Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η αλληλεγγύη στην Ιωάννα Κολοβού συνεχίζεται

Σε συμφωνία με τον «πλειοδότη» στον οποίο κατέληξε το σπίτι της μετά το «σφυρί» που βάρεσε η τράπεζα κατάφερε να έρθει η χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού. Ετσι, ύστερα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έδωσαν απάντηση στο «ντου» που έκαναν αξημέρωτα οι δικαστικοί επιμελητές σπάζοντας την πόρτα του διαμερίσματος στου Ζωγράφου για να την πετάξουν έξω, ο «αγοραστής» δέχεται να της επιστρέψει το σπίτι με αντίτιμο τα χρήματα που ο ίδιος κατέβαλε στον πλειστηριασμό. Υπενθυμίζεται ότι το σπίτι βγήκε στο σφυρί για ένα αρχικό χρέος 15.000 ευρώ που με τις προσαυξήσεις είχε φτάσει τις 45.000 ευρώ, ενώ ο αγοραστής κατέβαλε 92.000 ευρώ.

Σε συνέχεια της αλληλεγγύης στην Ιωάννα Κολοβού, η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει εργαζόμενους να τη στηρίξουν και να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να καταφέρει η χαμηλοσυνταξιούχος να επαναγοράσει το διαμέρισμά της και να μη μείνει στον δρόμο. Η ίδια η Ιωάννα Κολοβού άλλωστε έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια σε όποιον μπορεί να συνεισφέρει για να κρατήσει το σπίτι της, δεσμευόμενη μάλιστα για τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η παρέμβαση για την περικοπή νοσηλίων σε βαριά πάσχοντα

Σε αδιέξοδο οδηγείται άτομο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 90%

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 19 και Καραολή - Δημητρίου) πραγματοποιεί σήμερα, στις 10 π.μ., ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων, ενάντια σε απόφαση του Οργανισμού να κόψει τα νοσήλια σε βαριά χρόνιο πάσχοντα με νοητική υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 90%!

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε τα νοσήλια από το 2010 έως τον Αύγουστο του 2022 και τώρα η ιδιωτική δομή στην οποία περιθάλπεται απαιτεί 5.000 ευρώ από την οικογένεια, για να συνεχίσει την περίθαλψή του. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του ή να προτείνει τη μεταφορά του πάσχοντος σε ανάλογη δομή. «Η παραπάνω εξέλιξη, μαζί με ανάλογα περιστατικά, σηματοδοτεί ένα σχέδιο να ξεφορτωθούν το κόστος περίθαλψης των πολύ βαριά αναπήρων ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος. Δηλαδή, να φορτωθεί όλο το κόστος της περίθαλψης και της φροντίδας η ίδια η οικογένεια», τονίζει ο Σύλλογος. Απαιτεί να συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει τα νοσήλια αδιαλείπτως, «εκτός αν η αρμόδια υπηρεσία αναλαμβάνει την ευθύνη να μεταφέρει τον χρόνιο πάσχοντα Ι. Ρ. Κ. σε ανάλογη δομή, ικανή να μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της πάθησής του (ειδικός τρόπος διατροφής κ.λπ.)».

Ακόμα διεκδικεί: Την ίδρυση δημόσιων δομών με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες για την περίθαλψη και φιλοξενία βαριά αναπήρων, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής, ανοιχτής ή κλειστής φροντίδας, με κάλυψη του κόστους της λειτουργίας τους στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία επιβάρυνση της οικογένειας των βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και νοσήλια. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει 100%.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στη ΔΗΚΕΔΗΚ

Την ανάγκη να πληρωθούν άμεσα οι 65 εργαζόμενοι στις δομές της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κατερίνης (ΔΗΚΕΔΗΚ), που είναι απλήρωτοι για τρεις μήνες, αναδεικνύει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Οι 65 εργαζόμενοι απασχολούνται και λειτουργούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ του δήμου με προγράμματα ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, κλιμάκια της Οργάνωσης του Κόμματος περιόδευσαν στις δομές αυτές, συζητώντας με τους εργαζόμενους κατά την περίοδο που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για το 2022, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κατερίνης έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα, απαιτώντας την άμεση λύση του.

Οπως αναδεικνύει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, οι δομές που σήμερα ανήκουν στη ΔΗΚΕΔΗΚ και λειτουργούν με προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι απαραίτητες για τις λαϊκές οικογένειες. Οι βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ πολλές φορές είναι η μοναδική διέξοδος παιδαγωγικής δραστηριότητας για εκατοντάδες βρέφη και παιδιά στην Κατερίνη. Το ίδιο σημαντική είναι η προσφορά των δομών εκείνων που εξυπηρετούν ανθρώπους τρίτης ηλικίας, όπως και του Κέντρου Κοινότητας.

Αναδεικνύει ότι ο χαρακτήρας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που έχουν ημερομηνία λήξης, μεταφράζεται τελικά σε αβέβαιη χρηματοδότηση, ενώ με ευθύνη κυβερνήσεων και ΕΕ το κράτος αποσύρεται από κάθε ευθύνη χρηματοδότησης τέτοιων δομών.

Η Οργάνωση σημειώνει την απαίτηση να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα να μονιμοποιηθούν. Και σημειώνει ότι «τέτοιου είδους δομές πρέπει να αυξηθούν, να διευρυνθούν, να λειτουργούν ως δημόσιες δομές για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του λαού με κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σταθερή βάση, χωρίς να μένουν απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους, χωρίς τον φόβο και την αβεβαιότητα της λήξης του προγράμματος.

Ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο αυτές οι δομές να είναι ελάχιστες και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα δαπανώντας μεγάλα ποσά για παροχές που το κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Ξέμεινε» με έναν καρδιολόγο και παθολόγο...

Μεγάλα προβλήματα και στην εστίαση, με ασθενείς να σερβίρονται παγωμένο και μπαγιάτικο φαγητό

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, που τους τελευταίους μήνες λειτουργεί με έναν μόνο καρδιολόγο και αντίστοιχα έναν παθολόγο, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του νησιού αλλά και για τη δουλειά των εργαζομένων στον χώρο (ιατρικού, παραϊατρικού προσωπικού κ.λπ.).

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τα σωματεία των εργαζομένων του νοσοκομείου, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού αφορά όλες τις ειδικότητες και κλινικές, με 36 μόνιμους, από 64 που προβλέπονται, και 5 ειδικευόμενους αντί για 25!

Πρόκειται για ζητήματα που αναδεικνύονται τακτικά, παράλληλα με απαίτηση λύσεων, από το Εργατικό Κέντρο και εργατικά συνδικάτα, καθώς την ίδια ώρα που σπάνε τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών (όπως και το περασμένο καλοκαίρι σε σχέση με την προ COVID-19 περίοδο) το νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων του νησιού αλλά και των επισκεπτών, με την κατάσταση να είναι ακόμα πιο δύσκολη τους θερινούς μήνες.

Η όλη κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ», που προωθεί η κυβέρνηση, και την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Δείγμα της ζει και ο λαός στο νησί, όπου παράλληλα με την υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου και των άλλων δημόσιων δομών βλέπει να «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια τα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κ.ά. κέντρα, να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και να μετακινείται εκτός Ζακύνθου για πλήθος ζητημάτων υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία διεκδικούν όχι μόνο την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με όλο το αναγκαίο προσωπικό, αλλά και τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Αλλωστε θυμίζουν ότι ήταν οι προηγούμενες πολλές κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τη σημερινή κυβέρνηση να στελεχώσει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που υπήρχε αλλά δεν λειτουργούσε, όπως και η Παιδιατρική κλινική.

Η κατάσταση δυσκολεύει και λόγω των «μπαλωμάτων» που επιλέγει η κυβέρνηση, με τις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών, αλλά και λόγω της υποστελέχωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Ζάκυνθο τα Αγροτικά Ιατρεία ουσιαστικά λειτουργούν μόνο για συνταγογραφήσεις, με το βάρος να πέφτει στο μοναδικό νοσοκομείο στο νησί, ενώ λόγω και της συνολικής κατάστασης πολλά περιστατικά μεταφέρονται εκτός νησιού.

Ενδεικτική είναι η εικόνα ειδικά στους ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, καθώς το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τουλάχιστον τα τελευταία 11 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου στο νέο του κτίριο, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Δεν επαρκεί το προσωπικό και στην κουζίνα, ερωτήματα για την καταλληλότητα του νερού

Τα προβλήματα ακουμπούν και άλλους ζωτικής σημασίας τομείς του ιδρύματος. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της εστίασης του νοσοκομείου, όπου τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι υπήρξαν περιστατικά σερβιρίσματος κρύων και μπαγιάτικων φαγητών σε ασθενείς.

Αυτό συμβαίνει λόγω της κατάστασης του εξοπλισμού της κουζίνας του νοσοκομείου, με το προσωπικό να δίνει «μάχη» καθημερινά για να την αντιμετωπίσει, αφού εδώ και έναν χρόνο δεν λειτουργούν εστίες και δεν υπάρχει πλυντήριο για να πλένονται οι δίσκοι.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε στο νερό του δικτύου υδροδότησης του νοσοκομείου εντοπίστηκε το βακτήριο της λεγεωνέλλας, που σε περιπτώσεις υψηλής συγκέντρωσης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία. Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η διοίκηση του ΓΝΖ, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο περιστατικό ασθένειας από το συγκεκριμένο βακτήριο στο προσωπικό ή σε ασθενή, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα υπήρχε θέμα πριν από τη λήψη επιπλέον μέτρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ