Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεκάδες μαθητικές γιορτές έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε γειτονιές και πόλεις όλης της χώρας, μεταφέροντας το μήνυμα των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη», ενώ πολλές δεκάδες ακόμα προγραμματίζονται για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά, τέτοιες μαθητικές γιορτές έγιναν σε: Περιστέρι, Ιλιον, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Αργυρούπολη, Μπραχάμι, Νίκαια, Πέραμα, Ραφήνα, Εύοσμο, Νεάπολη και Θέρμη Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Λιβαδειά, Ρόδο, Εύδηλο Ικαρίας, Καρλόβασι Σάμου, Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο, Καστέλι Κισσάμου, Ελασσόνα, Βέροια, Φλώρινα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Μεσολόγγι, Ληξούρι, Μυτιλήνη, Αμαλιάδα και Ζάκυνθο.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά ρεπορτάζ από κάποια από τα Φεστιβάλ της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από τα δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα.

-- Εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλατύ κάλεσμα σε μαθητές, σχολεία, γειτονιές

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ στο Περιστέρι μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση που ετοίμασαν οι μαθητές
Από τις ξεναγήσεις στην έκθεση που ετοίμασαν οι μαθητές
Με πλατύ κάλεσμα στους μαθητές στα σχολεία, στις γειτονιές, στα φροντιστήρια, τα μέλη της ΚΝΕ στο Περιστέρι δούλεψαν ακούραστα μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία του Μαθητικού Φεστιβάλ της Οργάνωσης! Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το Σάββατο στην πλατεία Δημαρχείου, νέα παιδιά που ήθελαν να ακούσουν, να συζητήσουν, να απολαύσουν τις δημιουργίες των συμμαθητών τους...

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που μίλησε για το περιεχόμενο του συνθήματος του Φεστιβάλ «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη», αλλά αναφέρθηκε και στις τρέχουσες εξελίξεις και ιδιαίτερα για την προσφυγιά και τον πόλεμο επισήμανε:

«Εδώ και μήνες βλέπουμε καθημερινά εικόνες χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών. Οικογένειες και παιδιά να στοιβάζονται σε "κέντρα κράτησης", σε πλατείες, σε γήπεδα και ακατάλληλες υποδομές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς τους αφήνει στην τύχη τους, χωρίς να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις ανάγκες.

Δε γίνεται η νέα γενιά να συνηθίζει στις εικόνες θανάτου και φρίκης!

Από το τέλος του 2014 οι πρόσφυγες υπολογίζονται στα 60.000.000! Μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά. Και πόσοι ακόμα είναι αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί ή δεν ξεβράστηκαν στις ακτές για να τους καταγράψουν έστω και σαν αριθμούς...

Ο Ν. Αμπατιέλος στο βήμα του Φεστιβάλ
Ο Ν. Αμπατιέλος στο βήμα του Φεστιβάλ
Αυτή η φρίκη έχει την υπογραφή:

-- Της ΕΕ, που στα σχολικά βιβλία την παρουσιάζουν σαν ένωση της αλληλεγγύης και της προόδου.

-- Του ΝΑΤΟ, που στα σχολεία μάς λένε ότι είναι οργανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια... ποιανού άραγε; Το ΝΑΤΟ που το ίδιο φταίει για την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων, τις σφαγές χιλιάδων καθημερινά, το ΝΑΤΟ που ευθύνεται για τη διάλυση χωρών, για δικτατορίες, για θανάτους από πείνα και δίψα, για την καταλήστευση του πλούτου των χωρών απ' όπου φεύγουν πρόσφυγες και μετανάστες, αυτό το ΝΑΤΟ κάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τάχα για να λύσει το πρόβλημα της προσφυγιάς.

Μα, αυτό το έγκλημα που ζούμε έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι, εκτός από το ΚΚΕ, λένε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι... Για τους εκμεταλλευτές είναι βίλα όχι απλά σπίτι. Για τους λαούς είναι αντίσκηνο στην Ειδομένη, είναι φονικές μηχανές, είναι φυλακή.

-- Αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Που είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια, έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που έχουν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό. Σ' αυτό το μακελειό, όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχε από την αρχή μέχρι και σήμερα και η ελληνική αστική τάξη και όλες οι κυβερνήσεις της. Οχι μόνο θεωρητικά αλλά και με στρατό, με πλοία, με δυνάμεις...


Συμμετείχε βγάζοντας από το υστέρημα του ελληνικού λαού, κόβοντας από νοσοκομεία, σχολεία, από παροχές, και πληρώνοντας εξοπλισμούς για να χτυπούν αυτούς τους λαούς...

Η συμπόνια της κυβέρνησης είναι στα λόγια. Στην πράξη συμφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφυγών και το κλείσιμο των συνόρων, συνεχίζει τη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους και στα επικίνδυνα παζάρια για τη μοιρασιά του πλούτου της περιοχής σε βάρος των λαών.

-- Συνολικά του καπιταλισμού και όσων στηρίζουν το σύστημα που στο σχολείο μάς το παρουσιάζουν σαν ό,τι καλύτερο έχει κατακτήσει ο άνθρωπος, το "ΤΕΛΟΣ" λένε της Ιστορίας, της εξέλιξης.

Βέβαια, η αλήθεια δεν είναι πάντα γραμμένη στα σχολικά βιβλία.

Η αλήθεια είναι ότι τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων την ανάβουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών που είναι οξύτατοι. Οι κόντρες και οι διαμάχες τους που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών δρόμων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, για το ποιος θα βάλει στο χέρι νέα κέρδη, ποιος θα χάσει λιγότερα... Κόντρες ξένες με τους λαούς».

Το Προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στο Φεστιβάλ, καθώς οι μαθητές είχαν ετοιμάσει και ειδική έκθεση για το θέμα όπου γινόντουσαν ξεναγήσεις, ενώ στο χώρο συγκεντρωνόταν και βοήθεια για τους πρόσφυγες. Ακόμα υπήρχε χώρος για γκράφιτι, ενώ μαθητές είχαν φτιάξει και έκθεση με κολάζ με θέμα το σχολείο στο σοσιαλισμό.

Ιδιαίτερο στοιχείο, η μπροσούρα που είχε φτιάξει η Μαθητική ΟΒ Χωράφας της ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια, για τα κτιριακά προβλήματα και ενάντια στο στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις, μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Περιστερίου για την Παιδεία, αλλά και διάφορες δραστηριότητες αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ κ.ά.

Με ενθουσιασμό και μαζική συμμετοχή τα Φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Με επιτυχία, μαζική συμμετοχή μαθητών γυμνασίου και λυκείου και μαχητικό ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε Μακεδονία και Θράκη. Φεστιβάλ έγιναν σε Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Βέροια, και στη Θεσσαλονίκη σε Εύοσμο, Τούμπα, Νεάπολη και Θέρμη.

Στον Εύοσμο το διήμερο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, που γέμισε και τις δύο μέρες από μαθητές από δεκάδες σχολεία της περιοχής και των δυτικών συνοικιών. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ και στολίστηκε με πανό, ταμπλό και συνθήματα, με κυρίαρχο το ίδιο το σύνθημα του Μαθητικού Φεστιβάλ: «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη!».

Οι μαθητές συζήτησαν με μέλη της ΚΝΕ και αναγνώρισαν ότι «αυτά που κουβεντιάζουμε σήμερα, δεν πρόκειται να τα ακούσουμε πουθενά αλλού, δεν πρόκειται να τα διαβάσουμε σε κανένα σχολικό βιβλίο».

Την πρώτη μέρα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, έγινε η απονομή βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Τη δεύτερη μέρα, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους που έκαναν μαθητές από τη Μενεμένη για τον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ, και παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς.

Εύοσμος
Εύοσμος
Στη διάρκεια του διημέρου, αναδείχθηκε η πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία των νέων. Οι μαθητές απόλαυσαν έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, από μαθητές γυμνασίων των Αμπελοκήπων, της Μενεμένης και της Σταυρούπολης, παραδοσιακά τραγούδια από ποντιακό συγκρότημα μαθητών απ' τη Σταυρούπολη, ραπ και beat-box, με τον Δημήτρη Χρυσέλη και τον Μάριο, τους «White demon», από το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, τους «Criminal Person» από το ΕΠΑΛ Κορδελιού, το χορευτικό χιπ χοπ συγκρότημα «Seventeens» που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους.

Στην Τούμπα, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, έγινε τουρνουά βόλεϊ από ομάδες του 2ου Γυμνασίου Ανω Τούμπας και απονομή αναμνηστικών για τους παίκτες. Επίσης, έγινε επίδειξη τζούντο. Ξεχώρισε η παρουσίαση εργασιών του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ, ενώ μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη». Επίσης, παρουσιάστηκαν μουσικό αφιέρωμα βασισμένο στο ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» και θεατρικό σκετς, ενώ πολλά συγκροτήματα πλαισίωσαν μουσικά το διήμερο.

Στη Θέρμη, ξεχώρισαν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια που μοίρασαν μαθητές στα σχολεία της περιοχής με θέμα τον πόλεμο και το Προσφυγικό, όπως και ο διαγωνισμός γκράφιτι και το παιχνίδι ερωτήσεων Quizdom.

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Στη Νεάπολη, οι μαθητές συζήτησαν, συμμετείχαν σε εργαστήρι σκίτσου, διαγωνισμό γκράφιτι και τουρνουά σκακιού και διασκέδασαν με μαθητικά συγκροτήματα.

Στη Βέροια, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του 15μελούς του 4ου ΓΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν απ' την αρχή της χρονιάς στην πόλη. Παρουσιάστηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει μαθητές, ενώ λειτούργησε και εργαστήρι πηλού και ζωγραφικής.

Στην Αλεξανδρούπολη, γονείς και μαθητές παρακολούθησαν την εντυπωσιακή επίδειξη kick boxing από τον Αθλητικό Σύλλογο «Απόλλων Αλεξανδρούπολης». Σε μια ιδιαίτερα διασκεδαστική στιγμή του Φεστιβάλ οι μαθητές έπαιξαν «άκου τι είπαν... οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης», για την καθημερινότητα ενός μαθητή. Στη μουσική σκηνή ανέβηκαν και άναψαν το κέφι μουσικά σχήματα γυμνασίων, λυκείων κ.ά.

Στην Κομοτηνή στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση με εισηγητή τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναδείχθηκε η ανάγκη και οι μαθητές να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους γονείς τους στον αγώνα για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζουν, για μια κοινωνία στην οποία βασικός στόχος θα είναι η κάλυψη των αναγκών του λαού και των παιδιών του, για ένα σχολείο ενιαίο και δωδεκάχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής παρουσίασε τραγούδια από την Θράκη, τη Μακεδονία και τον Πόντο με ταυτόχρονη επίδειξη παραδοσιακών χορών, ενώ τη σκυτάλη πήραν κι άλλα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Στην Καβάλα, οι δραστηριότητες του Μαθητικού Φεστιβάλ ξεκίνησαν από την Κυριακή 10 Απρίλη, οπότε πραγματοποιήθηκαν τουρνουά 3 on 3 με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων από λύκεια, γυμνάσια και δημοτικά της πόλης. Το Σάββατο 14 Απρίλη, οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στο διαγωνισμό τριπόντων, και απόλαυσαν το break dance show μαθητών γυμνασίου της πόλης. Το ενδιαφέρον κέντρισε η έκθεση φωτογραφίας μαθητών με τίτλο «Ιστορίες προσφύγων», που υλοποιήθηκε έπειτα από επίσκεψη των μαθητών στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Καρβάλης, όπου ζουν περίπου 1.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες.

Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Από τα Μαθητικά Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών. Πέρα από τις διάφορες εκδηλώσεις και τα ταμπλό, η συζήτηση για τη θέση της ΚΝΕ για το σχολείο ανοίγει στα Φεστιβάλ και με τη δωρεάν διακίνηση της 24σέλιδης έκδοσης της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;».

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια εκλαΐκευσης της επικαιροποιημένης πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, με πλήθος παραδειγμάτων, συνθημάτων, εικόνων και σκίτσων. Μια έκδοση που δίνει έναυσμα για παραπέρα αναζήτηση και συζήτηση, απαντάει σε σύγχρονους προβληματισμούς των μαθητών γύρω από το σημερινό σχολείο, αλλά και το σχολείο που έχουν ανάγκη, αυτό για το οποίο αξίζει να παλέψουν οι μαθητές μαζί με όλο το λαό.

Εμπνευσμένοι από την αλληγορία του Μπ. Μπρεχτ...

Νίκαια
Νίκαια
«"ΑΝ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" ρώτησε τον κ. Κ. η μικρή κόρη της σπιτονοικοκυράς του "θα φέρονταν τότε καλύτερα στα μικρά ψάρια;" "Σίγουρα" απάντησε αυτός. "Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι (...) Θα δίδασκαν στα ψαράκια ότι το μέλλον αυτό τότε μόνο είναι εξασφαλισμένο, όταν μάθαιναν υπακοή"».

Το αλληγορικό κείμενο κείμενο του Μπ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», αποτέλεσε τη βάση για ένα θεατρικό σκετς που παρουσίασαν οι μαθητές στα περισσότερα Μαθητικά Φεστιβάλ που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ανάμεσα στο κείμενο του Μπρεχτ παρουσίαζαν δρώμενο με τη σύγχρονη καθημερινότητά τους στο σχολείο, τη διδασκαλία της υπακοής και της υποταγής, τους ύμνους στην «επιχειρηματικότητα»...

«Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έκαναν φυσικά και πολέμους αναμεταξύ τους, για να κυριέψουν ξένες ψαροκασέλες και ξένα ψαράκια», λέει επίσης ο κ. Κ. στο κείμενο του Μπρεχτ κι αυτό επίσης βοήθησε τους μαθητές να εντάξουν μέσα στο σκετς τους και όλο τον προβληματισμό τους για τον πόλεμο και την προσφυγιά, το ρόλο του ΝΑΤΟ και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων.


Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Φιλαδέλφεια
Αντάμωμα μαθητών της Γκράβας και των Πατησίων στο Γαλάτσι

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για άλλη μια χρονιά το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Γαλάτσι, το Σάββατο, όπου συμμετείχαν μαθητές από σχολεία του 5ου Διαμερίσματος Αθηνών και από τα σχολεία της Γκράβας.

Ιδιαίτερη αξία είχε η προετοιμασία του Φεστιβάλ από πολλούς μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, με μία από τις πρωτοβουλίες να είναι το τουρνουά ποδοσφαίρου (5x5) και μπάσκετ (3on3) μια βδομάδα πριν. Στην Γκράβα, μοιράστηκαν μέσα σε τάξεις τα ερωτηματολόγια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να συμπληρωθούν από τους μαθητές. Στα σχολεία του 5ου Διαμερίσματος, τα τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ οργανώθηκαν και δουλεύτηκαν με κεντρικό σύνθημα «ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια». Εγιναν συσκέψεις και συζητήσεις με μαθητές στα διαλείμματα, στο σχόλασμα.

Αλλά και στο Φεστιβάλ έγινε τουρνουά πινγκ - πονγκ, με μεγάλη συμμετοχή, ενώ οι νικητές πήραν τα μετάλλιά τους στην απονομή που ακολούθησε, τόσο για το πινγκ - πονγκ, όσο και για τα τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη στιγμή στο Φεστιβάλ ήταν το διαδραστικό παιχνίδι «Ακου τι είπαν», με ερωτήσεις από project μαθητών με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά». Στο παιχνίδι μπήκαν ζητήματα όπως «Πώς μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών;», «Τα ναρκωτικά πρέπει να χωρίζονται σε μαλακά και σκληρά;».


Ακόμα, έγινε συζήτηση με θέμα «Μπορούμε τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο...; Ελα και πες μας τη γνώμη σου», που ξεκίνησε με βιντεοπροβολή για το Προσφυγικό. Οι μαθητές συμμετείχαν στη συζήτηση μεταφέροντας πείρα από τα σχολεία τους. Χαρακτηριστικά, ένας μαθητής σημείωσε ότι πρόσφατα ένας καθηγητής είπε στους μαθητές: «Αν δείτε κάποιον πρόσφυγα, ούτε ματιά να μην του ρίξετε», αναδεικνύοντας πώς ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις με αφορμή το Προσφυγικό καλλιεργούνται μέσα στα σχολεία ακόμη και από καθηγητές. Μαθητές μίλησαν, τέλος, και για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που πήραν με απόφαση του 15μελους Συμβουλίου στα σχολεία τους, για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ακολούθησε συναυλία από πλήθος μαθητικών συγκροτημάτων και από τους George Zervos & Band.

Συγκινητικό αφιέρωμα στο Πέραμα

Κορύφωση της δραστηριότητας που ανέπτυξαν οι μαθητές όλο το προηγούμενο διάστημα, αποτέλεσε το πετυχημένο Μαθητικό Φεστιβάλ στο Πέραμα, που γέμισε με κόσμο και δεν του έλειπε τίποτα: Μαθητικά συγκροτήματα, συζητήσεις, πινγκ - πονγκ, βιβλιοπωλείο, χώρος γκράφιτι, θεατρικό σκετς, παιχνίδι - show «Ακου τι είπαν οι μαθητές στο Πέραμα», βιντεοπροβολή...

Ομως, αυτό που πραγματικά ξεχώρισε, ήταν το αφιέρωμα που παρουσίασαν για το Προσφυγικό, με μαρτυρίες νέων προσφύγων από συνεντεύξεις που πήραν μαθητές της περιοχής που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και προκάλεσε όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά και τη συγκίνηση των παρευρισκομένων. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές:

Μοχάμεντ, 12 ετών: «Η ζωή μου πριν τον πόλεμο ήταν σαν παράδεισος. Παίζαμε, πηγαίναμε στο σχολείο μας, είχαμε παιδεία. Ξεκίνησε ο πόλεμος. Μπήκε στρατός στην πόλη. Στην πολυκατοικία του θείου μου, έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό στον πρώτο όροφο, αλλά τελικά το κτίριο δεν έπεσε. Θυμάμαι στο Αλέπι αυτούς που είχαν σνάιπερ. Είδα μια γιαγιά που βγήκε να πάρει αυγά και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Την επόμενη μέρα ήμουν στο μπαλκόνι και είδα ένα αεροπλάνο να βομβαρδίζει ένα τζαμί. Δεν ξέραμε γιατί, απλά γκρέμιζαν. Ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει από τις πόλεις στα χωριά. Σχεδόν 5 χρόνια εμείς μείναμε στα χωριά. Οταν φύγαμε από τη Συρία, πήγαμε στην Τουρκία. Είχε πολύ χιόνι εκεί. Δόξα τω θεώ είμαστε εδώ και ασφαλείς. Είναι πολύ καλή η βοήθειά σας. Να μη δείτε αυτά που είδαμε, ποτέ στη ζωή σας».


Γιούμνα, 18 ετών: «Πριν τον πόλεμο αισθανόμουν ασφαλής, νορμάλ άνθρωπος, μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα, να περπατήσω στο δρόμο χωρίς να φοβάμαι».

Με ποιον τρόπο ήρθες στην Ελλάδα; «Περπατούσα από τη Συρία μέχρι την Τουρκία για 24 ώρες. Ηταν πολύ δύσκολα γιατί έπρεπε να κρύβομαι από τον στρατό και την αστυνομία. Δεν έφαγα τίποτα και δεν ήπια τίποτα. Οταν πέρασα τα σύνορα, συνάντησα τον Τούρκο διακινητή που για ένα μήνα με κορόιδευε και δυστυχώς έχασα κάποια από τα λεφτά μου. Βρήκα άλλον και για μια βδομάδα μας έκρυβε στα βουνά, μέχρι που βρέθηκε βάρκα στις 2 τη νύχτα. Μια βάρκα 3 μέτρων και μέσα ήμασταν 17 ενήλικες και 10 παιδιά. Μετά από 10 λεπτά που ξεκινήσαμε, η βάρκα βούλιαξε, αλλά προλάβαμε να ειδοποιήσουμε τον διακινητή και ήρθε και μας μάζεψε με άλλη βάρκα και γυρίσαμε πίσω. Μετά από μια βδομάδα ξαναβρέθηκε βάρκα και καταφέραμε να έρθουμε στην Ελλάδα (...) Θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος. Θα αισθανθώ ασφαλής όταν συναντήσω την οικογένειά μου. Ανοίξτε τα σύνορα».

Το Φεστιβάλ έκλεισε με ένα τραγούδι που έγραψε ένας 17χρονος μετανάστης από την Ουκρανία, το οποίο αφορούσε στους βετεράνους του πολέμου που πάλεψαν ενάντια στους φασίστες και ήταν γραμμένο μισό στα ελληνικά και μισό στα ουκρανικά.



ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας!

Εκθεση βιβλίου από τις 22 έως τις 27 Απρίλη

Στιγμιότυπο από μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στο Στέκι
Στιγμιότυπο από μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στο Στέκι
Ενα χρόνο λειτουργίας μετρά το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ!

Η δημιουργία του Στεκιού ήρθε να απαντήσει στο στόχο που είχε θέσει η ΚΝΕ στο 11ο Συνέδριό της: Να γίνει ακόμα πιο ικανή στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή της, στη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της λογοτεχνίας, στην επαφή με την ιδεολογία και την Ιστορία του Κόμματος, στη συνολική πολιτιστική - μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της και ευρύτερα, ενισχύοντας την αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική και σε αυτά τα πεδία. Να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτισμού και ανάτασης για τους νέους και τις νέες. Να αποτελέσει χώρο συλλογικής δημιουργίας, έμπνευσης, δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου...

Και όντως, μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο έχουν μετρηθεί αρκετά βήματα στους στόχους που είχαν τεθεί...

Οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν βρει το χώρο τους κι ετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους τόσο για το Φεστιβάλ, όσο και για όλη τη χρονιά.

Πραγματοποιούνται μαθήματα μουσικής, φωνητικής, χορού, με μεγάλη συμμετοχή που συνεχώς αυξάνεται. Σε αυτήν την προσπάθεια πολλά είναι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που έχουν ανταποκριθεί και προσφέρουν εθελοντικά. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να επεκτείνονται αυτές οι δραστηριότητες. Τελευταίο παράδειγμα, η συγκρότηση χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών.


Το Στέκι έχει γίνει «σπίτι» για ομάδες ηθοποιών, μουσικών, χορευτών. Πρόκειται για νέες ομάδες που ασφυκτιούν στα στενά όρια του σημερινού συστήματος, που τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα δημιουργίας, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, με την έλλειψη χώρων... Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, τα συγκροτήματα που γεμίζουν κάθε βδομάδα το Στέκι. Ιδιαίτερα μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, το Στέκι καθημερινά φιλοξενεί μαθητικά συγκροτήματα και ομάδες που κάνουν τις πρόβες τους για να συμβάλουν στις μαθητικές γιορτές.

Ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει το Στέκι και στο άνοιγμα της συζήτησης με νέους, με συσκέψεις και συζητήσεις για όλα τα ζητήματα, στην προβολή των θέσεων του Κόμματος, στη δημιουργία πολύμορφων εκδηλώσεων.

Ακόμα, στον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει στεγάσει και τη δραστηριότητα για παιδιά, από παιχνίδι, μέχρι θεατρική ομάδα για παιδιά από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού μέχρι τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις τα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00). Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail και στο τηλέφωνο του Στεκιού.

Βδομάδα βιβλίου

Για τη συμπλήρωση, λοιπόν, του ενός αυτού χρόνου λειτουργίας του αλλά και ενόψει των διακοπών του Πάσχα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει από τις 22 έως τις 27 Απρίλη βδομάδα βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Η ΟΠ Αττικής επαναλαμβάνει έτσι την πρωτοβουλία που είχε πάρει με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβρη και σημειώνει: «Τέτοιες μέρες σαν τις γιορτές και παρά το γεγονός ότι για τους ανθρώπους του μόχθου οικονομικά οι καιροί είναι δύσκολοι, μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα, γεμίζοντας νέα δύναμη μ' ένα βιβλίο. Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου είναι ξεκούραστη ενασχόληση, συμβάλλει στην κατάκτηση γνώσης, από μεγάλους και μικρούς, νέους και παιδιά. Τέτοιες μέρες, επίσης, το καλύτερο δώρο για όλους είναι ένα βιβλίο. Και καθώς για τις γιορτές όλοι αγοράζουμε ή δεχόμαστε ένα δώρο, ας είναι ένα ή περισσότερα βιβλία».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων:

Παρασκευή 22 Απρίλη, 18.30 - 20.30: «Παίζω και δημιουργώ», δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων του Δημοτικού. Στο χώρο θα υπάρχει ειδική έκθεση βιβλίου για μικρά παιδιά.

Δευτέρα 25 Απρίλη, 19.30:Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Βασιλιάς άνθρακας» του Α. Σίνκλερ. Ο συγγραφέας στήριξε το έργο του στη 14μηνη απεργία των ανθρακωρύχων το Σεπτέμβρη του 1913, που προκήρυξε το Σωματείο των ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής στα ορυχεία του Κολοράντο. Η βία, που από την αρχή χαρακτήρισε αυτήν την ταξική αναμέτρηση, κορυφώθηκε με τη Σφαγή του Λάντλοου στις 20 Απρίλη του 1914 με τη δολοφονία 20 γυναικόπαιδων και την εν ψυχρώ εκτέλεση από την Εθνοφρουρά τριών συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και ο Κρητικός Λούης Τίκας, ηγέτης των Ελλήνων απεργών. Την ιστορία αυτή αφηγείται και η ταινία «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του Ανθρακα», του Λεωνίδα Βαρδαρού, που παίζεται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Τρίτη 26 Απρίλη 18.00: Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870 - 1918)» του Ε. Γκόντος. Το πρωτότυπο της παρούσας έκδοσης γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ένα ιστορικό βοήθημα για τους νέους. Δίνει όχι μόνο τα γεγονότα του πολέμου, αλλά και την προϊστορία του, τη συσσώρευση ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οδήγησαν στο μακελειό εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παρουσίαση δεν μένει μόνο στα οικονομικά μεγέθη αλλά αφηγείται την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα επιτεύγματα της τεχνολογικής εξέλιξης και του πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο εργατικό κίνημα, η στάση των κομμάτων της εργατικής τάξης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τρίτη 26 Απρίλη, 20.30: Λαϊκό Γλέντι.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν αυτές τις μέρες παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη
  • Στο Βόλο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μεταξουργείο». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στα Τρίκαλα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον». Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
  • Στο Αργος, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Δαλιάτσης, εκπαιδευτικός, μέλος του ΚΚΕ.
  • Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και εκπαιδευτικός.
Αύριο, Πέμπτη
  • Στην Καστοριά, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Καστοριάς. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τίγκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι πρωτοβουλίες του ΕΣΥΝ με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις γι' αυτή τη βδομάδα είναι:

  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα εκδήλωση σε συνεργασία με την Ενωση Γονέων Μοσχάτου - Ταύρου με θέμα «Η τοξικοεξάρτηση στη νεαρή ηλικία», στο Δημαρχείο του Ταύρου. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, Γραμματέας του ΕΣΥΝ.
  • Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, εκδήλωση του Παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ με θέμα «Σκληρά - μαλακά ναρκωτικά. Μύθοι και πραγματικότητα», στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Θα μιλήσει η Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΕΣΥΝ.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση με το Σύλλογο Γονέων Λυκείου Καρέα με θέμα «Το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Θα μιλήσει ο Βασίλης Καλύβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής - Βύρωνα του ΕΣΥΝ.
  • Το Σάββατο 23 Απρίλη το Παράρτημα Θρακομακεδόνων - Αχαρνών του ΕΣΥΝ διοργανώνει θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού, με τα μονόπρακτα του Αντον Τσέχοφ «Αρκούδα» & «Πρόταση γάμου». Η θεατρική παράσταση θα ανέβει στις 7 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ