Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επίθεση στη Λιβύη γίνεται για τα πετρέλαια και τους αγωγούς

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm»

Από το προχτεσινό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη
Από το προχτεσινό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση.

-- Να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τη Λιβύη και από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επέμβαση. Θέλω να σας ρωτήσω, αν θα μπορούσε η Ελλάδα να απόσχει απ' αυτήν την πολεμική δραστηριότητα, υποστηρικτική βοήθεια, ή αν αυτό, αντίθετα, θα ήταν αδικαιολόγητο, με την έννοια ότι, αφού υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για νομιμοποιημένη διεθνή δράση;

-- Τα πράγματα δεν μπορεί να τα δει κανείς με το «έπρεπε ή δεν έπρεπε». Η γνώμη μας είναι ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει προσφέρει πάρα πολλά σε άδικους πολέμους και επιθέσεις και βέβαια συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα, διότι δεν έχει διαρρήξει τη σχέση της με αυτήν την πολιτική. Θα μπορούσε να το κάνει, αλλά δε θέλει να το κάνει. Και, επομένως, όταν δε θέλει, δεν μπορεί. Αυτή είναι η θέση μας. Αλλωστε, θα μπορούσε να αξιοποιήσει και τις διάφορες διχογνωμίες στο ΝΑΤΟ, που υπάρχουν για διάφορους, όχι φιλειρηνικούς, λόγους και να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία.

-- Βέβαια, βλέπουμε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν άλλη στάση από τη δική μας, η Τουρκία για παράδειγμα...

-- Ναι, ακριβώς η Τουρκία. Βεβαίως, υπάρχει αρκετή υποκρισία στις επιλογές. Δείτε τώρα η Ρωσία, η Κίνα κ.τ.λ., μπορούσαν να βάλουν «βέτο» και να μη γίνει αυτό που γίνεται. Και μετά «θυμώνουν», επειδή δολοφονούνται άμαχοι. Μα στον πόλεμο αυτά γίνονται. Αυτές οι επιθέσεις «χειρουργικής επέμβασης» είναι αστεία πράγματα. Τα είδαμε και στη Γιουγκοσλαβία.

-- Ομως, υπάρχει και το επιχείρημα από την άλλη πλευρά ότι εκεί ο Καντάφι επιτίθεται σε αμάχους. Αυτό είναι ένα σοβαρό επιχείρημα για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

-- Σε αμάχους γίνεται επίθεση σε πάρα πολλές χώρες της Γης. Η επίθεση δεν έχει καμία σχέση ούτε με ανθρωπισμό ούτε με δημοκρατία. Τα πετρέλαια της περιοχής, οι αγωγοί, είναι ο στόχος. Ακόμα, είναι ότι η Λιβύη πήγαινε να παίξει έναν, ενδεχομένως ηγετικό, ρόλο στην Αφρική. Στην Αφρική τώρα πέρα από τις κλασικές δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία, δευτερευόντως οι Αμερικανοί - και αυτοί έχουν ενδιαφέρον - έχει μπει τώρα και η Κίνα, ενδιαφέρονται και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Αυτή είναι η διαμάχη. Η Λιβύη ενδεχομένως είναι ένα προγεφύρωμα για μεγαλύτερη διείσδυση στην Αφρική. Δεν πρόκειται για καμία ανθρωπιστική επέμβαση. Αλλωστε, οι ίδιοι που κάνουν αυτές τις επεμβάσεις αποφασίζουν τραγικά μέτρα για τους λαούς.

-- Λέτε ότι αν δεν υπήρχαν τα πετρέλαια δεν θα είχε ασχοληθεί κανείς;

-- Βέβαια. Κοιτάξτε η Λιβύη για κάποιο διάστημα και για διάφορους λόγους - τώρα δεν είναι της ώρας κανείς να το αναλύσει - υπάρχει ο Αραβικός, ο λεγόμενος «σοσιαλιστικός» εθνικισμός (σοσιαλιστικός εντός εισαγωγικών), η Λιβύη για πολλά χρόνια ήταν μια χώρα που σήκωνε ανάστημα στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, έγινε το αγαπημένο παιδί και των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Βλέπετε, λοιπόν, εδώ γίνονται διάφορα παιχνίδια. Η ουσία είναι όμως αυτή: Συνέφερε τη Γαλλία και την Ιταλία να εμφανίζεται π.χ. ο Καντάφι ως αντιαμερικανός, όμως ο ανθρωπισμός και η φροντίδα για τους λαούς λείπει και όταν αγκάλιαζαν τον Καντάφι και τώρα που τον πολεμούν.

Για την κατάσταση με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία

-- Ενα σχόλιό σας για την Ιαπωνία και γι' αυτό που συμβαίνει εκεί με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ισως αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τη δική μας περιοχή για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας; Φαίνεται ότι αυτή η ενέργεια δεν είναι και τόσο πράσινη, όσο ήθελαν να μας την παρουσιάσουν ορισμένοι στην Ελλάδα.

-- Ως Κόμμα πρέπει να είμαστε πάντα ανοιχτοί στην εξέλιξη της επιστήμης και τη χρησιμοποίηση ολόπλευρα της επιστήμης στην παραγωγική διαδικασία. Ωστόσο, πάντα υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα, γι' αυτό και είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Και να σας πω και κάτι, τα τελευταία χρόνια το συζητούσαμε και το ξανασυζητούσαμε.

-- Ο κ. Σουφλιάς μάς έλεγε ότι είναι πράσινη ενέργεια.

-- Πράσινη ενέργεια βεβαίως δεν είναι. Εμείς και τα τελευταία χρόνια επανεξετάζαμε αυτό το ζήτημα και λέγαμε μήπως η επιστήμη, που έχει εξελιχθεί, μπορεί να εξουδετερώσει τους κινδύνους. Παραμείναμε σε αυτή τη στάση από δισταγμό μέχρι άρνηση. Πολύ περισσότερο που δεν μπορείς να ελέγξεις και τις εταιρείες. Αυτό τώρα το πρωτοφανές που ακούμε ότι περιμένει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τι θα τον ενημερώσει η εταιρεία. Θα μου πείτε ό,τι και αν είναι, όταν είναι κρατική υπάρχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου. Εδώ μπαίνουν και άλλα ζητήματα.

-- Στο Τσερνομπίλ βέβαια ήταν κρατική.

-- Ναι κρατική ήταν, αλλά ξέρετε εκείνη την περίοδο, το 1986, είχαν αρχίσει και κοίταγαν πολύ χαμογελαστά τους νόμους της αγοράς και τότε η κάθε επιχείρηση είχε και μία σχετική αυτονομία από τον κεντρικό σχεδιασμό. Κοιτάξτε, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς και το ανθρώπινο λάθος, γιατί εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε να κάνουμε με υπερανθρώπους και, αν θέλετε, μια σειρά πράγματα πρέπει να μας γίνονται και μαθήματα στο κάτω - κάτω.

Τώρα το εργοστάσιο στην Ιαπωνία είχε εγκαταστάσεις 40 χρόνων, επομένως η τελευταία λέξη της τεχνικής δεν είχε εφαρμοστεί. Δεν έχουν λύσει ζητήματα όπως είναι η ταφή με το τσιμέντο. Στο Τσερνομπίλ έκαναν αυτήν την ταφή που ενδεχομένως εκείνη την περίοδο να θεωρούνταν το καλύτερο, τώρα ακούμε ότι υπάρχουν ερωτηματικά. Αρα, αν δε λυθούν τέτοια ζητήματα, γιατί με τον Εγκέλαδο δεν μπορείς να ξέρεις αν θα χτυπήσει στο 7,5 ή στο 8 ή στο 9 Ρίχτερ. Ακουσα για το Κοσλοντούι σε μια εκπομπή ότι αντέχει στο 8, αν ο σεισμός είναι 9; Ακόμα τη φύση δεν την έχουμε νικήσει 100%.

Για τις εξελίξεις στην οικονομία

-- Να έρθω τώρα στο δικό μας τσουνάμι, στην οικονομία, στην ύφεση, στην ανεργία που μεγαλώνει. Υπάρχει δρόμος για να βγούμε από την κρίση αυτή;

-- Αν πάρουμε υπόψη την πολιτική που ακολουθείται, το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, από τη σκοπιά αυτή είναι ένας δρόμος κατεξοχήν αντιλαϊκός. Ξέρετε τι μέσα έχουν; Πρώτον, να ρίξουν όλο και πιο πολύ το βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας. Δεύτερο αυτό που λέγεται χρεοκοπία, να καταστρέψουν ένα μέρος του κεφαλαίου, αλλιώς δε θα ξεκολλήσει ξανά η κερδοφορία.

Αυτό το δρόμο εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους.

Τι είναι η χρεοκοπία; Πώς θα γίνει καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου; Κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν, όχι μόνο οι μικρομεσαίες, αυτές κλείνουν και χωρίς κρίση. Δεύτερο, αυτή η δημόσια τάχα περιουσία που έχουμε στην Ελλάδα, που είναι κάποια υπολείμματα κρατικών επιχειρήσεων ή είναι τουριστικές περιοχές κ.λπ., αυτές θα πουληθούν σε κατώτερη τιμή. Είναι και αυτό μια μορφή απαξίωσης.

Θέλω να πω ότι τα εργαλεία που έχει σήμερα η ΕΕ είναι συγκεκριμένα και μάλιστα έχουν τρομερές αντιφάσεις. Δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο κατά χώρα, είναι διαπλεκόμενες οικονομίες και επομένως πρέπει να διανεμηθούν τα κέρδη και η χασούρα ανάμεσα σε κράτη που αντιπαρατίθενται μεταξύ τους.

Για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό

-- Τι εξελίξεις βλέπετε το αμέσως επόμενο διάστημα; Βλέπετε εκλογές, ανασχηματισμό;

-- Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες σε ζητήματα που κυρίως αφορούν σε υποκειμενικές επιλογές. Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι ότι θα προχωρήσει η καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία.

-- Βλέπετε ότι αυτό θα συμβεί τελικά;

-- Δεν μπορεί να μη γίνει. Στην Ελλάδα, μόλις ξέσπασε η κρίση έγινε αυτό που λέμε υποτίμηση της αξίας της ανθρώπινης εργατικής δύναμης, αλλά δεν έγινε μείωση τιμών. Δεν έπεσαν οι τιμές σε διάφορα εμπορεύματα, στα διαμερίσματα κ.τ.λ. Γιατί ο καπιταλισμός έτσι λύνει το πρόβλημά του. Επομένως, καθυστέρησε αυτή η επιλογή και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και τώρα θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Θα ξεκολλήσει το πλοίο από την κρίση; Και αν ξεκολλήσει θα επέλθει καινούργια κρίση, φαύλος κύκλος είναι όλα αυτά.

Τώρα από κει και πέρα, αν θα έρθει η στιγμή που η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές για να εξασφαλίσει νομιμοποίηση από το λαό ή θα προχωρήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι κάτι που νομίζω ότι συζητιέται σήμερα στους οικονομικούς παράγοντες, αλλά τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμα ενδώσει σε μια τέτοια επιταγή.

-- Λέτε ότι γίνονται μαγειρέματα στο παρασκήνιο;

-- Δεν είναι θέμα συνωμοσίας. Αν θέλετε, είναι λογικό, ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσει να παρεμποδίσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να φανεί κατά κάποιον τρόπο ότι είναι αναγκαίο κακό αυτά που γίνονται, να μην υπάρχει αντιπολίτευση και διελκυστίνδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΣΥ
Χειροκροτεί την επέμβαση

Αθλιες συκοφαντίες για το ΚΚΕ

Υπέρ του βομβαρδισμού του λιβυκού λαού από τα αεροπλάνα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών τάσσεται αναφανδόν η Δημοκρατική Συμμαχία. Ταυτόχρονα εξαπολύει άθλια συκοφαντική επίθεση στις δυνάμεις εκείνες που καταδικάζουν κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προσπαθώντας με άθλια υπονοούμενα με χρεώσει στο ΚΚΕ την υπεράσπιση του καθεστώτος Καντάφι, με το οποίο η Ντ. Μπακογιάννη, σαν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, διατηρούσε εξαίσιες σχέσεις.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία χαιρετίζει την έστω και καθυστερημένη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη. Κακοποιώντας βάναυσα την πραγματικότητα και ζητώντας τα ρέστα, χαρακτηρίζει «υποκριτική» και «φιλο-ολοκληρωτική» τη στάση «των κομμάτων της Αριστεράς», γιατί όπως υποστηρίζει «σε άλλες περιστάσεις, τα δύο κόμματα της άκρας Αριστεράς απαιτούσαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τώρα που υπάρχει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητούν να μην εφαρμοστεί. Τι επιθυμούν; Ο λιβυκός λαός να σφαγιασθεί;».

Σκόπιμα το ΔΗΣΥ προσπαθεί να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ στις δυνάμεις που ψάχνουν άλλοθι για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ποτέ δεν επικαλέστηκε το ΣΑ του ΟΗΕ, όργανο και αυτό του «δικαίου» των ιμπεριαλιστών, όπως με συνέπεια αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική του, είτε αυτή εκφράζεται με τα όπλα, είτε όχι. Αυτήν την πολιτική υπερασπίζεται το κόμμα Μπακογιάννη, που για μια ακόμη φορά στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, ενάντια στο συμφέρον του λαού.

Υποκριτές

Αυτοί που σήμερα σηκώνουν κουρνιαχτό για το καθεστώς Καντάφι, είναι οι ίδιοι που για χρόνια υπηρετούσαν τα ντόπια μονοπώλια, οικοδομώντας θερμότατες σχέσεις μαζί του. Μνημειώδεις είναι οι σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με το καθεστώς της Λιβύης, τόσο του Α. Παπανδρέου, όσο και του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όπως και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του '70, το ΠΑΣΟΚ και το καθεστώς Καντάφι, το οποίο να σημειωθεί ότι απαγορεύει διά ροπάλου την ύπαρξη Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λιβύη, συμμετείχαν από κοινού στα «σοσιαλιστικά φόρουμ» της περιοχής. Το 1984, ο Α. Παπανδρέου επισκέφτηκε τη Λιβύη σαν πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τον Καντάφι «συνταγματάρχη ελευθερωτή» και «μεγάλη φυσιογνωμία της εποχής». Ο Καντάφι τον αντιφώνησε ως «μεγάλο λαϊκό ηγέτη».

Το 1985, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ξανά τις εκλογές, ο Καντάφι έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Α. Παπανδρέου για να επαναβεβαιώσει τον κοινό στόχο για «την τελική νίκη του σοσιαλισμού»! Οπως και οι σύμμαχοί του στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Ομπάμα), έτσι και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχασε την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Λιβύη τον περασμένο Ιούνη, με στόχο να κλείσει επιχειρηματικές συμφωνίες για λογαριασμό ελληνικών πολυεθνικών ομίλων. Μαζί του είχε και μια φωτογραφία του Α. Παπανδρέου από τη συνάντηση με τον Καντάφι στην Ελούντα, την οποία επιδείκνυε με καμάρι στις κάμερες. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε ιδρύσει ο Καντάφι. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται υπέρμαχος του «εκδημοκρατισμού» της Λιβύης και της εκδίωξης ενός καθεστώτος το οποίο λιβάνιζε επί δεκαετίες.

Ο ιμπεριαλισμός, είτε εκφράζεται σε καθεστώτα τύπου Καντάφι, είτε από τις κυβερνήσεις των «δυτικών» κρατών, είναι εχθρός του λαού. Σ' αυτή τη βάση οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις οργανώνουν τις κολλεγιές και εξελίσσονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τον πόλεμο. Είναι όμως τουλάχιστον υποκριτικό και πρόκληση για το λαό να προσπαθούν σήμερα να πείσουν για τις αγνές προθέσεις τους απέναντι στο λαό της Λιβύης. Αυτός είναι που υποφέρει δεκαετίες τώρα από το ντόπιο καθεστώς, δική του και μόνο δική του υπόθεση είναι να καθορίσει την τύχη του. Ο πόλεμος ενάντια στη Λιβύη είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και σαν τέτοιος πρέπει να καταδικαστεί.


Π.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνένοχη στη σφαγή του λιβυκού λαού

Ενεργοποιεί τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό για να πείσει ότι δε συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

Από το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη
Από το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών στην Αθήνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη
Την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Λιβύης επιχειρεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, αναλαμβάνοντας «δεσμεύσεις» απέναντι στους ιμπεριαλιστές συμμάχους και στην ντόπια πλουτοκρατία, διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι «σέβεται τις υποχρεώσεις της ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Η αποφασιστικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έπρεπε να είναι άμεση», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, το περασμένο Σάββατο, στο πολεμικό συμβούλιο που έστησε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Παρίσι.

Η κυβερνητική προπαγάνδα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

α) Να «πείσει» ότι η κυβέρνηση δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, κοντά στις ακτές της Λιβύης βρίσκεται μια ελληνική φρεγάτα, ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ συμμετέχει στο συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει αεροδρόμια (Σούδα, Αραξο, Ανδραβίδα, Ακτιο), λιμάνια και τον εναέριο χώρο της χώρας που χρησιμοποιούν ήδη τα «συμμαχικά» αεροσκάφη και πλοία, από όπου εξαπολύουν τις δολοφονικές τους επιθέσεις. Και, βέβαια, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η χώρα θα συμμετάσχει με περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναλάβει το συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

β) Να παρουσιάσει τη δολοφονική επέμβαση σαν «ανθρωπιστική επιχείρηση». Την ίδια τακτική είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι ορδές του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσαν τον ελληνικό έδαφος για τις δολοφονικές τους επιχειρήσεις.

γ) Να καθησυχάσει το λαό ότι δεν «κινδυνεύει» δήθεν η χώρα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Λιβύη δε διαθέτει όπλα για να πλήξει το ελληνικό έδαφος, κρύβοντας ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Μεσογείου μόνο δεινά θα φέρει για τον ελληνικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

Το ένα ψέμα πάνω στο άλλο

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ισχυρίστηκε ακόμη ότι «δεν συμμετέχει η Ελλάδα ενεργά με δικές της δυνάμεις σε αυτές τις επιχειρήσεις, ανταποκρίνεται όμως σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών, όπως και έχουμε την υποχρέωση, για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα». Χαρακτηριστική ελληνική «διευκόλυνση» στο φονικό είναι η χτεσινή επιδρομή στη Λιβύη 4 βελγικών πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Αραξου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, υποστήριξε χτες σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι «η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με αντίποινα». Οπως υποστήριξε, «ούτε η αντιαεροπορική άμυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήματα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη μπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα την Κρήτη».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στρατιωτικά στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη αλλά θα παράσχει διευκολύνσεις στις δυτικές δυνάμεις». Ωστόσο, ο ίδιος αυτοδιαψεύστηκε αφού ξεκαθάρισε ότι στις επιχειρήσεις «συμμετέχει μια φρεγάτα που ούτως ή άλλως πλέει εδώ και πολλές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ένα από τα ραντάρ που διαθέτουμε». Δηλαδή, με στρατιωτικά μέσα που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού, όπως σημείωσε, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει επίσης στην επιβολή του εμπάργκο όπλων και της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή

Φωτογραφίζοντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο άμεσο μέλλον, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει σε «φίλες και σύμμαχες χώρες» βάσεις και αεροδρόμια όπως τη Σούδα και τον Αραξο, «όπως υποχρεούται από τις διεθνείς συνθήκες». Δηλαδή, βάσεις για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του λαού της Λιβύης.

Για το ΝΑΤΟ είπε ότι «πράγματι έχει μείνει ένα βήμα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις (...) Πιστεύω συνεπώς ότι η Ελλάδα έχει βρει το σημείο ισορροπίας: Μετέχει στο κεντρικό ρεύμα των δυτικών δυνάμεων και ιδίως των κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ιστορικές φιλικές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο».Πίσω από τις αναφορές του Ε. Βενιζέλου βρίσκονται οι επιδιώξεις της ελληνικής πλουτοκρατίας να πάρει κομμάτι από τη λεία την επόμενη μέρα του πολέμου.

Την ίδια στιγμή και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε: «Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης (...) η συμμετοχή μας έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ελληνική εμπλοκή υπηρετεί την ντόπια πλουτοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Είναι προκλητικό ψέμα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι εμπλέκει τη χώρα στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο με γνώμονα την ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Λιβύης, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ότι δεν έχει ενεργητική συμμετοχή. Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να μιλάνε για ανθρωπισμό. Με το ίδιο πρόσχημα μακέλεψαν τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και δεκάδες άλλους λαούς.

Η κυβέρνηση στηρίζει και έχει ουσιαστική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Λιβύης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που έχει εξαπολύσει και τον άγριο πόλεμο στα λαϊκά δικαιώματα. Υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τις διεθνείς συμμαχίες της. Η συμμετοχή στους πολέμους, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζει στο εσωτερικό, για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει και τη συναίνεση της ΝΔ και άλλων κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιταχθεί αποφασιστικά στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν το βάρβαρο πόλεμο, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς το λαό της Λιβύης, αλλά και γιατί στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής βρίσκονται και τα δικά του δικαιώματα. Γιατί η ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εγκυμονεί νέους τεράστιους κινδύνους για το λαό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «δίκαιο» των μονοπωλίων επιβάλλει την επέμβαση

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επίθεση στη Λιβύη

«Οχι στη νέα ιμπεριαλιστική σφαγή. Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας», απαιτεί η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με σχετική ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές, με επικεφαλής τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, αποτελεί "αυγή" μιας νέας "Οδύσσειας" για τους λαούς όλης της περιοχής. Μιας "Οδύσσειας" που περιλαμβάνει αδυσώπητους ανταγωνισμούς για τις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, πολέμους, κρίσεις, πείνα και δυστυχία. Ακόμη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ που δεν συμμετέχουν ενεργά, συναινούν.

Είναι υποκρισία το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών, μαζί και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ότι το ενδιαφέρον τους είναι "ανθρωπιστικό". Αυτό που τους ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα είναι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Λιβύης. Οι δολοφόνοι των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και άλλων λαών σ' όλο τον κόσμο δεν μπορούν να μιλάνε για ανθρωπισμό. Είναι αυτοί που στήριζαν μέχρι τώρα τον Καντάφι, που συνεργάζονταν με αυταρχικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ανάλογα πάντα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.

Είναι ειρωνεία να μας μιλούν για "ελευθερία" και "δημοκρατία", να επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο οι μακελάρηδες των λαών. Η δημοκρατία τους δεν είναι άλλη από αυτή της ιμπεριαλιστικής βίας, της καθυπόταξης των λαών. Μιλούν για ελευθερία και εννοούν την ανεμπόδιστη δράση τους για το μοίρασμα των αγορών, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αιματοκυλούν και να σφάζουν λαούς για να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό είναι το δίκαιο που επικαλούνται. Είναι το δίκαιο των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Μεγάλες ευθύνες έχουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και εμπλέκει τη χώρα στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η ΝΔ και τα κόμματα του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη που συναινούν. Τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης υπηρετούν, που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Τα γεράκια του ιμπεριαλισμού που εξαπολύουν τον πόλεμο στο λαό της Λιβύης είναι τα ίδια γεράκια που κατασπαράσσουν τον πλούτο των εργατών σε όλο τον κόσμο, είναι αυτά που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς και τους εκμεταλλεύονται με μνημόνια, ιδιωτικοποιήσεις και μισθούς πείνας. Είναι αυτά τα γεράκια που ετοιμάζουν μαύρο μέλλον για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που τα θέλουν στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στην αμορφωσιά, στην ανεργία.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και τους μαζικούς της φορείς σε άμεση καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, σε αγωνιστική αντίδραση και επαγρύπνηση. Καλούμε τη νεολαία να σταθεί αλληλέγγυα στο λαό της Λιβύης που είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν έχει ανάγκη από λύκους για να τον φυλάνε.

ΚΑΤΩ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ.

Να κλείσουν αμέσως οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και το Ακτιο.

Να αποχωρήσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία από τη Λιβύη.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη να επιβάλουν τη δική τους προοπτική, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Κοινή ανακοίνωση 43 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο

Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην πάλη για να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά η καταδίκη του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου
Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην πάλη για να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά η καταδίκη του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου
Μετά από πρωτοβουλία και άμεση έκκληση του ΚΚΕ, 43 Κομμουνιστικά και Εργατικά Kόμματα από όλο τον κόσμο, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Το κείμενο της δήλωσης είναι το παρακάτω:

«Οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, συνολικά το ΝΑΤΟ και με την έγκριση του ΟΗΕ, ξεκίνησαν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτή τη φορά στη Λιβύη.

Τα δήθεν ανθρωπιστικά τους προσχήματα είναι πέρα για πέρα παραπλανητικά! Αποτελούν στάχτη στα μάτια των λαών! Ο πραγματικός τους στόχος είναι οι υδρογονάνθρακες της Λιβύης.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουμε τη στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο λαός της Λιβύης πρέπει να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καλούμε τους λαούς να αντιδράσουν και να απαιτήσουν να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί, να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση!».

Τα κόμματα που υπογράφουν μέχρι στιγμής την ανακοίνωση (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται), είναι: Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό της Αλγερίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Βουλγαρίας, Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα του Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μεξικού, Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Κόμμα Εργατών του Μπανγκλαντές, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών της Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών, Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Σερβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας.

Οπορτουνισμός και υιοθέτηση της ιμπεριαλιστικής λογικής

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η στάση του Γαλλικού ΚΚ που πρωτοστατεί στο οπορτουνιστικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς - ΚΕΑ (όπου συμμετέχει ο ΣΥΝ) σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Λέει: «Το ΓΚΚ υπογραμμίζει τους κινδύνους της λογικής του πολέμου. Υιοθετώντας, υπό την πίεση της Γαλλίας και της Βρετανίας ένα ψήφισμα που επιτρέπει μία αεροπορική επέμβαση και στοχευμένα χτυπήματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας διακινδυνεύει να γίνει το μέσο που θα οδηγήσει στη λογική ενός πολέμου με καταστροφικές συνέπειες. Το ΓΚΚ, το οποίο δε σταμάτησε να απαιτεί την άμεση παύση των επιχειρήσεων και της στρατιωτικής καταστολής, που έχουν ήδη στοιχίσει τις ζωές πολλών θυμάτων αμάχων επαναλαμβάνει για ακόμα μία φορά την καταδίκη του καθεστώτος Καντάφι και την πλήρη υποστήριξή του στις δυνάμεις που ενεργούν για τη δημοκρατία στη Λιβύη, με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Σοβαρά ερωτήματα τίθενται σήμερα. Ολες οι δυνατότητες άμεσης ενίσχυσης των αραβικών κρατών στην εξέγερση έχουν μελετηθεί πραγματικά; Οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν στ' αλήθεια την προστασία του λιβυκού λαού;»

Αυτά σημειώνει ανάμεσα σε άλλα και πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μιλάει για «δυτικές δυνάμεις» και για «ενίσχυση της δημοκρατίας». Κουβέντα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας που πρωτοστατεί στο μακελειό για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Υιοθετεί την ανάγκη της έξωθεν επέμβασης ενάντια στον Καντάφι απλώς θέλει άλλη μορφή. Αλλωστε και σε προγενέστερη της επίθεσης ανακοίνωσή του μιλάει μόνο για «φιλοπόλεμο τυχοδιωκτισμό του προέδρου Σαρκοζί» και ζητάει «προσεκτικές κινήσεις από την ΕΕ».

Ο οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο! Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά όπως και στο μακελειό της Γιουγκοσλαβίας (όπου χρησιμοποιήθηκε η δικαιολογία της εθνοκάθαρσης) ότι αν πατάς σε δύο βάρκες και δεν έχει ξεκάθαρο το μέτωπο στον ιμπεριαλισμό χωρίς επιλογή ιμπεριαλιστή, τελικά υιοθετείς την ιμπεριαλιστική λογική της επέμβασης στα εσωτερικά χωρών. Η αντίθεση στην ιδεολογία ή τις πρακτικές ηγετών όπως ο Καντάφι ή πριν ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να συγκαλύπτει και να δικαιολογεί τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα κατά λαών.


Δ. Κ.

ΝΑΤΟ
«Αέναο» παζάρι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Λιβύη συνεχίστηκαν και χτες, χωρίς απόφαση προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο πρεσβευτών της «Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες, με την Τουρκία να εμφανίζεται με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η συνεδρίαση που αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη καλείται να αποφασίσει τελικά την ενεργό ή μη ανάμειξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, με τη συμμετοχή αεροσκαφών και πλοίων στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Το ΝΑΤΟ παρουσιάζεται διαιρεμένο, δεδομένων των αντιδράσεων Γερμανίας και Τουρκίας, με αποτέλεσμα η απόφαση να καθυστερεί, ελλείψει ομοφωνίας. Η Αγκυρα στο πλαίσιο του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη, εμφανίζεται αντίθετη στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης, έχοντας ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή και σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις «ισορροπίες» με τον αραβικό κόσμο.

Σε δηλώσεις του χτες στη Μέκκα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί να «ολοκληρωθεί» το συντομότερο δυνατό η επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Μ. Καντάφι, «για να μπορέσουν οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους». Ο Ρ. Ερντογάν, επιχειρώντας να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη «σύμμαχη» δύναμη του λιβυκού λαού, που διαχωρίζει τη θέση της από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε ότι αν η «Συμμαχία» αρχίσει να επιχειρεί η Αγκυρα «έχει κάποιους όρους», αναφέροντας σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ότι το ΝΑΤΟ θα «πρέπει να επέμβει παραδεχόμενο και αναγνωρίζοντας ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους όχι για να διανείμει τους πόρους και τον πλούτο του υπεδάφους της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι οι Λίβυοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη οικοδόμησης του μέλλοντός τους και η «επιχείρηση να μη μετατραπεί σε κατοχή».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε να αμφισβητεί τη διαδικασία δημιουργίας της Συμμαχίας, ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εξέφρασε προβληματισμό, γιατί η Γαλλία βγήκε μπροστά στις επιχειρήσεις αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, πέρα από το ρόλο του «ρυθμιστή» που δήθεν εκπροσωπεί το μουσουλμανικό κόσμο στα ιμπεριαλιστικά κέντρα είχε υπογράψει συμφωνίες άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το καθεστώς Καντάφι, ενώ ο Ρ. Ερντογάν είχε βραβευθεί με το βραβείο Μ. Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα...

ΡΩΣΙΑ
Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θυμίζει «μεσαιωνικά καλέσματα σε σταυροφορίες», αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις των δύο πολιτικών, έκφραση και διαφορετικών μερίδων του ρωσικού κεφαλαίου.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη χρήση του όρου «σταυροφορίες» ο Μεντβέντεφ και έσπευσε να υπερασπιστεί τη θέση της χώρας του να απέχει της ψηφοφορίας, αποφεύγοντας έτσι την ευθεία αντιπαράθεση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αφορμή αυτών των αντιθέσεων υπήρξαν οι δηλώσεις του Πούτιν, ο οποίος καταδίκασε χτες τη χρήση βίας κατά μιας τρίτης χώρας, σημειώνοντας ότι η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών έχει γίνει μια ισχυρή τάση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ότι τα γεγονότα στη Λιβύη δείχνουν ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα θα διπλασιάσει από το 2013 την παραγωγή της σε συστήματα στρατηγικών πυραύλων.

Στο μεταξύ, μιλώντας από την Αίγυπτο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά του λιβυκού πληθυσμού είναι απαράδεκτη, και εξέφρασε τη λύπη του που ο Καντάφι δεν συνεμορφώθη στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ελπίδα πως τα γεγονότα στη Λιβύη θα έχουν ως αποτέλεσμα τις μικρότερες ζημιές για τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδεικτική η στρατιωτική συνεργασία τους

H πολεμική σύμπραξη και πρωτοκαθεδρία της Βρετανίας και της Γαλλίας στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης μπορεί να προκαλεί δημοσίως έντονες αντιθέσεις από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και κυρίως της Γερμανίας και των ΗΠΑ, αλλά πρόκειται απλώς για την εκδήλωση της αντίθεσής τους, ανοικτά πλέον.

Η πηγή του «κακού» των πλήρως εκδηλωμένων αντιθέσεων είναι και η 50ετής στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν στις 3 Νοέμβρη στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μία συμφωνία που τίθεται σε εφαρμογή αυτές τις ημέρες στο πολεμικό μέτωπο της Λιβύης και συνάμα προκαλεί τριγμούς στην «ειδική σχέση» Ουάσιγκτον και Λονδίνου αλλά και του «γαλλογερμανικού άξονα». Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η διαφαινόμενη υποβάθμιση του διεθνούς ρόλου των δύο χωρών και η μείωση -μέχρις εξαφάνισης- της επιρροής τους στα διεθνή δρώμενα, ουσιαστικά υπαγόρευσαν τη στρατιωτική σύμπραξη μεταξύ δύο «προαιώνιων εχθρών». Η Γερμανία έχει αναλάβει μονομερώς το ρόλο «του αφεντικού εντός της ΕΕ», παραγκωνίζοντας ουσιαστικά τη Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν στρέψει εδώ και καιρό αλλού την προσοχή τους, ξεχνώντας πρώτες την «ειδική σχέση» με τη Βρετανία - είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις του Κάμερον προς τον πρόεδρο Ομπάμα, αμέσως μετά την εκλογή του, για παραγγελίες στη βρετανική αμυντική συμφωνία έπεσαν στο κενό - στην επιδίωξη των συμφερόντων τους, πρωτίστως στην Ασία.

Η υπογραφή της «Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» Αγγλίας - Γαλλίας περικλείει 40 και πλέον «υποσυμφωνίες» που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα της άμυνας, όπως τη συνεργασία στη συντήρηση των πυρηνικών κεφαλών, στην κατασκευή εξελιγμένων τύπων βομβών, στη ναυπήγηση και στη συντήρηση αντιτορπιλικών και άλλων σκαφών του στόλου, επεκτείνεται στην τεχνολογική συνεργασία και στην παραγωγή νέων πυραυλικών συστημάτων, καθώς και στο συντονισμό των «υψηλών επιτελικών ομάδων», στο σχεδιασμό στρατηγικής και στον «έλεγχο της εφαρμογής της». Προβλέπει επίσης, τη σύσταση κοινής δύναμης 9.000 στρατιωτών, αεροπορική και θαλάσσια υποστήριξη, η οποία κατά το κείμενο της συμφωνίας «θα μπορεί να συμμετέχει σε διμερείς επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που η κοινή «εκπαίδευσή τους» θα αρχίσει φέτος κ.ά.

ΑΦΡΙΚΗ
Πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων

Η κατάσταση στη Λιβύη συνδέεται με τα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή

Δεν είναι μόνον η περιοχή της Βόρειας Αφρικής που αποτελεί πεδίο έντονων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ Δύσης, Ρωσίας, Κίνας όπως διαφαίνεται με τη τωρινή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Πεδίο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού αποτελεί σχεδόν όλη η ευρύτερη περιοχή της υποσαχάρειας Αφρικής, καθώς φιλοξενεί υποθαλάσσια και στο υπέδαφός της τεράστιες ποσότητες κάθε είδους ορυκτού πλούτου (πετρέλαια, φυσικό αέριο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, κοβάλτιο κ.ά.), ενώ νευραλγικές περιοχές της σε ανατολή και δύση προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μεταξύ άλλων και για τη διέλευση και εξαγωγή ενέργειας προς τα μητροπολιτικά κέντρα ΗΠΑ, Ευρώπης, Ασίας...

Στο ανατολικό τμήμα, και συγκεκριμένα στη Σομαλία (όπου οι ΗΠΑ έκαναν το 1992 - 1993 στρατιωτική επέμβαση) παρατηρούμε έξαρση της πειρατείας, που έδωσε πρόσχημα μεταξύ άλλων στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή. Ο στόχος των ιμπεριαλιστών είναι ο έλεγχος μιας από τις νευραλγικότερες οδούς της διεθνούς ναυτιλίας.

Στη Δυτική Αφρική, στον κόλπο της Γουινέας, είχαμε την τελευταία 15ετία σημαντική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου οι ΗΠΑ (πότε σε αγαστή συνεννόηση, πότε σε αντιπαράθεση με συμμάχους τους όπως η Βρετανία) επιχειρούν να εξασφαλίσουν ενεργειακά τη μερίδα του λέοντος με εξοστρακισμό αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων (Κίνα, Ινδία). Στην περιοχή δεσπόζει η Νιγηρία, η οποία «συμπτωματικά» γνωρίζει τελευταία τις επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών και «θρησκευτικές» συγκρούσεις. Επιπλέον,για πρώτη φορά χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μαυριτανία (όπου οι ΗΠΑ έχουν στήσει βάσεις τάχα για την καταπολέμηση πυρήνων της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα...) άρχισαν να παράγουν πετρέλαιο. Σημαντικό δίκτυο αγωγών πετρελαίου διαπερνά χώρες όπως η Νιγηρία, η Γκαμπόν, το Καμερούν, το Τσαντ. Δίκτυο φυσικού αερίου διαπερνά την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού (όπου διόλου τυχαία βιώνει έντονη εμφύλια κρίση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προσπαθούν να επιβάλουν ως ηγέτη το πρώην μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ Α. Ουατάρα).

Ωστόσο, ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση χώρας που βρίσκεται στο μέσο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην καρδιά της Αφρικής είναι το Σουδάν, όπου το δημοψήφισμα στο νότο στις αρχές Γενάρη χάραξε ουσιαστικά το δρόμο διχοτόμησης. Εξαιτίας μιας σειράς εξελίξεων που απομάκρυναν κατά τη δεκαετία του '90 τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, βρήκαν γόνιμο έδαφος. Ιδιαίτερα επωφελής ήταν η συνεργασία της Κίνας με το Σουδάν, αφού βοηθώντας το να φτιάξει σημαντικές υποδομές σε συγκοινωνιακούς και εμπορικούς άξονες εξασφάλισε συμφωνίες για την παραγωγή πετρελαίου. Με πρόσχημα τα δικαιώματα του πληθυσμού στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν, οι ΗΠΑ ξαναμπήκαν στο παιχνίδι βάζοντας «χωροφύλακα» την «ειρηνευτική» αποστολή ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης και αναγκάζοντας το Χαρτούμ να ξανασκεφθεί, με το καλό ή με το ζόρι, μια συνεργασία.

Στο νότο, δεσπόζει το μεγάλο «παρών» της Κίνας στην Αγκόλα, που γνωρίζει οικονομική άνθηση λόγω μεγάλης παραγωγής πετρελαίου (όχι προς όφελος του λαού αλλά μιας νέας αστικής τάξης). Χαρακτηριστικό του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή είναι η εξής «αντίφαση»: Η Αγκόλα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Αφρική, ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Σταθερό στη λογική των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευθυγραμμισμένο με τη λογική των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων είναι και η χτεσινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μάρτη. Εμμένοντας στην υποκρισία των δήθεν ανθρωπιστικών κινήτρων οι ΥΠΕΞ της ΕΕ - και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας - χαιρετίζουν για ακόμα μία φορά το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την επιβολή του, σημειώνοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για τη Σύνοδο του Παρισιού, ως σημαντική συμβολή για την εφαρμογή του ψηφίσματος.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ επισημαίνει την πρόθεσή του να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις «ανθρωπιστικού χαρακτήρα» και της «προστασίας αμάχων», σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σημειώνεται δε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη «πολιτικού προσωπικού» στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας σε περίπτωση που της ζητηθεί.

Τέλος, σημειώνεται η ανησυχία για το «μεταναστευτικό», ενώ ανακοινώθηκαν και περαιτέρω απαγορεύσεις που αποφασίστηκαν εναντίον προσώπων της λιβυκής πολιτικής ηγεσίας, για να σταματήσει η «χρηματοδότηση» του καθεστώτος.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, εντείνονται οι ανταγωνισμοί

Η ιμπεριαλιστική γκανγκστερική επιδρομή έφερε στο προσκήνιο πιο έντονα τη φαγωμάρα των «συμμάχων» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό προσγειώνεται στο Αβιάνο της Ιταλίας, αφού ολοκλήρωσε το ... έργο του
Το αμερικανικό βομβαρδιστικό προσγειώνεται στο Αβιάνο της Ιταλίας, αφού ολοκλήρωσε το ... έργο του
TΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα χθες οι δολοφονικές επιχειρήσεις των γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβύη, οι οποίες, ενώ θεωρητικώς εκφράζουν, όπως επιμένουν να λένε σε διάφορους τόνους οι συμμετέχοντες σε αυτές, την «ομοθυμία λόγων και πράξης» μιας «ευρείας συμμαχίας», ταυτόχρονα έχουν πυροδοτήσει σειρά αντιπαραθέσεων και διαφωνιών μεταξύ των ...συμμάχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καθείς ερμηνεύει κατά το δοκούν ποιος είναι ο στόχος των επιχειρήσεων, ποιο είναι το εύρος τους κ.ο.κ.

Χθες, μέχρι αργά το βράδυ, τα γαλλο-βρετανο-αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει 70-80 εξόδους και, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν πληγεί επιλεγμένοι στόχοι με 10-12 πυραύλους. Εκπρόσωποι των τριών γενικών επιτελείων επέμεναν ότι στόχοι είναι κυρίως οι λιβυκές αντιαεροπορικές συστοιχίες, αλλά όχι η ολοκληρωτική καταστροφή του λιβυκού στρατού. Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν, στρατηγός Κάρτερ Χαμ, υποστήριξε ότι, ήδη, έχει υλοποιηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα «πρέπει να σταθεροποιηθεί και να επεκταθεί». Επίσης, δεν επιβεβαίωναν αν επλήγη διοικητικό κέντρο των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι, στην Τρίπολη, το Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπως μετέδιδε η κρατική λιβυκή τηλεόραση, η οποία επίσης δεν επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε ένας από τους γιους του συνταγματάρχη, ο Κχάμις.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΓΕΣ, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ, ενημέρωσε για τις κινήσεις των γαλλικών αεροσκαφών, που χθες ήταν σχετικά περιορισμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, και απογειώθηκαν όλα από τη βάση της Κορσικής και από αυτήν του Σεν Ντιζιέ στη νότια Γαλλία. Απέφυγε, όμως, να δώσει πληροφορίες για τις ακριβείς κινήσεις των αεροσκαφών άλλων χωρών, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι βελγικά αεροσκάφη έχουν δηλώσει ετοιμότητα για συμμετοχή, ενώ 6 νορβηγικά «F- 16» θα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν εντός των επόμενων ωρών. Σύμφωνα, πάντα, με τις επίσημες αυτές ενημερώσεις, από τις αραβικές χώρες τη διάθεση να συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει εκφράσει το Κατάρ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν, χθες, ότι θα πάρουν μέρος «στο ανθρωπιστικό σκέλος της επιχείρησης», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, διά του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά εκπρόσωποί του φέρονταν να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να υπάρξει χερσαία επέμβαση. Παράλληλα, υποστήριζαν ότι οι, προσκείμενες στον Καντάφι, δυνάμεις σφυροκοπούσαν τις πόλεις Μιζράτα και Ζιντάν, στα δυτικά της Τρίπολης, προκαλώντας, όπως κατήγγειλαν, πολλά θύματα. Επαναλάμβαναν, δε, ότι δεν προτίθενται να κάνουν κανένα διάλογο με τον Καντάφι.

Ξεκάθαρες διαφωνίες και αντιθέσεις

Οσο περνούν οι ώρες, τόσο περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι οι «σύμμαχοι», με εξαίρεση την επιθυμία τους να επιβάλουν ένα στοιχειώδη έλεγχο στις ενεργειακές πηγές της Λιβύης, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο άλλο σαφή κοινό σχέδιο δράσης, με αποτέλεσμα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αεροπορικές επιδρομές σε βάρος του λιβυκού λαού, να μην είναι διόλου σαφές το τι μέλλει γενέσθαι ούτε σε στρατιωτικό, αλλά ούτε σε διπλωματικό επίπεδο. Ισως η ενδεικτικότερη διαφωνία, που εκφράζει αντιθέσεις ακόμη και στους κόλπους του αμερικανικού κεφαλαίου, να είναι οι δύο γραμμές «πλεύσης» της Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδιδε ανακοίνωση όπου αναφερόταν σαφώς ότι η εκδίωξη του Καντάφι από την εξουσία «παραμένει στόχος», κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έθιξε και ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένοντας όμως ότι θα «τηρηθεί ό,τι προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας». Στο δεύτερο σκέλος της αποστροφής Ομπάμα, αντίθετα, επέμειναν τόσο ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, όσο και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι «στόχος είναι η προστασία των αμάχων. Δεν είναι καν η παροχή υποστήριξης στους αντικαθεστωτικούς. Αν προστεθούν και άλλοι στόχοι, πέραν όσων προβλέπει ρητώς η απόφαση 1973 του ΟΗΕ, τότε θα υπάρξουν διαφωνίες», κατέληξε ο Γκέιτς.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν σαφώς οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι και της Γαλλίας και της Βρετανίας, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός επανέλαβε πολλάκις ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει και δε θα κρατήσει «την ηγεσία των επιχειρήσεων». Επίσης, τόσο ο Γκέιτς όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υποστήριξαν ότι οι Αραβες «δε θέλουν να αναλάβει το ΝΑΤΟ τη διοίκηση των επιχειρήσεων». Σε αντίθετη «γραμμή», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέμενε ότι η ανάληψη της διοίκησης των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, εκτός του ότι θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση, θα γίνει και σύντομα!

Να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησής του προσπάθησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρατίνι, υποστηρίζοντας το εξωφρενικό ότι «δεν γίνεται πόλεμος στη Λιβύη» και συμπληρώνοντας ότι η Ρώμη προσπαθεί να «εξετάσει αν εφαρμόζεται επακριβώς η απόφαση του ΟΗΕ». Οι υπουργοί Εξωτερικών Ισπανίας, Φιλανδίας και Βρετανίας, αντίθετα, υπεραμύνθηκαν, χωρίς «δικαιολογίες», της εμπλοκής των κυβερνήσεών τους.

Αραβικά «πήγαινε - έλα»

Από «παρεξήγηση» σε «παρεξήγηση» φαίνεται ότι πέφτουν οι δηλώσεις του γγ του Αραβικού Συνδέσμου. Τουλάχιστον, αυτό υποστήριξε ο Αμρ Μούσα, επιμένοντας ότι δεν είπε ποτέ πως ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν υποστηρίζει την απόφαση 1973 του ΟΗΕ, αλλά ότι θέλει να εφαρμοστεί αυτή ακριβώς η απόφαση με προστασία των αμάχων». Οπως και να έχει, ουδείς αντιλήφθηκε τι ακριβώς ήθελε να πει ο Α. Μούσα, παρά μόνον ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος, με τις παλινωδίες του αυτές, εκφράζει τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες βρίσκονται οι αραβικές ηγεσίες σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο μεταξύ, έξω από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, μερικές δεκάδες άτομα γιουχάισαν τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο οποίος έφτασε εκεί για να συναντηθεί με τον Μούσα. Ο ΓΓ επιβεβαίωσε ότι αργά χθες επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από επιστολή της ηγεσίας Καντάφι που καταγγέλλει δολοφονίες αμάχων από τις επιδρομές και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο ιμπεριαλισμός ξεκίνησε ένα νέο πόλεμο!

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που έχει αρχίσει ενάντια στη Λιβύη.

«Οι σε πλήρη εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που έχουν την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και ορισμένων κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν πως η επιθετικότητα είχε σχεδιαστεί εδώ και ημέρες. Οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν το πρόσχημα της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προστασίας των πολιτών, με ξεκάθαρο στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και την επιβολή ενός νέου φιλικού - προς αυτούς - καθεστώτος. Εχοντας καταδικάσει προηγούμενα τη χρήση στρατιωτικής βίας από το στρατό της Λιβύης ενάντια στους πολίτες διαδηλωτές, το ΠΣΕ επαναλαμβάνει πως το μόνο και κυρίαρχο δικαίωμα του λιβυκού λαού είναι να αποφασίζει για την κυβέρνησή του και για τις φυσικές του πηγές, που είναι ο πραγματικός στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών.

Χιλιάδες Λίβυοι έχουν ήδη σκοτωθεί και η σφαγή του λιβυκού λαού από τους ιμπεριαλιστές συνεχίζεται για τρίτη ημέρα.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο λιβυκό εναέριο χώρο χρησιμοποιήθηκε για να ξεκινήσει ο πόλεμος ενάντια στη Λιβύη. Τα Ηνωμένα Εθνη, για άλλη μια φορά, καθίστανται ένοχα για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, όπως ήταν και η περίπτωση των εγκλημάτων ενάντια στους λαούς του Αφγανιστάν, του Ιράκ και σε πολλές άλλες. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της επιθετικότητας και την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή».

Συγκεντρώσεις - πικετοφορίες του ΚΚΕ

Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΚΚΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Μαχητικές πορείες έγιναν στην Κατερίνη, στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στην Καβάλα, στη Φλώρινα, στη Βέροια. Σήμερα, προγραμματίζονται οι εξής αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις από τις αντίστοιχες ΚΟ του ΚΚΕ:

  • Στο Κιλκίς, συγκέντρωση - πικετοφορία, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης.
  • Στα Γιαννιτσά, πικετοφορία στις 7.30 μ.μ., στο κέντρο της πόλης (πεζόδρομος).
  • Στη Χίο, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.
ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητος ο Γάλλος πρέσβης στο Βόλο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 5 μ.μ., έξω από το κτίριο «Παπαστράτου», όπου ο διπλωμάτης των μακελάρηδων έχει κληθεί να μιλήσει για την κρίση στην Ευρώπη

Ανεπιθύμητο κηρύσσει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τον Γάλλο πρέσβη, που πρόκειται να επισκεφτεί, αύριο Τετάρτη, την πόλη του Βόλου για να συμμετάσχει σε εκδήλωση, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του συγκροτήματος «Παπαστράτου», με θέμα την κρίση στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου των ιμπεριαλιστών, που γίνεται ενώ εξελίσσεται η βάρβαρη επίθεσή τους στη Λιβύη, αποτελεί βάναυση πρόκληση για τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Μαγνησίας, τον οποίο η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί να αντιδράσει, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που οργανώνει, στις 5 μ.μ., έξω από το κτίριο «Παπαστράτου».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Την ώρα που η Γαλλία, επικεφαλής κι άλλων Νατοϊκών χωρών, εξαπολύει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, βομβαρδίζει και σκοτώνει αμάχους, ο λαός του Βόλου είναι αντίθετος να "φιλοξενήσει" στην πόλη του τον εκπρόσωπο των μακελάρηδων.

Ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αποκαλυφθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή, που βρίσκονται σε εξέλιξη οξύτατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και μοναδικός τους στόχος είναι το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, αποτελεί επαίσχυντη υποκρισία να έρχεται ένα από τα γεράκια του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού για να μας μιλήσει "για την κρίση στην Ευρώπη", που είναι και το θέμα της εκδήλωσης.

Οσα προσχήματα κι αν παρουσιάσουν, όσες δικαιολογίες κι αν επικαλεστούν δεν κρύβεται η πραγματική τους επιδίωξη, να αρπάξουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Λιβύης, να ληστέψουν τους λαούς, όπως έκαναν με το Ιράκ, το Αφγανιστάν, σε μια σειρά χώρες. Αλλωστε, αυτοί έκαναν κολιγιά με τον Καντάφι όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι δικές τους εταιρείες είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Βεγγάζης. Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά περί "ανθρωπιστικής βοήθειας" οι ιμπεριαλιστές, μαζί τους και ο Γ. Παπανδρέου και τα ντόπια παπαγαλάκια τους.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει βαρύτατες ευθύνες για τη βοήθεια και την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων έξω από τα σύνορα της χώρας, είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό. Οπως εξίσου υπεύθυνοι είναι η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ, ο Κουβέλης και η Μπακογιάννη, που άμεσα ή έμμεσα επικροτούν τη σφαγή του λαού της Λιβύης, αθωώνουν τον ιμπεριαλισμό και την ΕΕ. Η εκδήλωση της Τετάρτης πρέπει να αναβληθεί. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει όλο το χρόνο να πάρει μέτρα και να ακυρώσει την παρέμβαση του εκπροσώπου των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην πόλη μας. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τους φορείς να αντιδράσουν».

Καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη.

Με ανακοίνωσή της καλεί τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που γνώρισαν από κοντά και πολέμησαν τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, να καταδικάσουν την επέμβαση των ΕΕ, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την επαίσχυντη συμμετοχή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία, με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αστικής τάξης, εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και περισσότερο σε ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές - δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των λαών.

Ταυτόχρονα, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κάνει έκκληση στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), με την ευθύνη της ως «Πρεσβευτή της Ειρήνης» του ΟΗΕ, αλλά και στις άλλες Αντιστασιακές οργανώσεις των χωρών - μελών που ανήκουν στη δύναμή της, να αντιδράσουν έντονα, άμεσα και αποφασιστικά.

«Κανένας προοδευτικός άνθρωπος, κανένας πατριώτης, κανένας δημοκράτης δεν πρέπει να επιτρέψει με όποιο πρόσχημα, της δήθεν "ανθρωπιστικής βοήθειας", ή της "δημοκρατίας" κ.λπ., να ξαναζήσει ο κόσμος την επανάληψη της βαρβαρότητας και των εγκλημάτων των φασιστικών - ιμπεριαλιστικών πολέμων», υπογραμμίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταλήγοντας: «Κάτω ο ιμπεριαλισμός! Οχι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων!».

Νεολαιίστικη καταδίκη της πολιτικής των ιμπεριαλιστών

Κινητοποιήσεις χτες σε πολλές πόλεις από μαθητές και φοιτητές. Επόμενος σταθμός η 30ή του Μάρτη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στο νέο έγκλημα και υπέρ του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν τη μοίρα τους, αντήχησαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν άμεσα, με την έναρξη του βομβαρδισμού της Λιβύης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και συμμετείχαν στη χτεσινή διαδήλωση.

Νεαρά παιδιά, που όμως ήδη έχουν μνήμες από τους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή μας, έστειλαν μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού.

Με ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών«χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έδωσαν βροντερό "παρών" στα έκτακτα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια τη Δευτέρα 21 Μάρτη που κάλεσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, σε όλη την Ελλάδα» και καλεί ξανά στους δρόμους στις 30 Μάρτη.

Οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας γέμισαν από τα τρικ, με συνθήματα ενάντια στο μακέλεμα των λαών, που αποκάλυπταν το ρόλο του ιμπεριαλισμού και των ντόπιων στηριγμάτων του, που δήλωναν ότι η μόνη θέση που καλείται να πάρει η νεολαία είναι στο πλευρό των λαών, ούτε με τους «σωτήρες» τους, ούτε με τους δυνάστες τους.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Εκκληση σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο λαό της Λιβύης, να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση και κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή, απηύθυνε, μιλώντας εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Δ. Βιτάλης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του. Εκ μέρους του ΣΑΣΑ, ο Α. Ελευθερίου, καταδικάζοντας τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι που καταδικάζουν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια και την ανεργία είναι οι ίδιοι που τώρα βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. Εκεί έκαψαν συμβολικά και τη σημαία της ΕΕ.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε χτες το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, με κάλεσμα του ΜΑΣ και του ΣΑΣΘ. Από εκεί με μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν προς το Γαλλικό Προξενείο, όπου θυροκόλλησαν την κοινή ανακοίνωσή τους. Στη συνέχεια η πορεία σταμάτησε έξω από το σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου.

Οι μαθητές από την ντουντούκα κάλεσαν τους συμμαθητές τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αφού «αυτοί που επιτίθενται στη Λιβύη είναι οι ίδιοι που τσακίζουν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση εμάς και τις οικογένειές μας, καταργούν και συγχωνεύουν τη μόρφωση, φέρνουν το μνημόνιο διαρκείας, το νόμο - πλαίσιο, καταργούν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με τα πανό και τις σημαίες, με τα συνθήματά τους να δημιουργούν κλίμα ξεσηκωμού στο κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκαν προς το αμερικάνικο προξενείο. Εκεί, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, πυρπόλησαν τη σημαία της ΕΕ, υπό τους ήχους των συνθημάτων: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Ο ανθρωπισμός τους είναι ένα ψέμα, οι δρόμοι πετρελαίου χαράζονται με αίμα». Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, πορείες και εξορμήσεις, από τους νέους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, έγιναν στην Πάτρα, στον Πύργο, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.



ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τις ταξικές δυνάμεις

Κλιμακώνονται οι αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Δυναμώνει το κύμα της αντίδρασης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη από τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, που με συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις μπαίνουν μπροστά, για να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά η καταδίκη του νέου μακελειού για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επίθεση και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Λιβύης. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νομού Αττικής, με ανακοίνωσή του απαιτεί «να σταματήσει τώρα η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη». Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σημειώνει: «Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη: Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, σημειώνει: «Μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, σειρά πήρε ο Λιβυκός λαός να υποστεί τη σφαγή από τους μακελάρηδες των λαών με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ, επειδή η χώρα του βρίσκεται στο δρόμο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου». Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών καλεί «όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου σε ενεργό συμμετοχή στον αγώνα με τις δυνάμεις που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του, χθες σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, σήμερα στη Λιβύη».

Την ιμπεριαλιστική επέμβαση καταδικάζουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, καθώς και ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Νομού Σερρών.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
  • Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καλεί σε αντιπολεμική συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
  • Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πικετοφορία - συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.
  • Στη Σάμο, το ΠΑΜΕ, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο «Περίπτερο Ζαχαράκη».
  • Στη Χαλκίδα, το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Μετάλλου και το κλαδικό Λευκού Κρέατος και η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς, στις 7 μ.μ.
  • Στη Λιβαδειά, πραγματοποιείται επίσης σήμερα, πλατιά πανεξόρμηση από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα στο κέντρο της πόλης, σήμερα στις 7 μ.μ.
  • Στη Λαμία, το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης και ταξικά συνδικάτα, διοργανώνουν επίσης σήμερα συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.
  • Στη Θήβα, τα σωματεία Οικοδόμων και Μετάλλου νομού Βοιωτίας, διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Συγκεντρώσεις διοργανώνουν σήμερα το ΠΑΜΕ και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης στις παρακάτω πόλεις: Αρτα (8 μ.μ. πλατεία Κιλκίς), Πρέβεζα (7 μ.μ., Θεοφάνειο), Κέρκυρα (7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο), Λευκάδα (7 μ.μ. Αγιος Μηνάς).
ΠΑΣΕΒΕ
Η επέμβαση γίνεται για τα μονοπώλια

Ανακοίνωση για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη

Τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη καταγγέλλει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λιβύη με μπροστάρηδες την Αγγλία και τη Γαλλία, έχοντας την άμεση στήριξη της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το ενδιαφέρον τους για τα "δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα" του λιβυκού λαού και τους "ανθρωπιστικούς λόγους προστασίας του άμαχου πληθυσμού" που επικαλούνται, είναι ένα τεράστιο ψέμα και υποκριτικό πρόσχημα για την παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης.

Είναι υποκριτές, γιατί, όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις των λαών της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, οι σημερινοί "δικτάτορες" αυτών των χωρών (Μουμπάρακ, Μπεν Αλί, Καντάφι κ.λπ.) ήταν μέχρι χτες οι καλύτεροι και πιστότεροι φίλοι και ομοτράπεζοί τους (Σοσιαλιστική Διεθνής κ.λπ.).

Είναι υποκριτές, γιατί την ίδια στιγμή που επεμβαίνουν στη Λιβύη για να στηρίξουν τους εξεγερμένους ενάντια στον δικτάτορα Καντάφι, μπουκάρουν στο Μπαχρέιν, για να χτυπήσουν τους εξεγερμένους ενάντια στους δικούς τους δικτάτορες.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε με τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού μετέχοντας ενεργά σε αυτήν την εκστρατεία και εκχωρώντας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα εδάφη της χώρας μας, ένα στόχο έχει: Να αποσπάσει κάποιο μερίδιο από τη λεία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων. Των μονοπωλίων, που είναι η κύρια αιτία της θλιβερής κατάντιας και εξόντωσης των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικροί έμποροι, που εξοντωνόμαστε από αυτούς που με πρόσχημα την κρίση μας έφεραν το μνημόνιο διαρκείας, που κλείνουν σχολεία, που καταργούν δικαιώματα, που κόβουν μισθούς και συντάξεις, που δημιουργούν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, πρέπει με κάθε τρόπο να αντιταχθούμε στα σχέδια των δημίων τους, να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Χρέος μας να συνταχθούμε με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό».

ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ανακοινωθέν της Διεθνούς Συνάντησης στα Χανιά

Από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης, το περασμένο Σάββατο στα Χανιά
Από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης, το περασμένο Σάββατο στα Χανιά
Δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα το Ανακοινωθέν της Διεθνούς Συνάντησης Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που έγινε στα Χανιά στις 19 Μάρτη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 12 συνολικά χώρες και συνέπεσε με την έναρξη τις ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη. Στο Ανακοινωθέν σημειώνεται:

«Η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (EEΔYE) με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου στην πόλη των Χανίων, στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αντίστοιχα κινήματα από Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιράν, Ισραήλ, Λίβανο, Παλαιστίνη, Σερβία, Συρία και Τουρκία. Η συνεδρίαση κατέληξε μετά από μια γόνιμη συζήτηση στα παρακάτω συμπεράσματα και ενέκρινε το ακόλουθο κοινό ανακοινωθέν:

Οι συμμετέχοντες της συνόδου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των μέσων μεταφοράς, για τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής κατοχής των ξένων χωρών καθώς και για νέες απειλές που εμφανίστηκαν προς τους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Η συνεχιζόμενη οικονομική και περιβαλλοντική κρίση του καπιταλισμού θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, όπως φαίνεται σήμερα στην Ιαπωνία.

Για τα Βαλκάνια

Οι λαοί των Βαλκανίων, από τις αρχές του 1990 αποτελούν ένα σημείο εστίασης του ΝΑΤΟ και της επιθετικής στρατηγικής της ΕΕ, ενώ υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση μέχρι σήμερα. Η απόσχιση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, της σερβικής επαρχίας του Κοσσόβου, με την εγκατάσταση μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, το στρατόπεδο Bondstil και τη συναρμολόγηση ενός προτεκτοράτου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αντίστοιχο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αποδεικνύει τους πραγματικούς στόχους της ΝΑΤΟικής επίθεσης του 1999.

Η συνάντηση καταγγέλλει κατηγορηματικά τις στρατιωτικές ασκήσεις, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, που έλαβαν χώρα πρόσφατα στην περιοχή, όπου "σχηματισμοί μάχης" χρησιμοποιήθηκαν για να καταστείλουν τις μελλοντικές λαϊκές διαμαρτυρίες ή εξεγέρσεις οπουδήποτε.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζουν, επίσης, την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν και να αντεπιτεθούν σε μεγάλης κλίμακας προπαγάνδα και στις εκβιαστικές κινήσεις τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι η πλήρης ενσωμάτωση των χωρών των Βαλκανίων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με βάση τη λεγόμενη "Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ", η οποία εγκρίθηκε στη Λισαβόνα το Νοέμβριο του 2010.

Η συνάντηση, επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, ενάντια στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, ενάντια στις ξένες βάσεις και στρατεύματα, ενάντια στη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ και τις αποστολές της ΕΕ σε άλλες χώρες είναι υψίστης σημασίας ειδικά τώρα.

Για το Αιγαίο και την Κύπρο

Ο ιμπεριαλισμός έχει παρουσιάσει ανανεωμένο "ενδιαφέρον" για την περιοχή μας, στην οποία ασκεί πολύπλευρες παρεμβάσεις. Οι λόγοι είναι τόσο γεωστρατηγικοί όσο και οικονομικοί.

Αυτό που επιδιώκεται είναι διευθετήσεις σχετικά με το Αιγαίο για να διευκολυνθεί το ΝΑΤΟ με τη δημιουργία ενός καθεστώτος "ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης" σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και σε βάρος των συμφερόντων των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο στόχος είναι τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων να προχωρούν πιο γρήγορα με την "αντιπυραυλική ασπίδα", για να διεισδύσουν στην ευρύτερη περιοχή και στον έλεγχο των οδών πετρελαίου και σε κάθε πιθανή πετρελαιοπηγή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στο Κέρας της Αφρικής και αλλού. Η προσπάθεια αυτή βρίσκει ισχυρή στήριξη τόσο από την ελληνική όσο και την τουρκική κυβέρνηση.

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ξένη κατοχή τμήματος της Κύπρου. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και αλληλεγγύη προς το λαό της Κύπρου (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) και τον αγώνα τους ενάντια στην κατοχή του 37% του νησιού τα τελευταία 37 χρόνια, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τα οποία οδήγησαν στο πραξικόπημα, μηχανευόμενο από τη χούντα της Αθήνας, καθώς και την τουρκική εισβολή το 1974.

Υποστηρίζουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων για λύση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια για μια λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο κοινοτήτων (1977 και 1979) και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αυτό θα ήταν μια λύση που θα κατάρτιζαν μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή οντότητα, με όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες εξασφαλισμένες για όλους τους Κυπρίους.

Η συνάντηση εκφράζει, επίσης, την υποστήριξή της στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος στην απόφασή τους να εναντιωθούν στην έμμεση ενσωμάτωση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μέσω του "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη".

Για τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Η συνάντηση εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τις λαϊκές εξεγέρσεις των λαών της Αιγύπτου, της Τυνησίας και άλλων λαών της περιοχής. Αυτά τα ιστορικά γεγονότα δείχνουν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ανατροπή των δικτατορικών καθεστώτων που ευθύνονται για τα δεινά των εκατομμυρίων ανθρώπων και για την κοινωνικοοικονομική τους εκμετάλλευση, τη λεηλασία και τη φτώχεια με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η συνάντηση χαιρετίζει τις φιλειρηνικές δυνάμεις και τους λαούς στην περιοχή για την προώθηση βαθιών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, στηριγμένα στις ανάγκες των λαών.

Τα κινήματα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που συγκεντρώθηκαν στα Χανιά καταγγέλλουν το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη "Νέα Μέση Ανατολή" ως στρατηγική για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγορών εις βάρος των λαϊκών αναγκών και απαιτήσεων. Τονίζουν το δικαίωμα των λαών να αντιστέκονται στην ξένη στρατιωτική κατοχή και την επιθετικότητα.

Η σύνοδος καταδικάζει την ξένη στρατιωτική εισβολή στο Μπαχρέιν, μια χώρα όπου εδράζεται ο 5ος στόλος των ΗΠΑ και όπου ο λαός του είναι σε έξαρση κατά του αυταρχικού βασιλικού καθεστώτος. Ομοίως, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση καταγγέλλουν τη δολοφονία δεκάδων διαδηλωτών στην Υεμένη από το κράτος και τις δυνάμεις ασφαλείας του.

Ολοι οι συμμετέχοντες εκφράζουν την έντονη και κατηγορηματική καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση που ξεκίνησε σήμερα κατά της Λιβύης. Οι πλήρους κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και αρκετών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι η επίθεση είχε προγραμματιστεί ήδη από πολλές ημέρες πριν.

Οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν το πρόσχημα της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της προστασίας των αμάχων, με σαφή στόχο να αναλάβουν τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και να επιβάλουν ένα νέο φιλικό καθεστώς. Ενώ έχοντας καταδικάσει τη βάναυση χρήση στρατιωτικής βίας του στρατού της Λιβύης κατά άμαχων διαδηλωτών, η συνεδρίαση επαναλαμβάνει ότι είναι μοναδικό και κυρίαρχο το δικαίωμα του λιβυκού λαού να αποφασίζει για την κυβέρνησή του και για τους φυσικούς του πόρους, που είναι ο πραγματικός στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών εταιρειών.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν σαφώς ότι η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από το λιβυκό εναέριο χώρο ήταν απλά ένα πρόσχημα για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά της Λιβύης. Ο ΟΗΕ γίνεται για μια ακόμη φορά ένοχος σε μια ιμπεριαλιστική επίθεση, όπως συνέβη στην περίπτωση των εγκλημάτων κατά των λαών του Αφγανιστάν, του Ιράκ και τόσων άλλων.

Η συνάντηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στις φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ιράν στο σύνθετο αγώνα τους για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και απορρίπτει κάθε ξένη απειλή κατά του Ιράν. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τις ιρανικές προοδευτικές, λαϊκές και φιλειρηνικές δυνάμεις για την εξεύρεση λύσεων στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράν. Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση, καταγγέλλοντας κάθε σχέδιο για μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν υπό οποιοδήποτε πρόσχημα.

Για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ

Εκφράζουμε την αμέριστη εγκάρδια αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και την επιθυμία του για ένα ανεξάρτητο κράτος. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κατάληψη της Δυτικής Οχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει τις επεκτατικές πολιτικές του με τη συνέχιση των εποικισμών, του εποικισμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης, εκδιώκοντας τους Παλαιστινίους, κατεδαφίζοντας τις παλαιστινιακές κατοικίες, την κλοπή της γης, του νερού και των πόρων που ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό.

Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του να ανακτήσει τα νόμιμα και αναφαίρετα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, καθώς και το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Η συνάντηση απαιτεί την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και την πλήρη απόσυρση όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των υψιπέδων του Γκολάν της Συρίας και των Αγροκτημάτων Σεμπάα του Λιβάνου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις φιλειρηνικές δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ που αγωνίζονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού για τη δίκαιη υπόθεσή του και καταγγέλλουμε τις διακρίσεις και τις παρενοχλήσεις των Ισραηλινών πολιτών από το καθεστώς λόγω της πολιτικής υποστήριξής τους στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στα Χανιά, πόλη της Κρήτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας, απ' όπου οι ιμπεριαλιστές πραγματοποίησαν πολλές φορές στο παρελθόν στρατιωτικές επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής. Η συνάντηση καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη κοινή στρατιωτική άσκηση των Ελλάδας - Ισραήλ - ΗΠΑ για τον Απρίλιο 2011, αρχής γενομένης από τον κόλπο της Σούδας, ως οιωνό για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και καλεί για μαζική συμμετοχή στην διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 20 Μαρτίου μπροστά στη βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας.

Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν τις Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης και τον φιλειρηνικό λαό του νησιού και τους ευχαριστούν για τη θερμή υποδοχή τους και για τη φιλοξενία αυτής της συνάντησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ