Κυριακή 11 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελληνες μετανάστες και δημοτικές εκλογές

Καθήκον των μεταναστών, η μαζική κάθοδος για την ενίσχυση των ενωτικών ψηφοδελτίων που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση στις τοπικές εκλογές

Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία συμμετάσχουν σε κινητοποίηση
Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία συμμετάσχουν σε κινητοποίηση
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα κόμματα εξουσίας της πλουτοκρατίας, τα λεγόμενα συντηρητικά δηλαδή από τη μια και τα σοσιαλδημοκρατικά από την άλλη, τα κόμματα που με άλλα λόγια υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και με την πολιτική που ασκούν, καθημερινά ενισχύουν θεσμικά τη δικτατορία των μονοπωλίων, έχουν ένα μόνιμο πονοκέφαλο. Το πώς να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκούν, στα λαϊκά στρώματα που ναι μεν συνεχίζουν να κάνουν το λάθος να τους ψηφίζουν, αλλά που παράλληλα αντιμετωπίζουν τις βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής και αγανακτούν. Και αν η αγανάκτηση αυτή αρχίσει να μετατρέπεται σε αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική συνείδηση, τότε αλίμονό τους! Δε θα βρίσκουν τρύπα να κρυφτούν. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, φροντίζουν και με κάθε τρόπο να το αποφύγουν. Από τη μια συκοφαντώντας και υπομονεύοντας τους αγώνες των κομμουνιστών και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, χρησιμοποιώντας χυδαίες σύγχρονες μορφές γκεμπελισμού και από την άλλη βρίσκοντας καινούριες μορφές άσκησης εξουσίας, με στόχο πάντα την άμεση προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που είναι και αναγκαία προϋπόθεση για την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος.

Σ' αυτή τη βάση, με συγκεκριμένη κατεύθυνση από την ΕΕ, έχουν γίνει και μια σειρά αλλαγές στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις να προωθούνται μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταφέροντας από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Για παράδειγμα, η υποχρέωση του κράτους για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μεταφέρεται στους δήμους.

Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα από τα κόμματα που υπέγραψαν χωρίς κανένα ίχνος ντροπής τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όλα τα αυτής επακόλουθα, μέχρι πρόσφατα το λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με την πρόσφατη προώθηση του προγράμματος «Θησέας», παλιότερα με τον «Καποδίστρια», καθώς και με τις μελλοντικές αλλαγές που έχουν στο συρτάρι. Αλλαγές που είναι προαποφασισμένες και ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και που σημαίνουν μείωση των νομαρχιών και νομών, όπως και των δήμων στο ελάχιστο, εξασφαλίζοντας από τη μια τον απόλυτο έλεγχο της ΤΑ από τα δύο κόμματα, προκειμένου να ενισχύεται αποτελεσματικότερα η δράση του κεφαλαίου με το πιο σφιχτό δέσιμο της Αυτοδιοίκησης μαζί του.

Και ενώ αυτά τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με απόλυτη συμφωνία και αγαστή συνεργασία μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους προωθούν αυτές τις παραπάνω πολύ μελετημένες και αντιδραστικές διαδικασίες, παρουσιάζονται στον κόσμο σαν τις αθώες περιστερές και ότι τάχα ενδιαφέρονται για την ανάδειξη στις τοπικές εκλογές όποιου είναι καλύτερος για την τοπική κοινωνία, ότι δεν πολιτικοποιούν τάχα αυτές τις εκλογές, αλλά υποδεικνύουν ταυτόχρονα τους δικούς τους υποψήφιους, που θα εφαρμόσουν τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική αν εκλεγούν.

Ταυτόχρονα για να θολώσουν τα νερά και κυρίως για να υφαρπάξουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα, που όλο και περισσότερο αντιπαλεύουν την πολιτική τους, ανακοινώνουν ότι υποστηρίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και επίσημα όχι δικούς τους υποψήφιους, εκεί που δεν έχουν ελπίδες νίκης, όπως πχ η ΝΔ όπου στην Καρδίτσα ανακοίνωσε πως στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ, ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύουν ένα ανίερο προβοκατόρικο αγώνα, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, για να παραπλανήσουν τον κόσμο και να εμποδίσουν την απόσπαση λαϊκών δυνάμεων από την επιρροή τους και τη μετατόπισή τους υπέρ του ΚΚΕ.

Και εδώ έχουν αμέριστη βοήθεια και από το Συνασπισμό, τον άλλο ευρωΣΥΝεταίρο, το αριστερό άλλοθι του συστήματος.

Ζώντας στη Σκανδιναβία και βιώνοντας καθημερινά τις συνέπειες της παραπάνω πολιτικής που δεν έχει καμιά διαφορά εδώ από την Ελλάδα, θεωρώ υποχρέωση να κατέβουν οι μετανάστες μαζικά και να εκφράσουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική.

Στις διάφορες ανοιχτές συγκεντρώσεις που κάνουμε στους συμπατριώτες μας με θέμα τις θέσεις του KKE για τις δημοτικές εκλογές, μπαίνει τακτικά το ερώτημα: Χρειάζεται εμείς οι μετανάστες να κατέβουμε να ψηφίσουμε, αφού έτσι κι αλλιώς δε μένουμε στην Ελλάδα και η οποιαδήποτε πολιτική του Α ή Β δημάρχου, δεν έχει και τόση σημασία στην καθημερινότητά μας;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Μας αφορά όλους η ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, στις ερχόμενες εκλογές. Ειδικά τους μετανάστες, που είναι εκείνο το κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει γευτεί καλά τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Την εκμετάλλευση και την αδικία, τόσο στη χώρα μας - αφού και γι' αυτό το λόγο μετανάστευσε - και στις χώρες υποδοχής. Που καθημερινά βιώνει στην πράξη τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και που διαπιστώνει ότι σ' αυτές τις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι κοινωνικές παροχές κοντεύουν πια να εκλείψουν τελείως, η ανεργία μεγαλώνει, το λαϊκό εισόδημα μειώνεται.

Η μαζική κάθοδος των μεταναστών στις εκλογές του Οκτώβρη θα έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά στη δουλιά μας τους επόμενους μήνες. Θα είναι πράξη αλληλεγγύης και συνειδητοποίησης της ανάγκης ενιαίας πάλης της εργατικής τάξης. Της υπεύθυνης συμμετοχής σε μια ακόμη πολιτική μάχη του διαρκούς πολέμου της εργατικής τάξης ενάντια στον καπιταλισμό και την εξουσία του. Εχει μεγάλη σημασία η κατανόηση της ενίσχυσης των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ για την παραπέρα πορεία και τη συμβολή στην οργάνωση του λαού για τα οικονομικά και κοινωνικά του δικαιώματα, ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία, στην παραπέρα αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια και στην όξυνση του ρατσισμού, που πρώτοι εμείς οι μετανάστες γευόμαστε στις χώρες που ζούμε. Νεολαίοι παιδιά μεταναστών καταντάνε ακόμη και να αλλάζουν τα ονόματά τους για να βρουν δουλιά, στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Η ενίσχυση της γραμμής της πάλης ενάντια στο κατεστημένο στη χώρα μας, στην προοπτική της ρήξης και ανατροπής του, η ανάδειξη δημάρχων που θα είναι με το λαό και θα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αναδιαρθρώσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση και σε άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που πλήττονται από την ίδια πολιτική της ΕΕ.

Τα επιχειρήματά μας είναι αμέτρητα και η ζωή καθημερινά και όλο με γρηγορότερους ρυθμούς επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής του Κόμματός μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατανόηση της ευθύνης μας απέναντι στην εργατική τάξη και η συνεχής και επίμονη δουλιά με το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις του Κόμματος στο χώρο που ζούμε. Να ανοίγουμε συζήτηση, να οξύνουμε την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και τον οπορτουνισμό, να αναδεικνύουμε τις ομοιότητες των προβλημάτων στην Ελλάδα και στις χώρες που ζούμε, γιατί προέρχονται από την ίδια πηγή, και πάνω από όλα να σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα. Τη συνέχεια του αγώνα και πώς θα κερδίζουμε καθημερινά τους μετανάστες στη γραμμή της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Ολοι στη μάχη λοιπόν, γιατί τα περιθώρια στενεύουν ασφυχτικά.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Εσονται εις σάρκα μίαν»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κατάλογος μέρα με τη μέρα μακραίνει. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ τα βρίσκουν σε μια σειρά δήμων και νομαρχιών σε όλη τη χώρα, «τα μιλούν, τα συμφωνούν» και «έσονται εις σάρκα μίαν»... Ηδη, στις Νομαρχίες Πρέβεζας (Βασίλης Ιωάννου) και Τρικάλων (Σάκης Παπαδόπουλος) έχει ανακοινωθεί ότι θα διεκδικήσουν μαζί το θώκο. Στους δήμους η συνεργασία φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Οι πρώτοι δήμοι στους οποίους έχουν ανακοινωθεί κοινές υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι:

  • Ζωγράφου (Τίνα Καφατσάκη)
  • Πετρούπολη (Στέφανος Βλάχος, νυν δήμαρχος)
  • Πεντέλη (Δημήτρης Στεργίου)
  • Λυκόβρυση (Δημήτρης Φωκιανός)
  • Νέα Χαλκηδόνα (Νίκος Παπαμικρούλης)
  • Αγιος Δημήτριος (Παντελής Ειρηνάκης, νυν δήμαρχος)
  • Χολαργός (Πάνος Δεμερτζής)
  • Παλλήνη (Θεόδωρος Γκοτσόπουλος)
  • Ελευσίνα (Γιώργος Αμπατζόγλου)
  • Ρέντη (Γιώργος Ιωακειμίδης, νυν δήμαρχος)

Ρεπορτάζ της «Αυγής» στις 21.5.2006 εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο το ψηφιδωτό των πρασινο-ροζ υποψηφιοτήτων. «...ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της συνεργασίας στη Σάμο και τη Φλώρινα. Από τις 54 πρωτεύουσες νομών έχει αποφασιστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ στις 27, στις 4 θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Στις υπόλοιπες 27 πρωτεύουσες νομών που δεν έχουν κλείσει οι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αρκετές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ».

Από το 2002

Βέβαια, η συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν. Αναφέραμε παραπάνω τις περιπτώσεις των Δήμων Αγίου Δημητρίου, Ρέντη και Πετρούπολης, στους οποίους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «κατεβαίνουν» μαζί το 2006. Και το 2002, όμως, στους συγκεκριμένους τρεις δήμους υπήρξε συνεργασία που «σφραγίστηκε» με την επικράτηση των συνδυασμών συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Το 2002 το «σχήμα» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ «κατέβασε» υποψηφίους στην υπερνομαρχία Ροδόπης - Εβρου (εκλεγμένος υπερνομάρχης είναι το στέλεχος του ΣΥΝ Χρήστος Χατζόπουλος και οι δύο υποψήφιοι και νυν νομάρχες Ροδόπης και Εβρου ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ). Μαζί είχαν «περπατήσει» πριν από 4 χρόνια και στην υπερνομαρχία Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης, καθώς και στους Δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής.

Εκείνη η συνεργασία την περίοδο 2003 - 2006 είχε πολλούς αντιλαϊκούς καρπούς. Από υπέρογκη αύξηση της δημοτικής φορολογίας που επιβάλλεται στους εργαζόμενους και υψηλά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς μέχρι ίδρυση δημοτικής αστυνομίας. Δηλαδή, την υλοποίηση συγκεκριμένων κατευθύνσεων που μετατρέπουν τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, όργανα υλοποίησης της σκληρής αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κεντρική πολιτική κατεύθυνση

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω συνεργασίες το 2002 και το 2006 - καθώς και όσες ακόμα ανακοινωθούν - αποδεικνύουν ότι δεν αποτελούν μόνο μια περιστασιακή σύμπλευση στο όνομα των ...«τοπικών κοινωνιών» και της «εναλλακτικής διακυβέρνησης», αποπροσανατολιστικά ιδεολογήματα στα οποία αρέσκονται οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Υπάρχουν συγκεκριμένες κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις και από τα δύο κόμματα. Αν κάποιος ανατρέξει σε δηλώσεις των αρχηγών των δύο κομμάτων, όπως επίσης και στελεχών τους, τότε μπορεί να δει ότι τα προεόρτια είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν. Πολύ περισσότερο θα διακρίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί σημαντικό σύμμαχο στο παιχνίδι της εξουσίας τον ΣΥΝ. Και από την άλλη ο ΣΥΝ δε λέει όχι στο να στηρίξει - ακόμα και ανοιχτά - τον έναν πόλο του δικομματισμού.

Την ίδια στιγμή και επειδή επιδιώκουν να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής τους που - με διαφορετικές αποχρώσεις - έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα, συμμετέχουν δραστικά στην ύπουλη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και παίζουν το δικό τους παιχνίδι με αφορμή τη στάση της ΝΔ, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας, να δηλώσει τη «στήριξή της» ή να ...διαρρέει πληροφορίες για στήριξη υποψηφίων του ΚΚΕ σε δήμους ή νομαρχίες της χώρας.

Την εξήγηση γιατί από τον ΣΥΝ χτυπούν ή προσπαθούν να χτυπήσουν λυσσαλέα το ΚΚΕ τη δίνουν από μόνοι τους. Απλά γιατί στο ΠΑΣΟΚ βρίσκουν το «alter ego» τους. Ας τους απολαύσουμε...

Τι τους χαλάει...

«Με χαλάει ο διμέτωπος κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», λέει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, στο «ΕΘΝΟΣ» στις 19.3.2006. Και εξηγεί: «Εχεις δηλαδή την αίσθηση ότι κάποιος που γράφει ένα λόγο, έχει στο μυαλό του ένα μηχανάκι που του λέει: "Μην ξεχάσεις να πεις και για το ΠΑΣΟΚ"». Λίγες μέρες μετά σε άλλη συνέντευξη στην «ΑΥΓΗ» (2.4.2006) λέει: «Οταν ο Αλ. Αλαβάνος προτείνει διάλογο (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) σε συγκεκριμένα ζητήματα νομίζω ότι καλά κάνει. Παλιά κάποιοι θα το θεωρούσαν ύψιστη προδοσία. Το θεωρώ ηλίθιο».

Η προσπάθεια πολιτικής συνεύρεσης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ σε κεντρικό επίπεδο, «ξεδιπλώνεται» πιο ανοιχτά με αφορμή τις τοπικές εκλογές. Ο υποψήφιος του ΣΥΝ για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ» (26.2.2006) απαντά σε ερώτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και λέει: «Ενας τρόπος για να δούμε πώς γίνεται είναι να δοκιμαστεί αυτή η ιστορία».

Οι καλύτεροι αλλά για ποια συμφέροντα;

Ας πάμε λίγο καιρό πίσω. Το καλοκαίρι του 2005 γνωστοποιήθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα στείλει επιστολή στα «κόμματα της Αριστεράς» με θέμα τη συνεργασία μαζί τους. Στο ζήτημα των συνεργασιών ο Γ. Παπανδρέου επανήλθε πάλι την Κυριακή 4 του Σεπτέμβρη 2005 μιλώντας στα νεοεκλεγμένα στελέχη των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Εκεί υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός λέγοντας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές: «Υπάρχει βέβαια το μεγάλο θέμα των συνεργασιών και, όπως ήδη είπα, εμείς θέλουμε τους καλύτερους. Και όχι μόνο τους καλύτερους, αλλά αυτούς με τους οποίους μπορούμε να έχουμε μια κοινή προγραμματική αντίληψη για το πού πάει η κοινωνία»...

Οπως φαίνεται, οι ...«καλύτεροι» βρίσκονται σιγά σιγά. Και είναι ξεκάθαρο ποια συμφέροντα θα κληθούν να εξυπηρετήσουν. Δεν είναι παράδοξο λοιπόν που στις 14.5.2006 ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία»: «Για τον δικομματισμό γίνονται οι εκλογές; Οχι βέβαια». Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι όταν άρχιζε η προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε «σημαία» «τη μείωση των θέσεων του δικομματισμού, την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Τώρα πια, πώς να απαντήσει καταφατικά στο συγκεκριμένο ερώτημα; Αφού το κόμμα του στέκεται - ξανά - άξιο στήριγμα στον έναν βασικό πόλο του δικομματισμού...

«Ανοιγμα» αλά... γαλλικά

Κι επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου, στις 9.4.05 στη Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Αθήνας του ΣΥΝ. Μιλώντας για την τακτική συνεργασιών του ΣΥΝ μπροστά στις εκλογές της ΤΑ, υποστήριξε: «Θα ανοιχτούμε στις δυνάμεις των κομμάτων του δικομματισμού. Δεν απορρίπτουμε εμείς με κανέναν τρόπο όλα τα πρόσωπα ή ομάδες ή στελέχη ακόμα, από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ».

Μετά από όλα αυτά ήρθε σαν «ώριμο φρούτο» η τελευταία τοποθέτηση του Αλ. Αλαβάνου στις 3.6.2006 στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΝ. «Οι τοπικές εκλογές είναι ένα στοιχείο υλοποίησης των συμμαχιών μας. Και για μένα, το μοντέλο των συμμαχιών μας είναι το γαλλικό μοντέλο». Σαφής η πρόθεση, σαφής η διατύπωση, σαφής η επιθυμία σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι υποχρεωμένος να «χωρέσει» σε μια ομιλία όλες τις ...τάσεις του κόμματός του, λίγο αργότερα, έριξε τα βέλη του στο δικομματισμό. Ασχετα αν με τον έναν πόλο του, το ΠΑΣΟΚ, συνεργάζεται ανοιχτά σε πολλούς δήμους και νομαρχίες της χώρας. «Πιστεύω - είπε - ότι γενικά μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ριζοσπαστικά εναλλακτικά προγράμματα που στρέφονται ενάντια στις πολιτικές του δικομματισμού ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο».

Αυτό το «άνοιγμα», η προσπάθεια του ΣΥΝ να σταθεί δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, απαιτεί κάποια απαραίτητα αποπροσανατολιστικά τεχνάσματα. Οχι βέβαια πως η ιδεολογική τους αναφορά δεν «προβλέπει» τα περί «τοπικών κοινωνιών» και «τοπικών κριτηρίων». Ωστόσο, το να προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους (όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ) ότι δεν ψηφίζουν για το μεροκάματό τους, την ασφάλισή τους, την Υγεία, την Παιδεία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αποκαλύπτει το μέγεθος της αντιλαϊκής τους πολιτικής και την επιδίωξή τους να ενσωματώνουν λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική διαχείρισης του συστήματος.


Του
Κώστα ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ