Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

«Τολμήσατε να βγάλετε από τα συρτάρια σας αυτό το κατάπτυστο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και να το φέρετε στη Βουλή για να το ψηφίσετε. Γελιέστε, όμως, αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Οπως το βγάλατε, έτσι και θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας, ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο.

Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, που θα το ακυρώσουν στην πράξη! Και μην παριστάνετε τους δημοκρατικά ευαίσθητους και θιγμένους, όταν σας το λέμε αυτό. Μια ματιά στην Ιστορία θα σας πείσει για του λόγου το αληθές και υλοποιήσιμο», σημείωσε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Οπως τόνισε, το σχέδιο νόμου «είναι η απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση (...) Ξέρετε πολύ καλά πως τα αντεργατικά μέτρα που περάσατε μέσα στην καραντίνα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν αρκούν σε εσάς και στους φίλους σας. Θα ακολουθήσει νέο αντιλαϊκό πακέτο (...) Τα νέα πακέτα της ΕΕ, για τα οποία πανηγυρίζετε, κύριοι της ΝΔ, αλλά κι εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις μεγάλες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν. Θα πληρωθούν όμως από τις τσέπες του λαού. Και με την αύξηση της φορολογίας και με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, λοιπόν, είναι η απόδειξη σε ποιον θα σταλεί ο λογαριασμός των μέτρων: Στους εργαζόμενους, στο λαό.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ομολογία της κυβέρνησής σας. Ομολογείτε την ανησυχία σας ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, τα νέα παιδιά δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να μετράνε νέες απώλειες.

Το κύριο όμως είναι ότι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό, ουσιαστικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, υπηρετεί τον στρατηγικό σας στόχο. Αυτόν της υπεράσπισης ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού. Η αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης μεγαλώνει κι αυτό δεν μπορεί να το ανακόψει κανένας μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης (...) Γι' αυτό εξοπλίζετε με νέα όπλα τη φαρέτρα σας...».

Ιδιαίτερα στην ομιλία του στηλίτευσε τη σύσταση αρμόδιας υπηρεσίας - «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» - η οποία θα προωθεί την «απο-ριζοσπαστικοποίηση». Πράγμα που σημαίνει, όπως επεσήμανε, «πως κατασκευάζετε, κύριοι της ΝΔ, έναν σύγχρονο ιδεολογικό κατασταλτικό χαφιεδίστικο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με κρατικές και μη κρατικές αρχές (...) Αυτός ο μηχανισμός θα έχει ως καθήκον του να συκοφαντεί, να ποινικοποιεί τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Γιατί αυτή ακριβώς είναι ριζοσπαστική δράση, η οποία σας ενοχλεί και με την οποία θέλετε να ξεμπερδεύετε».

Σημείωσε πως η ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και πράξης αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ, τσουβαλιάζοντας κάτω από την έννοια αυτή το εργατικό - λαϊκό κίνημα με διάφορες μορφές βίας, ακόμη και με ακροδεξιούς, ισλαμιστές. Στη βάση αυτή προωθείται σε μια σειρά από χώρες η ποινικοποίηση της δράσης των λαϊκών κινημάτων και των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ενώ την πολιτική αυτή στηρίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν καταδικάζει αλλά ψηφίζει λευκό σε τέτοιες αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ.

Ρίχνετε νερό στο μύλο της προβοκάτσιας

Αναφερόμενος ειδικότερα στα όσα το νομοσχέδιο ορίζει περί απαγόρευσης συγκεντρώσεων σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διερωτήθηκε: «Για πείτε μας, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι (...) έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Εργασίας; (...) Οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών μαθημάτων, που τα κόβετε από το νέο αναλυτικό πρόγραμμα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, γιατί δεν μπορούν να διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Παιδείας; (...) Δεν ξέρετε, μήπως, πως έκτακτα γεγονότα από μόνα τους μπορεί να επιβάλλουν στους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν άμεσα; Και μάλιστα χωρίς καν να προλάβουν, όπως απαιτείτε, να γνωστοποιήσουν στις αρχές μια διαμαρτυρία, μια διαδήλωσή τους;».

Κατήγγειλε ότι η αστυνομία αποκτά υπερεξουσίες, διευρύνεται ο κατασταλτικός ρόλος και του Λιμενικού, ενώ με τα προβλεπόμενα ως προς την ευθύνη των οργανωτών «όχι μόνο δεν αποτρέπετε την προβοκάτσια, αλλά ρίχνετε νερό στο μύλο της παραγωγής της».

Πρόσθεσε πως η πρόβλεψη, όταν οι διάφοροι προβοκάτορες προκαλούν ζημιές σε καταστήματα, η ευθύνη της αποζημίωσης να βαραίνει τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι ζημιές, δηλαδή τους προέδρους ενός σωματείου, μιας ομοσπονδίας κ.λπ., αποτελεί θεσμική νομιμοποίηση της προβοκάτσιας και του «κοινωνικού αυτοματισμού». «Αν αυτό δεν οπλίζει και ταυτόχρονα αθωώνει τους προβοκάτορες, τότε τι κάνει; Τι ακριβώς κάνετε; Πολύ απλά, στρώνετε εσείς το χαλί στα προβοκατόρικα στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σε μια συγκέντρωση, με σκοπό βέβαια είτε να διαλυθεί η συγκέντρωση είτε να εξοντωθούν ηθικά και οικονομικά οι διοργανωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με το νομοσχέδιό σας, έχουν την αντικειμενική ευθύνη για την προβοκατόρικη δράση αυτών των στοιχείων», σημείωσε.

Διάτρητα τα επιχειρήματά σας

Απαντώντας στα προσχήματα της κυβερνητικής ρητορικής για το νομοσχέδιο υπογράμμισε: «Η προσπάθειά σας να το πλασάρετε ως "σωτήριο" για τα εμπορομάγαζα, που υποφέρουν κυρίως ή και αποκλειστικά από τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν πείθει πλέον κανένα. Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά ποιοι τους οδήγησαν και τους οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα. Ξέρουν ποιοι ροκάνισαν τα ήδη μειωμένα από τον ανταγωνισμό εισοδήματά τους και τους οδήγησαν στην υπερχρέωση σε τράπεζες και Δημόσιο, στον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Η δική σας κυβέρνηση ψήφισε και εμπλούτισε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που χρησιμοποιείται εις βάρος τους: Φορολόγηση απ' το πρώτο ευρώ, χαράτσια όπως το τέλος επιτηδεύματος, κατασχέσεις για χρέη 500 (!!!) ευρώ, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Βρούτση - Κατρούγκαλου, τη σταδιακή άρση της κυριακάτικης αργίας... Ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Αλλά και το άθλιο επιχείρημα των γνωστών κλακαδόρων των αστικών σχεδιασμών, ότι οι κινητοποιήσεις παραλύουν το κέντρο και την αγορά, παραμένει διάτρητο.

Για πείτε μας: Οι 200.000 - κυρίως μικρές - επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο την 5ετία 2011 - 2016 έκλεισαν λόγω των κινητοποιήσεων ή λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που τη συνόδευσαν;

Για το ότι τα μικρομάγαζα βαράνε μύγες και κλείνουν το ένα μετά το άλλο στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στου Γκύζη και αλλού, φταίνε οι διαδηλώσεις ή η κυριαρχία μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων στην αγορά και το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα;

Σταματήστε πια αυτήν την κουτοπονηριά. Το νομοσχέδιό σας το έχουν ήδη χαιρετίσει μεγαλοξενοδόχοι, πολυκαταστήματα και αλυσίδες του κέντρου, που - αργά, αλλά σταθερά - συγκεντρώνουν την εμπορική κίνηση της περιοχής και ορέγονται "τουριστικές οάσεις" και "μεγάλους περιπάτους"!

Αυτοί απαιτούν απαγόρευση διαδηλώσεων και σιγή νεκροταφείου, όχι οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που πολλές φορές αναγκάζονται και οι ίδιοι να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους».

Το ταξικό κίνημα στο στόχαστρο

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι στόχος δεν είναι οι συγκροτημένες, οργανωμένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε: «Μα ακριβώς τις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος στοχοποιεί. Ποιες δηλαδή στοχοποιεί; Τις ολιγάριθμες κινητοποιήσεις της κυβερνητικής ΓΣΕΕ που μερικές δεκάδες φωτογραφίζονται, κάνουν δηλώσεις στα κανάλια και μετά σκορπίζουν; `Η τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που κλείνουν τάχα όλο το δρόμο; Πού το είδατε αυτό; Μόνο οι δικοί σας ΔΑΚίτες συνδικαλιστές μαζεύονται τόσοι.

Ούτε, φυσικά, εννοείτε τους 50 μπαχαλάκηδες που ανά διαστήματα παίζουν κλεφτοπόλεμο σε Εξάρχεια και κάποιες άλλες γειτονιές με την αστυνομία (...).

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων (...) Από πού κι ως πού, λοιπόν, το κράτος, η αστυνομία, ο δικαστής, θα κρίνει τον σκοπό της συγκέντρωσης που κάνει ένα πολιτικό κόμμα;

Γιατί το κάνετε αυτό; Το κάνετε, ξαναλέω, γιατί δουλεύετε με τη στρατηγική σας, με σχέδιο. Για να μπορεί σε μία πορεία να έρχεται το κράτος και να λέει ότι αυτός ο σκοπός της συγκέντρωσης επειδή είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΕ, στον καπιταλισμό δεν συνάδει με το Σύνταγμα και άρα είναι επικίνδυνος και η συγκέντρωση πρέπει να απαγορευτεί.

Γι' αυτό βάζετε τον σκοπό της συγκέντρωσης, που αφορά, ξαναλέω, και τα πολιτικά κόμματα (...)

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, στοχεύει ακριβώς στις μαζικές, ταξικές και οργανωμένες διαδηλώσεις. Αυτές και το περιεχόμενό τους σας ενοχλούν, γιατί δεν βολεύει το σύστημά σας και την "τάξη" σας. Τις άλλες, τις λίγες των λίγων, τις αξιοποιείτε κάθε φορά, για να συκοφαντήσετε το ταξικό εργατικό κίνημα, όπως άλλωστε κάνετε και τώρα με το νομοσχέδιο».

Θα μείνει στα χαρτιά

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη «συνέχεια του κράτους», τονίζοντας πως «οι κύριοι της κυβέρνησης ξέρουν πολύ καλά πως το βήμα έντασης της καταστολής, που επιχειρούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ήταν μετέωρο, αν δεν είχαν προηγηθεί άλλα βήματα, και πιο συγκεκριμένα αυτά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε, η συνέχεια του κράτους έχει εφαρμογή κι εδώ.

-- Ποιος προχώρησε στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, στο όνομα, μάλιστα, πάλι της απαράδεκτης λογικής περί "μειοψηφιών που ταλαιπωρούν";

-- Ποιος ψήφισε τη μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο αδίκημα;

-- Ποιος διατήρησε το απαράδεκτο νομικό οπλοστάσιο των τρομονόμων, που φτιάχτηκαν για να τυλίγονται άνθρωποι σε μια κόλλα χαρτί, παρά τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργησή τους;

Η δική σας κυβέρνηση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ!»

Καταλήγοντας προειδοποίησε: «Η Ιστορία είναι γεμάτη από νόμους που βρικολάκιασαν, από νόμους που ήθελαν να βάλουν σε γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Τελικά όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, έμειναν στα χαρτιά (...) Η πραγματική Ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι και εμείς και θα είναι και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι αυτή που γράφτηκε στα πεδία των ταξικών μαχών.

Είναι η Ιστορία που γράφουν οι μαζικές διαδηλώσεις, τα μαζικά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους της Ελλάδας. Αυτές οι κινητοποιήσεις κόντρα στα ιδιώνυμα και τις απαγορεύσεις είναι που προώθησαν προς τα εμπρός τη δημοκρατία, την πρόοδο, την ελευθερία, είναι που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, της θυσίας, της αξιοπρέπειας.

Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστά, όπως πάντα».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το οποίο, την ίδια ώρα, χιλιάδες λαού που διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, παρά το άθλιο προβοκατόρικο σχέδιο της κυβέρνησης να τους διαλύσει, ξεκαθάρισαν ότι «θα μείνει στα χαρτιά».

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής αλλά και πολλών άρθρων (1 ως 14 και 19) είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από τους 288 παρόντες βουλευτές υπέρ ψήφισαν 187 βουλευτές των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύσης. Κατά ψήφισαν 101. Να σημειωθεί ότι από τους απόντες βουλευτές 5 δεν έστειλαν επιστολή με πρόθεση ψήφου. Αυτοί ήταν 3 από το ΜέΡΑ 25 (Γ. Βαρουφάκης, Κρ. Αρσένης και Γ. Λογιάδης) και δύο από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης, οι οποίοι προηγουμένως είχαν διαφοροποιηθεί από τη θέση του ΚΙΝΑΛ για υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξαν ότι ολόκληρο το νομοσχέδιο από την αρχή ως το τέλος αυτό που επιδιώκει είναι να απαγορεύσει τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ με το άρθρο 19 βάζει στο στόχαστρο και κάθε προοδευτική - ριζοσπαστική θεωρία και πράξη η οποία αποτελεί κίνδυνο για το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα.

Εκαναν σαφές ότι οι αγώνες δεν μπαίνουν στο «γύψο» και ότι η πάλη του λαού, το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα θα πετάξει τον νέο νόμο στα σκουπίδια.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανιστόρητοι όσοι νομίζουν ότι ο λαός θα καθίσει στ' αυγά του
Γιάννης Γκιόκας: Πλήρωσαν βαρύ τίμημα οι λαοί στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες διατάξεις

Eurokinissi

Στη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, σημείωσε ότι μόνο ένα επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ έχει βάση, και αυτό είναι ότι οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ, ειδικά από το 1991 και την παγκόσμια υποχώρηση του εργατικού κινήματος.

Ομως αυτό που δεν λένε όσοι πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ότι το τίμημα που πλήρωσαν οι λαοί σε αυτές της χώρες «ήταν η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις χρόνων, στους μισθούς, στις συντάξεις, ήταν η υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας, ήταν όλο αυτό το κοινωνικό πισωγύρισμα, η βαρβαρότητα», της οποίας δείγμα «το είδαμε πρόσφατα με τις εικόνες των ομαδικών τάφων, τις εκατόμβες θυμάτων. Αυτός είναι ο "προηγμένος" κόσμος σας».

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την απαγόρευση μόνο μαζικών οργανώσεων του κινήματος, αλλά περιλαμβάνονται και συγκεντρώσεις πολιτικών κομμάτων, ενώ έκανε και πάλι σαφές ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν από τη κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για να διευκολυνθεί «το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει» δεν αλλάζουν τίποτα.

Εφερε ως παράδειγμα το άρθρο 13, λέγοντας ότι με την αφαίρεση του «ιδιώνυμου» «απλά κάνατε την ανάγκη φιλοτιμία. Γιατί σας είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Στην ουσία ήταν ένα άρθρο εκφοβισμού, που στο μόνο που θα οδηγούσε ήταν να συλλάβετε δέκα και είκοσι χιλιάδες ανθρώπους που συμμετέχουν σε μια απαγορευμένη συγκέντρωση. Ομως το βασικό του άρθρου 13 είναι η αστική ευθύνη του οργανωτή, που αυτή παραμένει». Εκανε σαφές ότι ακόμα και να ψηφιστεί θα το ακυρώσει η ταξική λαϊκή πάλη, όπως έκανε και με παρόμοιους νόμους στο παρελθόν.

Μαρία Κομνηνάκα: Υπόβαθρο του άρθρου 19 είναι ο τρομονόμος

Η Μαρία Κομνηνάκα, δίνοντας επιπλέον στοιχεία για το άρθρο 19, που από την αρχή ανέδειξε το ΚΚΕ ότι είναι η καρδιά του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στην υπό σύσταση Διεύθυνση αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης: «Θα μετέχουν κρατικές και μη αρχές, από μυστικές υπηρεσίες μέχρι ΜΚΟ, ιδιωτικοί φορείς, λόμπι, φόρουμ, για να παρεμβαίνουν με προληπτικά μέσα, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια και όπου αλλού για να συκοφαντήσουν, να ποινικοποιήσουν, να βάζουν ταφόπλακα σε κάθε προοδευτική σκέψη που αμφισβητεί και αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του συστήματός σας. Αυτό δεν είναι η αποριζοσπαστικοποίηση;».

Σημείωσε ότι υπόβαθρο αυτού του άρθρου είναι και ο τρομονόμος, που πηγάζει από τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, ταυτίζει τα ριζοσπαστικά κινήματα με την τρομοκρατία και τον επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Δελής: Νομοθέτημα προληπτικής καταστολής

«Πρόκειται για ένα ακόμα νομοθέτημα προληπτικής καταστολής των αγώνων του λαού και εξ αυτού του λόγου και μια ιδιότυπη προαγγελία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής το επόμενο διάστημα, ένα νομοθέτημα ανάμεσα στα τόσα και τόσα που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο Γιάννης Δελής. Αλλωστε «ένα νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση κάθε κινητοποίηση μέσα από διατάξεις - λάστιχο, τις οποίες θα ερμηνεύει η Αστυνομία, καθώς και άλλοι μηχανισμοί καταστολής, ένα νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει τον δρόμο για κάθε είδους προβοκάτσιες (...) δεν παίρνει καμία βελτίωση. Η θέση του είναι στο καλάθι των αχρήστων».

Πρόσθεσε δε πως «εμείς, ξέρετε, δεν μασάμε από την ύπουλη κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχατες αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο δεν αφορά τους οργανωμένους και περιφρουρημένους αγώνες του ταξικού κινήματος. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Το μαρτυρά αυτό και η πολύχρονη πείρα του ταξικού κινήματος, που λέει ότι γι' αυτούς τους αγώνες προορίζονται πάντα τα κατασταλτικά μέτρα».

Νίκος Παπαναστάσης: Νομοσχέδιο - συνέχεια στον «νόμο και τάξη»

«Παραχωρείτε στην αστυνομία και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς το νομοθετικό πλαίσιο για να παραταχθούν απέναντι στο λαϊκό κίνημα», ανέφερε ο Νίκος Παπαναστάσης. Ανέδειξε ότι πρόκειται για συνέχεια του συνολικού κατασταλτικού πλαισίου της κυβέρνησης, που προστίθεται στους σύγχρονους μηχανισμούς φακελώματος κ.ο.κ. «Ηδη εκπαιδεύετε και τους εικονολήπτες ΜΑΤατζήδες για να είσαστε σίγουροι ότι θα φακελώνεται ο κάθε διαδηλωτής», σημείωσε.

Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση, στην πορεία της βίαιης χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, βρήκε έτοιμο έδαφος, πάτησε πάνω στα κατασταλτικά μέτρα που είχαν περάσει ή προετοιμαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό το νόμο ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλωστε, συνέχισε, «είναι πολύ πρόσφατος ο Μάρτης του 2019, όταν όλοι εσείς μαζί, περιχαρείς, συνυπογράφατε τη Διακήρυξη της Αθήνας για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης».

Λιάνα Κανέλλη: Καμουφλάζ τα «συγκοινωνιακά προβλήματα»

Η Λιάνα Κανέλλη, δείχνοντας πόσο σαθρά και άθλια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να καμουφλάρει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «με βάση τα όσα έχουν λεχθεί από τον υπουργό και τους βουλευτές της ΝΔ», αλλά και άλλους, το νομοσχέδιο αυτό «θα έπρεπε να το είχε φέρει το υπουργείο Συγκοινωνιών», καθώς για όλους αυτούς «όλη η δημοκρατία της Ελλάδας είναι συγκοινωνιακό πρόβλημα».

Απευθυνόμενη στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που και χτες «καβγάδισαν» για το ποιος είναι καλύτερος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε: «Πού είναι οι ευαισθησίες σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ολόκληρες Νεολαίες, σαν την Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας, κόμματα ολόκληρα μέσα στην Ευρώπη των "27", των δημοκρατών, των πάντων, δεν έχουν δικαίωμα να κατέβουν σε εκλογές, δικαίωμα να κάνουν διαδήλωση, δικαίωμα να παρουσιαστούν;».

Λεωνίδας Στολτίδης: Ανιστόρητοι υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων

«Πρέπει να πούμε ότι συμπεριφέρεστε όλοι σας, η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις, ως αμετανόητοι "Λασκάρηδες", ανατροφοδοτώντας τις αυταπάτες σας για το τελείωμα, το ξεμπέρδεμα με την ταξική πάλη. Συμπεριφέρεστε ως ανιστόρητοι υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων, αρνούμενοι να αποδεχτείτε ότι η προσπάθεια γονατίσματος του εργατικού και λαϊκού κινήματος γκρεμίστηκε ακόμα και σε δικτατορία, ακόμα και σε κατοχή», επεσήμανε ο Λεωνίδας Στολτίδης.

«Πώς να καθίσουν στα αυγά τους οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια τα κοράκια οι τραπεζίτες», οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και τον Τουρισμό, στο Εμπόριο, στον αγροτικό τομέα, «που βουλιάζουν στην ανέχεια από την πολιτική και οικονομική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων». «Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια ο λαός μας μπροστά στον κίνδυνο να πεθαίνει μαζικά από τις ελλείψεις των στοιχειωδών υποδομών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία».

Γιώργος Λαμπρούλης: Πρόκληση η προπαγάνδα για τα μικρομάγαζα

Ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι «μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να πλασάρει το νομοσχέδιο ως σωτήριο για τα μικρομάγαζα», ενώ διαχρονικά η αντιλαϊκή πολιτική φορτώνει με τόσα βάσανα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, οδηγώντας τους από το κακό στο χειρότερο, σε σταδιακό ξεκλήρισμα, για να κερδίζουν χώρο οι μεγάλες αλυσίδες.

Απάντηση έδωσε και στα περί «ταλαιπωρίας της πλειοψηφίας των πολιτών»:

«Ο καημός σας δεν είναι η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ή ο περιορισμός των μπαχαλάκηδων, όπως τους ονομάζετε. Αντίθετα, αξιοποιώντας τις τάχα κινητοποιήσεις, που δεν ενοχλούν και ιδιαίτερα την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τους προβοκάτορες, στοχεύετε ακριβώς τις μαζικές, ταξικές και περιφρουρημένες διαδηλώσεις, αυτές που το περιεχόμενό τους δεν βολεύει το σύστημα, θέλετε να συκοφαντήσετε συλλήβδην το ταξικό εργατικό κίνημα, όποιον αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, όποιον συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης κάθε λαϊκή διεκδίκηση

INTIME NEWS

Ανακύκλωση όλων των προσχημάτων πάνω στα οποία η κυβέρνηση στηρίζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και επιβεβαίωση ότι στόχευσή του είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση και διαδήλωση - πρώτα απ' όλα του εργατικού - λαϊκού κινήματος - ήταν η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του, αξιοποιώντας και πάλι την υπόθεση της «Μαρφίν», στη γνωστή προσπάθεια να αξιοποιήσουν τη δράση των προβοκατόρικων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών για άθλιους συνειρμούς και συκοφάντηση των λαϊκών διεκδικήσεων. Αυτήν τη φορά αναφέρθηκε σε φθορές στο μνημείο, μιλώντας για «φασισμό» και «φαινόμενα (που) εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Μίλησε για «ρεαλιστική εφαρμογή» του δικαιώματος της υπαίθριας συνάθροισης όπως αυτός ορίζεται από το Σύνταγμα, προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ξεπερνάει ακόμα και αυτούς τους περιορισμούς του αστικού Συντάγματος, και πως η κυβέρνησή του καταργεί τάχα «τα χουντικά νομοθετήματα», τα οποία στην πραγματικότητα αξιοποιεί και εμπλουτίζει παραπέρα με νέες διατάξεις ευρωενωσιακής κοπής και μηχανισμούς καταστολής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αξιοποιήσει και τη βολική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σχετική «παρακαταθήκη» της κυβέρνησής του, επιβεβαιώνοντας πως το άθλιο νομοσχέδιο ήρθε ως ένας ακόμα κρίκος στην πολιτική της καταστολής που εμπλούτισε και η προηγούμενη κυβέρνηση, θυμίζοντας πως «εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας».

Στο πλαίσιο των διεργασιών και με το βλέμμα στη «συναίνεση» για όσα είναι μπροστά, ο πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι και στο ΚΙΝΑΛ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τα προσχήματά του για τη στήριξη του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έκανε δεκτές τις προτάσεις του αλλά ότι η ουσία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, και σημειώνοντας πως η Βουλή μπορεί «να βελτιώνει τα νομοσχέδια χωρίς να αλλάξει τον κεντρικό στόχο».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αφορούν τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου και πρόσθεσε πως κριτήριο για περιορισμούς και απαγορεύσεις είναι «η έκταση της διαδήλωσης με βάση το αποτύπωμα στην καθημερινότητα», κριτήριο - «λάστιχο», δηλαδή, που με μαθηματική ακρίβεια βάζει στο στόχαστρο όλες και ειδικότερα τις μαζικότερες διαδηλώσεις και συνολικά τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αλλωστε, χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του πως «δεν πήγαινε άλλο με αυτήν τη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε όπου ήθελε, όποτε ήθελε και όπως ήθελε, προβάλλοντας αιτήματα και θέσεις που η ίδια έκρινε ότι είναι αξίες του κοινού», ενώ δεν έλειψαν και τα γνωστά «επιχειρήματα» του κοινωνικού αυτοματισμού, πως τάχα το δικαίωμα στη διαδήλωση δεν μπορεί να παρεμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, δικαιώματα φυσικά που στερεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και κεφαλαίου και όχι οι διαδηλώσεις.

Για τον οργανωτή των διαδηλώσεων επιβεβαίωσε ότι πρωτοπόροι αγωνιστές και συνδικαλιστές θα σέρνονται στα δικαστήρια για ζημιές που έχουν προκαλέσει προβοκάτορες, επαναλαμβάνοντας πως ο οργανωτής θα φέρει την αστική ευθύνη για ζημιές αν εγκαίρως δεν έχει κινηθεί για να τις αποτρέψει. Στη δε δευτερολογία του επέμεινε, ότι «αν ο οργανωτής έχει κάνει την δουλειά του, ό,τι ορίζει το άρθρο 4, δεν κινδυνεύει από τίποτα». Το οποίο άρθρο του νομοσχεδίου απαιτεί «συνεργασία» με τις δυνάμεις καταστολής και «συμμόρφωση» «στις υποδείξεις τους», ακόμα και να προστρέξει σε «συνδρομή» τους.

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό και για το «μεδούλι» του νομοσχεδίου, το άρθρο 19 για την «αντιμετώπιση» του ριζοσπαστισμού και τη σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, δηλαδή τη σκέψη και τη δράση κατά του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προσπάθησε να κρύψει τα «άπλυτα» για να στηθούν οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Να σπρώξει «κάτω απ' το χαλί» τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία «πατάει» η απόπειρα της σημερινής να βάλει στο «γύψο» τις διαδηλώσεις, επιχείρησε στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να στήσει το κάλπικο παιχνίδι των «συντηρητικών» και «δημοκρατικών» υπηρετών του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «νομοσχέδιο εμπνεύσεως ανθρώπων που καμία σχέση δεν έχουν με δημοκρατική παράδοση» και «αντιδραστική τομή με στόχο τη δημοκρατία», επιδιώκοντας φυσικά να κρύψει ότι το νομοσχέδιο είναι κρίκος στην πολιτική που και η δική του κυβέρνηση υπηρέτησε, με φιρμάνια για απαγόρευση κινητοποιήσεων, νόμους για να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, που κατέστησαν ιδιώνυμο αδίκημα τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, διατηρώντας τους τρομονόμους κ.ο.κ.

Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη που θύμισε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε διαδηλώσεις, τις δικαιολόγησε πλήρως ισχυριζόμενος ότι τότε οι απαγορεύσεις έγιναν για λόγους «εθνικής ασφάλειας» σε περίπτωση επίσκεψης ξένου ηγέτη!

Εξάλλου, θυμίζοντας τις μέρες που ως κυβέρνηση επιστράτευε τα ίδια «επιχειρήματα», περί «ταλαιπωρίας» από τις κινητοποιήσεις, φρόντισε να ρίξει και νερό στο μύλο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας αναφερόμενος σε «ορισμένες καταστάσεις που σε ακραίες στιγμές μπορεί να έχουν δημιουργήσει δυσφορία στο κοινωνικό σύνολο». Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να λύσει αυτά τα «προβλήματα», σημειώνοντας πως «υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει περιορισμό» των διαδηλώσεων.

Κατά τ' άλλα, με τα γνωστά περί «ακροδεξιών εμμονών» της κυβέρνησης, στη προσπάθεια να παρουσιάσει την καταστολή ως κάτι άσχετο με την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο «γιατί φοβάται για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη» και σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται «χρειάζεται σχέδιο, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της» και «όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα», διαχείριση δηλαδή προς όφελος του κεφαλαίου με έμφαση στην ενσωμάτωση του λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΚΙΝΑΛ για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν τη δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της ΝΔ, κ. Χρυσοχοΐδη» και σπεύδοντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνέχεια» της «δημοκρατικής παράταξης», ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μια αγιογραφία της μεταπολίτευσης, για την οποία ανέφερε ότι «μας έδωσε το συμβόλαιο για την ομαλότερη δημοκρατική περίοδο της πατρίδας μας».

Δεν ξεπλένεται με τίποτα...

Να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» προσπάθησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, για το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που χτυπάει ευθέως το δικαίωμα στην απεργία. Οπως ανέφερε αρχίζοντας τις δικαιολογίες, δεν ήταν τάχα στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «ήταν μια απαίτηση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών», πως ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το περιορίσει... μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία, αν και οι «θεσμοί» «ζητούσαν το «50%+1» να αφορά όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ο.κ.

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «πρώτον, στην πολιτική μετράνε οι αποφάσεις και όχι οι διακηρύξεις και οι προθέσεις», και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. «Δεύτερον, η καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος είναι το πρωτοβάθμιο σωματείο», υπογράμμισε, αφού από εκεί εκλέγονται οι αντιπρόσωποι για τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, «εκεί είναι που οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε τρεις βάρδιες και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν πάντα και κάνουν δεύτερη συνέλευση, εκεί είναι που υπάρχει εργοδοτική τρομοκρατία και παρακολούθηση, εκεί ακριβώς προσφέρετε τις καλύτερες υπηρεσίες», σημείωσε. «Επομένως», τόνισε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, «κρείττον σιωπάν».

Αξίζει να αναφερθεί ότι αφορμή για να προσπαθήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στάθηκαν τα όσα είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ως απάντηση στην κριτική που δέχεται το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψηφίζει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τώρα ότι «βγαίνει στα κεραμίδια», και δείχνοντας και την αξία των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών που στήνονται ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ποιος έφερε το 51% της πλειοψηφίας ως υποχρεωτικό για να γίνεται απεργία; Ποιος επανέφερε την ανταπεργία; Ποιος νόμος προστατεύει τους πλειστηριασμούς από τους πλειστηριαζόμενους;», για να προσθέσει πως «ο καθένας μπορεί να βρει σειρά από πράξεις, χιλιάδες παραδείγματα και για σας και για εμάς και για τους από δω (ΝΔ), για να μας πείσουν αν είμαστε προοδευτικοί ή αν είμαστε συντηρητικοί»...

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ως εφεδρείας του συστήματος, έτοιμης να στηρίξει κάθε αστική κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, επιβεβαίωσε η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά, η οποία για να δικαιολογήσει την υπερψήφιση από το κόμμα της του επαίσχυντου νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, έφτασε να ισχυριστεί ότι «ξαναγράψαμε, με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο και το φέραμε μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο. Διασώσαμε τη συνάθροιση και τη διαδήλωση» και πως «αντί ένα εύκολο όχι (...) εμείς αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να θυμίσουμε ξανά σε όλους ότι τούτη εδώ η παράταξη έχει ύψος και προτάσεις» για κάθε είδους βρωμοδουλειές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Μετά από όλα αυτά κατέληξε ότι το κόμμα της αποτελεί ανάχωμα... στη συντήρηση και διαγκωνίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να αποτελέσει τον «προοδευτικό» στυλοβάτη του συστήματος.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος «βασιλικότερος του βασιλέως» ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους θα πάνε ενάντια σε αυτόν το νόμο. «Το πρόβλημα με την ΝΔ είναι ότι δεν έχετε σχέδιο και εδώ ακόμα φοβάστε. Γιατί φοβάστε; Θέλουμε να επιβάλουμε νόμο και τάξη. Να μη φοβάται ο επιχειρηματίας να πάει στο μαγαζί του στο κέντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά και «διερωτήθηκε» «για ποιον λόγο λέτε εμένα χουντικό; Επειδή θέλω να υπάρχει νόμος και τάξη στην Ελλάδα, για να μη φοβάται ο Ελληνας πολίτης;».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τις προτάσεις του για μια άλλη διαχείριση του σάπιου συστήματος, ώστε κατά το σκεπτικό του να μην προκαλούνται πολλές κοινωνικές αντιδράσεις.

Κανείς δεν μπόρεσε, ούτε θα μπορέσει ποτέ να φιμώσει τους αγώνες του λαού

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης: «Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η πρώτη μαζική, αγωνιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εκδήλωση καταδίκης του αυταρχισμού, των απαγορεύσεων και της τρομοκρατίας που έρχεται να επιβάλει η κυβέρνηση με το απαράδεκτο τρομοκρατικό νομοσχέδιο, ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

Αυτοί που το υπαγόρευσαν και αυτοί που το ψηφίζουν, ας γνωρίζουν ότι με τις απαγορεύσεις, την τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες δεν πρόκειται να βάλουν στο "γύψο" το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ούτε θα εμποδίσουν τους αγώνες του.

Η Ιστορία μαρτυρά ότι σε αυτή τη δύσκολη αλλά περήφανη πορεία του κινήματος, οι αγωνιστές της εργατικής τάξης και του λαού γνώρισαν από τους εκμεταλλευτές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους την πιο άγρια τρομοκρατία. Κυνηγήθηκαν ανελέητα, με όλα τα μέσα καταστολής και τρομοκρατίας του συστήματος.

Ομως πήγαιναν με ψηλά το κεφάλι στις φυλακές, στις διώξεις, στις εξορίες, με ιδιώνυμα αδικήματα. Τράβηξαν τα πάνδεινα, που πολλά από αυτά δυσκολεύεται η πένα να τα περιγράψει. Πολλοί οδηγήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά στο τέλος πάντα έβγαιναν νικητές και μαζί τους νικητές οι εργάτες, οι μικροί επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, το σύνολο του λαού, με νέες κατακτήσεις και αισιοδοξία για την πορεία του αγώνα.


Μέσα από αυτούς τους αγώνες καθιερώθηκαν το 8ωρο, η Κοινωνική Ασφάλιση, οι συντάξεις, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι ετήσιες άδειες, οι αργίες, οι κοινωνικές ελευθερίες και πολλά ακόμα δικαιώματα, που τώρα οι εκμεταλλευτές πιστεύουν ότι μπορούν να τα πάρουν πίσω.

Ολα αυτά σήμερα μπορεί να φαντάζουν κάπως μακριά στον χρόνο, αλλά δεν είναι, γιατί ο αυταρχισμός, η βία και η τρομοκρατία παραμένουν στη φαρέτρα των δυνάμεων του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σε κάθε φάση τα ενισχύουν και τα αξιοποιούν.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, που βρήκε στρωμένο το χαλί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται να εμποδίσει, να σταματήσει με τη βία και τον αυταρχισμό τον αγώνα και τις διαδηλώσεις όλων αυτών που δικαίως διεκδικούν και παλεύουν στο πεζοδρόμιο το αυτονόητο, να επιβιώσουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τεχνηέντως καλλιεργείται αντιπαράθεση με τους εμπόρους, οι οποίοι ήδη γνωρίζουν ότι ο θάνατός τους προκαλείται από τις πολιτικές τους και όχι από τους αγώνες και τις διαδηλώσεις.

Το λέμε δυνατά και καθαρά από τώρα: Το ιερό πεζοδρόμιο και οι αγώνες του λαού αποτελούν τη μαμή της Ιστορίας και της ιστορικής εξέλιξης για την πρόοδο και την ευημερία του λαού, και αυτό κανένας δεν μπόρεσε ούτε μπορεί να το σταματήσει, όσα μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, μέχρι που οι εργαζόμενοι και ο λαός θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα οργανώσουν την κοινωνία που τα αποτελέσματα του μόχθου τους θα γίνονται πηγή ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

* * *

Ο Κώστας Πόγκας, παλαίμαχος συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος Λαυρίου, θυμήθηκε στο χαιρετισμό του πως «ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση στη δεκαετία του 1960 είχε ψηφίσει τον Νόμο 4.000 "περί τεντιμποϊσμού". Εκείνος ο νόμος ποτέ δεν εφαρμόστηκε για τους "τεντιμπόηδες". Ολες οι δικογραφίες που κατασκευάζονταν από το αστυνομικό κράτος εκείνη την εποχή αφορούσαν απεργίες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες εργατικών σωματείων, και είχαν τις ίδιες κατηγορίες: Εξύβριση, απείθεια, φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της Αρχής, σε συνδυασμό με τον Νόμο 4.000 "περί τεντιμποϊσμού"».

Με αυτόν τον νόμο, όπως είπε, «είχαμε οδηγηθεί στα δικαστήρια δεκάδες φορές συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του Λαυρίου», μεταξύ αυτών και ένας 65χρονος «που δεν είχε ούτε μία τρίχα μαύρη στο κεφάλι του», γεγονός που ανάγκασε τον εισαγγελέα να πει στην αγόρευσή του: «Αν δικάσομε τον ασπρομάλλη και γέροντα Χαραμή ως τεντιμπόη με το νόμο 4.000 περί τεντιμποϊσμού, δεν θα κάνομε τίποτε άλλο παρά να κλονίσομε την πίστη και το σεβασμό των πολιτών στους νόμους του κράτους και θα υπονομεύσομε το ίδιο το πνεύμα του νομοθέτη για την καταστολή της μάστιγας του τεντιμποϊσμού. Γι' αυτό προτείνω την αθώωση όλων των κατηγορουμένων»...

* * *

Στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Σιφωνιός, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», διάβασε αποσπάσματα από την απολογία του Σπάις, εργάτη της Πρωτομαγιάς του Σικάγο, που όπως είπε «παραμένει διαχρονική και επίκαιρη». «Κατηγορούμεθα πως παραβήκαμε το νόμο. Ναι! Τον παραβήκαμε για να δείξουμε στο λαό κατά ποιον τρόπο οι θεσμοί τα τελευταία 20 χρόνια αποβλέπουν συστηματικά να εγκαθιδρύσουν σε τούτη τη χώρα μια ολιγαρχία που πιο δυνατή δεν υπήρξε ποτέ σε κανένα μέρος της Γης. Οι ιδέες που υπερασπίζω είναι δικές μου, είναι κομμάτι του εαυτού μου. Πώς είναι δυνατόν να τις εγκαταλείψω. Δεν είναι λοιπόν αφέλεια εκ μέρους σας να νομίζετε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ιδέες αυτές που κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα; Αν το να λες την αλήθεια τιμωρείται με θάνατο, εμείς δεν θα πάψουμε να λέμε την αλήθεια, όσους θανάτους κι αν μας επιβάλετε! Σας περιφρονούμε και στο θάνατο», είχε πει ανάμεσα σε άλλα ο Σπάις.

* * *

Ο Δημήτρης Θωμάκος, αστυνομικός υποδιευθυντής ε.α. και εκπρόσωπος της Κίνησης Απόστρατων Αστυνομικών, είπε στο χαιρετισμό του: «Τα μέλη της Κίνησης Απόστρατων Αστυνομικών αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης. Νιώθουμε την ευθύνη ως απόστρατοι, απέναντι στις οικογένειές μας και στο λαϊκό κίνημα. Νιώθουμε και την ευθύνη απέναντι στους εν ενεργεία συναδέλφους μας αστυνομικούς. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση θα τους χρησιμοποιήσει ενάντια στο λαό. Είναι φανερό πως θα εντείνει την καταστολή για να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Καλούμε τους εν ενεργεία αστυνομικούς να μην ταυτιστούν με τη βαρβαρότητα της καταστολής. Να μη σηκώσουν τα γκλομπς ενάντια στο λαό. Να μη ρίξουν τα χημικά εναντίον του. Να αγωνιστούν και οι ίδιοι και να διεκδικήσουν και τα δικά τους δικαιώματα. Να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού. Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών καταδικάζει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, όλα τα μέτρα καταστολής που παίρνει η κυβέρνηση. Πιστεύουμε πως δουλειά της αστυνομίας πρέπει να είναι μόνο η αντιμετώπιση του εγκλήματος. Καλούμε όλους, απόστρατους και εν ενεργεία αστυνομικούς, να καταδικάσουν το νομοσχέδιο».

* * *

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οσους νόμους κι αν ψηφίσουν, όσα διατάγματα κι αν φέρουν, όσες ποινές φυλάκισης κι αν βάλουν, σε όσα δικαστήρια κι αν μας στείλουν εμείς θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας, απέναντι στην τάξη μας θα παλέψουμε για τη ζωή μας, θα παλέψουμε για να μπορέσει ο εργάτης ο φτωχός λαός επιτέλους να μπορέσει να ζήσει καλύτερα με βάση τον πλούτο που παράγει. Συνεχίζουμε οργανωμένα, πειθαρχημένα, απείθαρχα απέναντι στην αντεργατική πολιτική απέναντι σε όλους αυτούς που απεργάζονται σχέδια για να μας έχουμε με το ζυγό στο λαιμό. Δεν πειθαρχούμε αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, κανείς συμβιβασμός με την καταστολή!». Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα ακούστηκε χτες δυνατά σε όλη τη χώρα, στα μαζικά συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν σε δεκάδες πόλεις Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς, δίνοντας έμπρακτη απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού δεν θα μπουν στο «γύψο», ότι η πάλη του λαού θα κάνει κουρελόχαρτο και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, με τα οποία οι κυβερνήσεις επιχείρησαν να φιμώσουν τη φωνή του και τον αγώνα του. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και χτες στο Σύνταγμα, την ώρα που στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου, στήνοντας μια εξόφθαλμη προβοκάτσια για να χτυπήσουν και να διαλύσουν τη μεγάλη συγκέντρωση, πνίγοντάς την στα χημικά, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Το μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μαζί με τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, αποτέλεσαν συνέχεια και έμπρακτη έκφραση της καθολικής καταδίκης του αντιδραστικού νομοσχεδίου, που εκφράστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, από την πρώτη στιγμή της κατάθεσής του, από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, από δικαστικούς, νομικούς και άλλους επιστήμονες, καλλιτέχνες, από τους εργαζόμενους και το λαό.

Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στάθηκαν μόνο αυτοί που έδωσαν την παραγγελιά για το έκτρωμα: Οι ενώσεις των εργοδοτών και τα επιτελεία που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, μαζί με τους γνωστούς εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έφτασαν στο σημείο να υπερθεματίζουν, ζητώντας εφαρμογή του τερατουργήματος και στις διαδικασίες των συνδικάτων! Στα συλλαλητήρια πήραν την απάντησή τους από τους εργαζόμενους και το λαό, αυτήν την απάντηση πρέπει να παίρνουν καθημερινά, με την ενίσχυση της πάλης παντού!

Στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, όλης της χώρας, συναντήθηκαν χτες τα συνδικάτα που δίνουν απεργιακές και άλλες μάχες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στην αντιαπεργιακή νομοθεσία της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων προηγουμένως, τις προσπάθειες για ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης, το νομικό οπλοστάσιο και τις αποφάσεις που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες. Μαζί τους διαδήλωσαν Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχοι, φοιτητές.

Η μαχητικότητα και η συσπείρωση που εκφράστηκαν ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις αποτελούν εφόδιο για να δυναμώσουν ακόμα παραπέρα η οργάνωση και η πάλη, για να μείνει στα χαρτιά και αυτός ο νόμος - έκτρωμα, για να απαντηθεί η εντεινόμενη επίθεση επιχειρηματικών ομίλων - κυβέρνησης στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, για να βγει στο προσκήνιο ο αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες!

Διεθνής αλληλεγγύη στον αγώνα των Συνδικάτων

Συνδικαλίστρια του Εργατικού Κέντρου CGT Val de Marne κρατά την αφίσα αλληλεγγύης που τύπωσε το γαλλικό Εργατικό Κέντρο
Συνδικαλίστρια του Εργατικού Κέντρου CGT Val de Marne κρατά την αφίσα αλληλεγγύης που τύπωσε το γαλλικό Εργατικό Κέντρο
Ειδική αναφορά από το βήμα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα και τις άλλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έγινε στη διεθνιστική αλληλεγγύη, που εξέφρασαν Συνδικάτα από όλο τον κόσμο στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού στην Ελλάδα, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να χτυπήσει τις διαδηλώσεις.

Με μηνύματα που απέστειλαν στο ΠΑΜΕ, τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καταγγέλλουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ, οι Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (TUI) Εργαζομένων στις Κατασκευές, στο Δημόσιο, στον Τουρισμό, στην Εκπαίδευση, Συνομοσπονδίες και Συνδικάτα από την Αυστρία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη ΛΔ Κονγκό, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Τουρκία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Ταυτόχρονα, Κοινότητες Ελλήνων Μεταναστών, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα εκφράζουν και αυτοί την καταδίκη τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Μηνύματα έστειλαν οι Ελληνικές Κοινότητες Δρέσδης, Φρανκφούρτης, Αννόβερου, Στοκχόλμης, Κοπεγχάγης και οι Επιτροπές Αγώνα Ντίσελντορφ, Μονάχου, Βερολίνου.

Επίσης, δεκάδες συνδικαλιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος από όλη την Ευρώπη έστειλαν τα δικά τους προσωπικά μηνύματα αγώνα.

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο CGT Val de Marne από τη Γαλλία επέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι, καταγγέλλοντας το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ενώ τύπωσε και σχετική αφίσα αλληλεγγύης, με το σύνθημα «Από το Παρίσι στην Αθήνα, το δικαίωμα στη διαδήλωση δεν είναι διαπραγματεύσιμο!».

Από τη Βουλή κατευθείαν ... στα σκουπίδια ο κατάπτυστος νόμος για τις διαδηλώσεις

Μεγάλο και μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έστειλε το μήνυμα ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση θα μείνει στα χαρτιά

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν»...

Με συνθήματα όπως αυτό να δονούν χτες το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας, από τις προσυγκεντρώσεις σε Προπύλαια, Μοναστηράκι και Στύλους Ολυμπίου Διός, μέχρι τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του κατάπτυστου νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.

Απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για παραπέρα ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου την ώρα που κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκρότησαν μια μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή.

Εκεί παρέμειναν μαχητικά μέχρι αργά το βράδυ, παρά την προβοκάτσια που στήθηκε και την προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να τη διαλύσουν, ρίχνοντας δακρυγόνα «κρότου - λάμψης» μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών (βλέπε σελίδα 12).

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Στην Αμαλίας, κοιτάζοντας προς την Πανεπιστημίου
Στην Αμαλίας, κοιτάζοντας προς την Πανεπιστημίου
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ψήφιζε το τερατούργημα, η μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα ξεκαθάριζε με τα συνθήματα και τα πανό της: «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».

Το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του έστελναν τα μαχητικά μπλοκ, όπως αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων, που βρίσκονται σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μεγάλα εργοτάξια. Του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, που δίνει μάχες για να μην μείνει κανείς εργαζόμενος του κλάδου «στον αέρα», χωρίς δουλειά και χωρίς επαρκές εισόδημα. Τα Συνδικάτα των εργαζομένων στην Υγεία και το Δημόσιο, που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες...

Μαζί τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με τα πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και των Ενώσεών τους, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών - μέλη της ΟΓΕ, συνταξιούχοι κ.ά. Το δικό τους «παρών» έδωσαν ένστολοι - εν ενεργεία και σε αποστρατεία - ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχονται να χρησιμοποιούνται ενάντια στον λαό και το κίνημά του.

...και προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός
...και προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός
Από το βήμα της συγκέντρωσης, στους σύντομους χαιρετισμούς τους, εκπρόσωποι Συνδικάτων και φορέων ανέδειξαν τη σημασία της αγωνιστικής ενότητας απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, την ιστορική συνέχεια αυτής της επίθεσης από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, τους λόγους που αυτή σήμερα εντείνεται, καθώς το κεφάλαιο «παίρνει τα μέτρα του». Ξεσκέπασαν τα διάφορα ψέματα, με τα οποία η κυβέρνηση και διάφορα επιτελεία συνοδεύουν την επιχείρηση χτυπήματος των διαδηλώσεων.

Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τους συγκεντρωμένους να στέλνουν μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα, για να ζουν χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.



Στο κενό έπεσε το προβοκατόρικο σχέδιο να διαλυθεί η μεγάλη συγκέντρωση

Η αστυνομία έπνιξε στα χημικά τη συγκέντρωση, αλλά δεν κατάφερε να τη διαλύσει

Την ώρα που η αστυνομία πνίγει τη συγκέντρωση στα δακρυγόνα
Την ώρα που η αστυνομία πνίγει τη συγκέντρωση στα δακρυγόνα
Στο κενό έπεσε το σχέδιο της κυβέρνησης, με τις γνωστές προβοκατόρικες μεθόδους, να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, καθώς απέναντί του βρήκε, για μια ακόμα φορά, την αποφασιστικότητα και την οργάνωση του ταξικού εργατικού κινήματος.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το μαζικό συλλαλητήριο των Συνδικάτων και των φορέων, η αστυνομία, εκτελώντας κυβερνητικές εντολές και με πρόσχημα το χιλιοπαιγμένο σκηνικό με τις μολότοφ στην αρχή της Βασ. Σοφίας, στο ύψος των Λουλουδάδικων, έπνιξε στα χημικά το χώρο της συγκέντρωσης μπροστά από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα που είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια, διασχίζοντας αρχικά την Πανεπιστημίου και μετά τη Σταδίου, έφτασε «ανενόχλητη» μπροστά από το «Μεγάλη Βρετάνια», στα πλαϊνά της μεγάλης συγκέντρωσης των Συνδικάτων.

Εχοντας ήδη ξεκινήσει να σπάνε μάρμαρα και να χυδαιολογούν απέναντι στα Συνδικάτα και τους ομιλητές της συγκέντρωσης, οι πρώτες μολότοφ έδωσαν το «σύνθημα», για να στηθεί το γνωστό σκηνικό με την αστυνομία, στη γωνία μπροστά από το «Μεγάλη Βρετάνια», με τα χημικά να πέφτουν «βροχή» μέσα στη συγκέντρωση, με στόχο να τη διαλύσουν. Η διάταξη μάλιστα της αστυνομίας ήταν τέτοια, ώστε οι γνωστές προβοκατόρικες ομάδες να σπρωχτούν πάνω στη συγκέντρωση στο χώρο του Συντάγματος, ενώ «πνιγόταν» η συγκέντρωση στα χημικά.

Ανασυνταγμένη η διαδήλωση, καταλαμβάνει ξανά όλον το χώρο μπροστά από τη Βουλή
Ανασυνταγμένη η διαδήλωση, καταλαμβάνει ξανά όλον το χώρο μπροστά από τη Βουλή
Αυτός ο «συντονισμός» της γνωστής προβοκάτσιας επιβεβαιώνει το πώς θα αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις και τους διάφορους μηχανισμούς οι επίμαχες διατάξεις του νέου νομοθετικού εκτρώματος.

Τα μπλοκ των Συνδικάτων και των φορέων, με μαχητική ψυχραιμία και οργάνωση, παρέμειναν στη λεωφόρο Αμαλίας, στέλνοντας από την πρώτη στιγμή της επίθεσης ξεκάθαρο μήνυμα: Το συλλαλητήριο δεν θα διαλυθεί. Από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης και από τα στόματα των διαδηλωτών ακούγεται δυνατά: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Καταγγέλλεται άμεσα το σχέδιο της κυβέρνησης να διαλύσει τη συγκέντρωση. Ενα σχέδιο που έπεσε στο κενό, έτσι όπως θα μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις που ετοιμαζόταν να ψηφίσει την ίδια ώρα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το συλλαλητήριο καταλαμβάνει ξανά όλη την Λ. Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης, η προβοκάτσια της, δεν πέρασε! Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», τονίζει από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τους συγκεντρωμένους να απαντούν με δυνατά χειροκροτήματα και συνθήματα.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ας εξυφάνουν όσα σχέδια θέλουν, με μάσκες ή χωρίς μάσκες», πρόσθεσε. «Εδώ είναι εργατοκόσμος που παλεύει για τη ζωή του! Κάτω τα χέρια από το ταξικό εργατικό κίνημα, κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Είμαστε εδώ, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, γιατί το δίκιο είναι μαζί μας!».

Το γνωστό κλοτσοσκούφι έχει ξεκινήσει, θέτοντας σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο να διαλυθεί η μαζική διαδήλωση

Eurokinissi

Το γνωστό κλοτσοσκούφι έχει ξεκινήσει, θέτοντας σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο να διαλυθεί η μαζική διαδήλωση
Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με ομιλίες, τραγούδια και συνθήματα, αποτυπώνοντας, για άλλη μια φορά, τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Οργανωμένο προβοκατόρικο σχέδιο, ζωντανή απόδειξη για το τι θα συμβεί με το νομοσχέδιο

Eurokinissi

Την ίδια στιγμή που έξω από τη Βουλή ήταν σε πλήρη εξέλιξη η άγρια επίθεση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ και άλλων δυνάμεων καταστολής εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών, μέσα στην Ολομέλεια και λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση έκανε πρόβα τζενεράλε...

Σαν έτοιμος, με άλλοθι τους «γνωστούς αγνώστους» προβοκάτορες και προκαλώντας ανοιχτά, ο υπουργός βρήκε ευκαιρία να πει «πόσο δίκιο» είχε η κυβέρνηση να φέρει το νομοθετικό εξάμβλωμα. Αφού έκανε λόγο για «δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων εδώ στη Βουλή», πως «όσοι έχουν επιτεθεί δολοφονικά εναντίον αστυνομικών είναι υποχρέωση της αστυνομίας να τους συλλάβει και αυτό επιχειρείται να γίνει» και ότι «όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε ποτέ ανθρώπινη ζωή και περιουσία να θιγεί», ενώ επανέλαβε κάνοντας το μαύρο άσπρο πως τάχα η επίθεση δεν αφορούσε τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που ήταν «υποδειγματική» αλλά κάποιους «τραμπούκους» κ.ο.κ.

Ωστόσο, κατάπιε τη γλώσσα του όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε από τον υπουργό να πει πώς εξηγείται ότι αφού δεν ήταν στο στόχαστρο η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, «οι βουλευτές του ΚΚΕ έφαγαν δακρυγόνα και χημικά; `Η μήπως ήταν με τους μπαχαλάκηδες;».

Το άθλιο κυβερνητικό σχέδιο αποκάλυψε στη συνέχεια και η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Σπ. Λιβανού, ο οποίος πήρε το λόγο για να πει ότι «μια μικρή ομάδα βγήκε από το ΠΑΜΕ» και επιτέθηκε στους αστυνομικούς! Βέβαια, στη συνέχεια κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, όπως και άλλων, ανασκεύασε λέγοντας ότι «άλλο είπε» και πως «δεν καταλάβατε καλά»...

«Αυτό που έγινε ήταν προβοκατόρικο οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η διαδήλωση και να σας δώσει δήθεν επιχειρήματα για τις περιουσίες που καταστρέφονται και όλα αυτά που λέτε», κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε πως «έχουμε το γνωστό σκηνικό οργανωμένης προσπάθειας και επιχειρησιακά της αστυνομίας, για τη διάλυση της μεγάλης συγκέντρωσης η οποία, σας ενημερώνω ότι δεν έχει διαλυθεί ξαναγύρισε πίσω».

Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές σπρώχτηκαν από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο, «να παίξουν το γνωστό παιχνίδι του κλέφτη και αστυνόμου, να σας δώσουν το πρόσχημα για να βομβαρδίσουν όλη τη διαδήλωση» και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Ενώ, δείχνοντας τα όσα απαράδεκτα προβλέπει το νομοσχέδιο, διερωτήθηκε: «Τι θα γίνει τώρα, θα ζητήσετε από τα Εργατικά Κέντρα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αστική ευθύνη, άμα τα κάνουν λαμπόγιαλο αυτοί που δεν τους πιάνετε; Και γιατί δεν τους πιάνετε και τους αφήνετε να εκδηλώνονται έτσι; Σας λέμε ότι δεν θα περάσουν αυτά. Το σημερινό ήταν μία κλασική περίπτωση κυβερνητικού, αστυνομικού σχεδίου που δεν στόχευε αυτούς. Αν τους στόχευε δεν θα τους αφήνατε να φτάσουν στο Σύνταγμα».

«Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης - συνέχισε - και αν νομίζετε ότι φοβόμαστε γελιέστε. Και επειδή έχουμε μεγάλη εμπειρία, ξέρουμε πάρα πολύ καλά αυτές τις ομάδες, αυτό που έγινε ήταν προβοκατόρικο οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η διαδήλωση. Το καταγγέλλουμε αυτό και λέμε αποσύρετε το νομοσχέδιο, είναι ζωντανή απόδειξη του τι πρόκειται να συμβεί».

Την επίθεση των δυνάμεων κατά των διαδηλωτών κατήγγειλαν στην Ολομέλεια και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό και μαχητικό μήνυμα ότι το τερατούργημα θα μείνει στα χαρτιά

MotionTeam

Μήνυμα αγώνα ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να βάλει τους αγώνες στο «γύψο» έστειλαν μαζικά χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί με τους απόμαχους της δουλειάς, με αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, με φοιτητές και μαθητές. Ο ένας πλάι στον άλλο, εργάτες και εργάτριες από το Εμπόριο, το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τον Τουρισμό, τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, τον Βιομηχανικό Επισιτισμό, τα Εμφιαλωμένα Ποτά, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, έμποροι και βιοτέχνες, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι όλων των ταμείων, με μια φωνή διαμήνυσαν πως «Οσοι νόμοι και να ψηφιστούν, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν».

Ο κεντρικός ομιλητής, Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, κατήγγειλε το απαράδεκτο νομοσχέδιο καθώς και την πλειοψηφία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΘ, που δεν θεώρησε καν σκόπιμο να συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα. Ανέδειξε πως το σύστημα επιχειρεί να θωρακιστεί απέναντι στην αμφισβήτησή του, που δυναμώνει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που αυτό γεννά. Γι' αυτό, τόνισε, «βάζει στο στόχαστρο τη "ριζοσπαστικοποίηση". Φοβάται τον εργάτη που αμφισβητεί και προσπαθεί να τον δέσει χειροπόδαρα».

«Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε, «θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα».

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α., χαιρετίζοντας όπως είπε εκ μέρους «όλων των αποστράτων που πάλεψαν για να γίνουν τα σκοτάδια φως μέσα στα Σώματα Ασφάλειας και στις Ενοπλες Δυνάμεις». Απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης όλου του προσωπικού τους, εν ενεργεία και αποστράτων, για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Και σημείωσε: «Για όσους στις μέρες μας σπέρνουν ανέμους, με απαγορεύσεις, καταστολή και κατάργηση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η ιστορία του λαϊκού κινήματος διδάσκει ότι θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τις θύελλες των αγωνιστικών αντιδράσεων που ωριμάζουν στις συνειδήσεις των καταπιεσμένων».

Μετά τις ομιλίες, ένα μαχητικό ποτάμι, με τις σημαίες των σωματείων και τα πανό, διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης: Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Παραλιακή Λεωφόρος, με κατεύθυνση το Λευκό Πύργο και τη Νέα Παραλία, η καταδίκη εκφράστηκε δυνατά, «Φτώχεια - απαγορεύσεις - ανεργία, αυτή είναι των αστών η δημοκρατία», ενώ το μήνυμα στάλθηκε πανίσχυρο: «Ο αγώνας μας στο δρόμο δεν σταματά, απάντηση θα πάρετε από την εργατιά».

Κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες, αλλά και μαζικές εξορμήσεις - παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας από συνδικάτα και μαζικούς φορείς.

Στην Πάτρα

Με μια μαζική συγκέντρωση, με παλμό, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, πλήθος εργαζομένων, μαζί με συνταξιούχους, φορείς του λαϊκού κινήματος και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, καταδίκασαν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του ΕΚΠ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Σωματείου Φαρμάκου Αχαΐας. Γιώργος Σταθόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας. Παναγιώτης Μελάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων. Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε.α. Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ανδρέας Σουρούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της ΠΔΕ. Γιώργος Παπασπυρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής - Πειραιώς. Γιάννης Κογιώνης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού. Μαρία Τσάκου, σπουδάστρια στο ΙΕΚ «Δέλτα».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ιδιαίτερη στιγμή στη συγκέντρωση αποτέλεσε ο χαιρετισμός σπουδάστριας του ΙΕΚ, η οποία εκπροσωπεί τους συναδέλφους της που αντιδρούν στο γεγονός ότι η διοίκηση του ΙΕΚ τούς ζητά να καταβάλουν δίδακτρα για την περίοδο αναστολής λειτουργίας της σχολής, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί τα μαθήματα αυτής της περιόδου.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν: «Σε λίγο θα μας βάλετε να κάνουμε δηλώσεις, κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις».

Την ίδια ώρα, στην Καλαμάτα, πλήθος εργαζομένων ένωσαν τις φωνές τους και βροντοφώναξαν «Οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!». Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, ενώ χαιρέτισαν ο Αργύρης Σμυρνής, πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α., ο Σπύρος Νικολόπουλος, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, η Πετρούλα Δουλάμη, μέλος του ΔΣ του Πανμεσσηνιακού Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και ο Θανάσης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΠΕ Μεσσηνίας.

Στα Γιάννενα

Μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση και στα Γιάννενα.

Στη συγκέντρωση, που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο, μίλησε ο πρόεδρός του Νίκος Εξαρχος. Το νομοσχέδιο, τόνισε, «στοχεύει και ποινικοποιεί κάθε λαϊκή διαμαρτυρία. Θα σέρνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές με την περιβόητη "αστική ευθύνη του διοργανωτή", εξοντώνοντάς τους ηθικά και οικονομικά για ενέργειες προβοκατόρικων στοιχείων που καμία σχέση δεν έχουν με το κίνημα, αλλά δρουν χρόνια τώρα με την ανοχή και την κάλυψη του κράτους». Αυτό που φοβούνται, τόνισε, είναι «η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους. Την πάλη που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Φοβούνται την πάλη που βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που αμφισβητεί την εξουσία τους».

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, και η Γκουζάλ Τουλιακάνοβα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΒΕΤ.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με τα πανό των σωματείων και τα συνθήματά τους έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας επίσης την έντονη αστυνομοκρατία γύρω από τη συγκέντρωση και το κλείσιμο της κεντρικής λεωφόρου με κλούβες ΜΑΤ, κινήσεις που επιβεβαιώνουν και τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου.

Στο Ηράκλειο

Από την πλατεία Ελευθερίας, οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες και να ποινικοποιήσει την πάλη των συνδικάτων. Με τα συνθήματά τους κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε τη συγκέντρωση, διαμήνυσαν πως το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια από κανέναν για να συνεχίσει να οργανώνει την πάλη των εργατών, να διεκδικεί και να διαδηλώνει. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σάκης Ζέρβας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Βρύσαλης από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Νικήτας Κόκκινος από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Θανάσης Μακαραντής από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Κώστας Μελισουργάκης από το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Στη Βόρεια Ελλάδα, εργαζόμενοι όλων των κλάδων, μαζί με συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, έστειλαν παντού δυνατό το μήνυμα ότι «αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά». Στην Ορεστιάδα και στη Νάουσα ξεχώρισε επίσης η συμμετοχή των αγροτών, στο πλάι των εργατών.

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα με τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή. Επίσης κινητοποιήσεις έγιναν σε Κατερίνη, Κιλκίς, Βέροια, Σέρρες, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ενώ μαζική εξόρμηση - παρέμβαση με μικροφωνική έγινε στα Γρεβενά.

  • Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας, μεταξύ άλλων σε Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι, Βόλο κ.α.
Γενικευμένες αντιδράσεις και διαφωνίες

Ευρύτερες είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η επιχείρηση περιορισμού των διαδηλώσεων με το νομοσχέδιο της ΝΔ που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Μεταξύ άλλων αντιδράσεων, που μαζί με την πάνδημη καταδίκη του προδιαγράφουν την τύχη που θα έχει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καταγράφονται οι παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Η Υπηρεσία εντοπίζει σωρεία διατάξεων που αντιτίθενται στο Σύνταγμα, σε άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι πλήττεται στον πυρήνα του το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ενωση Εισαγγελέων εντοπίζει «ασυμβατότητα» της διάταξης για παρουσία εισαγγελέα στις διαδηλώσεις με το άρθρο 87 του Συντάγματος.

Οπως λέει, «σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθετημένης υποχρεωτικής παρουσίας εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα με τα άρθρα 87 ε. του Συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε Δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν στην εκτελεστική εξουσία και τα όργανά της».

Αντίθετο και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο «περί του συνέρχεσθαι» δηλώνει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη 8/7, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του "συνέρχεσθαι"» και προσθέτει: «Η προσαρμογή επί το αυστηρότερο προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος του 1971 περί υπαίθριων συναθροίσεων οδηγεί στην αφυδάτωση των πολιτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και πιο ειδικά του δικαιώματος των πολιτών στη διαμαρτυρία. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ακύρωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Η ποινικοποίηση - με εξοντωτικές μάλιστα ποινές - αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων οδηγεί σε ανελεύθερες καταστάσεις.

Να υπενθυμίσουμε την παλαιότερη κρίση του υπουργού της σημερινής κυβέρνησης, συνταγματολόγου κ. Γεραπετρίτη, "το δικαίωμα της συνάθροισης δεν υπόκειται σε καθεστώς αδείας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους".

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο "περί του συνέρχεσθαι" και εκφράζει την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, "ιδιώνυμο" για τις διαμαρτυρίες κατά των κατασχέσεων κατοικίας, κ.λπ.). Η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλλει νέα δεινά για το λαό μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Αγάπιος ΣΑΧΙΝΗΣ

Κρατούμενος της χούντας, πρώην γγ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Motion Team

Καταρχάς πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ΝΔ είναι συνεπής, και πολιτικά και ιδεολογικά. Αφού προσπάθησε με τον αλήστου μνήμης υπουργό Εργασίας να καταργήσει την πάλη των τάξεων και το ...«κατόρθωσε», τώρα συνεχίζοντας στο ίδιο μονοπάτι ελπίζει και προσπαθεί να βάλει στο γύψο το λαϊκό κίνημα. Να αφαιρέσει δηλαδή τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους να αντισταθούν στο δημιούργημά της, που είναι ο μεσαίωνας, και να επιβάλει αυτό που της υπαγορεύουν οι πολιτικές της ΕΕ. Διότι αυτό που διαισθάνονται είναι πως το εργατικό και λαϊκό κίνημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, θα αντισταθεί και θα ανατρέψει αργά ή γρήγορα αυτές τις πολιτικές.

Ερωτόκριτος ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ

Πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ

Με το βάρος των ενενήντα χρόνων που κουβαλάω στην πλάτη μου, η πείρα μου λέει πως ό,τι δικαιώματα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, ο λαός μας στα προηγούμενα χρόνια, τα κατάφερε μετά από σκληρούς αγώνες, απεργίες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες.

Και σήμερα αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βάλουμε φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές και τους αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τη ζωή σε εμάς και στα παιδιά μας, και για να διεκδικήσουμε ό,τι βίαια μας έχουν αφαιρέσει.

Αυτός ο αγώνας τρομάζει τους αντιπάλους μας, γι' αυτό όλα τα χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις κάθε φορά προσπαθούσαν, με τέτοιους νόμους σαν και αυτόν που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ και τον στηρίζουν και άλλοι συνοδοιπόροι, να θωρακίσουν τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν και να βάλουν στο γύψο τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα οι νόμοι τους και οι προσπάθειές τους θα μείνουν στα χαρτιά. Θα μας βρουν απέναντί τους, όπως πάντα.

Ursula KÖNIGSTEIN

Πρόεδρος του Συνδικάτου verdi 8, Φρανκφούρτης / Μάιν

Η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων και δράσεων και των εργατικών διαδηλώσεων αποτελούν μείζονα απειλή για όλες τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες και πρέπει να τερματιστεί.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας προς την εργατική τάξη της Ελλάδας εξ ονόματος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου verdi 8, Φρανκφούρτης / Μάιν. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα σας ενάντια στην κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ειδικά κατά του ελληνικού κυβερνητικού νόμου, ο οποίος καταργεί το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται και το δικαίωμά τους να διοργανώνουν διαδηλώσεις.

Ο πραγματικός στόχος είναι να αποφευχθούν οι αγώνες και οι ενέργειες των μαχητικών συνδικάτων, οι αγώνες των ανθρώπων που υποφέρουν από αντεργατικές πολιτικές και ιδιαίτερα από την κρίση που ακολουθεί την πανδημία. Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί τους σε όλες τις χώρες επιδιώκουν να αποτρέψουν τις ενέργειες των μαχητικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αγώνες και τις απαιτήσεις των ανθρώπων.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν διαπραγματεύεται. Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την εργατική τάξη της Ελλάδας. Μαζί σας, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αυτόν τον αντιδραστικό νόμο.

Παναγιώτης ΑΛΩΠΟΥΔΗΣ

Πρόεδρος του Συμβουλίου Προσωπικού των Νοσοκομείων RMK gGmbH (περιοχή Στουτγκάρδης)

«Να δεις τι σου 'χω για μετά...»

Η προσπάθεια της αστικής τάξης της Ελλάδας και της κυβέρνησής της να βάλει στο γύψο το εργατικό κίνημα της χώρας μας και να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις θα πέσει στο κενό.

Σκοπός τους είναι ο περιορισμός της λαϊκής αντίδρασης μπροστά στο νέο κύμα πίεσης στα εργατικά δικαιώματα λόγω της νέας οικονομικής κρίσης.

Τα επιχειρήματά τους μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο γελοία.

Στη Γερμανία, όπου χρόνια τώρα ισχύουν αυτά τα μέτρα, συνεχίζουν να μπαίνουν καθημερινά λουκέτα σε μικρές και ατομικές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο θυμίζει άλλες, σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας της Ελλάδας. Ούτε τότε τα κατάφεραν. Ούτε σήμερα θα τα καταφέρουν.

Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας:

«Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει τεράστια πείρα και την ίδια απάντηση: Μαζική απειθαρχία, οργανωμένη ανυπακοή σε κάθε αντεργατικό νόμο και σχέδιο.

Γιάννης ΣΑΡΙΚΑΣ

Πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες του εργατικού κινήματος.

Είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν σιγή νεκροταφείου. Θέλουν τους εργαζόμενους, που μάτωσαν εδώ και δέκα χρόνια από τα απανωτά αντεργατικά μέτρα, να πληρώσουν τις συνέπειες και της καινούργιας κρίσης.

Να αποδέχονται οι εργαζόμενοι αδιαμαρτύρητα το κομμένο ρεύμα, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, και όταν θέλουν να διαδηλώσουν να ζητάνε πρώτα την άδεια της αστυνομίας. Στην ουσία την άδεια της κυβέρνησης.

Είναι πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να απαγορεύσουν την ταξική πάλη. Εμείς οι παλιότεροι έχουμε πείρα. Ολοι στο τέλος έσπασαν τα μούτρα τους. Ας το έχουν αυτό στο νου τους αυτοί που σχεδιάζουν μηχανισμούς «πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης». Ο λαός όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του είναι πανίσχυρος. Κανένα μέτρο και κανένας νόμος δεν μπορεί να τον σταματήσει να κερδίσει το δίκιο του.

Οι εργαζόμενοι και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες δεν θα υποταχθούν.

Να αποσύρει η κυβέρνηση αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, που έχει καταδικαστεί ήδη από το λαό, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τους δικηγορικούς συλλόγους, ακόμα και από το δικαστικό σώμα.

Ακόμα όμως κι αν το ψηφίσει, να ξέρει ότι στα χαρτιά θα μείνει! Τόσες και τόσες άλλωστε αντίστοιχες απόπειρες ακύρωσε το λαϊκό κίνημα με τους αγώνες του.

Φαίδων ΚΑΛΟΤΕΡΑΚΗΣ

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (EFTC)

Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις δεν είναι μόνο βαθιά αντιδημοκρατικό, αλλά προσβάλλει ταυτόχρονα και τη νοημοσύνη μας. Διατείνεται η κυβέρνηση ότι με τους νέους νόμους θα αποφευχθεί «η ταλαιπωρία της πλειοψηφίας». Μιας πλειοψηφίας που το μόνο που της έχει απομείνει στη νέα πραγματικότητα είναι να μπορεί να διαδηλώνει για την ανεργία, για τη μείωση μισθών, για τα ασήκωτα βάρη που καλούνται να επωμισθούν ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την αναξιοπρέπεια που βιώνουμε καθημερινά όσοι μετακινούμαστε με τα μέσα μεταφοράς. Τι ειρωνεία τελικά!

Ευάγγελος Β. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Εχω στον υπολογιστή μου την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Πρώτον, Αριθμός Φύλλου 1», της 1ης Ιανουαρίου 1971, η οποία κοσμείται (...) με το «Νομοθετικό Διάταγμα» 794 «περί δημοσίων συναθροίσεων», στις σελίδες 3-5. Το συγκρίνω με το τωρινό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και μου ανεβαίνει η πίεση! Από το Κεφάλαιο ΙΙΙ (άρθρο 4) και μετά, αδυνατώ να βρω ουσιώδεις διαφορές. Θα πει κανείς, μα είναι τόσο σημαντική η σύγκριση με τους νόμους της χούντας; Μήπως και οι νόμοι αυτοί δεν καταργήθηκαν στην πράξη με την εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου;

Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι «από κάτω», έχουμε κάποιους βασικούς τρόπους να αντιστεκόμαστε στο αστικό κράτος και τις επιδιώξεις του. Οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις είναι ένας από τους κύριους τρόπους αντίδρασης των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος, ενάντια στα μέτρα του αστικού κράτους.

Κατά τη γνώμη μου, η μετατροπή της διαδήλωσης χωρίς άδεια σε «ιδιώνυμο» αδίκημα κρύβει πίσω της κάτι πολύ περισσότερο από το να μπει «στο γύψο» το δικαίωμα των κινητοποιήσεων. Κρύβει τη μεθόδευση αυτών που έρχονται σαν πρωτόγνωρη οικονομική κρίση με αφορμή την υγειονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη. Κρύβει τη διάθεση της ολιγαρχίας για συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων έτσι ώστε να βγουν τα σπασμένα για τα μεγάλα συμφέροντα. Σπασμένα που προέρχονται από τη συσσώρευση του κεφαλαίου σε τσέπες χωρίς να επενδύονται στο κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του.

Ο παραλογισμός αυτού του «ιδιώνυμου» αδικήματος της άρχουσας τάξης, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την επερχόμενη τραγική οικονομική κρίση, με όποιον τρόπο μπορεί, είναι η μεγάλη παρανομία. Η προετοιμασία αυτής της νέας κατάστασης που επέρχεται και που προετοιμάζεται από το κρατούν σύστημα είναι το μεγάλο αδίκημα.

Σ' αυτό το αδίκημα της άρχουσα τάξης, οι εργαζόμενοι προβάλλουν και θα προβάλλουν την αντίστασή τους: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!»

Νίκα ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ

Πρόεδρος του σωματείου University College Union στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire, Principal Lecturer in Tourism Management

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να «εκπολιτίσει» και να «εξευρωπαΐσει» τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού είναι σε απόλυτη συμφωνία με τα σχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. Αλλά θα μείνει έτσι όπως είναι: Σχέδιο επί χάρτου. Ο λαός δεν θα αφήσει την κυβέρνηση απ' τη μια να του τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα και απ' την άλλη, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, να κάνει αίτηση με χαρτόσημο και μετά να πάει στο πρωτόκολλο.

Η εμπειρία της Βρετανίας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα: Εδώ, για να βγούμε στο δρόμο, πρέπει να δώσει άδεια η αστυνομία, να μη διακόπτεται η κυκλοφορία, να μην κλείνονται όλα τα ρεύματα, να μη γίνει η διαμαρτυρία σε ώρα που θα εμποδίζει πολλούς συμπολίτες μας. Κοινώς, αν καθόμασταν σπίτι μας και αιτούμασταν ραντεβού για τσάι με τον εκάστοτε υπουργό, θα ήταν πολύ βολικό.

Η αντιλαϊκή πολιτική σπάει στους δρόμους και ο ελληνικός λαός το έχει αποδείξει πάμπολλες φορές αυτό.

Ηλίας ΜΠΑΧΑΡΗΣ

Δικηγόρος, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Είναι καταδικασμένη, στα μάτια του νομικού κόσμου και των πολιτών, η αντιδημοκρατική προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, η άσκηση του οποίου δεν είναι παρά η έκφανση της δημόσιας συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες σχηματισμού πολιτικής βούλησης της εξουσίας. Και δυστυχώς φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης βρίσκει ευήκοα ώτα και σε πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Με τον υπό ψήφιση εκτελεστικό νόμο, τίθενται ασφυκτικοί όροι στην άσκηση του δικαιώματος αυτού, που ουσιαστικά και τυπικά αναιρούν το ίδιο το δικαίωμα. Και αυτό καθόσον, ενδεικτικά και μεταξύ άλλων, ανατίθεται στην κρίση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής, με αόριστα και γενικού περιεχομένου κριτήρια, η απόφαση για την προληπτική απαγόρευση των συναθροίσεων, ενώ τυποποιείται απαράδεκτα - και παρά την όψιμη προσπάθεια εξωραϊσμού του νομοσχεδίου - αντικειμενική ποινική και αστική ευθύνη στον «οργανωτή» μιας συνάθροισης σε περίπτωση παράβαση των φερόμενων ως νόμιμων υποχρεώσεων του.

Καμία αμφιβολία, οι διατάξεις του νόμου αυτού θα καταστούν στην πράξη ανενεργές με τους αγώνες των πολιτών.

Δεν θα καταφέρουν να βάλουν φίμωτρο στο λαό!

Συνεχίζονται οι δηλώσεις καταδίκης του νόμου για τις διαδηλώσεις από συνδικαλιστές, νομικούς, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους του Πολιτισμού

Ούβε ΜΑΤΣΚΕ

Πιανίστας, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο για την καταστολή της αυθεντικής, άμεσης δημοκρατίας που οδήγησε τον ελληνικό λαό στη μακρόχρονη, ηρωική ιστορική του διαδρομή στην αποτίναξη κάθε μορφής δουλείας και υποτέλειας!

Ως ελεύθερος πολίτης και καλλιτέχνης δεν μπορώ παρά να συνταχθώ με «το δικαίωμα στη συνάθροιση, το οποίο δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας, ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα» (Ερμηνεία του Συντάγματος στο συλλογικό έργο των Φ. Σπυρόπουλου, Ξ. Κοντιάδη, Χ. Ανθόπουλου, Γ. Γεραπετρίτη).

«Και να, τι θέλω τώρα να σας πω / Μες στις Ινδίες, μέσα στην πόλη της Καλκούτας / φράξαν το δρόμο σ' έναν άνθρωπο / Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε / Να, το λοιπόν, γιατί δεν καταδέχουμαι / να υψώσω το κεφάλι στ' αστροφώτιστα διαστήματα / Θα πείτε, τ' άστρα είναι μακριά / κι η Γη μας τόσο δα μικρή / Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ' άστρα / εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω / για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό / πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο / είναι ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίζει / είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε».

Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Θεατρολόγος, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Τρέμε Ρήγα Φεραίε! Τρέμετε Βολταίρε, Ντιντερό και Ζαν-Ζακ Ρουσώ! Τρέμετε φιλόσοφοι εμπνευσμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού, εσείς που ταχθήκατε υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης! Κουρελιάζοντας ακόμη και τις λεγόμενες βασικές αστικές αξίες του Διαφωτισμού, τώρα η κυβέρνησή μας προτίθεται να ποινικοποιήσει προληπτικά και τις ιδέες!

(...) Τι πονηροί και άθλιοι που είναι οι εμπνευστές του άθλιου νομοσχεδίου! Με περίσσιο αυταρχισμό και πνεύμα καταστολής, κόντρα σε όσους έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώνουν, κόντρα σε κινητοποιήσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων και εργαζομένων, βάζουν σε παρανομία τη «ριζοσπαστικοποίηση» (αυτήν ακριβώς που θέλουν να χτυπήσουν), μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό (που τόσες σχέσεις έχει με το παρακράτος), την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία (για τις οποίες σιγά μην κόπτονται, όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί)!

(...) Και ο χειρισμός της γλώσσας που κάνει το νομοσχέδιο είναι τέτοιος ώστε, στα αδαή αυτιά του ανυποψίαστου πολίτη, οι βίαιοι αυτοί εξτρεμιστές και οι βίαιοι αυτοί νταήδες να εξομοιώνονται με τους εργαζόμενους που ζητούν απλώς τα δεδουλευμένα τους, με τους γιατρούς που ζητούν προσλήψεις στο σύστημα Υγείας, με τους συνταξιούχους που αγωνίζονται να μην κατέβουν κι άλλο οι συντάξεις τους! Αυτή κι αν είναι λεκτική βία!

(...) Τρέμε Ρήγα Φεραίε! Τρέμετε Διαφωτιστές! Εφτασε το νέο και ακραίο σχέδιο νόμου, το νομοθετικό αυτό τερατούργημα που ξεκάθαρα στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη και που προχωράει ακόμη παραπέρα τις διατάξεις για παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων και τα εμπόδια για τη διεξαγωγή της απεργίας, που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση!

(...) Συμπολίτες! Ο Ρήγας Φεραίος και οι άλλοι διαφωτιστές έκαναν ό,τι μπόρεσαν στον καιρό τους. Από κει και πέρα έγιναν πολλά περισσότερα. Η ανθρωπότητα προχώρησε κι άλλο, με τόσες άλλες και τόσο πολλές κατακτήσεις! Εμείς, στον δικό μας καιρό, να μην τις χάσουμε, κι αυτές, κι εκείνες! Να μη σκύψουμε το κεφάλι! Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να παλεύουμε για τη ζωή και το μέλλον μας και να διαδηλώνουμε συλλογικά!

(Ολόκληρη η δήλωση δημοσιεύεται στο πόρταλ «902.gr»)

Μιχάλης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Επί σειρά ετών πρόεδρος πρωτοβάθμιων σωματείων και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Χερσαίες Μεταφορές

Motion Team

Ενώνω και τη δική μου φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα συλλαλητήρια των εργαζομένων. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων με παλιές δικαιολογίες. Οι εργαζόμενοι θα το καταργήσουν στην πράξη. Καταγγέλλω όσους θα συμφωνήσουν και θα ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα.

Σπύρος ΡΑΛΗΣ

Πρώην γγ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ)

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων όχι μόνο επαναφέρει χουντικές μνήμες αλλά καθιερώνει ευρωπαϊκό σύστημα φακελώματος, καταστολής κάθε φωνής αντίστασης. Φοβούνται τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα ακόμα χειρότερα που μεθοδεύουν εναντίον τους. Με την πολύχρονη πείρα εργατικών απεργιακών αγώνων στα εμφιαλωμένα ποτά ακόμα και μέσα στα σκοτάδια της 7χρονης χούντας, για ένα πράγμα είμαι βέβαιος: Και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, θα καταργηθεί στην πράξη από τους αγώνες των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ