Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη μελέτη, αφομοίωση και διάδοση των Θέσεων

Ηδη, η πρώτη μάχη ευοδώθηκε. Η μεγάλη επιτυχία της πανεξόρμησης με το «Ριζοσπάστη», που δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, η αποδοχή από τους ανθρώπους του μόχθου της εφημερίδας μας, προκειμένου να μάθουν για τις Θέσεις του Συνεδρίου, μπορεί πράγματι να μας γεμίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια της προσυνεδριακής δουλιάς. Μια αισιοδοξία, που μπορεί να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αν εμείς συνεχίσουμε, όπως ξεκινήσαμε με την πανεξόρμηση, δραστήρια, αποφασιστικά, χωρίς να λογαριάσουμε χρόνο και κόπο. Χρόνο και κόπο για τη μελέτη και αφομοίωση των Θέσεων της ΚΕ, με τη φιλοδοξία να εξασφαλίσουμε την ικανότητα να συζητήσουμε με τους εργάτες και τις εργάτριες, με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με τη νεολαία και τις γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων σε βάθος και για την ουσία και το περιεχόμενο των Θέσεων. Ετσι, ώστε και οι ίδιοι να γίνουν συμμέτοχοι στην προσυνεδριακή διαδικασία, συμβάλλοντας σ' αυτό που το ΚΚΕ επιδιώκει με το 17ο Συνέδριο: Την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, για να είναι πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό, πιο δυναμικό, στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, πιο αποτελεσματικό στη δράση του για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Γιατί, όπως αναφέρεται και στον πρόλογο των Θέσεων της ΚΕ, «το 17ο Συνέδριο δε θα περιοριστεί αποκλειστικά στην αποτίμηση της δράσης του Κόμματος και της ΚΕ από το προηγούμενο συνέδριο. Χρειάζεται να γενικεύσει την πείρα της ανασυγκρότησης που ξεκίνησε το 14ο Συνέδριο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Να κάνει ένα γενναίο βήμα, για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική. Να μην περιοριστεί η συζήτηση στα θετικά που επέδειξε το ΚΚΕ. Κυρίως ενδιαφέρει, τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί, οι συνεργαζόμενοι, να βοηθήσουν, για να αναδειχτούν και να μελετηθούν βαθύτερα οι υποκειμενικές ελλείψεις και καθυστερήσεις, οι αδυναμίες. Να φανεί τι πρέπει να διορθωθεί, να βελτιωθεί».

Το ΚΚΕ όλ' αυτά τα χρόνια, μετά την εσωκομματική κρίση και τη διάσπαση, στα 1989-1991, και σε διεθνείς συνθήκες προσωρινής ήττας του κομμουνιστικού κινήματος μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και την ΕΣΣΔ, άντεξε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόταν. Και σήμερα ακόμη πιο καθαρά αναγνωρίζεται ευρύτερα από λαϊκές δυνάμεις, ριζοσπάστες, αριστερούς, αγωνιστές, η μεγάλη συνεισφορά του στους αγώνες ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου.

Πού οφείλεται αυτό; Στο οτι δεν υπέστειλε τη σημαία της σταθερής πίστης στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, στις αρχές και τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος, στο σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ, στηριγμένο σ' αυτά, επεξεργάστηκε, στο 15ο Συνέδριό του, το νέο Πρόγραμμα και το Καταστατικό του και την πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, ενώ προσδιόρισε, με βάση το χαρακτήρα της εποχής μας, το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα ως σοσιαλιστικής. Ετσι, θεμελίωσε τη στρατηγική του Κόμματος, στη βάση της συστηματικής μελέτης των εξελίξεων και των αλλαγών στη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα. Και προχώρησε με το 16ο Συνέδριό του στην πληρέστερη επεξεργασία των προγραμματικών κατευθύνσεων και των στόχων του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση, στις σημερινές συνθήκες, των γενικών κατευθύνσεων της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Μα, δεν είναι μόνον η επεξεργασία της στρατηγικής και του Προγράμματος του Κόμματος, η παραπέρα ανάπτυξή της. Είναι και η σταθερή προσήλωση να δρα με βάση τη στρατηγική που επεξεργάστηκε. Να επιμένει στην πολιτική συμμαχιών του, στη συνεχή επεξεργασία και προσαρμογή της τακτικής για την προώθηση της στρατηγικής του, στην επιμονή για τη δημιουργία και ενίσχυση των συσπειρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αγροτικό, στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, κλπ. Και στην επιμονή, βεβαίως, για την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων με βάση την πολιτική του Κόμματος. Αυτό συνέβαλε, ώστε πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις να βλέπουν πιο ώριμα τα συμφέροντά τους, και την πραγματοποίησή τους με την πολιτική του ΚΚΕ.

Στις σημερινές συνθήκες, της ολομέτωπης και ολοένα εντεινόμενης επίθεσης του κεφαλαίου, ανεβαίνουν κατακόρυφα οι ευθύνες του Κόμματος και η απαίτηση να είναι ικανό να ανταποκριθεί στην ανάγκη για την ακόμη πιο αποφασιστική προώθηση της πολιτικής του. Να εξασφαλίζει τον πρωτοπόρο καθοδηγητικό του ρόλο, για τη χειραφέτηση των λαϊκών δυνάμεων από την αστική πολιτική, την ωρίμανση της πολιτικής τους συνείδησης, ώστε να προσεγγίζουν το Κόμμα, να συμμετέχουν στην οργανωμένη πάλη και στη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Το Κόμμα είναι σήμερα πιο έμπειρο και ώριμο, πιο ατσαλωμένο, να θέσει μπροστά του τη λύση αυτών των ζητημάτων, που προκύπτουν από το σύνθετο καθήκον της ανασυγκρότησης, της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης, διδασκόμενο από αδυναμίες και λάθη, ώστε να ανεβάζει, στις σημερινές συνθήκες, την απαιτητικότητα, τόσο του λαού, όσο και του ίδιου του Κόμματος από τον εαυτό του.

Θεμέλιο, δε, για το ανέβασμα της δράσης του ΚΚΕ στις σημερινές απαιτήσεις είναι το ξεπέρασμα των αδυναμιών και δυσκολιών, ώστε ολόκληρο το Κόμμα, από την ΚΕ έως την ΚΟΒ, να δρα ενιαία για την προώθηση της στρατηγικής του, εξασφαλίζοντας τη σωστή σύνδεση στρατηγικής και τακτικής, στην πάλη για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Για να συνειδητοποιούν την ανάγκη και να παλεύουν οι λαϊκές δυνάμεις για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα, την επικαιρότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Είναι ζητήματα, που αποτελούν και το περιεχόμενο του 17ου Συνεδρίου. Επομένως, κάθε στέλεχος, κάθε μέλος του Κόμματος, ατομικά, αλλά και συλλογικά, όλο το Κόμμα, χρειάζεται να μελετήσουμε τις Θέσεις, να τις κατανοήσουμε, να τις αφομοιώσουμε, να συνειδητοποιήσουμε τι και πώς θα αλλάξουμε στους ίδιους τους εαυτούς μας, ώστε το Κόμμα να κάνει το θαρραλέο βήμα προς τα μπρος στη δράση του. Η καλή προετοιμασία για τη μελέτη και την εξασφάλιση ικανότητας συζήτησης με τους πρωτοπόρους αγωνιστές των Θέσεων της ΚΕ είναι πρωταρχικό ζήτημα για την επιτυχία του Συνεδρίου, αλλά και για να ευοδωθούν οι στόχοι του ΚΚΕ με βάση τις αποφάσεις του. Επομένως, αποτελεί και το βασικό μας καθήκον, αλλά και την αποφασιστική συμβολή όλων μας στην προσυνεδριακή διαδικασία, όπου πρέπει πρέπει να ανταποκριθούμε με αίσθημα υψηλής ευθύνης και αυταπάρνησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου

Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2004

Από την ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, στις 9-12 Φλεβάρη 2005.

Σ' αυτό θα προσκληθούν αντιπροσωπείες Κομματικών και Εργατικών Κομμάτων απ' όλο τον κόσμο.

Σύνθημα του 17ου Συνεδρίου είναι: «ΚΚΕ ισχυρό, για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό».

Η υλοποίηση των μεγάλων αυτών στόχων προϋποθέτει εκτός όλων των άλλων την ύπαρξη ικανών υποδομών, κατά συνέπεια και των αναγκαίων οικονομικών μέσων. Για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση για την καθημερινή ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού γι' αυτούς τους στόχους που θέτει το ΚΚΕ. Για την αγωνιστική, διεκδικητική πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για την κάλυψη άλλων αναγκών και δραστηριοτήτων που οδηγούν στην ισχυροποίηση του Κόμματος, της εργατικής τάξης και του λαού.

Αφορά ακόμα την πολύπλευρη διεθνή δράση του ΚΚΕ κατά της ιμπεριαλιστικής «παγκοσμιοποίησης» και της επιθετικής δραστηριότητας της νέας τάξης των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτόν το χαρακτήρα είχε και η πρόσφατη (7/10/04) συνάντηση 66 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην Αθήνα.

Το Κόμμα μας επανειλημμένα έχει διακηρύξει ότι τα οικονομικά του στηρίζονται στην απόλυτα εθελοντική προσφορά των μελών, οπαδών και φίλων του, των ευρύτερων λαϊκών μαζών. Προέρχονται ακόμα και από εργαζόμενους που έχουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές από το ΚΚΕ, που, ωστόσο όμως, θεωρούν την ύπαρξη και δράση του ΚΚΕ και των κομμουνιστών πολύτιμη και γενικότερα ευεργετική για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Για την πιο αποτελεσματική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του, για τη συνεχή βελτίωση των όρων ζωής του.


Το Κόμμα μας, χάρη στην αμέριστη οικονομική στήριξη των μελών, οπαδών και φίλων τους, έγινε δυνατό να αντιμετωπίσει νικηφόρα τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της δεκαετίας του '90.

Το ΚΚΕ απευθύνεται για κάλυψη των οικονομικών εξορμήσεών του στον κάθε εργαζόμενο, του χεριού και του πνεύματος, καλώντας τον σε οικονομική υποστήριξή του ανάλογα με τις δυνατότητές του. Αποτελεί μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι παρά τη συνεχή συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, όλα ανεξαίρετα τα οικονομικά πλάνα του ΚΚΕ υπερκαλύφθηκαν.

Το ίδιο, είμαστε σίγουροι, θα επιτευχθεί και στην εξόρμηση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με την κινητοποίηση όλων των μελών και στελεχών μας, αλλά και χιλιάδων δραστήριων φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η πλατιά κυκλοφορία των «Θέσεων» της ΚΕ και η έναρξη του δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου είναι η καλύτερη προϋπόθεση γι' αυτό.

Οκτώβρης 2004

Σημαντικές στιγμές κομματικής ζωής και δράσης

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ και άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα από τη δημοσίευση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, την Κυριακή 17/10, έχει δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα για τις Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας: Αφ' ενός το ξεδίπλωμα μιας έντονης προσυνεδριακής δραστηριότητας μέσα στο λαό, ώστε να συγκεντρωθούν απόψεις πάνω στο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ και αφ' ετέρου το ξεδίπλωμα της εσωκομματικής συζήτησης, η οποία θα συνοδευτεί από τις διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Πρόκειται για δύο παράλληλες δράσεις, αλληλοεξαρτώμενες. Ουσιαστικά ολόκληρο το Κόμμα έως τον Φλεβάρη θα ζει κορυφαίες στιγμές της λειτουργίας του, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι ο διάλογος, η κριτική και αυτοκριτική, η συμμετοχή του συνόλου των κομματικών μελών στην προετοιμασία του Συνεδρίου, ώστε αυτό και οι αποφάσεις του να αποτελέσουν σταθμό για την παραπέρα ισχυροποίηση ολόκληρου του Κόμματος.

Ηδη, οι ΚΟ του ΚΚΕ εργάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλιστεί η μελέτη των Θέσεων από τα μέλη αλλά κι από τους φίλους του Κόμματος. Θα ακολουθήσει η διαδικασία παρουσίασής τους στις Οργανώσεις, όπου και θα απαντηθούν ερωτήματα, ενώ κάθε μέλος του Κόμματος θα τοποθετηθεί πάνω στο περιεχόμενό τους, υπεύθυνα, εμπλουτίζοντας το διάλογο και με τις γνώμες που έχει συλλέξει από ανθρώπους με τους οποίους διατηρεί επαφή. Οι Θέσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στις συνελεύσεις των ΚΟΒ.

Τα συμπεράσματα, οι απόψεις που θα καταγραφούν, οι παρατηρήσεις, οτιδήποτε που αφορά στις Θέσεις, είτε αυτό κατατεθεί στα πλαίσια της εσωκομματικής διαδικασίας είτε ανοιχτά στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, θα ληφθεί υπόψη από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία έχει και την ευθύνη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της εισήγησης που θα πάει στο Συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση όμως τα πάντα θα τεθούν στην κρίση του Σώματος του Συνεδρίου, το οποίο αφού συζητήσει διεξοδικά, θα επεξεργαστεί και θα εγκρίνει τις αποφάσεις του και θα εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Συγχρόνως, οι συνελεύσεις των ΚΟΒ ψηφίζουν για την ανάδειξη αντιπροσώπων στις Αχτιδικές Συνδιασκέψεις, ακολούθως αυτές αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους των Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων κι αυτές με τη σειρά τους για τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχών, οι οποίες θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Βεβαίως, οι Συνδιασκέψεις, όπως και οι ΚΟΒ, θα συζητήσουν τον απολογισμό της δράσης των Οργανώσεων, θα γενικεύσουν την πείρα από τη δράση τους, θα βγάλουν συμπεράσματα και θα αναδείξουν τα νέα καθοδηγητικά τους όργανα.

Πρόκειται συνολικά για μια συλλογική διαδικασία, κορύφωση της δημοκρατικής λειτουργίας, στην οποία κάθε μέλος του Κόμματος προσέρχεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθώς συμμετέχει ουσιαστικά στην προετοιμασία του Συνεδρίου και στη διαμόρφωση των ντοκουμέντων του.

Πατριδογνωμόνιο
Καριόλα ντε Παλάθιο;

Ηθελα να δω τη μούρη αυτής της «πολιτισμένης» Ευρωπαίας, απ' ευθείας απογόνου των Ισπανών Κονκισταδόρες, των κατακτητών που εξαφάνισαν λαμπρούς ιθαγενείς πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής, την ώρα που έλεγε ότι θέλει, περιμένει πώς και πώς, να πεθάνει ο Κάστρο. Γιατί τη μούρη του Αμερικανού εκπροσώπου Τύπου, που ξέρασε εκείνο το όχι, όταν τον ρώτησαν αν εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Φιντέλ, την είδα στην TV, στις πολύ καλές στιγμές της ζωντανής τηλεόρασης, όταν ξεφτιλίζει τα αφεντικά της. Αλλά τη Λογιόλα ντε Παλάθιο, την ...επίτροπο της μεγάλης ισχυρής κλπ. κλπ. Ευρωπαϊκής Ενωσης δε μας την έδειξαν στο ρόλο της καριόλας, που εύχεται το θάνατο ενός όποιου ανθρώπου, και μάλιστα του ήδη αθάνατου, για την ιστορία των λαών, Κάστρο.

Δε μ' αρέσουν, σύντροφοι, τα λογοπαίγνια με τα ονόματα. Αλλά εδώ ο ήχος της ομοιοκαταληξίας των τριών συλλαβών Λογιόλα - καριόλα, μου βγήκε στο στόμα σχεδόν αυτόματα, όπως η φτυσιά μετά από μπουνιά κι ο εμετός μπροστά στην αηδία της αναίτιας κτηνώδους βίας.

Ο Αμερικάνος, με τη δήλωσή του, επιβεβαίωσε πανηγυρικά όλες τις απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο, που καταγγέλλουν οι Κουβανοί δεκαετίες τώρα. Είπε την καουμπόικη αλήθεια του, πως οι Ινδιάνοι πρέπει να εκλείψουν με τον αρμόζοντα σε νεοταξίτικο σύγχρονο ράμπο τρόπο. Δεν εμπεριέχει είδηση, μήτε αξίζει σχολιασμού ο ιδιοκτήτης του Γκουαντανάμο στο έδαφος της Κούβας, ο εκπρόσωπος, που ανατριχιάζει μπρος στη μουσουλμανική προτροπή προς τις βιασμένες Ιρακινές του Αμπού Γκράιμπ, του κολαστηρίου της Βαγδάτης, ν' αυτοκτονήσουν, παρά να γεννήσουν τον καρπό των κτηνών που τις βίασαν...

Ομως, η Ευρωπαία κυρία του βρυξελλιώτικου παλατιού (Palacio στα ισπανικά σημαίνει ανάκτορο - παλάτι - μέγαρο) βγήκε από τα ρούχα της και φάνηκε η γυμνή ψυχή της, η πολιτική που ζέχνει και βρωμάει στα γυαλισμένα δώματα της εξουσίας, όπως ποτέ στα παχνιά και τ' αχούρια των «υπηκόων» της. Αποκαλύφθηκε. Ως καριόλα. Δηλαδή το μεγάλο, παλιό ξύλινο ψηλό κρεβάτι που περιγράφει η λέξη, πεδίο άρρωστης αγοραπωλησίας του ανθρώπινου κορμιού, πόρνη ακριβή σε αποικιοκρατική δοσοληψία των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με την επαναστατική σοσιαλιστική Κούβα.

Να πεθάνει ο Κάστρο λοιπόν, εύχεται η σενιόρα Λογιόλα Ντε Παλάθιο, δεσμεύοντας με την «ευχή» της όλους τους Ευρωπαίους, όπως διατείνεται, όταν αποφασίζει ως επίτροπος της Κομισιόν και για τον ελληνικό λαό. Με την κρυφή ελπίδα ότι ο βιολογικός θάνατος του ηγέτη της Κούβας, έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτος για όλους κι όλες μας, θ' αφήσει το Νησί να γίνει ένας απέραντος παράδεισος με καζίνα, μπουρδέλα, ακτές με ψωνιζόμενες αρσενικές και θηλυκές στάρλετ, για ν' ανακουφίζονται οι επιχειρηματίες της Φλόριντα, οι γιάπηδες της Γουόλ Στριτ, οι έμποροι όπλων και διαμαντιών του Αμστερνταμ κι άλλοι άγιοι των νεοταξίτικων ημερών, κατάκοποι από τον αγώνα του κέρδους και το ρούφηγμα του αίματος των εργατών. Αλλωστε, άμα πεθάνει ο Κάστρο, θα φτηνύνουν τα πούρα της Μόνικα, του Σρέντερ και των λοιπών ενοίκων των ευρωαμερικάνικων παλατιών.

Υστερα σκέφτηκα πως τις μούρες αυτές τις είδα πρόσφατα, μόλις προχτές, όλες μαζί μπροστά μου στο Δικαστήριο της Χάγης, που δικάζει (χα! χα!) τον Μιλόσεβιτς. Κατήγοροι, δικαστές, υπεράσπιση διορισμένη, με ρόμπες και περούκες της Ιεράς Εξέτασης στον 21ο αιώνα. Κι είπα, χαλάλι που τους συνάντησα και τους το είπα και κατάμουτρα πώς ακριβώς τους βλέπω. Loyal καριόλες.

Και στ' αγγλικά, που γίνεται απ' Αγγλους η ...δίκη, loyal σημαίνει πιστός τοις καριόλοις ρήμασι πειθόμενος... Ευτυχώς, κι ο Λόρκα ήταν Ισπανός κι ο Θερβάντες, κι ο πανέμορφος γάιδαρός του, γνήσιος επίτροπος αυτός, ανθρώπινων ονείρων.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση

Στο σύνθημα του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι που θέλει να υπηρετήσει αλλά και όσα τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι του κι ευρύτερα εργαζόμενοι, άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων προσδοκούν απ' αυτό. «Από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση: ΚΚΕ ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό» είναι το σύνθημα και υλοποιώντας το «πρόσταγμά» του το 17ο Συνέδριο θα σκύψει με ιδιαίτερη αυστηρότητα στο χτες ως προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη πορεία στο αύριο. Στο «μικροσκόπιο» των εργασιών του θα τεθεί μια πορεία 14 χρόνων, έτσι ώστε ο εντοπισμός λαθών, αδυναμιών και παραλείψεων να οδηγήσει σε μέτρα αποφυγής τους στο μέλλον απαραίτητα για να πραγματωθεί το δεύτερο μισό του συνθήματος.

Μια τέτοια συζήτηση δε θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς τα συμπεράσματα ενός δημόσιου διαλόγου που το ΚΚΕ εγκαινιάζει με το λαό, επιδιώκοντας να εκμαιεύσει απόψεις, προβληματισμούς και παρατηρήσεις. Το ίδιο έχει ήδη προχωρήσει σε μια κατ' αρχήν αυτοκριτική, όχι μόνο με αυστηρότητα αλλά και με την απαιτητικότητα που πηγάζει από τα σύνθετα καθήκοντα στα οποία οφείλει να ανταποκριθεί, από την ανάγκη γενίκευσης της πολύτιμης πείρας που έχει αποκομίσει, δεδομένων των τεράστιων εμποδίων που ορθώθηκαν μπροστά του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην εσωκομματική κρίση που εκδηλώθηκε με διάσπαση. Αναφερόμαστε και στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε το 1991 διεθνώς, με την εκδήλωση μιας πρωτοφανούς ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. «Στοιχείο της νέας κατάστασης - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη βδομάδα για την παρουσίαση των θέσεων - ήταν η δραματική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης παγκόσμια και στο εσωτερικό των χωρών, σε βάρος των δυνάμεων του σοσιαλισμού, σε βάρος των πιο ριζοσπαστικών δυνάμεων του κομμουνιστικού κινήματος, όλων των δυνάμεων της προόδου».

Η απαραίτητη αυτοκριτική συνοδεύεται από την εκτίμηση της θετικής, ανοδικής πορείας του Κόμματος, καθώς αυτό στάθηκε όρθιο, δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα, αρνήθηκε να προσχωρήσει στο κυρίαρχο ρεύμα και να προσαρμοστεί στα «νέα δεδομένα». Μια στάση συνέπειας απέναντι στην ιστορία του με πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στο ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Κόντρα στις δυσκολίες το ΚΚΕ προσπάθησε και κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να τις μελετά και να τις αναλύει, να τις ερμηνεύει με όπλο την ιδεολογία και τη θεωρία του, την ιστορία του Κόμματος και τη συλλογική του πείρα.

Στοιχειοθετώντας την εκτίμηση περί ανοδικής πορείας του Κόμματος αυτά τα χρόνια, η Αλ. Παπαρήγα σημείωνε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Είχαμε παρέμβαση στο κίνημα, στις κοινωνικές εξελίξεις, στις διεργασίες που γίνονται αργά αλλά σταθερά στη συνείδηση του λαού. Και κυρίως εκτιμάμε ότι η ανοδική πορεία υπάρχει στο γεγονός ότι δημιουργήσαμε και δημιουργούμε προϋποθέσεις για μία πιο ουσιαστική, πιο ανοδική, πιο αποτελεσματική και ποιοτική πορεία από εδώ κι εμπρός».

Πιο εντατική ανάπτυξη της πολιτικής δράσης

Το 17ο Συνέδριο φιλοδοξεί να συμβάλει αποφασιστικά στην παραπέρα ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Εννοια όχι μονοσήμαντη καθώς για το ΚΚΕ ισχυροποίηση σημαίνει από καλύτερες θέσεις, με όρους κινήματος και συμμαχίας, να επιδράσει στην ανάπτυξη της πολιτικής πείρας του λαού. Οχι μόνο για την ανάπτυξη ριζοσπαστικών αγώνων για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά για την κατανόηση της ανάγκης της νίκης του λαού στο επίπεδο της διακυβέρνησης και, γενικότερα, στο επίπεδο της εξουσίας.

Ισχυροποίηση για το ΚΚΕ σημαίνει ακόμα αναβάθμιση της ικανότητάς του να αναπτύσσει τη θεωρία και να βαθαίνει στην επιστημονική επεξεργασία των θέσεών του. Κι αυτό ως ανταπόκριση στην ανάγκη το ΚΚΕ «να κάνει μια ιδεολογική θεωρητική αντεπίθεση και στο πεδίο της επιστημονικής τεκμηρίωσης των θέσεών του. Αυτός θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος».

Οπως συμπλήρωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη στην ισχυροποίηση του Κόμματος, «πρόκειται για πιο εντατική ανάπτυξη της πολιτικής δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την προώθηση της στρατηγικής του».

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Συνέδριο είναι φυσικό ότι θα δοθεί στην πολιτική συμμαχιών. Στο πώς σήμερα θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες μετωπικές συσπειρώσεις και θα προχωρήσει η συσπείρωση και η συμμαχία και σε άλλους τομείς όπως στον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.α. Αλλά και πώς θα προχωρήσει μια γενικότερη συσπείρωση που θα προβάλλει πιο συστηματικά οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά προβλήματα σε εναντίωση με την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η σπουδαιότητα αυτού του ζητήματος περικλείεται σε μια φράση της Αλ. Παπαρήγα, η οποία υπογράμμισε ότι: «Θεωρούμε ότι η πολιτική συμμαχιών πρέπει να είναι η πολιτική στην οποία υποτάσσεται ολόκληρη η δραστηριότητα του Κόμματος».

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση πως ο βασικός μοχλός επιτάχυνσης των διεργασιών για την οικοδόμηση του Μετώπου, είναι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το νεολαιίστικο κίνημα, καθώς η κατάστασή τους σήμερα είναι ανησυχητική και συμπαρασύρει ολόκληρο το λαϊκό κίνημα σε μια μορφή στασιμότητας και αποδιοργάνωσης. «Η εργατική τάξη και το κίνημά της - επεσήμανε - πρέπει να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες κοινωνικής συμμαχίας, με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου».

Ολα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια του 17ου Συνεδρίου. Χωρίς μηδενισμούς, ούτε ωραιοποιήσεις. Αλλά με προσπάθεια να εστιαστεί η προσοχή στο πού «πονά» το ΚΚΕ και στο πώς αποτελεσματικά θα αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια μιας αποφασιστικής βελτίωσης και ισχυροποίησης, που υπάρχουν και είναι μεγάλα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ