Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Εργατικό - λαϊκό μπλόκο στο μαζικό ξεσπίτωμα που φέρνουν οι νόμοι των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

-- Με αφορμή ανησυχητικά στοιχεία για τον καρκίνο: Οργάνωση της πάλης και ισχυρό ΚΚΕ για την ενίσχυση των νοσοκομείων

-- Δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου

-- 8η Μάρτη - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: Κάλεσμα αγώνα από την ΟΓΕ και εργατικά σωματεία

-- Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Στην Ευρωβουλή μεταφέρθηκαν τα δίκαια αιτήματά τους, κυνική η απάντηση της Κομισιόν

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ
«Στο πόδι» τα σωματεία για να μπει φρένο στους πλειστηριασμούς

Κόντρα στους νόμους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ η μάχη για να σωθούν τα σπίτια του εργατόκοσμου. Νέες παρεμβάσεις χτες στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους είναι κάθε μέρα εργατικά σωματεία και φορείς σε κάθε πόλη, υψώνοντας εμπόδια στο ξεσπίτωμα του λαού από τους πλειστηριασμούς, που γενικεύονται με την εφαρμογή των νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές Τρίτη μαζική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «Do Value» στην Αθήνα, καταφέρνοντας να ανασταλούν έξι πλειστηριασμοί και να δοθούν δεσμεύσεις για ρύθμιση των οφειλών. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή άμεση ήταν η απάντηση εργατικών σωματείων στην προσπάθεια να ξεσπιτωθεί ανάπηρη συνταξιούχος, με τον δικαστικό επιμελητή να κάνει ...ρεσάλτο από το παράθυρο στην κατοικία της για να την πετάξει έξω.

Η «σκυτάλη» χτες πέρασε στη Βόρεια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου για δεύτερη φορά εργατικά σωματεία και φορείς εμπόδισαν την έξωση οικογένειας από το σπίτι της.

Με σύνθημα «κανένας μόνος - παντού ξεσηκωμός, τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός», εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, έστησαν ασπίδα προστασίας και εμπόδισαν τη βίαιη έξωση που επιχειρήθηκε στην οικογένεια του Φ. Παπάζογλου, από το σπίτι του στην οδό Αγίου Βασιλείου 4.

Αποτράπηκε η έξωση στην Καλαμαριά
Αποτράπηκε η έξωση στην Καλαμαριά
Το σπίτι βγήκε σε πλειστηριασμό από fund και ο αγοραστής προσπάθησε να πετάξει έξω τους ιδιοκτήτες, μια συνταξιούχο και έναν αυτοαπασχολούμενο.

Ο δικαστικός κλητήρας πήγε στο σπίτι και με τη συνδρομή κλειδαρά και την προστασία της Αστυνομίας, προσπάθησε να αλλάξει την κλειδαριά της πόρτας του διαμερίσματος, για να πετάξει έξω το ζευγάρι και να το εμποδίσει να επιστρέψει.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, του Συλλόγου Γυναικών, κ.ά.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλαμαριάς Λεμονιά Ντιντή.

Ο κλειδαράς τα βρήκε «σκούρα», καθώς, όπως έλεγε στον δικαστικό κλητήρα που βιαζόταν να τελειώνει η δουλειά, «η πόρτα δεν ανοίγει. Μάλλον έχει τοποθετηθεί μπάρα».

Αυτή η φράση γέννησε και το σύνθημα που άρχισε να ψιθυρίζεται, «αυτοί με κλειδαρά, εμείς με σιδερά, τα σπίτια του λαού θα κάνουμε οχυρά»!

Αλγεινή εντύπωση έκανε, και καταγγέλθηκε από τους φορείς, πως σε μια μέρα ανείπωτης τραγωδίας, με αμέτρητα ακόμα τα θύματα της σιδηροδρομικής σύγκρουσης, η αστυνομία έσπευσε να συνδράμει για τη βίαιη έξωση μιας οικογένειας από το σπίτι της. Να συνδράμει στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για λογαριασμών των funds και των τραπεζιτών.

Συσπειρωθείτε όλοι, μη φοβάστε!

Θεσσαλονίκη: Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «Do Value»
Θεσσαλονίκη: Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «Do Value»
Η οικογένεια είχε πάρει ένα δάνειο 60.000 ευρώ, που έφτασε στα 180.000 ευρώ όταν λόγω της κρίσης αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις! Η τράπεζα πούλησε το δάνειο σε fund, το οποίο αναζήτησε ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά δεν κατάφερε να βρει την έδρα του και να έρθει σε επαφή για ρύθμιση. Το fund το έβγαλε σε πλειστηριασμό και τώρα η νέα ιδιοκτήτρια απαιτεί την έξωσή τους, επικαλούμενη ότι ο νόμος είναι με το μέρος της.

Ο Φώτης Παπάζογλου, που για μια ακόμα φορά έσωσε το σπίτι του, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη λέγοντας: «Συσπειρωθείτε όλοι στις γειτονιές. Μην αφήσετε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Ξέρω ότι το σπίτι μας εδώ, αυτό το μανιτάρι, πετάχτηκε ψηλά με τη συμβολή όλων σας. Θα προσπαθήσουν να μας κόψουν τη φωνή. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και δεν φοβόμαστε κανέναν».

Και η απόφαση να στηθεί τείχος απέναντι σε όσους ετοιμάζονται σαν τους κλέφτες να τρυπώσουν στα σπίτια του λαού ακούστηκε και πάλι δυνατά με το σύνθημα «Ούτε στην Καλαμαριά ούτε πουθενά. Τσακίστε τα κοράκια σε κάθε γειτονιά».

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ άνοιξαν πόρτες και παράθυρα στα κοράκια

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας νωρίτερα στους συγκεντρωμένους είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ζούμε έχει σφραγίδα. Αμέτρητες αστυνομικές δυνάμεις καλούνται να εφαρμόσουν το σχέδιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, ενάντια στη λαϊκή κατοικία.

Το κέρδος είναι ένας παράγοντας που σαπίζει τη ζωή μας. Η ανείπωτη τραγωδία στη Λάρισα έχει υπεύθυνο. Τα κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου που διαχειρίζεται τον σιδηρόδρομο έχουν βάλει στην άκρη την ασφάλεια. Τα ίδια συμβαίνουν και με τις εναέριες μεταφορές.

Ολα τα κοράκια πάνω από τα κεφάλια μας, γιατί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άνοιξαν πόρτες και παράθυρα, ώστε κάθε μας ανάγκη να είναι αντικείμενο άγριας επίθεσης στο εισόδημα».

Και σημείωσε πως «πρέπει να μπουν όροι από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ολα είναι θέμα συσχετισμών. Κάθε γειτονιά πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης, επαγρύπνησης, ενημέρωσης του κόσμου. Το εργατικό κίνημα θα βάλει τη σφραγίδα και απέναντι σε αυτή την επίθεση, στην αρπαγή των λαϊκών κατοικιών».

Κινητοποίηση και στην «Do Value»

Εξάλλου το πρωί πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, για την ακύρωση πλειστηριασμού σπιτιού μεταλλωρύχου, έξω από την «Do Value Greece».

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πλειστηριασμός αναμένεται να γίνει στις 9 Μάρτη.

Πρόκειται για μεταλλωρύχο, που πριν από 10 χρόνια πήρε στεγαστικό δάνειο 70.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και πλήρωνε κανονικά τη δόση μέχρι πριν από 2 χρόνια, όπου προέκυψε σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένειά του. Το δάνειο πουλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα στην «Do Value», η οποία για δεύτερη φορά επιχειρεί πλειστηριασμό, μιας και την προηγούμενη φορά ο δανειολήπτης ήρθε σε διακανονισμό και πλήρωνε κανονικά, μέχρι πριν από έναν χρόνο, όπου και πάλι ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα υγείας στην οικογένειά του. Το δάνειο έφτασε πλέον τις 110.000 και η «Do Value» απειλεί και πάλι με πλειστηριασμό αν ο μεταλλωρύχος δεν πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό για να ξεκινήσει διακανονισμός.

Στην κινητοποίηση στο πλευρό του μεταλλωρύχου βρέθηκαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σωτήρης Αβραμόπουλος, καθώς και οι δικηγόροι και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ Παντελής Ραδίσης και Βασίλης Τομπουλίδης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέλη των σωματείων και των φορέων μετέβησαν στην Καλαμαριά στηρίζοντας την κινητοποίηση ενάντια στην παραπάνω επιχείρηση έξωσης.

Με αφορμή μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τον καρκίνο στην Ελλάδα

Eurokinissi

Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στον πλανήτη. Αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Το 2020 στην ΕΕ διαγνώστηκαν με καρκίνο 2,7 εκατομμύρια άτομα και άλλα 1,3 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και πάνω από 2.000 νέοι, ενώ τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας όξυνε το πρόβλημα, αφού η μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου» εκτίναξε τη non-COVID νοσηρότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, θα σημειωθεί στον κόσμο αύξηση 60% στις περιπτώσεις καρκίνου τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η μεγαλύτερη αύξηση (περίπου 81%) σε νέες περιπτώσεις θα προκύψει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ποσοστά επιβίωσης σήμερα είναι τα χαμηλότερα.

Η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) για τον Καρκίνο (1/2/2023) δείχνει ότι ακόμα και με τα στοιχεία των αστικών επιτελείων, η κατάσταση που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα είναι τραγική.

Παράγοντες που σχετίζονται με την αυξημένη και πρόωρη θνητότητα

Εκτός από τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης, η σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Ανάλογα με τη μορφή και το στάδιο της νόσου μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ή συνδυασμοί θεραπειών και ανακουφιστική αγωγή.

Κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την αυξημένη και πρόωρη θνητότητα, όπως αποτυπώνονται από την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι:

1. Ανθρώπινο δυναμικό σε μονάδες διάγνωσης και θεραπείας: Πέρα από τις 5.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, τις 25.000 σε νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και την απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, που θέτουν σε υπολειτουργία όλα τα τμήματα, το εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ που έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις έχει σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο ογκολογικό προσωπικό, π.χ. παθολόγους, αιματολόγους, χειρουργούς ογκολόγους, ογκολόγους ακτινοβολίας, ογκολογικούς νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό για τη διαχείριση του ογκολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Λείπουν οι ομάδες συνδυασμού δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια ασθενοκεντρική προσέγγιση, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί της Ογκολογίας, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι διαιτολόγοι.

2. Παρωχημένες υποδομές: Οι υλικοτεχνικές βάσεις (ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός) για την εκτέλεση του προληπτικού - διαγνωστικού - θεραπευτικού αντικαρκινικού μηχανισμού στο εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ είναι ξεπερασμένες ή σε έλλειψη. Δηλαδή ενδοσκόπια, laser, πυρηνικοί τομογράφοι, μαγνητικοί τομογράφοι, αξονικοί τομογράφοι, υπερηχογράφοι κ.λπ. απαραίτητα εργαλεία κατά την κλινική έρευνα, όσο και κατά τις διαδικασίες της διάγνωσης και θεραπείας καρκινοπαθών. Χωρίς αυτόν τον εξοπλισμό, οι διαδικασίες - από την πιο απλή μέχρι και την πιο σύνθετη - είναι αδύνατες. Σε αυτό προστίθεται ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός παθολογοανατομικών εργαστηρίων, που είναι επιβαρυμένα με χημικούς - τοξικούς παράγοντες απειλητικούς για την υγεία παρασκευαστών - τεχνολόγων, και η έλλειψη ΜΕΘ, παρά τα όποια «πανηγύρια» της κυβέρνησης.

3. Κατακερματισμός των υπηρεσιών: Διαίρεση σε πολλά μικρά κομμάτια των υπηρεσιών που υπάρχουν σε τμήματα των διοικητικών υπηρεσιών. Πέρα από τη νοσηλεία των ασθενών, που με τις συνθήκες που επικρατούν στα ογκολογικά νοσοκομεία σε κάποια τμήματα αγγίζει τα όρια της επισφάλειας, υπάρχουν κι άλλες πλευρές. Για παράδειγμα χιλιάδες ταλαιπωρούνται για μία απλή βεβαίωση που μπορεί να τους εξασφαλίσει μία κουτσουρεμένη σύνταξη, αν καταφέρουν και περάσουν το σφαγείο των ΚΕΠΑ.

4. Ανιση κατανομή των πόρων: Αν και οι πόροι δεν είναι άνισα κατανεμημένοι αλλά πετσοκομμένοι από όλες τις κυβερνήσεις, η κατάσταση περιγράφεται γλαφυρά, αν σκεφτεί κανείς ότι η δαπάνη για την περίθαλψη του καρκίνου στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

5. Ελλειψη στρατηγικών και προγραμμάτων για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και αύξηση των παραγόντων κινδύνου στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής, με 255 θανάτους ανά 100.000 άτομα (στοιχεία 2019). Είδηση της τελευταίας στιγμής είναι ότι μόλις στις 28/2/23 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ως πρωτοποριακή μέθοδο (!) τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (low dose CT), με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές. Ο τσαρλατανισμός έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη εξέταση είναι εδώ και πάνω από μια δεκαετία περασμένη στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ως μέτρο πρόληψης, αλλά στην Ελλάδα προβάλλεται ως πρωτοποριακή μέθοδος της ΝΔ!

Το παράδειγμα της Ακτινοθεραπείας και του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά»

Με βάση τα διεθνή στάνταρ, για να καλυφθούν οι ανάγκες των καρκινοπαθών σε ακτινοθεραπεία πρέπει να λειτουργούν 6 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα - Γραμμικοί Επιταχυντές ανά 1 εκατ. κατοίκους. Στην Ελλάδα λειτουργούν λιγότερα από 3 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού στα δημόσια νοσοκομεία και, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών, 3,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακτινοθεραπείες κατ' έτος χρειάζονται 35.000 καρκινοπαθείς στη χώρα μας. Με βάση τις δυνατότητες των μηχανημάτων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), τις ώρες λειτουργίας (μόνο πρωί) και την αδυναμία προσφυγής όλο και περισσότερων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποκλείονται τουλάχιστον 13.000 καρκινοπαθείς από τις ακτινοθεραπείες.

Η κατάσταση στη ΜΕΘ είναι τραγική, καθώς αναπτύχθηκαν επιπλέον 5 κρεβάτια στα 6 που προϋπήρχαν, σε ακατάλληλο χώρο, με συνέπεια το στρίμωγμα των ασθενών σε απαράδεκτα κοντινή απόσταση. Ο Χειρουργικός Τομέας του νοσοκομείου εξωθείται σε επιπλέον συρρίκνωση, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Τραγική είναι και η υποστελέχωση στο Φαρμακευτικό Τμήμα του νοσοκομείου. Η δυναμικότητα του Τμήματος μειώνεται στο 50% των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η κάλυψη των ασθενών όσον αφορά τις φαρμακευτικές τους ανάγκες, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των διαδικασιών. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με κενές 146 οργανικές θέσεις. Το Τμήμα των Τραυματιοφορέων στενάζει κάτω από την τραγική έλλειψη προσωπικού, με τους εναπομείναντες 9 συναδέλφους να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στο Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργούν 1 αξονικός τομογράφος, 1 μαστογράφος, 3 υπερηχοτομογράφοι, 1 ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα νέας γενιάς, σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας μαστού, PetCT και άλλα νέας γενιάς μηχανήματα, αλλά ο εξοπλισμός αυτός δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη αύξηση του προσωπικού ώστε να λειτουργήσει. Αντίθετα, με το πέρασμα των χρόνων επήλθε δραματική μείωσή του. Ενώ πριν 10 χρόνια το τμήμα καλυπτόταν από 14 ιατρούς (χωρίς τότε να υπάρχει το σύνολο του προαναφερθέντος εξοπλισμού), τώρα έχουν απομείνει μόνο 6!

Το παράδειγμα της εξατομικευμένης θεραπείας

Η εξατομικευμένη θεραπεία σηματοδοτεί και τη νέα εποχή της Ογκολογίας του 21ου αιώνα. Οι βιοδείκτες, οι καρκινικοί δείκτες (μοριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στον όγκο, με αποτέλεσμα να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας του ασθενούς) είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη σωστή ογκολογική θεραπεία και το δικαίωμα της καθολικής και δωρεάν πρόσβασης όλων των ασθενών με ιατρικές ενδείξεις σε αυτά. Χωρίς αυτούς τους κρίσιμους δείκτες, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών, δεν μπορεί να προχωρήσει η «ιατρική ακριβείας». Ενα παράδειγμα: Το Τμήμα Γενετικής του Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας» είναι το μοναδικό Τμήμα στη χώρα στο οποίο εκτελούνται περισσότερες από 30 διαφορετικές εξετάσεις, καθώς και Γενετική Συμβουλευτική για τα κληρονομούμενα καρκινικά σύνδρομα.

Το εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ σπρώχνει τους καρκινοπαθείς στην ιδιωτική Υγεία

Οι ευθύνες όλων των οπαδών της εμπορευματοποιημένης Υγείας είναι βαρύτατες. Με την πολιτική τους εμπορευματοποιείται περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας, συνέχισαν ο ένας μετά τον άλλον την υποχρηματοδότηση, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, επιχειρούν τη συγχώνευση νοσοκομείων, βάζουν από το παράθυρο ιδιώτες στη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών και οδηγούν τους ασθενείς στα επιχειρηματικά κοράκια της ιδιωτικής Υγείας. Κάπου και κάπως, σε ένα από τα στάδια που προαναφέρθηκαν, ο ασθενής θα χρειαστεί να χρυσοπληρώσει άμεσα, ενώ η έμμεση πληρωμή με τεράστια συμμετοχή είναι δεδομένη. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες και εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα. Ειδικά στο θέμα των καρκινοπαθών, το «νέο ΕΣΥ» (Εμπορευματοποιημένο Σύστημα Υγείας) σπρώχνει τους καρκινοπαθείς στην ιδιωτική Υγεία. Η πολυπαραγοντικότητα της νόσου του καρκίνου, καθώς και η πρόληψη και προστασία, είναι θέμα της συνολικότερης επιστήμης της Δημόσιας Υγείας το οποίο ξεφεύγει από τους σκοπούς του παρόντος άρθρου. Για παράδειγμα, συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το εργασιακό περιβάλλον και το επάγγελμα. Ακόμα κι απ' αυτήν τη σκοπιά φωτίζεται ζωντανά η αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας, που στο επίκεντρο θα βάζει την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Οπως και να 'χει, το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ των δυνατοτήτων και της καθολικής αξιοποίησής τους στον πληθυσμό οφείλεται ακριβώς στην πολιτική που ακολουθείται και θεωρεί την υγεία εμπόρευμα.

Με το ΚΚΕ ενάντια στον «καρκίνο» που λέγεται καπιταλισμός

Το ΚΚΕ δίνει κάθε μέρα όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Στην περίπτωση του καρκίνου, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η οργάνωση του συστήματος σε πρωτοβάθμιο - δευτεροβάθμιο - τριτοβάθμιο επίπεδο και Επείγουσα Ιατρική (ΕΚΑΒ), που είναι αλληλεξαρτώμενα, αλληλοεπιδρούν και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τον βαθμό και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας τους.

Στις πρωτογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για τη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια του καρκίνου.

Στις δευτερογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για την προσυμπτωματική διάγνωση και έγκαιρη - ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

Στην τριτογενή υπηρεσία, θεραπευτική δηλαδή παρέμβαση, η οποία αρχίζει μετά την κλινική εκδήλωση της νόσου, παρέχει πολύ εξειδικευμένες - νοσοκομειακού χαρακτήρα - υπηρεσίες Υγείας και παραπέμπονται σε αυτήν περιστατικά που εκτός από εξειδικευμένη νοσοκομειακή αγωγή προσφέρονται και για επιστημονική έρευνα.

Ο αγώνας που δίνουμε για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε δωρεάν, υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας, βρίσκεται στον αντίποδα της έντασης της εμπορευματοποίησης που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές θα δώσει δύναμη στον λαό και στον αγώνα του για την ίδια την υγεία και τη ζωή του.


Νίκος ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ
Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», συνεργάτης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Τιμάμε αγωνιστικά την 8η Μάρτη δυναμώνοντας την πάλη για τη χειραφέτηση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και άλλες δράσεις

«Ανυποχώρητα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, του πολέμου που σπέρνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σχεδιάζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Αττική η ΟΓΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 9 π.μ., μαζί με σωματεία και φορείς. Παράλληλα καλεί στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν εργατικά σωματεία για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. «Δυναμώνουμε τα σωματεία, τους αγώνες για δουλειά και ζωή με δικαιώματα», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία

«Οι αγώνες των εργατριών των δύο περασμένων αιώνων, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τις γυναίκες του μόχθου: Τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Ασυμβίβαστα, μαχητικά και οργανωμένα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, που μπορούμε να κατακτήσουμε σήμερα, τον 21ο αιώνα», σημειώνει η ΟΓΕ.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων απευθύνει στις γυναίκες κάλεσμα να αντιπαλέψουν «κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που με σημαία την "ισότητα των φύλων" και τη "συμφιλίωση οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων" στοχεύουν στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με το ξεζούμισμα του γυναικείου εργατικού δυναμικού». Να μη δεχτούν «το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα να μετατρέπονται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία», μέσα σε μια κοινωνία «όπου "όλα πουλιούνται και αγοράζονται"», να απορρίψουν «την αντιδραστική λογική ότι η εμπορευματοποίηση του σώματος είναι "ελεύθερη επιλογή"». Να μη συμβιβαστούν με την απειλή των πλειστηριασμών, με την απουσία μέτρων προστασίας από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες.

«Δεν συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, που αναθέτει την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών σε ιδιώτες και ΜΚΟ, υποκαθιστώντας την κρατική ευθύνη», τονίζει η ΟΓΕ και καταγγέλλει την πολιτική που αναγκάζει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες μητέρες «να χρυσοπληρώνουμε τους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας για τους γιατρούς, τις εξετάσεις, τις θεραπείες, τον προγεννητικό έλεγχο, τον τοκετό, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τον παιδίατρο. Οι ανάγκες μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λογαριάζονται ως "κόστος" για το κράτος. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά υπολογίζουν μόνο το "όφελος" των επιχειρηματικών κολοσσών σε Υγεία και Φάρμακο».

Επιπλέον, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να οργανώσουν την πάλη τους «ενάντια σε ΕΕ - ΝΑΤΟ και στις κυβερνήσεις που μας βυθίζουν σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους, αναβαθμίζοντας την εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην Ουκρανία και αλλού. Τα πολεμικά σφαγεία και ο πυρηνικός όλεθρος απειλούν τα παιδιά και τις οικογένειές μας, ενώ χρυσοπληρώνουμε τους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, όχι όμως για την άμυνα της χώρας μας», σχολιάζει.

«Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών. Γι' αυτό τιμάμε αγωνιστικά την 8η Μάρτη, δυναμώνοντας την πάλη μας για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία μας ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών μας», καταλήγει η ΟΓΕ.

Στην Πάτρα

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών με σύνθημα «Ανυποχώρητα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, του πολέμου που σπέρνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις» πραγματοποιούν την Τετάρτη 8 Μάρτη ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις την Παρασκευή 10 Μάρτη, για τις εργαζόμενες στις τηλεπικοινωνίες και στις νέες τεχνολογίες και το Σάββατο 11 Μάρτη, από κοινού με το Παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ, με θέμα «Γυναίκα και ναρκωτικά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού!

Συμβολική περικύκλωση χτες του Παιδοογκολογικού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σε συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού Κέντρου προχώρησαν χτες το πρωί οι γιατροί του «Αγία Σοφία» και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», στο πλαίσιο της απεργίας που είχαν προκηρύξει απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική δημόσια παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, καθώς αν περάσει θα συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».

Πιασμένοι χέρι χέρι, σχηματίζοντας μια «αλυσίδα αγώνα», εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Παίδων και μέλη από πολλά σωματεία, φορείς και γονείς απαίτησαν «Δωρεάν Υγεία για εμάς και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και δικαίωμά μας», διαμηνύοντας ότι «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία γύρω από το Ογκολογικό που κατέληξε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ μετά έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, με τον διοικητή να προκαλεί, εκφράζοντας τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο.

«Ζητάμε εδώ και τώρα το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί καν στη Βουλή», τόνισε, μιλώντας νωρίτερα στην κινητοποίηση η Σοφία Ζώρη, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Επισήμανε δε την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «μόνο 3 γιατροί στον αξονικό τομογράφο καλούνται να φέρουν εις πέρας μεγάλο όγκο εξετάσεων. Στο Νευρολογικό μόνο 2 γιατροί προσπαθούν να βγάλουν την εφημερία και όλα τα σοβαρά περιστατικά του νοσοκομείου. Στο Τμήμα Ανοσολογίας οι εργαζόμενοι βγαίνουν σε συνταξιοδότηση και πήραν παράταση προκειμένου να μη διαλυθεί το Τμήμα».


Στη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία παίδων και άλλα νοσοκομεία, γιατρών, σωματείων και φορέων, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και της ΕΙΝΑΠ.

Οδηγεί σε ακύρωση των επιτευγμάτων μας στον παιδικό καρκίνο

Κάνοντας φύλλο και φτερό την «επιχειρηματολογία» της κυβέρνησης περί «αναβάθμισης» της παιδοογκολογικής μονάδας με την ιδιωτικοποίησή της, η Μιρέλλα Αμπατζίδου, επιμελήτρια Αιματολογίας, ογκολόγος στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», υπενθύμισε ότι τα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων παίδων λειτουργούν ήδη πάνω από 30 χρόνια, πολύ πριν από την ίδρυση της πτέρυγας «Ελπίδα». «Η πτέρυγα δεν έχει απλά λειτουργική διασύνδεση με τα δύο νοσοκομεία παίδων, αλλά αποτελεί τμήμα του νοσοκομείου ΕΣΥ, το οποίο καλείται να δοθεί στους ιδιώτες. Το ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ γίνεται για να καλλιεργήσει τάχα την επιστημονική γνώση, για τη δημιουργία "κέντρων αριστείας και αναφοράς", δεν ισχύει. Τα συγκεκριμένα ογκολογικά τμήματα, χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών, αποτελούν ήδη κέντρα εμπειρογνωμοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο. Είναι ήδη κέντρα αναφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο για τον παιδικό καρκίνο. Οπως ομόφωνα έχει καταθέσει η Παιδιατρική Εταιρεία Αιματολογίας - Ογκολογίας, οποιαδήποτε τέτοια μετατροπή του νομικού καθεστώτος όχι απλά δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά σε ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας στον παιδικό καρκίνο».

Αναβάθμιση είδαν μόνο οι τσέπες των ιδιωτών

Την πικρή εμπειρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» μετέφερε η πρόεδρός του, Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου - Κοκολάκη: «Οσα προετοιμάζονται, εμείς τα ζούμε εδώ και 13 χρόνια. Κι εμάς για "αναβάθμιση" μας μιλούσαν, που όχι μόνο δεν ήρθε αλλά αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια εδώ και 13 χρόνια, στην αρχή για να ανοίξουμε το μοναδικό παιδοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας που βρίσκεται στο "Αγία Σοφία" και μετά να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται την πλήρη λειτουργία του. Οι γονείς έχουν δίκιο που φοβούνται και ανησυχούν γι' αυτήν την "αναβάθμιση". Εμείς αναβάθμιση είδαμε μόνο στις τσέπες των ιδιωτών. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για να έχουμε αυτό που αξίζει στα παιδιά μας. Μόνο αυτό φοβούνται, μόνο αυτό μετράει».

Η διοίκηση των νοσοκομείων παίδων αρνείται τη συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος

Χαρακτηριστικό του κλίματος και του αναβρασμού που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι το ότι, μόλις σε μια μέρα, οι εργαζόμενοι στο «Αγλαΐα Κυριακού» συγκέντρωσαν 250 υπογραφές, όπως είπε ο Γιώργος Σέρβος, καρδιολόγος στο νοσοκομείο, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. «Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο ο κοινός διοικητής των δύο νοσοκομείων παίδων αρνήθηκε τη συνεδρίαση του αρμόδιου τμήματος»...

Το επόμενο διάστημα, εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους απαιτώντας την άμεση απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Με καθολική συμμετοχή η απεργία στην «Σπανόπουλος»

Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία του «Ομίλου Σπανόπουλος» συνέχισαν χτες τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προκήρυξη της απεργίας έγινε μετά από απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι σε συνέλευσή τους στον χώρο εργασίας, μετά το κάλεσμα του παραρτήματος του Συνδικάτου στον «Ομιλο Σπανόπουλος».

Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο καλούν την εταιρεία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει σε προηγούμενες συναντήσεις και να τους γνωστοποιήσει την αντιπρότασή της, με βάση την πρόταση για ΣΣΕ που έχουν καταθέσει. «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε με όποια μορφή αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες», τονίζουν.

Από τη χτεσινή τους απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης τη θλίψη τους για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, την οργή τους για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους τους και για την έλλειψη μέτρων που να προλαμβάνουν και να αποτρέπουν τέτοια δυστυχήματα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη δικαιώματα

Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας

Παρέμβαση στη συνεδρίαση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, μετά την Αναφορά που κατέθεσε το Σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, ανέδειξε την τεράστια αξία της επιχείρησης και τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ να απαλλαγεί ο νέος ιδιοκτήτης από τους εργαζόμενους.

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στήριξε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύοντας ότι αυτό που διεκδικούν είναι να μη μείνουν στον δρόμο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, να διασφαλιστούν η δουλειά τους και όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Κυνισμός από την ΕΕ

Κυνική ήταν απάντηση της Κομισιόν στις αγωνίες των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Παρουσίασε ως «λύση» τα γνωστά προγράμματα «επανακατάρτισης» εργαζομένων μέσω μηχανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και το «Ταμείο Ανθεκτικότητας», εμμένοντας στην αντεργατική τοποθέτησή της «να αποφευχθεί κάθε είδους οικονομική συνέχεια μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και των αγοραστών των περιουσιακών της στοιχείων».

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η στάση όλων των αστικών κομμάτων, αφού κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής - εκτός του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ - δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση γι' αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Λαμβάνοντας μάλιστα τον λόγο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου ανήκει και η ΝΔ), ο Γερμανός ευρωβουλευτής Π. Γιαρ τόνισε ότι «δεν θέλει να δώσει ελπίδες στους εργαζόμενους» και ζήτησε να αποφασιστεί σε εν κρυπτώ συνεδρίαση των πολιτικών ομάδων αν θα παραμείνει τελικά ανοιχτή η Αναφορά, επιχειρώντας να μεθοδεύσει το κλείσιμό της, κάτι που αντέκρουσαν με επιχειρήματα τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων όσο και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Η τύχη της Αναφοράς θα κριθεί σε συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις αρχές Μάρτη.

Στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει στο υπέδαφός της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΛΑΡΚΟ για 6 δεκαετίες είναι η μοναδική επιχείρηση που τα επεξεργάζεται, προμηθεύοντας με την παραγωγή της κοβαλτιούχο νικέλιο σε μεγάλους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα.

Μας πνίγει το δίκιο, διότι δεκαετίες τώρα καμία παρέμβαση δεν έγινε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να λυθεί το ζήτημα της Ενέργειας και η ΛΑΡΚΟ να προμηθεύεται με ίδιες τιμές που προμηθεύονται ανάλογες επιχειρήσεις, αλλά και το ζήτημα της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της, με την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.

Αγανακτούμε που ενώ δίνονται δισ. ευρώ "ζεστού" χρήματος και προνομιακών παραχωρήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για τη ΛΑΡΚΟ υπάρχει μόνο "πρόστιμο κρατικών ενισχύσεων", υπάρχει μόνο "αναγκαστική διακοπή οικονομικής συνέχειας", κι αυτό για διαδικασίες που δεν έγιναν σωστές ή έγιναν συνειδητά λάθος με ευθύνη των κυβερνήσεων. (...)

Θέλουμε απάντηση στο ερώτημα: Γιατί δεν γίνεται υποχρεωτική η ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, η οποία θα γίνει σε γραμμή παραγωγής και χρειάζεται 90% λιγότερη Ενέργεια από ό,τι χρειάζεται μία άλλη βιομηχανία παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ενωση; (...) Καράβια έρχονται και το φορτώνουν (σ.σ. το νικέλιο) με προορισμό άλλες βιομηχανίες, οι οποίες το ξαναζεσταίνουν, το ξανακάνουν ρευστό για να το επεξεργαστούν σε ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ θα μπορούσε όπως είναι ρευστό σε γραμμή παραγωγής να βγαίνει κατευθείαν ανοξείδωτος χάλυβας στην Ελλάδα.

Προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εχουμε κάνει αίτημα συνάντησης αλλά δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα, γεγονός που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι δεν θέλουν επαφές με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας ότι τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν να τους κάνουν μοντέλο Κατάρ. (...)

Σας απευθύνουμε τα εξής ερωτήματα:

-- Θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, και αν ναι, πότε;

-- Ποιο είναι το σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης; Θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της "πράσινης ανάπτυξης" η παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα;

-- Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στις 15 Ιουλίου που λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

-- Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε να υποχρεώσει τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως τις υποχρέωσε με το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων, να φτιάξουν μία επιτροπή που θα εξετάσει τις καταγγελίες μας, τις δικαστικές αγωγές, έτσι ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο γεγονός που με τεκμήρια το αποδεικνύουμε ότι δεν εφαρμόστηκε ούτε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το 2020, και οι περικοπές που έχουμε υποστεί οι εργαζόμενοι είναι κατά 17% παραπάνω από αυτές που προέβλεπε; (...)

Οπως καταλαβαίνετε, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να δοθούν τώρα και γι' αυτό αιτούμαστε με πρωτοβουλία σας να υποχρεωθούν η κυβέρνηση και οι νέοι ιδιοκτήτες να απαντήσουν και να ξανασυζητηθεί το ζήτημα, στη βάση των απαντήσεων και των δεδομένων που θα έχουμε».

ΚΚΕ: Φέρνουμε στην Ευρωβουλή τη φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί πρόκληση, την ίδια ακριβώς περίοδο που η ΕΕ ανακοινώνει άρση των όποιων περιορισμών για τις κρατικές ενισχύσεις υπέρ των βιομηχάνων στην Ευρώπη, επικαλούμενη τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και το αντίστοιχο σχέδιο αμερικανικών κρατικών ενισχύσεων (IRA), αυτές που ζητά την ανάκλησή τους να είναι αυτές της ΛΑΡΚΟ. Αλλωστε, με αυτές τις απαιτήσεις ως όχημα και την πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, όπως και η σημερινή της ΝΔ, πέτυχαν τον στόχο τους τελικά η ΛΑΡΚΟ να ιδιωτικοποιηθεί, με τον νέο ιδιοκτήτη της, τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, να αγοράζει "μπιρ παρά" μια επιχείρηση πραγματικό θησαυρό. (...) Η κατάσταση όμως για τους εργαζόμενους είναι εκρηκτική. Παραμένουν απλήρωτοι, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τον εμπαιγμό, αφήνοντας τις οικογένειές τους ξεκρέμαστες.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι συνεχίζεται το να μη δίνονται απαντήσεις από κυβέρνηση και ιδιοκτήτες πάνω στο κρίσιμο θέμα της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα στο μέλλον των εργαζομένων.

Φέρνουμε στην Ευρωβουλή τη φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους, του λαού της Λοκρίδας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, των Ψαχνών Εύβοιας, της Σιάτιστας, που ΕΕ, κυβερνήσεις και μεγαλοσυμφέροντα τους καταδικάζουν στον μαρασμό, στην ανεργία, στη φτώχεια.

Είμαστε στο πλευρό τους για να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, με όλες τις θέσεις εργασίας και την καταβολή του μόχθου τους στο 100%».

Το Σάββατο ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ενέργειας

Από τις 4 έως τις 8 Μάρτη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. «Δυναμώνουμε και μαζικοποιούμε το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το δικό μας όπλο για να παλέψουμε για τη δουλειά, τα δικαιώματά μας, για να βάλουμε τα συμφέροντά μας μπροστά. Η πιο ισχυρή του παρουσία σε περισσότερους χώρους και με περισσότερους συναδέλφους οργανωμένους στο Σωματείο, μπορεί να δυναμώσει την παρέμβασή μας και τις διεκδικήσεις μας απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδοσία», αναφέρει στο κάλεσμά της η «Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στην Ενέργεια».

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν με βάση το εξής πρόγραμμα:

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μάρτη στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11 - 15, 10 π.μ. έως 6 μ.μ.). Τη Δευτέρα 6 Μάρτη στα εργοτάξια της ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ στην Αθήνα και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα (6.30 π.μ. έως 7.30 π.μ.), στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στο Ρουφ (8 π.μ. έως 10 π.μ.), στον ΔΕΔΔΗΕ στην Ελαΐδα (8 π.μ. έως 10 π.μ.), στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ στη Ροσινιόλ (11 π.μ. έως 1 μ.μ.), στον ΔΕΔΔΗΕ Πειραιά (11 π.μ. έως 12.30 μ.μ.) και στα γραφεία του Σωματείου (2 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Την Τρίτη 7 Μάρτη στο εργοτάξιο ΣΧΣ ΑΤΕΕ στον Ασπρόπυργο (6.30 π.μ. έως 7.30 π.μ.), στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο (8.30 π.μ. έως 10.30 π.μ.), στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και στα γραφεία του Σωματείου (2 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Την Τετάρτη 8 Μάρτη στο εργοτάξιο ΕΚΤΕΡ - ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ σε Φιλοθέη - Κηφισιά (6.30 π.μ. έως 7.30 π.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ