Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «κόκκινες γραμμές»

«Μια "κόκκινη γραμμή" για όλους τους Ελληνες», είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της «Ημερησίας», 13/12/2013 και αναφέρει: «Μισάνοιξε ήδη το "παράθυρο" για επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης με διαβατήριο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για να διασφαλισθεί ο ενάρετος κύκλος της ανάπτυξης, της παραγωγής πλούτου και δημιουργίας θέσεων εργασίας υπάρχει πρωτίστως μια βασική προϋπόθεση: Να τραβήξουμε μια βαθιά και ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με το αμαρτωλό παρελθόν, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ...πρέπει να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα, κάθε "παράθυρο" για επιστροφή στις αμαρτωλές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος ...θα ήταν εθνικό έγκλημα... η επιχειρηματικότητα θα στηρίζεται εμπράκτως και οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού δεν θα παραβιάζονται κατά το δοκούν». Οι καπιταλιστές λένε: Τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που πήραμε, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, η φοροληστεία είναι μόνιμα, λόγω ανταγωνιστικότητας. Τις κατακτήσεις του λαού που κατάργησαν θεωρούν «αμαρτωλό παρελθόν», αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» τους. Να τραβήξουμε εμείς τη δική μας κόκκινη γραμμή. Αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη για την κάλυψη όλων των αναγκών μας.

Αποκαλυπτικός διάλογος...

Τη γνωστή «αντιμνημονιακή ρητορική» ανέπτυξε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο Αλ. Μητρόπουλος. Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης είπε μεταξύ άλλων: «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κάτι. Τι θα κάνετε, κύριε Μητρόπουλε; Αυτά που λέτε και που περιγράψατε εδώ πολύ καλά, αυτά είναι όλη η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όταν τέθηκε η Πράσινη Βίβλος -δεν είναι εδώ ο κ. Παπαδημούλης- τι ψήφισε ο κ. Παπαδημούλης στην Πράσινη Βίβλο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις; Ψήφισε "λευκό"! Και όταν το είπαμε, μας είπε ότι λέμε ψέματα. Και μετά είπε "ακολούθησα την οδηγία της πολιτικής μου ομάδας". Ολα αυτά τα οποία καταγγέλλετε -και σωστά τα καταγγέλλετε - είναι η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λέει: "ή αυτά ή σήκω και φύγε"; Εσείς τι λέτε; Πάση θυσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρα, θα υποχρεωθείτε και θα εφαρμόσετε και αυτά». Ο Αλ. Μητρόπουλος παρεμβαίνει λέγοντας: «Δεν είπαμε πάση θυσία, είπαμε θα δούμε τι θα μας πει...». Και πήρε απάντηση από τον Θ. Παφίλη: «Το "θα δούμε" το λέτε προεκλογικά στα μπαλκόνια. Στο Τέξας, στο Αμερικάνικο Επιμελητήριο, όταν πάτε στον ΣΕΒ, τα λέτε διαφορετικά».

... και πληρωμένη απάντηση

Ο Αλ. Μητρόπουλος επανήλθε: «...είμαι από αυτούς που απήντησαν στον κ. Παφίλη λέγοντάς του ότι η θυσία μας είναι έως του σημείου να μην εισέλθει όλη η Ελλάδα σε γενικευμένη "ειλωτία"... γενικευμένη εξαθλίωση... μέσα από εκεί θα τους πούμε: "Μας καταστρέψατε με την αρχιτεκτονική του νομίσματος και θα μας αποζημιώσετε". Αυτό σημαίνει ότι εντός, εκεί που καταστραφήκαμε, θα πρέπει να απαιτήσουμε τη διάσωσή μας». Για να πάρει πληρωμένη την απάντηση του Θ. Παφίλη: «Δηλαδή, τι λέτε ότι θα πάμε να διαπραγματευτούμε; Τι θα διαπραγματευτείτε; Η "Λευκή Βίβλος" τι λέει; Ολα αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν λέει; Εσείς, δηλαδή, τι θα κάνετε; Θα πάτε και θα πείτε "αλλάξτε τη Λευκή Βίβλο"; Θα σας πουν ότι δεν την αλλάζουν. Τι θα κάνετε; Εμείς λέμε λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μονομερής διαγραφή του χρέους. Εσείς τι λέτε; "Θα πάμε και θα δούμε". Και δημιουργείτε την παραίσθηση στον κόσμο ότι αύριο αυτοί οι ίδιοι θα αλλάξουν αυτή την πολιτική και αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που γίνεται».

Πάρ' το αλλιώς...

Η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρωζώνη ήταν η Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 75% του μέσου όρου της ΕΕ από 80% το 2011 και 88% το 2010. Στην Πραγματική Κατά Κεφαλήν Ατομική Κατανάλωση (ΠΑΚ) η Ελλάδα βρίσκεται στο 85% του κοινοτικού μέσου όρου, δραματικά μειωμένη από το 98% του μέσου όρου της ΕΕ που ήταν το 2010, και 92% το 2011. Αν και αυτοί οι δείκτες δεν δείχνουν την ακριβή πραγματικότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ο μέσος όρος των εισοδημάτων των επιχειρηματιών και του λαού, το ίδιο και η ΠΑΚ), εντούτοις δείχνουν εξαθλίωση λαϊκών στρωμάτων με δεδομένο ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο πλούτος που συγκεντρώθηκε στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Πάρ' το αλλιώς λοιπόν. Αντεπίθεση σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική ρότα.

Σύγχρονη σκλαβιά

Με την υποστήριξη του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας, η Ακαδημία της DEKRA σε συνεργασία με τη «Robinson Club» (θυγατρική της TUI) δημιούργησε στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στα γερμανικά πρότυπα, δηλαδή το σύστημα δυικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα μ' αυτό το σύστημα οι σπουδαστές στα επαγγελματικά λύκεια θα κάνουν το ένα τρίτο της εκπαίδευσής τους στο σχολείο και το υπόλοιπο κομμάτι σε επιχειρήσεις σχετικές με τις σπουδές τους. Ετσι, λοιπόν, οργανώνεται μια μορφή μαθητείας με δέλεαρ την επαγγελματική αποκατάσταση, που τραβά τους μαθητές από τη γενική μόρφωση, στέλνοντάς τους ως φτηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις. Οι σπουδαστές θα αμείβονται με το 75% του βασικού μισθού, δηλαδή 383 ευρώ καθαρά για 8ωρη δουλειά. Και όταν τελειώσουν τη σχολή είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν τη δουλειά στην επιχείρηση. Δηλαδή, σύγχρονη σκλαβιά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Αϊφελ, σχεδιαστής του περίφημου πύργου του Παρισιού.

1933 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.

1944 Ανάμεσα στις 15 και 25 του Δεκέμβρη, φτάνουν στην Αθήνα, σε χρονικό διάστημα ρεκόρ, με 1.650 αεροπορικές πτήσεις, δύο ακόμα πλήρεις βρετανικές μεραρχίες, άλλες ισχυρές αποικιακές δυνάμεις πεζικού (μια ταξιαρχία της 4ης Ινδικής Μεραρχίας), καθώς και δύο περίπου χιλιάδες τόνοι πολεμικό υλικό (Δεκέμβρης 1944).

1960 Πρόταση για το «πόθεν έσχες» καταθέτει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Το μέτρο αφορά τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην και νυν αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους στενούς συγγενείς τους.

1961 Καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο του Ισραήλ ο πρώην συνταγματάρχης των «Ες-Ες» Αντολφ Αϊχμαν, ως ένας εκ των οργανωτών της γενοκτονίας των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1964 Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει έκπτωτη την ηγεσία της ΓΣΕΕ (Ν.Δ. 4331/1964), διορίζοντας στη θέση της νέα προσωρινή διοίκηση, με γγ τον κυβερνητικό (της Ενωσης Κέντρου) συνδικαλιστή Ν. Παπαγεωργίου και χρονικό ορίζοντα το 15ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Τις περισσότερες θέσεις κατέλαβαν εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής» (παράταξη της Ενωσης Κέντρου), ενώ συμπεριελήφθησαν επίσης και αρκετοί «Θεοδωρικοί». Από τη νέα διοίκηση αποκλείστηκαν εντελώς οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι «115» Συνεργαζόμενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις. Τους επόμενους μήνες η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ θα αλλάξει πολλές φορές σύνθεση, εμμένοντας στον αποκλεισμό των «115» και εντείνοντας παράλληλα τον αντικομμουνισμό.

1966 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1970 Προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 7». Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που έφτασε σε άλλον πλανήτη.

1993 Εκπρόσωποι 117 χωρών εγκρίνουν τη Συνθήκη GATT για το εμπόριο, με σκοπό τη δημιουργία «ανοιχτών» διεθνών αγορών. Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ευνόησε ιδιαίτερα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, ώστε μέσα και από κανόνες, στο πνεύμα του φιλελευθερισμού, να εκμεταλλεύονται τις φτωχότερες χώρες. Οι συνέπειες της GATT για τη χώρα μας υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές στη συρρίκνωση της γεωργικής παραγωγής και κλάδους της βιοτεχνίας - βιομηχανίας, όπως π.χ. η υφαντουργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ