Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Για σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, στα ανατολικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και πιθανόν τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά από 17 έως 30 και στα υπόλοιπα από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα βόρεια και ανατολικά θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1971 Πεθαίνει ο Ντιν Ατσεσον. Αμερικανός πολιτικός, από τους «αρχιτέκτονες» της πολιτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου συνέταξε την έκθεση για τον έλεγχο της ατομικής ενέργειας, εισηγούμενος την «ατομική διπλωματία» κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Το 1947 διαμόρφωσε το «Δόγμα Τρούμαν» για την αντιμετώπιση του «κομμουνιστικού κινδύνου» στις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής με την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ηταν από τους βασικούς συντάκτες του «Σχεδίου Μάρσαλ» για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Ευρώπη, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών «διευκολύνσεων». Ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949. Το 1960 κατέστρωσε το σχέδιο για τη διχοτόμηση και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, το γνωστό και ως «Σχέδιο Ατσεσον».

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1492 O Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική, νομίζοντας ότι μέσω της Δύσης βρήκε θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες. Είχε καταπλεύσει στο νησί Σαν Σαλβαδόρ. Αργότερα, στο ίδιο ταξίδι, κατέπλευσε στις ακτές της Κούβας και της Αϊτής, χωρίς ποτέ να μάθει τι είχε ανακαλύψει!

1862 Μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης του Νικολάου Σαριπόλου, με την οποία οι Βαυαροί κηρύσσονται έκπτωτοι, ο Οθων και η Αμαλία φεύγουν για πάντα από την Ελλάδα.

1953 Ανακοινώνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ η υπογραφή συμφωνίας με την οποία παρέχεται στις ΗΠΑ: «το δικαίωμα όπως βελτιώσωσι και χρησιμοποιήσωσιν από κοινού μετά της ελληνικής κυβερνήσεως ορισμένα αεροδρόμια και ναυτικάς εγκαταστάσεις εν Ελλάδι». Είναι η συμφωνία για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1964 Η Σοβιετική Ενωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη το «Βοσκόντ-1», το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέφερε πολυάριθμο πλήρωμα.

1983 Ο Κακουέι Τανάκα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο διάστημα 1972-1974, καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση λόγω της δωροληψίας του από την αεροπορική εταιρία «Λόκχιντ» στις αρχές της δεκαετίας του '70.

1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα

Ενα μέρος από τη μεγάλη συγκέντρωση για την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, στο Σύνταγμα. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή
Ενα μέρος από τη μεγάλη συγκέντρωση για την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, στο Σύνταγμα. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή
Πέμπτη 12 Οκτώβρη 1944. Οι Γερμανοί δεν είχαν ακόμη προλάβει να εγκαταλείψουν την Αθήνα, αλλά ο λαός της πρωτεύουσας, νιώθοντας ότι έφτασε η ώρα της λευτεριάς, ξεχύθηκε στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας. Κύματα - κύματα η λαοθάλασσα πλημμύριζε την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Οι 1.264 μέρες φασιστικής κατοχής ήταν πλέον παρελθόν κι αυτό φάνηκε περίτρανα όταν στις 9.45 το πρωί μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία, υψώνοντας στη θέση της την ελληνική.

Την επομένη, 13 του Οκτώβρη, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στην πρώτη του σελίδα με μεγάλα, κεφαλαία, γράμματα: «ΖΗΤΩ Η ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ», ενώ ο Γ. Ζέβγος με άρθρο του εξηγούσε ότι η μεγάλη αυτή μέρα της απελευθέρωσης ήταν ταυτόχρονα και το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ». Στις διπλανές στήλες με μηνύματά τους το ΚΚΕ και το ΕΑΜ καλούσαν το λαό να αγωνιστεί για την πλήρη απελευθέρωση της χώρας, για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας, καθώς και της λαοκρατικής αναδημιουργίας της. Σ' αυτό το φύλλο του «Ρ», στη 2η σελίδα, κάτω από τον τίτλο «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ» υπήρχε αναλυτικό ρεπορτάζ από τη μέρα της απελευθέρωσης.

«Χάθηκε - σημειωνόταν στο ρεπορτάζ - το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη. Τούτο το σύνθημα περίμενε η Αθήνα. Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη, η αδάμαστη Αθήνα που τρία χρόνια πάλεψε, ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της, να γιορτάσει τη λευτεριά της. Πέντε λεφτά φτάσανε για να κολυμπήσει όλη η πόλη στο γαλάζιο. Για ν' ανέβουν οι ΕΠΟΝίτες στα καμπαναριά και ν' αντηχήσουν χαρούμενα οι καμπάνες. Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια, ένα ρεύμα είναι ο κόσμος. Γελούν, δακρύζουν, αγκαλιάζονται.

Λευ - τε - ρω - θή - κα - με!

Νι - κή - σα - με!

Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα, που κλείνει όλους τους σκληρούς τρίχρονους αγώνες, όλη την πίστη στη λευτεριά, όλη τη χαρά της Νίκης:

Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».


Επιμέλεια:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ