Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Αναβολή δημοψηφισμάτων αλλιώς δεν υποστηρίζουμε το «ναι»

Το πλήρες κείμενο της απόφασης - εισήγησης της ΚΕ του ΑΚΕΛ προς τη σημερινή παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος είναι το παρακάτω:

«Η Ολομέλεια της Κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε στις 9 και 10 Απριλίου, 2004, αφού άκουσε την ομιλία του ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια και την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου και ύστερα από ενδελεχή συζήτηση, διαμόρφωσε την εξής πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος:

1. Το ΑΚΕΛ ως κόμμα σοβαρό, το οποίο θέλει να τιμά την ιστορία του, υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι θα ενδιατρίψει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σε βάθος στις εξελίξεις που αφορούν τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

2. Το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη τα ισοζύγια δυνάμεων διεθνώς, το διεθνή παράγοντα και τις απόψεις του, ιδιαίτερα τις απόψεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

3. Εχει ενδιατρίψει σε βάθος στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο και στη διάσπαση που το χαρακτηρίζει, την ώρα που επιβάλλεται μεγαλύτερη συναίνεση και ενότητα.

4. Πρώτιστα όμως το ΑΚΕΛ έχει λάβει σοβαρότατα υπόψη το λαό και τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, από τον οποίο προέρχεται και αποκλειστικά υπηρετεί.

5. Λήφθηκαν υπόψη τα αισθήματα ανασφάλειας τα οποία διακατέχουν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας, είτε αυτά προέρχονται από τη μακρόχρονη παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και την ντε φάκτο διχοτόμηση, είτε αυτά καλλιεργούνται από ορισμένους κύκλους.

6. Λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στο λαό με υπογραμμισμένα τα αρνητικά του στοιχεία και υποβαθμισμένα τα θετικά του στοιχεία.

7. Το ΑΚΕΛ έχει εμπεδώσει στη συνείδηση του λαού, με τη ζωή και τη δράση του, την αντίληψη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, που ποτέ δεν απέκρυψε ότι θα είναι οδυνηρή, ως αποτέλεσμα του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε.

8. Σήμερα το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε ένα σχέδιο που τα θετικά του στοιχεία, με την πιθανή αποδοχή του, θα μπορούσαν, παρά τους κινδύνους, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρα προοπτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ δε συμμερίζεται εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και ιδιαίτερα την εκτίμηση ότι αυτό "δεν καταλύει την ντε φάκτο διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει". Η ηγεσία του κόμματος θα αναπτύξει διάλογο με τον Πρόεδρο σε αυτά τα ζητήματα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

9. Η κεντρική Επιτροπή διαπιστώνει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο οδηγεί στην απόρριψη του σχεδίου, ακόμα και ως βάσης διαπραγμάτευσης, πράγμα που ενισχύει τον εθνικισμό - σοβινισμό και μειώνει τις δυνατότητες βελτίωσης του σχεδίου, κυρίως στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σιγουριάς στην εφαρμογή του.

10. Συνυπολογίζοντας όλα τα αντικειμενικά δεδομένα που είναι σήμερα μπροστά μας, το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες, ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω (του σχεδίου Ανάν) και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, έτσι που να καταστεί δυνατή η έγκρισή του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

11. Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.

12. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ καλεί τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να επιδείξουν κατανόηση απέναντι στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Ελληνοκυπρίων, να συνεχίσουν να εμπιστεύονται το ΑΚΕΛ και να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας».

Το παραπάνω κείμενο υιοθετήθηκε - σύμφωνα με δήλωση του Δ. Χριστόφια - με σοβαρή πλειοψηφία ύστερα από διήμερες συζητήσεις, που κράτησαν συνολικά 15 ώρες.

ΚΚΕ
Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό
  • Διοργανώνεται από τις ΚΟ Αθήνας - Πειραιά - Αττικής του Κόμματος τη Δευτέρα, 19 Απρίλη, στις 8μ.μ., στα Προπύλαια
  • Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό διοργανώνουν τη Δευτέρα, 19 Απρίλη, στις 8μ.μ. στα Προπύλαια, οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας - Πειραιά - Αττικής του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα αναπτύξει τις θέσεις του Κόμματος για το σχέδιο Ανάν, το γιατί το ΚΚΕ λέει «ΟΧΙ» σ' αυτό.

«Ελάτε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου. Να σταθούμε και πάλι αλληλέγγυοι στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Κομματικές Οργανώσεις προς το λαό του Λεκανοπεδίου, το κάλεσμα που μεταφέρουν οι δυνάμεις τους παντού, εργαζόμενες για την επιτυχία της συγκέντρωσης.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, καθώς και αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Απρίλη, 7μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου).

Στη Λέσβο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 21 Απρίλη, στις 8.30μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, όπου θα αναλυθούν οι θέσεις του Κόμματος για το Κυπριακό αλλά και τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη.

Δεν παίρνουν θέση οι Τούρκοι στρατηγοί

Ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκέκ παρατήρησε χτες ότι δε θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί υπέρ του «ναι» ή υπέρ του «όχι» στα δημοψηφίσματα που οργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις στην Αγκυρα, ο Τούρκος στρατηγός σημείωσε ότι «το σχέδιο αποτελείται από ομοσπονδιακούς νόμους και διεθνείς συνθήκες και αφορά όλους. Δε θα ήταν σωστό για μένα να πω "ναι" ή "όχι" σ' αυτό το σχέδιο», είπε ο στρατηγός.

Ο στρατηγός απέφυγε να σχολιάσει και την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Δε θα ήταν σωστό να εκφράζω τις απόψεις μου για ένα θέμα στο οποίο εκφράστηκε ο πρωθυπουργός», είπε ο στρατηγός Οζκέκ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του κ. Ερντογάν, που καλούσαν τον κ. Ντενκτάς να πει ό,τι έχει να πει από την Κύπρο και να μη μεταφέρει την πολιτική του καμπάνια στην Τουρκία.

Διχασμένοι οι Τουρκοκύπριοι

Στην Κυπριακή Δημοκρατία μετέβη χτες ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπου είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και συζήτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, καθώς όπως ανέφερε «θα επέτρεπε στους Ελληνοκυπρίους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως εκπρόσωποι ολόκληρης της Κύπρου και θα ζημίωνε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση αναβολής του δημοψηφίσματος θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Συμπλήρωσε πως δεν πρέπει το «σχέδιο Ανάν» να λαμβάνεται σαν νίκη για καμία πλευρά και επισήμανε ότι το κείμενο του γενικού γραμματέα είναι ένα κείμενο συναίνεσης και συμβιβασμού.

Στο ίδιο πνεύμα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν δεν αφορούν ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευράς επί της άλλης. «Μερικοί - συμπλήρωσε -λένε πως το σχέδιο είναι πιο ευνοϊκό για την τουρκική πλευρά. Αλλοι λένε πως είναι αντι-τουρκικό. Δεν πρέπει να εξετάζουμε αν ευνοεί την Τουρκία, αν ευνοεί την Ελλάδα, αν ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους ή αν ευνοεί τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε μια κατάσταση στην οποία κάθε μέρος να ωφελείται».

Αλλωστε, όπως ανέφερε «η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει θετική επίδραση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι οι κατοχικές δυνάμεις δε θα αποχωρήσουν από την Κύπρο εάν μία εκ των πλευρών απαντήσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη.

Σε αντίθεση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Σερντάρ Ντενκτάς τάσσεται υπέρ της αναβολής, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί η κάθε πτυχή του «σχεδίου Ανάν».

Στο μεταξύ ο Ρ. Ντενκτάς γνωστοποίησε πως θα ανακοινώσει την αποχώρησή του σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. «Αν υπάρξει ένα "ναι", δε θα μείνω, θα παραιτηθώ από τη θέση μου (...) το δημοψήφισμα είναι επίσης δημοψήφισμα και για μένα», δήλωσε στη ΜΙΛΙΕΤ. Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Τ. Ερντογάν ότι πέρασε τη γραμμή της τουρκικής εθνικής πολιτικής.

Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, επέκρινε το ΑΚΕΛ για την απόφασή του να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων. Εντάσσοντας το ΑΚΕΛ στους απορριπτικούς, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι το Κόμμα με την απόφασή του αυτή, έχει προκαλέσει ανακούφιση στους υποστηρικτές του «στάτους κβο» και απογοήτευση στους κύκλους που επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ το τουρκοκυπριακό Κίνημα Κοινοτικής Απελευθέρωσης με ανακοίνωσή του καλεί το ΑΚΕΛ να αναθεωρήσει τη στάση του.

Κόντρες Ερντογάν - Ντενκτάς

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν από τις δηλώσεις και την εν γένει στάση του Ρ. Ντενκτάς στο Κυπριακό

Eurokinissi

Ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν από τις δηλώσεις και την εν γένει στάση του Ρ. Ντενκτάς στο Κυπριακό
Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, στην Τουρκία.

Ο Ρ. Ντενκτάς, μετά την πρόσφατη ομιλία που έκανε στην Προύσα, την περασμένη Παρασκευή, μίλησε σε ζωντανή εκπομπή τουρκικού ιδιωτικού καναλιού και την επόμενη μέρα σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ετοιμάζεται να ξαναεπισκεφθεί την Τουρκία, όπου θα μιλήσει στην Αγκυρα, καλεσμένος της Ενωσης Τούρκων Κοινοβουλευτικών.

Η αντίδραση του Ρ. Τ. Ερντογάν στην κατάσταση αυτή - που εκτός από το Κυπριακό αφορά και την τουρκική πολιτική σκηνή - ήταν έντονη. Δε θα ήταν υπερβολική η διαπίστωση ότι την πιο ηχηρή αντιπολίτευση στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ασκεί, πέρα από κάθε άλλον πολιτικό της Τουρκίας, ο Ρ. Ντενκτάς. Ο Ρ. Ερντογάν, κατά την πτήση του προς την Ιαπωνία, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου επέκρινε τον Ρ. Ντενκτάς, λέγοντας ότι «δυστυχώς η συζήτηση αυτή γίνεται κυρίως στην Τουρκία. Αυτό θα έπρεπε να γίνει στην Κύπρο. Οι όποιες διαδηλώσεις και δηλώσεις, να γίνουν στην Κύπρο».

Αναφερόμενος επίσης στον Ρ. Ντενκτάς, ο κ. Ερντογάν είπε: «Με ρώτησε αν πρόκειται να κατέβω εγώ ή οι βουλευτές του κόμματός μου για την εκστρατεία στην Κύπρο και απάντησα αρνητικά. Προφανώς θα έπρεπε να τον ρωτήσω κι εγώ αν θα έρθει ο ίδιος για τον ίδιο λόγο στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στην εκστρατεία που συνεχίζει ο Ρ. Ντενκτάς στην Τουρκία, ο Ρ. Ερντογάν πρόσθεσε πως «αν έχει να πει κάτι ας το κάνει στην Κύπρο. Μου προξενεί λύπη το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ έρχεται στην Τουρκία και μαζί με περιθωριακές ομάδες, οργανώνει ημερίδες».

Ο όρος «περιθωριακοί» που έχει χρησιμοποιήσει και πριν από λίγες μέρες ο Ρ. Ερντογάν ως προς το Κυπριακό, είναι πράγματι ενδεικτικός για τις απόψεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί πλουραλισμού, αφού με τον όρο αυτό, εννοεί το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και το Κόμμα Ορθού Δρόμου, που στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, συγκέντρωσαν μαζί το 20% των ψήφων. Ο Ερντογάν, συμπεριλαμβάνει μάλιστα στον όρο αυτό και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντεπίθεση Ντενκτάς

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ραούφ Ντενκτάς και κατηγορεί, με τη σειρά του, τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι με τη στάση που τηρεί στο Κυπριακό, πέρασε τη γραμμή της τουρκικής εθνικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες τον κάλεσε να τερματίσει τις επισκέψεις του στην Τουρκία και ό,τι έχει να πει, να το πει στην Κύπρο, ο Ντενκτάς είπε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σπρώξει τους Τουρκοκυπρίους σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε πλήρως επί του «σχεδίου Ανάν» και ότι ο Ερντογάν έχει παραπληροφορηθεί και πιστεύει ότι το σχέδιο παρέχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Κατά τον Ραούφ Ντενκτάς, αυτό που θα συμβεί είναι η παράδοση της Τουρκίας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δηλώσεις Ντενκτάς τέθηκαν υπόψη του Τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία. Απέφυγε, ωστόσο να τις σχολιάσει, λέγοντας ότι έχει ήδη πει αυτά που έπρεπε να πει.

Στο πλευρό του Ραούφ Ντενκτάς τάχθηκε ο γιος του Σερντάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού απαράδεκτες και προσβολή για τους Τουρκοκυπρίους. Φρόντισε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν πρόκειται να απομακρύνουν τους Τουρκοκύπριους από τη μητέρα πατρίδα. Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η τελική απόφαση του Κόμματός του θα διαμορφωθεί εντός της εβδομάδας. Δίνοντας ωστόσο το στίγμα είπε ότι αυτό που θα επιδράσει καταλυτικά στη λήψη της απόφασης είναι η στάση του Ραούφ Ντενκτάς και των Ελληνοκυπρίων.

Εντονη κινητικότητα στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και αυτή τη βδομάδα στους κόλπους του πολιτικού κόσμου της Κύπρου. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καθορίζουν οριστικά τις θέσεις τους έναντι του πέμπτου σχεδίου Ανάν, ενώ η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων προκαλεί διαφοροποιήσεις στον προγραμματισμό ή τις σκέψεις κομμάτων και κινήσεων.

Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία θα πάρει θέση στην πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων, ενώ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός πραγματοποιεί Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο αύριο Πέμπτη.

Σήμερα Τετάρτη θα συνέλθει εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή του ΑΔΗΚ για να τοποθετηθεί οριστικά έναντι του σχεδίου Ανάν. Το ΑΔΗΚ έχει ήδη υποστηρίξει αναβολή των δημοψηφισμάτων. Τελική απόφαση έναντι του σχεδίου Ανάν θα πάρει την Πέμπτη και η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, η οποία πραγματοποιεί για το σκοπό αυτό Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού μελέτησε την απόφαση του ΑΚΕΛ να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων και αποφάσισε την αναβολή της Παγκύπριας Συνδιάσκεψής της που είχε οριστεί για σήμερα, προκειμένου να καθορίσει τη θέση της στο δημοψήφισμα.

Σε δηλώσεις του χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισήμανε ότι το κόμμα του δεν είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, αλλά όχι στα δημοψηφίσματα αυτή την ώρα. Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η πλειονότητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα θέλει να ψηλαφίσει τις προθέσεις της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας ότι η λύση θα τύχει πραγματικής εφαρμογής.

Το ζητούμενο, είπε ο Δ. Χριστόφιας, «είναι να πουν και οι δύο κοινότητες το "ναι", γι' αυτό και ζητούμε την αναβολή ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αναλύσουμε στον κόσμο τα θετικά του σχεδίου και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για εφαρμογή της λύσης».

Στο μεταξύ την παραίτησή του υπέβαλλε ο υπουργός Συγκοινωνιών Κ. Καζαμίας ο οποίος τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, στην οποία επιμένει παρότι δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος εξήρε το έργο του. Σε δήλωσή του ο Κ. Καζαμίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παραιτήθηκα όχι γιατί μου το υπέβαλε οποιοσδήποτε, η ενέργεια της παραίτησής μου είναι θέμα εντιμότητας απέναντι στον Πρόεδρο από μέρους μου, η συνεργασία με τον οποίο ήταν μέχρι στιγμής άψογη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αν πραγματικά ο διεθνής παράγοντας ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της αναβολής ώστε να δοθεί ο χρόνος και για αλλαγές αλλά και για μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, υποστήριξε ότι η λύση που προτείνεται στο πέμπτο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να λειτουργήσει και μπορεί να καταρρεύσει με τον παραμικρό κλυδωνισμό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ενώ είχε και σειρά επαφών με στελέχη του ΔΗΣΥ. Συναντήθηκε ακόμα με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Νωρίτερα ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση των κομμάτων να δουλέψουν από κοινού «για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» έτσι ώστε να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην Ευρώπη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνδημιουργήσουν.

Ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Δ. Χριστόφια δηλώνοντας πως τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και ταυτόχρονα ζήτησε και του δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις για το σκεπτικό της απόφασης που πήρε το κόμμα. «Νομίζω ότι δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις που δε δημιουργούν εν πάση περιπτώσει νέες προϋποθέσεις που να είναι ανυπέρβλητες», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, του ΑΚΕΛ και των μέσων ενημέρωσης για τη στάση τους απέναντι στο σχέδιο Ανάν, ενώ επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το Δημοκρατικό Συναγερμό εάν η απόφαση του Εκτακτου Συνεδρίου του κόμματος είναι «όχι» στο σχέδιο Ανάν.

Την ίδια στιγμή, ο επίσης αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου επανέλαβε τη θέση για ένα ενισχυμένο συναγερμικό «όχι» στο δημοψήφισμα. Υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ τάχτηκε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

Θετικά αντικρίζουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων οι Ενωμένοι Δημοκράτες. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης χαιρέτισε την απόφαση του ΑΚΕΛ. Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους τόνισε πως κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί προοπτική και αφήνει παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού είναι ευπρόσδεκτη. Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού τάχθηκε εναντίον της αναβολής των δημοψηφισμάτων, προειδοποιώντας ότι η αναβολή θα οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές σε βάρος της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η συνολική απόρριψη του σχεδίου θα δημιουργήσει προϋπόθεσης για μια ευρωπαϊκή λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το κίνημα δε βλέπει λόγο αναβολής των δημοψηφισμάτων και ζήτησε απόσυρση του σχεδίου Ανάν. Αρνητικά τοποθετήθηκε έναντι του σχεδίου και ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, υποστηρίζοντας ότι το κράτος που θα προκύψει «θα είναι μια εξαρτημένη πολιτεία που θα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, λόγω των εγγενών αδυναμιών λειτουργίας της».

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
Αν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές...

Εισερχόμενος χτες το απόγευμα στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί απέναντι στο σχέδιό του από τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων στο Νησί, ο Κόφι Ανάν ανέφερε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή το σχέδιο είναι στα χέρια του λαού. Η θέση που είχαμε ήταν ότι το σχέδιο θα ετίθετο ενώπιον χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων. Αν η μία πλευρά ψηφίσει εναντίον, οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται μόνοι (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) και τότε θα χρειαστεί να δούμε τι θα γίνει. Εισηγήσεις υπήρχαν από τη μία πλευρά να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για εκστρατεία (ενημέρωση). Αυτό δεν το ασπάστηκαν τα υπόλοιπα μέρη που είναι στη συμφωνία. Αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητήσουν αναβολή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε».

Εκδήλωση της ΚΟΘ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και η «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης παρουσιάζοντας το βιβλίο «Παράνομες, Χειρόγραφες Εφημερίδες απ' τις φυλακές και τις εξορίες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 του Απρίλη, 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με τον αναστάσιμο δρόμο των λαών

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αναστάσιμο δρόμο που επιλέγουν οι λαοί. Ο κυπριακός λαός, ο ιρακινός λαός, ο παλαιστινιακός λαός. Τον αναστάσιμο δρόμο που επιλέγουν οι λαοί όχι με το πιστόλι στον κρόταφο», μ' αυτά τα λίγα λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό την Κυριακή του Πάσχα, κατά την επίσκεψή της στην 123η Πτέρυγα Τεχνικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στο Τατόι, όπου αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους νέους.

Συγκέντρωση στου Ζωγράφου

Το παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ και οι ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ καλούν στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν την Κυριακή, 18 Απρίλη, στις 6μ.μ., στο χώρο μπροστά στον πρώην κινηματογράφο ΑΛΕΞ. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται για να τιμηθεί η 60ή επέτειος του απαγχονισμού από τους Γερμανούς κατακτητές πέντε κομμουνιστών - αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, σαν αντίποινα για την εκτέλεση ενός «λοχαγού» των ταγμάτων ασφαλείας. Προσυγκέντρωση θα γίνει στο μνημείο Ηρώων, στις 5μ.μ..

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΚΚΙ
Μαζική απόρριψη του σχεδίου Ανάν

Η τετραμελής Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ με χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πρόσφατης συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής προχωράει στην πρωτοβουλία διατύπωσης πρότασης κοινής δράσης όλων των κομμάτων, οργανώσεων, κινήσεων και προσωπικοτήτων που τάσσονται με το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν».

Στο κείμενό τους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής καλούν «σε συντονισμό όλων των παραπάνω για κοινή παναθηναϊκή εκδήλωση - κινητοποίηση με τους εξής γενικούς άξονες:

Απόκρουση των παρεμβάσεων του ξένου παράγοντα για τον επηρεασμό της ελληνική και κυπριακής κοινής γνώμης υπέρ του "ΝΑΙ" και των σχεδιασμών της Νέας Τάξης στην περιοχή.

Μαζική απόρριψη του σχεδίου Ανάν και κάθε ελιγμού επαναφοράς του μετά τις 24 Απριλίου.

Να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για Κύπρο Ενιαία - Ανεξάρτητη - Αποστρατιωτικοποιημένη».

To μεγαλείο του τραγικού

Θυμάμαι τον πόλεμο του '40 και την κατοχή, το ΕΑΜ και τη Μεγάλη Εθνική Αντίσταση, τις μέρες του Στάλινγκραντ και το τέλος του πολέμου, τα τανκς των Εγγλέζων που φτάσανε νύχτα στην Κυλλήνη και πήρανε τη δημοσιά κατά την Αθήνα, το μαύρο Δεκέμβρη, το Λίβανο και τη Βάρκιζα, τους Αντάρτες που πετάγανε τα ντουφέκια τους στις απλωμένες κουβέρτες κλαίγοντας σαν μικρά παιδιά, το κυνηγητό και τα βασανιστήρια, το ξέσπασμα του Δεύτερου Αντάρτικου και τον Αύγουστο του '49, τις φυλακές και τις εξορίες, τα στημένα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις, θυμάμαι τον Ανθό του Λαού μας να χάνεται μαχαιρωμένος πισώπλατα. Την Αυτοκτονία του Αρη, το Διάγγελμα του Μπελογιάννη προς την οικουμένη ολόκληρη, τον Απροσκύνητο Πλουμπίδη. Πόσες φορές έκλαψα και πόσες ακόμα θα κλάψω όταν τα αναθυμάμαι! Υστερα τις ανατάσεις στο τέλος της δεκαετίας του '50, τα χρόνια του '60, τον Λαμπράκη, τον Πέτρουλα και την παράδοση του 53% στα πόδια του βασιλιά. Το πρώτο Κίνημα της Αλλαγής και ο πρώτος μασκαρεμένος δημοκράτης που το πήρε και το πέταξε στα σκουπίδια. Το Δεύτερο Κίνημα της Αλλαγής φούντωσε μετά την προδοσία των συνταγματαρχών και την τραγωδία της Κύπρου. Κι ήρθε δεύτερος μασκαρεμένος δημοκράτης, το πήρε και το ξαναπέταξε στα σκουπίδια.

Τριάντα χρόνια μετά, την Τετάρτη το βράδυ, αυτή την αληθινά Μεγάλη Τετάρτη, έζησα μια από τις συγκλονιστικότερες ώρες του βίου μου. Είδα έναν Κύπριο Πολίτη, που τούτη την ώρα τυχαίνει να 'ναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σκαρφαλώνει λέξη τη λέξη, απόδειξη την απόδειξη, στα ψηλά σκαλοπάτια του ηρωισμού και της αυτοθυσίας, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς. Του Πολιτισμού. Κι ένιωσα να ορθώνονται μέσα στη συνείδησή μου τα ζωντανά πνεύματα των μαρτύρων της Λευτεριάς, να τραγουδούν και να χορεύουν, ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.

Το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν απευθύνθηκε προς τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες ή τον Ελληνισμό της διασποράς. Αυτό ήταν ένα άλλο διάγγελμα προς την οικουμένη ολόκληρη. Στα θεμέλια της σημερινής Νεοταξικής Παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας της απανθρωπιάς και της κτηνωδίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος τοποθέτησε μια βόμβα πολλών μεγατόνων, φτιαγμένη από ιδέες, από θυμό, από γνώση, από λογικές αναλύσεις και από βαθιά πατριωτικά αισθήματα.

Δεν πρόλαβα να χαρώ για την τύχη που είχα, να πιω από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη αυτό το Ολύμπιο νέκταρ και να γευτώ αυτή την άγια συγκίνηση στην οποία εγκαταλείφθηκε στο τέλος ο Τάσσος Παπαδόπουλος - (τυχαία άραγε φέρει αυτό το τόσο ταπεινό και τόσο φθαρμένο όνομα;) - και ο ορυμαγδός των τηλεοπτικών παραθύρων με επανέφερε βιαίως στην πραγματικότητα.

Οι Νεοταξικοί μισθοφόροι εν δράσει.

Να υποτιμήσουν, να διαστρέψουν, να λερώσουν, να βρωμίσουν και τελικά να παραπλανήσουν για να φανούν άξιοι του μισθού τους. Ψοφοδεείς, άφρονες, επηρμένοι, λογοκόποι, ανελλήνιστοι, παχύνοες, εκτοξεύουν εναντίον μας τη μια ανοησία πίσω από την άλλη, εφευρίσκοντας νεολογισμούς και κενολογίες και ρητορικά σχήματα, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα.

«Φληναφίαι χηνών περί γυπός!».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναδείχτηκε σε Grante Rolista την Τετάρτη το βράδυ. Είχε πλήρη έλεγχο των μέσων του, θαυμαστή συνεργασία θυμικού και συνείδησης, βαθιά γνώση του υλικού του και σπαρταριστή αμεσότητα, διά της οποίας εξουδετέρωσε το γυαλί και έφτασε σε μας φρέσκος και ζωντανός. Στο βάθος της ματιάς του δε διέκρινες ίχνος αστάθειας, ανασφάλειας ή αμφιβολίας. Είχε θαυμαστό και ισορροπημένο έλεγχο της συγκίνησης. Εβλεπες ανάγλυφο το παρελθόν του ανθρώπου, τα κίνητρα της σημερινής του συμπεριφοράς, τις εσωτερικές του συγκρούσεις και τις προοπτικές που χάραζε, την ίδια την ώρα της δράσης του. Ηταν ένας πλήρης άνθρωπος με κατακτημένο το υψηλότερο δυνατό επίπεδο πολιτισμού.

Οι άλλοι, τι εικόνα παρουσιάζουν;

Με τα εντοιχισμένα χαμόγελα και το μάτι του πολυκαιρισμένου ψαριού, με τις ευγενικές τσιριμόνιες, τους καθωσπρεπισμούς, τον καμποτινισμό, τη μεγαλοστομία, το πριόνισμα του αέρα, τη μίμηση της ειλικρίνειας και τα υποκατάστατα της αλήθειας. Αυτοί οι τυπίστες της πολιτικής, οι μικρονουμερίστες του λεπτού και του δίλεπτου, αυτοί οι χάρτινοι άνθρωποι, οι επιφανειακοί, οι χωρίς παρελθόν, χωρίς πόνο και βάσανο, χωρίς αγωνία, χωρίς ανθρώπινο περιεχόμενο.


Του
Κώστα ΚΑΖΑΚΟΥ

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συνεδριάσει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, αύριο, Πέμπτη, 15/4, στις 11 π.μ. και θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το τελικό «σχέδιο Ανάν».

Απτόητες οι ευρω-πιέσεις

Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου η οποία αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα για την κατάσταση στην Κύπρο. Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνει έκκληση στους Κυπρίους να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την επανένωση της χώρας με ειρηνικό τρόπο». Στο σχέδιο τονίζεται ότι η βασική επιλογή του εκλογικού σώματος είναι μεταξύ του «σχεδίου Ανάν» ή καμίας λύσης. Το σχέδιο αναμένεται να πάρει τη μορφή πρότασης ψηφίσματος και στη συνέχεια θα υποβληθεί για την τελική έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος στις 21 Απρίλη. Στη σημερινή συνεδρίαση θα παραστεί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Επτασφράγιστο μυστικό» η τελική θέση
  • Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ
  • Ακόμα ένα τηλεφώνημα από τον Τζ. Μπους
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα ο Τ. Μίλερ
  • Στο αυριανό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ανακοινώνει τη θέση του ο πρωθυπουργός

Λύση που υπηρετεί το «εθνικό συμφέρον» θα βαφτίσει την... «άγνωστη» θέση που θα πάρει για το «ναι» ή «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ή αύριο την οριστική του απόφαση.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα»: από τη μια την απροσχημάτιστη αξίωση των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις υπέρ του «ναι» στους Ελληνοκύπριους, μπροστά στα δημοψηφίσματα, και από την άλλη να βρεθεί «απέναντι» σε ένα σχεδόν καθολικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει απορρίψει το «σχέδιο Ανάν», κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος ο Τζ. Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του προχτές, για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα, ζητώντας να συμβάλλει πιο ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του «ναι», ενώ το πρωί σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ. Μίλερ αναλαμβάνει να μεταφέρει με «πιο χειροπιαστό και πειστικό» τρόπο το μήνυμα του Λευκού Οίκου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του οργάνου για τη θέση που θα πάρει επί του «σχεδίου Ανάν», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Κυβερνητικές πηγές πάντως θεωρούσαν πιθανότερο να υπάρξει δήλωση του πρωθυπουργού μετά το αυριανό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, από το οποίο θα "προκύψει" κάποιο ανακοινωθέν, που όμως, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, δε θα μπαίνει στην ουσία του κυπριακού, καθώς είναι δεδομένη η διαφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Οι πληροφορίες, πάντως, μέχρι χτες το βράδυ, παρέμεναν συγκεχυμένες για την τελική στάση του Κ. Καραμανλή, η οποία φυλάσσεται ως «εφτασφράγιστο μυστικό». Το βέβαιο είναι ότι πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και να αγνοήσει τις «επικίνδυνες συνέπειες» που μπορεί να υπάρξουν από ένα ενδεχόμενο «όχι» στο «σχέδιο Ανάν». Στελέχη της κυβέρνησης επισείουν τον κίνδυνο «η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με τη διεθνή κοινότητα», εννοώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γεγονός που, όπως λένε, θα εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να ενισχύσει τη θέση της.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορούσε ο Κ. Καραμανλής θα αναλύσει τα υπέρ και τα κατά για το «ναι» ή το «όχι» κατά τέτοιο τρόπο που να «κλίνει» υπέρ του «ναι», αλλά που στο «διά ταύτα» θα παραπέμπει στο λαό της Κύπρου που είναι «ο τελικός κριτής». «Οι Κύπριοι έχουν τον πρώτο λόγο», είναι η μόνιμη επωδός του Μεγάρου Μαξίμου, που αρέσκεται να επαναλαμβάνει σταθερά ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας». Στο πλαίσιο αυτό θα εκφράσει τη βούληση και την ετοιμότητά του να υποστηρίξει όποια απόφαση και αν πάρει ο κυπριακός λαός.

Από την άλλη, θα επικαλεστεί τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και το κλίμα κατά του «σχεδίου Ανάν» που διαμορφώνεται, προκειμένου να υποστηρίξει ότι «καμία λύση δεν είναι λειτουργική αν δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα προβάλλει την ανάγκη διαφύλαξης της «εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας» στο εσωτερικό όσο και την προάσπιση του «κλίματος ενότητας» με τη Λευκωσία.

Η ώρα της απόφασης...

Τα «ψέματα τελειώνουν» για τον Κ. Καραμανλή. Σήμερα ή αύριο θα αποσαφηνίσει τη θέση του για το ναι ή όχι στο «σχέδιο Ανάν». «Επιτήδεια ουδετερότητα» και «μεσαίοι δρόμοι» δεν μπορούν να υπάρξουν γενικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πολύ περισσότερο στο Κυπριακό. Η τελική θέση που θα πάρει ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δείξει πόσο «έπιασαν τόπο» τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του Τζ. Μπους, προκειμένου να ρίξει το βάρος του στο «μέτωπο του ναι» μπροστά στα δημοψηφίσματα.

Θα δείξει επίσης κατά πόσο σέβεται το δικαίωμα των Κυπρίων να έχουν τον «πρώτο λόγο» και να αποφασίζουν για το μέλλον τους. «Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις στους Ελληνοκυπρίους», είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή και ασφαλώς θα κριθεί και γι' αυτές τις διακηρύξεις του. Οπως και για τη διακήρυξη ότι «συνεργαζόμαστε στενά, στηρίζουμε, παίρνουμε πρωτοβουλίες μετά από συνεννόηση μαζί τους». Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Καραμανλής δεν «εκτέθηκε» από την πρώτη στιγμή, όπως ο Γ. Παπανδρέου, υπέρ του «ναι» και δεν μπήκε μπροστά στην άσκηση πιέσεων για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν». Τα δημοψηφίσματα όμως είναι στις 24 του μήνα... Οι προσεκτικοί χειρισμοί και η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος έχουν ημερομηνία λήξης.

Η «στάθμιση των δεδομένων» κάποτε τελειώνει και φτάνει η ώρα της απόφασης. Και η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ και οι «Ευρωπαίοι» έχουν φροντίσει να μην του του αφήσουν πολλά περιθώρια ελιγμών: «΄Η το σχέδιο Ανάν ή καμία λύση του Κυπριακού»... Το ζήτημα λοιπόν είναι ποια λύση του Κυπριακού προκρίνει και είναι αποφασισμένος να παλέψει ο πρωθυπουργός... Δεν πάει πολύς καιρός που ο Κ. Καραμανλής μεμφόταν την κυβέρνηση Σημίτη ότι κάνει τα πάντα για να δείξει πως είναι το «καλό παιδί» της Ουάσιγκτον. Σήμερα ή αύριο θα δείξει αν ήταν απλά έπεα πτερόεντα για «εσωτερική κατανάλωση»...


Π. Κ.

Απορρίπτει την αναβολή η Αγκυρα

Αργά χτες το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Αγκυρα είναι υπέρ τόσο της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων στην καθορισμένη ημερομηνία όσο και του σεβασμού προς το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, αναφέρεται ότι «η Τουρκία σέβεται τη δέσμευσή της για τήρηση του χρονοδιαγράμματος, το οποίο έχει προβλέψει ο ΓΓ του ΟΗΕ και περιμένει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους». Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πολυμερή συμφωνία» και τονίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν να παραποιηθεί ή να αναβληθεί η συμφωνία αυτή».

ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
Ο ρόλος της «Αυγής» και του ΣΥΝ...

Στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας η «Αυγή» ήταν η μία από τις δύο εφημερίδες - η άλλη ήταν το «Βήμα» - που είχαν αντικειμενικά μετατρέψει τις σελίδες τους σε μηχανισμό προπαγάνδας των εισβολέων εξισώνοντας θύτες και θύματα. Ας ξαναθυμηθούμε τη διαβόητη τότε εθνοκάθαρση και την ανάγκη επιβολής της «δημοκρατίας» που προπαγάνδισε μεσούντος του πολέμου.

Την Πέμπτη 8/4 είχαμε επανάληψη του παλιού σκηνικού. Ενώ σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος είχε πρώτο θέμα την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, δύο εφημερίδες ταυτίζονταν ως προς το πρώτο τους θέμα... Σωστά καταλάβατε: Η μία ήταν και πάλι το «Βήμα», το οποίο είχε ως πρώτο θέμα «Πληθαίνουν τα ΝΑΙ, σιωπά η κυβέρνηση». Και η δεύτερη ήταν και πάλι η «Αυγή» με κύριο τίτλο «Δυναμώνει το ΝΑΙ». Ούτε συνεννοημένοι να ήταν...

Και αν για την περίπτωση του ΒΗΜΑΤΟΣ είναι ευεξήγητη η θέση του (εφημερίδα η οποία προπαγανδίζει σταθερά τις ιμπεριαλιστικές θέσεις και απόψεις), τι να υποθέσει κανείς για την «Αυγή»; Οτι ενισχύει αυτή την προπαγάνδα;

Μετά την αντεπανάσταση και τις καταλυτικές αλλαγές που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπου ο συσχετισμός δυνάμεων υπήρξε έντονα αρνητικός για το λαϊκό παράγοντα, διαμορφώθηκε και στη χώρα μας ένα φιλοϊμπεριαλιστικό τόξο, το οποίο εκφράζεται τόσο από μεμονωμένα άτομα που τοποθετούνται κυρίως στο χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, αλλά - και με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό - και στο χώρο των πολιτικών κομμάτων. Ποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν κατακτήσει το φωτοστέφανο του αναλυτή των ιμπεριαλιστικών απόψεων, το γνωρίζει πλέον όλος ο κόσμος. Είναι γνωστό, π.χ., ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου και η κ. Ντ. Μπακογιάννη έχουν αναπτύξει «ιδιαίτερες» σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. Από την άποψη αυτή δεν πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότι οι δύο αυτοί πολιτικοί παράγοντες επέλεξαν, λίγες ώρες πριν ο Πρόεδρος της Κύπρου απευθύνει το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, να βγουν δημόσια και να τοποθετηθούν υπέρ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν». Από την άλλη, η θέση και του ΠΑΣΟΚ υπέρ του «ναι» - με ελάχιστες εξαιρέσεις - προδίδει πόσο η ηγεσία του κόμματος αυτού, λόγω ίσως και της μακροχρόνιας παραμονής της στην κυβερνητική εξουσία, έχει συνταχθεί πλήρως με τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το κόμμα αυτό προβάλλει σήμερα ως η πιο συνεπής φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική δύναμη στη χώρα μας, η οποία - άκουσον άκουσον! - πιέζει την κυβέρνηση της ΝΔ - η οποία τηρεί καιροσκοπική στάση - να πάρει θέση υπέρ του «ναι».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ηγεσία του Συνασπισμού. Η τελευταία, σαν φυσική μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ «ΚΚΕ εσ», έχοντας απεμπολήσει τις αξίες, τις αρχές και την ιδεολογία του εργατικού κινήματος, λειτουργεί ως ιδεολογικός και πολιτικός φορέας των αντιδραστικών απόψεων του κοσμοπολιτικού διεθνισμού του κεφαλαίου, που προπαγανδίζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετσι μπορεί να εξηγήσει κανείς το «ναι» στο Μάαστριχτ, τις θέσεις υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, τη δικαιολόγηση της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, το σύρσιμο πίσω από τις θέσεις του γαλλογερμανικού ιμπεριαλισμού στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Απ' αυτή τη στάση του μπορεί να ερμηνευτεί και η τοποθέτηση της «Αυγής», ότι «Δυναμώνει το ΝΑΙ», την επομένη του διαγγέλματος του Προέδρου της Κύπρου. Ούτε καν αντικειμενικό ρεπορτάζ για το διάγγελμα δεν έκανε.

Οσο και αν ξενίζει κάποιους - οι οποίοι τοποθετούν την ηγεσία του ΣΥΝ στο χώρο της Αριστεράς - η νηφάλια ανάλυση των μεγάλων γεγονότων που συνέβησαν τα τελευταία 15 χρόνια κατατείνει σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. Οτι πρόκειται για ένα πολιτικό κόμμα, που οι θέσεις του, αντικειμενικά, στηρίζουν βασικές θέσεις και επιλογές του συστήματος.

Δεν ισχύει το ίδιο και για τους απλούς οπαδούς του Συνασπισμού, οι οποίοι είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αριστεροί άνθρωποι. Τώρα, λοιπόν, μπορούν να βγάλουν ακόμη πιο καθαρά τα συμπεράσματά τους ως αριστεροί για την ηγεσία του ΣΥΝ. Μια πολιτική ηγεσία της οποίας οι θέσεις σε πολλά ζητήματα, αντικειμενικά, δεν ξεχωρίζουν απ' αυτές των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να έχουν καμιά ψευδαίσθηση ότι η ηγεσία του κόμματος αυτού ...με τον καιρό θα ωριμάσει και θα μετεξελιχθεί σε μια συνεπή αριστερή δύναμη. Η ίδια η πολιτική διαδρομή τόσο του ΚΚΕ εσ όσο και του ΣΥΝ σήμερα δείχνει ότι η ηγεσία του χώρου αυτού λειτουργούσε και λειτουργεί ως μια εφεδρική, επικουρική δύναμη στα πλαίσια του αστικού συστήματος. Η μεγάλη υπηρεσία που προσφέρουν στο αστικό σύστημα αξιών είναι ότι προβάλλουν σαν το «αριστερό» ανάχωμα στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών δυνάμεων, οι οποίες, για διάφορους λόγους, παραμένουν εγκλωβισμένες στα όρια του αστικού χώρου ευθύνης... Πώς το είπε ο κ. Πιτσιόρλας; Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΝ το ΚΚΕ θα είχε ξεπεράσει το 7,5%! Οι άνθρωποι έχουν συνείδηση του ρόλου τους...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Αμερικανικές «πρωτοβουλίες»

Προωθούν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν»

Οπως μετέδωσε το «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων» (ΚΥΠΕ), οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν», καθώς και για τη διασφάλιση της εφαρμογής του, ενδεχομένως κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Διπλωματικοί κύκλοι, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ανέφεραν ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες δομές ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων όλων των πολιτών της Κύπρου.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως «ο Κόφι Ανάν αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω μελέτη της κατάστασης, σε αναμονή και της ολοκλήρωσης της τοποθέτησης επί του σχεδίου από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο». Αντίθετα, η αμερικανική κυβέρνηση ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για συζήτηση αναβολής.

Οπως επίσης ανέφεραν οι ίδιες πηγές στη Νέα Υόρκη, διπλωματική πηγή προέβη στην εκτίμηση ότι η εμμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι διαφαίνεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο Ανάν προωθείται απλώς για να διευκολύνει την Αγκυρα να πάρει ημερομηνία το Δεκέμβρη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως ανακοινώθηκε, αναμένεται ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πιθανότητα να συνέλθει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό πριν τα δημοψηφίσματα.

Τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Γάλλοι, είχαν πει την περασμένη εβδομάδα ότι δε βλέπουν τη σκοπιμότητα νέας συνεδρίας πριν από τις 28 Απρίλη.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δημοσιεύματα, αποδιδόμενα σε αξιωματούχο του, σύμφωνα με τα οποία το εμπάργκο σε βάρος των Κατεχομένων θα αρθεί σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και οι Ελληνοκύπριοι εναντίον. Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία εισήγηση ή δέσμευση για άρση των κυρώσεων. Ο Ανταμ Ιριλάι ανέφερε ωστόσο ότι αυτό που ίσως να ειπώθηκε είναι ότι εάν το δημοψήφισμα αποτύχει και η Κύπρος εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μάη διαιρεμένη, τότε θα υπάρξει βαρύ οικονομικό πλήγμα στο βορρά και αυτό θα ήταν ατυχές.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» της 31ης Μάρτη είναι το μόνο και το τελευταίο. Η θέση της Ουάσιγκτον, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, είναι: Αυτή η διευθέτηση ή καμία. Χωρίς να σχολιάζει το αίτημα για αναβολή του δημοψηφίσματος, ο Ρ. Μπάουτσερ εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικοί ηγέτες και ο κυπριακός λαός να λάβουν σοβαρά υπόψη τις σοβαρές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες, κατά την έκφρασή του, συνέπειες από την απώλεια της ευκαιρίας αυτής για επίτευξη λύσης. Ανέφερε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες στη Διάσκεψη Δωρητών στις 14 Απρίλη στις Βρυξέλλες, να ασκήσουν πιέσεις και σε άλλους να εισφέρουν γενναιόδωρα για το μέλλον της Κύπρου. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε ότι η κυβέρνηση Μπους θα προβεί και στις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες δομές ασφάλειας για προστασία των συμφερόντων όλων των Κυπρίων πολιτών.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Τέσσερις σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προχώρησαν χτες σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε οκτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα δώδεκα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό, τρία από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Πονοκέφαλος» το Κυπριακό

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του ΑΚΕΛ την περασμένη Παρασκευή στην Κουμουνδούρου. Η ηγεσία του ΣΥΝ, αν και ήταν γνωστό πως τάσσεται υπέρ του «ναι», απέφευγε να πάρει δημόσια και σαφή θέση επί του σχεδίου Ανάν, αναμένοντας την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ - και εκτιμώντας πως θα είναι θετική για το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ - για να σπεύσει να ευθυγραμμιστεί με αυτή. Η απόφαση του ΑΚΕΛ όμως ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην καθορισμένη για σήμερα συνεδρίαση της ΚΠΕ η οποία έχει και τον τελικό λόγο.

Αν και φαίνεται ότι στα πλαίσια της ΚΠΕ το ρεύμα του «ναι» είναι ισχυρό και πλειοψηφεί, σίγουρα η απόφαση του ΑΚΕΛ θα ενδυναμώσει την πλευρά του «όχι» με την οποία συντάσσονται ανοιχτά μεταξύ άλλων ο Π. Λαφαζάνης, ο Αλ. Αλαβάνος κ.ά. Αλλωστε, μιλώντας στο «ΜΕΓΚΑ» ο Ν. Χουντής, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δήλωσε πως οι θέσεις και η γνώμη των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ έχουν ξεχωριστή σημασία και θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στην τοποθέτηση του Συνασπισμού. Μπορεί βέβαια η θέση του ΑΚΕΛ να μην προσφέρεται για πιστή αντιγραφή, υπάρχει όμως και η θέση της τουρκοκυπριακής αριστεράς την οποία «θυμήθηκε» χτες στέλεχος του ΣΥΝ λέγοντας πως και αυτή θα βαρύνει. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας» εκτίμησε πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι μια τελευταία ευκαιρία, αλλά μια τελευταία παγίδα και υπερασπίστηκε το «ΟΧΙ».

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο Ανάν εκφράζουν με κοινή τους δήλωση στελέχη και μέλη του ΣΥΝ - μεταξύ των οποίων και ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ - ζητώντας από την ηγεσία του κόμματος να πάρει τη γνώμη όλων των μελών του κόμματος με ένα εσωκομματική δημοψήφισμα πριν διαμορφώσει την τελική της θέση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το θέμα του Κυπριακού διχάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ (εκλογικός συνδυασμός που στηρίχτηκε από τον ΣΥΝ). Στο «Παρόν» της Κυριακής δημοσιεύεται ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Μ. Γλέζος απορρίπτει το σχέδιο Ανάν. Στην ίδια εφημερίδα γίνεται γνωστό ακόμα πως ο Μ. Γλέζος προτίθεται να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως, υπενθυμίζουμε, και η ΚΕΔΑ σύμφωνα με την καταρχήν απόφαση που έλαβε η Γραμματεία της.

Πίσω από τις πιέσεις των ΗΠΑ...

Είναι αδύνατον να ιδωθεί η «λύση» του Κυπριακού, όπως προωθείται από το «σχέδιο Ανάν», έξω από τις στρατηγικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να είναι «κοινότοπη» για τους κομμουνιστές και τους αναγνώστες του «Ρ» αλλά γίνεται και από έντυπα που μόνο για «κόκκινα» δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Η εφημερίδα «Asian Times», για παράδειγμα, στο προχτεσινό άρθρο της επισημαίνει ότι η Κύπρος αποτελεί ήδη σημαντικό κατασκοπευτικό κέντρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενταγμένη στο παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπίας «Εσελον»... Ομως δε φτάνει αυτό στους Αμερικάνους. Γι' αυτό σε περίπτωση «λύσης» του Κυπριακού, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποκτήσουν στρατιωτική βάση στο νησί, με στόχο η Κύπρος να καταστεί ιδεώδες κέντρο συντονισμού για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή... Υπάρχει λοιπόν εξήγηση για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν»...

ΠΑΣΟΚ
Επιμένει στο «ναι», συνεχίζει τις πιέσεις

Με μοναδικό στόχο να φέρει την ...αποστολή του σε πέρας, το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», εντείνει τις πιέσεις του προς κάθε κατεύθυνση και συνεχίζει να εκβιάζει τον ελληνοκυπριακό λαό προκειμένου να αποδεχτεί τη διχοτόμηση του νησιού μέσω του «σχεδίου».

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, συνεχίζουν με δηλώσεις τους να ...παραδίνουν μαθήματα στους Ελληνοκύπριους αλλά και στον ελληνικό λαό για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Μια προσπάθεια που ενισχύεται και από σενάρια «κινδυνολογίας», με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο «για υπονόμευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»... «Σχέσεις» που και αυτές φυσικά είναι «δομημένες» πάνω στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες κορυφαία στελέχη του κόμματος δε διστάζουν, με δηλώσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, να «βαφτίζουν» την εξυπηρέτηση που προσφέρουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου «πατριωτική στάση»! Σε τέτοιες δηλώσεις προχώρησαν τόσο η Μ. Δαμανάκη, όσο και η Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση με «κριτήριο την ευθυκρισία, τη διατύπωση της άποψης με κάθετο τρόπο χωρίς καιροσκοπισμούς»...

Βέβαια, πρωτοστάτης στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά την «ομόφωνη» απόφαση, την προηγούμενη βδομάδα, του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το «ναι» του ΠΑΣΟΚ είναι «"ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, "ναι" στην κοινή συμβίωση»...

Την ίδια στιγμή, βέβαια, μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού τάσσονται κατά του «σχεδίου Ανάν», κάτι που ανάγκασε αρκετά στελέχη του κόμματος με δηλώσεις τους να διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Μια κίνηση όμως που στην ουσία φανερώνει την ...αγωνία κάποιων εξ αυτών να μην εμπλακεί το όνομά τους με το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν». Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι απ' αυτούς στήριξαν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στους χειρισμούς για το Κυπριακό.

Τη «διαφωνία» του εξέφρασε πρόσφατα ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ότι «το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν συμπυκνώνει εμπειρίες, αγωνίες και ελπίδες με λογισμό και όνειρο». Η δήλωση Λαλιώτη εκλαμβάνεται από ορισμένους μόνο σαν μια προσπάθεια να «βγάλει την ουρά του απέξω» και τίποτα περισσότερο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Οικονόμου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας το ρεύμα των «Ελλήνων Σοσιαλιστών», παρέδωσε επιστολή στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούν «να ταχθεί το ΠΑΣΟΚ εναντίον του σχεδίου Ανάν».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γερ. Αρσένης, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί συμμετοχικά καθώς το ΠΑΣΟΚ βασίζεται στη συμμετοχική δημοκρατία». Ο ίδιος συγχρόνως δήλωσε ότι «εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αναδιπλωθεί, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τη συνοχή του κόμματος, καθώς δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής».

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή, ενόψει και του αυριανού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ»
Επιστρέφουν ελάχιστοι πρόσφυγες

...τους επιστρέφουν ακόμα λιγότερα

Eurokinissi

Το εκτρωματικό «σχέδιο Ανάν» προβλέπει τα χειρότερα για τους Ελληνοκύπριους σε ό,τι αφορά την επάνοδο των προσφύγων στα σπίτια τους ή τις αποζημιώσεις για τις περιουσίες που στερήθηκαν ή και έχασαν διά παντός.

Και σε αυτό το ζήτημα (όπως σε όλα που αφορούν τις δίκαιες απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας) το «σχέδιο Ανάν» - προφανώς επίτηδες - προβλέπει δαιδαλώδεις διαδικασίες. Νομικά τερτίπια και «παραθυράκια», που αφήνουν ξεκρέμαστους τους Ελληνοκύπριους, και ειδικά τους πρόσφυγες.

Ως αποζημίωση θα πάρουν - αν πάρουν - ελάχιστα, μάλιστα όχι σε χρήμα, αλλά σε χαρτιά εξοφλητέα μέχρι και μετά από 25 χρόνια. Αυτή δε η 25ετία ίσως αρχίσει να μετράει από το 2009.

Η επιστροφή των προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση προβλέπεται να γίνει με τέτοια χρονοδιαγράμματα και ποσοστώσεις που δε δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας. Δεν έχουν καν τη βεβαιότητα ότι θα έχουν εκεί σχολεία για παιδιά τους.

Επιπλέον, αν θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους, θα πρέπει να τρέχουν για να αποδείξουν όχι απλά ότι ήταν το σπίτι τους, αλλά ότι ζούσαν εκεί τουλάχιστον για μια δεκαετία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκτούν όλοι οι πρόσφυγες το δικαίωμα της επιστροφής. Μέχρι τον 19ο χρόνο από την έναρξη εφαρμογής της ενδεχόμενης Συμφωνίας Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το ανώτατο ποσοστό σταδιακής επιστροφής των προσφύγων θα είναι μόλις στο 18% του συνόλου τους. Απ' εκεί και πέρα αίρεται ο περιορισμός, αλλά το κάθε συνιστών κράτος θα μπορεί να παίρνει ασφαλιστικά μέτρα έτσι που το ποσοστό τουρκόφωνων και ελληνόφωνων αντίστοιχα να είναι μέχρι τα 2/3 του πληθυσμού του.


Eurokinissi

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο υποχρεωτικά το 66% του πληθυσμού θα είναι Τουρκοκύπριοι ή Τούρκοι. Συν ένα 18% επιστρέψαντες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, μας μένει ως υπόλοιπο ένα 15%, που επιστρέφει στα κατεχόμενα είτε σε 19 χρόνια είτε με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Και δε θα είναι μόνο Ελληνοκύπριοι, αλλά και πολιτογραφημένοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλη εθνική καταγωγή (π.χ. Αρμένηδες, Μαρωνίτες, Αγγλοι, Ρώσοι κ.ο.κ.).

Συν το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι που θα ζουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής, θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων και του δικαιώματος ψήφου για τη Γερουσία (ένα εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων που συνιστούν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας»).

Για τα δε εδάφη που προβλέπεται να επιστραφούν, ο σημαντικός όγκος μετατίθεται για το 2007. Και εδώ όμως προβάλλει απειλητικό το ενδεχόμενο αναβολής της επιστροφής.

Σε αρκετές περιπτώσεις νομιμοποιούνται οι τωρινοί «χρήστες». Οπου «χρήστες» δεν εννοούνται μόνο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά κύρια οι εισβολείς, οι Τούρκοι έποικοι ή οι υπήκοοι άλλων χωρών (π.χ. Βρετανοί, Γερμανοί), που έσπευσαν στα κατεχόμενα να αγοράσουν γη και σπίτια προσφύγων για να περάσουν εκεί απολαυστικά κι ηλιόλουστα γεράματα...

Η επαναπόκτηση των περιουσιών ή αποζημιώσεων το συντομότερο που θα γίνει είναι σε περίοδο τριών χρόνων μετά την υπογραφή της λύσης και πέντε χρόνων - ή και περισσότερων - κατά απόφαση του Συμβουλίου Περιουσιών. Το νέο αυτό όργανο θα εξετάζει αιτήσεις επιστροφής ή αποζημίωσης και ζητήματα στέγασης (κύρια το πώς θα βολευτούν οι καταπατητές). Θα αποτελείται από δύο Ελληνοκύπριους, δυο Τουρκοκύπριους και τρεις «μη Κύπριους». Δε θα είναι υπήκοοι της Ελλάδας, της Τουρκίας ή της Βρετανίας, αλλά δεν αποκλείεται να είναι Αμερικανοί ή αχυράνθρωποί τους. Αν το όργανο αποφασίσει αναβολή επαναπόκτησης ή αποζημίωσης, όλα παγώνουν.

Πληρώνουν και τα «σπασμένα»

Εξάλλου το «σχέδιο Ανάν» απαιτεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να απευθύνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου θα ζητείται να καταστεί η ιδρυτική συμφωνία της «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας» πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Ετσι θα εμποδίζεται ο κάθε Κύπριος πολίτης να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δηλαδή, να μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε όλο το νησί και να διαχειρίζεται το σπίτι και το κτήμα του.

Ακόμα, απαιτεί, ο πρόεδρος να απευθύνει άλλη επιστολή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία θα απαιτεί απόσυρση όλων των προσφυγών διεκδίκησης περιουσιών που πολίτες κατέθεσαν εκεί εναντίον της Τουρκίας. Θα αναφέρεται ότι η ευθύνη για απώλεια χρήσης περιουσίας μεταφέρεται στο νέο, ομοσπονδιακό κράτος. Οτι αυτό θα παρέχει «εσωτερική θεραπεία» για το ζήτημα. Οτι θα είναι εφεξής το μοναδικό υπεύθυνο κρατικό μέρος για την καταβολή αποζημιώσεων (και όχι πια ο εισβολέας). Τέλος, θα ζητά από το Δικαστήριο να διαγράψει οποιεσδήποτε σχετικές διαδικασίες εκκρεμούν ενώπιόν του.

Τέλος, οι υποστηρικτές του «σχεδίου» κάνουν πολύ ντόρο, διαφημίζοντας την προβλεπόμενη από τον Ανάν «ευχέρεια» απόκτησης δεύτερης κατοικίας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, ούτε αυτό το δικαίωμα είναι αυτόματο και γενικό. Το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα δικαιούται, με δικό του νόμο, να ρυθμίζει και να περιορίζει αυτό το δικαίωμα για μια δεκαπενταετία ή μέχρις ότου το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους φτάσει στο 85% του κατά κεφαλήν εισοδήματος του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Οπότε κι εκεί περιμένουμε τα χρόνια να περάσουν, ελπίζοντας ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Βολεύτηκαν αλλοδαποί λεφτάδες

Το «σχέδιο Ανάν» ορίζει σχετικά με το ζήτημα των καταπατημένων περιουσιών ότι οι απαιτήσεις των νόμιμων ιδιοκτητών θα λυθούν με συνολικό τρόπο, με σεβασμό και στους σημερινούς χρήστες (Τουρκοκύπριοι, Τούρκοι έποικοι και άλλοι καταπατητές) και στην αρχή της διζωνικότητας.

Στις περιοχές που υπόκεινται σε εδαφική «προσαρμογή», οι περιουσίες θα επιστραφούν στην κατοχή των ιδιοκτητών που τις είχαν στερηθεί. Ομως, σε τι κατάσταση θα επιστραφούν; Το ερώτημα μένει αναπάντητο, όπως και το ποιος θα πληρώσει τις φθορές.

Στις περιοχές που δεν υπόκεινται σε «εδαφική προσαρμογή», οι διευθετήσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, με τη μορφή αποκατάστασης ή αποζημίωσης, προβλέπεται να γίνουν ως εξής:

  • Ιδιοκτήτες και ιδρύματα που έχουν στερηθεί την κατοχή της περιουσίας τους και επιλέγουν την αποζημίωση, θα τη λάβουν με βάση την αξία κατά τη χρονική στιγμή που στερήθηκαν την κατοχή, προσαρμοσμένη έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την ανατίμηση της αξίας περιουσιών σε συγκρίσιμες τοποθεσίες

Ομως, δε θα πάρουν χρήματα, αλλά ομόλογα 25ετούς διάρκειας και «πιστοποιητικά εκτίμησης της περιουσίας» ίσα με το ένα τρίτο της αξίας της περιουσίας τους. Για τα ομόλογα αφήνεται ένα «παραθυράκι» ανοιχτό, μήπως και καθίστανται εξαγοράσιμα έναντι χρημάτων, πέντε έτη μετά την έκδοσή τους. Αλλά κι αυτό ακόμα είναι στο πλαίσιο των πιθανών λύσεων, και όχι βεβαιότητα.

Σημειώστε ότι αυτό το αποζημιούμενο ένα τρίτο θα το εγγυηθεί το ομοσπονδιακό κράτος. Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η πρόβλεψη; Οτι το κόστος των αποζημιώσεων θα κληθούν να καταβάλουν στο μεγαλύτερό του μέρος οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι. Δηλαδή, οι αποζημιωθέντες θα είναι παράλληλα και οφειλέτες της αποζημίωσης. Τα θύματα θα πληρώσουν την επούλωση των πληγών τους.

Και πώς αλλιώς, εφόσον οι πόροι του ομοσπονδιακού κράτους (που κάποια στιγμή θα κληθεί να εξοφλήσει τα ομόλογα) θα προέρχονται κατά τα εννέα δέκατα από Ελληνοκύπριους και μόνο το ένα δέκατο από τους Τουρκοκύπριους.

Σημειώστε ότι σε οικονομικό επίπεδο ήδη εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αν το ομοσπονδιακό κράτος θα έχει το τεκμήριο έγκυρου εγγυητή για να μη σημειωθεί πτώση στην αξία των ομολόγων.

  • Οσοι δεν επιλέξουν αποζημίωση, τυπικά έχουν δικαίωμα ανάκτησης μόλις του ενός τρίτου της αξίας και του ενός τρίτου της συνολικής έκτασης της περιουσίας τους και αποζημίωσης για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, με τα προαναφερόμενα ομόλογα και πιστοποιητικά
  • Προβλέπεται δικαίωμα πλήρους ανάκτησης της κατοικίας που έχτισαν, αρκεί να ζούσαν εκεί τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Δηλαδή οι ξεσπιτωμένοι θα τρέχουν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι όντως ήταν αυτοί που ξεσπιτώθηκαν από το «διεκδικούμενο» σπίτι τους. Και ότι ζούσαν εκεί όχι για εννιάμισι χρόνια ή εννιά και δέκα μήνες, αλλά δέκα χρόνια ακέραια...
  • Οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες δεν μπορούν να διεκδικήσουν κομμάτια της περιουσίας τους που έχουν ανταλλαγεί από υφιστάμενο χρήστη ή αγοράστηκαν από πρόσωπο που επέφερε σημαντικές βελτιώσεις. Απλά διατηρούν το δικαίωμα απόκτησης άλλης περιουσίας ίσης έκτασης και αξίας στον ίδιο δήμο ή χωριό ή διεκδίκησης αποζημίωσης για την περιουσία όπως ήταν πριν τις σημαντικές βελτιώσεις.

Εδώ ας κάνουμε μια παραπομπή σε ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της 4/4/2004 με τίτλο «Ξεπουλούν ξανά τη γη στα Κατεχόμενα. Κτίζουν για να προλάβουν την 1η Μαΐου». Στο οδοιπορικό του στα Κατεχόμενα ο δημοσιογράφος Β. Βασιλείου καταγράφει έντονη οικοδομική δραστηριότητα διότι οι Τουρκοκύπριοι ελπίζουν ότι με βάση το «σχέδιο Ανάν» θα αποκτήσουν δικαιώματα πάνω στη γη επί της οποίας θα κτίσουν, οπόταν θα έχουν κέρδος. Παρατηρεί εκατοντάδες Τουρκοκύπριους εργάτες «οι οποίοι θα κτίσουν ίσως εκατοντάδες σπίτια για Βρετανούς ή Γερμανούς, οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται στα Κατεχόμενα... Δίπλα από τα εξοχικά τοποθετήθηκε πινακίδα η οποία ενημερώνει τους διερχομένους ότι υπάρχουν διαθέσιμες προς πώληση επαύλεις... Μία από τις πινακίδες που συναντά κανείς στο δρόμο, ενημερώνει ότι η εταιρεία ανάπτυξης γης "Ιαν Σμιθ" κτίζει και πουλά χωράφια, οικόπεδα, σπίτια αναπαλαιωμένα και μη, καθώς και επαύλεις από 40.000 στερλίνες μέχρι και 300.000.

»Εκτός από την εταιρεία αυτή υπάρχουν και άλλες με βασικούς μετόχους αλλοδαπούς οι οποίοι συνεργάζονται με Τουρκοκύπριους ή Τούρκους. Το γεγονός ότι αρκετές από τις πινακίδες είναι γραμμένες στην αγγλική φανερώνει ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανέγερση επαύλεων και οικιών στοχεύουν κυρίως σε αλλοδαπούς».

Το ρεπορτάζ επικαλείται μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων ότι αλλοδαποί επενδυτές, κυρίως Βρετανοί, «αγοράζουν γη η οποία ανήκει σε Ελληνοκύπριους ωσάν να είναι βέβαιοι ότι δε θα επιστραφεί ποτέ. Ενας από τους συνομιλητές μας ανέφερε ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι με το "σχέδιο Ανάν", αν κάνουν μία ανάπτυξη στη γη, θα αποκτήσουν δικαίωμα να αγοράσουν τη γη αυτή και να τους μείνει και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από ό,τι ίσως πραγματικά αξίζει. Οι επενδυτές αυτοί θεωρούν ότι με βάση το σχέδιο θα δικαιούνται πρώτα αυτοί να αγοράσουν τη γη που θα αναπτύξουν».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΔΑΦΩΝ
Γιαβάς γιαβάς και αν...

Eurokinissi

Με τις «εδαφικές προσαρμογές» που προτείνονται στο «σχέδιο Ανάν» επιστρέφεται μόλις το ένα πέμπτο των κατεχομένων (7,5% του συνόλου). Ωστόσο, η επιστροφή ακόμα κι αυτών των περιορισμένης έκτασης εδαφών θα γίνει σε έξι φάσεις και θα ολοκληρωθεί σε περίοδο μεταξύ τρεισήμισι μηνών και τριάμισι χρόνων, από την υπογραφή της λύσης, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα εφαρμοστεί. Στην Ελβετία απορρίφτηκε η ελληνοκυπριακή πρόταση όπως υπαχθούν τα εδάφη αυτά υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και όχι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση (ουσιαστικά υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού).

Ετσι η επιστροφή εδαφών, ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ολοκληρώνεται τέλη του 2007. Με βάση τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα:

Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σε 104 μέρες. Επιστρέφονται η νεκρή ζώνη και οι περιοχές που είναι ακατοίκητες. Περιλαμβάνονται ο θύλακας των Κοκκίνων, τα χωριά Σελέμανι και Αγιος Νικόλαος (Λεύκας) και ένα μέρος της πόλης της Αμμοχώστου. Το τμήμα αυτό της πόλης είναι περιφραγμένο και ακατοίκητο από το 1974.

Εξι μήνες αργότερα επιστρέφεται το χωριό Αχνα (επίσης ακατοίκητη και με τα περισσότερα σπίτια γκρεμισμένα). Αρα στους πρώτους έξι μήνες επιστρέφουν τα ρημάδια...

Μετά την πάροδο 15 μηνών υπάγονται στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο τα χωριά Τύμπου και Πυρόι στην περιοχή Μεσαορίας και ο Λουτρός, η Γαληνή και η Πέτρα στην περιοχή Ξερού.


Eurokinissi

Δύο χρόνια και έξι μήνες αργότερα θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση άλλο ένα τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου και τα χωριά Καλοψίδα, Αχερίτου, Μακράσυκα, Κοντέα και Λύση, Αυλώνα, Λιμνίτης, Ξερόβουνος, Σόλοι και οι Αμμαθκιές.

Στην επόμενη φάση, που θα ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά τη συμφωνία, περιέρχονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση τα χωριά Ζώδια, Γερόλακκος και ένα μέρος του Αγίου Δομετίου, δυτικά της Λευκωσίας. Επίσης, επιστρέφονται η Μια Μηλιά (βορειανατολικά της Λευκωσίας) και η περιοχή των Κάτω Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.

Η «προσαρμογή» των εδαφών ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια και έξι μήνες, όταν προβλέπεται να επιστραφούν ο Γαϊδουράς, το Πραστειό, η Πυργά, η Ασσια και η Βατυλή. Την ίδια περίοδο θα επιστραφεί και η Μόρφου, καθώς και τα χωριά Καλό Χωριό, Πραστειό, Νικήτας, Αγία Μαρίνα, Κυρά, Αργάκι, Κατωκοπιά, Ελιά, Σκυλλούρα, Αγιος Βασίλειος, Μύρτου, Καρπάσια, Ασώματος, Κοντεμένος, Λάρνακας, Σύσκληπος, Αγιος Ερμόλαος, καθώς και ο Κορμακίτης.

Μπορεί και όχι

Ολες οι εδαφικές «προσαρμογές» θα γίνουν, αφού πρώτα δημιουργηθούν νέοι οικισμοί για τους τωρινούς κατοίκους (Τουρκοκύπριους και Τούρκους έποικους που θα παραμείνουν στο νησί). Το άρθρο 5 του «σχεδίου Ανάν» προβλέπει ότι όσοι απ' αυτούς διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα, θα εκκενώσουν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων το αργότερο ένα μήνα πριν τη συμφωνημένη ημερομηνία μεταβίβασης της διοίκησης της σχετικής περιοχής, «εκτός εάν το Συμβούλιο Μετεγκατάστασης αποφασίσει κατ' εξαίρεση διαφορετικά». Δηλαδή μπορεί και να αναβληθούν εκκενώσεις και άρα επιστροφές εδαφών;

Το Συμβούλιο Μετεγκατάστασης θα διευθύνει αυτήν ακριβώς τη διαδικασία. Πενταμελές όργανο, θα αποτελείται από έναν Ελληνοκύπριο, έναν Τουρκοκύπριο, ένα εκπρόσωπο του ΟΗΕ (ως προεδρεύων} και άλλα δύο μέλη. Οι μη Κύπριοι δε θα είναι πολίτες της Ελλάδας, της Τουρκίας ή της Βρετανίας. Θα διοριστούν από τον Ανάν και - όπως ισχύει και για το Συμβούλιο Περιουσιών - δεν αποκλείεται να είναι Αμερικανοί ή αχυράνθρωποί τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της Κύπρο.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 60.000 Τουρκοκύπριοι θα μετακινηθούν από τις περιοχές που θα επιστραφούν. Σχεδόν οι μισοί προέρχονται από την περιοχή της Μόρφου, την πόλη που κατά το σχέδιο θα κάνει τριάμισι χρόνια να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, υπάρχει ήδη σχέδιο για τη δημιουργία της Νέας Μόρφου. Μιας νέας πόλης, από 6.500 κατοικίες και υποστατικά, σε μια έκταση πέντε χιλιάδων στρεμμάτων βορειοδυτικά της Μόρφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ