Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός
KAIΡΟΣ

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών, κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα στα νότια ισχυροί, που αργότερα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0-16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1-21, στα νησιά από 6-19 και στη Θεσσαλονίκη από 2-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-20 βαθμούς.

ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥΣ συνεχώς ρυθμούς παίρνουν οι προεκλογικές δραστηριότητες του ΚΚΕ, ενώ πληθαίνουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα συμπαράταξης αγωνιστών με τους κομμουνιστές (σελίδες 8 - 14)

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη επιβλήθηκε χτες, με δικαστική απόφαση (σελίδα 16)

ΧΑΝΟΥΝ το δικαίωμα ολόκληρης επικουρικής σύνταξης όσοι από τους εργαζόμενους - μετά το Γενάρη του '98 - στον κλάδο γάλακτος-τροφίμων-ποτών συνταξιοδοτούνται και είναι σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών (σελίδα 20)

ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν στις 21 του Μάρτη οι συνταξιούχοι, διεκδικώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους και αγωνιζόμενοι ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης (σελίδα 20)

ΑΠΕΡΓΙΑ και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2000. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αν δεν υπογραφεί η σύμβαση (σελίδα 21)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ και σήμερα οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ για την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, που απειλούνται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ. Νέες κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα (σελίδα 21)

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ της Αττικής ζητούν από τώρα, από τα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία στις εκλογές, να δεσμευτούν ότι στη μετα-ΟΝΕ εποχή η λιτότητα θα συνεχιστεί, ανακηρύσσοντας πλέον ως «εθνικό στόχο» την... ανταγωνιστικότητα (σελίδα 22)

ΤΣΙΜΕΝΤΟ, και μάλιστα εξαιρετικά κερδοφόρο για το μεγάλο κεφάλαιο, θα γίνει ο χώρος του ιπποδρόμου μετά και την επικύρωση του σχετικού σχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή (σελίδα 25)

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ είναι έξι μήνες μετά το σεισμό της 7ης του Σεπτέμβρη οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, που δούλεψαν σαν σκυλιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης (σελίδα 25)

ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να δείξουν οι οδηγοί στο εθνικό οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Από την Τροχαία ανακοινώθηκαν χτες οι ειδικές ρυθμίσεις της κυκλοφορίας (σελίδα 23)

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 10 ΜΑΡΤΗ

1942: Πέθανε ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης. Γεννήθηκε στη Σίφνο το 1871 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Κωνσταντινούπολη. Η ποίησή του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση την εποχή του, καθώς εισήγαγε τις απόψεις της σχολής του ρεαλισμού, που τότε κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Η πιο γνωστή από τις ποιητικές του συλλογές είναι αυτή που φέρει το τίτλο «Σκαραβαίοι και τερακότες» και εκδόθηκε το 1919. Περισσότερο γνωστός μάς είναι ο Γρυπάρης για τις μεταφράσεις των αρχαίων κλασικών. Οι μεταφράσεις των τραγικών ποιητών Αισχύλου και Σοφοκλή εξακολουθούν να θεωρούνται ως τις μέρες μας αξεπέραστες αισθητικά. Ο Γρυπάρης ήταν εξάλλου από τους ένθερμους υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας, στην οποία και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 10 ΜΑΡΤΗ

1876: Στη Βοστόνη λειτουργεί για πρώτη φορά το τηλέφωνο. Μια ανακάλυψη του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

1898: H Ελληνική Βουλή ψηφίζει το νόμο για το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ) των ελληνικών οικονομικών. Ηταν μια κατάπτυστη πράξη των αστικών πολιτικών κομμάτων, που αναδείκνυε και τον πραγματικό χαρακτήρα της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Με το νόμο αυτό οι ιμπεριαλιστικές χώρες, που είχαν δώσει δάνεια στην Ελλάδα, μετά τη διαπίστωση ότι δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν κανονικά, συγκρότησαν επιτροπή η οποία ήλεγχε όλα τα τελωνεία της χώρας εισπράττοντας απ' ευθείας ένα σημαντικό μέρος των δασμών για λογαριασμό των πιστωτών. Η ίδια επιτροπή αποφάσιζε για τη φορολογική πολιτική της χώρας, για τις δημόσιες δαπάνες, πάνω από κυβέρνηση και Κοινοβούλιο.

1905: Ξεσπά στην Κρήτη η επανάσταση στο Θέρισο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Επικεφαλής της είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Μάνος και ο Κωνσταντίνος Χούνης.

1945: Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα, βομβαρδιστικά τύπου Β-29, βομβάρδισαν ανελέητα την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας το Τόκιο. Μέσα σ' έναν πραγματικό εφιάλτη υπολογίζεται ότι από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι.

1946: Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πήραν μέρος σε μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδήλωσαν την απόφασή τους να παλέψουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία.

1956: Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1975: Πραγματοποιείται η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών που συγκροτούσαν τότε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, την ΕΟΚ, την πρόγονο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1944: Μια νέα λαϊκή εξουσία γεννιέται στην Ελεύθερη Ελλάδα

Τα μέλη της ΠΕΕΑ και ο Μητροπολίτης Ιωακείμ. Από αριστέρα προς δεξιά: Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, Αγγελος Αγγελόπουλος, Στρατηγός Μανώλης Μάντακας, Γιώργ. Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλεξ. Σβώλος, Ιωακείμ Κοζάνης, Ευρ. Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης
Τα μέλη της ΠΕΕΑ και ο Μητροπολίτης Ιωακείμ. Από αριστέρα προς δεξιά: Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, Αγγελος Αγγελόπουλος, Στρατηγός Μανώλης Μάντακας, Γιώργ. Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλεξ. Σβώλος, Ιωακείμ Κοζάνης, Ευρ. Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης
Στις 10 του Μάρτη 1944 στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα διαδραματίστηκε ένα γεγονός, που έμελλε να ασκήσει ισχυρή επίδραση στον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού: Στη Βίνιανη της Ευρυτανίας συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

Το φούντωμα του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, η απελευθέρωση σημαντικού μέρους του εθνικού εδάφους και η ανάγκη της συνένωσης και επιστράτευσης όλων των δυνάμεων για το διώξιμο του κατακτητή και την απελευθέρωση της χώρας, ήταν οι λόγοι που επέβαλαν στην ηγεσία του ΕΑΜικού κινήματος Αντίστασης να προχωρήσει στη συγκρότηση της ΠΕΕΑ.

Οι σκοποί που αποτέλεσαν τη βάση της Ιδρυτικής Πράξης της ΠΕΕΑ διακηρύχτηκαν επίσημα με Διάγγελμά της προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο τονιζόταν: «Αφ' ότου η επαναστατική δράση του ελληνικού λαού, βαδίζοντας από νίκη σε νίκη, έφερε στην απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής γης και στη δημιουργία πολυάριθμου λαϊκού στρατού, πρόβαλε φανερά η ανάγκη ενός υπεύθυνου πολιτικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα, που να συμβολίζει την εθνική ενότητα, να συντονίζει τον αγώνα κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων και να κατευθύνει τα διοικητικά όργανα που είχαν αυθόρμητα δημιουργηθεί».

Το Διάγγελμα υπέγραφαν οι Ευριπίδης Μπακιρτζής, Εμμανουήλ Μάντακας, Γιώργος Σιάντος, Ηλίας Τσιριμώκος και Κώστας Γαβριηλίδης, που αποτέλεσαν την ΠΕΕΑ στην πρώτη σύνθεσή της.

Στις 18 του Απρίλη 1944 η ΠΕΕΑ ανασχηματίστηκε σε ευρύτερη πολιτική βάση και κατένειμε ως εξής τις αρμοδιότητές της:

Αλέξανδρος Σβώλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΠΕΕΑ και Γραμματέας των Εξωτερικών, της Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Λαϊκής Διαφώτισης.

Ευριπίδης Μπακιρτζής: Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ και Γραμματέας Επισιτισμού.

Ηλίας Τσιριμώκος: Γραμματέας της Δικαιοσύνης.

Γιώργος Σιάντος: Γραμματέας των Εσωτερικών.

Εμμανουήλ Μάντακας: Γραμματέας των Στρατιωτικών.

Νικόλαος Ασκούτσης: Γραμματέας της Συγκοινωνίας.

Αγγελος Αγγελόπουλος: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας των Οικονομικών.

Πέτρος Κόκκαλης: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας.

Κώστας Γαβριηλίδης: Γραμματέας της Γεωργίας.

Σταμάτης Χατζήμπεης: Γραμματέας της Εθνικής Οικονομίας.

Η ΠΕΕΑ στο σύντομο διάστημα της ζωής και της δράσης της επιτέλεσε σοβαρότατο, αληθινά ιστορικό έργο. Η προσπάθειά της εκδηλώθηκε σε τρεις κυρίως τομείς: Στην καλύτερη οργάνωση και καθοδήγηση της απελευθερωτικής πάλης, στην εδραίωση, ανάπτυξη και κατοχύρωση της καινούριας εξουσίας, που είχε εμφανιστεί στα ελεύθερα βουνά της Ελλάδας και στη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της εθνικής ενότητας των Ελλήνων, για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του αγώνα κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους και την ομαλή είσοδο της χώρας μετά την απελευθέρωση στο δημοκρατικό πολιτικό βίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ