Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στα δυτικά προβλέπεται αίθριος καιρός ενώ στην ανατολική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που κατά περιόδους στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και τοπικά πιθανόν θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 19-33 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 18-34 βαθμούς και στο Αιγαίο από 21-30 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια και ανατολικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά την ημέρα στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΔΗΜΟΣ και οι κοινωνικοί φορείς της Μόρφου, σε ψήφισμα που επέδωσαν εκπρόσωποί τους χτες το πρωί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία, με αφορμή τη χτεσινή 26η επέτειο της κατάληψης της κωμόπολης από τα τουρκικά στρατεύματα, τονίζουν την ανάγκη άσκησης περισσότερης πίεσης προς την Τουρκία ώστε να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του προβλήματος (σελίδα 3)

«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80 εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 7ο μέρος (σελίδα 10)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της κυβέρνησης στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων απειλεί να πνίξει κάθε δημόσιο φορέα και υπηρεσία. Χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την κυβερνητική πρόθεση να ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο 2001 και οι σιδηρόδρομοι(σελίδα 12)

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ πια συνείδηση στους κατοίκους της Θάσου αυτό που για χρόνια υποστηρίζει το ΚΚΕ, ότι μόνο με τον τουρισμό δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Το εξέφρασαν πολλοί στις συζητήσεις ότι μόνο με τη σωστή αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, και πάνω απ' όλα του εργατικού δυναμικού, μπορεί να έχουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στον τόπο. Η βασική αυτή αλήθεια αποτελεί και μια από τις διαπιστώσεις της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στο νησί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας (σελίδα 17)

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ και συσσωρεύονται τα κέρδη για το κεφάλαιο, τόσο περισσότερο μεγαλώνει το φαινόμενο της ανεργίας. Γιατί η ανεργία γεννιέται από την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη χρησιμοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας σε βάρος της εργατικής τάξης. Αρθρο της Αιμιλίας Αγκαβανάκη για την ανάγκη της παλλαϊκής αντίστασης στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις (σελίδα 18)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1934 Κηρύσσεται στις Σέρρες 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας για την παύση του κομμουνιστή δημάρχου της πόλης Διονύση Μενύχτα.

1943 Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αμερικανικές δυνάμεις υπό την αρχηγία του Πάτον κυριεύουν τη Μεσίνα, ολοκληρώνοντας την κατάληψη της Σικελίας.

1945 Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Ινδονησίας.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Νάουσα.

1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.

1987 Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Σπαντάου, ο βοηθός του Αδόλφου Χίτλερ και μοναδικός τρόφιμος των φυλακών Ρούντολφ Ες. Κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο.

1996 Η Κλοντίν Αντρέ Ντεσέι, η πρώτη γυναίκα από τη Γαλλία που ταξίδεψε στο διάστημα, εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

1998 Σε κατάθεσή του που διήρκεσε πέντε ώρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον παραδέχτηκε ότι είχε «ανάρμοστη σχέση» με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

1916: Το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας»

Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες τους στην Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβρη του 1916.
Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες τους στην Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβρη του 1916.
Στις 17 Αυγούστου 1916 εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αποτέλεσμα του κινήματος που στρεφόταν κατά των επιλογών της μοναρχίας ήταν η διαίρεση της χώρας για ένα διάστημα στο «κράτος των Αθηνών» και το «κράτος της Θεσσαλονίκης». Το κίνημα της Εθνικής Αμυνας ήταν το αποτέλεσμα της λυσσώδους μάχης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής που η καθεμιά προσπαθούσε να τραβήξει την Ελλάδα στο πλευρό της στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί έχουν το βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος υποστηρίζει την «ουδετερότητα» της Ελλάδας», αφήνει ουσιαστικά το οχυρό Ρούπελ στα χέρια των Γερμανοβουλγάρων, εγκαταλείπει αβοήθητη τη σύμμαχο Σερβία, παραδίδει ολόκληρο Σώμα ελληνικού στρατού στους Γερμανούς. Απ' την άλλη οι Αγγλογάλλοι έχουν τον Βενιζέλο που υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.

Αυτή την ωμή αγγλογαλλική επέμβαση στην Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα ο Λένιν. «Πεθαίνουν με την πείνα, έγραφε ο ηγέτης των μπολσεβίκων, ολόκληρη χώρα, ολόκληρο λαό, για να τον αναγκάσουν ν' αλλάξει πολιτική».

1944: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Χαρακτικό του Τάσσου για το Μπλόκο της Κοκκινιάς
Χαρακτικό του Τάσσου για το Μπλόκο της Κοκκινιάς
17 Αυγούστου 1944. Πενήντα έξι χρόνια πριν σαν σήμερα γράφτηκε με το αίμα 315 πατριωτών η ιστορία της «Μάντρας». Ηταν χαράματα Παρασκευής. Πριν ακόμα διαλυθεί το σκοτάδι η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη απ' όλες τις μεριές. Γερμανοί και γερμανοτσολιάδες ρίχνονται με λύσσα να εκδικηθούν την προλεταριακή συνοικία που στάθηκε πρωτοπόρα στον αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου που επιτείνονταν από τους αναρίθμητους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις χειροβομβίδων και την απειλή της «επιτόπου επέλασης» μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων ως εξήντα ετών. Σύνολο 20 χιλιάδες περίπου στην Πλατεία Οσίας Ξένης. Κι ύστερα άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Από τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία οι μασκοφόροι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους.

Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον περιβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω και εκτελέστηκαν στη «Μάντρα», 50 άλλοι εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Ομως οι ηρωικοί νεκροί της Κοκκινιάς έμελλε να σταθούν για άλλη μια φορά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, όταν το Μάρτη του 1947 το Γ` Δικαστήριο δοσιλόγων αθώωσε τους προδότες εγκληματίες Πλυτζανόπουλο και Σγούρο (πρωταγωνιστές της σφαγής)! Ο Πλυτζανόπουλος έγινε υποστράτηγος του κυβερνητικού στρατού και ο ανεψιός του έγινε δήμαρχος Κοκκινιάς απ' τη Χούντα.

Στην απολογία του στο Β` Δικαστήριο δοσιλόγων ο Ν. Μπουραντάς είπε κυνικά: «Εγώ τρώγω ένα ξεροκόμματο βουτηγμένο στο αίμα! Αλλά ρέει στις φλέβες μου άφθονο ελληνικό αίμα». Αναφερόμενος στο Μπλόκο της Κοκκινιάς ο ίδιος είπε ότι πήγε με το μηχανοκίνητο και την ξεκαθάρισε και «διευκόλυνε το έργο της Ειδικής και των Ταγμάτων που πήγαν την άλλη μέρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ