Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Στα μπλόκα μέχρι τη νίκη!

Παραμένοντας ακλόνητοι στα δεκάδες μπλόκα, που έχουν στήσει κατά μήκος της Ελλάδας και τα οποία όλη τη βδομάδα που πέρασε ενισχύονταν συνεχώς με τρακτέρ, οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, περιμένουν την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων τους, όπως τα ιεραρχεί και τα προβάλλει το αγροτικό κίνημα.

Η αυριανή συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας δίνει μιαν ακόμα ευκαιρία στην κυβέρνηση να «ξεμπλοκαριστεί», έστω και προσωρινά, από το «πρόβλημα των αγροτών». Κι αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να συζητήσει σοβαρά και επί της ουσίας, με τους εκπροσώπους της μαχόμενης αγροτιάς και να δεσμευτεί ειλικρινώς και εντίμως έναντι του αγροτικού κόσμου, που παλεύει στους δρόμους, ότι θα ικανοποιηθούν τα επείγοντα, ζωτικά και δίκαια αιτήματά του.

Αν η κυβέρνηση δεν ακολουθήσει αυτό το δρόμο της λογικής και της ευθύνης και επιμείνει στην τακτική της παρέλκυσης και της παραπλάνησης, ή των εκβιασμών και των απειλών, οι μαχητές των μπλόκων θα κλιμακώσουν τον αγώνα με πιο προχωρημένες μορφές πάλης, όπως σαφώς έχουν προειδοποιήσει.

Στη μάχη, που, επί μια βδομάδα τώρα, δίνουν οι αγρότες όλης της Ελλάδας, με στόχο την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους και με σκοπό την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει αυτά τα προβλήματα, δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους έχουν τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική κι έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις με την αγροτιά. Η λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα των ξωμάχων, που εκδηλώθηκε από την έναρξη της νέας αγροτικής κινητοποίησης, κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, με τις επισκέψεις συμπαράστασης στα μπλόκα, εκπροσώπων εργαζομένων και μαζικών φορέων.


Στο μπλόκο των Τεμπών καταφτάνουν σήμερα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και άλλων εργατικών σωματείων από διάφορες περιοχές της χώρας. Στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί επίσης σήμερα και ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες, στην οποία θα συμμετέχουν νομάρχες, δήμαρχοι κι άλλοι εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ:
Να, γιατί οι αγρότες είναι στους δρόμους

Η φτώχεια και τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου, μαζί με τις πολιτικές που οδηγούν στο μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών, είναι οι κύριοι λόγοι, οι οποίοι οδηγούν τους αγρότες στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα

Επί μία βδομάδα τώρα χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα βρίσκονται στους δρόμους. Δεκάδες μπλόκα με τρακτέρ έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών και πολλές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται μέσα σε πόλεις. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Γιατί κινητοποιείται, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αγροτικός κόσμος; Τι ωθεί τους χωρικούς να ξημεροβραδιάζονται στους δρόμους, μέσα στο κρύο και την υγρασία:

Η απάντηση που θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, δεν απευθύνεται τόσο προς τους κατοίκους της υπαίθρου. Αυτοί, λίγο - πολύ γνωρίζουν το «γιατί», καθώς ζουν κοντά στους ξωμάχους. Περισσότερο απευθύνεται προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας και των άλλων μεγαλουπόλεων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον αγροτικό κόσμο - άλλωστε, μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης μεσολαβούν οι έμποροι - κι επομένως δε γνωρίζουν τι, πώς και γιατί τον απασχολεί και τον ταλανίζει. Και, βεβαίως, απευθυνόμαστε σ' εκείνους, που ρωτούν καλόπιστα για να μάθουν και όχι σ' αυτούς που ρωτούν υποκριτικά και κατηγορούν εκ των προτέρων. Ούτε, φυσικά, προς κάποιους που δε θέλουν να μάθουν, επειδή θεωρούν ότι δεν τους ενδιαφέρει το θέμα.

Συνθήκες φτώχειας

Ο πρώτος λόγος που η αγροτιά βρίσκεται στους δρόμους - όχι μόνον τώρα, αλλά επί έξι συνεχή χρόνια - είναι επειδή υποφέρει οικονομικά και, εν πολλοίς, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Ολοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας ζει σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και μεγάλα στρώματα της αγροτιάς σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.


Για τούτο ευθύνεται το γεγονός ότι το εισόδημα των μικρών και μεσαίων αγροτών - αποτελούν το 90% και άνω του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας, αφού ο μέσος αγροτικός κλήρος είναι 45 στρέμματα - είναι πολύ χαμηλό, υπολογίζεται στο 65% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος στη χώρα μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών υποχρεώνεται να ζει με ετήσιο καθαρό αγροτικό εισόδημα, που κυμαίνεται από 1.000.000 μέχρι 2.000.000 δρχ. και σ' αυτό προστίθεται λίγο ακόμα - κοντά στο 25% του συνολικού - που προέρχεται από εξωγεωργική απασχόληση, όπως από μερικά μεροκάματα το μήνα στην οικοδομή, ή αλλού, από τα έσοδα ενός καφενείου, ή μιας μικρής βιοτεχνίας στο χωριό κ.ά.

Υπολογίζεται ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων κι εφόσον δεν προκύψουν αντίξοες καιρικές και άλλου είδους συνθήκες, κάθε στρέμμα με τις γνωστές «εκτατικές» καλλιέργειες - στάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα κ.ά. - αφήνει κέρδος από 20.000 μέχρι 40.000 δραχμές, χωρίς στο κόστος παραγωγής να περιλαμβάνονται και τα μεροκάματα του συνόλου της αγροτικής οικογένειας.

Πολύ χειρότερα, από οικονομική άποψη, ζουν οι συνταξιούχοι αγρότες, καθώς 480.000 απ' αυτούς παίρνουν το εξευτελιστικό βοήθημα των 51.500 δραχμών το μήνα και οι υπόλοιποι 200.000, που πλήρωσαν αδρά στον ΟΓΑ, παίρνουν σύνταξη από 60.000 μέχρι 80.000 δραχμές το μήνα.


Απόδειξη της φτώχειας που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο αποτελεί το στοιχείο, που δείχνει ότι το 30% και πλέον των αγροτών αδυνατούν μόνιμα, ή προσωρινά να πληρώσουν τις δόσεις των χρεών τους στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία, βεβαίως, αφού, πρώτα, τους «ξεφλουδίζει» με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια, στο τέλος προχωρεί σε πλειστηριασμούς των χωραφιών και των σπιτιών τους.

Η οικονομική κατάσταση των αγροτών επιδεινώνεται στο έπακρο, αν η παραγωγή πληγεί από κακοκαιρία - κι αυτό γίνεται συχνά, αφού «το χωράφι είναι ξεσκέπαστο μαγαζί» - καθώς τότε κινδυνεύει να μείνει χωρίς εισόδημα. Κι αυτό, επειδή, παρά το γεγονός ότι πληρώνει αδρά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ποτέ δεν αποζημιώνεται έγκαιρα και δίκαια, αλλά πάντα με μεγάλη καθυστέρηση και με «ψίχουλα». Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και οι πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

40 δρχ. το στάρι - 350 το ψωμί

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας είναι τόσο χαμηλό; Μιλώντας με οικονομικούς όρους, θα πρέπει να πούμε πως η κύρια αιτία είναι το ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές σε σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής τους. Με άλλα λόγια, ο αγρότης ξοδεύει πάρα πολλά για την καλλιέργεια και εισπράττει, συγκριτικά, λίγα από την πώληση των προϊόντων.

Η τιμή, στην οποία πουλάει τα προϊόντα του ο αγρότης είναι, πράγματι, μικρή κι ας μην ξεγελαστεί κανείς από τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα, ή στα σούπερ μάρκετ, αφού ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή καταναλωτή υπάρχει τεράστια διαφορά. Μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ο αγρότης πουλάει 40 - 45 δραχμές το κιλό το στάρι και ο καταναλωτής αγοράζει 300 - 350 δραχμές το ψωμί. Τα αχλάδια ο παραγωγός τα διαθέτει στην τιμή των 70 δραχμών το κιλό και ο καταναλωτής τα αγοράζει 300 δραχμές το κιλό. Ο αγελαδοτρόφος πουλάει το γάλα 120 - 180 δραχμές το κιλό και ο καταναλωτής το αγοράζει 350 - 400 δρχ. το κιλό. Το ίδιο συμβαίνει για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

Κερδισμένοι από όλη αυτήν την υπόθεση είναι, βεβαίως, οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος, που, επιβάλλοντας 8% Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), στην πώληση των αγροτικών προϊόντων, γεμίζει τα «συρτάρια» του, για να χρηματοδοτήσει μετά, όχι, φυσικά, τους φτωχούς αγρότες, αλλά τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα κιλό αχλάδια ο παραγωγός πληρώνεται 70 δραχμές, το κράτος παίρνει 24 δρχ. από το ΦΠΑ και ο έμπορος 106 δρχ.

Τεράστιο κόστος παραγωγής

Αλλά, όπως προαναφέραμε, δεν είναι μόνον μικρή ή χαμηλή, είναι και υψηλό το κόστος παραγωγής. Τα μεγάλα έξοδα των αγροτών αφορούν, κυρίως, στην αγορά σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, καυσίμων, αλλά και μηχανημάτων κ.ά., τα οποία είναι πανάκριβα και συνεχώς ανατιμώνται, λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας που επικρατεί στην «ελεύθερη» αγορά, από όπου ο παραγωγός προμηθεύεται τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αφού οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, έτσι όπως λειτουργούν, αδυνατούν και δε θέλουν να παρέμβουν αποτελεσματικά στην αγορά υπέρ των αγροτικών συμφερόντων.

Το κόστος παραγωγής επιβαρύνει, επίσης, η ανυπαρξία έργων υποδομής στη γεωργία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, που είναι αναγκαία - χωρίς νερό δεν μπορούν να αναπτυχθούν ποσοτικά και ποιοτικά οι καλλιέργειες - αλλά δεν κατασκευάζονται, εκτός των άλλων και γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλει την παραγωγική ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Πολιτική ξεκληρίσματος

Φυσικά, γι' αυτήν την κατάσταση, που χρόνια τώρα βασανίζει τον αγροτικό κόσμο, ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι είναι αυτή η πολιτική, που «κρατάει» χαμηλά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων - με κανονισμούς κι άλλα μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - κι ανεβάζει το κόστος παραγωγής, αφήνοντας ασύδοτη την κερδοσκοπία στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων, διαλύοντας τους συνεταιρισμούς και μειώνοντας τις παραγωγικές επενδύσεις στη γεωργία. Είναι αυτή η πολιτική, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς - στα 10 τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωράφι τους - ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού, από 18% που είναι σήμερα, στο 7% και η παράδοση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία.

Αλλά οι αγρότες που ξεκληρίζονται από τη γη τους και φεύγουν από τα χωριά, φτάνουν στις μεγαλουπόλεις, μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ την τεράστια ουρά της ανεργίας και προσθέτοντας κι άλλα προβλήματα στην, ήδη, πολύ επιβαρυμένη ζωή στα αστικά κέντρα. Κι απ' αυτή, λοιπόν, την άποψη, η πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς πλήττει και τους κατοίκους των πόλεων κι, επομένως, ουδείς δικαιούται να ισχυρίζεται ότι το αγροτικό πρόβλημα δεν τον ενδιαφέρει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ρεπορτάζ:

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ - Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ελένη ΤΖΙΒΡΑ - Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ε, ρε, ματσούκι που τους χρειάζεται!

Μαχητές από το μπλόκο των Τεμπών μιλούν στο «Ρ»

«Τούτο δω το μπλόκο είναι η κραυγή απόγνωσης, αλλά και δύναμης μαζί, των αγροτών. Ενα κομμάτι γης μας άφησαν οι πατεράδες μας και κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Ναι, αυτό θέλουνε να κάνουν, να φέρουνε πίσω τους τσιφλικάδες. Ε, δε θα τους περάσει...».

Γύρω από μια φωτιά, να «σπάει» τη βραδινή υγρασία της κοιλάδας των Τεμπών, μια παρέα αγροτών από χωριά της επαρχίας Τυρνάβου, δέχεται να κάτσει ανάμεσά τους το κλιμάκιο του «Ρ» για να του πουν όλα αυτά που «τα κανάλια δε δείχνουνε ποτέ». Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε τη συνομιλία μας ο Γιώργος Πολύζος και συνέχισε:

«Κανένας δε με υποκίνησε να έρθω εδώ, κανένας άλλος εκτός από τα προβλήματα που βιώνω καθημερινά εγώ και η οικογένειά μου. Εγώ και όλοι οι άλλοι σαν εμένα που πληρώνουμε τα χρέη στην τράπεζα και αυτά αντί να λιγοστεύουν πληθαίνουν, υποκινούμε τη Συντονιστική Επιτροπή να δώσει το σύνθημα της "εξόδου" στην Εθνική».

«Να γράψεις ότι οι αγρότες βαρέθηκαν τα ψέματα της κυβέρνησης, δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν άλλο», συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Παπράς, με το πρόσωπό του να αγριεύει περισσότερο από το φεγγοβόλημα της φωτιάς και ο χειμαρρώδης θεσσαλικός του λόγος με δυσκολία να καταγράφεται από το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι: «Θα μας πουν επιτέλους πότε θα μας αποζημιώσουν για τις καταστροφές που πάθαμε από την κακοκαιρία; Τα αμπέλια μου "κάηκαν" εντελώς, με δανεικά θα ζήσω την οικογένειά μου; Και μετά ξέρεις τι θα γίνει; Θα δώσω και το χωράφι μου για να μην πάω φυλακή».

Ε, ρε, ματσούκι που θέλουνε!

«Κι άλλα θες να πάρεις;» ρωτάει το συνάδελφό του ο Στ. Αρζομενίδης, με μια ειρωνεία που τσακίζει κόκαλα, «δε βαρέθηκες να μετράς όλα αυτά τα τρισ. που μας δίνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση;». Στηρίζει το κεφάλι του με τα δύο χέρια και κοιτώντας τη φωτιά, περισσότερο μονολογεί, παρά μιλάει στο δημοσιογράφο: «Ε, ρε, ματσούκι που θέλουνε...».

Καθημερινά, τα μπλόκα των αγροτών ενισχύονται με νέες δυνάμεις
Καθημερινά, τα μπλόκα των αγροτών ενισχύονται με νέες δυνάμεις
«Και τι θα γίνει με το βαμβάκι;» αναρωτιέται ο Γιώργος Μίσσιος, «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος στις πόλεις ότι αν πέσει κάτω από τις 310 δραχμές η τιμή του, τότε θα εξοντωθούμε. Μας λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τώρα ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εντάξει, τους λέμε εμείς, όμως πάρτε μέτρα, σαν ελληνική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κανονισμού. Ούτε αυτό όμως κάνουν. Μα, γίνεται να το δεχτούμε; Νομίζει η κυβέρνηση ότι θα μας ξεκληρίσει και μεις θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια;».

Οχι ξανά κολίγοι

«Η κυβέρνηση μπορεί να μας θεωρεί "χαζούς", όμως δεν είμαστε τόσο χαζοί για να μη θυμόμαστε τις υποσχέσεις που μας δίνει όλα αυτά τα χρόνια» λέει ο Δ. Καλαμπόκας και συνεχίζει: «Για τι απ' όλα να μιλήσουμε; Για τα αρδευτικά έργα; Αυτός ο άγιος τόπος έχει και βροχές και χιόνια, όμως ο κάμπος στερεύει. Βάζουν τους αγρότες του ενός νομού να τσακώνονται με τους αγρότες του άλλου νομού για το νερό που η φύση μας το δίνει για όλους. Να μιλήσουμε για το "πάγωμα" των δανείων σ' αυτούς που έπαθαν καταστροφές από την κακοκαιρία, που δε γίνεται; Ούτε αποζημιώσεις που να μας καλύπτουν δίνουν και τα χρέη τα αφήνουν να "τρέχουν". Και φαντάσου να πάρει ο ιδιώτης την Αγροτική Τράπεζα... Είμαστε υπερβολικοί, όταν λέμε ότι θα γίνουμε "κολίγοι" ξανά;».

Η ερώτηση του δημοσιογράφου «και μέχρι πού θα το πάτε το "πράγμα";» απαντιέται ως εξής: «Μέχρι εκεί που πάει κι ακόμα παραπέρα. Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο πολλά τα τρακτέρ που βρίσκονται εδώ και πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι αν δε δώσει λύσεις, τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα γι' αυτήν».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα

Από το μπλόκο στον Εύηνο

Eurokinissi

Από το μπλόκο στον Εύηνο
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας την κλιμάκωση του αγώνα τους, μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που συρρικνώνει κάθε χρόνο το εισόδημα των αγροτών και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οι αγρότες, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει και συκοφαντήσει τους αγώνες τους, με στόχο την απόκρυψη των αιτιών που τους οδήγησαν στη μάχη για την επιβίωσή τους, έδειξαν με τον ενωμένο αγώνα τους πως δεν κάμπτονται. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών - παναγροτικών κινητοποιήσεων μπήκε σε εφαρμογή η «φάμπρικα» της τρομοκράτησης των αγροτών, καθώς τα «αρμόδια αστυνομικά όργανα» επέδωσαν κλήσεις σε αγωνιστές αγρότες από την Αχαΐα και Ηλεία για να παρουσιαστούν στα δικαστήρια τους προσεχείς μήνες.

Παρά τις βρώμικες τακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το σκηνικό στο μέτωπο των κινητοποιήσεων έχει διαμορφωθεί πολύ διαφορετικό από ό,τι περίμενε η κυβέρνηση.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα παραμένουν παραταγμένοι στη γέφυρα του Εύηνου κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου για πέμπτη ημέρα, ενώ προχωρούν καθημερινά σε ωριαίο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για κλιμάκωση του αγώνα, σε περίπτωση που συνεχίσει να εθελοτυφλεί στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Στην Ηλεία, οι αγρότες μετά τη διήμερη παραμονή τους στο Λατίφι της Αμαλιάδας, απαντούν με νέο μπλόκο σήμερα Κυριακή στις 11 π.μ. στη θέση Τζαμί, στην Πηνεία, μετά από απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Στη Μεσσηνία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών συνεδριάζει σήμερα Κυριακή στις 7 μ.μ. στη Γλυφάδα Πυλίας, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα.

Παράλληλα, στις υπόλοιπες περιοχές του Μοριά συνεχίζονται οι περιοδείες και εξορμήσεις από τα αγροτικά στελέχη, με στόχο την πλήρη ετοιμότητα των αγροτών για κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους.

Η καρδιά μας στα μπλόκα

Ρεπορτάζ του «Ρ» στα «μετόπισθεν», στα χωριά όπου βρίσκονται οι «εφεδρείες» των μαχητών της αγροτιάς

Συζήτηση στο καφενείο στο Αργυροπούλι Τυρνάβου
Συζήτηση στο καφενείο στο Αργυροπούλι Τυρνάβου
Οργή για τα στημένα παιχνίδια που παίζονται εδώ και δεκαετίες στις πλάτες τους. Απόγνωση για τις «τσέπες που παραμένουν άδειες» και τις νέες στερήσεις που έρχονται. Αγωνία για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Αποφασιστικότητα και «τσαμπουκάς» για τούτο τον αγώνα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συναισθήματα που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα στα αγροτοχώρια της Θεσσαλίας, που πυροδοτούν την καρδιά όσων μένουν στα μετόπισθεν. Οχι μόνο των συζύγων, των μανάδων και των παιδιών των μαχητών της αγροτιάς που «φυλάνε Θερμοπύλες» στα Τέμπη. Αλλά και μη αγροτών, που ζουν στα χωριά, εργατών, μικρεμπόρων, βιοτεχνών, καθηγητών.

Η κουβέντα, που είχαμε με συγχωριανούς των αγωνιστών των μπλόκων, μαρτυρά ότι και οι δικές τους καρδιές χτυπούν στο ρυθμό του αγώνα. Και κάθε λέξη τους, κάθε έκφραση του προσώπου, αφοπλίζει το οπλοστάσιο των κυβερνητικών επιχειρημάτων.

Κάνουν «κράτει» στη ζωή!

Στον Τύρναβο, στο Αργυροπούλι, στον Αμπελώνα, η φτώχεια διάχυτη, η ζωή στερημένη, η οικονομική ζωή, σχεδόν, «παράλυτη». Οι επιπτώσεις από την πενιχρή οικονομική κατάσταση των αγροτών - που την κάνουν ακόμα χειρότερη οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, ιδιαίτερα στ' αμπέλια, στα ελαιόδεντρα, αλλά και σε άλλες πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες - είναι φανερές και αλυσιδωτές.

Να κλείσουμε ντιπ τους δρόμους, λέει η Μαρία Σκουλαρίκη
Να κλείσουμε ντιπ τους δρόμους, λέει η Μαρία Σκουλαρίκη
Στον Τύρναβο, συναντάμε την Μαρία Τέλιου. Ο λόγος της, οργισμένος και καταγγελτικός: «Ζούμε σ' ένα δωμάτιο τέσσερα άτομα. Πάμε απ' το κακό στο χειρότερο. Είναι πολύ δύσκολα. Ολο το χρόνο δουλεύουμε και λεφτά δεν έχουμε. Κάνουμε "κράτει" σε όλα». Κι εξηγεί: «Με τη φετινή κακοκαιρία, τα αμπέλια, αλλά και όλες οι καλλιέργειες "πάγωσαν". Για να αγοράσουμε αυτά τα χωράφια, οι περισσότεροι πήραμε δάνεια. Τώρα τα πράγματα ζορίζουν περισσότερο. Δεν έχουμε να δώσουμε και τις δόσεις για το δάνειο... Από την κυβέρνηση δεν περιμένουμε τίποτα, θα μας δώσει ψίχουλα για αποζημίωση. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Και τότε που είχαν καταστραφεί οι καλλιέργειες από το χαλάζι, πάλι κουτσουρεμένη αποζημίωση πήραμε κι αυτά τον πρώτο χρόνο, λες και τον επόμενο είχαμε παραγωγή». Και καταλήγει: «Δεν έχουμε άλλη λύση. Αν δεν πάνε οι άντρες μας στα μπλόκα, δε θα μπορέσουμε "να πάρουμε τα πάνω μας". Αναγκαστικά κάνουμε τα μπλόκα, όσο υπάρχει φτώχεια, όσο υπάρχουν δρόμοι...».

«Να τους κλείσουν "ντιπ" τους δρόμους»

Σ' ένα δωματιάκι ζει η Τυρναβίτισσα Χρυσούλα Παπρά, συνταξιούχος του ΟΓΑ. «Παλιότερα - λέει - ζούσαμε. Δουλεύαμε με όρεξη, όλα ήταν αλλιώς, κάπως καλύτερα. Αυτό το σπίτι με δύο δωμάτια το βρήκα από την πεθερά μου και έτσι έχει μείνει τόσα χρόνια. Πού να βρεθούν λεφτά για να το φτιάξουμε; Τα παιδιά μου τα περνάνε δύσκολα κι αυτά. Ο γιος μου βρίσκεται στα μπλόκα. Ποια άλλη επιλογή έχει;».

Μόνη, με μια αγροτική σύνταξη των 46 χιλιάδων δραχμών, ζει και η Μαρία Σκουλαρίκη. Μιλάει με παράπονο, αλλά και με αποφασιστικότητα: «Ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήρθε 20 χιλιάδες, για το πετρέλαιο χρειάζομαι άλλες 36. Αντε να τα φέρεις βόλτα. Η καρδιά μου το ξέρει, πώς τα βγάζω πέρα. Αλλά ποιος μας ακούει; Να τους κλείσουν ντιπ τους δρόμους. Μόνο έτσι μας δίνουν σημασία»!

«Δεν έχουν οι αγρότες, δεν έχουμε κι εμείς»

Τάσος Μπίλιος: Εχουν κάτσει όλες οι δουλιές...
Τάσος Μπίλιος: Εχουν κάτσει όλες οι δουλιές...
Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης φεύγει από τους τοίχους των αγροτικών νοικοκυριών κι απλώνεται σ' όλο το χωριό.

Ο Στέλιος Χατζηκράχτης δουλεύει σε φροντιστήριο και τονίζει: «Υπάρχει μια ανησυχία στα παιδιά. Τι γίνεται, πού πάει η κατάσταση; Συνειδητοποιούν τις δυσκολίες. Οι γονείς, απ' την άλλη, καθυστερούν τις πληρωμές στο φροντιστήριο, κρατούν μια "πισινή" για τα έξοδα που θα έχουν τους επόμενους μήνες. Προσπαθούν να κρατήσουν το σχοινί παραπίσω. Είναι μια αγροτική περιοχή και είναι λογικό να υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και ακόμη δεν έχει φανεί το μέγεθός τους».

«Η δουλιά έχει "καθίσει" πάρα πολύ, παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων», λέει ο Τάσος Μπίλιος, έμπορος και συνεχίζει: «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στο πλευρό των αγροτών. Δεν έχουν αυτοί, δεν έχουμε κι εμείς...».

«Μυρίζει» ολική καταστροφή

Η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και στο Αργυροπούλι. Οι μισοί από τους αγρότες του χωριού έχουν ήδη πάρει το δρόμο για τα Τέμπη, άλλοι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και κάποιοι παραμένουν «αγκυροβολημένοι» στα χωράφια τους, όμηροι κυβερνητικών ρουσφετιών και υποσχέσεων.

«Είναι άνθρωποι που φοβούνται ότι θα τους κόψουν την πρόωρη σύνταξη που έχουν πάρει. Αλλους τους κρατάει "ομήρους" η κυβέρνηση με κάποιο τρόπο. Ομως, οι καρδιές όλων είναι κοντά σ' αυτούς που είχαν τη μαγκιά να πάρουν το τρακτέρ και να πάνε στα μπλόκα. Γι' αυτούς που έμειναν πίσω, είναι θέμα χρόνου. Το μαχαίρι πλησιάζει στο κόκαλο και η άγκυρα θα βγει», μας λέει ένας αμπελοπαραγωγός, φεύγοντας για τα Τέμπη.

Συζητώντας με την Μαρία Τέλιου και την Χρυσούλα Πάπρα
Συζητώντας με την Μαρία Τέλιου και την Χρυσούλα Πάπρα
«Από τα 15 μου, είμαι αγρότης. Τόσα χρόνια κόβουν το ένα, κόβουν το άλλο, στο τέλος θα τα κόψουν όλα. Αυτά θα τα βρουν μπροστά και τα παιδιά μας. Μας έχουν κάψει», συμπληρώνει ο Μιχάλης Τέγος, καπνοπαραγωγός.

Ο Γιώργος Κόκορας, ιδιοκτήτης καφενείου, περιγράφει με το δικό του τρόπο την κατάσταση: «Οι νέοι στο χωριό βγαίνουν μια στο τόσο και δίνουν 300 δραχμές για έναν ελληνικό καφέ. Οταν έχουν οι αγρότες λεφτά, δουλεύουμε κι εμείς. Ομως, το πράγμα "μυρίζει" ολική καταστροφή. Ολοι έχουμε θείους, ξαδέλφια, πατεράδες αγρότες και ξέρουμε τα δύσκολα από πρώτο χέρι. Είναι φυσικό και καθήκον μας να ταχθούμε στο πλευρό τους».

«Μιλάμε για ολική καταστροφή», λέει η Βαγγελιώ Παπανικολάου, αγρότισσα από τον Αμπελώνα. «Η κατάσταση ήταν χάλια και τώρα με την κακοκαιρία ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Τα έξοδα είναι πολλά, μόνο για το φροντιστήριο των παιδιών χρειαζόμαστε 300.000 δραχμές κάθε μήνα. Πού θα τα βρούμε τόσα λεφτά; Δεν έχουμε πεινάσει ακόμα, αλλά πλησιάζει κι αυτό. Κι όταν η πείνα σε απειλεί πού αλλού θα την πολεμήσεις; Μόνο στο δρόμο κι όσο αντέξουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ