Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Πώς γεννήθηκαν τ' αστέρια

Τ' αστέρια έχουν ιστορίες και παραμύθια να πούνε... Περιπέτειες και μεγάλα κατορθώματα! Το θέατρο «ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ» παρουσιάζει ένα χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα για την εορταστική περίοδο με τίτλο «Πώς γεννήθηκαν τα αστέρια;».

Το φανερώνει το όνομα κάθε αστεριού και αστερισμού. Ο Ηρακλής, ο ήρωας Περσέας, η όμορφη Ανδρομέδα, ο θαυμαστός Πήγασος, η Κασσιόπη και τόσα άλλα πριν ανεβούν στον ουρανό ήταν ήρωες θαυμαστοί στην ελληνική μυθολογία. Η ζωή και τα κατορθώματά τους ήταν τέτοια, που οι θεοί τους ανέβασαν ψηλά για να φωτίζουν τις νύχτες μας. Να λάμπουν από κει ψηλά και να θυμίζουν τα φοβερά κατορθώματα και τους ηρωισμούς τους. Τις ιστορίες και τους μύθους, που κρύβονται πίσω από τη λάμψη των αστεριών, τους ξέρει πολύ καλά η Κυρα-Νύχτα. Αυτή λοιπόν ντυμένη το πλούσιο κοστούμι της, στήνει μπροστά στα μάτια των παιδιών τα κουκλίστικα σκηνικά της και με μάσκες και κούκλες πρωτότυπες αφηγείται τα κατορθώματα των αστεριών και των ηρώων. Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό-κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική: Χρήστος Ξενάκης. Παραμυθού: η παιδαγωγός και ηθοποιός Τζένυ Σακοράφα.

Μια «γιορτή»

Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει το άπαιχτο έργο του Σπίρο Σιμόνε «Η Γιορτή» σε μετάφραση της Αννας Παπασταύρου, σκηνοθεσία Παναγιώτη Μέντη, σκηνικά - κουστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα. Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ραζή, Νίκος Κάπιος, Στέλιος Πετράκης.

Μια οικογένεια: Ο πατέρας, η μητέρα, ο γιος. Μια πραγματικότητα: Ενας άνδρας που οι οικονομικές συνθήκες τον ακυρώνουν. Μια γυναίκα που οι κοινωνικές συνθήκες ξέρουνε μόνο να της επιβάλουν. Ενας νέος άνθρωπος που βλέπει να έρχεται το τίποτα ζητώντας του τα πάντα. Γυναίκες που μπαινοβγαίνουν σε δωμάτια ανδρών άγρια μεσάνυχτα. Η κόρη μιας μανάβισσας που έχει τα προσόντα τέλειας συζύγου. Ενας άσπρος σκύλος που περπατά επάνω στις λευκές γραμμές μιας διάβασης. Ενας απατεώνας που πληρώνει αβανταδόρους στη χαρτοπαικτική του λέσχη. Μπορούν όλα αυτά να γίνουν υλικό κωμωδίας; Ο Ιταλός συγγραφέας Σπίρο Σιμόνε στήνει μια παράξενη γιορτή και αποδεικνύει πως μπορούν. «Η Γιορτή» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεωρείται ένα σημαντικό έργο της σύγχρονης δραματουργίας και έχει παρουσιαστεί στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Γαλλία και στην Πορτογαλία.

Η θρυλική «Λωξάντρα»

Τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Βασιλικό Θέατρο. Η θρυλική ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας, εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ γύρω της στροβιλίζονται πολυάριθμα συγγενικά της πρόσωπα, φίλοι, γείτονες, η Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, παραπαίδια, λαϊκοί Τούρκοι, χανούμισσες, ο πασάς της γειτονιάς και εκτυλίσσονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα φανερώνεται δυναμική και ακατάβλητη, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες της ζωής με τη σοφία του ενστίκτου αλλά και την ωριμότητα της εμπειρίας γενεών και με έμβλημά της τη φράση: «το γαρ πολύ τις θλίψεως φέρει παραφροσύνην». Ενας ύμνος προς τη ζωή.

Διασκευή: Δήμου Ακης. Σκηνοθεσία: Χατζάκης Σωτήρης. Σκηνικά: Δρίνη Ερση. Μουσική επιμέλεια: Μπαξεβάνη Φωτεινή. Φωτισμοί: Παναγιωτόπουλος Αντώνης. Χορογραφία: Λυκεσάς Γιώργος. Παίζουν: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αθανασοπούλου Σοφία, Ανθοπούλου Νεφέλη, Γούναρης Μιχάλης, Δισλής Θανάσης, Ηλιόπουλος Γιάννης, Καπέλιος Νίκος, Καραμήτρη Μαρία, Κοντός Δημήτρης, Σαραφιανός Σπύρος, κ.ά. Παίζει επί σκηνής το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα»: Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Θάνος Γκουντάνος (ούτι), Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά), Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά).

Ρεμπέτικα και λαϊκά

«Διαμάντια» των σημαντικότερων συνθετών του λαϊκού τραγουδιού και δικές του δημιουργίες με «άρωμα» μιας άλλης εποχής παρουσιάζει ο Βαγγέλης Κορακάκης, στη «Μαγιοπούλα» (Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, στην Καισαριανή, 210.7214.934). Μαζί με τον Καισαριανιώτη δημιουργό, ο γιος του Βασίλης, ο οποίος ακολουθεί τα βήματά του, η Ελένη Καπηλίδου, ο Θοδωρής Τούγιος κ.ά.

  • Γνήσιο, λαϊκό γλέντι προσφέρει και η «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μαρτίου 101-103, Νίκαια, 210 4924004), μ' ένα πρόγραμμα που φέρει την υπογραφή του συνθέτη Πέτρου Βαγιόπουλου. Στο πάλκο της, ο Λάμπρος Καρελάς, με μοναδικές ερμηνείες και η Χριστίνα Μαραγκόζη. Τους συνοδεύουν οι Μαρία Σπυροπούλου, Αναστασία Λιάρου, Γιώργος Τσαπάς και Λευτέρης Μπουρνής σε νησιώτικες «διαδρομές».
  • Ενα πρόγραμμα - αναδρομή σε αξεπέραστες ρεμπέτικες και λαϊκές επιτυχίες ξετυλίγουν στο πάλκο της ανανεωμένης «Αθηναίισας» (Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 210.7242.172), οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Ξηντάρης (μαζί με τους δύο γιους του), Θεοδοσία Στίγκα και ο σολίστας στο μπουζούκι Βαγγέλης Λιόλιος.
  • Ο Γιάννης Λεμπέσης μαζί με την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα» προσκαλούν σε ξεχωριστές «διαδρομές» στο ρεμπέτικο, λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι, στα «Καρδιοφτερουγίσματα» (Δωδεκανήσου 37, Αλιμος, 210.9966.141). Μαζί τους, σε έκτακτες εμφανίσεις, ο παραδοσιακός τραγουδιστής Παναγιώτης Λάλεζας. Στο τραγούδι επίσης, η Μαριάνθη Λιουδάκη και ο Φάνης Σαπατίνας.
Συμφωνικά ηχοχρώματα

Εργα Erkin, Χατσατουριάν και Τσαϊκόφσκι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Τούρκου αρχιμουσικού Isin Metin, στις 7 Ιανουαρίου (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία θα ξεκινήσει με τη Χορευτική Ραψωδία «Kocekce», του Ulvi Cemal Erkin, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της Τουρκίας. Εργο που παραμένει ένα από τα διασημότερα του Erkin διεθνώς και αντιπροσωπευτικό της προσπάθειας να αξιοποιηθούν στοιχεία της τουρκικής παραδοσιακής μουσικής στο πλαίσιο μίας συμφωνικής δημιουργίας. Θ' ακολουθήσει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Αράμ Χατσατουριάν. Η πρεμιέρα του δόθηκε από τον Οιστραχ στις 16 Νοεμβρίου 1940 στη Μόσχα. Η επιτυχία του έργου ήταν μεγάλη και επισφραγίστηκε αμέσως μετά (1941) με την απονομή του σημαντικού βραβείου Στάλιν στον Χατσατουριάν για το κοντσέρτο του. Σολίστ θα είναι ο Ουκρανός βιολονίστας Ντίμα Τκατσένκο. Η συναυλία θα κλείσει με τη Συμφωνία αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 13 «Χειμωνιάτικα Ονειρα» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

Ατμόσφαιρα ... «Duende»

Παναγιώτης Μάργαρης
Παναγιώτης Μάργαρης
«Σε όλη την Ανδαλουσία ...όλοι μιλούν συνεχώς γιαduendeκαι το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο μόλις εμφανιστεί», σημείωνε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και αυτό, το «Duende», λέξη δίχως συγκεκριμένη ετυμολογία αλλά γνώριμη σαν έννοια, έγινε η πηγή έμπνευσης της νέας δισκογραφικής πρότασης και της παράστασης που θα παρουσιάσουν ξανά στο «Θέατρο Κάππα» (Κυψέλης 2, 210.8831.068), η Ελένη Πέτα και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης τις Δευτέρες 3, 10, 17 και 24 Ιανουαρίου (9.30μμ). Μετά την εμφάνισή τους στο πλάι του Al Di Meola, όπου απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές καθώς και τις δύο παραστάσεις τους το Δεκέμβρη στο Θέατρο «Κάππα», οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα στο κλίμα του «Duende».

Τραγούδια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, του Μεξικό, της Αγγλίας, συναντούν διαχρονικά κομμάτια της ελληνικής τραγουδοποιίας, από την προσωπική δισκογραφία της Ελ. Πέτα αλλά και Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ανδρέου, Μικρούτσικο, Σαββόπουλο, δημιουργώντας ένα γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο. Μαζί τους επί σκηνής οι: Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Stephen Fleming (ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα). Σκηνοθεσία - Κείμενα: Παντελής Καναράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ