Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 20-34, στα ηπειρωτικά από 18-37, στο Αιγαίο από 21-32 και στη Θεσσαλονίκη από 20-34 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ επικίνδυνων προγραμμάτων εφημερίας προχώρησε η διοίκηση του Νοσοκομείου Πατησίων από τις 7 Ιούνη 2000, προσπαθώντας να εφαρμόσει την ανεφάρμοστη απόφαση του υπουργείου Υγείας για περικοπές των κονδυλίων (σελίδα 11)

ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβάλει πρόωρες εκπτώσεις, και μάλιστα τριπλασιάζοντας το νόμιμο χρόνο, ζητεί, με επιστολή της προς την υφυπουργό Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) (σελίδα 14)

ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ τους καπνεμπόρους για τις ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές που έδωσαν φέτος στους καπνοπαραγωγούς, έσπευσε η κυβέρνηση, με ανακοίνωση - κοροϊδία του υπουργείου Γεωργίας (σελίδα 15)

ΑΡΧΙΣΕ χτες, στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, η τριήμερη συνάντηση των αντιπροσωπειών, με επικεφαλής τους δυο ηγέτες της Κορεατικής Χερσονήσου (σελίδα 18)

ΑΝΕΞΑΚΡΙΒΩΤΟΣ αριθμός ανασφάλιστων ναυτεργατών μπαινοβγαίνει μπροστά από τα μάτια των λιμενικών στην επισκευαστική βάση του Νέου Μόλου Δραπετσώνας, αλλά δεν παίρνεται το παραμικρό μέτρο, παρά και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της ΠΕΜΕΝ (σελίδα 21)

ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ επανεξέταση των νέων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), εξάγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας, προϊδεάζοντας για τη σύνδεση των παροχών του Οργανισμού με την ...απασχόληση (σελίδα 23)

ΜΕ ΚΥΡΙΟ αίτημά της να διαφυλαχτεί ο δασικός χαρακτήρας και να γίνουν έργα ανάπλασης και ανάδειξης του Ποικίλου Ορους, η «Δημοτική Ενότητα Καματερού» καλεί το λαό της πόλης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 7.30 μ.μ. έξω απ' τον κινηματογράφο «Μελίνα» (σελίδα 24)

ΣΥΝΗΘΩΣ τα συμπεράσματα συνεδρίων και συναντήσεων βγαίνουν την τελευταία μέρα, αλλά τα συμπεράσματα για το μέλλον του υπουργείου Πολιτισμού προέκυψαν την πρώτη μέρα παρουσίασης του έργου του το 1999, με την ομιλία της γενικής γραμματέα του ΥΠΠΟ (σελίδα 25)

ΕΝΑ εκρηκτικό συγκρότημα, που με τη μουσική και τον έντονα πολιτικοποιημένο στίχο του έχει ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, οι «Rage Against the Machine» εμφανίζονται σήμερα (9.30 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας (σελίδα 26)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 14 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1878 Υπογράφεται η συμφωνία με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1940 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Παρίσι.

1942 Στη ναυμαχία του Μιντγουέι οι Αμερικανοί καταστρέφουν τον ιαπωνικό στόλο (μαζί και τρία αεροπλανοφόρα) και αποτρέπουν την απόβαση στην Αυστραλία.

1944 Τα συμμαχικά στρατεύματα μπαίνουν στη Ρώμη.

1948 Αρχίζει η μεγάλη εκστρατεία του μοναρχοφασιστικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο.

1964 Καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα μεταφέρεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ρόμπεν Αϊλαντ. Στο Λονδίνο οργανώνεται ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας.

1982 Υποτιμάται η δραχμή έναντι του δολαρίου και των άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων.

1982: Τελειώνει ο πόλεμος των Φόκλαντ

Η βρετανική φρεγάτα «Σέφιλντ» φλέγεται χτυπημένη απο πύραυλο «Εξοσέτ» των αργεντινών.
Η βρετανική φρεγάτα «Σέφιλντ» φλέγεται χτυπημένη απο πύραυλο «Εξοσέτ» των αργεντινών.
14 Ιούνη 1982:Τελειώνει ο πόλεμος των Φόκλαντ με τη συνθηκολόγηση των Αργεντινών.

Η κυριότητα ενός μικρού και ουσιαστικά ασήμαντου νησιωτικού συμπλέγματος, χαμένου στον Ατλαντικό προς την κατεύθυνση της Ανταρκτικής, ήταν ο λόγος για τον πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής την άνοιξη του 1972.

Τα νησιά Φόκλαντ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 540 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νοτίου Αμερικής. Πρωτεύουσα είναι το Πορτ Στάνλεϊ και ο συνολικός πληθυσμός (Βρετανοί έποικοι) δεν ξεπερνάει τους 2.000. Ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς το 1592 και περνάει διαδοχικά από τη βρετανική, στη γαλλική και την ισπανική κυριαρχία. Το 1883 η Βρετανία επαναβεβαιώνει την κυριαρχία της επί των νησιών και αρχίζει η διαμάχη με την Αργεντινή (διάδοχος δύναμη της Ισπανίας) που διήρκεσε περίπου 150 χρόνια.

Ενώ μέχρι το 1982 το θέμα συζητούνταν είτε στα πλαίσια του ΟΗΕ, είτε του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στις 29 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς η χούντα της Αργεντινής δηλώνει ότι «η υπομονή των Αργεντινών έχει εξαντληθεί και αν δεν υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα στραφούμε σε άλλες μεθόδους». Στις 2 Απριλίου 1982 γίνεται η εισβολή των Αργεντινών στα Φόκλαντ.

Η πραγματική αιτία της όξυνσης θα πρέπει να αναζητηθεί στα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα της χούντας υπό τον στρατηγό Γκαλτιέρι, που έσπρωχναν τους στρατιωτικούς σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και εκτόνωσης.

Απ' την άλλη πλευρά η εισβολή στα Φόκλαντ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα δυσμενές για τη «σιδηρά κυρία». Τα Φόκλαντ ήταν η ευκαιρία, για να αναζωογονηθούν τα αυτοκρατορικά βρετανικά αντανακλαστικά.

Μετά από σκληρές μάχες σε αέρα, ξηρά και θάλασσα ο πόλεμος τελειώνει με τη συνθηκολόγηση των Αργεντινών. Βαρύ το κόστος που πλήρωσε η Αργεντινή, η οποία έχασε 746 άνδρες, 109 στρατιωτικά αεροσκάφη και μικρό αριθμό πλοίων. Οι Βρετανοί, πέραν των πολλών πλοίων, έχασαν μικρό αριθμό αεροσκαφών, ενώ μέτρησαν 237 νεκρούς και 759 τραυματίες.

1962: Η αντιαποικιακή εξέγερση του αλγερινού λαού

Διαδήλωση Αλγερινών φοιτητών το καλοκαίρι του 1962 στο Αλγέρι
Διαδήλωση Αλγερινών φοιτητών το καλοκαίρι του 1962 στο Αλγέρι
Ιούνης 1962: Η εθνικο-δημοκρατική επανάσταση στην Αλγερία βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, η φασιστική αντίδραση παρεμβάλλει τα τελευταία εμπόδια πριν την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία.

Η αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Αλγερία άρχισε την 1η του Νοέμβρη 1954 με την πολιτική καθοδήγηση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης και τη συγκρότηση του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης. Η απάντηση των γαλλικών αρχών χαρακτηριζόταν από την αγριότητά της. Μετά από σκληρούς αγώνες το Σεπτέμβρη του 1959 η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του λαού της Αλγερίας για αυτοδιάθεση. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται μετά τις ανταρσίες που προκάλεσε η Γαλλία το 1960 και το 1961. Το 1961 συγκροτείται η OAS, μια παράνομη εγκληματική οργάνωση των αδιάλλακτων αποικιοκρατών, με στόχο τη ματαίωση των συμφωνιών. Στις 14 Ιουνίου 1962 η OAS διατάσσει όλους τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την Αλγερία και αναγγέλλει εκστρατεία ολοκληρωτικής καταστροφής της χώρας. Χιλιάδες έποικοι μαζεύονται στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ η οργάνωση ανατινάζει το νοσοκομείο του Αλγερίου, αφού έχει ήδη πυρπολήσει το πανεπιστήμιο και το δημαρχείο του Αλγερίου και έχει ανατινάξει πολλά δημόσια κτίρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ