Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Εργαλείο παρέμβασης στη διαπάλη στους χώρους της Εκπαίδευσης

Συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τεύχους του περιοδικού

Ενα νέο και ιδιαίτερα πλούσιο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» δόθηκε στην κυκλοφορία και με αφορμή αυτό το νέο τεύχος, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, συνολικότερα για τον χαρακτήρα και την προσφορά του περιοδικού. Παραθέτουμε τη συνέντευξη.

***

-- Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (65 - 68) του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Πείτε μας τι θα βρουν οι αναγνώστες στα περιεχόμενα αυτού του νέου τεύχους;

-- Η θεματολογία του νέου τεύχους των «Θεμάτων Παιδείας» ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του περιοδικού ως εργαλείου παρέμβασης στη διαπάλη που εκτυλίσσεται στους χώρους της Εκπαίδευσης, φωτίζοντας τη μοναδική, πραγματική διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα, το δρόμο που καθιστά αυτήν την προοπτική ρεαλιστικό στόχο πάλης. Ετσι, στις σελίδες του θα βρει κανείς πλούσια αρθρογραφία που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων: Από τις εξελίξεις στην Προσχολική Αγωγή μέχρι το περιεχόμενο των διδακτικών εγχειριδίων Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και από τις προωθούμενες αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέχρι την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ώρα που η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σε εξέλιξη και έχει φέρει στο φως ιδιαίτερα σημαντικά ντοκουμέντα για τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, στις σελίδες του τεύχους ο αναγνώστης θα διαβάσει, επίσης, για το ποιος και πώς εκτράφηκε το «αυγό του φιδιού» στη Γερμανία ήδη πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Δεν ξεχνάμε, φυσικά, και τους πιο μικρούς μας φίλους, οι γονείς και οι δάσκαλοι των οποίων θα βρουν σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα μια διδακτική πρόταση για τη μουσική που παρουσιάζεται σε αυτό το τεύχος.

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού

Ξεχωριστή σημασία, αλλά και ενδιαφέρον, έχει και η εκτενής αναφορά στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού (και ιδιαίτερα της ΕΣΣΔ) στον τομέα της Εκπαίδευσης. Ο σοσιαλισμός άνοιξε νέους δρόμους για την επιστήμη και την Εκπαίδευση και ο αναγνώστης του τεύχους μπορεί να περιδιαβεί κάποιους από αυτούς. Με αφορμή, για παράδειγμα, την ιδιαίτερη περίπτωση του σπουδαίου σύγχρονου μαθηματικού Γκρίσα Πέρελμαν, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη των Μαθηματικών στην ΕΣΣΔ. Στη σοσιαλιστική παιδαγωγική, στην προβολή της οποίας, εξάλλου, το περιοδικό διαχρονικά παίζει σημαντικό ρόλο, αφιερώνονται αρκετές σελίδες και αυτού του τεύχους. Μεταξύ άλλων, ο αναγνώστης θα διαβάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκριτική αποτίμηση δύο μεγάλων παιδαγωγών, του Α. Μακάρενκο και του Σ. Φρενέ. Αυτά, λοιπόν, καθώς και πολλά άλλα περιλαμβάνει το νέο τεύχος.

Ομως, δεν είναι μόνο το τεύχος, καθώς επιφυλάσσουμε και μια ευχάριστη έκπληξη στους αναγνώστες μας: Μαζί με το τεύχος, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και μια συλλογή από σοβιετικές αφίσες - πλακάτ, από τα περίφημα «Παράθυρα Ρόστα» του Μαγιακόφσκι, καθώς και άλλες, που αποτυπώνουν με υψηλή αισθητική πολλές πλευρές της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, θέματα βγαλμένα από την καθημερινή ζωή στη Σοβιετική Ενωση. Πρόκειται για μια προσφορά στους αναγνώστες μας για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς, ως σύνολο, η συλλογή αυτή είναι μοναδική, τόσο από την άποψη του περιεχομένου της όσο και ως προς την καλαισθησία της. Είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι όσοι σπεύσουν να προμηθευτούν το τεύχος αυτό, θα μείνουν ικανοποιημένοι και με το παραπάνω!

Οπλο στην ιδεολογική διαπάλη στους χώρους της Εκπαίδευσης

-- Τα «Θέματα Παιδείας» έχουν κλείσει φέτος 18 χρόνια κυκλοφορίας και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς, αλλά και για φοιτητές, γονείς, ακόμα και μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Χωρίς να κάνει εκπτώσεις στον επιστημονικό του χαρακτήρα, το περιοδικό είναι ταυτόχρονα όπλο μάχης...

-- Σωστά, εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς. Αν το καλοσκεφτούμε, ο βασικός λόγος για τον οποίο εκδίδεται το περιοδικό είναι ακριβώς για να εμπλουτιστεί το οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις που παλεύουν μαζί με τους κομμουνιστές, στους χώρους της Εκπαίδευσης, συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και όσοι άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές προβληματίζονται από τις εξελίξεις, ασφυκτιούν στα σημερινά πλαίσια, αναζητούν διέξοδο.

Αν, λοιπόν, όπως σωστά έχουμε εκτιμήσει ως ΚΚΕ, η ενίσχυση του ιδεολογικού μετώπου αποτελεί σήμερα αναβαθμισμένη προτεραιότητα για το δυνάμωμα του κινήματος και του ταξικού του προσανατολισμού, τότε αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στους χώρους της Εκπαίδευσης. Ο λόγος είναι προφανής: Οι εξελίξεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πέραν της οικονομικής τους διάστασης (τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους όσο και την προοπτική των αποφοίτων τους, αυτό που λέμε με δυο λόγια σχέση Εκπαίδευσης - αγοράς), έχουν και μια ισχυρή ιδεολογική διάσταση. Κι αυτό γιατί μέσω των σπουδών, μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων και των βιβλίων, αναπαράγεται και διαδίδεται η κυρίαρχη, αστική ιδεολογία, με στόχο ο νέος να χάνει από νωρίς «τα ταξικά γυαλιά του», που λέει και ο ποιητής, και να διαβλέπει τις εξελίξεις, τόσο στην κοινωνία ευρύτερα όσο και στην ίδια την επιστήμη, διαθλασμένες μέσα από το πρίσμα των συμφερόντων της αστικής τάξης. Αρα, και το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών αποτελεί βασικό πεδίο διαπάλης. Εδώ, λοιπόν, αναδεικνύεται και ο ρόλος του περιοδικού.

Στη μέχρι τώρα διαδρομή του, το περιοδικό έχει παρέμβει αποφασιστικά σε διάφορα θέματα, ανοίγοντας από τις σελίδες του ζητήματα και τροφοδοτώντας τις δυνάμεις μας με υλικά και επεξεργασίες που επιβεβαιώνουν την υπεροχή μας στη μάχη των ιδεών, αποτελούν όπλο ενίσχυσης της καθημερινής διαπάλης στους χώρους Εκπαίδευσης και στο κίνημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μιας και πρόσφατα άνοιξε πάλι η σχετική συζήτηση, είναι το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού και ως «bullying», για το οποίο ήδη από το τεύχος 51 - 52 το περιοδικό με πλούσια, επιστημονικά τεκμηριωμένη αρθρογραφία αναδεικνύει τις ουσιώδεις διαστάσεις του ζητήματος και επανέρχεται στο θέμα με το τεύχος 57 - 60.

Παράλληλα, στα διάφορα τεύχη του περιοδικού υπάρχει και σημαντική βιβλιογραφία υποδομής, που διατηρεί την επικαιρότητά της, αφού αφορά ουσιαστικά στην τεκμηρίωση και υποστήριξη της πρότασης του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση, αλλά και την ίδια τη δουλειά του εκπαιδευτικού, τη μαρξιστική προσέγγιση στα σχετικά επιστημονικά ζητήματα. Εχω κατά νου, για παράδειγμα, την πλούσια αρθρογραφία σε ζητήματα παιδαγωγικής, ψυχολογίας κ.λπ., τα πολλά κείμενα σημαντικών Σοβιετικών μαρξιστών (Μποσένκο, Ιλιένκοφ, Νόβικοφ, Νταβίντοφ, Λεοντίεφ, Γκαλπέριν, Μούχινα, Πετρόβσκι, Πιλιπόφσκι, Πλισέτκσι κ.ά.), που δεν μπορεί κανείς να βρει αλλού μεταφρασμένα στα Ελληνικά, παρά μόνο στις σελίδες του περιοδικού.

Ξεχωριστής αναφοράς χρήζουν και τα ιδιαίτερα αξιόλογα, μεγάλα αφιερώματα σε εμβληματικές μορφές, κομμουνιστές που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στους αγώνες, στην Εκπαίδευση και τα γράμματα, όπως ο Δ. Γληνός (τ. 15 - 16), ο Γ. Ρίτσος (τ. 37 - 38), ο Κ. Βάρναλης (τ. 41 - 42), ο Μπ. Μπρεχτ (τ. 49 - 50), ο Ν. Χικμέτ (τ. 53 - 56), η Ρ. Ιμβριώτη (τ. 61 - 64).

Το θεματικό ευρετήριο του περιοδικού μπορεί κανείς να το βρει στην ιστοσελίδα του (www.thematapaideias.org), κι εκεί να εντοπίσει τα κείμενα που τον ενδιαφέρουν, ώστε να παραγγείλει τα αντίστοιχα τεύχη.

Σημαντική εκδοτική δραστηριότητα

-- Πέρα όμως από το περιοδικό αυτό καθεαυτό, τα «Θέματα Παιδείας» παίρνουν κατά καιρούς και άλλες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. εκδόσεις αξιόλογων βιβλίων...

-- Στόχος μας είναι η παρέμβαση των «Θεμάτων Παιδείας» να γίνεται ολοένα και πιο εύστοχη και διεισδυτική, να ακουμπά ένα ευρύτερο φάσμα των ζητημάτων που αφορούν το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, όσους δηλαδή δίνουμε μαζί τη μάχη στους χώρους της Εκπαίδευσης, ακολουθώντας την ίδια περπατησιά. Στην κατεύθυνση αυτή, το περιοδικό έχει κατά καιρούς οργανώσει διάφορες πρωτοβουλίες, όπως διαλέξεις, εκπαιδευτικούς περιπάτους και επισκέψεις κ.ά., ξεδιπλώνοντας μια πολυδιάστατη παρέμβαση. Ξεχωριστής αναφοράς, όμως, χρήζουν οι διάφορες εκδόσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει. Αναφέρω ενδεικτικά τη συλλογή κειμένων από τους Ν. Σ. Κρούπσκαγια - Μ. Ν. Καλίνιν «Για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου», τα «Διαλεχτά Παιδαγωγικά Εργα» του Α. Σ. Μακάρενκο, καθώς και την έκδοση «Ο Μπρεχτ και ο μαρξισμός», η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις από ομώνυμο επιστημονικό συνέδριο στη ΓΛΔ το 1983 και το έργο του Μπρεχτ «Το μέτρο» μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

Πρόσφατα, μάλιστα, επανεκδόθηκε το βιβλίο «Γενική Ψυχολογία: Διαλεκτική υλιστική προσέγγιση», που είναι το μοναδικό μαρξιστικό εγχειρίδιο γενικής ψυχολογίας που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε εξαντληθεί, όμως η μεγάλη ζήτηση από τους αναγνώστες του περιοδικού, καθώς και η διαπιστωμένη ανάγκη να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, μας οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσουμε στην επανέκδοσή του. Μάλιστα, από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του, η ορθότητα της απόφασης αυτής επιβεβαιώθηκε, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

-- Πώς μπορεί κανείς να προμηθευτεί το περιοδικό και τις διάφορες εκδόσεις;

-- Για να αποκτήσει κανείς τα τεύχη του περιοδικού (είτε το τρέχον είτε παλαιότερα) και τις διάφορες εκδόσεις στις οποίες αναφέρθηκα, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με το περιοδικό στα τηλέφωνα: 210.8213.430, 6932.819.017, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου mail@thematapaideias.org ή να απευθυνθεί στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής». Φυσικά, το επόμενο διάστημα θα μπορεί κανείς να μας βρει και στα Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Νομίζουμε, όμως, ότι ο πιο ζωντανός δίαυλος επικοινωνίας με το περιοδικό είναι μέσα στους ίδιους τους χώρους που δίνεται η μάχη για την οποία το περιοδικό προσφέρει «βόλια», μέσω των δυνάμεων οι οποίες στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στους χώρους Εκπαίδευσης.


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ