πειραιάς - Ταξιδιώτες στο χρόνο» (εκδόσεις «Εντός»), θα «συστήσουμε» σύντομα τη συγγραφέα και θα διηγηθούμε πώς άρχισε να γράφει. Γεννημένη στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, λίγο πριν τον πόλεμο, η Α. Αμπατιέλου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα και από το 1957 στον Πειραιά. Το '43 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Από το 1948-52 «κατοικεί» στα κολαστήρια της Χίου, του Τρίκερι, της Μακρονήσου. Στις 21/4/1967 συλλαμβάνεται και εξορίζεται για τρία χρόνια στη Γυάρο και την Αλικαρνασσό. Τότε, για να γλυκάνει τα στερημένα από τη στοργή και τα χάδια της παιδιά της, αρχίζει και τους γράφει και τους στέλνει, όποτε μπορεί, μικρές ιστοριούλες για να γλυκάνει και να διαπαιδαγωγήσει την ψυχούλα τους. Ετσι αρχίζει η σχέση της με το γράψιμο, που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του '80 με τα βιβλία «Ηταν μια χαρούμενη πλαγιά», «Γνωριμία με τα νεοκλασικά της γειτονιάς» και την επιμέλεια του παιδικού βιβλίου του Χάγουαρντ Φαστ «Ο Τόνης και η μαγική πόρτα» (μετάφραση Αλίκης Παπαθεοδώρου).

Με το νέο βιβλίο της, εικονογραφημένο με όμορφους, αναπαραστατικούς πίνακες της Νίνας Σταματίου - Κωτσάκη, προσφέρει μια ευχάριστη «περιήγηση» στη μακραίωνη ιστορία του Πειραιά, στις γειτονιές των αστών και της φτωχολογιάς, στις ακρογιαλιές και τους αγρούς του, τις αλλοτινές, κατεστραμμένες σήμερα φυσικές ομορφιές του - θαλασσινές και στεριανές - στα αρχαία και νεότερα μνημεία του, στα σχολειά, στις αγορές, τα διασκεδαστήρια, τους χώρους περιπάτου, στα καφενεία, στα μαγαζάκια και το λιμάνι του, στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, στους απελευθερωτικούς αγώνες τους, τις γιορτάδες και τα έθιμά τους.

μια παράσταση

Η όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Κώστας Καρυωτάκης» ανεβαίνει από σήμερα στη Λυρική Σκηνή, σε λιμπρέτο του συνθέτη, σκηνοθεσία Γκερτ Χοφ, μουσική διεύθυνση Νίκου Τσούχλου, κοστούμια Μπετίνα Βάις. Παίζουν: Παύλος Σαμψάκης, Μαρία Μαρκέτου, Κύρος Πατσαλίδης, Γιάννης Χριστόπουλος, Μίνα Πολυχρόνου, Τζούλια Σουγλάκου κ.ά. Το θέμα της όπερας αποτελεί αναδρομή σε γεγονότα της ελληνικής ιστορίας των νεότερων χρόνων, με συνδετικό στοιχείο όλων των εποχών τη μορφή του Διονύσου, ο οποίος ενέπνευσε και καθοδήγησε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Θα δοθούν παραστάσεις και στις 10, 13, 16/12.

Χάρτες, περιηγήσεις και παλαιότυπα θα δημοπρατήσει η «Βιβλιοφιλία» σήμερα (7 μμ) στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Θα δημοπρατηθούν χάρτης της αρχαίας Θράκης του Χ. Weigel (1720), περιηγητικό έργο του Pouqueville με 13 χαλκογραφίες πορτρέτων και κοστουμιών (1825), τα Απαντα του Θεόφραστου (1541) και ο «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» του Henricus Stephanus (1572).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ