Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
24ωρη πανελλαδική απεργία στα καράβια για τις 6 Μάη

Στην προετοιμασία 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας ρίχνονται και οι ναυτεργάτες. Χτες τα 13 ναυτεργατικά σωματεία στο πλαίσιο σύσκεψης αποφάσισαν ομόφωνα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που απευθύνουν μια σειρά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να αποτελέσει η 6η Μάη μέρα ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στη βάση αυτής της απόφασης, από σήμερα ξεκινούν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των 13 σωματείων για την κήρυξη της 24ωρης απεργίας.

Της χτεσινής σύσκεψης είχε επίσης προηγηθεί η συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, που κάλεσε σε 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη, με παρακαταθήκη την πρόσφατη 3ήμερη απεργιακή μάχη. Η ΠΕΜΕΝ προετοιμάζει εκδηλώσεις και περιοδείες στα καράβια, για να τιμήσει την 1η Μάη. Παράλληλα, καλεί σε ετοιμότητα για νέο απεργιακό αγώνα «αν τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι «η πάλη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να βάλει φραγμό, αλλά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς» της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που ετοιμάζονται να φέρουν νόμο για το «συντριπτικό χτύπημα στις κατακτήσεις», όπως είναι το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Από τα σωματεία επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε παράλληλα «η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτησή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας, αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις στα πλοία που εντοπίζεται παραβίαση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Πρωτομαγιά 2021: Με πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό στις 6 Μάη θα γιορταστεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στις 22 Απρίλη η μέρα πανελλαδικής δράσης από τα Σωματεία του Εμπορίου
  • Ο αγώνας του λαού του Θριασίου ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής σε «covid» συνεχίζεται
  • Κοζάνη: Γιατί ο κορονοϊός «προτιμάει» τους χώρους δουλειάς; Ρεπορτάζ που αποκαλύπτει τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» - λάστιχο κυβέρνησης και εργοδοσίας
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Ωρα με την ώρα φουσκώνει το απεργιακό κύμα από τα συνδικάτα

Με απεργία στις 6 Μάη και συγκέντρωση στο Σύνταγμα κλιμακώνεται η πάλη ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα

«Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!»: Με το σύνθημα αυτό, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα παίρνουν θέση στο απεργιακό μέτωπο για την Εργατική Πρωτομαγιά, προκηρύσσοντας απεργία στις 6 Μάη (αφού φέτος η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Μ. Σάββατο) και σχεδιάζοντας τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα προετοιμάσουν την επιτυχία της.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμπαιγνία κυβέρνησης και ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για υπονόμευση της Πρωτομαγιάς μέσω ...αργίας την Τρίτη του Πάσχα, με τους εργατοπατέρες μάλιστα να επιτίθενται χυδαία στα συνδικάτα κατηγορώντας τα για «διασπορά του ιού» και χαρακτηρίζοντας «γελοιότητες» τις απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι σε εξέλιξη ένα κύμα απεργιακών αποφάσεων για τις 6 Μάη. Σημειώνεται ότι χτες εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την αργία την Τρίτη του Πάσχα, την οποία είχε βιαστεί άλλωστε να ανακοινώσει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ από προχτές...

Στον αντίποδα κυβέρνησης και εργατοπατέρων, που επιδιώκουν να υπονομευτεί η Εργατική Πρωτομαγιά και να μην κουνηθεί φύλλο ενόψει της κατάθεσης του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, στέκονται τα συνδικάτα, που κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Ωρα με την ώρα πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους και Εργατικά Κέντρα προστίθενται στο απεργιακό μπλοκ που διαμορφώνεται, ώστε η 6η Μάη να είναι μέρα που η εργατική τάξη παίρνει την υπόθεση στα χέρια της, δίνει απάντηση στο εργοδοτικό ξεσάλωμα που προμηνύεται από τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά (βλ. και σελ. 10). Μια δράση που διαρκώς εμπλουτίζεται με συνεδριάσεις, μαζικές διαδικασίες και συσκέψεις, με εξορμήσεις και εκδηλώσεις από τα συνδικάτα, αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά δεν θα μπει στο μουσείο!

Απόφαση για απεργία στις 6 Μάη έχει ήδη πάρει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου σε ξεσηκωμό, ενώ οργανώνει και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την επόμενη βδομάδα. «Βροντοφωνάζουμε: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τα συνδικάτα. Απαιτούμε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ, ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργατών», σημειώνει το Συνδικάτο.

Σε απεργία στις 6 Μάη κατεβαίνουν ακόμα τα Συνδικάτα Φαρμάκου Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων. Επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που στις 22 Απρίλη πραγματοποιεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (βλ. σελ. 13), όπως και το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Στον κλάδο του Φαρμάκου, απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη πήρε χτες το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στην «Μπέριγκερ».

Απόφαση για απεργία στις 6 Μάη έχει πάρει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. «Η 1η Μάη είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Είναι μέρα που οι εργάτες αποφασίζουν πώς και με ποιον τρόπο θα οργανώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους απέναντι στις κυβερνήσεις, στο κεφάλαιο, στους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, που πασχίζουν να υπονομεύσουν, να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Αυτοί θέλουν την Πρωτομαγιά και το περιεχόμενό της στο μουσείο, εμείς θέλουμε να καθοδηγεί τον αγώνα μας στις σύγχρονες συνθήκες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Απεργία στις 6 Μάη προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έχει αποφασίσει, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του, σχεδιάζει εκδηλώσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ την Τετάρτη 5 Μάη καλεί σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία.

Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 6 Μάη έχει μπει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, οργανώνοντας Γενικές Συνελεύσεις ανά ΔΕΥΑ για την προκήρυξη απεργίας και προετοιμασία απεργιακής συγκέντρωσης μαζί με τα συνδικάτα της περιοχής.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κοινό εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μάη.

Πλατύ κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Πλατύ κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση στις 6 Μάη, με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της Πρωτομαγιάς, έχει απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα.«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πέρυσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωσή τους και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις απαράδεκτες κυβερνητικές απαγορεύσεις, δίνοντας εικόνες λάμψης για το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς», τονίζει. Και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, τους εργαζόμενους, «να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ωρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στη χώρα μας, το 1920. Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα».

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται ακόμα οι εξής συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα από σωματεία:

-- Στο Ηράκλειο σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο του Κηποθέατρου «Καζαντζάκη».

-- Στα Χανιά αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

-- Στην Πιερία το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στον χώρο πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Κατερίνης.

-- Στην Αρκαδία επίσης το Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στη «Σκακιέρα», στην Τρίπολη.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 5 μ.μ. στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στα Παλιά Σφαγεία.

Αλλες πρωτοβουλίες

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Παρασκευή 16 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, διεκδικώντας μέτρα στήριξης της υγείας των εργαζομένων και του λαού, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Σήμερα η σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα

Πρόσκληση σε ανοιχτή σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη λειτουργία του ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ως νοσοκομείου αποκλειστικά για COVID, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων προς τις διοικήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Δυτικής Αττικής, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του τελευταίου διαστήματος.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28) με θέμα: «Σχεδιασμός δράσης για τη διεκδίκηση επαναλειτουργίας του ΓΝΕ "ΘΡΙΑΣΙΟ" ως Γενικού Νοσοκομείου και την ενίσχυσή του, καθώς και των Κέντρων Υγείας της Δυτικής Αττικής, με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Στον αγώνα για την προστασία της Υγείας

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου αποκλειστικά σε «covid νοσοκομείο»

Με απεργία σε όλο το Θριάσιο Πεδίο και μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν σωματεία την περασμένη Δευτέρα, απαίτησε ο λαός της Δυτικής Αττικής να μη γίνει το μοναδικό του νοσοκομείο, το «Θριάσιο», αποκλειστικά για περιστατικά covid, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας σε μια πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή.

Η μαζική και δυναμική συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που ακολούθησε στην Ελευσίνα, αποτελούν παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης, για ενίσχυση του Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής ομιλίας στη συγκέντρωση, που έκανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

* * *
Μέρος της υποβάθμισης η μετατροπή του νοσοκομείου σε «Covid»

Μάταια οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι η μετατροπή είναι για μικρό διάστημα και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού. Τους ρωτάμε και απαιτούμε να μας απαντήσουν: Τι περιλαμβάνει αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το «Θριάσιο» Νοσοκομείο; Αληθεύει ότι το «Θριάσιο» θα παραμείνει μόνο για Covid όλο το καλοκαίρι για να νοσηλεύει τα περιστατικά από τα νησιά του Αιγαίου, που αναμένεται να εκτοξευθούν με την απελευθέρωση του τουρισμού, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως έγινε και πέρυσι; Αληθεύει ότι η μετατροπή θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσει η υποβάθμιση του νοσοκομείου, με τη μετακίνηση ή κλείσιμο κλινικών και τμημάτων ή για λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εμείς δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα μας. Το χρωστάμε στον Μιχαήλο και τον Σημαντηράκη, στους εκατοντάδες εργαζόμενους που αγωνίστηκαν και πρόσφεραν το μεροκάματό τους για τη δημιουργία του νοσοκομείου. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που η υγεία μας επιβαρύνεται από τη συνεχιζόμενη παραμονή του ΧΥΤΑ Φυλής και την υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων. (...) Το χρωστάμε στους χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανική περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, όπου τα εργατικά «ατυχήματα» είναι σχεδόν καθημερινά και τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Το χρωστάμε στους δεκάδες ασθενείς με σοβαρότατες παθήσεις (π.χ. κακοήθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.) που κάνουν θεραπείες σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και στους περισσότερους από 1.000 ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Χρωστάμε τη συνέχιση, πρώτα από όλους, όμως, στα παιδιά μας, να τους παραδώσουμε ένα νοσοκομείο αναβαθμισμένο, που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των λαϊκών οικογενειών. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι πριν την πρόσφατη απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτελέσματα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας, που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Το χρωστάμε όμως και στους δεκάδες συνανθρώπους - ασθενείς με Covid, που νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες στις κλινικές και ΜΕΘ του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όπου παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Συνθήκες για τις οποίες το Σωματείο μας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών έχουμε ήδη καταθέσει σχετικές αναφορές στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αναμένουμε να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα. Συνθήκες που είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψουν αφού, αν και παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η ανακοίνωση για αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών από 129 που είναι σήμερα, σε 213 δεν συνοδεύεται ούτε καν από υπόσχεση για αντίστοιχη ενίσχυση με προσωπικό.

Και η ...«ασυλία» στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται

Ξαναρωτάμε, γιατί απάντηση δεν τολμούν να μας δώσουν: Θα δεχόταν ο υπουργός Υγείας ή ο πρωθυπουργός αν δικός τους άνθρωπος νοσούσε με Covid να είχε την ευθύνη του ένας ειδικευόμενος Ψυχιατρικής, μία ειδικευόμενη Γυναικολογίας ή ένας ειδικευόμενος Ορθοπεδικής, γιατί αυτό συμβαίνει στην Πνευμονολογική και τις Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας; Θα δεχόταν να νοσηλευθεί σε μια κλινική όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς και είναι στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής εξάντλησης; `Η που στις κλινικές και ΜΕΘ Covid αναγκάζονται να παραμένουν για ώρες ντυμένοι με τις ολόσωμες προστατευτικές στολές, μούσκεμα στον ίδρωτα και χωρίς να μπορούν να πιούν ούτε νερό ή να πάνε τουαλέτα...

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου καθώς και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο περιφερειακό ιατρείο για δύο πρωινά τη βδομάδα. Στο Κέντρο Υγείας Ασπρόπυργου δεν υπάρχει ούτε ορθοπεδικός ούτε χειρουργός ούτε παιδίατρος. Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές περισσότερες από 46 θέσεις προσωπικού και γιατρών βασικών ειδικοτήτων. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αντί για 11 γενικούς γιατρούς υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι και 1 συμβασιούχος και κινδυνεύει με διακοπή λειτουργίας.

Μας ρωτάνε ορισμένοι: Θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο για να «σωθεί» το «Θριάσιο» ή η μετατροπή σε νοσοκομείο Covid είναι αναπόφευκτη; Η απάντηση είναι απλή και επιβεβαιώνεται ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας. Τη μέρα που ανακοινώθηκε η μετατροπή του «Θριάσιου», από τις 156 κλίνες ιδιωτικών κλινικών που έχουν ενοικιαστεί για νοσηλεία ασθενών με Covid στην Αττική, είναι καλυμμένες μόνο οι 62, αν και οι κλινικάρχες αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα και για τις 156! Και φυσικά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες που παραμένουν αναξιοποίητες, την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας τις έχουν ανάγκη για να σωθεί η ζωή τους.

Ρωτάμε: Αν ένα κυβερνητικό στέλεχος ή πολύ περισσότερο αν ένας μεγαλομέτοχος πολυεθνικής ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, με ακατάλληλο αναπνευστήρα χωρίς την αναγκαία συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση, θα «γύρναγαν τον κόσμο ανάποδα» για να του βρουν κρεβάτι σε ιδιωτική ΜΕΘ ή όχι: Και γιατί τώρα δεν κάνουν το ίδιο για τους δεκάδες διασωληνωμένους, εκτός ΜΕΘ, συνανθρώπους μας πανελλαδικά; Μήπως γιατί αυτοί δεν είναι μεγαλομέτοχοι επιχειρηματικών ομίλων αλλά συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ή και άνεργοι; Η απάντηση είναι ότι αντί για την επίταξη μεγάλων ιδιωτικών κλινικών με όλες τις υποδομές τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία των δεκάδων διασωληνωμένων ασθενών και η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους εκατοντάδες ασθενείς με Covid, που, όπως περιγράψαμε, νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής χωρίς ούτε μια διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις.

Αξιοποιούν την επιδημία για να ενισχύσουν την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών, εξασφαλίζοντάς τους σίγουρη πελατεία με τη μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου. Οπως ήδη έγινε με τη μεταφορά δεκάδων ασθενών με άλλες παθήσεις που νοσηλεύονται στο «Θριάσιο» νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την υγεία του λαού

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για να ανακληθεί, όσο γίνεται πιο γρήγορα, η απαράδεκτη απόφαση για μετατροπή σε νοσοκομείο Covid, να επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Να ενισχυθούν με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σχολεία.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος. Επαναλαμβάνουμε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή όσων περισσότερων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, από την πιο απλή που μπορεί να είναι η συλλογή υπογραφών μέχρι τις πιο προχωρημένες και δυναμικές μορφές. Και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε τέτοιες μορφές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για να αγωνιστούμε μαζί, δεν ζητάμε ως προαπαιτούμενο από κανέναν εργαζόμενο ή κάτοικο να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας, του ζητάμε όμως να μη δεχτεί να θυσιάσει την υγεία του, την υγεία των παιδιών του, την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία που το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και συνολικά το δημόσιο σύστημα ήταν και παραμένει υποστελεχωμένο και αδυνατούσε να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, τόσο στις λεγόμενες κανονικές περιόδους και πολύ περισσότερο στην περίοδο της επιδημίας.

Γι' αυτό αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1.680 άτομα μέσα στο 2020 που ήταν χρονιά επιδημίας. Για αυτό μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες, μέσα στην επιδημία, κατά 22 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι δικές μας ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ. Για να εξοικονομηθούν τα 120 εκατ. ευρώ, που μαζί κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης ψήφισαν να δοθούν στην «Aegean», για να εξοικονομηθούν τα 79 εκατ. που δίνονται στους εφοπλιστές και ο κατάλογος επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έχει τέλος...

Να συγκρουστούμε με τον ορατό εχθρό

Η αλήθεια είναι ότι η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας οφείλεται στην εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Η ίδια πολιτική ευθύνεται για το ότι αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου. Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Εκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «μνημόνια» και στο οποίο περιλαμβάνεται η μετατροπή των νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε μορφής ΣΔΙΤ (με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.)

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντί μας εκτός από τον αόρατο εχθρό, την επιδημία, έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν». Κυρίως όμως έχουμε τον ορατό εχθρό, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τα συμφέροντά τους υπηρετεί η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας. Με αυτόν τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την εξουσία του, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Σας καλούμε τώρα όλους να διαδηλώσουμε μαζί, για να ακουστεί σε όλη την Ελευσίνα «Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο το πλήρωσε ο λαός και δεν το παζαρεύουμε για χάρη κανενός». Και σύντομα θα γίνουν πράξη οι στίχοι του τραγουδιού: «Μέγαρα και Ελευσίνα κατεβαίνουν στην Αθήνα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας... Ως εδώ!»

Στο «φουλ» οι προετοιμασίες για τη μέρα δράσης στις 22 Απρίλη, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Μέρα κινητοποιήσεων οργανώνουν την Πέμπτη 22 Απρίλη τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) για τη συγκεκριμένη μέρα.

Η μέρα αυτή αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στην πάλη των σωματείων, μπροστά στον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του στην απεργία στις 6 Μάη (βλ. σελ 11).

«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του μπροστά στην κινητοποίηση. «Κυβέρνηση και εργοδοσία, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την προστασία και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου, συνειδητά εγκληματούν σε βάρος της ζωής μας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο λέμε ΩΣ ΕΔΩ! Δεν αντέχουμε άλλο! Δεν θα το επιτρέψουμε!», τονίζει.

Οπως καταγγέλλει, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετρούν «νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους», ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο πως «τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς ήταν ένα μεγάλο ψέμα», η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να φέρει τις ανατροπές του αιώνα, τη διάλυση της ζωής μας, των μισθών μας, του εργάσιμου χρόνου».

Την απόφαση για αγωνιστικές πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη μέρα έχουν πάρει από κοινού ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» συμμετέχει με απόφασή του στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση.

Βίντεο για την κινητοποίηση, με αποσπάσματα από την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου των σωματείων, όπου μεταφέρθηκε γλαφυρά η κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=cYGIqJZ_fvc.

Καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, τα σωματεία προχωρούν καθημερινά σε εξορμήσεις και πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς ενημερώνοντας πλατιά τους εργαζόμενους αλλά και παρεμβαίνοντας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Χτες, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με φορείς του Χαλανδρίου, πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος», καταγγέλλοντας την απόλυση εργαζόμενης στην καθαριότητα. Η εργαζόμενη απολύθηκε μετά από 15 χρόνια δουλειάς, παρά τις συνθήκες της πανδημίας που εντείνουν την ανάγκη για συχνή καθαριότητα στα καταστήματα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών. Στο αίτημα του Συλλόγου και των άλλων φορέων για επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, η «απάντηση» των εκπροσώπων της εργοδοσίας ήταν να «κρυφτούν» επικαλούμενοι «τηλεδιάσκεψη».

Δυναμική παρέμβαση στο κατάστημα του ομίλου «Σκλαβενίτη» στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα θρηνούν έναν συνάδελφό τους, που πέθανε πριν από λίγες μέρες από επιπλοκές του κορονοϊού. Καταγγέλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στο κατάστημα εντοπίστηκε μεγάλη συρροή, που έφτασε τα 28 κρούσματα. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι στάθηκαν στην είσοδο του καταστήματος και μοίρασαν στους πελάτες την ανακοίνωση με τις διεκδικήσεις τους, ενώ εκπρόσωποι του Σωματείου μπήκαν μέσα στο κατάστημα και μίλησαν στους συναδέλφους τους. Τους κάλεσαν να μην ανεχτούν άλλους νεκρούς εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Οι εξορμήσεις και παρεμβάσεις συνεχίζονται με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Πέμπτη, στα καταστήματα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην περιοχή των Πατησίων και στην Καλλιθέα, στο «LIDL» στο Περιστέρι, στο «INTERSPORT» και στο «NOTOS» στο κέντρο της Αθήνας, στα καταστήματα «Σκλαβενίτης» στην Αργυρούπολη. Αύριο Παρασκευή 16 Απρίλη στο «LIDL» στον Ελαιώνα, στα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Ελληνικό και τη Γλυφάδα, στον «Σκλαβενίτη» στο Ιλιον, στα «ΑΤΤΙΚΑ» στο κέντρο της Αθήνας, στις αποθήκες του «Celestino». Το Σάββατο 17 Απρίλη σε σούπερ μάρκετ στη Ν. Σμύρνη. Τη Δευτέρα 19 Απρίλη στον «Σκλαβενίτη» στην Κηφισίας.

Τους «θερίζει» η πανδημία, τους «τσακίζει» η εντατικοποίηση

Σε μεγάλες αλλά και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι δουλεύουν έναν και πλέον χρόνο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας με τον μόνιμο φόβο και την ανασφάλεια για την υγεία τους. Τα σωματεία δίνουν συνεχώς τη μάχη διεκδικώντας ενημέρωση για τα κρούσματα σε καταστήματα, αποθήκες και γραφεία, λήψη και τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, κόντρα στα «πρωτόκολλα» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στο αίτημα για ενημέρωση η εργοδοσία επικαλείται τα «προσωπικά δεδομένα», στα ερωτήματα για τη διαχείριση των κρουσμάτων επαναλαμβάνει πως «έχουμε κάνει τα προβλεπόμενα». Η «εύρυθμη λειτουργία» των καταστημάτων δεν σταματάει λεπτό και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται από κατάστημα σε κατάστημα, ακόμα και από πόλη σε πόλη, για να καλυφθούν τα κενά των συναδέλφων τους που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Μετά από 13 μήνες δουλειάς σε συνθήκες εντατικοποίησης, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως ακόμα κι όσοι δεν νοσήσουν από τον κορονοϊό δεν θα «τη γλιτώσουν» από την υπερκόπωση, τη φθορά της υγείας τους από τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα. Οσον αφορά τα τελευταία, η εργοδοσία κάνει συστηματική προσπάθεια να τα «θάψει», εφαρμόζοντας την ίδια τακτική με την οποία αντιμετωπίζει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ακόμα κι όταν κάτω από την παρέμβαση των σωματείων υποχρεώνεται να παραδεχτεί τραυματισμούς και «ατυχήματα», σπεύδει να τα αποδώσει στην «κακιά στιγμή» ή στον «υπερβάλλοντα ζήλο» (!) των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, με καθημερινές υπερωρίες, φορώντας νάρθηκες, κολάρα και ζώνες, ενώ οι «στόχοι» της εργοδοσίας μετράνε διαρκώς πόσα κιβώτια ξεφορτώνουν ανά ώρα στις αποθήκες και πόσα προϊόντα σκανάρουν κάθε λεπτό στα ταμεία.

Απόλυτη «ευελιξία» σε ωράρια, μισθούς, προγράμματα

Στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την πολύμηνη αναστολή των συμβάσεων, την ένταξη στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που οδηγεί σε μειώσεις μισθών, τις απολύσεις και την ανεργία. Την ίδια στιγμή, όσοι παρέμειναν στα πόστα τους την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, κλήθηκαν να δουλέψουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά σε συνθήκες εντατικοποίησης και πολύ συχνά σε ακατάλληλο περιβάλλον για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σήμερα, η επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων δεν βάζει τέλος στην ανασφάλειά τους αλλά δίνει συνέχεια στη δουλειά - λάστιχο. Η αναστολή των συμβάσεων συνεχίζεται για πολλούς εμποροϋπαλλήλους, ενώ άλλοι καλούνται να δουλέψουν τη μια βδομάδα και να επιστρέψουν την επόμενη στον «πάγο», μπαινοβγαίνοντας στο καθεστώς της αναστολής. Οι άδειες, τα ρεπό, αλλά και το πρόγραμμα εργασίας θεωρούνται «πολυτέλεια». Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα καθορίζεται την τελευταία στιγμή και αλλάζει διαρκώς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν ποιες μέρες, τι ώρες, αν και πότε δουλεύουν.

«Αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, που ισχύει σε όλο τον κλάδο του εμπορίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να την καμουφλάρει, να την ενισχύσει και μας την πλασάρει ως πρόοδο! Απέναντι στο νομοσχέδιο που τινάζει τη ζωή μας στον αέρα έχουμε μία και μόνο επιλογή: Να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες», τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν «στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Τα αιτήματα

Τα σωματεία διεκδικούν:

-- Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

-- Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επίσπευση των εμβολιασμών.

-- Γιατρός Εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.

-- Οι απώλειες των συναδέλφων μας από κορονοϊό να αναγνωριστούν ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος.

-- Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καμία απόλυση.

-- Σταθερό ωράριο εργασίας: 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Οχι στα διακεκομμένα ωράρια και τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

-- Να δοθεί χωρίς καμία καθυστέρηση όλο το Δώρο Πάσχα.

-- Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

-- Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

ΚΟΖΑΝΗ
Τι πάει «πολύ λάθος» στην περιοχή με την πιο μακρόχρονη καραντίνα στην Ελλάδα

Εργαζόμενοι μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς

Η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, χωρίς διακοπή από την έναρξή της, με οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Τα δύο νοσοκομεία της περιοχής έχουν μετατραπεί σε «κοβιντάδικα», όπως τα χαρακτηρίζουν χαρακτηριστικά οι υγειονομικοί. Αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές καταστηματάρχες στενάζουν από το παρατεταμένο lockdown, και οι εργαζόμενοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς αναγκάζονται να παίζουν καθημερινά τη ζωή τους στα ζάρια λόγω των προτοκόλλων - λάστιχο και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει να «κουνάει το δάχτυλο» της ατομικής ευθύνης στο λαό της περιοχής, και αντί να προχωρά σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χρυσοπληρώνει τους κλινικάρχες για να νοσηλεύονται στις ιδιωτικές οι ασθενείς χωρίς κορονοϊό, αρνείται να επιβάλει μέτρα στους χώρους δουλειάς και να ενισχύσει τις δημόσιες δομές Υγείας.

Το βαθούλωμα της πλατείας...

Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δώσει είναι ότι σχεδόν κανείς στην Κοζάνη δεν τηρεί τα μέτρα, φτάνοντας να νουθετεί τον κόσμο «να μη συναθροίζονται στην κεντρική πλατεία, η οποία είναι σε ένα βαθούλωμα και οι συνθήκες ευνοούν εκεί τη μετάδοση του κορονοϊού»!

Από την άλλη, όταν κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας μετέβη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης πριν από μερικές μέρες και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην κατάσταση αυτή στην πόλη, όπως οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, ακούστηκε ως απάντηση ότι εξετάζονται πολλά αίτια και παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην Κοζάνη και συζήτησε με εργαζόμενους στα εργοτάξια και στα ορυχεία της περιοχής, επιχειρώντας να αναδείξει τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά και τον ρόλο τους ως εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Παράγοντα ο οποίος με την «ομερτά» κυβέρνησης - εργοδοσίας επιχειρείται να επισκιαστεί, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και των κατασκευών.

...και οι 16 θέσεις για 18 εργαζόμενους στο πούλμαν της δουλειάς

Στην πύλη του νυχτερινού ΕΠΑΛ Κοζάνης βρεθήκαμε το απόγευμα της Τρίτης με τον Ν., εργολαβικό οικοδομικών εργασιών. Οταν ξεκίνησε η πανδημία δούλευε στο έργο αποθείωσης της μονάδας 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και πλέον, εδώ και 6 μήνες, η εργολαβία του ανέλαβε και ένα έργο στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο. «Αρχικά δεν μας δίνει (σ.σ. η εργοδοσία) ούτε γάντια, ούτε μάσκες, ούτε το γάλα που δικαιούμαστε επειδή δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες. Εδώ βέβαια δεν μας παρέχει τα παπούτσια και τις φόρμες εργασίας, μόνο κάτι γιλέκα πήραμε προχτές», ξεκίνησε να λέει ευθύς αμέσως, αναδεικνύοντας ότι διαχρονικά τα μέσα προστασίας αφήνονται στην τύχη τους, κάτι που εκφράζεται και τώρα εν μέσω πανδημίας.

Ξεκινώντας να περιγράφει μια μέρα στη δουλειά, άρχισε από το λεωφορείο της εργολαβίας που τους μεταφέρει στη δουλειά. Αν και το όριο πληρότητας των λεωφορείων είναι 65%, ο Ν. είπε πως στο 16θέσιο λεωφορείο μπαίνουν 18 άτομα. «Μήπως μπερδεύτηκες και είναι το αντίθετο;», «όχι», απάντησε, «καλά το είπα. 16 οι θέσεις, 18 τα άτομα, κάθονται και δύο στο σκαλοπάτι».

Μάλιστα, ο Ν. μας είπε ότι πριν λίγες μέρες οδηγός του λεωφορείου έπαψε να πηγαίνει στη δουλειά και οι εργαζόμενοι μάθανε πως νόσησε με κορονοϊό, αλλά κανείς στη δουλειά δεν τους έχει ενημερώσει για τον λόγο της απουσίας του.

Τεστ για τον κορονοϊό ο Ν. δεν έχει κάνει πουθενά με ευθύνη της εργοδοσίας, σε κανέναν από τους χώρους δουλειάς όπου βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο. Φεύγοντας, θυμήθηκε να μας πει ότι τελικά μάσκες πήραν πρόσφατα, πριν μερικές βδομάδες. Δόθηκαν στο συνεργείο του δύο πακέτα των 10 μασκών μίας χρήσης. Το συνεργείο αποτελείται από 10 εργαζόμενους.

Λίγο πριν φύγουμε από το εσπερινό ΕΠΑΛ βρήκαμε και τον Α. Β., μετανάστη εργαζόμενο σε υπεργολαβία στην κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Στο εργοτάξιο της μονάδας δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, που ανά διαστήματα έχουν φτάσει μέχρι και τους 1.800. Το συνεργείο στο οποίο δουλεύει ο Α. Β. εδώ και 2 χρόνια αποτελείται από 20 εργαζόμενους.

Τι έλαβαν αυτοί οι εργαζόμενοι για να προστατευτούν από την εργοδοσία; Στο 3ο κύμα πήραν 2 πάνινες μάσκες. Οπως είπε, ούτε αυτός έχει κάνει κανένα τεστ στον χώρο δουλειάς από την αρχή της πανδημίας. Μάλιστα, μας είπε πως αν και τα συνεργεία δουλεύουν σε απόσταση το ένα από το άλλο, μοιράζονται τα ίδια αποδυτήρια, όπως και το ασανσέρ του έργου, στο οποίο «πότε έχει αντισηπτικό, πότε όχι», ενώ το όριο των 3 ατόμων που επιβλήθηκε μέσα στην πανδημία δεν τηρείται.

«Ισως μας κάνουν τεστ πρώτη φορά την ερχόμενη βδομάδα»

Τον Θ. Κ. τον συναντήσαμε στο σπίτι του. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, κι αυτός σε υπεργολαβία εδώ και 2 χρόνια στην «Πτολεμαΐδα 5», που αριθμεί 60 εργαζόμενους. Ο ίδιος νόσησε με κορονοϊό. Οταν μίλησε με τους ιχνηλάτες από την Πολιτική Προστασία, του είπαν ότι πιθανόν κόλλησε τον ιό στη δουλειά, καθώς εκείνο το διάστημα έκανε εργασίες σε έναν χώρο του έργου με υψηλό συνωστισμό. «Προσέχουμε πάρα πολύ, και μάλιστα το αναρωτήθηκαν στη δουλειά: "Πώς κόλλησε αυτός, αφού προσέχει;"». Είναι η φύση της δουλειάς, μας εξήγησε, «υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο».

Το διάστημα που έμεινε εκτός εργασίας, δύο βδομάδες, αποζημιώθηκε από το κράτος με 175 ευρώ. «Αν δούλευα, θα έπαιρνα 600», είπε, «μπήκαμε μέσα»...

Μιλώντας για τα μέτρα, στην αρχή μας είπε πως στην εργολαβία τους η τήρηση των μέτρων είναι πολύ αυστηρή. «Μέσα προστασίας έχουμε όλοι τα δικά μας. Αν ζητήσουμε μας φέρνουν, γενικά υπάρχει κυνηγητό για να φοράμε τις μάσκες συνέχεια, αλλά τεστ δεν έχουμε κάνει ποτέ. Για πρώτη φορά προγραμματίζουν να ξεκινήσουν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, απ' όσο ξέρω».

«Εμένα μου έκανε εντύπωση», ανέφερε σε άλλο σημείο της συζήτησης. «Το πρώτο διάστημα της πανδημίας το έργο είχε σταματήσει. Και οι εργαζόμενοι με χρόνιες παθήσεις κ.λπ., τους έστειλαν σπίτι τους, τους πλήρωσαν τα μεροκάματα. Τώρα όμως που τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, δουλεύουν κανονικά».

Αλλος ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός σε υπεργολαβία του εργοταξίου στην «Πτολεμαΐδα 5», που εργάζεται εκεί 3 χρόνια, μας είπε ότι η μοναδική αλλαγή που έχει βιώσει στη δουλειά είναι οι μάσκες. «Μας παρέχουν μίας χρήσης, αλλά κατά τ' άλλα τίποτα, στον πίνακα είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο».

Τεστ ούτε εκείνος δεν έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο στον χώρο εργασίας του. Απ' όσο ξέρει, τεστ γίνονται μόνο σε ύποπτα κρούσματα. Εδώ και ένα διάστημα πηγαίνει στη δουλειά με δικά του έξοδα, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, καθώς φοβούνται. Το λεωφορείο 50 θέσεων που τους μεταφέρει, το καλοκαίρι κουβαλούσε από 30 μέχρι και 40 άτομα μέσα. Εάν κάποιος ζει στην Κοζάνη, τα μηνιαία έξοδα μετακίνησης προς το εργοτάξιο, σε περίπτωση που μετακινείται με το αυτοκίνητό του, ξεπερνούν τα 180 ευρώ το μήνα.

Εκεί που γίνονται τεστ

Στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, η κατάσταση σχετικά με τα μέτρα προστασίας θεωρείται γενικά καλύτερη από ό,τι στις εργολαβίες. Η Αναστασία Τεμούσκου, νοσηλεύτρια εδώ και 30 χρόνια στο ιατρείο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, την οποία συναντήσαμε στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, μας μετέφερε πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ υποβάλλονται σε τεστ.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει πραγματοποιήσει τυχαίες δειγματοληψίες 4 φορές από την αρχή της πανδημίας, μόνο μετά από αίτημα του γιατρού Εργασίας. Η ΔΕΗ ΑΕ έχει συνάψει σύμβαση με 2 ιδιωτικά εργαστήρια για τη διενέργεια των τεστ. Κάθε Παρασκευή, μερικές φορές κάθε δεύτερη Παρασκευή, έρχονται στον χώρο εργασίας και κάνουν τεστ σε 70 εργαζόμενους κατά μέσο όρο. Το πρώτο διάστημα τεστ γίνονταν μόνο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όχι στους εργολαβικούς, πράγμα που άλλαξε μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ).

Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί τις τελευταίες βδομάδες και έφτασε στα 150. Βέβαια, οι μόνιμοι μαζί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους της ΔΕΗ που βρίσκονται στην ευθύνη του ιατρείου είναι περίπου 1.000. Μαζί με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες που καλύπτει το ιατρείο, ο αριθμός αγγίζει τους 2.000!

Οι εργολαβικοί, μέχρι και τον Μάη, ακόμα και μετά από ανίχνευση κρούσματος στη δουλειά κάλυπταν από την τσέπη τους το κόστος των τεστ PCR, το οποίο η εργοδοσία τούς παρακρατούσε από τη μισθοδοσία, πρακτική που διακόπηκε μετά από παρέμβαση του ΣΕΕΕΝ. Η παρέμβαση του Σωματείου είχε επίσης ως αποτέλεσμα οι εργολάβοι να αρχίσουν να παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους.

Το ιατρείο από την αρχή της πανδημίας έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πανδημίας στον χώρο εργασίας, την ιχνηλάτηση και τον προγραμματισμό των διαγνωστικών τεστ, χωρίς ωστόσο να ενισχυθεί με προσωπικό. Ετσι οι 5 νοσηλευτές, που μάλιστα δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, αν και υγειονομικοί, με ευθύνη της εργοδοσίας έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν την κύρια λειτουργία του ιατρείου, τη διενέργεια του προληπτικού ιατρικού ελέγχου των εργαζομένων. Και έτσι, μέσα στην πανδημία, χάθηκε ακόμα ένα δικαίωμα που είχαν κατακτήσει με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Ακόμα ένα παράδειγμα των πρωτοκόλλων - λάστιχο που εφαρμόζονται είναι η μεταφορά του προσωπικού προς τα πόστα τους με τα οχήματα, όπως μας εξήγησε η Αναστασία. Το πρώτο διάστημα η εργοδοσία έδωσε εντολή στα οχήματα να μεταφέρονται 2 αντί για 4 άτομα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Πλέον όμως η κατάσταση είναι όπως πριν από την πανδημία, με 4 άτομα σε κάθε όχημα, καθώς δεν εφαρμόζεται το μέτρο αποσυμφόρησης των βαρδιών, όπως γινόταν κατά το πρώτο κύμα, όταν εργαζόταν το 1/3 της βάρδιας. Η διοίκηση από την πλευρά της ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους εργοδηγούς, που αν και ο αριθμός εργαζομένων επανήλθε στις βάρδιες, δεν προσλήφθηκαν επιπλέον εργοδηγοί και προκειμένου «να βγει η δουλειά» αναγκάζονται να μεταφέρουν 4 άτομα σε κάθε όχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ