Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που κατά τόπους στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι πυκνότερες και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών, κυρίως από το βράδυ. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέτριοι και από το απόγευμα τοπικά ισχυροί με τάση περαιτέρω ενίσχυσης το βράδυ, στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί μέτριοι και από το βράδυ μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-23, στα νησιά από 14-22 και στη Θεσσαλονίκη από 7-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί, νοτιοανατολικοί μέχρι μέτριοι και από το βράδυ βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-21 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Νίκος Σκαλκώτας
Νίκος Σκαλκώτας
1869: Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Εκτωρ Μπερλιόζ. Είναι από τους πρώτους συνθέτες που τιτλοφόρησε τις συνθέσεις του και πρόσθεσε και άλλες επεξηγήσεις, έτσι ώστε οι ακροατές να καταλαβαίνουν τι προσπαθεί να περιγράψει με τη μουσική του (προγραμματική μουσική). Εγραψε όπερες, συμφωνίες, ορατόρια, χορωδιακά έργα και εκκλησιαστική μουσική. Τα γνωστότερα έργα του είναι η Φανταστική Συμφωνία και το Ρέκβιεμ.

1904: Γεννήθηκε στη Χαλκίδα ο Νίκος Σκαλκώτας. Ελληνας συνθέτης. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών όπου πήρε δίπλωμα με χρυσό βραβείο και κατόπιν σπούδασε σύνθεση στο Βερολίνο. Πέθανε παραγνωρισμένος χωρίς να έχει ακούσει τα πιο πολλά από τα έργα του να παίζονται. Η αναγνώριση ήρθε μετά το θάνατό του και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους συνθέτες του αιώνα μας.


Εκτωρ Μπερλιόζ
Εκτωρ Μπερλιόζ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1917 (29 του Φλεβάρη σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) ξεσπούν στην Αγία Πετρούπολη απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πτώση του τσάρου και στη δημιουργία της κυβέρνησης Κερένσκι.

1921 Συνήλθε το 10ο Συνέδριο του ΡΚΚ (μπ.). Αποφασίζει την εφαρμογή Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ).

1922 Αρχίζει στο Παρίσι διάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας και θέμα το συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Στις 19 του Μάρτη οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν στους εμπολέμους ένα σχέδιο ειρήνης. Προέβλεπε ειρηνική εκκένωση της Μικράς Ασίας από τους Ελληνες, ενώ η Ελλάδα θα έπαιρνε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Θράκης με τη χερσόνησο της Καλλίπολης και τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Οι εκπρόσωποι του σουλτάνου αλλά και του Κεμάλ Ατατούρκ το δέχτηκαν. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Γούναρη το απέρριψαν.

1924 Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.

1950 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει ότι κατέχει την ατομική βόμβα.

1970 Αποτυχαίνει απόπειρα της ΕΟΚΑ Β' να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο.

1997 Η ένοπλη εξέγερση στη Νότια και Κεντρική Αλβανία συνεχίζεται. Οι εξεγερμένοι καταλαμβάνουν το Αργυρόκαστρο, ισχυρό πλήγμα στο καθεστώς του Σ. Μπερίσα.

1857: Ξεσηκώνονται οι εργάτριες της Ν. Υόρκης

Ο αγώνας των γυναικών που ξεκίνησε πριν από 155 χρόνια, συνεχίζεται και σήμερα ενάντια στην εκμετάλλευση και την ασυδοσία της εργοδοσίας
Ο αγώνας των γυναικών που ξεκίνησε πριν από 155 χρόνια, συνεχίζεται και σήμερα ενάντια στην εκμετάλλευση και την ασυδοσία της εργοδοσίας
Διεθνής Μέρα της Γυναίκας η του Μάρτη, όμως δεν είναι πλατιά γνωστή η ιστορία της καθιέρωσης αυτής της επετείου. Η μέρα αυτή έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Η Β` διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δυο βασικά συνθήματα: την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη. Γιατί όμως, η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας;

Στις 8 του Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών. Ετσι στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Ομως εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.

Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, αφού έβαζε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών.

Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και στην κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ