Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Κυριακή 2/12
  • Γιάννης Σπάθας - Βασίλης Λέκκας
    Γιάννης Σπάθας - Βασίλης Λέκκας
    Το συγκρότημα «Ανφας» παρουσιάζει τραγούδια Ελλήνων συνθετών και όχι μόνο, νέων αλλά και παλιών, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, τηλ. 210.3421.212). Συμμετέχουν: Αντιγόνη Ευστρατόγλου (τραγούδι), Νίκος Κοταράς (κιθάρα, μπάσο), Φώτης Μυλωνάς (μπάσο, φλάουτο, τραγούδι), Αλκηστις Ραυτοπούλου (πιάνο, πλήκτρα), Σωκράτης Γανιάρης (τύμπανα, κρουστά).
Δευτέρα 3/12
  • «Μία λιθογραφία - Αφιέρωμα στο Καστελόριζο», παρουσιάζει η Τάνυ Ζησιάδου - Κονδυλιού στην έκθεση, που εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην «artigraf» (Αριστοτέλους 99). Θα εκτεθούν οι μήτρες, τα στάδια προετοιμασίας και εκτύπωσης από το πρώτο χρώμα έως το τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και υδατογραφίες της ζωγράφου με θέμα το Καστελόριζο.
  • Εξήντα ακουαρέλες, σχέδια και λάδια, δημιουργίες του Ανδρέα Βουρλούμη (1910 - 1999), περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη).
Τρίτη 4/12
  • Συναυλία, με μελοποιημένα έργα του Διονυσίου Σολωμού από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, στην Ακαδημία Αθηνών, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή. Συμμετέχει το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι: Μαρίνα Θεοδωροπούλου (σοπράνο), Παντελής Κοντός (βαρύτονος) και Ελένη Μουζάλα (πιάνο).
Τετάρτη 5/12
  • Βασίλης Δημητρίου
    Βασίλης Δημητρίου
    Συνεχίζεται στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5), η έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Ευθυμίου.
  • Η θεατρική εταιρεία «Πράξη» (Μπέττυ Αρβανίτη) παρουσιάζει στην Α' Σκηνή του Θεάτρου της «Οδού Κεφαλληνίας» το έργο του Μαξίμ Γκόρκι, «Βάσα», σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Ευτυχία Γιακουμή, Μαρία Καλλιμάνη, Ηλίας Κουνέλας, Αννα Κουτσαφτίκη, Ελένη Ουζουνίδου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου.
Πέμπτη 6/12
  • Το αριστούργημα του Αμερικανού συγγραφέα Τομ Τόπορ «NUTS», παρουσιάζει στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» Γιώργου Αρμένη, στη Σκηνή «Εξ Αρχείων Τέχνης Καρόλου Κουν» εταιρεία «Αμφιάρειο». Σκηνοθεσία Πέτρος Ζούλιας, μετάφραση -διασκευή Ηρώ Μουκίου, σκηνικά - κοστούμια Αναστασία Αρσένη, μουσική Διονύσης Τσακνής. Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Ηρώ Μουκίου, Ντίνος Καρύδης, Σταύρος Μερμήγκης, Θοδωρής Αντωνιάδης, Μάνος Πετούσης.
Παρασκευή 7/12
  • Εργα Σούμπερτ και Μπεργκ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, σε διεύθυνση Β. Φιδετζή. Σολίστ οι λυρικοί τραγουδιστές: Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρία Καραγιαννάκη, Γιάννης Φίνας, Τάκης Φίνας, Γιώργος Ρούπας.
  • Ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιάννης Σπάθας και η Λίνα Νικολακοπούλου στεγάζουν τα τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας τους «Σπινθήρας», «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210.2610.444), για οκτώ βραδιές (Παρασκευή - Σάββατο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παλαιότερα τραγούδια τους. Μαζί τους, η ερμηνεύτρια και λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη.
  • «Jazz of the future and the future of Jazz» τιτλοφορείται το τρίτο Φεστιβάλ «Muse», που ξεκινά σήμερα στον «Ιανό» και θα διαρκέσει μέχρι τις 12/12.
  • «Nuts» στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο»
    «Nuts» στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο»
    Μύθοι του τάνγκο από την Cristina Vilallonga και το κουαρτέτο της, από σήμερα στο «Half Note».
Σάββατο 8/12
  • «Πίτερ Παν» στον... πάγο, από σήμερα μέχρι 16/12, στο Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου, σε μία ακόμη παραγωγή του «Holiday on Ice».
  • «Τα τραγούδια της εικόνας» τιτλοφορείται η συναυλία του Βασίλη Δημητρίου, στις 9 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138, τηλ. 210.3453.111). Ο Κώστας Θωμαΐδης και η Μάγδα Πένσου (τραγούδι), με τη συνοδεία τριμελούς συνόλου εγχόρδου και με το συνθέτη στο πιάνο, θα παρουσιάσουν επιλεγμένες στιγμές της δισκογραφίας του.
Αφίσες του Οχτώβρη και της ΕΣΣΔ

«Πρέπει να δουλέψουμε με το τουφέκι δίπλα μας», ήταν το σύνθημα αυτής της αφίσας (1920)
«Πρέπει να δουλέψουμε με το τουφέκι δίπλα μας», ήταν το σύνθημα αυτής της αφίσας (1920)
«ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ (Από τη συλλογή του Σέργκο Γκριγκοριάν)» τιτλοφορείται το λεύκωμα που κυκλοφόρησε ο νέος εκδοτικός οίκος «Polaris». Το καλαίσθητο λεύκωμα είναι ένα δείγμα της υψηλής αισθητικής, του περιεχομένου και την τεράστιας συμβολής του «νέου είδους τέχνης» που γέννησε η Οχτωβριανή Επανάσταση - της αφίσας - για την οικοδόμηση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους και τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ. Μια τέχνη, της οποίας την «πτώση σηματοδότησε η περεστρόικα». Οι αφίσες καταχωρούνται σε έξι ενότητες που αφορούν στα διαστήματα: 1918-1921, 1922-1940, 1941-1945, 1946-1953, 1954-1964, 1965-2001.

Δημιουργός του βιβλίου είναι η Ρωσίδα συγγραφέας (σήμερα ζει στη Γαλλία) Μαρία Λαφόν, η οποία έγραψε τα κείμενα του βιβλίου (ιστορική εισαγωγή, γλωσσάριο, βιογραφικά πολλών δεκάδων Ρώσων δημιουργών των αφισών που περιλαμβάνει το λεύκωμα) και επέλεξε περισσότερες από 200 αφίσες από τις πλέον των 300 που διαθέτει η συλλογή του συμπατριώτη της Σέργκο Γκριγκοριάν (σήμερα ζει στην Αγγλία).

Η συγγραφέας, σημειώνοντας ότι η τέχνη της σοβιετικής αφίσας τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του μελετητικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος πολλών ειδικών, υπογραμμίζει: «Με την Οχτωβριανή Επανάσταση γεννήθηκε μια εντελώς πρωτόγνωρη μορφή τέχνης: η επαναστατική-προπαγανδιστική αφίσα», με στόχο «να διαδώσει τις ιδέες της επανάστασης. Ετσι το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούσε να εξηγήσει στο λαό τη νέα ιδεολογία και νέα κουλτούρα, να του διδάξει τους σωστούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς στη δουλιά, στον πόλεμο, στην κοινωνία. Το φαινόμενο που γεννήθηκε το 1917 εξελίχθηκε σε καλλιτεχνικό κίνημα, που κορυφώθηκε με τη δημιουργία της Σοβιετικής Ενωσης». Το κίνημα αυτό προσέλκυσε τους μεγαλύτερους ζωγράφους και ποιητές της εποχής (Μαγιακόφσκι, Μπέντνι, Ροντσένκο, Λισίνσκι κ.ά.). Στα χρόνια 1918 - 1921 φιλοτεχνήθηκαν εκατοντάδες αφίσες, «αναρτημένες σε κάθε δημόσιο χώρο: τρένα, δρόμους, εργοστάσια, γραφεία, καφενεία, σχολεία», που συνέβαλαν στην αλλαγή της συνείδησης ενός ολόκληρου έθνους. Τα βασικά θέματα των πρώτων αφισών ήταν οι εχθροί του λαού, η επαναστατική ιδεολογία, η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, η ανάγκη μόρφωσης του λαού, η επαγγελματική εκπαίδευση, η υγεία, η ισότητα και τα καθήκοντα των γυναικών κ.ά.

«Με την κοινή προσπάθεια θα ανορθώσουμε τη χώρα από τα ερείπια», ήταν το σύνθημα αυτής της αφίσας (1921)
«Με την κοινή προσπάθεια θα ανορθώσουμε τη χώρα από τα ερείπια», ήταν το σύνθημα αυτής της αφίσας (1921)
Η τέχνη της σοβιετικής αφίσας, εμπλουτισμένη στη δεκαετία του 1920 με την τεχνική του φωτομοντάζ και με άλλες τεχνικές στις επόμενες δεκαετίες, αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της «πολιτιστικής ταυτότητας της Σοβιετικής Ενωσης», τονίζει η συγγραφέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ