Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ
Πιέσεις για να ελεγχθούν οι συμβάσεις

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κ. Ασκούνη, έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ζητώντας τη συμβολή της ΚΕΔΕ στη διαδικασία ελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, που οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις από τους δήμους. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ως «αορίστου χρόνου» με το «Διάταγμα Παυλόπουλου» και τώρα οι συμβάσεις τους μπαίνουν στο μικροσκόπιο ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις της πρόσληψής τους.

Οπως στην περίπτωση της αξιολόγησης, έτσι και εδώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλείται την «τήρηση της αρχής της νομιμότητας», η οποία «αποτελεί την υπέρτατη υποχρέωση όλων των οργάνων διοίκησης». Στοχοποιώντας τους εργαζόμενους που αντιδρούν στο μέτρο, σημειώνει ότι «οι "κραυγές" του παρελθόντος, που είχαν μάθει με απειλές να επιβάλλονται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποδεκτές από κανέναν» και καταλήγει: «Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να ελέγξουμε και να εντοπίσουμε εκείνες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου που μετετράπησαν σε αορίστου κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών, προκείμενου να διαλύσουμε οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι αυτές οι μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο».

ΕΟΠΥΥ
Κόπηκαν κι άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις

Ο Οργανισμός επικαλείται τον «εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης», συνεχίζοντας τις περικοπές σε δωρεάν παροχές

Δε θα αποζημιώνονται στο εξής 123 διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που εξαιρούνται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΠΥΥ, για «εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης».

Μπορεί στην προκειμένη περίπτωση οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις και τις θεραπείες είτε να εντάσσονται σε άλλες εξετάσεις είτε να θεωρούνται παρωχημένες, αυτό όμως δεν αλλάζει τη γενική κατεύθυνση του Οργανισμού, που από την πρώτη ώρα της δημιουργίας του μειώνει τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς, στο όνομα σου «εξορθολογισμού» των δαπανών για την Υγεία.

Ενδεικτικά, μόνο με τους προηγούμενους Ενιαίους Κανονισμούς Παροχών Υγείας (ΦΕΚ Β' 2456/2011 και ΦΕΚ Β' 2456/2012) επιβλήθηκε συμμετοχή ασφαλισμένων για νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και χαράτσι 45% συμμετοχή σε εξετάσεις σε περίπτωση που κάποιος νοσηλευτεί σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική.

Επίσης, μπήκε «μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου, αφού τέθηκε πλαφόν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για μια σειρά προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία, PSA για διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, χρέωσε το τεστ Παπ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προηγουμένως χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι.

Τέλος, επιβλήθηκαν συμμετοχές σε συσκευές, υγειονομικά υλικά, θεραπευτικά μέσα, κόπηκαν παροχές σε φυσικοθεραπείες, λουτροθεραπείες, ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Ο κατάλογος των περικοπών είναι κυριολεκτικά ατέλειωτος και διευρύνεται συνεχώς.

Τώρα μαγειρεύεται το «ελάχιστο πακέτο παροχών», το οποίο θα έχει ως συνισταμένες τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και την επανακοστολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα δικαιολογεί ορισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, θα αποζημιώνει για ένα χρονικό διάστημα παραμονής σε κάποια κλινική και τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι απευθείας από την τσέπη τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού το 2014 είναι στα 777 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
Υπόμνημα στα υπουργεία Ανάποτυξης και Οικονομικών

Ζητούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματός τους

Με υπόμνημά τους προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας, ο Σύνδεσμος εργοληπτών καταστηματαρχών ηλεκτρολόγων Αθήνας και ο Σύνδεσμος εργολάβων ηλεκτρικών έργων Αττικής, σημειώνουν: «Οι επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης έχουν φέρει τη λαϊκή οικογένεια στα όρια. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, κατά εκατοντάδες χιλιάδες, είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με χρέη στην εφορία που συνεχώς αυξάνουν.

Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές και την οικοδομή, δοκιμάζονται επιπλέον από δεκαετή αναδουλειά, που τους καθιστά προβληματική και την αξιοπρεπή επιβίωση ακόμη. Σειρά κυβερνητικών μέτρων, όπως ο νόμος 3982/2011 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, το περίφημο ΠΔ/108 του 2013 και η σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2854/11-11-2013) που ακολούθησε, μας βρήκε στο σύνολό του αντίθετους.

(...) Ωφελημένοι είναι τόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες, που τους παρέχεται νέο προϊόν για περαιτέρω κερδοφορία, καθώς και το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο, που αντικειμενικά διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, και θα συγκεντρώνει πλέον ότι κατασκευαστικό έργο υπάρχει.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα, άμεσα η λαϊκή οικογένεια, οι μικροί επαγγελματίες, σε σχέση με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, είναι: Η κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος. Ο τίτλος σπουδών να είναι η μόνη προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος και να έχει ισχύ για όλη τη χρονική διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως του επιπέδου σπουδών (μέση, ανώτερη , ανώτατη) από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη άδεια.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης για επαγγελματική ευθύνη των έργων. Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για τα έργα που πραγματοποιούν για χρονικό διάστημα δύο ετών από την ολοκλήρωσή τούς και το κράτος έχει ευθύνη για τα υλικά, τον εξοπλισμό κλπ. που κατασκευάζονται είτε εισάγονται, τόσο ως προς την ασφάλεια χρήσης, όσο και ως προς την ποιότητα.

Η κατάργηση του συνόλου της συγκεκριμένης νομοθεσίας για την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου. Ασφαλέστερα και ποιοτικότερα ηλεκτρολογικά έργα θα πραγματοποιούνται από τεχνικούς, που θα έχουν ολοκληρώσει την ενιαία, δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση μέσης, ανώτερης είτε ανώτατης βαθμίδας και με την ανάλογη προϋπηρεσία -όπου αυτή είναι απαραίτητη. Οι καταργήσεις σχολών, η αντικατάσταση της προϋπηρεσίας από διάφορα σεμινάρια και πιστοποιήσεις μέσω των διαφόρων ΚΕΚ κλπ. αποτελούν το σίγουρο δρόμο για την υποβάθμιση της ποιότητας των τεχνικών έργων, για ανασφαλείς εγκαταστάσεις».

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απάντηση στην κυβέρνηση για την «αξιολόγηση»

«Δεν αποτελεί μόνο μηχανισμό για να γεμίσει η δεξαμενή των 15.000 απολύσεων, αλλά και μόνιμο εργαλείο για τις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις», σημειώνεται

Από την κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας, την περασμένη Τετάρτη, ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση»
Από την κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας, την περασμένη Τετάρτη, ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση»
Απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν έχουν κανένα λόγο να αντιπαλεύουν την «αξιολόγηση», αφού αυτή δε συνεπάγεται απολύσεις ή άλλη βλαπτική μεταβολή σε βάρος τους, δίνουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Σε απάντηση της προπαγάνδας όλων των κυβερνητικών στελεχών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και των στηριγμάτων της, ότι η αξιολόγηση δε συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις, παραθέτουμε τους δικούς τους νόμους:

  • Νόμος της αξιολόγησης (4250/2014), άρθρο 32 (Μεταβατικές διατάξεις), παράγραφος 5: "Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος ...δε θα ληφθούν υπόψη ...για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...". Δηλαδή δε συνδέονται με τη διαθεσιμότητα μόνο με τις περσινές εκθέσεις!
  • Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1.: "Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...".
  • Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): "Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ...υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό...".

Εξάλλου οι επιμερισμοί των ποσοστώσεων, που έχουν ήδη κάνει τα στελέχη της διοίκησης που τάχθηκαν με το μέρος της κυβέρνησης (γενικοί διευθυντές), αποτυπώνουν και τις προθέσεις της, αναδεικνύοντας ποιες είναι οι "προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής", στις οποίες αναφέρεται και ο νόμος της αξιολόγησης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Περιφέρεια Αττικής, ένας γενικός διευθυντής προσδιόρισε στο 24% τους υπαλλήλους του Τμήματος της Φωτεινής Σηματοδότησης να βαθμολογηθούν με βαθμό κάτω από 6 και ένας άλλος προσδιόρισε για κάτω από 6 τις καθαρίστριες και τους οδηγούς! Στα περισσότερα Τεχνολογικά Ιδρύματα κάτω από 6 βάλανε την καθαριότητα και τη συντήρηση. Δηλαδή απαξιώνουν υπαλλήλους σε τμήματα και αρμοδιότητες που εποφθαλμιούν πολυεθνικές και εργολάβοι και θέλουν να τους τα παραδώσουν.

Δεν μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να κοροϊδεύουν κανέναν. Η αξιολόγηση δεν αποτελεί μόνο μηχανισμό για να γεμίσει η δεξαμενή των 15.000 απολύσεων, αλλά και μόνιμο εργαλείο για τις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Και κανένας ελιγμός της συγκυβέρνησης ή η άμβλυνση κάποιων πλευρών δεν μπορεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι υπάρχει περίπτωση αυτοί να τις σταματήσουν ή να τις διορθώσουν.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλα τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να ορθώσουν ένα τείχος λαϊκής αντίστασης όχι μόνο ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, αλλά στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απαιτώντας εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ