Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΑΕΔ
Πάνω απο 1 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο (1,1) παραμένουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για τον Απρίλη του 2021. Τον περασμένο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), ανήλθε σε 1.055.454 άτομα, ενώ των λεγόμενων «μη αναζητούντων» σε 43.559, διαμορφώνοντας τον συνολικό τους αριθμό στα 1.099.013 άτομα. Από τους αναζητούντες εργασία οι 570.636 (ποσοστό 54,07%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι) και 484.818 (ποσοστό 45,93%) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 382.161 (36,21%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 673.293 (63,79%).

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 217.604 άτομα, από τα οποία όμως μόνο οι 117.193 (ποσοστό 53,86%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων, ενώ οι 100.411 (ποσοστό 46,14%) είναι οι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να δώσει άμεσα λύση η κυβέρνηση για τους εργάτες γης

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει για άλλη μια χρονιά, λόγω της πανδημίας, με τη συμμετοχή και εργασία αλλοδαπών εργατών γης στο νομό Λάρισας για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα αναδεικνύει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Σημειώνει πως «την ίδια στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα για τη διέλευση τουριστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών και των ξενοδόχων, η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.

Στο νομό Λάρισας υπάρχουν 350 θέσεις μετακλητών εργατών γης που είναι όλες καλυμμένες, με αποτέλεσμα να έχει απαγορευτεί η είσοδος σε άλλους, ενώ οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενους αυτήν την περίοδο. Η ΕΟΑΣΝΛ έγκαιρα ανέδειξε αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί εδώ και μέρες να επικοινωνήσει με το υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Καλούμε την κυβέρνηση, παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να δώσει εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα. Να εξασφαλίσει τη μετακίνηση και τη διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, τη μεταφορά και εργασία τους στα χωράφια. Δεν χωράει καμιά υποτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την παραγωγή που μπορεί να ανακύψουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΑΡΤΗΣ
Κινητοποίηση τη Δευτέρα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις 11 π.μ. στο Διοικητήριο στη Σπάρτη

Με την πραγματοποίηση κινητοποίησης τη Δευτέρα 24 Μάη στις 11 π.μ. στο Διοικητήριο στη Σπάρτη ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης προβάλλουν τα ζωτικής σημασίας αιτήματά τους, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμα τους προς τους αγρότες του νομού αναδεικνύουν ότι «η ανεπαρκής χρηματοδότηση της δακοκτονίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφήνει πολλές περιοχές εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή όπως το 2016 και 2018. Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν τον Φλεβάρη στον Δήμο Ευρώτα και στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου και των περιοχών Κεφαλά - Σκούρας - Λευκοχώματος, για τα καλλιεργητικά έξοδα που αναγκάστηκαν να κάνουν λόγω της χαλαζόπτωση στις 23 Μάρτη». Οι Σύλλογοι αναδεικνύουν επίσης τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης. Ενώ για τους δασικούς χάρτες σημειώνουν ότι «προωθούν την αρπαγή της γης μας, καλούμαστε να ξοδεύουμε χρήματα για να αποδείξουμε ότι τα χωράφια που καλλιεργούμε μας ανήκουν και ταυτόχρονα δεν προστατεύουν καθόλου το δασικό οικοσύστημα».

Με βάση τα παραπάνω, απαιτούν την άμεση έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας. Την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από όλες τις φυσικές καταστροφές του προηγούμενου διαστήματος. Την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς. Να μη γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Σπάρτης. Την επισκευή των δικτύων ύδρευσης - άρδευσης και τον καθαρισμό των υδραγωγείων σε όλο τον νομό. Τη στελέχωση με προσωπικό και τα απαραίτητα υλικά των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Τον καθαρισμό των δασών και των πυροσβεστικών ζωνών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
Στον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στον δήμαρχο, απαιτώντας να πάψει η αντίθεση στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου πραγματοποίησαν προχτές το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου, μαζί με συμβασιούχους που απασχολούνται στον δήμο μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, στους παιδικούς σταθμούς.

Συνδικάτα και εργαζόμενοι απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση μπροστά στη νέα χρονιά και να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, το οποίο αντιτίθεται στη μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενόψει δικαστηρίου που έχουν οι εργαζόμενοι για το ζήτημα αυτό.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο ΟΤΑ, «πρόκειται για εργαζόμενες που δουλεύουν στους σταθμούς για 10 και 12 χρόνια και καμία δημοτική αρχή ή οποιοδήποτε άλλο όργανο δεν μπορεί να τους πετά στην ανεργία σαν να είναι ανακυκλώσιμα υλικά».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, ο δήμαρχος επικαλέστηκε τα οικονομικά του δήμου, τις «λιγότερες εγγραφές», ακόμα και τη ...γήρανση του πληθυσμού στο Παλαιό Φάληρο (!), όπως και ότι «δεν μπορεί να διαθέσει παραπάνω χρήματα για να κρατήσει το προσωπικό». Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι «το κράτος δεν έχει χρήματα και ο κάθε δήμος θα πρέπει να κοιτάει ο ίδιος πώς θα εξασφαλίσει πόρους, ενώ όσον αφορά τη μείωση του ορίου ηλικίας των παιδιών που θα δέχονται οι σταθμοί, μας δήλωσε ότι αυτό θα έχει επιπλέον κόστος».

Συνδικάτα και εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν την αντίθεσή τους στα τροφεία. «Αν ο δήμος έχει ανάγκη από λεφτά, να πάει να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, να πάει να φορολογήσει τα νυχτερινά μαγαζιά, τις τράπεζες και τα μεγαλοκαταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή», τόνισαν.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ, αποτιμώντας τις δηλώσεις του δημάρχου και αποκαλύπτοντας τους στόχους της διοίκησης του δήμου, επισημαίνει ότι «όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, επιχειρούν να μετατρέψουν τους δήμους σε επιχειρήσεις, με κέρδη και ζημιές (...) στόχος τους είναι η συστηματική απαξίωση του συνόλου των υπηρεσιών των δήμων με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και από αυτήν την πολιτική δεν εξαιρείται καμία υπηρεσία, ούτε οι κοινωνικές δομές».

Απαιτεί από τη δημοτική αρχή «να πάρει τώρα πίσω την απόφαση του Νομικού Προσώπου και να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων που δίνουν αγώνα για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Και καλεί τους εργαζόμενους «να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Με την ενότητά μας, την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καθεστώς οι ελάχιστες παροχές και στον Κοινωνικό Τουρισμό

Πολυτέλεια οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια

MotionTeam

Πολυτέλεια οι διακοπές για τη λαϊκή οικογένεια
Στην πεπατημένη των άγριων περικοπών, που εγκαινιάστηκαν την περίοδο των μνημονίων, κινείται και το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 έως 31 Ιούλη 2022, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Κι ενώ εδώ και ένα μήνα σχεδόν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό «γυαλίζουν» το «brand name» της χώρας για την προσέλκυση τουριστών και κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με την πανδημία για να μη διαταραχθεί η «επανεκκίνηση», οι 300.000 περυσινοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού (2020 - 2021) κινδυνεύουν να μείνουν «με τις επιταγές στο χέρι». Μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσοστό των εργαζομένων που με τα κριτήρια του υπουργείου κατάφεραν να πάρουν τη σχετική επιδότηση μήπως και ξεσκάσουν μερικές μέρες, όμως εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν όλους τους προηγούμενους μήνες και τώρα δεν δίνεται καμία παράταση στο περυσινό πρόγραμμα, που λήγει στις 31 Ιούλη. Οπότε πρέπει να αναμετρηθούν ξανά με την «κρησάρα» του προγράμματος για την επόμενη σεζόν και ...βλέπουμε.

Ετσι, χιλιάδες οικογένειες που έλαβαν πέρυσι αυτήν τη δυνατότητα, κινδυνεύουν να τη χάσουν, ενώ παράλληλα και το νέο πρόγραμμα - πέρα από μια μικρή αύξηση της επιδότησης για τον μήνα Αύγουστο - αντιγράφει το περυσινό με όλους τους «κόφτες», και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το δικαίωμα στις διακοπές για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Συγκεκριμένα:

Το πρόγραμμα συνεχίζει να αφορά έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, καθώς οι επιταγές αυτές δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Οι επιταγές είναι 300.000, με συνολική δαπάνη και φέτος 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζουν να αποκλείονται και οι συνταξιούχοι.

Πολύ περισσότερο που και αυτά τα 30 εκατ. ευρώ που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλάσιες εισφορές για το σκοπό αυτό. Την ίδια ώρα, η εισφορά των εργοδοτών στην τότε Εργατική Εστία έχει καταργηθεί από το 2012!

Υπενθυμίζεται πως το 2019, ενώ τα έσοδα της πρώην Εργατικής Εστίας ανήλθαν στα 154,8 εκατομμύρια ευρώ, για τον Κοινωνικό Τουρισμό αποδόθηκαν μόλις 10 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ, όταν οι εισφορές των εργαζομένων προϋπολογίζονταν στα 155,4 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011, το κονδύλι για τον Κοινωνικό Τουρισμό ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από φέτος και ανήλθε στα 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7 (6 φέτος).

Οσο για τον ισχυρισμό πως το πρόγραμμα είναι «ελκυστικό» αξίζει να σημειωθεί πως:

Το κόστος μετάβασης για μια οικογένεια σε ένα νησί ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας παραμένει υψηλό, συχνά απαγορευτικό, με τα πανάκριβα εισιτήρια, με τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια, σε συνθήκες που το εισόδημα ακόμα και αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται - ούτε λόγος για τους ανέργους - έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα του προγράμματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επιβάρυνση του δικαιούχου ακόμα και για το κόστος του πρωινού, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα και το ύψος της επιδότησης δεν καλύπτουν τα έξοδα των γευμάτων, που επιβαρύνουν τον δικαιούχο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δικαιούχοι επιλέγονται με βάση το εισόδημα, είναι κατανοητό ότι σε συνθήκες πετσοκόμματος του προγράμματος, καθίζησης των μισθών, μεγάλης ανεργίας και αύξησης της υποαπασχόλησης, μιλάμε για δικαιούχους και οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι οποίες πολύ συχνά αδυνατούν τελικά να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά τα έξοδα που προϋποθέτει η συμμετοχή στο πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ