Παρασκευή 17 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση», μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Αττική: Πείρα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης ενάντια στη νέα συμφωνία - μνημόνιο.

-- Κρήτη: Αρθρο για τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων ενάντια στην παρουσία και τη δράση του ΝΑΤΟ στο νησί.

-- Θράκη: Ρεπορτάζ για τη μουσουλμανική μειονότητα και τη δραστηριότητα του ΚΚΕ, με αφορμή περιοδεία του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σ. Ζαριανόπουλου.

-- Εύβοια: Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στη νότια Καρυστία.

Σειρά συσκέψεων και από την ΚΝΕ

Η Νεολαία του Κόμματος, συμβάλλοντας στην προώθηση της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, οργανώνει, μεταξύ άλλων, σειρά συσκέψεων και συζητήσεων στην Αττική (βλ. αναλυτικότερα το πρόγραμμά τους στη σελ. 16).

Για τις πρωτοβουλίες αυτές της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Καλούμε κάθε νέο που προβληματίζεται, που βλέπει όλο και περισσότερα εμπόδια να υψώνονται στη ζωή του να μην απογοητευτεί από την κοροϊδία της σημερινής κυβέρνησης, στα χνάρια των προηγούμενων.

Τώρα αξιοποιώντας και την πείρα του από τις πρόσφατες εξελίξεις να βγάλει συμπεράσματα για αυτά που λέει το ΚΚΕ. Καλούμε τη νεολαία, από σήμερα κιόλας, μαζί να οργανώσουμε την αντίσταση για να αντιπαλέψουμε τα νέα μέτρα φωτιά που φέρνουν η κυβέρνηση και οι "εταίροι" της. Κανένας να μη μείνει μόνος του στην κρίση, αλλά όλοι μαζί να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Να διεκδικήσουμε ένα δρόμο που είναι και ο μόνος που συμφέρει τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Το δρόμο που ο λαός θα γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει και θα οργανώσει την οικονομία του με βάση τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Εκδήλωση της ΚΟΑ, τη Δευτέρα 20/7, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τη Δευτέρα 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ» (Μιχαήλ Βόδα 4-6, Πλατεία Βάθης). Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Οργανώνουμε την αντίσταση, την αλληλεγγύη, ενάντια στη νέα συμφωνία - μνημόνιο. Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ σε όφελος του λαού».

Πρόκειται για πρωτοβουλία ενταγμένη στην παρέμβαση που ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της Αττικής όλο το τελευταίο διάστημα, με στόχο να οργανωθεί η πάλη και η στράτευση εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με την πολιτική του ΚΚΕ, να υπάρξει τείχος προστασίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για την απόκρουση της παραπέρα χρεοκοπίας, στην οποία αυτές οδηγούνται με ευθύνη της κυβέρνησης, της εγχώριας αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, στους οποίους επιλέγει να συμμετέχει.

Κόντρα στις αυταπάτες και τη μοιρολατρία

Οι προσπάθειες των μελών και των οπαδών του Κόμματος για την οργάνωση της λαϊκής πάλης είναι αμείωτες και κορυφώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο μνημόνιο που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι δυνάμεις του ΚΚΕ είχαν και έχουν να αναμετρηθούν με τη ζημιά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του: Με τις αυταπάτες που έχει σπείρει χρόνια τώρα αφοπλίζοντας το κίνημα, με τη συμβολή του στην αποδυνάμωση της πάλης και της οργάνωσης στα συνδικάτα, της διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την εργοδοσία. Οι κομμουνιστές ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους ότι αυτή είναι και η μεγάλη υπηρεσία του κυβερνώντος κόμματος στο σύστημα: Κατάφερε να βάλει «στον πάγο» τις λαϊκές αντιδράσεις, καλλιεργώντας την αναμονή και την ανοχή στο μικρότερο κακό. Πρόκειται, άλλωστε, για υπηρεσία που αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και γνωστοί εχθροί των λαϊκών συμφερόντων, όταν π.χ. παραδέχονται ότι μέτρα σαν αυτά που ψηφίστηκαν προχτές στη Βουλή, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τα περάσει και να τα εφαρμόσει «χωρίς ν' ανοίξει μύτη» οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων.

Οι προσπάθειες που κάνουν οι κομμουνιστές, στόχο έχουν ν' αντιστραφεί το κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας, η απογοήτευση και οι μειωμένες απαιτήσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που δηλώνουν σίγουροι ότι θα δουν ακόμα χειρότερες μέρες και απαντούν στο ΚΚΕ ότι «δεν αλλάζουν τα πράγματα». Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τη μεγάλη μάχη ο λαός δεν την έχει δώσει ακόμα, επομένως δε «δικαιούται» να νιώθει ηττημένος. Αυτό που ηττήθηκε είναι η λογική ότι η ΕΕ μπορεί ν' αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκή, ότι μια κυβερνητική εναλλαγή στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη ζωή για το φτωχόκοσμο.

Χρεοκόπησε η αντίληψη ότι μια «αριστερή» αστική κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει «άμεσες λύσεις» για το λαό. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει πιο «άμεση λύση» από την ενίσχυση σήμερα της ταξικής πάλης και τη συστράτευση με το ΚΚΕ στην αναμέτρηση με τα μονοπώλια. Από τη διεκδίκηση σήμερα για την ανάκτηση απωλειών, για το ξήλωμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, για την αντίσταση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, από την οργάνωση της αλληλεγγύης. Ηταν μόνιμο στοιχείο της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα έπειθε και λαϊκό κόσμο, ότι η πολιτική του θα έδινε λύσεις «σήμερα» στα καυτά λαϊκά προβλήματα και όχι στη «Δευτέρα Παρουσία». Πλέον αποδεικνύεται ότι η λύση λαϊκών προβλημάτων από την κυβέρνηση μετατίθεται για το αόριστο μέλλον, ενώ για το σήμερα εξασφαλίζει μόνο ένταση της εκμετάλλευσης, μεγαλύτερη εξαθλίωση. Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι, αν θέλουν να βάλουν εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική, να αποσπάσουν κατακτήσεις για τα οξυμένα προβλήματά τους, θα το κάνουν μόνο με την ανασύνταξη του κινήματός τους και την ενίσχυση του ΚΚΕ, με την ανυποχώρητη πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.

Η αναζήτηση μπορεί να καρπίσει, όταν συναντηθεί με την πρόταση του ΚΚΕ

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η απογοήτευση συνυπάρχει με την αναζήτηση, με την έντονη πολιτική συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος που συμφέρει το λαό. Δεν είναι τυχαίο το μόνιμο ερώτημα προς το ΚΚΕ: «Κι εσείς τι προτείνετε;». Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων δίνουν τη δυνατότητα να ξεδιπλωθεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να μπει στη συζήτηση πιο επιτακτικά το κύριο καθήκον της εργατικής τάξης.

Υπάρχουν παραδείγματα από ανθρώπους που αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ δικαιώνεται από την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα με τη στάση που επέλεξε να κρατήσει στο δημοψήφισμα. Αναγνωρίζεται ότι επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν η εξασφάλιση περαιτέρω ανοχής και ότι αν ήταν ακόμα πιο μαζική η απόρριψη - ακύρωση του εκβιασμού, οι αγώνες θα ήταν ακόμα πιο ενισχυμένοι, από ακόμα καλύτερες θέσεις. Αλλωστε, οι κατοπινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ειδικά η προχτεσινή μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, αποδεικνύουν και αυτό το γεγονός: Οτι το πραγματικό «όχι» στο ψευτοδίλημμα, στο βαθμό που υιοθετήθηκε από λαϊκές δυνάμεις, άφησε παρακαταθήκη για τις νέες μάχες.

Η ψήφιση του νέου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους του επιταχύνει τις διαδικασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Οι διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών, που δήθεν κάνουν ό,τι τους λέει η «συνείδησή» τους, στόχο έχουν να μπερδέψουν λαϊκό κόσμο, να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και τη συνάντησή του με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή που πρέπει με όλους τους τρόπους να εκφραστεί η γνήσια λαϊκή αντίθεση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις συμμαχίες του, το μόνο που καταφέρνουν δυνάμεις σαν την «Αριστερή Πλατφόρμα» ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπούς πρόθυμους, είναι να προβάλλουν μια εναλλακτική προοπτική στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οι Κομματικές Οργανώσεις καλούν με τις παρεμβάσεις τους όλο εκείνο τον κόσμο που νιώθει προδομένος να βγάλει συμπεράσματα. Αυτές οι δήθεν «εναλλακτικές προτάσεις» για έξοδο της οικονομίας της Ελλάδας από το ευρώ, χωρίς να θιγεί το ίδιο το κεφάλαιο και η εξουσία του, αυτοί δηλαδή που έχουν φέρει το λαό σε συνθήκες εξαθλίωσης, είναι η άλλη όψη της χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων. Είναι νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, σαν αυτές που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο λαός δεν πρέπει να υιοθετήσει.

Σήμερα, όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπάνε στο μοναδικό στόχο που πρέπει να έχει η εργατική τάξη και ο λαός. Να κερδίσει έδαφος στο κίνημα η πολιτική αντίληψη της πραγματικής ρήξης που προωθεί το ΚΚΕ, της πραγματικής ανατροπής, για μια κοινωνία όπου σκοπός της παραγωγικής διαδικασίας δε θα είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ο λαός με την εξουσία του να τα καταστήσει κοινωνική περιουσία. Μόνο τότε η εργατική τάξη, με τη χώρα αποδεσμευμένη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα μπορεί να σχεδιάσει την οικονομία προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Γι' αυτή την προοπτική το ΚΚΕ συγκεντρώνει δυνάμεις σήμερα, χωρίς να χάνει στιγμή, πρωτοστατώντας σε όλες τις μάχες για την καλυτέρευση των όρων ζωής του λαού.

Περήφανοι γιατί το ΚΚΕ ήταν και είναι έτοιμο για κάθε θυσία για το λαϊκό συμφέρον

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παρασκευά σε εκδήλωση για την ΕΑΜική Αντίσταση στη νότια Καρυστία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στα τέλη του Ιούνη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης από την περιοχή της νότιας Καρυστίας (για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της οποίας είχαμε γράψει στο «Ρ» στις 20 Ιούνη).

Η αίθουσα του «Γιοκαλείου Ιδρύματος» στην Κάρυστο αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που συνέρρευσε για να τιμήσει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, στην εκδήλωση όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε παρουσίαση με θέμα «ΕΑΜικό κίνημα και λαϊκοί αγωνιστές στη νότια Καρυστία», στην οποία συμμετείχε και μουσικό συγκρότημα.

Αναδείχτηκε η δράση των λαϊκών αγωνιστών, καθώς και στιγμές από την ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή της νότιας Καρυστίας.

Συγκινησιακά φορτισμένες ήταν οι στιγμές της αναφοράς στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα και ιδιαίτερα κατά την ανάγνωση του τελευταίου γράμματος του ηρωικού Γραμματέα της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, Λυκούργου Ζούμπερη.

Κατά την εκδήλωση, λειτουργούσε επίσης έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παρασκευά.

***

«Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τα άξια παιδιά του λαού μας. Αυτούς που όταν όλα "τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", αψήφησαν το φόβο, τη φασιστική, ιμπεριαλιστική τρομοκρατία. Υψωσαν το φλάμπουρο του αγώνα για τη λευτεριά του λαού από τους κατακτητές και τους ντόπιους δυνάστες. Για την κοινωνική πρόοδο, για να γίνει ο λαός ο νοικοκύρης στον τόπο του.


Τιμάμε όλους όσοι δεν έσκυψαν το κεφάλι. Αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες, στα ματοβαμμένα βουνά, στις βασανισμένες πόλεις.

Τιμάμε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτούς που πέρασαν από τις υγρές σκοτεινές φυλακές των κατακτητών και των ντόπιων δημίων. Αυτούς που πέρασαν από τα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης, της Μακρονήσου, της Γυάρου, του Αη Στράτη.

Δεν κάνουμε μνημόσυνο.

Εκπληρώνουμε ένα χρέος, να αναδείξουμε αυτή τη λαμπρή περίοδο της ιστορίας του τόπου μας. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί και ο δικός μας τόπος, χάρη σ' αυτούς τους αγωνιστές, είχε τη δική του συμβολή σ' αυτό τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας. Είμαστε ευγνώμονες για την αγωνιστική κληρονομιά που μας αφήνουν, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε απ' το παράδειγμά τους.

Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση υπήρξε, γιατί προϋπήρξε το ΚΚΕ, που ήταν εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης του αγώνα. Το ΚΚΕ μπόρεσε, μέσα σε απερίγραπτες δύσκολες συνθήκες πριν τον πόλεμο του '40, στη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, να ηγηθεί αυτού του αγώνα. Γιατί πρέσβευε και πίστευε σε ανώτερα ιδανικά, αυτά της απελευθέρωσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο νέο κόσμο, το σοσιαλισμό, δίκαιο και ανθρώπινο.

Γιατί στην πάλη γι' αυτά τα ιδανικά, σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Γι' αυτό άντεξε και ηγήθηκε του λαϊκού αγώνα μέσα στη δίνη του Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή
Από την έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή
Η συμβολή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ήταν καθοριστική στην έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, στη δημιουργία των φύτρων της νέας εξουσίας. Ωστόσο, η εργατική τάξη και η αγροτιά, που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και συσπειρώνονταν στο ΕΑΜ, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία».

Διδασκόμαστε από την ιστορία μας, πολεμάμε τη λαθολογία

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το Κόμμα μας, παρά την τεράστια συνεισφορά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας και τότε ακόμη, ιδίως μετά το 1943, που οι συνθήκες επέβαλαν να θέσει το ζήτημα της επαναστατικής κατάκτησης της εργατικής εξουσίας. Δε διαμόρφωσε τις υποκειμενικές προϋποθέσεις μιας πορείας, που, ανάλογα και με άλλους παράγοντες, μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη.

Το ΚΚΕ εξετάζει την ιστορία του βγάζοντας διδάγματα, είναι όμως ταυτόχρονα φανατικός πολέμιος της λαθολογίας, του μηδενισμού. Είναι περήφανο γιατί κάθε πέτρα που σηκώνεις σε αυτόν τον τόπο, είναι ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για την πάλη ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Και τα λάθη μας, ακόμη και τα λάθη στρατηγικής σημασίας που κόστισαν στον αγώνα, μέσα στην πάλη τα κάναμε και είμαστε περήφανοι γιατί δεν τα διπλώσαμε ποτέ, ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία που αφορά το συμφέρον της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα από τις φυλακές, απομονωμένοι, με παράσημα τα καθημερινά βασανιστήρια, η τότε ηγεσία του Κόμματος ύψωσε τη φωνή της αντίστασης, προσπάθησε να διαμορφώσει γραμμή που να βοηθήσει το λαό μας να δώσει τη μάχη ενάντια στον ξένο κατακτητή».

Τιμάμε τη βαριά κληρονομιά των αγωνιστών, συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη του λαού

Κατάμεστη η αίθουσα του «Γιοκαλείου Ιδρύματος»
Κατάμεστη η αίθουσα του «Γιοκαλείου Ιδρύματος»
«Εμείς, σήμερα, με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η πάστα των αγωνιστών, που συνδυάζουν την ακλόνητη πίστη στα ιδανικά και στη γνώση της ιδεολογίας, στην αγάπη για τον εργαζόμενο λαό, μπορούν να περιφρονήσουν και να εξευτελίσουν το θάνατο, όπως ο ηρωικός Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ και καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ, Λυκούργος Ζούμπερης. Σε ένα απ' τα τελευταία γράμματα, πριν στηθεί μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, γράφει προς την αγωνίστρια γυναίκα του Τασία: «Μη νομίζεις ότι ο θάνατος είναι τόσο βαρύς που φαίνεται, όταν πεθαίνεις για ανώτερα ιδανικά νομίζεις ότι πηγαίνεις σε καμιά γιορτή, σε κάποιο μαγικό πανηγύρι. Πεθαίνω με το μέτωπο ψηλά και τραγουδώντας...».

Αυτή η πάστα των αγωνιστών, που έβαλε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ακόμα και μπροστά στην ύστατη ώρα, είναι που μας άφησε αυτή τη βαριά κληρονομιά.

Μια υπόσχεση έχουμε να δώσουμε! Οτι αυτή την κληρονομιά την τιμάμε, συνεχίζοντας τον αγώνα μέχρι τη νίκη του λαού.

Στο δρόμο που χάραξαν οι λαϊκοί αγωνιστές της γενιάς της ΕΑΜικής Αντίστασης, πορευόμαστε αταλάντευτα μέχρι οι θυσίες τους να δικαιωθούν».

Εκδήλωση στα Χανιά

Οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνουν τη Δευτέρα 20/7, στις 8 μ.μ., πολιτική εκδήλωση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΡΗΤΗ
Πείρα από τη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις του στο νησί

Από την κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ το 2013
Από την κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ το 2013
Το προηγούμενο διάστημα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Κρήτη, καθώς και πολλοί μαζικοί φορείς του νησιού, μέσα από τους οποίους δραστηριοποιούνται μέλη και οπαδοί του Κόμματος, ανέπτυξαν αγώνες ενάντια στη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας ως βασικό ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στις επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχους τους και στους δύο πολέμους στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη και αλλού.

«Στο φουλ» η δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών...

Σήμερα, με κυβέρνηση... «πρώτη φορά αριστερά», έχουμε πρωτοφανή δραστηριότητα, με συνεχείς ασκήσεις και επισκέψεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, με τη βάση της Σούδας να χρησιμοποιείται ως κορυφαίο επιχειρησιακό κέντρο για τις νέες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και το νησί μας και τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνεκπαίδευση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ και Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 25 Μάη στη Σούδα, στα πλαίσια της πολυεθνικής άσκησης «Φοίνιξ Εξπρές 2015» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής - Ανατολικής Μεσογείου.

Τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ πρωτοστατούν μέσα στους μαζικούς φορείς, για να εκφράζεται πολύμορφα η λαϊκή αντίθεση στις βάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ πρωτοστατούν μέσα στους μαζικούς φορείς, για να εκφράζεται πολύμορφα η λαϊκή αντίθεση στις βάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Συνεχείς, εξάλλου, είναι οι επισκέψεις υπουργών Αμερικάνων, Ισραηλινών και άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι δραστηριότητες με συσκέψεις, συνέδρια, ασκήσεις στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που λειτουργεί στη Σούδα.

...με κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά»

Η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει σε αυτήν την επικίνδυνη κατεύθυνση, με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για λογαριασμό των επιδιώξεων του εγχώριου κεφαλαίου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο...». Με αυτή τη φράση, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά επίσημη δήλωση υπουργού - αποτύπωσε χαρακτηριστικά τις σχετικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εγχώριας αστικής τάξης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υποσχεθεί την ίδρυση νέας μονάδας της λυκοσυμμαχίας στην Κρήτη, όπως επίσης και ότι «οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, στο νομό Χανίων, παραμένουν και επεκτείνονται».

Χαρακτηριστικό ως προς το τελευταίο είναι ότι ήδη πραγματοποιούνται μεγάλης έκτασης έργα, εκσυγχρονισμού και επέκτασης στην αεροπορική και ηλεκτρονική βάση στο Μουζουρά, όπως και στη ναυτική βάση στο Μαράθι.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ένα από τα κύρια σημεία τριβής στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «θεσμούς» της τρόικας ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά κάτι παραπάνω από το 2,7% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ!

Μόνο αρνητικά αποτελέσματα για το λαό

Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, στα πλαίσια της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που επιδιώκει η εγχώρια αστική τάξη, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχουν για το λαό. Από τη μία, την τοποθέτηση της χώρας μας στο «μάτι του κυκλώνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις και έκθεσης στα αντίποινα που ενδεχομένως υπάρξουν, την ίδια ώρα που ο λαός «ματώνει» και για τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα, η εμπλοκή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σημαίνει και τη συμβολή στις τραγικές συνέπειες για τους λαούς των περιοχών που βρίσκονται στο κέντρο των επιχειρήσεων και την αύξηση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων εργαζομένων.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η βάση της Σούδας, εδώ και χρόνια, στην κυριολεξία σκοτώνει το λαό της Κρήτης. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τη δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών βάσεων στο νομό. Σοβαρά επεισόδια δημιουργούνται κατά καιρούς και από ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, που συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι στο νησί. Σοβαρά προβλήματα, επίσης, δημιουργούν οι πτήσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών αεροσκαφών στη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου των Χανίων.

Απάντηση από τους κομμουνιστές με πολύμορφη δραστηριότητα

Οι κομμουνιστές της Κρήτης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα - όπως η πανελλαδική κινητοποίηση στα πλαίσια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ το 2013, κινητοποιήσεις του Κόμματος ενάντια σε επισκέψεις ΝΑΤΟικών υπουργών, πρεσβευτών, διάφορες «αγαθοεργίες» Αμερικάνων πεζοναυτών (καθαρισμούς πάρκων, δωρεές υλικών σε σχολεία, επισκέψεις σε δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες κ.ά.), που στόχο έχουν να αμβλύνουν τη συνείδηση του κρητικού λαού απέναντι στο εγκληματικό τους πρόσωπο - ανέδειξαν το ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, αλλά και το ρόλο και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απάντησαν αποφασιστικά στα ψευτοϊδεολογήματα ότι δήθεν η παρουσία της βάσης στο νησί μάς εξασφαλίζει την ασφάλειά μας, φέρνει τουρισμό και χρήμα.

Τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, μέσα από τη δράση τους στους μαζικούς φορείς, μπαίνουν μπροστά στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Κορυφαία στιγμή το προηγούμενο διάστημα ήταν το Μάη, όταν με αποφάσεις τους, 46 μαζικοί φορείς του λαού και της νεολαίας του νησιού προχώρησαν σε μαζική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και στην παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στις 24 Μάη, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης.

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες δραστηριότητες στα Χανιά, όπως το διεθνές Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης των χωρών της Μεσογείου και κινητοποίηση στη βάση με παρουσία δεκάδων φορέων του νησιού και αντιπροσώπων των χωρών που συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, η 4η τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, με αντικείμενο την παρουσία και το ρόλο των ΝΑΤΟικών βάσεων στις χώρες αυτές.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης της Ανατολικής Μεσογείου και των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, με αφορμή τις επεμβάσεις σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στα Βαλκάνια.

Τέλος, στα πλαίσια της καλύτερης παρέμβασης στη νεολαία του νησιού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές δασκάλους, καθηγητές, γονείς και τους ΚΝίτες μαθητές, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα σχολεία του νησιού, με αφορμή την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη διαφορά ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική ειρήνη των καπιταλιστών και την πραγματική ειρήνη προς όφελος του λαού. Η αντιμετώπιση από τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς ήταν θερμή και οι συμμετοχές πολλές.

Γλέντια Κομματικών Οργανώσεων

Λαϊκά γλέντια διοργανώνουν κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική, αύριο Σάββατο:

-- Οι ΚΟ Μπραχαμίου, στις 9.00 μ.μ., στο πάρκο «Ασυρμάτου».

-- Η ΚΟ Αλίμου, στις 8.30 μ.μ., στην «ταβέρνα Αντωνόπουλου».

ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πικετοφορίες ενάντια στο νέο μνημόνιο

Πικετοφορίες ενάντια στο τρίτο μνημόνιο οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ:

-- Σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στα Κουφάλια και στις 9 μ.μ., στη Χαλκηδόνα.

-- Αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στην Περαία.

-- Τη Δευτέρα 20/7, στις 8.30 μ.μ., στο Σταυρό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Ενιαία πάλη των εργαζομένων ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος

Στιγμιότυπο από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε χωριά της μειονότητας το Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Στιγμιότυπο από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε χωριά της μειονότητας το Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εργαζόμενου λαού στη χώρα μας και βιώνει και αυτή τις συνέπειες της αντιλαϊκής επίθεσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ξάνθη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Η μειονότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από εργάτες, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την πλειονότητα. Αυτό αναδείχθηκε από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σ. Ζαριανόπουλου στον οικισμό του Δροσερού, στη Φελώνη και στον Κένταυρο.

Αναλύθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας, με τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα οποία και οδηγούν στο τρίτο μνημόνιο.

Στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης

Αναδείχθηκε ότι η κατάσταση στα λαϊκά στρώματα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πλήττοντας κλάδους όπου εργάζονται κάτοικοι των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι τους να μεταναστεύει για να βρει ένα μεροκάματο.

Πολλοί εργάτες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία) ή και αλλού όπως το Κατάρ. Βρίσκουν «δουλειά» με «χτυπημένα» μεροκάματα, δουλειά 6 ή 7 ημερών, και ορισμένες φορές χωρίς ασφάλεια (Κατάρ), μέσω των δουλεμπορικών γραφείων, που έχουν αναλάβει να «εφοδιάσουν» με φθηνούς εργάτες τα μονοπώλια στις παραπάνω χώρες.

Πολλοί οικοδόμοι από τον Κένταυρο, όπως και από τη Φελώνη δούλευαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Βρίσκονταν και αυτοί αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων και ενάντια στις απολύσεις. Με το σταμάτημα του έργου και τις ομαδικές απολύσεις που ξεκίνησαν από την αρχή του χρόνου, βρέθηκαν οριστικά στην ανεργία. Τώρα αναζητούν μεροκάματο σε χώρες του εξωτερικού. Σπρώχνονται στην εποχική μετανάστευση, ανά 3 ή 4 μήνες, σε ναυπηγεία της Γερμανίας, του Βελγίου ή της Ολλανδίας, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, όπως η αμμοβολή.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες νοικοκυριά του μειονοτικού πληθυσμού, που ζουν από τη γεωργία δέχονται το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο. Στην Ξάνθη, μεγάλο τμήμα του μειονοτικού πληθυσμού απασχολείται στην καλλιέργεια του καπνού, που με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα. Ετσι, χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, ή με εντελώς συρρικνωμένο εισόδημα.

Ενα από τα προβλήματα που απασχολεί τους καλλιεργητές, και ανέφεραν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Σ. Ζαριανόπουλου, είναι η φορολογία του ελάχιστου εισοδήματος που έχουν από τα χωράφια. Οπως είπαν, για εισόδημα 1.000 ευρώ, πλήρωσαν φόρο περίπου 135 ευρώ.

Στον οικισμό του Δροσερού η κατάσταση των κατοίκων είναι στα όρια της εξαθλίωσης. Ο οικισμός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υποδομών, με ελλείψεις σε δίκτυο ομβρίων, πολεοδομικού σχεδιασμού, οικοδομικές άδειες, ηλεκτροδότηση. Επίσης, το σχολείο είναι προκάτ και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μαθητών.

Οξύτατο είναι και το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς οι κάτοικοι του οικισμού, ασχολούνται σε εποχιακές αγροτικές εργασίες ως εργάτες γης, σε οικοδομικές εργασίες και με το μικρεμπόριο. Μεγάλος αριθμός που παλιότερα εργάζονταν ως ναυτεργάτες, τώρα βιώνει τα πλήγματα από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο συγκεκριμένο κλάδο, με τις ατομικές συμβάσεις, τις αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις, την ανεργία κ.ά. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των περικοπών και μειώσεων των προνοιακών επιδομάτων.

Θυμίζουμε ότι στον οικισμό του Δροσερού, το Νοέμβρη του 2012 η ΔΕΗ προσπάθησε να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος σε δεκάδες σπίτια οικογενειών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Η επιχείρηση της ΔΕΗ έγινε συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, υπό το φόβο των αντιδράσεων, από τις 5 τα χαράματα. Τότε οι κάτοικοι, αντέδρασαν αγωνιστικά και πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ, με αίτημα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. Τον αγώνα τους αυτό τον έδωσαν μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που εκείνη τη μέρα βρίσκονταν σε απεργιακή κινητοποίηση, και τελικά κατάφεραν να εμποδίσουν τη διακοπή της παροχής ρεύματος.

Γυρίστε την πλάτη σε όσους ρίχνουν φαρμάκι για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις, όπως αυτή των κατοίκων του Δροσερού, δείχνουν πώς πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τόνισε ότι απέναντι στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του νέου μνημονίου, η εργατική τάξη πρέπει να οργανωθεί, να αντιδράσει, να τα ακυρώσει στην πράξη. Κάλεσε το λαό να μην εγκλωβιστεί στη λογική τού τάχα «μικρότερου κακού», να οργανώσει, να κλιμακώσει την πάλη του.

Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι της μειονότητας, αλλά και της πλειονότητας, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε κόμματα που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας, που συνειδητά προσπαθούν να τους αποκόψουν από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, τα ταξικά συνδικάτα, τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές και την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα. Οπως είπε, ίδιος είναι ο αντίπαλος, η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστικοί επιθετικοί οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα σε σχέση με τη συζήτηση για το κρατικό χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επενδυτικά πακέτα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι αυτή αφορά το κεφάλαιο και μόνο. Τα δισεκατομμύρια που επιδιώκει να «εξοικονομήσει» η κυβέρνηση, δεν θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία, αυξήσεις στις συντάξεις. Θα μετατραπούν σε έμμεση ή άμεση επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου, για να αρχίσει ένας νέος κύκλος καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ανέφερε ακόμα πως όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες εντάσσονται στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θεωρήσει ο λαός ως δεδομένες τις απώλειες που είχε μέχρι τώρα, να αποδεχθεί και νέες, και κυρίως να αποδεχτεί ως μονόδρομο μια ζωή με ψίχουλα.

Και κάλεσε το λαό να μη στρατευτεί πίσω από σχέδια που τον καταδικάζουν. Να δει ξεκάθαρα ότι πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο μέλλον που του ετοιμάζουν, να οργανωθεί και να στρατευτεί στον αγώνα για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ