Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα

Τηλέφωνα και άλλοι τρόποι επικοινωνίας

Το κεντρικό Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα εξής:

Γραμματεία - Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 330.241 - 210 3301.464 - 210 3301.106

Ετεροδημότες: 210 3822.778 - 210 3822.375 - 210 3822.655 - 210 3822.714

FAX εκλογικού κέντρου: 210 3301.474

Διεύθυνση e mail:ekkke@otenet.gr

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για αύριο Τετάρτη, 16 Σεπτέμβρη, είναι το εξής:

  • Στις 11 π.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση ναυτεργατών στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1οςόροφος).
  • Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών, στον πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Πειραιώς - απέναντι από την «Ελαΐς»).
Προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Πλημμύρισε» η Νομική

Σε παναθηναϊκή σύσκεψη υποψηφίων με την ΠΚΣ μίλησε το Σάββατο ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάμεστη η αίθουσα της Νομικής
Κατάμεστη η αίθουσα της Νομικής
«Ούτε μια ώρα χαμένη, ούτε ένα λεπτό χαμένο. Ολοι στη μάχη»! Με την πεποίθηση ότι η κάλπη μπορεί και πρέπει να βγάλει δυνατό ΚΚΕ, εγγύηση για να δυναμώσει η πάλη του ίδιου του λαού και της νεολαίας, έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου Παναθηναϊκή Σύσκεψη φοιτητών που ήταν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στις περασμένες φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αίθουσα «Οικονομίδου» της Νομικής Σχολής αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες νέους και νέες που συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και που με ενθουσιασμό σχεδίαζαν, συζητώντας στα «πηγαδάκια» μετά το τέλος της, το πώς θα οργανώσουν με αποφασιστικότητα την εκλογική μάχη, αρχής γενομένης από το ίδιο κιόλας βράδυ.

Σε πανστρατιά όλων των νέων που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ κάλεσε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, σε αντίστοιχη πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε η ΚΝΕ χτες στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύσκεψη υποψηφίων της ΠΚΣ διοργανώνει σήμερα Τετάρτη το ΝΣ ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ. στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Θόλος). Θα μιλήσει ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σήμερα στο δελτίο του «ΑLTER»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συζητήσει για τις εκλογές στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, με το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σήμερα Τρίτη 15 Σεπτέμβρη.

ΚΝΕ
Μεγάλη συγκέντρωση στο Θησείο

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες έχουν ριχτεί στη μάχη ώστε να φτάσει πλατιά στη νεολαία το κάλεσμα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Λεκανοπέδιο δίνουν όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να είναι πραγματικά μαζική και μεγάλη η συγκέντρωση νεολαίας που διοργανώνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα, στο Θησείο. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η εκδήλωση περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία από το ιταλικό συγκρότημα Banda Bassotti (Μπάντα Μπασότι). Θυμίζουμε ότι η ΚΝΕ έχει ανακοινώσει τη ματαίωση των εκδηλώσεων του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένες για τις 17-18-19 Σεπτέμβρη και επικεντρώνει τη δράση της στην προεκλογική μάχη. Καλεί σε πανστρατιά τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης, στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ με χιλιάδες νεανικές - ανυπότακτες ψήφους.

Με την αποχή δεν ιδρώνει το αυτί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στους εργαζόμενους της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους
Στις 4 του Οκτώβρη πρέπει ο λαός να μπορεί, αρχικά με την ψήφο του να σηματοδοτήσει την ικανότητά του να βάλει φρένο στη θύελλα μέτρων που έρχεται. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με δυνατό ΚΚΕ. Το παραπάνω κάλεσμα απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνομίλησε με εκπροσώπους του σωματείου των εργατών και συναντήθηκε με τη διεύθυνση του εργοστασίου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι «στις ευρωεκλογές έγινε κάτι διαφορετικό, αλλά δυστυχώς πήγε χαμένο. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, που ήτανε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, προτίμησαν να μην τους ψηφίσουν, για να τους προειδοποιήσουν. Και πήγαν στην αποχή. Βγήκε τίποτα; Είδατε τίποτα καλύτερο; Η ΝΔ, η οποία βγήκε δεύτερη και λογικά θα έπρεπε να προβληματιστεί, πήρε αντιλαϊκότατα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Και το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε το πρόγραμμά του», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Κυβέρνηση θα γίνει. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι να έχουν χάσει πολύ περισσότερα απ' ό,τι φαίνεται τα δύο κόμματα, όποιο κι αν νικήσει και όποιο κι αν χάσει. Δηλαδή, να έχουν χάσει εργατικές ψήφους, ψήφους από τη φτωχή αγροτιά και τα μικρομάγαζα», να έχουν χάσει πολλές ψήφους, γιατί δεν είναι μόνο τα ποσοστά που μετράνε. «Και οι ψήφοι αυτοί - υπογράμμισε - όχι να πάνε στην αποχή, στα λευκά και τα άκυρα, έτσι δεν ιδρώνουν αυτιά, μετά θα φέρουν ψυχολόγους να αναλύσουν την ψυχολογία του λαού... Αυτό που θα τους φοβίσει πραγματικά είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Γιατί προείπαμε τι θα γίνει και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Γιατί προβάλλαμε αντίσταση. Γιατί είμαστε μια διαφορετική φωνή, που, αν δεν υπήρχε, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι είναι τώρα η χειραγώγηση και η μοιρολατρία. Γιατί, η δυσκολία που έχουν να αλλάξουν πρόσωπα στη διακυβέρνηση δεν είναι μόνο δική τους δυσκολία, είναι αντανάκλαση και της δύναμης που μπορεί να δοθεί στο κίνημα. Γιατί το κίνημα δεν πρόκειται ποτέ να νικήσει, αν δεν αδυνατίζει τον αντίπαλο.

Να ξεκαθαρίσουμε: Εμείς δε θέλουμε να αδυνατίσει ο αντίπαλος από την κλοτσοπατινάδα που κάνουν μεταξύ τους. Αλλά, θέλουμε να αδυνατίσει από ριζοσπαστική λαϊκή σκοπιά, ακριβώς για να ξεκαθαρίζεται το έδαφος από ιδέες αντιδραστικές, ρατσιστικές, άγριες. Διότι το αδυνάτισμα του συστήματος πρέπει να γίνει με το δυνάμωμα του κινήματος, για να αρχίσει να υπάρχει δραστική λύση. Στις 4 του Οκτώβρη πρέπει ο λαός να μπορεί, αρχικά με την ψήφο του, να σηματοδοτήσει την ικανότητά του να βάλει φρένο στη θύελλα μέτρων που έρχεται», υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ MEGA
Για να φοβηθούν το λαό, πρέπει το ΚΚΕ να βγει πιο δυνατό

Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Να αρχίσω με μια απορία που έχω; Αν ήταν στο χέρι σας, τι θα προτιμούσατε; Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση ΝΔ; Τους θεωρείτε ίδιους; Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ τους:

-- Δε θα σας απαντήσω τι επιθυμούμε, γιατί αυτό που επιθυμούμε θα είναι έργο σοβαρών διεργασιών και ανακατατάξεων μέσα στο λαό. Αυτό που επιθυμούμε είναι στις 4 Οκτώβρη το βράδυ, τα δύο κόμματα να έχουν απώλειες. Κερδίζει το ΠΑΣΟΚ; Να πανηγυρίζει, αλλά μέσα του να καταλαβαίνει ότι η νίκη του είναι πύρρειος, γιατί έχει χάσει πολλές δυνάμεις. Χαίρεται η ΝΔ γιατί, αντί για πέντε, έχει τέσσερις μονάδες διαφορά; Μέσα της να αισθάνεται ότι έχασε πολύ περισσότερες δυνάμεις, από ό,τι περίμενε. Και αυτό που έχει σημασία είναι να χάσουν από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, από τη φτωχή αγροτιά, από τους μικρούς επιχειρηματίες - τα ανώτερα, τα μεσαία στρώματα θα διαλέξουν έναν από τους δύο. Και να έχει δυναμώσει ο πραγματικός αντίπαλος, το ΚΚΕ. Αντίπαλος με την εξής έννοια: Οχι ένας αντίπαλος που μπορεί να τους αφαιρέσει μόνο έδρες, αλλά ένας αντίπαλος που μπορεί να τους αφαιρέσει πολιτική ουσία.


-- ...που μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις τους ας πούμε..

-- ...που μπορεί να επηρεάζει τη λαϊκή αντεπίθεση, τη δύναμη του λαού. Εμείς δε θα πούμε ότι, άμα μπούμε μέσα στη Βουλή, θα βγάλουμε τίποτα ρητορικούς λόγους και θα μας φοβηθούν. Αυτό που έχει σημασία είναι να φοβηθούν το λαό. Για να φοβηθούν το λαό, στην κάλπη τουλάχιστον, πρέπει το ΚΚΕ να βγει πιο δυνατό.

Υπάρχει άλλος δρόμος

-- Ακούσατε τον κ. Καραμανλή στην Εκθεση. Είπε πάγωμα μισθών, πάγωμα ημερομισθίων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κόψιμο υπερωριών κλπ. Πήγε ο Παπανδρέου, είπε πάνω από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις. Κάτι δεν είναι; Πώς λέτε ότι είναι ίδιοι; Οι δύο πολιτικές;

-- Καταρχήν αυτό το έργο, το απερχόμενο κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση και το επόμενο να διαγκωνίζονται στις εξαγγελίες, το έχουμε δει και παλιότερα, σε κάθε εκλογική μάχη. Αλίμονο. Πολύ περισσότερο, τα κόμματα που έχουν την ίδια στρατηγική, πρέπει να βρουν εκείνα τα σημεία που δημιουργούν στο λαό την εντύπωση ότι έχουν ουσιαστικές διαφορές. Θυμάστε το 2004; Ολη η φαγωμάρα είχε γίνει με τις αγροτικές συντάξεις. Το 2007, στο επίκεντρο ήταν οι συμβασιούχοι. Βρίσκουν ορισμένα σημεία στα οποία πρέπει να αναδείξουν τις διαφορές, για να πούνε στον κόσμο το εξής: «Δεν έχεις μέλλον, ανάμεσα σε εμάς τους δύο θα διαλέξεις. Σύγκρινε λοιπόν τις εξαγγελίες». Να σας πω - και το λέω ειλικρινά, μου έκανε τρομερή εντύπωση αυτό, γιατί στις προηγούμενες εκλογικές μάχες φαινομενικά είχανε μεγαλύτερες διαφορές στις εξαγγελίες - ποτέ άλλοτε σε εκλογική μάχη δεν ήταν οι εξαγγελίες τους τόσο ίδιες και τόσο πενιχρές, έστω σημειολογικά, έστω στην εξωτερική τους μορφή. Και αυτό εξηγείται. Είναι η κρίση, είναι η δέσμευσή τους στη συνθήκη της Λισαβόνας, είναι η δέσμευσή τους στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

Να πω συγκεκριμένα: Τι διαφορά έχει ανάμεσα στο πάγωμα των μισθών και ανάμεσα στις αυξήσεις, που στην ουσία είναι ούτε μια δόση καφέ την ημέρα; Δηλαδή, 30 με 40 λεπτά την ημέρα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, κι αν πείσει τον ιδιωτικό τομέα, θα το κάνει αυτό στο σύνολό του. Δεν έχει διαφορά. Δε θα έπρεπε να ψάξει να βρει μια διαφορά; Η ΝΔ διάλεξε και πιστεύω ότι τη μελέτησε την τακτική της...

-- ...εντάξει, είπε όμως ότι θα δώσει κι ένα επίδομα...

-- Επίδομα αλληλεγγύης. Το έχει τάξει και η ΝΔ. Εκείνα τα επιδόματα «να δώσουμε 200 ευρώ το χρόνο στους εξαθλιωμένους για τη θέρμανση». Μα είναι αστεία...

-- Δε γίνεται τίποτα....

-- Λοιπόν, τέλειωσε. Δεν μπορεί ο λαός - και μάλιστα με προεκλογικές εξαγγελίες - να διαλέξει ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο. Πρέπει να σκεφτεί το εξής πράγμα...

-- Συγγνώμη, εσάς δε σας κοστίζει τίποτα, δώστε μισθούς 1.500 ευρώ, συντάξεις 1.500 ευρώ. Είσαστε έξω από το χορό, αυτός είναι ο αντίλογος σε σας.

-- Αν οι προτάσεις του ΚΚΕ περιορίζονταν σε ρητορεία μέσα στη Βουλή, πολύ καλά θα έκανε ο κόσμος να πει «και τι σου κοστίζει εσένα και γιατί δεν το κάνεις 1.500 και γιατί δε λες 2.000 ευρώ». Οπως ξέρετε, η δικιά μας η αντίθεση και η ουσία της αντίθεσης δεν εξαντλείται στους πύρινους λόγους της Βουλής. Μάλιστα, πολλές φορές ως προς τον τόνο, είμαστε πιο ήπιοι στη Βουλή, γιατί ξέρουμε ότι δεν πρόκειται με τις φωνές μας να βάλουν μυαλό. Η ουσία όμως της αντιπολίτευσης του ΚΚΕ βρίσκεται μέσα στην κοινωνία. Και όχι μόνο γιατί προσπαθούμε να εμπνεύσουμε αγώνες ή να στηρίξουμε αγώνες. Κυρίως, γιατί αποκαλύπτουμε το εξής: Υπάρχει άλλος δρόμος. Θα σας πω τι είπε ο κ. Καραμανλής: «Η πολιτική μου θα είναι να δώσω όσα γίνεται περισσότερα στους επιχειρηματίες - στους ισχυρούς επιχειρηματίες, άντε και σε ένα τμήμα μεσαίων - για να εξασφαλίσω την κερδοφορία τους. Και αν καταδεχτούν, να δώσουν και κανένα ψίχουλο στους εργαζόμενους».

-- Το συνέδεσε με την ανεργία.

-- Το ίδιο ακριβώς είπε και ο κύριος Παπανδρέου, ότι «εγώ θα δώσω χρήμα για επενδύσεις, θα μειώσω τις ασφαλιστικές εισφορές, θα δώσω χρήματα για να πάρουν ανέργους». Αυτό το έργο παίζεται από τις αρχές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει την αποκάλυψη του ρόλου του

-- Η ΝΔ κυβερνούσε, δεν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Εσείς δείχνετε ότι αθωώνετε τη ΝΔ και βάζετε και το ΠΑΣΟΚ στο κάδρο.

-- Δηλαδή, όταν λέμε ότι είναι ίδιοι σημαίνει αθώωση της ΝΔ; Καμία αθώωση.

-- Λέει ότι είναι άδικο να τους κρίνετε με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, γιατί ο ένας κυβερνάει και ο άλλος δεν κυβερνάει. Ασε που λένε ότι όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, τα βάζατε μόνο με το ΠΑΣΟΚ ενώ όταν κυβερνούσε η ΝΔ...

-- Αυτά τα λέει το ΠΑΣΟΚ...

-- για το ότι τα λέει το ΠΑΣΟΚ, λέω εγώ.

-- Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει ένα πράγμα: Την αποκάλυψη. Γιατί έχουν την ίδια στρατηγική. Και η στρατηγική φαίνεται, καταρχήν στη στάση των φιλελεύθερων κομμάτων και της σοσιαλδημοκρατίας, στις αποφάσεις της ΕΕ και ότι αυτά τροχιοδρομούνται στην Ελλάδα, όχι απλώς γιατί τα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς - μάλιστα τα έχουν ψηφίσει - αλλά και γιατί εκπροσωπούν και υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Σημειολογικές διαφορές, ή επιμέρους διαφορές τακτικής, μπορείτε να βρείτε. Και εφάπαξ φόρο μπορούν να βάλουν παραπάνω στο κεφάλαιο, λέω, αν θέλουν να μαζέψουν γρήγορα χρήματα. Αυτά μπορούν να γίνουν. Αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου χτες, είναι η πολιτική της ΕΕ. Ηταν και της ΝΔ.

-- Το ότι θα πάρει τον ΟΤΕ πίσω, το μάνατζμεντ της «Ολυμπιακής»...

-- Δεν είπε κάτι τέτοιο. Το μικτό σχήμα έχει δοκιμαστεί στην καπιταλιστική Ευρώπη, τις δεκαετίες του '70, του '80. Και θα σας πω το εξής: Να συγκρίνω με αυτό που έκαναν τα κόμματα εξουσίας πριν. Δε θα τα συγκρίνω με αυτά που λέει το ΚΚΕ. Καταρχήν, η κρατική παρέμβαση, η αύξηση της κρατικής παρέμβασης, θα γίνει στο έδαφος της απελευθέρωσης της αγοράς. Είναι άλλο πράγμα το κρατικό καπιταλιστικό μονοπώλιο της δεκαετίας του '70, του '80, όταν δεν υπήρχαν άλλοι παίκτες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, και άλλο τώρα. Επομένως, η κρατική παρέμβαση δεν πρόκειται να ανατρέψει την κυρίαρχη τάση. Θα γίνει με τους κανόνες της αγοράς, όπως γίνονταν και πριν υπάρξουν οι παίκτες. Οι εργασιακές σχέσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν. Να μας πει ο κ. Παπανδρέου. Οι εργολάβοι που υπάρχουν στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ και παντού, θα αλλάξουν; Θα τους καταργήσει; Θα υπάρχουν σταθερές εργασιακές σχέσεις; Θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς; Οχι! Και θα σας πω γιατί. Γιατί, θα πουν το εξής: Αν ακολουθήσουμε μια τέτοια πολιτική, θα βυθιστεί η δήθεν ελληνική ΔΕΗ και θα βυθιστεί από τον Ισπανό ανταγωνιστή ή από τον Γάλλο ανταγωνιστή και ενδεχομένως αύριο και από τον Αμερικανό ανταγωνιστή στην Ελλάδα ή τον Γερμανό. Επομένως, οι κανόνες θα είναι οι ίδιοι. Και μια συντηρητική κυβέρνηση θέλει την κρατική παρέμβαση. Ακριβώς για να ρυθμίσει σχέσεις ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια, στην ελληνική αγορά, ή στην ισπανική, ή, ή... Μάλιστα, τώρα οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κρατούσαν ακόμη μεγαλύτερο κρατικό μερίδιο. Αυτό δεν άλλαξε την κατάσταση.

-- Εντάξει, πρέπει να αλλάξεις ολόκληρο το σύστημα.

-- Μακάρι να μπορούσε μέσα από μια εκλογική μάχη, και δύο και τρεις, να είχαμε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας - ας αφήσουμε τι κοινωνία θα είναι αυτή - μια άλλη οργάνωση της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην εκλογική μάχη, ούτε στην επόμενη, στη μεθεπόμενη... Τι μπορεί όμως να γίνει; Πρώτον, να μη γίνει μια απ' τα ίδια. Δηλαδή στη συνείδηση των λαϊκών, των φτωχών στρωμάτων - δε μιλάμε για το σύνολο - να σηματοδοτηθεί ότι η εκλογική μάχη είναι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με βάση την πείρα και τα συμπεράσματα και τη θύελλα που έρχεται και που του την κρύβουν, να πει κανείς το εξής πράγμα: Εγώ θέλω αυτά τα δύο κόμματα να βγουν λαβωμένα. Κυβέρνηση θα έχουμε, αξιωματική αντιπολίτευση θα έχουμε.

Να παρέμβει ο λαός

-- Πώς θα βγει κυβέρνηση αν τα δυο κόμματα βγουν λαβωμένα;

-- Δεν υπάρχουν ακυβέρνητες πολιτείες. Πάρτε την Ιταλία πριν από λίγα χρόνια, όπου, όχι απλώς μπήκε ζήτημα πώς θα φτιαχτεί μια κυβέρνηση, αλλά διαλύθηκαν όλα τα παραδοσιακά κόμματα και μάλιστα ορισμένοι έφτασαν στο δικαστήριο ως άνθρωποι που λειτουργούσαν για τη μαφία. Σάπισε όλο το σύστημα, πέρασε ένα μεσοδιάστημα όπου γίνονται συχνά εκλογές στην Ιταλία. Δυστυχώς εκεί το ΚΚ Ιταλίας, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό το χώρο, δε θέλησε να αξιοποιήσει υπέρ του λαού την κρίση του συστήματος. Αφησε τα διάφορα κέντρα εξουσίας...

-- ..Ομως εκεί ισορρόπησε πιο συντηρητικά.

-- Ακριβώς αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα...

-- ...και κατέληξαν να έχουν τον Μπερλουσκόνι.

-- Ακριβώς αυτό το δίδαγμα πρέπει να βγει. Οτι, τα κόμματα, ας πούμε, που είναι ριζοσπαστικά, θέλουν να παίξουν ένα ριζοσπαστικό ρόλο, κινούνται για να ρυθμίσουν πώς θα μπαλώσει τις τρύπες του το σάπιο πολιτικό σύστημα και αρχίζουν να του βάζουν τσιρότα, στο όνομα να μην έχουμε εκλογές ή ο λαός να μην ταλαιπωρείται από εκλογές, τότε θα πάμε και στην Ελλάδα χειρότερα απ' τον Μπερλουσκόνι. Εμείς λέμε να παρέμβει ο λαός.

-- Εσείς απευθύνεστε σε ψηφοφόρους που δεν είναι στο ΚΚΕ, απευθύνεστε και σε άλλους προφανώς.

-- Να το προσδιορίσω αυτό. Δεν απευθυνόμαστε γενικώς σε πολίτες, γυναίκες και άντρες. Απευθυνόμαστε από ταξική πλευρά, στους εργατοϋπάλληλους που έχουν υποστεί δεινά την τελευταία 20ετία και δεν είναι σωστό ούτε να απομονώνουμε μια τετραετία του ΠΑΣΟΚ, μια τετραετία της ΝΔ. Στους μικροπαραγωγούς, μικροϊδιοκτήτες αγρότες και στα μικρομάγαζα.

-- Ολοι αυτοί δεν είναι ΚΚΕ, προσπαθείτε να τους πείσετε.

-- Βεβαίως. Και πολιτικά σε αυτούς οι οποίοι, π.χ. στις δημοσκοπήσεις που γίνονται - για να πάρω ένα πιο ορατό στοιχείο, γιατί έχουμε κι εμείς πολλά ορατά στη δράση μας - που λένε ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και ότι δεν περιμένουν μεγάλες διαφορές. Σε αυτόν λοιπόν τον κόσμο, που είναι μια μεγάλη μάζα - και δεν το λέω υποτιμητικά - τους λέμε το εξής: Αυτό που έχεις μυριστεί, αυτό που έχεις νιώσει στην πράξη, γιατί δεν το εκφράζεις στην κάλπη; Τι έχεις να χάσεις; Εχεις μόνο να κερδίσεις. Διαφορετικά, θα έχεις μια κυβέρνηση, θα έχεις ένα, ας πούμε, σταθερό πολιτικό σύστημα, το οποίο, όμως, πολιτικό σύστημα, θα έχει βγάλει και το εξής συμπέρασμα: Οτι στην κάλπη, το λαό, στο μεγαλύτερο μέρος του, τον βάζουμε στο τσεπάκι, δε φεύγει από το χώρο των δύο. Φοβάται το παραμύθι της ακυβερνησίας, φοβάται το παραμύθι της μη αυτοδυναμίας. Είναι ένας λαός ο οποίος σκέφτεται σωστά, αλλά τη δύναμή του δεν ξέρει να τη χρησιμοποιήσει.

Τι πρέπει να φοβούνται οι εργαζόμενοι

-- Δεν είναι ένα θέμα, το να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογές, εν μέσω οικονομικής κρίσης;

-- Πιο τραγικό δεν είναι να διαλέγεις ανάμεσα στο πάγωμα των μισθών και στα 30 λεπτά αύξηση; Πιο τραγικό δεν είναι να διαλέγεις μια πολιτική, που σου λέει, άκουσε να δεις, σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες εγώ θα τους δώσω όσα περισσότερα και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους θα κοιτάζω τα δημοσιονομικά μου; Δεν πρέπει να φοβάσαι αυτούς οι οποίοι χρόνο με το χρόνο σού αφαίρεσαν, όχι μόνο μισθούς, οι μισθοί φαίνονται - είναι η οικονομική πλευρά, σου αφαίρεσαν ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις; Που, εν πάση περιπτώσει, ήταν μια βάση για να την ανατρέψεις προς τα εμπρός. Και σε πάνε πίσω. Πέντε χρόνια αύξησαν τη συνταξιοδότηση των γυναικών, χώρια το ότι σε ορισμένα τμήματα του Δημοσίου φτάνει μέχρι και τα 11 χρόνια. Δεν είπε ο κ. Παπανδρέου ότι, εγώ θα γυρίσω πίσω και δεν μας ενδιαφέρει το ευρωδικαστήριο. Να πουν, ξέρετε εμείς διαπραγματευόμαστε, αλλά όταν η ΕΕ παίρνει μια απόφαση, δε θα κάνουμε πίσω. Και αν κάτω απ' το τραπέζι πάμε να κοροϊδέψουμε την ΕΕ και να μην εφαρμόσουμε ένα μέτρο υπέρ του λαού, μόλις έρθει το ευρωδικαστήριο θα συμμορφωθούμε. Αυτά να βγουν και να τα πουν στο λαό. Διότι, αυτές οι αυταπάτες, ότι εγώ έχω καλύτερη διαχειριστική ικανότητα...

Γιατί δεν καταργούνται οι έμμεσοι φόροι, που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να ανέβουν οι φόροι στα είδη πολυτελείας; Να πενταπλασιαστούν και να εκατονταπλασιαστούν!

-- Να φύγουν από τα τσιγάρα και να πάνε στα πολυτελή σκάφη, εννοείτε;

-- Και αυτό. Οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν το 70%. Εμείς αποκαλύψαμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι επί ΠΑΣΟΚ - μιλώ για την τελευταία θητεία του - ανέβηκαν οι άμεσοι φόροι 42,9% - οι ρυθμοί ανόδου αυξήθηκαν - και η ΝΔ τούς αύξησε κατά 43,1%. Οχι κάθε καινούρια θητεία, αλλά κάθε καινούρια χρονιά, από τη στιγμή που τροχιοδρομείται στη γραμμή της παλιάς, θα προσθέτει μεγαλύτερα βάσανα. Κατ' αυτήν την έννοια, αν το ΠΑΣΟΚ - και είναι πολύ πιθανό - βρεθεί στην κυβέρνηση, θα φανεί σε δύο χρόνια χειρότερο από τη ΝΔ. Η ΝΔ κινήθηκε πάνω στους νόμους του ΠΑΣΟΚ;

-- Βεβαίως.

-- Ενώ τους είχε καταψηφίσει.

-- Και το ΠΑΣΟΚ αυτό έκανε. Εσείς λέτε ότι ο κόσμος έχει να διαλέξει μεταξύ του παγώματος του μισθού και της αύξησης των τριάντα λεπτών.

-- Ενδεχομένως το 1993 - αφήστε τι πιστεύουμε εμείς - στα μάτια των εργαζομένων ήταν ηχηρή η εικόνα ότι υπάρχει το μικρότερο και το μεγαλύτερο κακό. Ενδεχομένως, αυτή η εικόνα μπορεί να πατούσε και το 1996. Ενδεχομένως μπορεί να πατούσε και το 2000. Ενδεχομένως, λέω. Σήμερα δεν μπορεί να ισχύσει. Και λέω το εξής: Διότι θα κυβερνήσει η στρατηγική της Λισαβόνας, μέσω ΠΑΣΟΚ, όπως κυβέρνησε η στρατηγική της Λισαβόνας μέσω της ΝΔ.

Ποιος είναι καλύτερος να κοροϊδέψει το λαό

-- Δεν μπορεί, δηλαδή, ο Παπανδρέου να είναι καλύτερος από τον Καραμανλή;

-- Τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, όσον αφορά την ίδια πολιτική. Αν, δηλαδή, θα αναδειχθεί καλύτερος διαχειριστής για τους εφοπλιστές, για τους βιομηχάνους, για τους τραπεζίτες, ο κ. Παπανδρέου έναντι του κ. Καραμανλή. Σήμερα, τα πρόσωπα παίζουν ρόλο στο ποιος θα μπορέσει να δημιουργήσει κλίμα αυταπατών στο λαό. Εμείς καταρχήν θέλουμε τη σωστή πολιτική για το λαό. Να σας πω κάτι; Λέει χθες ο κ. Παπανδρέου, «θα δώσω βάρος στην ενίσχυση της ναυτιλίας και του τουρισμού». Εννοεί δηλαδή, στην ενίσχυση των εφοπλιστών, που αντιμετωπίζουν σήμερα τον ανταγωνισμό και από τους Βραζιλιάνους, τους Ινδούς εφοπλιστές κλπ.

-- Ολοι ανταγωνίζονται όλους.

-- Αρα λοιπόν, η πολιτική που θα κάνει, δε θα έχει σχέση με τους ναυτεργάτες. Λέει «θα ενισχύσω τον τουρισμό». Και η ΝΔ, το μόνο που έκανε σε συνθήκες κρίσης, είναι να ενισχύσει τον τουρισμό, δηλαδή τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

-- Τι να κάνει, δηλαδή, στον τουρισμό, να μην κάνει τίποτα; Δουλεύει τόσος κόσμος.

-- Α, γι' αυτό τους ενίσχυσε; Δηλαδή άλλαξε η θέση των ξενοδοχοϋπαλλήλων; Είχαμε απεργίες για πρώτη φορά και πανελλαδικές, αλλά και σε Κέρκυρα, Ρόδο και σε μια σειρά άλλες περιοχές που είναι αυξημένος ο τουρισμός μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων. Είχαμε απεργίες μέσα στο καλοκαίρι, που συνήθως δεν γίνονται. Θα μου πείτε είναι πίεση. Ναι, γιατί αισθάνθηκαν ότι πρέπει να πιέσουν. Να το πούμε καθαρά: Στις σημερινές συνθήκες, όπου οι νέες τεχνολογίες, που είναι καλοδεχούμενες, αλλά όταν είναι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου καταλήγουν ζημιά για τους εργαζόμενους - δε σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις νέες τεχνολογίες - η αύξηση των επενδύσεων γίνεται με όρους μείωσης των θέσεων εργασίας, αύξησης των εργολάβων. Τώρα, οι επενδυτές δε χρειάζεται να πάρουν πάρα πολλούς εργαζόμενους. Με τη νέα οργάνωση της δουλειάς, χρειάζεται το 1/3 των εργαζομένων που έπαιρναν και τους υπόλοιπους τους παίρνουν από τους εργολάβους. Είπε ο κ. Παπανδρέου ότι θα καταργήσει το θεσμό της ενοικίασης. Αν ήταν ειλικρινής, θα έπρεπε να πει «θα καταργήσω το νόμο που εγώ πήρα».

-- Εάν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, επειδή ξέρω ότι ασχολείστε και με αυτά, πώς θα παρομοιάζατε τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή; Κετσπάγια; Τεν Κάτε;

- Δε θέλω να υποβιβάσω, ούτε τον κ. Καραμανλή, ούτε και τον κ. Παπανδρέου. Είναι επικεφαλής κομμάτων, που αντιπροσωπεύουν - να το πω καθαρά - στο πολιτικό επίπεδο, συγκεκριμένα συμφέροντα. Και δεν το λέω με την έννοια των σκανδάλων, σε καμία περίπτωση. Δεν το λέω με όρους, ας πούμε, υποψίας. Το απέδειξαν στην πολιτική τους. Η όλη τους λογική είναι «να στηρίξω ένα σύστημα και μάλιστα σε συνθήκες που υπάρχει κρίση. Να στηρίξω το μεγάλο κεφάλαιο, να στηρίξω τα μονοπώλια». Προσέξτε: «Καταρχήν να τα θωρακίσω απ' τις διεκδικήσεις των εργαζομένων». Και δεύτερον ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν - και το λένε και οι δύο - όρους, ούτως ώστε να παίρνουν τα κεφάλαιά τους οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες, να πηγαίνουν να επενδύουν έξω, διότι τους ενδιαφέρει να βγάζουν τα πολλά κέρδη από την Ελλάδα και μετά να πηγαίνουν να διεκδικούν μερίδιο απ' τις διεθνείς αγορές. Αυτό το λένε. Αυτό είναι το κυριότερο.

Το συμφέρον της ολιγαρχίας του πλούτου

-- Μίλησαν χθες για έναν ισχυρό πυλώνα στις τράπεζες, δημοκρατικό πυλώνα, δεν είναι πιο αριστερή άποψη;

-- Το κράτος που υπάρχει, άλλοτε με πολιτικό προσωπικό τη ΝΔ, άλλοτε με πολιτικό προσωπικό το ΠΑΣΟΚ, θα δουλέψει σε άλλους κανόνες; Δε θα παίξει τους κανόνες της ΕΕ; Οι ίδιοι τι θα κάνουν;

-- Δεσμευόμαστε απ' την ΕΕ. Δε δεσμευόμαστε ως ένα σημείο; Προχωρημένο σημείο;

-- Βεβαίως, είναι δεσμευμένοι στην ΕΕ. Οχι γιατί είναι ως πρόσωπα δειλοί και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αλλά διότι όντως δεν αρκεί στο ελληνικό κεφάλαιο μόνο το ελληνικό πεδίο, η εθνική αγορά. Και υπηρετούν συμφέροντα, και του ελληνικού, και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Είναι δεσμευμένοι. Καθαρά πράγματα. Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Η έννοια του εθνικού συμφέροντος χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Είναι άλλο το συμφέρον της ολιγαρχίας του πλούτου και είναι άλλο το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δε μπορούμε να μιλάμε με ενιαίο τρόπο.

-- Οταν ο Καραμανλής λέει ότι, εγώ με νόμο, για να ξεπεραστεί η κρίση, θα επιτρέψω την απευθείας διαπραγμάτευση εργαζόμενου - εργοδότη κατά μόνας. Και την ίδια στιγμή ο Παπανδρέου, θα καταργήσω το μεσαίωνα, θα καταργήσω τα stage, δεν είναι λίγο προς τα εσάς αυτό;

-- Θα αναγνώριζα στον κ. Παπανδρέου, έστω σε ένα ζήτημα, καλή πρόθεση, εάν έλεγε το εξής: «Καταρχήν τους νόμους τους οποίους έκανα εγώ ως κυβέρνηση ... Παίρνω πίσω το νόμο Σιούφα του '92, παίρνω πίσω τους νόμους που εγώ ψήφισα για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Τους παίρνω πίσω, είτε τους έκανε η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, και ξεκινάμε σα βάση απ' τις εργασιακές σχέσεις που ίσχυαν στη δεκαετία του '80».

Τι είναι αυτά που λέει; Αφού ελαστικές μορφές απασχόλησης ξεκίνησαν στην πρώτη θητεία του ΠΑΣΟΚ, απ' το 1993 και μετά, αυτό εννοώ πρώτη θητεία. Για να μη βάλω ότι και απ' το 1986 θεσμοθετήθηκε η μερική απασχόληση. Υπάρχουν νόμοι της Βουλής. Οι επίσημες εργασιακές σχέσεις - γιατί υπάρχει και μαύρη αγορά - θεσμοθετούνται μέσα απ' τη Βουλή. Και πώς αποφασίζονται συνήθως; Απ' τη στιγμή που εγώ αφήνω στην οικονομία - και είναι και πολιτική, δεν είναι από ανικανότητα - να κυριαρχούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αφού εγώ καταλαβαίνω ανάπτυξη με κίνητρα και με βοήθεια στο κεφάλαιο, επομένως αφήνω να περνάνε οι άγριες εργασιακές σχέσεις...

-- Μα σου λένε, εάν δε βοηθήσει το κεφάλαιο, θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα βρεθούν στο δρόμο άνεργοι. Και δε θα τους ταΐζει η Παπαρήγα, θα είναι στο δρόμο και θα έχουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Αυτός είναι ο αντίλογος.

-- Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδο. Αυτή η πολιτική που λέει «ενισχύω τους καπιταλιστές» ακολουθήθηκε. Οι καπιταλιστές κάνουν επενδύσεις για τις θέσεις εργασίας; Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε από τότε που έγινε το σύγχρονο ελληνικό κράτος και ακολουθείται και σε όλη την Ευρώπη...

-- ...υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν τα κέρδη. Χθες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτά τα κέρδη...

-- ...τότε γιατί ο καπιταλισμός έφτασε στην κρίση; Γιατί στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία αυτή - έφτασε το σύστημα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο;

-- Καλά, και ο κομμουνισμός έφτασε σε αδιέξοδο, παλιότερα.

-- Να ξεκαθαρίσω ότι στην κάλπη δεν ψηφίζουμε για καπιταλισμό ή σοσιαλισμό. Επειδή ανοίχτηκε η συζήτηση θα σας πω ότι, όντως, ο σοσιαλισμός ανέκοψε τη δυναμική του και έφτασε στο αδιέξοδο, όταν ακριβώς δε μπόρεσε να δώσει ώθηση στις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής. Και μιμήθηκε, δανείστηκε. Εγώ να σας πω καλοπροαίρετα. Γιατί δεν ξεκινάω από κανέναν ότι δεν το έκανε καλοπροαίρετα, ούτε, αν θέλετε, η ευθύνη υπάρχει στον Γκορμπατσόφ κτλ. Ο Γκορμπατσόφ, απλά, έβαλε την ταφόπλακα. Λοιπόν, όταν οι ιδέες της αγοράς, είτε από ανικανότητα, είτε από έλλειψη γνώσης, είτε γιατί δεν μπόρεσες να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, αρχίζεις πια και βάζεις νερό στο κρασί σου, στο προχώρημα προς τα μπρος... Εν πάση περιπτώσει, στις 4 Οκτώβρη δεν ψηφίζουμε για καπιταλισμό ή σοσιαλισμό. Το κριτήριο ψήφου δε θα είναι καπιταλισμός ή σοσιαλισμός. Το καπιταλισμός - σοσιαλισμός είναι ζήτημα, εάν θέλετε, καθημερινού διαλόγου, είναι ζήτημα ιδεολογικής διαπάλης. Αυτό που θα ψηφίσουμε στις 4 Οκτώβρη είναι το εξής: Εάν ο λαός ή αν θέλετε ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού, απ' αυτό που ήταν χθες, είναι σε θέση να έχει την ετοιμότητα και να μην έχει αυταπάτες ή φοβίες ότι πρέπει να μετριάσει τις βαριές συνέπειες, να παρεμποδίσει τα μέτρα, έστω να κερδίσει χρόνο, για να οργανώσει την αντεπίθεση. Αναφερόμαστε στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το πλεονέκτημα του ΚΚΕ

-- Καθίστε. Αυτό που ζητάτε εσείς, είναι ενίσχυση του ΚΚΕ και δικαίως το ζητάτε. Προφανώς και υπάρχει. Και υπάρχει χιλιάδες κόσμος, όπως τους περιγράψατε προηγουμένως. Τους ζητάτε να σας ψηφίσουν. Σου λέει, εγώ αναγνωρίζω ότι το ΚΚΕ είναι συνεπέστατο τόσα χρόνια, έχει μια πολιτική και την τηρεί. Σου λέει ο εργαζόμενος, δεν είμαι ΚΚΕ, αλλά με καλεί να το ψηφίσω, δε μου δίνει, όμως, μια διέξοδο. Ας πούμε ότι παίρνετε 15% εσείς, δεν του δίνετε, όμως, μια διέξοδο.

-- Καταρχήν ας μας δοκιμάσει.

-- Οταν αποκλείετε τη συνεργασία....

-- Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ΚΚΕ. Αν εμείς αφήναμε ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας, θα αναδεικνυόμασταν στους μεγαλύτερους τυχοδιώκτες της σύγχρονης περιόδου. Γιατί τυχοδιωκτισμός είναι αυτό. Το ατού του ΚΚΕ είναι ότι δεν παζαρεύει με κανέναν απ' τους δύο. Διότι, εάν εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή μισό βήμα πίσω, ο λαός θα γεμίσει αυταπάτες, θα περιμένει ότι αν το ΚΚΕ στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και σας λέω καθαρά: Αποτελέσματα μπορεί να φέρει ο λαός. Αφήστε το ΚΚΕ. Αφού στην κάλπη ψηφίζεις κόμματα, δίνεις την απάντηση μέσω ΚΚΕ. Και την άλλη μέρα δίνεις καθημερινά την απάντηση στο εργοστάσιο, στη γειτονιά.

-- Τα ίδια λέει και ο Συνασπισμός πάντως...

-- Βεβαίως. Στις εκλογές μοιάζει κοινό το σύνθημα να αποδυναμωθούν τα δύο κόμματα και να δυναμώσει το καθένα απ' τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δε μιλάμε σε ένα άγνωστο πεδίο. Ακόμα και στους τίτλους των συνθημάτων υπάρχει η εξής διαφορά - και πρέπει να θυμηθούμε όλη τη δεκαπενταετία: Πρώτον: Τι λέει ο ΛΑ.Ο.Σ.; Λέει ότι «εγώ μετά τις εκλογές, εγώ δεν έχω ταμπού, δεν είναι θέμα αρχής. Εάν, π.χ., συμφωνήσω σε ορισμένα ζητήματα, θα στηρίξω». Και μάλιστα ένας απ' τους λόγους που κάνει μισητή κριτική στη ΝΔ, είναι γιατί η ΝΔ δεν έκανε ανασχηματισμό πριν τις εκλογές για κυβέρνηση συνεργασίας.

-- Μα, είναι και οι εισροές ψηφοφόρων για τον κ. Καρατζαφέρη.

-- Μα η πολιτική δε διαμορφώνεται με βάση τις εισροές ψηφοφόρων. Εμείς διαμορφώνουμε την πολιτική μας, την προγραμματική μας θέση, ξεκινώντας, πρώτον, από τη γενική θεώρηση των πραγμάτων, δεύτερον από τις συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στις εκλογές διαμορφώνουμε μόνο τα συνθήματά μας, όχι την πολιτική μας.

Ο λαός δε δοκίμασε τη δύναμή του

-- Εχετε κατηγορηθεί ότι λέτε ΟΧΙ σε όλα.

-- Μα δε λέμε ΟΧΙ σε όλα. Λέμε ΝΑΙ...

-- ...στο δικομματισμό λέτε ΟΧΙ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέτε ΟΧΙ.

-- Να ολοκληρώσω για τις θέσεις των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «εγώ δεν πάω με το ΠΑΣΟΚ». Ανοιχτό όμως το θέμα μετεκλογικά, όταν θα γίνει οργανωτική συνδιάσκεψη, το συνέδριο. Και ανάλογα με το αποτέλεσμα, να υπάρξει μια καινούρια ή άλλη επιλογή. Παρότι λένε «προγραμματικά» όχι στη συγκεκριμένη στιγμή. Στη συγκεκριμένη στιγμή έχει κάθε συμφέρον ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι δεν πάει με το ΠΑΣΟΚ για να συγκρατήσει δυνάμεις. Από πλευράς προγραμματικής. Εγώ δε θα πάω στην ηθική πλευρά, δεν έχει δεσμεύσεις. Από το αλαλούμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα στον ίδιο το χώρο επίσης δεν έχει δεσμεύσεις.

-- Σας άκουσα πολύ σκληρή προχθές, είπατε...

-- Μην πηγαίνετε αλλού τώρα. Οσον αφορά τους Οικολόγους, οι άνθρωποι το λένε αλλιώς, λένε ότι θα διαπραγματευτούν κλπ.

Λοιπόν, λέμε το εξής πράγμα: Λέμε ΟΧΙ σε όλα, στην απελευθέρωση αγοράς, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως σταδιακά έγινε και όπως μεθοδεύεται να γίνει. Λέμε ΟΧΙ σε όλα όσον αφορά την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης, τους μισθούς πείνας, τα λεγόμενα προσβλητικά επιδόματα. Λέμε ΟΧΙ σε όλα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική...

-- Μα λέτε ΟΧΙ στην ΕΕ, ΟΧΙ στην αστική δημοκρατία, στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας...

-- Λέμε ΟΧΙ συγκεκριμένα στην πολιτική εκείνη που πλήττει - αφήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - τη μεγάλη πλειοψηφία των 800.000 μικρομάγαζων με πολύ χαμηλό τζίρο και με εργαζόμενους δύο - τρεις. Λέμε ΟΧΙ σε όλα που τους πλήττουν. Από κει και πέρα, παλεύουμε με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις, τις οποίες τις παλεύουμε στο έδαφος του συγκεκριμένου συστήματος που ζούμε, στο έδαφος του συγκεκριμένου συσχετισμού δύναμης. Αλλά δεν είναι δυνατόν να έχουμε προτάσεις και αιτήματα, τα οποία είναι ρεαλιστικά στις προθέσεις και τις επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γίνονται όμως περισσότερο ή λιγότερο ρεαλιστικά από τη στιγμή που ο λαός, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, παύει να συνειδητοποιεί μόνο το δίκιο του, αλλά συνειδητοποιεί και τη δύναμή του. Την οποία δεν την εκμεταλλεύτηκε, δεν την αποκάλυψε. Επομένως, δε δοκίμασε και τη δύναμή του.

Το δίκιο το επιβάλλεις

-- Γιατί να μην επηρεάζετε και κάποιες εξελίξεις; Σας λένε, αν προτείνει το ΠΑΣΟΚ έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που είναι δικός σας, δεν ψηφίζω λέτε, δε μετέχω.

-- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Υπογράφει όλα τα αντιλαϊκά Προεδρικά Διατάγματα, επικυρώνει όλους τους νόμους και η μόνη παρέμβαση που μπορεί να κάνει είναι, αν δει στο νόμο κάποιο νομικό ζήτημα, όχι πολιτικό, να μην εκτεθεί. Και δεύτερο, στη διάρκεια της κοπής μιας πίτας - και δεν το λέω για να προσβάλω ούτε τον προηγούμενο, τον κ. Στεφανόπουλο, ούτε τον κ. Παπούλια - σε καμία εκδήλωση της Πανηπειρωτικής, να κάνει μια δήλωση, την οποία αρχίζουμε να την ερμηνεύουμε μήπως θέλει να πει και κάτι θετικό παραπάνω. Γιατί, λοιπόν, να ψηφίζουμε για έναν πρόεδρο που θα ψηφίζει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

-- Ακόμα και αν είναι και από το δικό σας χώρο;

-- Μα, βεβαίως. Κανένας κομμουνιστής...

-- Μα θα ψηφιστεί πρόεδρος, γιατί να μην τον επηρεάσετε;

-- Μα τι να επηρεάσουμε;

-- Να πείτε βάλτε αυτόν που είναι της αρεσκείας μας ...

-- Αυτό δε λέει το εξής πράγμα: Οτι σε αυτή τη ζωή καλός είναι αυτός ο οποίος τυχοδιωκτικά προσαρμόζεται σαν τον χαμαιλέοντα σε όλες τις περιστάσεις; Αυτό που χρειάζεται σήμερα στον τόπο είναι να αρχίζει να ωριμάζει στη συνείδηση του λαού και στον αγώνα ο άλλος δρόμος ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο όρος «άλλος δρόμος» αρέσει σε πολλούς, αλλά ενδεχομένως δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να υπάρξει ή δεν έχουν ανιχνεύσει το περιεχόμενό του. Εμείς λέμε λοιπόν στο λαό το εξής: Ψάξε να τον βρεις αυτόν το δρόμο. Διαφωνείς μαζί μας; Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η ΚΑΠ, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η απελευθέρωση της αγοράς, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος το Μάαστριχτ, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η ΟΝΕ. Γιατί σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, υπήρχαν μονόδρομοι στο βαθμό που ο λαός ήταν στο γύψο ή δεν έβρισκε το δρόμο και άρχιζε να φαίνεται ο άλλος δρόμος, όταν ο λαός αντιστεκόταν. Λοιπόν, αν δεν πιστεύεις στη δύναμή σου, το δίκιο θα το έχεις χαμένο. Εμείς λοιπόν του λέμε: Μπορεί να μη συμφωνείς σε όλα μαζί μας, σκέψου ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Σκέψου ότι δεν μπορεί να έχεις δίκιο και να μην μπορείς να το επιβάλεις. Αυτό λέμε στο λαό. Ψηφίστε μας εσείς που μας συμπαθείτε, δε λέω αυτούς που μας πιστεύουν. Εχεις να χάσεις τίποτα στην κάλπη; Διότι, εάν κινηθείς για το πώς θα γίνει κυβέρνηση... Κυβέρνηση θα γίνει. Είναι δυνατόν το ΕΣΠΑ, δηλαδή το 4ο ΚΠΣ που δίνει χρήμα στους επιχειρηματίες να διαταραχθεί και να μείνει αναξιοποίητο σε συνθήκες ακυβερνησίας; Μα, τι λέτε; Είναι δυνατόν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ να μην έχουν μια κυβέρνηση στην Ελλάδα; Εδώ δεν έμεινε ακυβέρνητη η Γαλλία.

-- Γιατί να τους αφήσουμε να διαλέξουν εκεί πέρα, από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μη διαλέξουμε εμείς ποιος θα μας κυβερνήσει; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.

-- Δηλαδή, εσείς τι μας λέτε; Ακούτε, κύριοι κομμουνιστές, κύριοι του ΚΚΕ μάλλον, πρέπει να τελειώσει στην Ελλάδα να υπάρχει μια διαφορετική φωνή, πραγματικά διαφορετική φωνή. Πρέπει ο λαός να διαλέγει ανάμεσα στο λεγόμενο μικρότερο κακό και στο μικρότερο καλό. Εγώ σας λέω καθαρά: Εμείς, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, τη Δευτέρα θα είμαστε σε θέση μάχης, αλλά οι αγώνες δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί, αν αυτή τη στιγμή μια σημαντική μερίδα εργατικών, λαϊκών στρωμάτων - που δεν πιστεύει στη ΝΔ και δεν ελπίζει στο ΠΑΣΟΚ - δεν κάνει ένα τολμηρό βήμα προς τα μπρος στην κάλπη.

Ποιος ταΐζει την ακροδεξιά

-- Να πω τη γνώμη μου, κ. Παπαρήγα, εδώ. Κατά τη γνώμη μου, επειδή παίρνετε πολύ σοβαρά υπόψη σας και τη διεθνή εμπειρία και καλά κάνετε...

-- Πάρα πολύ σοβαρά.

- Εγώ νομίζω ότι αυτή η ισοπεδωτική και συνολική κριτική την οποία κάνετε στο σύστημα, που εξοργίζει έναν κόσμο και λέει όλοι είναι χάλια, είναι δράμα, χωρίς να του δίνετε διέξοδο, οδηγεί κομμάτι των ψηφοφόρων σας νομοτελειακά στην ακροδεξιά, όπως έγινε στην Ευρώπη.

-- Α, πολύ ωραία! Το λέτε πάρα πολύ καλά, αλλά δεν είναι σωστό. Εγώ δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο ακροδεξιά. Και θα σας πω γιατί. Ολες αυτές οι αποχρώσεις, μεγάλες ή μικρές, οι οποίες υπάρχουν μέσα σε αυτόν το χώρο που λέγεται συντηρητικός, αντιδραστικός - πείτε το όπως θέλετε - είναι αποχρώσεις που απηχούν αντιθέσεις και αντιπαλότητες μέσα στην ίδια την κυρίαρχη τάξη και σε μερίδες επιχειρηματιών. Δεν είναι ζήτημα ακροδεξιάς, έξω από τις μερίδες της αστικής τάξης. Πέστε μου, στην Ελλάδα, είχαμε οξύτατες αντιπαραθέσεις που φαίνονταν - ακροδεξιές, δεξιές ή λιγότερο δεξιές - τη δεκαετία του '50 και του '60; Είχαμε αντιπαράθεση ανάμεσα στη μερίδα εκείνη που ήθελε το στρατό στην πρώτη γραμμή, άλλοι που θέλαν το θρόνο και άλλοι που θέλαν το αστικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα; Εγιναν από εφτά μεριές, τσακώθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής...

-- ...με το βασιλιά και τη βασίλισσα.

-- Πού οδήγησαν αυτές οι αντιπαραθέσεις; Στο βαθμό που ο λαός πήγαινε να διαλέξει ανάμεσα σε μια μερίδα της αστικής τάξης απέναντι στην άλλη, είτε μέσα στα πλαίσια της ΕΡΕ, είτε σαν εναλλακτική λύση την Ενωση Κέντρου, όλη αυτή η διαμάχη, με το λαϊκό κίνημα σε πορεία από ένα σημείο και μετά χαμηλωμένη - σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του '60 - το '64, '65 το κίνημα άρχισε να πηγαίνει προς τα κάτω, μετά τα Ιουλιανά κλπ. Πού οδήγησε; Στο να λύσουν μεταξύ τους τη διαμάχη οι μερίδες μέσω της δικτατορίας.

Εχουμε την πείρα της Γαλλίας. Πού οδήγησε η ιστορία με τον Λεπέν; Μην ξεχνάμε ότι το κόμμα του Λεπέν το δημιούργησε ο Μιτεράν για να αδυνατίσει...

-- ...ναι αλλά το 20% των ψηφοφόρων του ΚΚ Γαλλίας τον Λεπέν ψήφισε.

-- Ακριβώς αυτό. Περιμένετε. Το ΚΚ Γαλλίας, οι Οικολόγοι κλπ. ψήφισαν τον Σιράκ στο όνομα του κινδύνου του Λεπέν μαζί με σοσιαλιστές και φτάσαμε στον Σαρκοζί. Το ΚΚ Γαλλίας, Ιταλίας κλπ. όταν έχουν μια πολιτική η οποία δε συνιστά αντιπαράθεση αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική - ας αφήσουμε το σοσιαλισμό - τότε είναι μοιραίο ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων που τους ακολουθεί, να τους οδηγεί να γίνονται βορά της λαϊκίστικης δημαγωγίας και του κοσμοπολιτισμού. Και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πηγαίνουν προς τα εκεί. Αρα λοιπόν πήγαν στον Λεπέν - αν πήγε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του ΚΚ Γαλλίας. Μα κανένα κόμμα δεν μπορεί να ελέγξει τους ψηφοφόρους. Οταν έχεις μια στρατηγική που λέει, που μετέχει σε μια κυβέρνηση η οποία βομβαρδίζει το λαό της Γιουγκοσλαβίας και όταν μετέχεις κι εσύ και υιοθετείς τα συνθήματα του Κλίντον τότε και της ΕΕ, τότε μπερδεύεις τόσο πολύ τους ψηφοφόρους που τους αφήνεις βορά...

-- Κοιτάξτε, σου λέει ο άλλος δεν μπορεί να είναι λάθος όλοι και μόνο η Παπαρήγα να έχει το πιστοποιητικό καθαρότητας.

-- Να σας απαντήσω. Καταρχήν δε λέμε αυτό, διότι υπάρχουν και στη Γαλλία δυνάμεις...

-- Μα δε σας αρέσει το ΚΚ Γαλλίας, δε σας αρέσει...

-- Δικαιώθηκε αυτή η πολιτική; Δηλαδή πότε θα ήταν δικαιωμένη αυτή η πολιτική; Και δε δικαιώνεται σε 3 ή 4 χρόνια, αλλά θα ήταν δικαιωμένη η ανανέωση αυτή η οποία υποστηρίχθηκε αν οδηγούσε στην παρεμπόδιση χειρότερων μέτρων και σε μια αριστεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης και ζωής. Αν γινόταν αυτό το πράγμα στην Ιταλία, στην Ισπανία, τότε μοιραία αυτό το γαλλικό, ιταλικό και ισπανικό πείραμα, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να το υιοθετήσουμε, δε θα μπορούσαμε με τόνους υψηλούς να το καυτηριάσουμε. Επομένως και πάλι δεν το βλέπουμε εκλογικά, στην πράξη. Λοιπόν, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι το εξής: Η συνειδητοποίηση ότι, είτε βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε σε περίοδο ύφεσης, οι εργαζόμενοι έχασαν. Δεν έχασαν όλα τα τμήματα των εργαζομένων το ίδιο. Βεβαίως...

Οι εργαζόμενοι συνολικά θα χάσουν από την κρίση

-- Εσείς θέλετε να πείτε ότι θα έχουμε το ίδιο με τον Παπανδρέου και το ίδιο με τον Καραμανλή; Αυτό έχει σημασία από ένα αριστερό κόμμα και τι θα κάνετε την επομένη των εκλογών;

-- Εχασαν πολύ περισσότερα επί ΝΔ απ' ό,τι είχαν χάσει από το ΠΑΣΟΚ πριν. Θα χάσουν πολύ περισσότερα επί ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι έχασαν με τη ΝΔ. Οχι γιατί ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλο, αλλά γιατί καθώς προωθείται η ίδια στρατηγική, καθώς και τα δύο κόμματα δεν είχαν και δεν έχουν περιθώρια να ελιχθούν υπέρ του λαού, διότι υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν υπάρχουν περιθώρια. Δε ζούμε στη δεκαετία του '60 και του '70, όπου είχαν περιθώρια οι συντηρητικές κυβερνήσεις να κάνουν και κάποιες παραχωρήσεις για διάφορους λόγους και βέβαια το κίνημα ήταν ισχυρότερο. Και επομένως, ακόμα κι αν θελήσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι μικροπαραχωρήσεις, αν το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτές οι παραχωρήσεις άντεχαν ένα χρόνο, δε θα αντέξουν ούτε μια βδομάδα. Δηλαδή, θα δώσει και μια αύξηση - εγώ να σας πω διπλάσια και από τον πληθωρισμό - θα τα χάσουν οι εργαζόμενοι στο πεδίο της οικονομίας από τις απολύσεις, από τις εργασιακές σχέσεις, από την αύξηση των έμμεσων φόρων και ακόμα αν βγει η Ελλάδα από την κρίση - και εν πάση περιπτώσει η κρίση δε θα είναι διαρκής, κάπου θα υπάρχει διέξοδος - τότε το ζωνάρι θα σφιχτεί πολύ περισσότερο για να παγιώσουν τη διέξοδο από την κρίση. Εδώ πέρα θα υπάρχουν τμήματα των επιχειρηματιών που θα χρεοκοπήσουν. Στον καπιταλισμό γίνεται συγκέντρωση του πλούτου. Θα χάσουν για παράδειγμα και κάποιοι γαλακτοβιομήχανοι. Αυτοί που συνολικά θα χάσουν από χέρι είναι οι εργαζόμενοι. Ποια μερίδα, ποιο τμήμα της γαλακτοβιομηχανίας, ποιο τμήμα της κλωστοϋφαντουργίας, ποιο τμήμα των βιομηχάνων θα χάσει, αν θέλετε από μια πλευρά είναι μοιραίο για αυτούς. Αλλά αυτοί δε θα πεθάνουν στην ψάθα, έχουν κάνει περιουσίες για τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα. Δε θα σκάσουμε λοιπόν για αυτό.

Σε κρίση αδιεξόδων ο ΣΥΝ

-- Κυρία Παπαρήγα, τελευταία ερώτηση. Γιατί ήσασταν τόσο σκληρή με τον ΣΥΝ; Σας άκουσα προχθές, είπατε για γελοιοποίηση, με σοκάρατε λίγο. Μου φάνηκε λίγο... Εχουν που έχουν τα προβλήματά τους, τους βαράτε κι από πάνω.

-- Κι εσείς οι δημοσιογράφοι παίζετε το ρόλο σας. Με ρώτησαν...

-- Δεν παίζουμε κανένα ρόλο.

-- Γιατί δεν έχετε ένα ρόλο οι δημοσιογράφοι;

-- Οχι τέτοιο ρόλο, το ρόλο μας.

-- Δε μίλησα για ύποπτο. Αλλωστε, κοιτάξτε να δείτε, όπως εμείς οι πολιτικοί βγαίνουμε και μιλάμε αβέρτα, μιλάτε κι εσείς αβέρτα. Αρα, ο ρόλος συνήθως έχει πολύ παρασκήνιο. Ξεμπροστιαζόμαστε.

-- Πάντως εμείς αθώα σας ρωτάμε, να σας πάρουμε καμιά ατάκα προσπαθούμε...

-- Ρωτήθηκα το εξής πράγμα: Είπε, λέει, ο κ. Τσίπρας ότι το ΚΚΕ είναι κλεισμένο σε μια γυάλα. Και διάφορα άλλα που είπε. Εγώ, μάλιστα, εισηγητικά δεν είπα τίποτα. Και απάντησα: Ας γίνει λίγο πιο μετριοπαθής, ας γίνει περισσότερο μετριόφρων, γιατί σε κάποιες συνθήκες το εγχείρημα της ενότητας της αριστεράς έχει τέτοια αδιέξοδα και μάλιστα έφτασε και μέχρι σημείου γελοιοποίησης. Και μάλιστα, μόνο να διαβάσουν τις γελοιογραφίες που τροφοδότησε ο χώρος αυτός στις εφημερίδες, και μάλιστα εφημερίδες που τον στήριζαν μέχρι τώρα. Και απάντησα αυτό. Λίγη περισσότερη μετριοπάθεια, αυτό είπαμε. Και τώρα αν ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, πώς σχολιάζει την κ. Παπαρήγα, μπορεί να πει σκληρότερα. Θα με ρωτήσετε εμένα πώς σχολιάζετε τον κ. Τσίπρα, θα πω σκληρότερα.

-- Τι να κάνουμε κι εμείς...

-- Επομένως, είναι πάρα πολύ φυσικό, όταν γίνονται τέτοιες ερωτήσεις, αν θέλετε, υπάρχει και ο κομματικός πατριωτισμός. Εγώ θα δικαιολογήσω τον κ. Τσίπρα να μιλήσει πιο σκληρά, αν απομονώσετε ένα κομμάτι που είπα, τη γελοιοποίηση και το ξαναπάτε παραπέρα.

-- Ωραία το είπατε. Εντιμη.

-- Ποια είναι η απάντησή μας σε αυτόν το φορέα; Είναι αυτό που λέμε στις Θέσεις μας, ότι η κρίση που περνάει, δεν είναι κρίση καρέκλας, δεν είναι κρίση προσώπων. Είναι κρίση αδιεξόδων σε ένα χώρο, ο οποίος, μέσω της ανανέωσης - ένα ωραίο σύνθημα το οποίο δυστυχώς το έφθειρε - σοσιαλδημοκρατικοποιήθηκε. Και μάλιστα σοσιαλδημοκρατικοποίηθηκε με τον αέρα της δεκαετίας του '70 - και δεν μπορεί κανείς να γυρίσει πίσω. Από την άλλη μεριά, ήθελε να πάρει αποστάσεις από τη σοσιαλδημοκρατία, από αριστερές, αντιεξουσιαστικές και ολίγον φιλοανανεωτικοκομμουνιστικές θέσεις.

Και αυτό το αδιέξοδο - γιατί είναι αδιέξοδο, δεν μπορείς, ή με τη μία πολιτική ή με την άλλη - οδήγησε σε γενικές γραμμές σε μια κρίση που πήρε και ορισμένα χαρακτηριστικά που θύμιζαν αρχηγικά κόμματα.

-- Εκλογικά θα σας ωφελήσει αυτή η κρίση, θεωρείτε;

-- Θα σας πω, πολλοί μας ρωτάνε. Θα θυμίσω αυτό που λέγαμε στις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Το ακροατήριο του ΣΥΝ - κατά βάση, όχι 100% - δεν είναι πια κοινό κοινωνικοταξικά με το ακροατήριο του ΚΚΕ. Βεβαίως, υπάρχουν και οι εργάτες που ψηφίζουν τον ΣΥΝ. Εμάς μας ενδιαφέρει το εξής πράγμα, να το επαναλάβω: Η εργατιά, αυτό που λέμε ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι που βγάζουν ένα μεροκάματο και ας έχουν μαγαζί με βιτρίνα, μικροϊδιοκτήτες αγρότες που έχουν και λίγο αγροτικό εισόδημα και έχουν και λίγο οικοδομικό, γίνονται και λίγο γκαρσόνια σε μια περίοδο - αυτοί είναι μάζες - να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα που ψηφίζουν τα αφεντικά τους. Αυτός είναι ο χώρος που μας ενδιαφέρει.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών οι καταστροφές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αλλη μια περίπτωση "ακραίων καιρικών φαινομένων (!!)" πλήττει αυτές τις μέρες το νομό μας. Μετά τις "απρόβλεπτες" καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που ακολούθησαν τους δασοκτόνους νόμους, αλλά και την πυρκαγιά στην περιοχή της Καρύστου πριν λίγες βδομάδες, ήρθε σήμερα μια νεροποντή να κόψει το νησί στα δύο και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε έναν ανοχύρωτο νομό.

Τα κονδύλια που δε διατέθηκαν ποτέ για τα έργα οδοποιίας, αντικατολισθητικής, αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα των ρεμάτων, η ανυπαρξία έργων διευθέτησης χειμάρρων και ποταμών και γενικότερα το πρόβλημα των χρήσεων γης, οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή.

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως και σε κάθε περίπτωση έχει αναδείξει το πρόβλημα, αξιοποιώντας και την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, και την εκπροσώπηση του Κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο νομό της Εύβοιας. Εχει, παράλληλα, πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες μαζικών φορέων, για να διεκδικήσουν έργα που να μας οχυρώνουν από αυτές τις καταστροφές.

Η ΝΑΣ το έχει θέσει σαν άμεσης προτεραιότητας πρόβλημα - μαζί με την αντισεισμική θωράκιση και την προστασία των δασών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή, καλούμε τη Νομαρχία Εύβοιας, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση να κηρύξουν το νομό σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Εγκληματικές ευθύνες

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πιστέψει το παραμύθι ότι για όλα φταίει η κακιά στιγμή... ή ο κακός καιρός... Παραμύθι των εκάστοτε κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, όχι για πρώτη φορά. Δεν είναι ο σύγχρονος άνθρωπος ανοχύρωτος από φυσικά φαινόμενα. Η τεχνολογία, η επιστήμη δίνουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να μην προκύπτουν τέτοιες ζημιές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της λαϊκής περιουσίας από μια βροχή.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους, είναι η πολιτική βούληση και ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων. Το περιεχόμενο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και πριν και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι διαμετρικά αντίθετο με μια ανάπτυξη που θα προέβλεπε έργα υποδομής για το λαό και την προστασία του πληθυσμού από τέτοιες "κακές στιγμές".

Και σ' αυτήν την περίπτωση, επιβάλλεται η αλλαγή συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η αποδυνάμωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του ΚΚΕ για να προχωρήσει η πρότασή του για λαϊκή εξουσία - οικονομία που θα λύσει τέτοια λαϊκά προβλήματα.

Είναι στο χέρι του λαού, πέρα από τη στράτευσή του με τους κομμουνιστές στους καθημερινούς αγώνες, σήμερα με την ψήφο του να δυναμώσει το ΚΚΕ, τιμωρώντας τους υπεύθυνους, επιβάλλοντας με την ψήφο και την πάλη του, τα απαιτούμενα έργα».

ΜΙΣΤΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πρώτα οι φωτιές, τώρα οι πλημμύρες

Κομμάτι του δρόμου που από το βάρος του νερού, έσπασε στα δύο...
Κομμάτι του δρόμου που από το βάρος του νερού, έσπασε στα δύο...
Στο Μίστρο, οι κάτοικοι παραμένουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς ηλεκτρικό, νερό και δρόμους, περιμένουν - όπως λένε - την επόμενη καταστροφή. Κάτοικος της περιοχής μάς κοιτά και λέει με πίκρα: «Πριν δύο χρόνια, χάσαμε τα παλικάρια μας στις πυρκαγιές. Τώρα, το νερό μάς τα πήρε όλα. Να δούμε τι άλλο μας περιμένει».

Ο δρόμος έπεσε καθώς το νερό έσπασε όλη την «ψεύτικη» άσφαλτο. «Κοιτάξτε πόσο λεπτός είναι ο δρόμος», λένε και ξαναλένε. «Ούτε πέντε εκατοστά. Και να σκεφτείτε ότι ο χειρότερος δρόμος στην Ευρώπη έχει πάχος τουλάχιστον 15». Ηλικιωμένες, με τα μπιτόνια στα χέρια, γεμίζουν από αυτοσχέδιες υδροφόρες πόσιμο νερό. Οι υδροφόρες γέμιζαν με τη σειρά τους από το πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν στην άλλη άκρη του γκρεμισμένου δρόμου. Και αυτό, με τη σειρά του, για να φτάσει εκεί, χρειάστηκε να διανύσει περίπου πέντε χιλιόμετρα "κακού" χωματόδρομου, αφού ο κεντρικός δρόμος είχε διαλυθεί.

Αλλοι ξεφόρτωναν εμφιαλωμένα νερά για να τα μοιράσουν στους κατοίκους. Στο σημείο συνάντησης, εκεί που ενώνονταν οι ...δύο κόσμοι, νεότεροι σε ηλικία μετέφεραν γεννήτριες προκειμένου να δώσουν ρεύμα εκεί που χρειαζόταν, αφού και αυτό χάθηκε σε λίγα λεπτά. Δίπλα στον γκρεμισμένο δρόμο ένα σπίτι και ένα κατάστημα. Το κατάστημα, ένα μεγάλο οικοδόμημα, είχε γείρει προς την όχθη, όπως αυτή είχε σχηματιστεί από την Παρασκευή. Το σπίτι δίπλα του λιγότερο γερμένο, αλλά εξίσου επικίνδυνο. «Με το παραμικρό θα πέσουν. Είτε αυτό είναι σεισμός είτε μια νέα βροχή», έλεγαν οι κάτοικοι που το κοιτούσαν απορημένοι. Και η απορία τους για το αποτέλεσμα αυτό προερχόταν από το γεγονός πως η όχθη του ποταμού ήταν 100 μέτρα πιο μακριά από το σημείο που είχε φτάσει.


Στα καταστήματα, οι ηλικιωμένοι κοιτούσαν αυτά που άφησε πίσω του ο χείμαρρος. Τεράστιοι κορμοί, μπάζα, χώματα. Η πλατεία που έδιναν τα ραντεβού τους, χαμένη στα νερά. Η πινακίδα μόνο θύμιζε πως εκεί υπήρχε το «κέντρο του χωριού». «Κοινότητα Μίστρου, Αγαπάτε την Καθαριότητα. Είναι Πολιτισμός». Και αυτή, όμως, ανάμεσα στα φερτά από το χείμαρρο υλικά.

Την ώρα που ο «Ρ» έφευγε από το Μίστρο, οι πρώτες ψιχάλες έπεφταν από τον ουρανό. Ασυναίσθητη κίνηση όλων, το βλέμμα στον ουρανό και στο ποτάμι...

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Πόλεις βυθισμένες στη λάσπη. Φόβος, απόγνωση, αγανάκτηση. Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Εύβοιας είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο,τι έζησαν το περασμένο Σάββατο, ο ένας νεκρός, οι τεράστιες καταστροφές, η αγωνία για το αύριο, είναι πράγματα που τα έχουν ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ειδικά με τις πυρκαγιές που κάθε χρόνο κατακαίνε τα βουνά του νομού. Τώρα, ήταν η σειρά της πλημμύρας...

Ο "Ριζοσπάστης" βρέθηκε χτες στις πληγείσες περιοχές στο Μπούρτζι Βασιλικού και το Μίστρο και μίλησε με κατοίκους. Ολοι τους περιμένουν το χειρότερο καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και κανένας εκπρόσωπος των δύο κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έκαναν κάτι για να προλάβουν το κακό. Και των πυρκαγιών το καλοκαίρι και των έγκαιρων και αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων που θα τους προστατέψουν το χειμώνα. Καταγγελίες δίνουν και παίρνουν για την αδιαφορία της Νομαρχίας σχετικά με το πρόβλημα που μπορούσε να δημιουργήσει μια υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα. Και όμως, 3,5 χρόνια μετά από την πρώτη πλημμύρα στο Μπούρτζι, λύση δε δόθηκε.

Οι πλημμύρες στην Εύβοια άφησαν πίσω τους έναν νεκρό αλλά και καταστροφές εκατομμυρίων ευρώ τόσο σε υποδομές όσο και σε νοικοκυριά. Με αφορμή αυτό, βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα. Η εμπορευματοποίηση της γης και οι επιπτώσεις από αυτή την πολιτική αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Ειδικά τώρα, που παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, αφού στο Μπούρτζι δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι βόθροι να έχουν ξεχειλίσει και η λάσπη γίνεται μούχλα.

Στην περιοχή της Εύβοιας, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν υπήρχαν. Κάποια υποτυπώδη κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε και πάλι τους κατοίκους μιας περιοχής να μετρούν τις πληγές τους μετά από μια νεροποντή...

ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μια πόλη βυθισμένη στη λάσπη...

Επιβάλλεται άμεσα να παρθούν μέτρα απολύμανσης, αφού λόγω του ότι δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, όλοι οι βόθροι πλημμύρισαν και όλη η βρώμα βγήκε στην επιφάνεια

(Του απεσταλμένου μας Πέτρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ).--

Ο δρόμος της παραλίας Βασιλικού, όπου βρίσκεται ο οικισμός Οαση και το χωριό Μπούρτζι, δεν ξεχωρίζει από τη λάσπη. Μετά από τρεις μέρες οι κάτοικοι προσπαθούν, μέσα στη δυσωδία, να καθαρίσουν τα σπίτια τους από το πέρασμα του νερού του ποταμού Λήλαντα. Η μυρωδιά της μούχλας, που διαδέχεται τη λάσπη, είναι έντονη σε μια μεγάλη έκταση. Η θάλασσα έχει χάσει το χρώμα της και από μπλε έχει μετατραπεί σε καφέ.

«Το νερό κατέβαινε με τέτοια ορμή που μας ανάγκασε να ανεβούμε στη στέγη για να γλιτώσουμε». «Βλέπαμε τα αυτοκίνητα να φεύγουν, τα δέντρα να λυγίζουν, την άσφαλτο να σπάει. Δεν το πιστεύαμε. Τελικά είμαστε πολύ τυχεροί που γλιτώσαμε». Λίγο πιο κάτω, ένας 75χρονος, με δάκρυα στα μάτια, με μια φωτογραφία του στα χέρια, κοιτάει το σπίτι του που έχει ακόμα τα σημάδια στους τοίχους από το πέρασμα του νερού. «Από 10 χρονών δουλεύω. Ξυπόλυτος. Κατάφερα να κάνω ό,τι έκανα μέσα στη φτώχεια. Τώρα καταφέρνω να σώσω ό,τι μπορώ. Γιατί να συμβεί; Γιατί να χαθούν όλα; Και τώρα, ποιος θα μας βοηθήσει; Η κυβέρνηση; Αυτή έδωσε προεκλογικά τα 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας και μετά τα πήραν πίσω...».

Παιδική χαρά μέσα στη θάλασσα

Στην παραλία, η παιδική χαρά έχει ...μεταφερθεί στη θάλασσα. Το ίδιο και ο δρόμος. Κομμάτια του δρόμου βρίσκονται διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Τα παιδιά κοίταγαν αριστερά και δεξιά, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έγινε. Οι μεγαλύτεροι, όμως, θυμούνται ακόμα την πλημμύρα του 2006 και ο γραμματέας του «Πολιτιστικού περιβαλλοντικού συλλόγου "Η Αναγέννηση"», Νικόλαος Κεραμυδάς, τονίζει πως «από το 2005 μέχρι και σήμερα, η Νομαρχία έχει αδρανήσει για το θέμα των πλημμυρών. Χάρη στο ΚΚΕ, το θέμα έφτασε στη Βουλή, το οποίο κατέθεσε το υπόμνημα που είχαμε στείλει στη Νομαρχία. Ο υπουργός μας απάντησε πως είναι θέμα της Νομαρχίας, ξανακάναμε αίτημα και η απάντηση της Νομαρχίας ήταν πως γίνονται έργα. Ομως εμείς, δεν είχαμε ζητήσει να βγάλουν την άμμο από τον ποταμό και να την βάλουν στο πλάι, εμείς είχαμε ζητήσει να φτιάξουν τοιχίο από τη γέφυρα του Βασιλικού και κάτω. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

Οι κάτοικοι, 4 μέρες μετά, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Eurokinissi

Οι κάτοικοι, 4 μέρες μετά, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν
Και συνεχίζει: «Το επόμενο αίτημα που στείλαμε στη Νομαρχία ήταν πιο έντονο και η απάντησή της ήταν πως μπήκε το έργο σε εργολαβία και πως θα ξεκινήσουν τα έργα. Ούτε αυτό έγινε. Μετά από διαμαρτυρίες, μας έστειλαν ακόμα και φωτογραφίες, δείχνοντάς μας τα ίδια έργα, δηλαδή να ρίχνουν την άμμο στα πλάγια. Τον Αύγουστο, ο αντινομάρχης μας είπε πως το θέμα μας είναι προς υπογραφήν στην Περιφέρεια. Δηλαδή, 3,5 χρόνια και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η εργολαβία του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να γίνει το έργο. Ας καταλάβουν πως αν δεν γίνει το τοιχίο, κάθε χρόνο, με την παραμικρή ψιχάλα, θα έχουμε και καταστροφή».

Μετά τις φωτιές δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα

Ο Γιώργος Αργύρης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Εύβοια, επισήμανε πως «τα προβλήματα που εμφανίστηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις - αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει και χειρότερες - είναι τα εξής: Επειδή κάηκαν τα δάση το 2007, δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα η βροχή να πλημμυρίσει τον ποταμό. Το ποτάμι έσπασε γιατί ουσιαστικά οι όχθες του δεν υπάρχουν. Οι κάτοικοι λένε πως υπήρχαν παλιά δύο κανάλια, τα οποία εκτόνωναν το νερό του Λήλαντα στα 800 μέτρα από τη θάλασσα».

Οσο για το ποιος φταίει, ο Γ. Αργύρης ήταν κατηγορηματικός. «Δε φταίνε οι άνθρωποι που έχτισαν εδώ. Τα πλήρωσαν με μεροκάματα πολλά και έφτιαξαν τα σπίτια τους. Φταίνε αυτοί που έδωσαν τις άδειες, αυτοί που έδωσαν τη γη. Εδώ στην περιοχή πρέπει να ζητήσουν αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες στο 100% για τις καταστροφές που έχουν πάθει. Δε χρειάζονται επίδομα για το σπίτι που έμεναν, για το χωράφι που καλλιεργούσαν. Να παρθούν πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, για να προλάβουμε το χειμώνα που έρχεται, για να μην έχουμε νέα προβλήματα».

Η πόλη μέσα στη λάσπη και τα λύματα
Η πόλη μέσα στη λάσπη και τα λύματα
Και πρόσθεσε: «Επιβάλλεται να έρθουν υγειονομικές υπηρεσίες, να βοηθήσουν η Νομαρχία και οι Δήμοι να καθαριστούν οι δρόμοι και οι αυλές, να παρθούν μέτρα απολύμανσης, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι επειδή δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, όλοι οι βόθροι πλημμύρισαν, όλη η βρώμα βγήκε στην επιφάνεια. Αυτά τα μέτρα υγιεινής τα έφερε το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληλαντίων, όπου παραβρέθηκε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος». Και κατέληξε λέγοντας: «Μέτρα δεν πάρθηκαν ποτέ. Ούτε το παραμικρό. Μπορεί σήμερα να έσπασε εδώ ο Λήλαντας, αύριο μπορεί να σπάσει παραπάνω».


Η παιδική χαρά που ήταν στην παραλία βρέθηκε μέσα στη θάλασσα
Η παιδική χαρά που ήταν στην παραλία βρέθηκε μέσα στη θάλασσα
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ

«Απογοήτευση και στενοχώρια» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για την ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκύπτουν απ' την ταύτιση των θέσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με πολλές απ' αυτές που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατέβαλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης και ο Α. Νταβανέλλος, όπου εκτίμησαν ότι είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που «δανείζεται λέξεις» απ' το πρόγραμμά τους.

Παρά τις δηλώσεις και των τριών πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ όπως σκιαγραφήθηκε απ' τα όσα εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι συμπληρωματική αυτής της ΝΔ, όταν ο Αλ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε χαρακτηριστικά πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία είναι ζήτημα όχι αρχών αλλά προϋποθέσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την «απογοήτευση και τη στενοχώρια» τους γιατί φαίνεται πως στη διαμάχη εντός του ΠΑΣΟΚ «κερδίζουν οι δυνάμεις που το θέλουν να κινείται στην ίδια κατεύθυνση». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, απόλυτα ταιριαστή σε ένα κόμμα που πολιτικά εκπροσωπεί την άρχουσα τάξη αλλά προϊόν του δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του. Αποψη που καλλιεργεί αυταπάτες ότι ενδεχομένως στο μέλλον αυτό να ανατραπεί και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει μια άλλη πορεία.

Στη συνέντευξη ασκήθηκε κριτική κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του σε δέκα ζητήματα όπως τα εισοδήματα, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Οταν επισημάνθηκε από δημοσιογράφους ότι η κριτική τους στάθηκε περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ελάχιστα στη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως απ' τη ΝΔ δεν περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικά απ' όσα έχουν εξαγγελθεί, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ απ' το οποίο «θα περίμενε κανείς περισσότερες απαντήσεις»!

Ενδεικτική των αυταπατών που θέλει να καλλιεργήσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον λαό ήταν η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα για το πώς ακριβώς πιστεύουν ότι μπορεί το δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο εταιριών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» αρκέστηκαν να δηλώσουν, σαν η πολιτική βούληση στο πλαίσιο του καπιταλισμού να μην ταυτίζεται αντικειμενικά με τη βούληση των «ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Υποβόσκει η φαγωμάρα

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στην εσωκομματική αντιπαράθεση, παρότι έχει προσωρινά κηρυχθεί «ανακωχή», στελέχη του ΣΥΝ εξακολουθούν να θέτουν ζητήματα. Χτες, η Αννα Φιλίνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ επανέλαβε ότι «δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την περιθωριοποίησή μας» και αποκήρυξε τον όρο «αντισυστημική αριστερά».

Ο Δ. Παπαδημούλης στην «Αυγή», κάλεσε «ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (...) να πάψουν να επιτίθενται στο ΣΥΝ», δήλωσε αντίθετος με τη «διάλυση του ΣΥΝ που προωθείται μέσω της συριζοποίησής του» και εκτίμησε ότι «μετά τις εκλογές πρέπει να ξαναδούμε τα πάντα απ' την αρχή». Και ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» δήλωσε ότι η κρίση «πυροδοτήθηκε από τα πάνω, από πολλές πλευρές και με πολλές σκοπιμότητες».

ΛΑ.Ο.Σ.
Στη διάθεση του δικομματισμού

Τις συμμαχικές κυβερνήσεις σαν φάρμακο διά πάσα νόσο προτείνει ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης, σπεύδοντας να δηλώσει εκ των προτέρων διαθέσιμος να εκτελέσει τις «διαταγές» της κάλπης! Οπως σαφώς προκύπτει από συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, ο Γ. Καρατζαφέρης είναι έτοιμος να ερμηνεύσει το όποιο ποσοστό λάβει στις επικείμενες εκλογές σαν λαϊκή εντολή να το θέσει στην υπηρεσία του συστήματος και του δικομματισμού. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η κάλπη θα διατάξει, εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τις εντολές της, αν η κάλπη πει "πρέπει να μιλήσετε" δεν θα είμαστε εμείς που θα πούμε το πρώτο όχι, πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι, δεν πρέπει να είμαστε αρνητές μιας πραγματικότητας»! Αποκαλυπτική για τον τρόπο λειτουργίας του ΛΑ.Ο.Σ. είναι και η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρός του σε ερώτηση σχετικά με το θέμα Ψινάκη και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Οπως είπε, «στο κόμμα μας, σαφώς και θα αποφασίσω εγώ, αφού, όμως, πρώτα ακούσω τη γνώμη όλων των οργάνων» (...) «γνωρίζουν ότι έχω την απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα». Και κατόπιν αυτών συμπλήρωσε: «Υπάρχουν και κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά σε αυτόν τον τόπο»...

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Διευθετούν τις καρέκλες

Τη «λύση» της συλλογικής ηγεσίας πρόκριναν και οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» που κατέρχονται στην εκλογική μάχη με δύο επικεφαλής, τον Ν. Χρυσόγελο και την Γ. Κοντούλη. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν το εκλογικό τους συνέδριο, όπου η θέση του επικεφαλής διεκδικήθηκε και από τα δύο προαναφερόμενα στελέχη τους, όχι χωρίς εντάσεις. Στη σχετική ψηφοφορία πλειοψήφησε ο Ν. Χρυσόγελος, ωστόσο αποφασίστηκε πως κανείς από τους δύο δε θα απολαύσει τα δικαιώματα του αρχηγού του σχήματος. Στη διάρκεια των εργασιών διαφάνηκε η διάθεση μιας μεγάλης μερίδας συνέδρων να μην «εκχωρηθεί» σε κάποιον από τους δύο διεκδικητές της θέσης, το «προνόμιο» να εμφανίζεται ως αρχηγός των «Οικολόγων - Πράσινων», γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις άλλων συνέδρων. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε και οι δύο «βαφτίστηκαν» σαν πρώτος και δεύτερος «επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας» και όχι του κόμματος, ενώ και οι δύο θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό είτε απ' το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το management...

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σε πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Ανάμεσα στα άλλα που είπε, καταγράφηκε και ο εξής διάλογος με τους δημοσιογράφους:

«-- Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα. Τι θα γίνει με τις δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες εμείς λέμε ότι πρέπει να ανακτήσει το δημόσιο έλεγχο το κράτος. Και κυρίως τι θα γίνει με τα "Ελληνικά Πετρέλαια", τι θα γίνει με τον ΟΛΠ και τα λιμάνια που ξεπουλήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ σε ξένα συμφέροντα και τι θα γίνει με την "Ολυμπιακή". Το λέω αυτό...

-- Αρα το κράτος να τα ξαναπάει...

-- Το δημόσιο έλεγχο...

-- Σημαίνει management αυτό;

-- Το τι σημαίνει να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Δεν μας φτάνει ο χρόνος. Αλλά θέλω να κάνω μια επισήμανση, γιατί η θέση της κυρίας Κατσέλη, της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής περιόδου ήταν διαφορετικές, η θέση του κ. Παπουτσή στη Βουλή στο ζήτημα Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και για την ανάγκη να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο το management στα "Ελληνικά Πετρέλαια" ήταν διαφορετική και στη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα, χτες γι' αυτά από τον κ. Παπανδρέου δεν ακούσαμε τίποτα».

Ο Τσίπρας κάνει ελιγμό και εσκεμμένα αφήνει να αιωρείται (στην πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει) το τι ακριβώς προτείνει το κόμμα του σε σχέση με τις πρώην ΔΕΚΟ, παραπέμποντας μια τέτοια συζήτηση στο απώτερο μέλλον. Ωστόσο, η αναφορά του σε δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις θέσεις που αυτοί έχουν διατυπώσει, δείχνει τόσο τη φιλοσοφία, όσο και το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να διατηρεί το κράτος το management στις πρώην ΔΕΚΟ, για να εμφανίζονται αυτές σαν δήθεν δημόσιες επιχειρήσεις. Ας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους: Ποιες ήταν οι εργασιακές σχέσεις στις πρώην ΔΕΚΟ που μέχρι πρόσφατα διατηρούσε το management το κράτος; Ποια ήταν η «κοινωνική πολιτική» που ασκούσαν οι επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και του ανταγωνισμού στην εσωτερική και ευρωενωσιακή αγορά, με τους νόμους περί απελευθέρωσης των κάθε είδους υπηρεσιών;

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να επανέλθει το management των πρώην ΔΕΚΟ στο κράτος, δε ζητάει τίποτα παραπάνω από το να αποκτήσουν αυτές οι επιχειρήσεις την ταμπέλα της κατ' επίφαση «κρατικής εταιρείας». Μιας εταιρείας δηλαδή πολυμετοχικής, από την οποία οι κάθε είδους επενδυτές θα ζητάνε να αντλήσουν κέρδη. Και το κράτος, σαν manager, όπως έκανε και μέχρι τώρα, θα κόβει και θα ράβει για να κερδίζουν οι μέτοχοι. Ομως, ακόμα και αν όλη η επιχείρηση γυρίσει στο αστικό κράτος, δηλαδή αν το κράτος των καπιταλιστών αγοράσει όλες τις μετοχές, καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει για τους εργαζόμενους και το λαό, αφού αυτή θα λειτουργεί σε μια καπιταλιστική αγορά, όπου το κριτήριο για να επιβιώσει μια επιχείρηση είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά της. Και κέρδος χωρίς βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης και αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Με τις εντυπώσεις προσπαθεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά. Γιατί ξέρει ο ίδιος, όπως και το αστικό κράτος, ότι ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να λειτουργήσουν οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις προς όφελος του λαού. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κοινωνικοποίησή τους. Τη λειτουργία τους δηλαδή κάτω από κρατικό εργατικό έλεγχο. Κάτι το οποίο απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία, μακριά και ενάντια από την εξουσία των μονοπωλίων, την οποία υπηρετούν από κοινού οι εταίροι του δικομματισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αμφισβητεί, όπως καθαρά προκύπτει και από τις προτάσεις του.


Περ. Κ.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο

Κάθε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της πλουτοκρατίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Με την παρουσίαση ενός «συνολικού σχεδίου ανάτασης της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση» και ενός «προγράμματος 100 ημερών» κομμένα και ραμμένα και τα δύο στις σύγχρονες αξιώσεις και απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ εμφανίστηκε ως πιο αξιόπιστος εγγυητής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ζητώντας εντολή να κυβερνήσει για λογαριασμό της.

Με πυξίδα την αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας, τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τη δέσμευση ότι θα καταθέσει ένα νέο «τριετές πρόγραμμα σταθερότητας» για την κάλυψη των ελλειμμάτων στις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε «πέντε νομοσχέδια», που όπως είπε θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση μέσα στους πρώτους τρεις μήνες, στοχεύοντας:

  • Στην προώθηση του συνόλου των διαρθρωτικών αλλαγών, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
  • Στις δραστικές περικοπές στον κοινωνικό τομέα.
  • Στην άμεση και γενναία ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με οικονομικά πακέτα και φοροαπαλλαγές.
  • Στην αποτροπή των κοινωνικών αντιδράσεων και το χτύπημα των λαϊκών αγώνων.
Αντεργατικό μανιφέστο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δημαγωγικές αναφορές για «σύγκρουση δυο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων», δεν μπόρεσε να συγκαλύψει την ταύτιση των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Μίλησε για «στήριξη του εισοδήματος και αναδιανομή του πλούτου» (πρώτο νομοσχέδιο), αλλά επί της ουσίας προανήγγειλε τη συνέχιση της μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας, προτείνοντας εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς στα όρια του πληθωρισμού. Ισχυρίστηκε ότι θα «αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά εργασίας»(πέμπτο νομοσχέδιο), αλλά έθεσε ως βάση την τήρηση των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Δεσμεύτηκε για «ρευστότητα στην αγορά» και «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» (τρίτο και τέταρτο νομοσχέδιο) και φρόντισε να προσφέρει γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Υποσχέθηκε «προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας» (δεύτερο νομοσχέδιο), αλλά επί της ουσίας παρέτεινε τη θηλιά του δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών και διασφάλισε τα χρήματα των τραπεζών προσφέροντας μια έντοκη «δυνατότητα ρύθμισης».

Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα ανοίξει το Ασφαλιστικό μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του, στα πρότυπα των αντιασφαλιστικών νόμων του δικομματισμού. Μοίρασε την ανέξοδη υπόσχεση για «πάγωμα των τιμολογίων ΔΕΚΟ για ένα χρόνο», πατώντας πάνω στις υπέρογκες αυξήσεις που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο 2009. Ταυτόχρονα τάχτηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θυμήθηκε τα κέρδη των πρώην ΔΕΚΟ, υποστήριξε ότι χρειάζεται «ένας ισχυρός κρατικός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα», αλλά ...ξέχασε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πούλησαν τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και εφτά από τις δέκα κρατικές τράπεζες.

Ερχεται νέα θύελλα

Εναπόθεσε τη λύση των εξωτερικών θεμάτων της χώρας στους Ευρωατλαντικούς συμμάχους, υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας του Ελσίνκι που «αναγνώρισε συνοριακές διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Προανήγγειλε αντιδραστικές αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα, με αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ακόμα πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση κατά του πρότυπου του γερμανικού μοντέλου και την προώθηση ενός «νέου Καποδίστρια» μέσα στο 2010. Προσπάθησε να αναδείξει πεδίο διαφοροποίησης από τη ΝΔ σε θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, αλλά απέφυγε να απαντήσει πού πήγαν τα χρήματα που ομολόγησε ο Τσουκάτος ότι από τη «Ζήμενς» κατέληξαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Χτες, με αφορμή τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, ξέσπασε υποκριτικός δικομματικός καυγάς γύρω από το πού θα βρεθούν τα χρήματα, με το ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζεται ότι «θα εισπράξει τους ανείσπρακτους φόρους που ανέρχονται σε 31 δισ.» και να επισημαίνει ότι θα «περικόψει τις δαπάνες των νοσοκομείων»!! Ο Γ. Παπανδρέου επίσης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «προχωρήσει σε νέο δανεισμό». Κι ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δίνουν τα πάντα για το κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε χτες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων, ισχυριζόμενος ότι είδε «αόριστες εξαγγελίες περί αλλαγών στο εργασιακό, όπως και στο ασφαλιστικό σύστημα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί και συμπληρώνει το έργο της ΝΔ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τη συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωση για τη συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο Γ. Παπανδρέου και με τη σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) συνέντευξη Τύπου επιχειρεί, αλλά μάταια, να συγκαλύψει τον κύριο άξονα της πολιτικής του, που είναι η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή η ίδια γραμμή πλεύσης με τη ΝΔ. Πρόκειται για προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης του λαού. Με πρόσχημα τις αντοχές της οικονομίας υπόσχεται μερικά ψίχουλα για τους εργαζόμενους, αλλά κρύβει ότι θα διατηρήσει και θα συμπληρώσει το αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της ΝΔ. Στην ουσία επιχειρεί να καλύψει την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που θα εξαπολύσει μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση.

Το κόλπο της παροχολογίας στηρίζουν και η ΝΔ και τα περισσότερα ΜΜΕ, αν και γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιας γραμμής με της ΝΔ, δίχως παροχές στο λαό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικομματικού καβγά για την καρέκλα και συνολικά της ενίσχυσης του δικομματισμού.

Και με τη σημερινή συνέντευξη και με τη χτεσινή ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει την αλήθεια των καταγγελιών του ΚΚΕ:

  • Η αύξηση που θα δοθεί στο μεροκάματο δεν θα ξεπερνάει τα 30 έως 50 λεπτά!
  • Θα διατηρήσει τα πέντε χρόνια που ψήφισε η ΝΔ αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν παρθεί.
  • Με τα ψίχουλα της κατώτατης ενιαίας σύνταξης, που στην πραγματικότητα είναι και προνοιακή σύνταξη, σχεδιάζει ριζικό χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Ανοίγει το δρόμο της μεταφοράς των βαρών της εργοδοσίας και του κράτους στις πλάτες του ασφαλισμένου, με την ενίσχυση των πυλώνων των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Δε θα αυξηθεί η φορολογία των ΑΕ από το 25% που τη μείωσε η ΝΔ. Θα συνεχίσει την παροχή ζεστού χρήματος στο όνομα των επενδύσεων.
  • Δεν πρόκειται ούτε τον ΦΠΑ να μειώσει, ενώ δεν έκανε κουβέντα για τη μείωση γενικά των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που είναι και η πιο βαριά και άνιση φορολογία.
  • Δεν πρόκειται να καταργήσει το αίσχος των Stage.
  • Θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των μονοπωλιακών ομίλων στο όνομα της "πράσινης" ανάπτυξης.

Ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ισχύει η συμφωνία του Ελσίνκι του 1999. Απέκρυψε ότι αυτή η συμφωνία, που υπέγραψε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζει την ύπαρξη συνοριακών διαφορών στο Αιγαίο και ότι παραπέμπει το θέμα προς επίλυση στο δικαστήριο της Χάγης.

Επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει χέρι χέρι με τη ΝΔ στον ίδιο δρόμο και ότι μετά τις εκλογές έρχεται θύελλα κατά του λαού. Με δυνατό ΚΚΕ ο λαός θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει».

Εκφράζουν τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε για χιλιοστή φορά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πανέτοιμο να επιτεθεί στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού, ότι βαδίζει στο γνώριμο δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας χέρι χέρι με τη ΝΔ. Επομένως είναι ψευδεπίγραφος ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου ότι οι δύο πολιτικές που συγκρούονται είναι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αυτό που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ είναι αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέα κρατική ενίσχυσή τους και ουσιαστική απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ''πράσινης ανάπτυξης''. Την ίδια στιγμή επιφυλάσσει ''αυξήσεις'' - εμπαιγμό για τους μισθούς, εμφανίζοντας αυτή την κοροϊδία ως ποιοτική διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική της ΝΔ!

Η αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του κράτους και η ριζική αποκέντρωση που διακήρυξε ο Γ. Παπανδρέου, σημαίνει αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, επέκταση της εμπορευματοποίησης δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του λαού.

Οι δρόμοι ανάπτυξης είναι δύο. Ο ένας εκφράζεται κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είναι ο δρόμος που φέρνει τις οικονομικές κρίσεις. Ο άλλος δρόμος εκφράζεται από το ΚΚΕ και συμπυκνώνεται στο σύνθημα ''Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία''.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μπορεί να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται μετά τις εκλογές, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία».

Σκληρή ταξική φορολογία

Η απάτη, του Γ. Παπανδρέου, στα ζητήματα φορολογίας, είναι οφθαλμοφανής, αφού:

  • Μίλησε γενικά, αφηρημένα, και, πάντως, παραπλανητικά, για «μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα», χωρίς να προσδιορίσει το πρώτο κλιμάκιο των εισοδημάτων που δε θα φορολογούνται (σήμερα 12.000 ευρώ), τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης (σήμερα 40%) και τα ενδιάμεσα κλιμάκια (σήμερα είναι 2)
  • Είπε ότι αντί για το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, θα επαναφέρει τη φορολογία της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά δεν είπε λέξη για τα κριτήρια που προσδιορίζουν το «μεγάλη», τους συντελεστές φορολόγησης και τα επίπεδα φορολογίας.
  • Ομολόγησε ότι θα επαναφέρει το φόρο κληρονομιάς και γονικής παροχής, φόροι που κατ' εξοχήν πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού οι μεγαλοϊδιοκτήτες έχουν κι άλλους τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία.
  • Υποστήριξε ότι θα επιβάλει φόρο στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, κάτι που έχει ήδη καθιερώσει η ΝΔ με το ΕΤΑΚ, δεν είπε όμως τίποτα τι θα γίνει με το φόρο που πλήρωναν για ακίνητα οι επιχειρήσεις.
Τι υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ από τη ΔΕΘ
Αυξήσεις - ψίχουλα και επιδόματα πτωχοκομείου

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη του εισοδήματος και την αναδιανομή αποτελούν τεράστιο εμπαιγμό για τα λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε:

  • «Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό». Σήμερα ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 0,8%. Ο κατώτερος βασικός μεικτός μισθός στο δημόσιο είναι 710 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι θα δώσει αύξηση λίγο πάνω από 5,7 ευρώ το μήνα στο δημόσιο ή πάνω από 19 λεπτά τη μέρα! Το ίδιο «γενναίες» θα είναι και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους. Αυτό θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπου ο κατώτατος βασικός μισθός είναι 740 ευρώ μεικτά.
  • «Χορήγηση του Εκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Πρόκειται για ένα επίδομα της τάξης των 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα για τετραμελή οικογένεια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ!
  • «Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες». Με ελάχιστα ψίχουλα και μια έωλη υπόσχεση επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου να εμπαίξει την αγροτιά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε παλιότερες ομιλίες του είχε κάνει λόγο για αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 7% σε 11%. Τώρα ούτε αυτό δεν είπε! Επιπρόσθετα, η αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ δε σημαίνει και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ γιατί οι αγροτικές τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατακόρυφα και κατά συνέπεια και ο τζίρος των αγροτών με βάση τον οποίο υπολογίζεται η επιστροφή.
Παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

  • Οχι μόνο δε θα καταργήσει αλλά και θα διατηρήσει όλους τους μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και τους δικούς του. Νόμοι που επέφεραν καίριο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση:

α) Αύξησαν δραματικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

β) Μείωσαν τις συντάξεις και παροχές.

γ) Μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές ή τους απάλλαξαν από τις οφειλές τους και τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

δ) Ακόμα, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης θέσπισαν τα επαγγελματικά ταμεία.

  • Είπε ψέματα από τη ΔΕΘ ότι δε θα αυξήσει τα «όρια συνταξιοδότησης», όταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται «η παράταση του δημόσιου βίου».
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει αν γίνει κυβέρνηση την πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η ΝΔ και οδηγεί, ουσιαστικά, στην κατάργηση των Βαρεών Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
  • Σχετικά με το ύψος των συντάξεων ο Γ. Παπανδρέου διατύπωσε σκόπιμα θολές και ψηφοθηρικές εξαγγελίες όπως «500 ευρώ για τη νοικοκυρά» όταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μιλά για «550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο του ΟΓΑ».
  • Με την πρότασή του για «καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις, όπου ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη», ανοίγει το δρόμο για καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους, στο πλαίσιο των τριών πυλώνων που προβλέπει: α) Εθνική Κατώτατη Σύνταξη - Επίδομα β) Επαγγελματικά - Ανταποδοτικά Ταμεία γ) Ιδιωτική Ασφάλιση.
Πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

  • «Αμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται». Το 8ωρο, τον ημερήσιο και σταθερό χρόνο εργασίας δεν το χτυπά η έλλειψη ελέγχου αλλά η ασύδοτη δράση των εργοδοτών, χάρη στους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως οι νόμοι:

-- 1892/1990 (ΝΔ) εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

-- 2639/1998 (ΠΑΣΟΚ) καθιέρωση της εκ περιτροπής απασχόλησης ως μορφή της μερικής απασχόλησης. «Βελτίωσε» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της.

-- 3174/2003 (ΠΑΣΟΚ) εισαγωγή της μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο Δημόσιο.

-- 3250/2004 (ΝΔ) επέκταση της μερικής απασχόλησης και σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

-- 3385/2005 (ΝΔ) επαναφορά της υπερεργασίας, παραπέρα μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Νέα «βελτίωση» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης της ΕΕ την «Εκθεση Σέρκας» για την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 και 78 ώρες.

  • «Συγκεκριμένες ρυθμίσεις ώστε να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης και να αναπληρώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων». Ενα από τα κύρια όπλα του κεφαλαίου για να φορτώσει την κρίση στους εργαζόμενους είναι η εκ περιτροπής απασχόληση, με το νόμο 2639/1998 του ΠΑΣΟΚ.
  • «Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα». Ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων με το νόμο 2956/2001. Προηγουμένως, και πάλι με το νόμο 2639/1998 είχε νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.
  • «...καταργούνται οι κομματικοί εκβιασμοί των STAGE και των άλλων τοποθετήσεων στο δημόσιο». Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με το νόμο 2636/1998 θέσπισε τα «stage» (ανασφάλιστη εργασία) και σήμερα προτείνει την επέκτασή τους στον ιδιωτικό τομέα. Με το ΠΔ 81/2003 όχι μόνο δεν έλυσε στο ελάχιστο το πρόβλημα της ομηρίας αλλά δικαιολόγησε την ύπαρξή του. Αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε με το ΠΔ 164/2004 να αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Προσαρμογή για «το επίδομα ανεργίας, σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού». Από το 1994 το ΠΑΣΟΚ -όπως και η ΝΔ- υπόσχονται ότι θα προσαρμόσουν σταδιακά το επίδομα ανεργίας σε αυτό το ύψος. Πρακτικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται λιγότερα από 500 ευρώ, μόλις στο 1/3 των ανέργων και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όχι όσο παραμένει κάποιος άνεργος).
Θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Πλήθος μέτρων για την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε:

1. «Δε θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων».

2. «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή».Υποσχέθηκε ακόμα ευνοϊκότερη μεταχείριση και νέες φοροαπαλλαγές, με πρόσχημα τις επενδύσεις.

3. Μείωση της φορολογίας κεφαλαίου στο 20%, μέχρι το 2014, υιοθετώντας το χρονοδιάγραμμα της ΝΔ.

4. «Αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό». Που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

5. «Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ για να γίνει εργαλείο για την πράσινη ανάπτυξη». Πρόκειται για νέες κοινοτικές επιδοτήσεις, ήδη η ΝΔ έχει δώσει πάνω από 15 δισ. ευρώ, που θα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

6. «Χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), απρόσκοπτη αδειοδότηση των επενδύσεων και τιμολόγηση της ενέργειας». Με χρήματα του ελληνικού λαού θα χρηματοδοτήσει τους ιδιώτες που θα επενδύσουν σε καινούριες ενεργειακές μονάδες, εξασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα «εγγυημένη τιμή» για το εμπόρευμά τους!

7. «Ειδικές ρήτρες, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις, που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας» - «Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ο,τι δηλαδή κάνει μέχρι τώρα η ΝΔ, δίνοντας γενναία χρηματικά πακέτα στο κεφάλαιο. Ομως, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία αυξάνεται (παρά τις αλχημείες για συγκάλυψή της).

8. «Κίνητρα πρόσληψης νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, για τέσσερα χρόνια». Πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες και πάλι με τα λεφτά των εργαζομένων.

Προεκλογικός εμπαιγμός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με την αντιπαράθεση των εκπροσώπων Τύπου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι, οι αυτοπασχολούμενοι που ψήφιζαν έως τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξοργιστούν με τον προεκλογικό τους εμπαιγμό. Ενώ προτείνουν σχεδόν τα ίδια, δηλαδή καμιά παροχή για το λαό και νέα κίνητρα για την πλουτοκρατία, παριστάνουν ότι έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερασπίζεται τον τίτλο του πιο ικανού διαχειριστή

Τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ είτε εφαρμόζονται ήδη, είτε είναι «ανέφικτες υποσχέσεις» ισχυρίζεται ο Κ. Καραμανλής

Αλλη μια επιβεβαίωση της στρατηγικής σύμπλευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελεί η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να οξύνει την πόλωση και να ενισχύσει τα ψευτοδιλήμματα. Παρά τους υψηλούς τόνους, ο Κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι πολλές από τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου ήδη τις υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ - «είτε έγιναν τα τελευταία χρόνια είτε βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε -, ενώ σε άλλες περιπτώσεις (π.χ., ΤΕΜΠΜΕ) «υπόσχονται εκείνα που καταψήφισαν». Με δεδομένη την ταύτιση, η κριτική από την πλευρά της ΝΔ επικεντρώνεται στο ποιος από τους δύο εταίρους του δικομματισμού είναι πιο στοχοπροσηλωμένος, πιο τολμηρός και «πιο γρήγορος» διαχειριστής της κρίσης.

Αυτό που κυριαρχεί στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ δε συνιστούν σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά είναι «ευχάριστες γενικολογίες», «ανέφικτες υποσχέσεις και εξωπραγματικές παροχές προς κάθε κατεύθυνση». Το δήθεν αμείλικτο ερώτημα, που έθεσε και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, είναι «πού θα βρεθούν τα απίστευτα ποσά για να εκπληρωθούν οι τόσες υποσχέσεις». Στο κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζουν σε 10 δισ. ευρώ το κόστος των εξαγγελιών του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ και καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσουν σε νέους φόρους, σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους, με συνέπεια αργότερα να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική εξυγίανση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών) που υπαγορεύει ο «ευρωμονόδρομος».

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση των γυναικών της ΝΔ: «Αναγνωρίζουν, έστω και τώρα, τη διεθνή κρίση. Δεν λένε, όμως, πουθενά πού θα φτάσουν το δημόσιο χρέος. Δεν λένε πώς θα μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Ούτε ένα δύσκολο μέτρο δεν τόλμησαν να πουν! Ενα είναι το συμπέρασμα: Δεν διαθέτουν οικονομικό σχέδιο», αποφάνθηκε. Η αλήθεια, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, είναι ολοφάνερη και βρίσκεται στη διαχειριστική «ανικανότητα» του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορούν! Δεν μπορούν να εξυγιάνουν την οικονομία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, δεν μπορούν χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες λύσεις, χωρίς επίγνωση των πραγμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η δήλωση του Γ. Σουφλιά μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για γενικόλογες και ασαφείς θέσεις που προκαλούν σύγχυση. «Οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και αν πραγματοποιηθούν, θα κάνουν πολύ κακό στην οικονομία», δήλωσε.

Αναταραχές από τα ψηφοδέλτια

Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης επιχειρεί να παίξει το χαρτί των «καθαρών ψηφοδελτίων» σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη χαμηλή συσπείρωση στη βάση του κόμματος. Χτες ήταν η σειρά του Β. Μαγγίνα να ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές αν και, όπως δήλωσε, «η εξέλιξη αυτή με προσβάλλει και με αδικεί», αλλά εξαναγκάστηκε να θυσιαστεί για το γενικότερο συμφέρον του κόμματος.

Αργά το βράδυ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε 56 εκλογικές περιφέρειες. Η δημοσιοποίησή τους αναμένεται να αποτελέσει αιτία ποικίλων εσωκομματικών προστριβών και αντιδράσεων από το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ παρέμειναν ορισμένοι από τους πρώην υπουργούς τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, όπως οι Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός, Κ. Κιλτίδης, κ.ά., ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε αποκλεισμός άλλων (Π. Δούκας, Σ. Τσιτουρίδης, Αρ. Παυλίδης).

Αμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Σ. Τσιτουρίδη, που μετά από συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με τον Λ. Ζαγορίτη δήλωσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη και άθλια πολιτική απόφαση αυτών που κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή στη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου».

Είπε και εννόησε...

Ενα απάνθισμα από δηλώσεις και θέσεις που στόχο έχουν να συγκαλύψουν τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ αν έρθει στην κυβέρνηση, σε συνέχεια όσων έκανε η ΝΔ, είναι τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το ΨΕΜΑ: «Εχουμε πάρει θέση για τη μη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Στη σελίδα 65 του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Ασφαλιστικό προτείνεται:

«Παράταση του ασφαλιστικού βίου, η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: «Υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν πολλά λεφτά». Ο Γ. Παπανδρέου είπε όλη την αλήθεια, υπάρχει τεράστιος πλούτος στα χέρια του κεφαλαίου, αλλά η «αναδιανομή» που υπόσχεται περιορίζεται σε αυξήσεις λίγων λεπτών του ευρώ στο μεροκάματο των εργαζομένων και των συνταξιούχων!

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Δε θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων, θα ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και τη διευκόλυνση των επενδύσεων».Νέες φοροαπαλλαγές, παχυλές επιδοτήσεις και «επιδοτούμενο» φτηνό εργατικό δυναμικό πρόσφερε αφειδώς στο μεγάλο κεφάλαιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ: «Θα ελέγξουμε το 8ώρο, τις συμβάσεις και θα προχωρήσουμε στη ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων». Πρόκειται για ασύστολη δημαγωγία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που από τη θέση της κυβέρνησης με το νόμο 2874/2000 άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του οκτάωρου και με το νόμο 2956/2001 νομιμοποίησε τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων!

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ: «Τα κέρδη του πρώτου εξάμηνου του ΟΤΕ φέτος είναι 300 εκατομμύρια ευρώ». Αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συμμετείχε και ο Γ. Παπανδρέου, ξεπούλησαν το 65% του ΟΤΕ παρά τα τεράστια κέρδη του.

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: «Είμαστε κοντά στους αγρότες εδώ και χρόνια (...) Εγώ προσωπικά είχα την εμπειρία να ζήσω μαζί τους και αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Πολιτείας με τα δακρυγόνα στον Πειραιά». Ο Γ. Παπανδρέου βγήκε να καταγγείλει την αυταρχική κίνηση της ΝΔ, ξεχνώντας ότι το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την ίδια τακτική, έβαλε τα ΜΑΤ να σκάσουν τα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών στην επιχείρηση «βουλκανιζατέρ» στις Μικροθήβες το 1997.

Το «ΣΥΝΘΗΜΑ»: «Σ' αυτές τις εκλογές συγκρούονται δυο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις». Εκδηλη η αγωνία του Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να κρύψει την ταύτιση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των αυξήσεων-κοροϊδία, των περικοπών στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου που εξήγγειλαν και οι ΔΥΟ από τη ΔΕΘ.

Η ...ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: «Κι εγώ έχω κάνει μετανάστης, ξέρω τι σημαίνει και ξέρω τι σημαίνει μια ευνομούμενη Πολιτεία». Στις 11 Ιούνη 2009 ο Γ. Παπανδρέου έβαζε στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ τους μετανάστες, προτείνοντας με μια δέσμη «οκτώ μέτρων», που προέβλεπαν μαζικές απελάσεις και επαναπροωθήσεις, ένταση των μέτρων αστυνομοκρατίας και καταστολής διακηρύσσοντας: «Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες»!!

Το «ΠΑΡΑΜΥΘΙ»: «Ο δρόμος θα είναι δύσκολος». Ηδη ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν το κλίμα ότι θα παραλάβουν «καμένη γη», ώστε να χειραγωγήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ενόψει της σφοδρής αντιλαϊκής τους επίθεσης.

Οπως και αν «λανσάρει» τις θέσεις του το ΠΑΣΟΚ, γίνεται φανερό τι κρύβεται πίσω από κάθε φράση του Γ. Παπανδρέου. Στις 4 Οκτώβρη η λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι ψήφος κατακόκκινη...


Π. Θ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Να χάσει ο δικομματισμός από λαϊκά στρώματα

Περιοδεία στο Παγκράτι το βράδυ της Κυριακής

Γεμάτος μέσα και έξω (φωτ.) ο χώρος της συγκέντρωσης στο Παγκράτι
Γεμάτος μέσα και έξω (φωτ.) ο χώρος της συγκέντρωσης στο Παγκράτι
Σε κατοίκους του Παγκρατίου, στην πλατεία Μεσολογγίου μίλησε το βράδυ της Κυριακής η Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσα σε άλλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αν θέλουμε η χασούρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να είναι επένδυση για το κίνημα, η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να μεταφράσει τη χασούρα τους σε ριζοσπαστισμό, σε προοδευτισμό είναι το ΚΚΕ. Αν χάσουν, με σκορπισμένους από εδώ και από εκεί ψήφους, τα πράγματα θα είναι σχετικά βολικά γι' αυτούς. Θα είναι θυμωμένοι που έχασαν, αλλά δε θα μπορούν να πουν ότι πήρε κεφάλι η λαϊκή συνείδηση, που θέλει να αντιπαλέψει, να αντεπιτεθεί, που θέλει να βελτιωθεί η θέση της σε βάρος των μονοπωλίων και όχι να βελτιωθεί με μέτρα που θα χάσει γρήγορα από δέκα μεριές».

Διεθνοποιημένος αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο

Από τη συζήτηση με κατοίκους του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, το απόγευμα του Σαββάτου, για το ζήτημα της μετανάστευσης

Αποψη της συγκέντρωσης στον Αγιο Ανδρέα
Αποψη της συγκέντρωσης στον Αγιο Ανδρέα
Το απόγευμα του Σαββάτου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσε στον Αγιο Ανδρέα στη Λαμπρινή και μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της στάθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή σχετική ερώτηση για προτάσεις που ακούγονται να καθιερωθεί «ποσόστωση» στη νομιμοποίηση μεταναστών στη χώρα μας. Πάνω σ' αυτό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Προτείνουν ποσόστωση; Γιατί; Για να μη μεγαλώσει, λένε, η ανεργία στην Ελλάδα. Ας πούμε ότι αυτή η πρόταση, στο βαθμό που δεν εκφράζει ένα πνεύμα εθνικιστικό και ρατσιστικό, ξεκινά από μια λογική βάση. Πόσα εργατικά χέρια χρειάζονται στην Ελλάδα; Θα υπολογίσουμε τα εργατικά χέρια με βάση τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων; Τότε πρέπει να σας πω ότι περισσεύουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Είτε υπάρχουν μετανάστες είτε δεν υπάρχουν, ούτε οι Ελληνες μπορούν να έχουν δουλειά. Διότι η τάση είναι κι εκεί που γίνονται επενδύσεις, να γίνονται με λιγότερα εργατικά χέρια. Υπάρχει περίσσευμα εργατικών χεριών, που δεν είναι πραγματικό, είναι πλασματικό το περίσσευμα.

Αρα λοιπόν τι θα κάνουμε; Θα στείλουμε και Ελληνες στο εξωτερικό; Η ανεργία δεν καταργείται. Προγραμματισμό, πόσες θέσεις εργασίας χρειάζονται, μπορεί να τον κάνει μια λαϊκή οικονομία, λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός, που θα αναπτύξει όλους τους κλάδους και τους τομείς που χρειαζόμαστε, και όχι 11 κλάδοι της μεταποίησης να είναι σε φθίνουσα πορεία. Που θα αξιοποιήσει, θα δώσει ώθηση στην αγροτική παραγωγή και όχι ποσοστώσεις. Που θα δώσει ώθηση σε ό,τι μπορεί να παραχθεί και όχι να έχεις εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Για να προγραμματίσεις πρέπει να προγραμματίσεις με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δεν μπορεί λοιπόν ούτε τεχνοκρατικά να λυθεί το ζήτημα... Μα ζητάμε να προγραμματίσουν οι καπιταλιστές, όταν οι ίδιοι προκαλούν με την πολιτική τους, με τον πόλεμο, τον εμφύλιο, την κατοχή, την κρίση, τη φτώχεια, το μεταναστευτικό ρεύμα; Δηλαδή, να συμφωνήσει το ΚΚΕ, τα κεφάλαια να διακινούνται ελεύθερα, οι επιχειρήσεις ελεύθερα, η φτωχολογιά να μην μπορεί και με κίνδυνο της ζωής της να αναζητήσει κάποια διέξοδο όπου μπορεί να φάει ένα κομμάτι ψωμί. Δηλαδή, τι να κάνουμε εμείς οι κομμουνιστές; Να συμφωνήσουμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι διασπασμένη και στην Ελλάδα και παγκόσμια; Μα, αντίθετα, εμείς θεωρούμε τους μετανάστες σαν δύναμη σήμερα ανάκαμψης του εργατικού κινήματος. Δε θα δυναμώσει το εργατικό κίνημα αν δε στρατευτούν σ' αυτό και οι μετανάστες. Αν δεν το κάνουν θα βρεθούν και σε χειρότερη θέση.

Εχουν και οι μετανάστες ευθύνη, να βλέπουν τον εαυτό τους συναγωνιστικά με τους Ελληνες εργάτες. Αν τους αφήσουμε στο έλεος της "μηδενικής ανοχής" του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ΝΔ και του καρατζαφερισμού ή της βίαης ενσωμάτωσης των μεταναστών στο όνομα του κοσμοπολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχουμε και τον εθνικισμό και την αντίδραση και δε θα μπορούν και οι μετανάστες να κατανοούν τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Είναι όπλο για το λαό οι θέσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες, γιατί παρεμποδίζουν τη διαίρεση και ενώνουν δυνάμεις από διαφορετικές χώρες, γιατί ο αγώνας πρέπει να είναι και διεθνοποιημένος ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Σημειολογικές μόνο οι διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Περιοδεία στα Καραγιαννέικα στο Γαλάτσι το πρωί της περασμένης Κυριακής

Πλατύ κάλεσμα στο λαό να στηρίξει το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, να διεκδικήσει τα ρεαλιστικά αιτήματα που προβάλλει το ΚΚΕ μέσα από την ψήφο και την πάλη του, απηύθυνε το πρωί της περασμένης Κυριακής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τα Καραγιαννέικα στο Γαλάτσι. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και ετεροδημοτών της Λέσβου στο καφενείο «Λέσβιος», το οποίο πλημμύρισε μέσα και έξω από εργαζόμενους, νέους και απόμαχους της δουλειάς που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία και συζήτησαν με την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στις ομιλίες των Καραμανλή και Παπανδρέου στο πλαίσιο της ΔΕΘ και σημείωσε: «Ακούσαμε τον κ. Καραμανλή στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο και χτες (σ.σ. το Σάββατο) τον κ. Παπανδρέου. Μήπως είπε τίποτα διαφορετικό ο κ. Παπανδρέου; Τα ίδια πράγματα είπε. Πού υποτίθεται ότι έχουν διαφορές; Οι διαφορές μεταξύ τους είναι καθαρά σημειολογικές, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν και όταν ο ένας είναι κυβέρνηση και ο άλλος είναι αξιωματική αντιπολίτευση, πολύ περισσότερο παραμονές των εκλογών: Εγώ θα δώσω κάτι παραπάνω. Οχι γενικά στο λαό, αλλά σε ορισμένες κατηγορίες. Θυμάστε και το 2004 τσακώνονταν για τις αγροτικές συντάξεις, το 2007 τσακώνονταν για τους συμβασιούχους. Εβγαινε ο ένας, πρόσθετε και λίγο ο άλλος. Πρόσθετε μετά ο πρώτος, έβαζε κι ο άλλος και λίγο παραπάνω.


Λέει ο Καραμανλής: Θα παγώσουν οι μισθοί για δύο χρόνια. Λέει ψέματα ότι θα είναι για δύο χρόνια. Η σχετική και η απόλυτη χειροτέρευση του εισοδήματος είναι διαρκείας όσο αυτοί κάνουν κουμάντο και πάνω απ' όλα όσο κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια συνολικά στην οικονομία και σε όλη την κοινωνία.

Τι είπε ο Παπανδρέου; Δεν είπε πάγωμα μισθών, αλλά ότι θα αυξήσει τους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό! Δηλαδή; Αυτός που παίρνει ας πούμε 700 ευρώ το μήνα, άντε να πάρει 710 ευρώ, δηλαδή αύξηση 50 λεπτά τη μέρα στο μισθό του. Αυτό θα πει πάνω από τον πληθωρισμό. Γιατί δεν έλεγε θα δώσω, παραδείγματος χάριν, 1.200 ευρώ το μήνα κατώτατο μισθό; Ας μην πει 1.400 που λέμε εμείς. Και το 1.200 είναι μεικτά, και το 1.400 που λέμε εμείς, μη φανταστείτε, μεικτά είναι.

Αλλά όταν υπάρχουν μισθοί των 700 ευρώ, και όταν παίρνουν 350 και 400 ευρώ αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση, προσπαθούμε και εμείς, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες που ζούμε - να μη μείνουμε πίσω από τις ανθρώπινες ανάγκες και το δίκιο των εργαζομένων - αλλά και από την άλλη μεριά να μη λένε ότι μιλάμε υπερφίαλα και υπερβολικά. Είπε αυτό το πράγμα; Οχι. Σε τι δεσμεύτηκε; Σε μισό λεπτό του ευρώ πάνω.

Μίλησε για τις φοροαπαλλαγές. Το "φοροαπαλλαγές" δε λέει τίποτα. Και "προοδευτικό φορολογικό σύστημα" δε λέει απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα πράγματα. Επί ΝΔ παλιότερα οι φόροι, ας πούμε στο κεφάλαιο, να το πω έτσι, ήταν 45% επί των κερδών. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε 35%. Δεν είναι φοροαπαλλαγή αυτή; Ερχεται η ΝΔ το κάνει 25%. Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του, αυτό του 2004 ακόμα, έλεγε 25%. Τώρα μάλιστα συζητούν το εξής: Αν, λέει, χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή μπορούμε να απαλλάξουμε τους επιχειρηματίες. Και μάλιστα λένε για τους υγιείς επιχειρηματίες. Δε μας εξηγούν ποιοι είναι οι "υγιείς" και ποιοι είναι οι "άρρωστοι" επιχειρηματίες;

Να πληρώσουν τα μονοπώλια

Δεν είναι καθόλου πρωτότυπα αυτά τα πράγματα που λένε και οι δύο. Ο ΣΕΒ, απηχώντας προβληματισμούς που υπάρχουν στην ΕΕ εδώ και χρόνια, λέει το εξής: Εμάς δε μας απασχολεί καθόλου να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι, και οι δικοί τους βέβαια και του λαού. Γιατί όταν το λαϊκό εισόδημα συμπιέζεται τόσο κάτω, εδώ που τα λέμε, το κράτος από την άμεση φορολογία τι να πάρει; Ληστεύει. Πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην άμεση φορολογία τα περισσότερα, αλλά όσο και να πληρώσουν, από τη στιγμή που οι μισθοί πέφτουν και οι συντάξεις είναι πείνας, η άμεση φορολογία δεν μπορεί να δώσει πολλά πράγματα. Πού είναι το κουμπί, λοιπόν, αν θέλετε να μιλήσουμε με όρους του σήμερα; Γιατί εμείς παλεύουμε και με όρους του σήμερα και κοιτώντας το αύριο, τη λαϊκή εξουσία. Παλεύουμε, όμως, και μέσα στους κανόνες που έχουν βάλει οι άλλοι σήμερα. Εμείς τους λέμε: Να μειώσετε και να καταργήσετε τους έμμεσους φόρους, το ΦΠΑ που πληρώνουμε στα καύσιμα, στα σχολικά είδη, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Καταργήστε αυτά.

Παραπάνω από 70% είναι οι έμμεσοι φόροι. Μάλιστα χτες ο "Ριζοσπάστης" είχε ένα άρθρο με στοιχεία που έλεγε τα εξής: Επί ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι 43,9% και επί ΝΔ αυξήθηκαν 44,10%. Δηλαδή, κάθε χρόνο προστίθεται κάτι. Η διαφορά τους δηλαδή ούτε μισό τοις εκατό δεν είναι».

Στη συγκέντρωση, το λόγο πήρε και ο Μάνος Δούκας, εκπαιδευτικός και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο Νομό Λέσβου, ο οποίος κάλεσε να «δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ρεύμα ετεροδημοτών που θα έρθουν να ψηφίσουν το ΚΚΕ στο "κόκκινο" νησί», σημειώνοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να μπουν στη μάχη της ψήφου και τονίζοντας ότι ακόμα και ένα τηλέφωνο στο χωριό παίζει ρόλο για το αποτέλεσμα.

Ο λαός να αισθανθεί αυτοδύναμος

Στη συνοικία της Αγ. Μαρίνας στην Ηλιούπολη περιόδευσε το Σάββατο το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα

Από τη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη
Στην εργατογειτονιά της Αγ. Μαρίνας στην Ηλιούπολη περιόδευσε το πρωί του περασμένου Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συζήτησε με ιδιοκτήτες μικρομάγαζων και εργαζόμενους και μίλησε σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Β' ΚΑΠΗ Ηλιούπολης.

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε το έναυσμα για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα σηματοδοτούσε η φημολογούμενη εώς τότε υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στο βασικό τομέα της οικονομίας έχει ακριβώς την ίδια πολιτική με τη ΝΔ. Και η πολιτική και των δύο είναι: Στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών μεγαθηρίων, των μονοπωλίων, στήριξη γενικότερα των κεφαλαιοκρατών. Αυτή είναι η πολιτική τους και είτε είναι ο Παπαδήμας υπουργός, είτε η Λούκα Κατσέλη, δε θα αλλάξει. Δεν περιμένουμε να επικρίνουμε το ΠΑΣΟΚ μόνο κοιτώντας τους υποψήφιους και να παίζουμε με τα πρόσωπα. Αν ο κύριος Παπανδρέου προβληματίστηκε να βάλει υποψήφιο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, απλώς αυτό είναι μια μαρτυρία ότι θέλει να δώσει και εξετάσεις στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, ότι εν πάση περιπτώσει, έχετέ μου εμπιστοσύνη, μην έχετε τόση εμπιστοσύνη στον Καραμανλή, εγώ θα υπηρετήσω τα συμφέροντά σας καλύτερα».

Σε άλλο σημείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: «Σήμερα, έχουν φτιάξει ένα κάδρο και λένε στο λαό: Η μάχη δίνεται ανάμεσα στον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν είναι αυτή η πραγματική μάχη. Η πραγματική μάχη, στην οποία ο λαός πρέπει να πάρει ενεργό μέρος, να αισθανθεί αυτοδύναμος και να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του - το δίκιο του το ξέρει, αλλά δεν ξέρει τη δύναμή του ακόμα - δίνεται ανάμεσα στην κυρίαρχη πολιτική με τα δυο κόμματα από τη μια και στο λαό από την άλλη. Αυτή είναι η μάχη. Εμείς αυτό θα μετρήσουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχει κυβέρνηση, ξέρουμε ότι θα υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Αντε, σε λίγα χρόνια να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας».

Αλλαγή στην εξουσία όχι στη διακυβέρνηση

Σε άλλο σημείο, αναλύοντας το ζήτημα των συμμαχιών, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς βλέπουμε τη συμμαχία ως εξής. Ενα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο απηχεί με συγκεκριμένο τρόπο τα κοινά συμφέροντα της σύγχρονης εργατικής τάξης - γιατί έχει υποστεί και διαφοροποιήσεις η εργατική τάξη στο εσωτερικό της δεν είναι ίδια με τη δεκαετία του '30 - των μικρών επιχειρηματιών και των μικροϊδιοκτητών - μικροπαραγωγών αγροτών. Μέσα εκεί βεβαίως εξειδικεύεις, γυναίκες, νεολαία, τρίτη ηλικία, άτομα με ειδικές ανάγκες, μιλάμε για τις κοινωνικές δυνάμεις.

Αυτή, λοιπόν, η κατεύθυνση πρέπει να είναι: Αντίθεση συνολική με την κυρίαρχη πολιτική - όχι σε επιμέρους ζητήματα - και επίσης η αντίθεσή σου πρέπει να κατευθύνεται και στο θέμα της εξουσίας. Δεν μπορεί να λες είμαι αντίθετος στο ένα, είμαι αντίθετος στο άλλο, παλεύω εναντίον. Ο κόσμος θέλει και μια προοπτική. Και η πρόταση που έχουμε για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία έχει πάρει υπόψη το εξής: Οτι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε να συμφωνήσουν, όχι οι πολιτικές, αλλά και οι κοινωνικές δυνάμεις, σε όλα στο θέμα του σοσιαλισμού, και στην εκτίμηση γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός και τι εννοούμε οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε στο εξής: Οταν μιλάμε για αλλαγή δεν εννοούμε να έρθει μια κυβέρνηση στη θέση μιας άλλης. Μιλάμε για αλλαγή στην εξουσία, άρα ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μιλάμε πάνω σε μερικές βασικές αρχές: Οτι ο πλούτος που παράγεται σε αυτόν τον τόπο και οι υπηρεσίες πρέπει να ανήκουν στο λαό, να είναι λαϊκή περιουσία. Διότι σήμερα τα μονοπώλια κυριαρχούν σε όλους τους τομείς, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, έχει μονοπωληθεί η οικονομία και δεν μπορείς να έχεις φιλολαϊκή πολιτική όταν τα μονοπώλια είναι παντού. Αρα πρέπει όχι απλώς να χτυπήσεις τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να χτυπήσεις τη μονοπωλιακή ιδιοκτησία.

Είναι άλλο πράγμα στην πορεία του κινήματος να έχεις μερικές νίκες, επιμέρους νίκες και κατακτήσεις - δεν τις σνομπάρουμε αυτές - και άλλο να θεωρείς ότι μέσα από επιμέρους λύσεις των προβλημάτων θα λύσεις και το συνολικό. Αλλο πράγμα είναι τα αποτελέσματα του αγώνα να μην είναι όσο μπροστά θέλεις και άλλο πράγμα να θεωρείς ότι με μικροαλλαγές θα έρθει η αλλαγή. Αυτές οι μικροκατακτήσεις που θέλουμε ο λαός να έχει, πέρα από το ότι είναι καλό να ανακουφίζεται ο λαός, πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για επίθεση ως την ανατροπή της εξουσίας. Αυτά δεν τα κρύβουμε. Αλλά τώρα στις εκλογές δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνεί κανείς σε όλα μαζί μας. Μήπως την άλλη μέρα από τις εκλογές θα λυθεί το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής; Μακάρι, αλλά δε θα λυθεί. Αλλά αν πάμε ένα βήμα πίσω, οι συνέπειες θα είναι πιο αρνητικές απ' ό,τι ήταν πριν από 7 - 10 χρόνια».

Νέες δημοσκοπήσεις

Πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις καθώς διανύουμε την τελευταία βδομάδα που επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους. Στις κυριακάτικες εφημερίδες δημοσιεύτηκαν 6 δημοσκοπήσεις, της MARC για το «Εθνος», της RASS για το «Παρόν», της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», της METRON για την «Ημερησία», της Public Issue για την «Καθημερινή» και της MRB για την «Real News».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, καταγράφονται κατ' αντιστοιχία τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 28,9%, 30,3%, 29,7%, 30,1%, 35,5%, 33,6% (36,6% μετά από αναγωγή). ΠΑΣΟΚ 35,5%, 35,1%, 35,9%, 36,6%, 41,0%, 39,5% (42,5%). ΚΚΕ 7,6%, 7,2%, 7,0%, 6,9%, 8,5%, 7,9% (8,9%). ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, 3,5%, 3,1%, 3,0%, 4,0%, 3,2% (4,2%). ΛΑ.Ο.Σ. 5,9%, 5,7%, 5,0%, 4,9%, 7,0%, 6,1%, (7,1%). Οικολόγοι 1,7%, 3,1%, 1,8%, 2,6%, 2,0%. Αλλο 2,5%, 1,7%, 1,9%, 2,0%, 4,7% (5,7%). Λευκό/Ακυρο: 3,6%, 2,5%, 2,2%. Αδιευκρίνιστη ψήφος: 11,6%, 10,9%, 13,4%, 13,6%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «METRON ANALYSIS» για λογαριασμό του ΑΝΤ1, που έγινε την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη και μεταδόθηκε χτες βράδυ, καταγράφεται η εξής εικόνα ως προς την πρόθεση ψήφου. ΝΔ: 29,7% (33,7% μετά από αναγωγή και 92 έδρες), ΠΑΣΟΚ: 37,6% (42,7% και 157 έδρες), ΚΚΕ: 7,5% (8,5% και 23 έδρες). ΣΥΡΙΖΑ: 3,4% (3,9% και 11 έδρες). ΛΑ.Ο.Σ.: 5,5% (6,3% και 17 έδρες). Οικολόγοι: 2,4% (2,7%). Αλλο: 2,1% (2,3%). Λευκό/Ακυρο: 4,0%. Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,7%. Σε δημοσκόπηση της MRB για την «Real News» που έγινε επίσης την Κυριακή καταγράφεται η εξής πρόθεση ψήφου. ΝΔ: 29,6%. ΠΑΣΟΚ: 35,3%. ΚΚΕ: 6,5%. ΣΥΡΙΖΑ: 3,9%. ΛΑ.Ο.Σ.: 5,0%. Οικολόγοι: 2,1%. Αλλο: 3,2%. Λευκό/Ακυρο: 2,0%. Αδιευκρίνιστη ψήφος: 10,2%.

Πλατύ άνοιγμα για δυνατό ΚΚΕ

Καθημερινές εξορμήσεις, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες από τις Κομματικές Οργανώσεις

Στις εργατογειτονιές και στους τόπους δουλειάς, χτίζεται καθημερινά η ενίσχυση του ΚΚΕ
Στις εργατογειτονιές και στους τόπους δουλειάς, χτίζεται καθημερινά η ενίσχυση του ΚΚΕ
Πυκνώνουν οι προεκλογικές δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Το σημερινό πρόγραμμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη 15 Σεπτέμβρη

-- Στο Νέο Κόσμο ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στους εργάτες Δήμου Ερυθραίας και στο διοικητικό προσωπικό η Κ. Μπουντούρογλου.

-- Στους εργάτες του Δήμου Ζωγράφου, ο Ν. Παπακωνσταντίνου.

-- Στους εργάτες στην καθαριότητα του Δήμου Μελισσίων και στο Δημαρχείο, η Β. Πανουτσάκου.

-- Στο εργοτάξιο «ΕΝΤΕΧΝΟΣ» στο Τατόι, ο Β. Βακάλης.

-- Στο «Ωνάσειο», ο Γ. Νάνος.

-- Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο Χ. Χουρδάκης.

-- Στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας, η Ν. Παπαδημητράτου.

-- Στο γκαράζ Δήμου Ηλιούπολης, στα τεχνικά συνεργεία και στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, ο Χ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στους χώρους του αεροδρομίου ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Main building), ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον ΟΠΑΔ και στο ΤΥΔΚΥ, ο Δ. Αγκαβανάκης.

-- Στο «Hondos Center» Χαλανδρίου, η Λ. Καρατζά.

-- Στο Νυχτερινό Λύκειο Αιγάλεω, ο Π. Παπαγεωργόπουλος.

-- Στο «Carrefour» και στο πολυκατάστημα AVENUE, η Μ. Τσαγκατάκη.

-- Στον ΟΤΕ Πάρνηθας, ο Α. Περράκης.

-- Στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, η Κ. Μιχαλιού.

-- Στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη ΝΙΚΑΣ, ο Κ. Λιαπάτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα καταστήματα της Αλσούπολης και σε σύσκεψη σε καφενείο, ο Π. Τσουκαλάς.

-- Στη HOL, ο Π. Παπαγεωργόπουλος.

-- Στην Ανω Πετρούπολη, η Σ. Τσίτσου.

-- Στο ΑΠΕ, η Ε. Μελά.

-- Στον ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο, ο Α. Βλασίδης.

-- Στο Πνευματικό Κέντρο και το Δημαρχείο του Δήμου Βύρωνα, ο Π. Πάλμος.

-- Στα Ανω Πετράλωνα, ο Σ. Λάμπρου.

-- Σε σύσκεψη με εργάτες Δήμου Βύρωνα, ο Π. Πάλμος.

-- Στους εργαζόμενους της Ακρόπολης, ο Θ. Παφίλης.

-- Στον ΕΟΤ (Τσόχα), ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος.

-- Στον ΟΔΔΥ, η Α. Τσάμη.

-- Στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, η Λ. Κανέλλη.

-- Στους εργαζόμενους των εκδοτικών οίκων στο κέντρο της Αθήνας, η Ν. Γκογκάκη.

-- Στο Τμήμα Διανομής των ΕΛΤΑ (Λένορμαν), ο Σ. Λάμπρου.

-- Σε συγκέντρωση στο καφενείο «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ», η Κ. Μπουντούρογλου.

-- Στα καταστήματα της περιοχής Λόφου Αξιωματικών, στο Περιστέρι, ο Μ. Μαυροθαλασσίτης.

-- Στην ιδιωτική κλινική ΚΑΣΤΑΛΙΑ, η Α. Σουλτανιά.

Στον Πειραιά

-- Στο νοσοκομείο «Μεταξά» οι Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Μ. Ρεΐση.

-- Στην ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο, στην πλατεία Κουμπάκη και στα εμπορικά της Νεάπολης Νίκαιας η Β. Νικολαΐδου.

-- Στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά ο Σ. Τσιμπόγλου.

-- Στην ΕΛΑΪΣ και στα Καμίνια ο Ν. Ξουράφης.

-- Στην Πολεοδομία Νομαρχίας Πειραιά ο Κ. Τζατζάνης.

-- Στο Ε' Διαμέρισμα Πειραιά η Μ. Ρεΐση. Στο Ε' Διαμέρισμα του Πειραιά και στην Πειραϊκή ο Γ. Μόφορης.

-- Σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Β' Διαμερίσματος Πειραιά η Ο. Κυζίλη.

- Στην Πειραϊκή, στα καταστήματα «Hondos» (Τσαμαδού), «Jumbo» (λιμάνι) η Γ. Κονταξιδάκη.

-- Στο «Makro» και στη Δραπετσώνα ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ .

-- Στο ΙΚΑ και στη ΔΕΗ Αμφιάλης και στην Ευγένεια ο Η. Πατίδης.

-- Στους εργάτες καθαριότητας του Δήμου Σαλαμίνας η Γ. Γκαβογιάννη.

-- Στους εργαζόμενους στους κήπους του Δήμου Περάματος και στα εμπορικά καταστήματα του Περάματος η Α. Ζύμαρη.

-- Στους εργάτες του στεριανού μετάλλου στη Δραπετσώνα ο Σ. Πουλικόγιαννης.

-- Στο Λιμάνι της Ελευσίνας οι Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Π. Παπαβασιλείου.

-- Στα Γυμνάσια και Λύκεια της Λούτσας ο Γ. Γκιόκας.

-- Στη στάση του Προαστιακού Ανω Λιοσίων και στο 1ο ΕΛ Ανω Λιοσίων ο Χ. Κωστόπουλος.

-- Στο 17ο Δημοτικό Μενιδίου και στα καταστήματα του Μενιδίου η Ε. Χαιρικάκη.

-- Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Συκεών και στο Ταχυδρομείο Συκεών, η Η. Ραΐζη.

Στη Θεσσαλονίκη

-- Στην Επιθεώρηση Εργασίας (25ης Μαρτίου) ο Θ. Κυριακίδης.

-- Στο κτίριο της Νομαρχίας ο Γ. Ζιώγας.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ» ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μεθοδεύουν παράλληλους μονολόγους

Αποχώρησε χτες το ΚΚΕ από τη συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής

Ο σχεδιασμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επαναληφθούν και σε αυτό το προεκλογικό ντιμπέιτ οι παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών οδήγησε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Μ. Μαΐλη να αποχωρήσει από τη χτεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε για το θέμα στη Βουλή. Η συνάντηση θα επαναληφθεί τις προσεχείς μέρες.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση ο Μ. Μαΐλης δήλωσε: «Εκφράσαμε τη βαθιά διαφωνία μας για την προσπάθεια που επιχειρήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επαναληφθούν οι παράλληλοι μονόλογοι και σε αυτό το ντιμπέιτ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξεδήλωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συνάντηση. Η συνάντηση των κομμάτων θα επαναληφθεί, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα μιας διαδικασίας άλλης από την καθιερωμένη την οποία πολλές φορές έχουμε καταγγείλει ως κόμμα και θα επανέλθουμε εντός των ημερών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το περιεχόμενο της διαφωνίας του ΚΚΕ ο Μάκης Μαΐλης σημείωσε: «Διαφωνήσαμε με τους παράλληλους μονολόγους, το είπα και πριν, με αυτό που γίνεται κάθε φορά. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις. Ζητάμε κοινές ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Επίσης, ο καθένας να έχει το δικαίωμα της ανταπάντησης. Αυτά τα δύο είναι για εμάς τα ουσιαστικά ζητήματα». Σχετικά με το εάν το ΚΚΕ θα συμμετέχει τελικά στο ντιμπέιτ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε: «Θα το εξετάσουμε».

Στη συνεδρίαση, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ε. Αντώναρος, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθούν δύο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έφερε αντίρρηση στην πρόταση Αντώναρου. Στη διακομματική συμμετείχαν ακόμα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Χρυσόγελος εκ μέρους των Οικολόγων και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του Αντρέα, Γιατρός. ΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη, Εμποροϋπάλληλος, Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Ιωάννη, Αγρότης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Φωτίου, Εκπαιδευτικός. ΛΥΓΕΡΟΥ - ΤΖΙΑΝΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Γεωργίου, Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος. ΜΑΚΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη, Πολιτικός Μηχανικός. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Επαμεινώνδα, Αγρότης, Βουλευτής. ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ελευθερίου, ΕΒΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, Πρώην Διεθνής Διαιτητής. ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ ΜΑΡΙΑ του Χρήστου, Φυσικός. ΣΟΛΤΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου, Λογιστής, Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας. ΤΡΙΑΝΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ του Χριστοφόρου, Εκπαιδευτικός.

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΓΚΙΟΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Χαραλάμπους, άνεργη. ΔΑΓΡΕ ΕΛΕΝΗ του Γεωργίου, Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός, Μέλος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου, Εργάτης Μετάλλου, Πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου Αργολίδας. ΜΠΑΒΕΛΗ ΝΑΥΣΙΚΑ συζ. Νικολάου, Αγρότισσα. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Σπύρου, Λογιστής - Φοροτεχνικός, Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Κίου, Γραμματέας Συλλόγου Λογιστών Αργολίδας.

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ του Αντωνίου, Συνταξιούχος ΔΕΗ. ΚΟΛΟΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Ιωάννη, Αγρότης. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Νικολάου, Εκπαιδευτικός, Μέλος Γραμματείας Αρκαδίας του ΠΑΜΕ. ΠΑΓΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ του Γεωργίου, Εμπορος Οικοδομικών Υλικών. ΦΡΑΓΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ του Νικολάου, Υγειονομικός, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αρκαδίας.

ΑΡΤΑΣ

ΒΑΪΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αποστόλου, Λογιστής, Μέλος ΔΣ Σωματείου Λογιστών Αρτας. ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ του Μιχαήλ, Εκπαιδευτικός, Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Αρτας. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικολάου, Οικοδόμος, Μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρτας. ΠΑΝΟΔΗΜΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του Κωνσταντίνου, Αγρότισσα, Μέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κωστακίων Αρτας. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Λάμπρου, Υπάλληλος ΔΕΗ, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αρτας, Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Αρτας.

ΑΧΑΪΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Νικολάου, Οικοδόμος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Φωτίου, Οικοδόμος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάτρας, Πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Αχαΐας. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ Αγρότης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ του Πέτρου, Οικονομολόγος, Βουλευτής. ΚΡΑΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗ του Γεωργίου, Ψυχολόγος, Μέλος ΔΣ του Παραρτήματος Αχαΐας του ΕΣΥΝ, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αχαΐας. ΛΑΪΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Σπύρου, Ρευματολόγος, Μέλος ΔΣ Αθλητικού Συλλόγου «ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ Ο ΑΙΓΕΥΣ». ΛΕΚΚΑ ΕΛΕΝΗ του Ερρίκου, Εργάτρια, Συνδικαλίστρια. ΜΠΙΡΛΗ ΕΛΕΝΗ του Νικολάου, Ανεργη, Συνδικαλίστρια στο χώρο των ΑμΕΑ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του Βασιλείου, Εργαζόμενη στο «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές. ΞΥΔΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Γεωργίου, Καρδιολόγος, Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάτρας. ΤΣΑΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αντρέα, Εργάτης, Αντιπρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αχαΐας, μέλος ΔΣ ΕΚ Πάτρας.

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αντωνίου, Γιατρός, Μέλος ΔΣ Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ανέστη, Αγρότης, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Γεωργίου, Καθηγήτρια, Μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, ΓΓ Συλλόγου Γυναικών Λιβαδειάς. ΞΕΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Παναγή, Δημόσιος Υπάλληλος, Γραμματέας ΚΟ Επαρχίας Θήβας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τον Ασωπό. ΤΟΓΙΑΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ του Χαράλαμπου, Ιδιωτ. Υπάλληλος, Γραμματέας ΚΟ Επαρχίας Λιβαδειάς. ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Σπύρου, Δικηγόρος.

ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Μιχαήλ, Δημοτικός Υπάλληλος. ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, του Νικολάου, βιομηχανικός εργάτης. ΜΠΟΥΓΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ του Γρηγορίου, Συνταξιούχος Γεωπόνος.

ΔΡΑΜΑΣ

ΛΙΟΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη, ΕΒΕ. ΜΗΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Γραμματέας ΔΣ Τεχνολόγων Γεωπόνων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. ΜΠΙΜΠΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου, ΕΒΕ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Στεφάνου, Αγρότης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Δράμας. ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Νικολάου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος ΔΣ Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δράμας.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Ιωάννη, Μαθηματικός. ΓΟΥΡΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μιχαήλ, Δημοτικός Υπάλληλος, Μέλος Διοίκησης Σωματείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλύμνου. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΕΥΘΑΛΙΑ (ΛΙΛΑ) του Ηλία, Ηθοποιός, Βουλευτής. ΜΑΚΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ) του Νικολάου, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βορείων Δωδεκανήσων. ΠΟΤΣΟΣ ΚΑΛΕΤΟΣ (ΤΑΚΗΣ) του Κωνσταντίνου, Ιδιωτικός υπάλληλος, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Ρόδου. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Φιλίππου, Αγρότης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κω. ΣΑΡΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη, Υπάλληλος Δήμου, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

ΕΒΡΟΥ

ΒΛΙΣΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ του Γεωργίου, Καθηγητής, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ. ΓΚΑΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του Χρήστου, Δάσκαλος. ΔΡΑΜΑΝΙΔΟΥ ΝΙΚΗ του Δημητρίου, Καθηγήτρια, Μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Νομού Εβρου. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Στεφάνου, Εργάτης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αποστόλου, Αγρότης, Πρόεδρος ΟΑΣ Εβρου. ΤΡΕΛΛΗ ΦΑΝΗ του Αποστόλου, Ιδιωτική Υπάλληλος, Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου, Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης.

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αντωνίου, Εργάτης, Μέλος της Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. ΒΡΑΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ του Νικολάου, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρύστου. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Ηλία, Εργάτης, Γραμματέας Αν. Στερεάς Εύβοιας της ΚΝΕ, Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Νικολάου, Αγρότης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηρέως. ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου, Ναυτεργάτης, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής. ΝΤΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (ΣΟΦΙΑ) του Πέτρου, Δασκάλα, Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Εύβοιας. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΑΧΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Αθανασίου, Συνταξιούχος, Επικεφαλής Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ιστιαίας. ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣτου Θεοδώρου, Κτηνίατρος, Δημόσιος Υπάλληλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΑ, Μέλος του ΔΣ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αθανασίου, Εργάτης. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου, Γεωπόνος, Μέλος Πανελλήνιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας. ΣΤΑΜΕΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ του Μάρκου, Υπάλληλος ΟΤΑ, Μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου.

ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΒΛΑΧΙΩΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ του Παναγιώτη, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Γραμματέας Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου. ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ του Παναγιώτη, Δημόσιος Υπάλληλος-Εφοριακός, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της ΠΟΕ - ΔΟΥ. ΚΛΑΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ του Κωνσταντίνου, Ιδιωτικός Υπάλληλος.

ΗΛΕΙΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ (ΑΒΑ) του Ηλία, Εκπαιδευτικός. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημοσθένη, Αγρότης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Σωτήρη, Οικοδόμος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηλείας, Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πύργου. ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ του Θεοφάνη, Τραπεζικός, Μέλος του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ. ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Νικολάου, ΕΒΕ, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηλείας. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ ΙΩΑΝΝΑ του Αθανασίου, Τραπεζικός, Μέλος Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πύργου. ΚΟΥΦΗΣ ΣΤΑΘΗΣ του Παναγιώτη, Κτηνοτρόφος. ΠΕΡΣΙΔΟΥ ΡΟΥΛΑ του Δημήτρη, Εργάτρια, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κάτω Παναγιάς.

ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου, Ζωγράφος, Μηχανολόγος. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΛΓΑ του Αθανασίου, Οικονομολόγος - Λογίστρια. ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Αθανασίου, Γιατρός. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ του Ηλία, Οικονομολόγος, Συνταξιούχος Τραπεζοϋπάλληλος, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων. ΣΟΦΡΟΝΩΦ ΙΩΑΝΝΑ του Ελευθερίου, Δασκάλα, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Βέροιας. ΤΡΕΜΠΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου, Συνταξιούχος, Μέλος ΔΣ ΕΚ Νάουσας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΥΓΟΥΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑτου Στυλιανού, Συνεταιριστικός υπάλληλος, Μέλος Τοπικής Γραμματείας ΠΑΣΥ Ηρακλείου, Μέλος Συλλόγου Γυναικών Αρχανών & Γενικού Συμβουλίου ΟΓΕ. ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου, Οικοδόμος, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου & ΔΣ Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Στυλιανού, Αγρότης, Αυτοαπασχολούμενος, Μέλος του ΔΣ Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αστερουσίων. ΚΟΚΟΣΑΛΗ - ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ζαχαρία, Υπάλληλος Βιβλιοπωλείου, Γραμματέας Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣτου Ανδρέα, Μηχανολόγος Μηχανικός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλείου, Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Αντωνίου, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου, Μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης. ΠΡΟΥΚΑΚΗ - ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Αντωνίου, Συνταξιούχος Φυσικοθεραπεύτρια, Μέλος της Επιτροπής Γυναικών ΟΓΕ Ηρακλείου. ΣΚΥΒΑΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Κωνσταντίνου, Φυσικός-Ιδιωτική Εκπαιδευτικός. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Νικολάου, Αγρότης, Μέλος της Τοπικής Γραμματείας ΠΑΣΥ Ηρακλείου. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Δανιήλ, Κοινωνιολόγος, Γραμματέας ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Νομού Ηρακλείου. ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Εμμανουήλ, Οικοδόμος, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, Πρόεδρος Γονέων ΚΕΘΕΑ (Αριάδνη).

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΓΚΙΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Δημητρίου, Οικοδόμος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. ΔΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Αθανασίου, Εμπορος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, Γραμματέας ΟΕΒΣΔΕΝ, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ηλία, Μηχανικός.

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Εμμανουήλ, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Βουλευτής. ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Θεοφάνη, Οικοδόμος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωαννίνων. ΚΙΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑτου Βασιλείου, Ιδιωτικός υπάλληλος, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων -Εμποροϋπαλλήλων, Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοχωρίου, Μέλος ΔΣ ΕΚ Ιωαννίνων. ΜΕΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Θωμά, Δημόσιος Υπάλληλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Μέλος ΔΣ εργαζομένων ΟΤΑ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣτου Αναστασίου, Ηλεκτρολόγος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Ηλεκτρολόγων, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας ΟΕΒΕ, Μέλος ΔΣ Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΟΛΓΑ του Γεωργίου, Δικηγόρος. ΦΛΟΥΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑτου Κωνσταντίνου, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Πρόεδρος Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, Πρόεδρος Εργαζομένων Καζίνο Μοντ-Παρνές Πάρνηθας, Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου

ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΛΠΙΔΑ του Νικολάου, Νηπιαγωγός. ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σταύρου, Πολιτικός Μηχανικός. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Ηλία, Ιδ. Υπάλληλος, Πρ. Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων. ΛΙΟΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Γεωργίου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας. ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου, Εκπαιδευτικός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Καβάλας, Πρ. Επιτροπής Ειρήνης. ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ιωάννη, ΕΒΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Θάσου.

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ του Βάιου, Τοπογράφος Μηχανικός, Αναπληρωματικό μέλος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΣΟΦΙΑ του Γερασίμου, Χημικός, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Σέκλιζας. ΚΡΑΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Γεωργίου, Υπάλληλος ΟΤΕ, Μέλος ΔΣ ΕΚ Καρδίτσας, Μέλος ΔΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ Καρδίτσας, Μέλος ΔΣ ΕΕΤΕΜ Καρδίτσας. ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Στεφάνου, Τελειόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, στέλεχος της ΚΝΕ. ΜΠΟΥΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣτου Θωμά, Αγρότης, στέλεχος της ΠΑΣΥ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ ΑΡΗΣ του Σωτηρίου, Αγρότης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Λεύκης. ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΗΣ του Θωμά, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας.

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη, Γουνοποιός αυτοαπασχολούμενη, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγ. Αναργύρων Καστοριάς. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ του Αρσενίου, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στην Πληροφορική. ΖΕΓΑ ΓΕΩΡΓΙΑ του Πασχάλη, Γουνεργάτρια, Γραμματεία Π.Α.ΜΕ Καστοριάς. ΜΑΚΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του Νικολάου, Γουνεργάτης, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργατών Γούνας Καστοριάς.

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΑΖΗ ΕΛΕΝΗ του Νικολάου, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. ΜΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Χρήστου, Ιδιωτικός υπάλληλος, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θεοδώρου, Καθηγητής, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Συναράδων, Γραμματέας Αθλητικού Ομίλου Συναράδων. ΣΑΜΟΪΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Οδυσσέα, Εκπαιδευτικός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Κέρκυρας. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Μιχαήλ, Γιατρός, Βουλευτής.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΙΑΚΩΒΑΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - ΜΑΡΙΑ του Παναγή - Κωνσταντίνου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς. ΜΠΟΦΙΛΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Γεωργίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς. ΦΑΡΑΚΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ του Γερασίμου, Δημόσιος Υπάλληλος.

ΚΙΛΚΙΣ

ΑΝΔΡΕΑΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του Παναγιώτη, Κτηνίατρος - Κτηνοτρόφος, Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνιάτρων Βορείου Ελλάδος. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Επαμεινώνδα, Επαγγελματίας. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Αλεξάνδρου, Αυτοαπασχολούμενος, Μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου. ΟΡΓΑΤΖΗΣ ΑΚΗΣ του Αναστασίου, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. ΧΑΛΙΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χρήστου, Φαρμακοποιός, Νομαρχιακός Σύμβουλος.

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΒΟΜΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αστερίου, Εργατοτεχνίτης ΔΕΗ, Μέλος ΔΣ Σωμ. Ενέργειας Δ. Μακεδονίας (ΣΕΕΝ). ΓΚΟΓΚΟΥ ΕΛΕΝΗτου Κωνσταντίνου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου, Εργατοτεχνίτης ΔΕΗ, Μέλος ΔΣ Σωματείου Σπάρτακου & Ενέργειας. ΛΙΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του Νικολάου, Δημόσιος Υπάλληλος Νοσοκομείου Κοζάνης, Μέλος της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΙΚΗ του Τρύφωνος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας. ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΝΟΝΤΑΣ του Δημητρίου, Οικονομολόγος, εργαστηριακός, συνεργάτης ΤΕΙ, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εκτάκτων ΤΕΙ. ΤΣΙΓΚΑ ΕΦΗ του Κωνσταντίνου, Γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας, Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΚΑΡΕΠΗ - ΑΡΜΕΝΑΚΑ ΕΙΡΗΝΗ του Βενιζέλου, Χημικός, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Κορίνθου. ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Γεωργίου, Μηχανοτεχνίτης Θερμαστής, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΦΟΥΛΓΚΟΡ. ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ του Νικολάου, Εμπορος - Ηλεκτρονικός, Αντιπρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων. ΜΠΡΑΒΟΣ ΗΛΙΑΣ του Νικολάου, Μαθηματικός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ του Σπύρου, Μεταλλεργάτης, Μέλος Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ. ΦΟΡΤΗ ΓΙΩΤΑ του Σπύρου, Γεωπόνος.

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΖΕΠΑΤΟΣ ΧΑΡΗΣ, Δημόσιος Υπάλληλος (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου), Συνδικαλιστής, Πρόεδρος Υπαλλήλων Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΜΑΚΗΣ, Λιμενεργάτης, Συνδικαλιστής, Πρόεδρος Λιμενεργατών Τήνου. ΡΟΚΟΝΙΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός. ΣΙΓΑΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Συνταξιούχος, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΨΑΡΡΑ ΕΥΔΟΚΙΑ, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός.

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικήτα, Υπάλληλος ΔΕΗ, Μέλος Σωματείου Εργαζομένων που εντάσσεται στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Λεωνίδα, Εργατοϋπάλληλος, Μέλος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Κωνσταντίνου, Συνταξιούχος Δημοσίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΜΕΣΣΑΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Δημητρίου, Οικοδόμος, Μέλος Σωματείου Οικοδόμων Σπάρτης. ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Ιωάννη, Εκπαιδευτικός, Μέλος της ΕΛΜΕ Λακωνίας.

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΒΡΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αντωνίου, Οδοντίατρος. ΓΑΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑ του Ρωσσέτου, Δικηγόρος, Μέλος ΕΠ Θεσσαλίας. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ του Ιωάννη, Επίκουρος Καθηγήτρια Ακτινοφυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣτου Αριστείδη, Γιατρός Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας, Μέλος ΔΣ Γενικού Νοσοκομείου και Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. ΛΙΟΛΙΟΣ ΠΑΡΙΣ του Βασιλείου, Υπάλληλος, Γραμματέας ΕΚ Λάρισας, Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννουλης. ΛΟΥΤΡΙΩΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ του Ιωάννη, Εργάτρια, Πρόεδρος Συνδικάτου Κλωστ/τουργίας-Ιματισμού Λάρισας. ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ του Κυριαζή, Αγρότης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Δημοτικός Σύμβουλος Λακέρειας. ΜΠΑΝΤΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣτου Γεωργίου, Αγρότης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Δημοτικός Σύμβουλος Τυρνάβου. ΟΥΝΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Γεωργίου, Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Λάρισας. ΣΚΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Στυλιανού, Υπάλληλος, Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λάρισας. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ του Ηλία, Δικηγόρος, Βουλευτής.

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΓΡΑΣΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Χαραλάμπους, Αδιόριστη Εκπαιδευτικός. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Χαριλάου, Επαγγελματίας, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κεντριού Ιεράπετρας. ΣΙΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ του Κωνσταντίνου, Λογιστής. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Εμμανουήλ, Εργάτης, Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

ΛΕΣΒΟΥ

ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΗΛΙΑΣ) του Κωνσταντίνου, Συνταξιούχος Δάσκαλος. ΔΟΥΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ) του Κωνσταντίνου, Μαθηματικός, Μέλος ΔΣ Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. ΠΛΑΝΤΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Σώζοντος - Σπύρου, Τραπεζικός Υπάλληλος, Συνδικαλιστής Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) Λήμνου. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣτου Γεωργίου, Εργατοαγρότης, Βουλευτής, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Λέσβου, Μέλος Γραμματείας Παναγροτικής Αγωνιστής Συσπείρωσης. ΤΟΥΡΒΑΛΗ ΜΑΡΙΑ του Ευαγγέλου, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου.

ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, του Χρήστου, Φαρμακοποιός. ΒΡΕΤΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Γεωργίου, Δικηγόρος, Μέλος Γραμματείας Δημοκρατικής Συσπείρωσης, Πρόεδρος Συλλόγου Τσουκαλαδιωτών Αθήνας. ΚΑΒΒΑΔΑ ΜΑΡΙΑ του Γεώργιου, Λογίστρια, Μέλος Επιτροπής Ειρήνης.

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Νικολάου, Μεταπτυχιακός φοιτητής Γεωπονίας, Γραμματέας ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ. ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Ιωάννη, Μεταλλεργάτης, Μέλος ΔΣ ΕΚ Βόλου, Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας. ΝΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του Γεωργίου, Υπάλληλος ΔΕΗ, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ ΚΥΡΑΤΣΩ του Παναγιώτη, Εκπαιδευτικός. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Δημητρίου, Εκπαιδευτικός, Μέλος Γραμματείας Π.Α.ΜΕ Μαγνησίας, Μέλος ΔΣ Ενωσης Γονέων Βόλου. ΡΟΥΣΗ - ΚΩΤΗ ΑΓΟΡΗ (ΡΙΤΣΑ) ΣΥΖΥΓΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ του Γεωργίου, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας. ΤΣΟΓΚΑΣ ΣΑΒΒΑΣ του Κωνσταντίνου, Λογιστής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΔΙΑΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ του Δαμιανού, Οδοντίατρος. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ του Δημητρίου, Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας. ΚΑΤΣΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ του Βασιλείου, Δικηγόρος. ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ του Χρήστου, Δάσκαλος. ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΔΟΜΝΑ του Θεοδώρου, Εργοδηγός. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΜΑΥΡΑ του Δημητρίου, Τεχνολόγος Μηχανικός. ΤΣΑΠΡΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Ηλία, Οικοδόμος.

ΞΑΝΘΗΣ

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος του ΔΣ Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. ΕΦΕΝΤΗ ΧΑΣΑΝ του Μεχμέτ, Οικοδόμος. ΜΑΧΑΙΡΙΔΟΥ - ΝΕΟΦΥΤΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του Βίκτορα, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος του ΔΣ Συλλόγου Γυναικών. ΠΥΡΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος του ΔΣ Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Πολυκάρπου, Φαρμακοποιός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης.

ΠΕΛΛΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ του Κωνσταντίνου, Παιδίατρος. ΚΙΣΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γαβριήλ, Αυτοαπασχολούμενος Γεωπόνος. ΛΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Ιωάννη, Συνταξιούχος ΔΕΗ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου, Επαγγελματίας. ΦΟΥΝΤΑΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Δημητρίου, Συνταξιούχος ΔΕΗ, Δημοτικός Σύμβουλος Εδεσσας. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του Γεωργίου, Οικονομολόγος - Λογίστρια

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ του Αποστόλου, Αυτοαπασχολούμενος. ΚΑΡΓΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ του Χριστόδουλου, Οικοδόμος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Οικοδόμων. ΚΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ του Γρηγορίου, Οικοδόμος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Οικοδόμων. ΚΟΥΡΙΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του Κωνσταντίνου, Δασκάλα. ΡΟΥΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του Παναγιώτη, Επαγ. Ψυκτικός, Πρόεδρος Σωμ. Ψυκτικών Πιερίας. ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ του Παύλου, Δικηγόρος.

ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη, Συνταξιούχος Συνεταιριστικός Υπάλληλος, Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Νομού Πρέβεζας. ΝΟΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ανδρέα, Γιατρός, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Πρέβεζας. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ευαγγέλου, Γιατρός, Μέλος ΕΣΥΝ. ΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Θωμά, Εκπαιδευτικός.

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΑΘΗΝΑ του Γεωργίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων Μουσικού Λυκείου Ρεθύμνου. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Μιχαήλ, Οικοδόμος, Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣτου Ιωσήφ, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου. ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Γεωργίου, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας.

ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ του Γεωργίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος. ΜΠΡΟΥΣΑ ΕΥΘΑΛΙΑ του Αθανασίου, Εργάτρια, Μέλος ΕΚ Ροδόπης, Μέλος του ΔΣ ΦΑΝΚΟ (Λαναρά). ΣΠΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Θεοδώρου, Οδοντίατρος. ΦΑΪΚ ΦΑΪΚ του Γκαλήπ, ΕΒΕ. ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Σπύρου, Γιατρός.

ΣΑΜΟΥ

ΛΑΡΔΑΣ ΝΙΚΟΣ του Κωνσταντίνου, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου. ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Εμμανουήλ, Γιατρός, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΣΟΡΟΚΟΣ ΝΙΚΟΣ του Δημοσθένη, Συνταξιούχος ΟΤΕ, Γραμματέας ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ.

ΣΕΡΡΩΝ

ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σάββα, Ιδιωτικός Υπάλληλος. ΜΑΚΙΝΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Αναστάσιου, Καθηγ. Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ του Βασιλείου, Αγρότης, Μέλος ΔΣ Αγροτικού Συλλόγου Ν. Σκοπού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΘΕΜΗΣ του Σταύρου, Αυτοαπασχολούμενος. ΡΑΚΙΤΖΗ ΤΙΜΟΘΕΑ Δικηγόρος, Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΕΡΜΟΦΥΛΛΗ (ΦΙΛΙΩ) του Χαραλάμπους, Υπάλληλος ΔΕΥΑΣ, Μέλος ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑΣ. ΣΙΔΕΡΗ ΛΙΑΝΑ του Γεωργίου, Οδοντίατρος. ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Γεωργίου, Καθηγητής Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Δημητρίου, Αυτοαπασχολούμενος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Κρεοπωλών.

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΡΜΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Κωνσταντίνου, Συνεταιριστικός Υπάλληλος, Μέλος ΔΣ ΕΚ Τρικάλων. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του Κλεομένη, Δικηγόρος, Βουλευτής, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΚΟΤΟΥΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός. ΛΑΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κωνσταντίνου, Υπομηχανικός, Μέλος ΔΣ Απογόνων ΠΕΑΕΑ. ΜΠΑΚΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Ηλία, Νοσηλεύτρια, Μέλος Γραμματείας Π.Α.ΜΕ Τρικάλων. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ (ΑΝΝΥ) του Χρήστου, Αδιόριστη Εκπαιδευτικός, Μέλος ΝΣ της ΚΝΕ. ΤΑΣΣΙΟΣ ΒΑΪΟΣ του Κωνσταντίνου, Γιατρός, Μέλος ΔΣ ΕΣΥΝ Τρικάλων.

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χρήστου, Γεωπόνος, Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΩΜΑΣ του Γεωργίου, Αγρότης. ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Κωνσταντίνου, Εργάτης ΛΑΡΚΟ, Γραμματέας Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας. ΠΑΠΠΑ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) του Λάμπρου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Στέλεχος της ΚΝΕ. ΤΣΕΛΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννη, Δικηγόρος, Μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. ΤΣΕΤΣΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Κωνσταντίνου, Υπάλληλος ΟΤΑ, Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Ηλία, Γιατρός ΕΣΥ, Μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Νομαρχιακός Σύμβουλος.

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ του Δημητρίου, Αγρότης, Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Αλώνων. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ του Αναστασίου, Εργατοτεχνίτης ΔΕΗ, Μέλος του ΔΣ Σωματείου Ενέργειας, παραρτήματος Αμυνταίου, Μέλος ΕΚ Πτολεμαΐδας. ΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Ανέστη, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ. ΤΟΡΛΑΧΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Μιχαήλ, Εμποροϋπάλληλος.

ΦΩΚΙΔΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευθυμίου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Γραμματέας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Φωκίδας. ΓΩΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Νικολάου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος ΔΣ Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΠΗΕΑ). ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Θεοδώρου, Εργάτης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Φωκίδας.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΠΑΡΘΕΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου, Οικοδόμος. ΤΖΙΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Νικολάου, Φαρμακοποιός. ΤΡΙΠΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευσταθίου, Δικηγόρος. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου, Αγρότης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Φώκιες. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ - ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Νικολάου, Δικηγόρος.

ΧΑΝΙΩΝ

ΑΛΑΜΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Εμμανουήλ, Τεχνολόγος Ελεγκτής Τροφίμων, Πρόεδρος Κλαδικού Τροφίμων & Ποτών Νομού Χανίων. ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου, Επαγγελματίας, Πρόεδρος Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «ΔΟΞΑ ΠΑΧΑΝΙΩΝ», Μέλος ΔΣ ΕΣΥΝ Χανίων. ΛΕΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Νικολάου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Κωνσταντίνου, Πολιτικός Επιστήμονας, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ. ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη, Τεχνολόγος Γεωπονίας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣτου Δημοσθένη, Επαγγελματίας, Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων, Μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γραμματέας Αθλητικού Συλλόγου «ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ».

ΧΙΟΥ

ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ συζ. Γεωργίου, Εργάτρια, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Χίου. ΑΜΠΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ηλία, Εργάτης Αρχαιολογίας, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Χίου. ΖΩΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ανδρέα, Συνταξιούχος ΟΤΕ, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ ΜΑΡΚΟΣ του Γεωργίου, Οδοντίατρος, Αντιπρόεδρος Αθλητικής Ενωσης Λαγκάδας - Συκιάδας.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αναστασίου, Ηθοποιός, Βουλευτής. ΜΑΪΛΗΣ ΜΑΚΗΣ του Νικολάου, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου. ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΤΑΚΗΣ του Βασιλείου, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Ελευθερίου, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ του Σπυρίδωνα, Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομίας. ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Αριστείδη, Τραπεζοϋπάλληλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ του Ιωάννη, Δημοσιογράφος «Ριζοσπάστη». ΚΡΟΚΙΔΗ ΛΙΝΑ, του Νικολάου, Δικηγόρος, Υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Μεταναστών. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣ του Ιωάννη, Βιομηχανικός Εργάτης, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Πρώην Βουλευτής. ΜΟΛΥΒΔΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ - ΑΔΑΜ του Αδάμ, Καθηγητής Πανεπιστημίου. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του Δημητρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου. ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ του Αντρέα, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Α ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΩΤΑ) του Εμμανουήλ, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εμπορ/λων-Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. ΚΥΖΙΛΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ-ΟΛΥΜΠΙΑ του Κλεάνθη, Εκπαιδευτικός. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ του Εμμανουήλ, Γεωπόνος, Μελος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής. ΜΟΦΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Σταύρου, Μηχανικός Αυτοκινήτων, Μέλος ΔΣ Βιοτεχνικού Πειραιά, Μέλος ΔΣ ΕΟΒΕΑΜΜΕ, Μέλος ΔΣ ΣΙΣΕΜΑ. ΞΟΥΡΑΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Δημητρίου, Εργαζόμενος στον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ, Πρόεδρος Πανελ. Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών, Μέλος ΔΣ ΕΚ Πειραιά, Μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Π.Α.ΜΕ. ΡΕΪΣΗ-ΡΑΜΦΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του Φραγκίσκου, Καθαρίστρια, Πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πειραιά. ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Σπυρίδωνος, Συντ/χος Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ του Λεοντίου, Μηχανικός Ε.Ν., Πρόεδρος ΠΕΜΕΝ, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΝΟ, - Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΒΑΡΔΑΒΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ του Γεωργίου, Νοσηλευτής, Συνδικαλιστής στο Θριάσιο Νοσοκομείο. ΒΑΣΙΛΑΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Γεωργίου, Εργαζόμενη Ιντρακόμ, Συνδικαλίστρια. ΓΚΙΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου, Δικηγόρος, Βουλευτής, Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του Αναστασίου, Συνταξιούχος γιατρός, Νομαρχιακός Σύμβουλος. ΚΟΛΟΒΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ιωάννη, ΕΒΕ, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Συνδικαλιστής. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ του Δημητρίου, Οδοντοτεχνίτης. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Ιωάννη, Εργάτης ναυπηγείων, Συνδικαλιστής, Πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Θριασίου. ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ του Δημητρίου, Εμποροϋπάλληλος, Γραμματέας Τομέα ΚΝΕ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ του Παναγιώτη, Εμπορος, Συνδικαλιστής, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Πρόεδρος Εμπόρων Ραφήνας. ΣΥΡΙΓΟΣ ΒΑΛΣΑΜΟΣ του Νικολάου, Οικοδόμος Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. ΣΩΚΟΥ ΖΩΗ του Ευθυμίου, Εργάτρια, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκου. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Δημητρίου, Φαρμακοϋπάλληλος Συνδικαλίστρια. ΤΟΠΑΛΛΙΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Γεωργίου, Γιατρός ΙΚΑ, Δημοτικός Σύμβουλος. ΧΑΙΡΙΚΑΚΗ - ΞΑΝΘΑΚΗ ΕΛΙΝΑ του Ανδρέα, αδιόρ. εκπαιδευτικός Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. ΧΟΡΟΖΑΝΗ ΣΙΣΣΗ του Αντωνίου, Ιδιωτικός υπάλληλος, Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας Τομέα Θριασίου της ΚΝΕ.

Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου, Κτηνίατρος Ελ. Επαγγελματίας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θέρμης. ΙΝΤΖΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη, τελειόφοιτος ΤΕΙ, τοπογράφος - μηχανικός, Μέλος Γραφείου ΚΝΕ. ΚΙΟΥΛΠΕΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ) του Χρήστου, Αγρότης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Λουδία. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου, Εργάτης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία. ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ροήλ, Ιστορικός, Μέλος ΔΣ Γονέων Δήμου Εχεδώρου. ΝΤΑΓΚΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Ιωάννη, Νοσηλεύτρια. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Χαραλάμπους, Επαγγελματίας Οδηγός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Οδηγών. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Χρήστου, Γιατρός ΕΣΥ, Πρόεδρος ΕΔΥEΘ, Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του Κωνσταντίνου, Υπάλληλος Νομαρχίας, πρώην Βουλευτής.

Α ΑΘΗΝΑΣ

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αθανασίου, Βιοτέχνης, Πρόεδρος ΟΒΣΑ, Μέλος Προεδρείου της ΓΣΒΕΕ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ανδρέα, Δικηγόρος. ΚΑΝΕΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) του Χρήστου, Δημοσιογράφος, Βουλευτής ΚΚΕ. ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Χρήστου, Εμποροϋπάλληλος, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εμπορο/λων Αθήνας, Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. ΚΟΛΙΟΥΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ - ΟΛΓΑ του Σωτηρίου, εργαζόμενη στη WIND, Μέλος ΔΣ Επιχειρησιακού Σωματείου, Μέλος του ΔΣ του Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Παναγιώτη, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας. ΜΑΜΑΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Σπυρίδωνος, Επιπλοποιός, Μέλος ΔΣ της ΓΣΒΕΕ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΜΑΜΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του Δημητρίου, Εργάτρια - Κλωστ/ργος (άνεργη), Πρόεδρος Συνδικάτου Κλωστ/ργίας-Ιματ.-Δέρματος, Γραμ. της ΟΕΚΙΔΕ. ΜΕΘΩΝΙΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ του Παύλου, Τεχνολόγος Ιατρ. Εργαστ. στο Νοσοκ. Αγ. Ανάργυροι, Αντιπρ. της Εκτελ. Επιτ. της ΠΟΕΔΗΝ, Μέλος ΔΣ Σωμ. Εργαζ. Ογκολ. Κηφισιάς, Μέλος Γεν. Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ. ΜΙΧΑΛΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Αγγελή, Νοσηλεύτρια, Μέλος του Τμ. Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Ηλία, Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Θεοδώρου, Γυμναστής, Γραμματέας Αθήνας ΚΝΕ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Ιωάννη, Υπάλληλος ΟΤΕ, Μέλος του Εργατικού-Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ. ΠΑΣΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Εμμανουήλ, Οικοδόμος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων. ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ του Σπυρίδωνος, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ευρωβουλευτής, ΓΓ ΠΣΕ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ του Ευαγγέλου, Εργάτρια στο Φάρμακο, Γραμματέας Συνδικάτου Φαρμάκου. ΣΕΦΕΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Κωνσταντίνου, Ιδιωτικός Υπάλληλος. ΣΙΩΡΑΣ ΗΛΙΑΣ του Παναγιώτη, Καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό», Αντιπρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΟΕΝΓΕ. ΣΚΙΑΔΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Γερασίμου, Εργάτης, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Γεωργίου, Εμποροϋπάλληλος, Πρόεδρος Συλ. Εμπορ/λων Αθήνας, Μέλος ΔΣ Ομοσπ. Ιδ. Υπαλ. Ελλάδας, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη, Δημοσιογράφος

Β ΑΘΗΝΑΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Νικολάου, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. ΒΑΚΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Αποστόλου, Οικοδόμος, Μέλος Διοίκησης Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. ΒΛΑΣΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Σταύρου, Οδηγός ΕΘΕΛ, Μέλος ΔΣ Συνδικάτου ΟΑΣΑ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ του Πετρόπουλου, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. ΓΚΟΓΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του Γρηγορίου, Εμποροϋπάλληλος, Μέλος ΔΣ Εμπορ/λων. ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου, Εικονολήπτης, Πρ. Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρ. Αττικής, Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. ΔΡΙΜΑΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ του Νικολάου, Δασκάλα, Πρόεδρος Συλ. Δασκάλων Βύρωνα - Καισαριανής. ΖΙΩΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη, Ελαιοχρωματιστής, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Γεωργίου, Λογίστρια, Πρόεδρος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ ΙΟΥΛΙΑ του Ανδρέα, Εκπαιδευτικός. ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ (ΛΟΥΛΑ) του Χρήστου, Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Πρόεδρος ΕΣΥΝ Χαλανδρίου, Υπεύθυνη Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών. ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Περικλή, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ, Μέλος ΔΣ ΕΚΑ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Αθανασίου, Εργάτ. Ιματισμού, Γραμ. Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, Μέλος ΔΣ Ομοσπ. Κλωστ/ργών Ιματ. Δέρματος. ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Λάμπρου, Εργάτης Οδηγός ΦΑΓΕ, Γραμ. Ομοσπονδίας Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Γραμματέας ΠΣΟ - Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ιωάννη, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός ΤΕ, Μέλος Προεδρείου ΓΣΒΕΕ. ΜΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΕΥΑ του Παύλου, Ζωγράφος Χαράκτρια, Βουλευτής, Μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ. ΜΠΑΘΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Λαζαρου, Δάσκαλος. ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοδώρου, Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, Γραμ. Σπου/σας ΑΕΙ Αθήνας. ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Δημητρίου, Βιοχημικός, Πρόεδρος ΟΓΕ. ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ανδρέα, Εργάτης, Πρ. Συνδικάτου Μετάλλου, Μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ - ΕΚΑ. ΠΑΛΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Βησσαρίωνος, Συνταξιούχος ΔΕΗ. ΠΑΝΑΓΗ ΣΠΥΡΕΤΑ του Ιωάννη, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ. ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΒΕΤΑ) του Κωνσταντίνου, Υπάλ. Νομαρχίας, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, Μέλος ΔΣ Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχίας Αθήνας, Μέλος ΔΣ Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Μέλος ΔΣ Ομοσπ. Συλ. Υπαλ. ΝΑ Ελλάδας. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΝΑΥΣΙΚΑ του Βασιλείου, Κοινωνική Λειτουργός, Μέλος ΔΣ Σωματ. Ιδιωτ. Κλινικών Αθήνας, Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του Νικολάου, Αρχιτέκτονας, Μέλος Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΣ του Χρήστου, Γιατρός, Μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ. ΠΕΡΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Φιλίππου, Τεχν. Δικτύου ΟΤΕ, Πρ. Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπ/νιών Αττικής. ΠΕΡΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Εμμανουήλ, Ιδ. Υπάλληλος, Μέλος της Εκτελ. Γραμ, του Π.Α.ΜΕ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Δημητρίου, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Αθηνών, Γραφ. ΚΣ ΚΝΕ. ΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του Λουίζου, Βιολόγος αυτοπασχολούμενη. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη, Οικοδόμος, Βουλευτής του ΚΚΕ, Γραμ. του ΚΣ της ΚΝΕ. ΡΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του Ευσταθίου, Κομμώτρια. ΣΕΛΕΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Παναγιώτη, Υπαλ. Νοσοκομείου, Γραμ. Σωματ. Εργαζ. Νοσοκ. Αγ Βαρβάρα. ΣΙΟΥΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος, Γραμ. ΑΕ Δικηγόρων. ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Νικολάου, Δικηγόρος, Μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. ΣΟΥΛΤΑΝΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Γεωργίου, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, Πρ. Σωματείου Εργαζ. Ιδιωτικών Κλινικών, Μέλος ΔΣ ΕΚΑ, Αναπληρώτρια Γραμ. ΔΣ ΟΣΝΙΕ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου, Οικοδόμος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Τάσσου, Σεισμολόγος Ερευνητής, Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών. ΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευαγγέλου, Εργάτης χαρτοβιομηχανίας, Αντιπρόεδρος Συνδικάτου Χαρτοβιομηχανίας. ΤΣΑΜΗ ΑΘΗΝΑ του Παναγιώτη, Τεχνολόγος Μηχανικός Κατασκευών - άνεργη, Στέλεχος της ΚΝΕ. ΤΣΙΤΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Βασιλείου, Οδοντίατρος. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Κωνσταντίνου, Συνταξιούχος ΟΤΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Εμμανουήλ, Βουλευτής, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΧΑΛΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ του Γεωργίου, Τραπεζοϋπάλληλος Εθνικής Τράπεζας, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Ιωάννη, Δημόσιος Υπάλληλος στο Κωνστ/λειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας, Μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής ΑμΕΑ.

Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Νικολάου, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. ΑΖΑΜΠΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Αντέλ-Κωνσταντίνου, Ξενοδοχοϋπάλληλος. ΔΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωάννη, Δάσκαλος, Αντιπρόεδρος ΔΣ Διδασκαλικού Συλλόγου. ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Σγουρού-Κωνσταντίνου, Τραπεζοϋπάλληλος, Γραμματέας ΕΚΘ. ΖΙΩΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ηλία, Πανεπιστημιακός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσ/νίκης, Βουλευτής. ΖΩΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ζήση, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος ΔΣ ΤΕΕ. ΚΑΛΛΑΝΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ του Παναγιώτη, Εμποροϋπάλληλος, Πρόεδρος Σωμ. Εμποροϋπαλλήλων, Βουλευτής. ΚΑΛΟΥΣΗ ΙΩΑΝΝΑ του Κωνσταντίνου, Καθαρίστρια, Πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών Κεντρικής Μακεδονίας. ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΩΡΓΗ ΟΥΡΑΝΙΑ του Γεωργίου, Αυτοαπασχολούμενη, Γραμματέας Συλλόγου Μικρών Εμπόρων και Αυτοαπασχολουμένων. ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου, Λογιστής Ελ. Επαγγελματίας. ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΝΕΝΑ) του Ναπολέοντα, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Υπάλληλος Εργοστασίου. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ του Σάββα, Αυτοαπασχολούμενος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς. ΡΑΪΖΗ ΗΛΕΚΤΡΑ του Δημητρίου, Αυτοαπασχολούμενη, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Μέλος ΔΣ της ΟΓΕ, Μέλος Προεδρείου ΕΔΥΕΘ. ΡΕΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ιωάννη, Οικοδόμος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. ΤΗΛΙΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Ιωάννη, Καθηγήτρια ΤΕΙ. ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ του Αναστασίου, Μηχανικός, Υπάλληλος Δήμου. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ (ΝΑΝΑ) του Δημητρίου, Πολιτικός Μηχανικός Ελεύθερος Επαγγελματίας. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Δημητρίου, Ιδ. Υπάλληλος, Γραμματέας ΚΝΕ Πόλης Θεσσαλονίκης. ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΖΩΗ του Βασιλείου, Συνταξιούχος, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου. ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ του Μιχαήλ, Ιδ. Υπάλληλος, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μέλος ΔΣ ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ του Κωνσταντίνου, Εμπορος, Αντιδήμαρχος Δήμου Νίκαιας. ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ του Βασιλείου, Τεχνολόγος Ιατρικών εργαστηρίων, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελακίων Σαλαμίνας. ΖΑΜΠΕΤΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΣΑ) του Αντωνίου, Λογίστρια, Πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών Πειραιά, Μέλος ΔΣ ΕΚ Πειραιά, Αναπληρωματικός Γραμ. Πανελ. Ομοσπ. Λογιστών, Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. ΖΥΜΑΡΗ ΑΘΗΝΑ του Χρήστου, Δημοσιογράφος. ΚΡΟΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΙΑ) του Θεοδώρου, Τεχνικός Αργυροχρυσοχοΐας, Μέλος ΔΣ Ομοσπ. Γυν. Ελλάδας-ΟΓΕ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ιωσήφ, Ναυτεργάτης, Πρόεδρος ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΝΟ, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) του Αρίσταρχου, Οικονομολόγος, Βουλευτής, Γενική Γραμματέας ΕΕΔΥΕ, πρώην Δήμαρχος Νίκαιας. ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Σταύρου, Οδοντίατρος, Μέλος ΔΣ Οδοντιατρικού Συλλόγου. ΠΑΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ του Χαραλάμπους, Εκπαιδευτικός, Μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά. ΠΟΖΑΤΖΙΔΟΥ ΠΑΝΔΩΡΑ του Σάββα, Γιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νίκαιας. ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου, Μεταλλεργάτης, Πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ