Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ακραία φαινόμενα πολιτικής υποκρισίας

Eurokinissi

Ανοχύρωτες βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, πολλές περιοχές της χώρας από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Η κυβερνητική πολιτική, που εγκατέλειψε τους απλούς ανθρώπους του μόχθου στην ελληνική ύπαιθρο, βρήκε τους κατοίκους σε νησιά κυρίως και σε χωριά της χώρας, ανυπεράσπιστους να προσπαθούν να διασώσουν κάτι από τις περιουσίες τους που απέκτησαν με μόχθο ή και τη ζωή τους ακόμη, αν και, δυστυχώς, ούτε αυτό απεφεύχθη, αφού θρηνήσαμε δυο θύματα.

Λιμάνια κατεστραμμένα, κολόνες της ΔΕΗ πεσμένες, τηλεπικοινωνίες κομμένες, νερό ανύπαρκτο. Αποκλεισμός! Αποκλεισμός για μέρες ολόκληρες. Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκρισαν, αλλά και έζησαν οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Παράλληλα, αποτελεί τραγική επανάληψη η αναφορά των μεγάλων καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες. Και μετά απ' όλα αυτά, η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εσωτερικών είχε το θράσος να μιλήσει ξανά για ...«ακραία καιρικά φαινόμενα».

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, η Ανδρος δεν είχε νερό. Μηχανήματα δεν υπήρχαν να μαζέψουν το χιόνι από τους δρόμους, αλλά και αυτά που ήρθαν δεν έκαναν και αρκετά πράγματα τις δύσκολες ώρες. Στη Σκύρο, τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο καθώς υπήρχαν μεν εκχιονιστικά μηχανήματα, αλλά δεν υπήρχαν υπάλληλοι για να το καθαρίσουν. Στη Νάξο, το δρομολόγιο της Ολυμπιακής την περασμένη Κυριακή, ήταν έτοιμο να επιστρέψει στην πρωτεύουσα, χωρίς να ξεφορτώσει τις αποσκευές που αναγκάστηκαν να το κάνουν οι ίδιοι οι επιβάτες. Αποκλεισμένοι, λοιπόν, από αέρα και θάλασσα.


Eurokinissi

Σοβαρές ήταν οι καταστροφές και σε πολλά λιμάνια της χώρας. Πολλά έπαθαν σοβαρές ζημιές, πριν ακόμα αποκατασταθούν όσες είχαν υποστεί τους περασμένους δύο χειμώνες. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθούν αυτά των Νάξου, Αμοργού, Κουφονησίων, Κέας, Σάμου, Λήμνου, Σκύρου, Ανδρου, Αγιου Ευστράτιου και Δονούσας.

Για τη Λήμνο, όπου τουλάχιστον το 50% από τις κολόνες της ΔΕΗ έπεσαν, αφήνοντας στο σκοτάδι, για αρκετές μέρες το νησί, η επιχείρηση, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει πως υπήρξαν έτοιμα συνεργεία στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Ανδρο και αργότερα στην Αλεξανδρούπολη και τη Λέσβο, αλλά ήταν αδύνατη η μετάβασή τους στο νησί, λόγω της κακοκαιρίας. Κανείς όμως δεν ανέφερε από τους υπεύθυνους πως το εξωτερικό δίκτυό της πλήττεται κάθε φορά που το νησί αντιμετωπίζει κύμα κακοκαιρίας άλλοτε σε μικρότερη και άλλοτε σε μεγαλύτερη ένταση. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, πως από τη στιγμή που η ΔΕΗ πουλήθηκε στους ιδιώτες, δύσκολα μπορεί να νοιαστεί για το πώς θα περάσει ο κόσμος, έστω και μία ώρα, εν έτει 2004, χωρίς ένα από τα βασικά αγαθά.

Ολα αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως η χώρα είναι ανοχύρωτη με ευθύνη της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνηση που επιλέγει να πριμοδοτεί με κοινοτικά κονδύλια γήπεδα γκολφ, αντί για αντιπλημμυρικά έργα. Που επιλέγει να ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, μετατρέποντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από αγαθό για όλους, σε εμπόρευμα. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος της. Και ιδιαίτερα για τα νησιά, μετά την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», η στιγμή που οι κάτοικοί τους θα αισθάνονται σαν «ελεύθεροι πολιορκημένοι» και αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα μ' όλους τους κινδύνους δεν είναι μακριά. Οταν τα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο, θα γίνονται αφορμή για την εγκατάλειψη στην τύχη τους. Ετσι, ξαναπροβάλλει το ζήτημα για δημόσιο λαϊκό τομέα Υγείας, δημόσιο λαϊκό τομέα συγκοινωνών και μεταφορών, δημόσια και λαϊκής ιδιοκτησίας λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.


Eurokinissi


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ