Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε αυτήν την ντροπή

Στην εκδήλωση στη Ν. Μανωλάδα παρευρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και ο Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του Κόμματος Χρήστος Γιάνναρος.

«Τούτη δω η χώρα που έχετε έρθει και δουλεύετε πολύ σκληρά, σε πολύ δύσκολες, απάνθρωπες, ντροπιαστικές συνθήκες, πρέπει να ξέρετε ότι έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σε άλλες χώρες, που ζούσαν στις ίδιες συνθήκες», ανέφερε ο Γιάννης Πρωτούλης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση. Και συνέχισε:

«Τα αφεντικά θέλουν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει πώς έζησαν οι δικοί του άνθρωποι στην ξενιτιά. Μέσα στις λάσπες, στις ακαθαρσίες, στη βρωμιά που δουλεύετε και εσείς, βγάζοντας τον λεγόμενο "κόκκινο χρυσό" που τον καρπώνονται άλλοι. Είναι ευθύνη όλων μας, όλων των προοδευτικών ανθρώπων να σταματήσουμε αυτήν τη μεγάλη αδικία. Απευθυνόμαστε περισσότερο σε όσους μας ακούνε εδώ στη Νέα Μανωλάδα και τα γύρω χωριά. Αυτήν την ντροπή πρέπει να τη σταματήσουμε, δεν συμφέρει κανέναν. Συμφέρει μόνο τα μεγάλα αφεντικά που δεν έχουν ποτέ λασπώσει τα πόδια τους και ούτε πρόκειται να τα λασπώσουν.

Αυτή η ντροπή πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν συμφέρει ούτε τους Ελληνες βιοπαλαιστές αγρότες, παρά μόνο αυτούς που ζούνε από τον μόχθο όλων των υπολοίπων. Είναι οι ίδιοι που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ιδρώσει, δεν έχουν παγώσει, δεν έχουν δει τα παιδιά τους να ζούνε σε τέτοιες συνθήκες. Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσει αυτό το αίσχος».

Κάλεσε σε πάλη για να έχουν οι εργάτες γης κανονικά σπίτια, γιατρούς και έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα. «Οι εργάτες πρέπει να έχουν χαρτιά, να μπορούν να ταξιδέψουν, να μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους εδώ. Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Γιάννης Πρωτούλης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
Δώρα στους μαθητές στη Δομή Προσφύγων της Μαλακάσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών και μπροστά στις γιορτές, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» έδωσε χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Νηπιαγωγείου που λειτουργεί μέσα στη Δομή Προσφύγων και Μεταναστών Μαλακάσας.

Το Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε 2 αίθουσες προκάτ, ελαφράς κατασκευής. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, εδώ και αρκετές μέρες «λειτουργεί χωρίς προσωπικό καθαριότητας, αφού την καθαριότητα είχε αναλάβει "χατιρικά" ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνταν στη Δομή Μαλακάσας μέχρι προσφάτως, και όχι ο δήμος Ωρωπού, ως όφειλε, βάσει των δεσμεύσεων που έχει για την ύπαρξη και λειτουργία της Δομής στην περιοχή ευθύνης του. Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με τη θέρμανση των αιθουσών, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση των κλιματιστικών, με ό,τι συνεπάγεται για την υγιεινή του χώρου, και συνεπώς δεν λειτουργούν».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε άμεσα ο δήμος Ωρωπού να αναλάβει τις ευθύνες του για την καθαριότητα και τη θέρμανση του Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά - θύματα του πολέμου το ελάχιστο που δικαιούνται είναι η φροντίδα, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική στήριξη», επισημαίνει ο Σύλλογος, που από την πρώτη στιγμή λειτουργίας των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) έχει πάρει θέση για την Εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα, ζητώντας την πλήρη και ομαλή ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, καθώς και με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τη στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών».

Εκδήλωση και στον Μαραθώνα

Εκδήλωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Μετανάστευσης και στον Μαραθώνα από το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Ν. Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, με τη συμμετοχή μεταναστών, κυρίως εργατών γης αλλά και Ελλήνων εργαζομένων. Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος, και Παναγιώτης Πορφύρης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου. Ενώ έγιναν χαιρετισμοί από μέλη της Επιτροπής μεταναστών εργατών γης του Μαραθώνα και της Επιτροπής εργατών γης στο Κάτω Σούλι.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑ
«Χέρι» ταξικής αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης

H παρέμβαση των συνδικάτων σκόρπισε χαρά και αγωνιστική αισιοδοξία

«Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι»: Με το σύνθημα αυτό να ακούγεται δυνατά το απόγευμα του Σαββάτου στη Νέα Μανωλάδα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης, μαζί με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, καθώς και την Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών.

Η πλατεία γέμισε μετανάστες εργάτες γης, που συναντήθηκαν με τις αντιπροσωπείες των συνδικαλιστών, σε μια ακόμα ξεχωριστή πρωτοβουλία, συνέχεια της προηγούμενης δράσης, η οποία μετά από τη μαζική τους συνέλευση είχε οδηγήσει στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και στις πρώτες παρεμβάσεις στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, δράσεις που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Οι εργάτες που μαζί δουλεύουν, που μαζί αγωνίζονται, που μαζί πέφτουν θύματα της εκμετάλλευσης και της εργοδοτικής επίθεσης, μαζί βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο να γιορτάζουν, να γλεντούν, να παίρνουν δύναμη για τη συνέχιση της πάλης τους. Ηταν άλλος ένας αγωνιστικός σταθμός για να πάψει το αίσχος της εργοδοτικής ασυδοσίας, των εικόνων ντροπής, με τους μετανάστες να ζουν και να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι στα φραουλοχώραφα και τις άλλες καλλιέργειες.

Χέρι χέρι όλοι μαζί οι εργάτες ενάντια στην εκμετάλλευση


Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι που οι ίδιοι οι μετανάστες εργάτες τραγουδούσαν, αναγνωρίζοντας ότι την εργατική τάξη δεν μπορεί να τη χωρίζουν το χρώμα, η καταγωγή, η θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο προβάλλουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους:

«Ελάτε όλοι οι μετανάστες της Γης, όλοι οι μετανάστες της Ελλάδας

Να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, χέρι χέρι να παλέψουμε με αγώνα,

Μαζί με το ΠΑΜΕ, πάμε με το ΠΑΜΕ, πάμε με το ΠΑΜΕ».

Στην πλατεία στήθηκε και ένα διαφορετικό γλέντι, απ' το συγκρότημα «Τζαλαλί» που οι ίδιοι εργάτες γης έχουν συγκροτήσει. Με χορούς και μουσικές απ' τις χώρες τους, ζέσταναν την ατμόσφαιρα. Πολλοί κρατούσαν τα κινητά στα χέρια τους, ήταν χαρούμενοι, γλεντούσαν μέσα στις δυσκολίες τους, ήθελαν να μεταδώσουν αυτήν την εικόνα στις οικογένειές τους, τους ανθρώπους τους, που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, με τα χειροκροτήματα να σπάνε την τσουχτερή παγωνιά, και με τα συνθήματα να ακούγονται στα Ελληνικά και στις γλώσσες των μεταναστών.

«Το ΠΑΜΕ απ' την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό μας. Ανθρωποι έρχονται από μακριά, απ' την Αθήνα, την Πάτρα, την Αμαλιάδα, τον Πύργο, γιατί πιστεύουν ότι είμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε και πρέπει να έχουμε ίδια δικαιώματα», σημείωσε ο Σίσου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας:


«Πρέπει να είμαστε μαζί με τους ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλιώς οι εργοδότες θα μας εκμεταλλεύονται περισσότερο. Στα υπουργεία το ΠΑΜΕ δεν παρακαλούσε, διεκδικούσε».

Από την πλευρά του, ο Τζαμάλ τόνισε: «Πρέπει να είμαστε με το ΠΑΜΕ, να οργανωθούμε, να παλέψουμε, με όσους θέλουν να μας βοηθήσουν πραγματικά».

Δεν κάνουμε πίσω!

Την αποφασιστικότητά τους ο αγώνας των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στον κάμπο της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας να συνεχιστεί, την πίστη τους ότι τα αιτήματά τους με οργάνωση και πάλη θα ικανοποιηθούν εξέφρασαν οι συνδικαλιστές που πήραν τον λόγο, μεταφέροντας τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων. Από τις αντιπροσωπείες μάλιστα μοιράστηκαν δώρα, κερδίζοντας το χαμόγελο και ενός μικρού παιδιού απ' το Πακιστάν που ζει στις ίδιες συνθήκες με τους μετανάστες εργάτες γης.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, όσο και αν η κυβέρνηση και τα αφεντικά βάζουν εμπόδια», είπε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μαζί με την Επιτροπή θα καταφέρουμε να νικήσουμε».

«Αφιερώνουμε αυτήν τη μέρα στους εργάτες όλου του κόσμου», σημείωσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας: «Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο, εμείς θα τον πάρουμε κιόλας».

«Απέναντι σε όσους δεν υπολογίζουν ότι είμαστε άνθρωποι, εμείς έχουμε μια απάντηση: Οργάνωση του αγώνα μας και Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, επισήμανε: «Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό, δείχνει το παράδειγμα».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται καλύτερα στους Ελληνες εργάτες. Δίνει εκατομμύρια για εξοπλισμούς και ο λαός δεν έχει γιατρούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας: «Εχουμε τη δύναμη να βελτιώσουμε την κατάσταση, ενωμένοι θα είμαστε νικητές».

«Είναι ντροπή για όσους ξεχνάνε ότι στην Ελλάδα ζουν 11 εκατομμύρια Ελληνες και στο εξωτερικό άλλα 10. Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, ενώ ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σημείωσε: «Τους εργάτες όλου του κόσμου δεν χρειάζεται να τους ενώνει η γλώσσα αλλά ο κοινός αγώνας».

Στήριξη και από τη δημοτική αρχή Πατρών

Σημαντική ήταν η συμβολή της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας που μοίρασε ρούχα, με παρόντες τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, και τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού, Θοδωρή Τουλγαρίδη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ελληνες και μετανάστες μια γροθιά στον αγώνα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας

Συνάντηση - συζήτηση με τους εργαζόμενους
Συνάντηση - συζήτηση με τους εργαζόμενους
Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, με αφορμή τη 18η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστευσης, και με δεδομένες τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Συνοδευόταν από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιάννη Πρωτούλη και Θέμη Γκιώνη, τον Μάκη Μακρή, μέλος της ΚΕ, και την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Στο χώρο τον υποδέχτηκαν ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ελλάδας, και ο Αλ. Δρόσος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Τον ξενάγησαν στους χώρους της Διεύθυνσης, όπου ήταν εμφανή το κτιριακό πρόβλημα και το πρόβλημα υποδομών της υπηρεσίας, που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε καταρχάς με τον διευθυντή της υπηρεσίας, Ηλία Χρονόπουλο, και με προϊσταμένους τμημάτων. Ολοι τού κατήγγειλαν τη σοβαρή υποστελέχωση, την κάλυψη των αναγκών με συμβασιούχους υπό διαρκή ομηρία και τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, π.χ. το πολύ αργό ίντερνετ, που δεν καλύπτει ανάγκες ούτε για οικιακή χρήση και δεν τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα μεταναστών και προσφύγων, αλλά και την εξώθηση αυτών σε ιδιωτικά γραφεία λογιστών και δικηγόρων προκειμένου να διευθετούν τις αιτήσεις τους. Ο Ηλ. Χρονόπουλος, αφού επεσήμανε την πάγια στήριξη του ΚΚΕ στη διεκδίκηση από μέρους τους λύσεων στα οξυμένα προβλήματα, σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή χιλιάδες άδειες διαμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους που τις περιμένουν. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό, πρόσθεσε, αφού σε αυτήν την περίπτωση τη φυσική ουρά αντικαθιστά η ψηφιακή ουρά.

Από την περιοδεία στους χώρους των υπηρεσιών ασύλου
Από την περιοδεία στους χώρους των υπηρεσιών ασύλου
Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους και εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών.

Η Λίντα Νιόνγκο, πρόεδρος των γυναικών από το Κονγκό, ο Ντόναλντ Εντουαρντ, πρόεδρος των Νιγηριανών στην Ελλάδα, ο Σαμσιντίν Ιντρίσου, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ο Χασάν Ραζά από το Πακιστάν και ο Σαουάφ από την Αίγυπτο, όλοι τους είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων της υπηρεσίας, που τη χαρακτήρισαν το «δημαρχείο» τους. Τόνισαν με τη σειρά τους ότι οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς, οι άδειες παραμονής έχουν καθυστερήσει πολύ να ανανεωθούν και πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα στις δουλειές τους, καθώς οι εργοδότες δεν καλύπτονται με τις παρατάσεις. Εθεσαν ακόμα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους, τον αποκλεισμό τους από νηπιαγωγεία, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις οικογένειές τους, αφού δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Επιπλέον μίλησαν για την ανυπαρξία διαδικασιών ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, με πολλούς να ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα αλλά να μη δικαιούνται υπηκοότητα, ενώ οι σχετικές εξετάσεις για την απόκτησή της είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μαζί, αρκεί να μας δεχτείτε, είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει», σημείωσε η Λ. Νιόνγκο. «Χωρίς χαρτιά δεν προχωράει η ζωή μας», συμπλήρωσε ο Ντ. Εντουαρντ, προσθέτοντας πως οι μετανάστες θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της υπηρεσίας.

Από την πλευρά των εργαζομένων τοποθετήθηκαν μόνιμοι και συμβασιούχοι, επαναλαμβάνοντας τα ζητήματα που νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πληροφορηθεί από τον διευθυντή και τις προϊσταμένες της υπηρεσίας: Υποστελέχωση, ομηρία των συμβασιούχων, ζητήματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.λπ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι ταξικά μας αδέρφια

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη σύσκεψη στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, τονίζοντας: «Οι μετανάστες, όπως και οι πρόσφυγες, όλοι οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τις χώρες τους και περιπλανώνται λόγω της φτώχειας και των πολέμων, είναι ταξικά μας αδέρφια. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είμαστε όλοι εργαζόμενοι, καταπιεσμένοι, είτε θύματα εκμετάλλευσης είτε ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, των ανταγωνισμών των ισχυρών. Και το Μεταναστευτικό θα διογκώνεται, γιατί οι ανταγωνισμοί των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και οι αντιθέσεις μεγαλώνουν και τα διαφορετικά τους συμφέροντα, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο "πίτας" από την εκμετάλλευση χωρών, αγορών και λαών, τους οδηγούν σε πολέμους, συρράξεις, επεμβάσεις, αλλά και στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζόμενου, πολύ περισσότερο αν είναι μετανάστης».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις στην υπηρεσία, επεσήμανε ότι «θα διεκδικήσουμε η Υπηρεσία Μετανάστευσης να στελεχωθεί, γιατί λείπει προσωπικό, και οι προσλήψεις να γίνουν με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας, για να μπορεί τελικά να λειτουργήσει αποδοτικά η υπηρεσία και να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συμπολίτες μας μετανάστες, παίρνοντας έγκαιρα τα χαρτιά τους, την άδεια διαμονής κ.λπ. Μάλιστα αρκετοί μετανάστες δεν έχουν άδεια, δεν έχουν χαρτιά και γίνονται διπλά και τριπλά θύματα εκμετάλλευσης από μεγάλους εργοδότες και άλλους που τους εκμεταλλεύονται, αφήνοντάς τους απλήρωτους ή δίνοντάς τους ψίχουλα αντί για τον μισθό που δικαιούνται.

Σαν ένας άνθρωπος, μια γροθιά, όλοι μαζί Ελληνες και μετανάστες να παλέψουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στα σωματεία, στους συλλόγους. Τα σωματεία πρέπει να γράφουν τους μετανάστες, να τους αγκαλιάζουν, να υπάρχει αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη, γιατί βιώνουν περισσότερες δυσκολίες. Ο άνθρωπος που έρχεται από άλλη χώρα με την οικογένειά του ή μόνος του και ψάχνει στον ήλιο μοίρα, χρειάζεται πολύ περισσότερη συμπαράσταση και βοήθεια, από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα μεγάλα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε φασιστικά - ρατσιστικά φαινόμενα και πρέπει όλοι μαζί αυτά να τα παλέψουμε, αλληλέγγυος ο ένας με τον άλλο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτήν την απονιά, τον ρατσισμό, τα αισχρά φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε, να υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Πρέπει όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να τα πολεμήσουμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξόρμηση σε Λύκεια της Γκράβας

Εξόρμηση σε Λύκεια της Γκράβας έκαναν το πρωί της Παρασκευής μέλη της ΚΝΕ, με την ανακοίνωση της Οργάνωσης για την 18η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη. «Απλώνουμε το χέρι - Οι καταπιεσμένοι έχουν ένα κοινό σύνθημα: Την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη των λαών», έλεγε η ανακοίνωση που πρόθυμα άπλωναν το χέρι και έπαιρναν οι μαθητές μπαίνοντας στο συγκρότημα για να πάνε στα σχολεία τους.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη επιλέξαμε να κάνουμε μια εξόρμηση στα σχολεία της Γκράβας, σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα, με μεγάλα αντίστοιχα προβλήματα», δήλωσε για αυτή την πρωτοβουλία ο Τάσος Συκάς, Γραμματέας της ΤΟ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για «συγκρότημα στο οποίο συνυπάρχουν χιλιάδες Ελληνες μαθητές μαζί όμως με εκατοντάδες μετανάστες, παιδιά που έχουν έρθει από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων κ.ο.κ. Είναι παιδιά που συνυπάρχουν μεταξύ τους, αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα στη ζωή τους, όπως η έλλειψη υποδομών στα σχολεία τους, καθηγητών, τα μορφωτικά κενά, η έλλειψη μέτρων προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και την πανδημία. Αντίστοιχα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους και οι γονείς τους, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια. Είναι κοινές οι αιτίες δηλαδή που οδηγούν έναν νέο, μια οικογένεια να αφήσει τη χώρα του, με τις αιτίες που αφήνουν ένα παιδί ανασφάλιστο ως προς το μέλλον του, ως προς το τι δουλειά θα κάνει κ.ο.κ.

Η Κομμουνιστική Νεολαία παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, φασισμού, στα σχολεία, στις γειτονιές. Παλεύει ενάντια στις κυβερνήσεις και τις συμφωνίες που μπλέκουν τον λαό ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Πρωτοστατεί στο να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας και νομικά και πρακτικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες, να εκπονηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα λαμβάνεται υπόψη η ιστορία, ο πολιτισμός του κάθε λαού για την εκπαίδευση των παιδιών, να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα ένταξης όλων των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ