Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρουσίασε το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» με το βλέμμα σε Τουρισμό και Μεταφορές

Προετοιμασία εδάφους για νέες επικίνδυνες «εκπτώσεις» για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν
Με το βλέμμα στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων, ενόψει της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε χτες το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβόητο «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», λέγοντας πως θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιούνη, προκειμένου να «διευκολυνθούν οι μετακινήσεις για τα κράτη - μέλη».

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί ή έχει πρόσφατο εγκεκριμένο τεστ (PCR ή rapid) ή έχει αναρρώσει από την Covid-19. Η Κομισιόν σκοπεύει να αναπτύξει μια τεχνική πλατφόρμα έτσι ώστε τα πιστοποιητικά να μπορούν να ελέγχονται και να αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς - όπως αναφέρθηκε τουλάχιστον - να αποθηκεύονται ή να ανταλλάσσονται προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμεύει για την εξαίρεση των ταξιδιωτών από περιορισμούς που επιβάλλονται από τα κράτη - μέλη, όπως η καραντίνα ή η υποχρέωση για τεστ. Προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη «παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν από ποιους περιορισμούς» θα απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες, ωστόσο εάν ένα κράτος - μέλος συνεχίσει να επιβάλλει καραντίνα ή τεστ στους κατόχους των πιστοποιητικών, θα πρέπει να το αναφέρει στην Κομισιόν και στις άλλες χώρες της ΕΕ και να εξηγήσει τους λόγους. Επίσης, το κάθε κράτος θα αποφασίζει αν θα παρέχει τις ίδιες εξαιρέσεις σε εμβολιασμένους με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα στην ΕΕ (όπως το ρωσικό και τα κινεζικά).

Σε κάθε περίπτωση, από όλα τα παραπάνω και παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά επιστημονικά ζητήματα προς διερεύνηση για την ανοσία, τη μεταδοτικότητα κ.τ.λ., φαίνεται ότι στο όνομα του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» προετοιμάζεται το έδαφος για νέες απαράδεκτες «εκπτώσεις» στα μέτρα προστασίας των λαών από την πανδημία, όπως στο θέμα της διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για όλους τους ταξιδιώτες, της αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις για να δικαιολογηθούν ειδικά προνόμια.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν από σοβαρή εκδήλωση της ασθένειας, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά στοιχεία για το κατά πόσο οι εμβολιασμένοι παύουν να μεταδίδουν.

«Εάν δεν εισαγάγουμε μαζί ένα νομικά δεσμευτικό και διαλειτουργικό μέσο, ο ιδιωτικός τομέας θα αναπτύξει λύσεις και θα τις επιβάλει σε εμάς», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, αποτυπώνοντας τη «βιασύνη» της ΕΕ να ικανοποιήσει έγκαιρα τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία εξετάζει την ιδέα δύο διαφορετικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ένα για ταξίδια και ένα για την ψυχαγωγία εντός συνόρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων, Κ. Κβάρτενγκ.

Στο μεταξύ, «μέτρα τόνωσης» ζήτησε η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) και κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα ταξίδια - ίσως με επιδοτήσεις εισιτηρίων - προκειμένου «να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες να ανακάμψουν». Οι κυβερνήσεις έχουν έως τώρα παράσχει 225 δισ. δολάρια για να στηρίξουν τις αεροπορικές εταιρείες, με τη μορφή άμεσης βοήθειας, επιδότησης μισθών, φοροελαφρύνσεων και δανείων, αναφέρουν δημοσιεύματα, την ίδια ώρα που οι εταιρείες προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις και σε γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχει γίνει και στην Ελλάδα.

Οξύνεται η διεθνής αντιπαράθεση για τα εμβόλια

Ταυτόχρονα, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας με πάνω από 121 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 2,684 εκατ. θανάτους, οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να «σκοντάφτουν» καθημερινά στο κυνήγι του κέρδους, στον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακευτικών ομίλων και κρατών.

Η ΕΕ οξύνει την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και απειλεί με περαιτέρω απαγορεύσεις στις εξαγωγές εμβολίων, σε χώρες που εξάγει η ΕΕ αλλά από τις οποίες δεν έχει αντίστοιχες εισαγωγές. Η Βρετανία πρέπει «να δείξει προθυμία» να στείλει εμβόλια στην ΕΕ και η Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει την αμοιβαιότητα ως προϋπόθεση για τις εξαγωγές εμβολίων της στο μέλλον, δήλωσε χτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ενώ η ΕΕ στέλνει εμβόλια σε άλλες χώρες, δεν λαμβάνει σχεδόν τίποτα, ανέφερε.

Η ίδια υποστήριξε ότι «με τις ΗΠΑ υπάρχει αμοιβαιότητα. Υπάρχει μια απρόσκοπτη ροή προ-προϊόντων, πρώτων υλών και φαρμακευτικής ουσίας». Αντίθετα, είπε, ενώ 10 εκατ. δόσεις έχουν μεταφερθεί από εργοστάσια της ΕΕ στη Βρετανία, η ΕΕ περιμένει ακόμη τις δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» από τα εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι και στις ΗΠΑ κρατούνται «στοκαρισμένες» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του ίδιου εμβολίου και δεν εξάγονται, παρότι δεν έχει ακόμα εγκριθεί η χρήση του από τις αμερικανικές αρχές.

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα σκεφτούμε πώς να εξαρτήσουμε τις εξαγωγές μας προς τις χώρες παραγωγής εμβολίων από το επίπεδο του ανοίγματός τους», είπε και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε εάν οι εξαγωγές σε χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς εξακολουθούν να είναι ανάλογες (προς τις εισαγωγές)».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντ. Ράαμπ, κατηγόρησε την Κομισιόν για «επικίνδυνη διπλωματία», σημειώνοντας ότι οι αναφορές της προέδρου της έρχονται σε πλήρη αντίθεση «με τις ευθείες διαβεβαιώσεις που είχαμε από την Επιτροπή» για απρόσκοπτη συνέχιση των εξαγωγών εμβολίων προς τη Βρετανία.

Η Αυστραλία θα ζητήσει από την ΕΕ να αποδεσμεύσει 1 εκατ. δόσεις εμβολίου, προκειμένου να στείλει εμβόλια στην Παπούα - Νέα Γουινέα, όπου παρατηρείται απότομη έξαρση. «Εχουμε υπογράψει συμβόλαιο για αυτά. Εχουμε πληρώσει και θέλουμε να δούμε τα εμβόλια αυτά να έρχονται εδώ, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον πλησιέστερο γείτονά μας», είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον. Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων, η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» προς την Αυστραλία, με την αιτιολογία ότι η τελευταία «μετρά» πολύ λίγα κρούσματα και θανάτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε, εξάλλου, ότι από τον Απρίλη θα αρχίσουν οι παραλαβές του μονοδοσικού εμβολίου της «Johnson & Johnson» και η ΕΕ αναμένεται να λάβει το β' τρίμηνο 50 εκατ. δόσεις. Γύρω στις 200 εκατ. δόσεις θα παραδώσουν οι «Pfizer» - «BioNtech», η «Moderna» περίπου 35 εκατ. και «δυστυχώς η "AstraZeneca" θα παραδώσει 70 εκατ. δόσεις».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «AstraZeneca», μετά την προληπτική και προσωρινή αναστολή της χορήγησής του από δεκάδες χώρες - κυρίως της ΕΕ - η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χτες ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της "AstraZeneca". Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως για το ίδιο θέμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με γνώμονα τη διαφύλαξη των κερδών των επιχειρηματιών του Τουρισμού

Με αφορμή το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» και κριτήριο τη διαφύλαξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέες εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας. Αλλωστε η εμπειρία του καλοκαιριού του 2020, με την κατακρεούργηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των εταιρειών στον κλάδο των Μεταφορών, είναι ακόμα νωπή, καθώς η επιλογή αυτή υπήρξε μία από τις κύριες αιτίες - μαζί με την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς και την κατάσταση στα ΜΜΜ - που οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χτες να χαιρετίσει την εισαγωγή του πιστοποιητικού, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητά του, καθώς όπως λένε από το Μαξίμου ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους - μέλους που το πρότεινε. «Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Πρόκειται για μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του Τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», είπε, με πρεμούρα του τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Μιλώντας άλλωστε στο CNN, προανήγγειλε και διμερείς συμφωνίες τέτοιων πιστοποιητικών με χώρες εκτός ΕΕ. «Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τον Τουρισμό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν επισκέπτες στη χώρα με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», είπε. Ολα αυτά ενώ, όπως ο ίδιος είπε, «η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα» της πανδημίας, αλλά εμφανίζοντας ως πανάκεια τον εμβολιασμό είπε ότι καθώς η διαδικασία αυτή προχωρά, η χώρα θα αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά» την πανδημία από άλλες χώρες. Παρέπεμψε δε για κάποια «επιστροφή σε φυσιολογικές δραστηριότητες» στον Μάη. Στο ενδιάμεσο, περιέγραψε ως στόχο της κυβέρνησης το να εφαρμοστούν κάποια «έξυπνα» μέτρα, «αφήνοντας τους πολίτες να είναι ενεργοί ξανά, με κάποιους βαθμούς ελευθερίας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, έκανε σαφές ότι η όλη πρόταση της Κομισιόν αφορά «τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, με το βλέμμα προς την επανεκκίνηση του Τουρισμού το καλοκαίρι». Πρόσθεσε ότι «θα γίνει προφανώς συζήτηση το επόμενο τρίμηνο, για να υπάρξει εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι». Ερωτηθείσα δε για το εμβόλιο της «AstraZeneca», είπε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις οδηγίες του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων)» και ότι «στην ελληνική περίπτωση δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν μια τέτοια απόφαση», διακοπής των εμβολιασμών με το εν λόγω εμβόλιο, όπως αποφασίστηκε σε άλλες χώρες. Συμπλήρωσε πάντως ότι η κυβέρνηση αναμένει την οριστική τοποθέτηση του EMA.

Πρόσκληση και στους Ρώσους να επισκεφτούν την Ελλάδα τη φετινή τουριστική σεζόν απηύθυνε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, σε χτεσινή του συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστνι». Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα ανοίξουν για τους Ρώσους τουρίστες στις 14 Μάη, υπό την προϋπόθεση ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει κάνει αρνητικό τεστ, είτε να έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο, ο Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η Ελλάδα το θεωρεί «ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά για ταξιδιωτικούς λόγους», ακόμα κι αν δεν αναγνωριστεί από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό για χρήση στα προγράμματα εμβολιασμών των ευρωπαϊκών χωρών. Για άλλη μια φορά πάντως επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ασφαλούς τουρισμού», υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη χώρα μας από το φθινόπωρο και έπειτα δεν είχε σχέση με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, αφού στον τομέα του Τουρισμού, όπως είπε, τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες για την αποτροπή της διασποράς της νόσου...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Κατά τη χτεσινή του περιοδεία στη Λάρισα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση για την εξέλιξη της πανδημίας:

«Πριν λίγο καιρό λέγαμε στην κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά. Τώρα δυστυχώς έφτασε αυτό το "αργά". Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Εδώ και τώρα πρέπει να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, για να βρεθούν και κλίνες, να βρεθεί και προσωπικό, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Εμφραγμα» με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά

Συνεχίζεται το έγκλημα της μετατροπής ακόμα και ογκολογικών νοσοκομείων σε «μίας νόσου», αντί να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας

Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο «Μεταξά»
Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο «Μεταξά»
Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid και μη Covid) είναι εκτός ΜΕΘ σε ολόκληρη την Αττική, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και ακόμα περισσότερο προσαρμόζονται σε «μίας νόσου», πετώντας ουσιαστικά έξω από το σύστημα Υγείας ευάλωτους ασθενείς - ογκολογικούς και άλλους.

Αυτή είναι η κατάσταση που καθημερινά οξύνεται και περισσότερο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είτε παζαρεύει με ιδιώτες τις «παραχωρήσεις» κλινών, είτε συζητάει το πώς θα «ανοίξει η αγορά», αντί να κάνει έστω και τώρα το αυτονόητο: Να επιτάξει δίχως αποζημιώσεις τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα εκατοντάδες κρεβάτια που μένουν αναξιοποίητα στην Αττική ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν «βραχυκυκλώσει» από τις εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χτες το μεσημέρι μόνο στην Αττική ήταν 125 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid και non Covid) που παρέμεναν σε αναμονή, με φορητούς αναπνευστήρες, προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Η κατάσταση πια, όπως την περιγράφουν οι υγειονομικοί, είναι πολύ διαφορετική ακόμα και σε σχέση με μια βδομάδα πριν και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Οι αναμονές που διαμορφώνονται στη λίστα του ΕΚΑΒ για την εισαγωγή σε ΜΕΘ «αντικειμενικά οδηγούν στην επιλογή τού ποιος θα μπει μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι», λένε εργαζόμενοι του συστήματος Υγείας, μεταφέροντας με τις μαρτυρίες τους την κραυγή αγωνίας. Πρόκειται για μια κατάσταση που παραπέμπει στην τραγική διαλογή ασθενών, ανάλογα με την ηλικία και τη συννοσηρότητα, «δηλαδή ανάλογα με τις πιθανότητες επιβίωσης» μεταφέρεται από υγειονομικούς που ζουν καθημερινά αυτόν τον εφιάλτη.

Από την άλλη η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από κρεβάτια ΜΕΘ (όλα από «δωρεές») που άνοιξαν όπως - όπως, με δανεικό εξοπλισμό και προσωπικό από άλλα τμήματα και νοσοκομεία, η πλειοψηφία τους χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση. Διαλαλεί ότι άνοιξε διπλάσια κρεβάτια ΜΕΘ Covid, αποσιωπώντας ότι άρπαξαν όλα τα κρεβάτια από τις Γενικές ΜΕΘ και τις ελάχιστες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ο ρόλος τους καθοριστικός για το πριν και το μετά της διασωλήνωσης κ.λπ.), μη έχοντας εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για την αποκατάσταση άνω των 1.500 ανθρώπων που βγήκαν από τις ΜΕΘ, αλλά και όσων ακόμα την έχουν ανάγκη.

Τεράστια ανάγκη η επίταξη του ιδιωτικού τομέα: «Οι αναμονές μεγάλες και αυξάνονται»

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τουλάχιστον 4 βδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για non Covid όσο και για Covid ασθενείς απαιτεί από την κυβέρνηση και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Επίσης, απαιτεί για μία ακόμη φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δυστυχώς η πρακτική του υπουργείου να μετατρέπει τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Γενικής Μονάδας σε κλίνες ΜΕΘ Covid δεν αποτελεί λύση. Είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση και επαρκής αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών ΜΕΘ, που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έχει πραγματοποιηθεί», επισημαίνει. Σχολιάζοντας δε τις δεκάδες αναμονές για ΜΕΘ και τη διασωλήνωση ασθενών σε κοινούς θαλάμους, τονίζει: «Οι γιατροί είναι υπεύθυνοι να διασωληνώνουν όλους τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για διασωλήνωση, χωρίς επιλογή (...) πρέπει να βρεθούν άμεσα κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Εκατοντάδες εισαγωγές, μηδέν διαθέσιμες κλίνες

Μόνο χτες έγιναν 406 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της χώρας, την τελευταία βδομάδα (8 - 14 Μάρτη) οι εισαγωγές έφτασαν τις 3.127. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής χτες καταγραφόταν ως εξής:

-- Στο «Γεννηματάς», 7 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους. Και παρά το κλείσιμο τμημάτων, τις μετακινήσεις ενδοκρινολόγων, νεφρολόγων, νευρολόγων κ.ά. στα τμήματα Covid, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 60 εισαγωγές και στο τέλος της χτεσινής εφημερίας δεν υπήρχε ούτε ένα κενό κρεβάτι. 20 περιστατικά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Ελπίς» και «Σισμανόγλειο», τα οποία επίσης γεμίζουν μέρα με τη μέρα και - όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε αυτά - «είναι θέμα χρόνου να μην υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι». Ηδη στο «Σισμανόγλειο» είναι γεμάτα τα 250 από τα 300 κρεβάτια. Χτες ολοκληρώθηκαν άλλωστε η εκκένωση του «Ερυθρού Σταυρού» και η αποκλειστική μετατροπή του σε μονάδα μίας νόσου.

-- Στο «Λαϊκό», 4 διασωληνωμένοι περιμένουν πάνω από ένα 24ωρο να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ και έχει ήδη κλείσει μία Χειρουργική κλινική για να μετατραπεί σε Covid, καθώς τα κρεβάτια στην κλινική Covid είναι σχεδόν γεμάτα: Από τα 80, μόλις 5-6 ήταν κενά χτες το πρωί.

-- Ασφυκτικά γεμάτο και το Νοσοκομείο Νίκαιας, με 6 διασωληνωμένους το μεσημέρι της Τρίτης εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους, δεκάδες ασθενείς Covid και non Covid να έχουν φρακάρει το νοσοκομείο, παρά το κλείσιμο της μίας κλινικής μετά την άλλη, συνολικά 116 κρεβάτια, και τη μετονομασία τους σε Covid.

-- Στο «Θριάσιο», 5 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid είναι εκτός ΜΕΘ, με τον έναν εξ αυτών να είναι από τις 10 Μάρτη!

Αδειάζει από ογκολογικούς ασθενείς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξάς»!

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της μετατροπής όλου του συστήματος σε «μίας νόσου», άλλο ένα έγκλημα διαπράττεται αυτές τις μέρες σε βάρος των ογκολογικών ασθενών, καθώς και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» εκκενώθηκε χτες από τους ογκολογικούς ασθενείς που περιμένουν για θεραπείες και χειρουργεία. «Εγινε αναβολή όλων των σημερινών χειρουργείων, αναστολή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των απογευματινών ιατρείων, των μικρών χειρουργείων και των αιμοληψιών, αναστολή των εισαγωγών στον 7ο όροφο του Παθολογικού Τμήματος και στον 3ο όροφο του Αιματολογικού Τμήματος», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, που χτες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι άνοιξαν τα 5 κρεβάτια της ΜΑΦ ως κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς την παρουσία του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, και χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Ο 6ος όροφος έχει μετατραπεί σε κλινική Covid μέσα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, χωρίς τους απαραίτητους γιατρούς και νοσηλευτές για να περιθάλψουν τους ασθενείς αυτούς.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προσθέτει ότι «ένα ογκολογικό νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να μετατραπεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία Covid περιστατικών. Θα έπρεπε να προστατευτούν ασθενείς και εργαζόμενοι».

Αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους να απαιτούν μεταξύ άλλων τα ογκολογικά νοσοκομεία να είναι νοσοκομεία Covid free.

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Στερεάς

Δραματική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, όπου σε ολόκληρη την περιοχή μόνο τα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας διαθέτουν ΜΕΘ (από 12 κλίνες). Τις τελευταίες βδομάδες οι 24 αυτές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι ασφυκτικά γεμάτες, με αποτέλεσμα ασθενείς με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μάλιστα, κάθε κρεβάτι που αδειάζει σε ΜΕΘ καταλαμβάνεται άμεσα, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, καθώς και θάνατοι ασθενών στις κλινικές Covid!

Την ίδια στιγμή, στα υπόλοιπα νοσοκομεία, όπως της Θήβας και της Λιβαδειάς στη Βοιωτία, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα - και ιδιαίτερα μετά την απόφαση να μη γίνονται διακομιδές περιστατικών από τη Στερεά σε νοσοκομεία της Αττικής - το βάρος να πέφτει στα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας, όπου η κατάσταση είναι ήδη δραματική.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή και με βάση σχετικό έγγραφο των γιατρών της Παθολογικής κλινικής και του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας, η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία ασθενών με κορονοϊό οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Θήβας και δεν βρίσκεται κλίνη ΜΕΘ για την διακομιδή τους.

Βράζει και η Κρήτη: Ηδη έχουν καλυφθεί όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, ενώ στο ΠΑΓΝΗ μέχρι χτες το βράδυ ήταν κενά μόλις 2. Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ προσανατολίζεται στο «άνοιγμα νέων κλινών Covid» συγχωνεύοντας ...την Παιδοχειρουργική με την Παιδιατρική, ενώ ήδη έχουν μειωθεί τα κρεβάτια της Ουρολογικής. Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο καταφτάνουν διακομιδές από τα νησιά του νότιου Αιγαίου, καθώς εκεί είτε δεν υπάρχουν καθόλου ΜΕΘ είτε έχουν φρακάρει. Ως «ενίσχυση» εξετάζεται η μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων «ανάλογα με τις ανάγκες»...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
«Μαύρο ρεκόρ» σε κρούσματα και διασωληνωμένους

Δύο θλιβερά ρεκόρ κατέγραψαν τα χτεσινά στοιχεία για την πανδημία: Αφενός τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 3.465 και αφετέρου οι διασωληνωμένοι πλέον είναι 630. Ακόμη 56 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), και των θανάτων σε 7.252.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.702 κρούσματα και 394 στη Θεσσαλονίκη, άλλα 130 στην Αχαΐα και 114 στη Λάρισα. 33 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου (μέσω ΕΚΑΒ) είναι 449 ασθενείς ανά μέρα.

Τη βδομάδα 8 - 14 Μάρτη, το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 5,56%.

Για την ίδια περίοδο (8 - 14 Μάρτη), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου (ανά 100.000 κατοίκους) καταγράφεται ως εξής:

Χανιά: +1.000%. Αγιος Νικόλαος: +695%. Ηράκλειο: +683%. Ρέθυμνο: +136%. Αττική: +87%. Θεσσαλονίκη: +74%. Λάρισα: +41%. Πάτρα +3%. Βόλος: -7%. Σημειώνεται ότι ακόμα κι εκεί που κρίνονται οριακές οι μεταβολές (π.χ. Πάτρα και Βόλος) η συγκέντρωση του ιικού φορτίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Κυβέρνηση: περαιτέρω ενίσχυση των ομίλων υγείας και παρακάλια στους ιδιώτες γιατρούς

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο απ΄αυτά που είχαμε εξετάσει», παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας «μια από τα ίδια», με απατηλά «μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ». Αντί για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο Β.Κικίλιας, 8 μέρες μετά το τελευταίο «παρακάλι» στους ιδιώτες γιατρούς, χθες τούς απεύθυνε ακόμη μια έκκληση: Από τους χιλιάδες ιδιώτες «τουλάχιστον 200 γιατροί να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας», διαφορετικά τους προειδοποίησε τάχα «για τη λήψη του μέτρου της επίταξης». Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει την «παραχώρηση» με το αζημίωτο ακόμη 550 ιδιωτικών κλινών από ομίλους. Στις εφημερίες εντάσσεται επίσης το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας «251».

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι σήμερα θα παραδώσει μόλις ...900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ο υπουργός Υγείας όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση, αλλά ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «περιστατικά που είναι covid εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών». Βέβαια δεν παρέλειψε να ρίξει την ευθύνη στους «πολίτες για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».

«Ανάσα ζωής» ο αγώνας για την υγεία του λαού!

Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τη μάχη για την προστασία της ζωής των εργαζομένων οι υγειονομικοί

«Επίταξη του ιδιωτικού τομέα» ζητάει η ΟΕΝΓΕ
«Επίταξη του ιδιωτικού τομέα» ζητάει η ΟΕΝΓΕ
Καταχειροκροτούμενοι μίλησαν στην ογκώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, όπου κατέληξε το συλλαλητήριο, οι αγωνιστές υγειονομικοί, οι πρωταγωνιστές της σκληρής μάχης που δίνεται καθημερινά μέσα στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία της ζωής του λαού.

«Η αποψινή μας συγκέντρωση είναι ένα φιλί ζωής, της ζωής μας που εξαιτίας της εγκληματικής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης έναν χρόνο τώρα είναι στον αναπνευστήρα», τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Και συνέχισε: «Είναι ανάσα για τα δικαιώματά μας που στραγγαλίζονται: Για το δικαίωμα του λαού μας στην Υγεία. Για το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση. Για το δικαίωμά μας στη δουλειά με αξιοπρέπεια. Για το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό, στο αθλητισμό».

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ανάμεσα σε εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές που κατέβηκαν με τα πανό των σωματείων των Νοσοκομείων της Αττικής στο Σύνταγμα, εξέφρασε τη συμπαράσταση των νοσοκομειακών γιατρών σε όσους δοκιμάζονται από την πανδημία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους συναδέλφους τους που εφημερεύουν και δίνουν μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ για να νοσηλεύσουν τους πάνω 120 ασθενείς που βρίσκονται με φορητό αναπνευστήρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Με την παρέμβασή της υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις της Ομοσπονδίας στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών στα οποία η μόνιμη απάντηση ήταν πως το ΕΣΥ είναι «θωρακισμένο».

Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Η Αφροδίτη Ρέτζιου
«Τον χρόνο που κέρδισε ο λαός μας τηρώντας όλα τα μέτρα με πειθαρχία, τον ξόδεψαν, τον σπατάλησαν», κατήγγειλε, απαριθμώντας τα πεπραγμένα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που κατέληξαν να μετατρέψουν το σύστημα Υγείας σε σύστημα μιας νόσου. Ακόμα και σήμερα, με τα χιλιάδες κρούσματα, η κυβέρνηση, όπως τόνισε, παρακαλάει τους ιδιωτικούς ομίλους να δώσουν κάποια από τα κρεβάτια στις κλινικές τους, ενώ διπλασιάζει την αποζημίωσή τους και τους χρυσοπληρώνει από τα χρήματα του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων.

«Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο επειδή διεκδικούμε τα αυτονόητα, επειδή διεκδικούμε σε τελευταία ανάλυση το δικαίωμά μας στη ζωή. Ως εδώ συνάδελφοι. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα νικήσουμε», υπογράμμισε. Τέλος, επανέλαβε τα αιτήματα για πραγματική επίταξη του συνόλου των δομών του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, και άμεσες προσλήψεις «τώρα που είναι αργά, πριν να είναι πάρα πολύ αργά».

«Από ώρα σε ώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα και το ΕΣΥ να βγει εκτός αναπνευστήρα», προειδοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας. Αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και «ψεύτικα λόγια μεγάλα», ενώ επιστρατεύει διώξεις σε βάρος αγωνιστών υγειονομικών. «Ο λαός μας ξέρει πολύ καλά ότι το δίκιο το έχουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί», τόνισε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία. Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα», κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του υπουργείου για τη μη ανανέωση της σύμβασης και την απόλυσή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη.

«Ο κύβος ερρίφθη! Παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας του λαού μας στα χέρια μας!»: Αυτό το μήνυμα μάχης και αισιοδοξίας έστειλε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, αφού σε όλα όσα κρίνουν τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, η κυβέρνηση παίρνει θέσεις υπονόμευσής τους: Από την επίταξη και την ενίσχυση των νοσοκομείων μέχρι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την ένταση του αυταρχισμού.

«Σήμερα που βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας στην Αττική, αυτή η συγκέντρωση είναι μια πραγματική ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εμείς μετράμε νεκρούς και η κυβέρνηση αντιλαϊκά νομοσχέδια και κέρδη για τους ομίλους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με μια μεγάλη διαδήλωση ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης έστειλαν, χτες, δυνατό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Από το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων, όπου έδωσαν μαζικά το «παρών» και οι φοιτητικοί σύλλογοι, σπουδαστές και και μαθητές, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι όσο και να προσπαθεί δεν θα καταφέρει να βάλει σε καραντίνα τον οργανωμένο αγώνα. Θα βρίσκει μπροστά της το λαό, τα σωματεία και τους φορείς του, όσο θα επιμένει να αξιοποιεί την πανδημία για τη συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες, που δίνουν καθημερινά τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, έξω από τις σχολές και τα σχολεία, στους δρόμους και στις γειτονιές.

Ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας για τον έναν χρόνο πανδημίας είπε: «Εμείς τον μετράμε με τους νεκρούς μας, με τους νοσούντες μας, με τα πετσοκομμένα εισοδήματά μας, με τους ανέργους μας, με τις ΜΕΘ που δεν άνοιξαν, με τις κλινικές των εμπόρων της Υγείας που δεν επιτάχθηκαν. Η κυβέρνηση τον μετράει με βάση τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τα πακέτα ενίσχυσης, τα ενοίκια στις ιδιωτικές κλινικές, τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία. Τις μετράει όμως και με την αγανάκτηση που φουντώνει».

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Ο Γιώργος Μεταξάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές, τονίζοντας ότι «ο αυταρχισμός και η επιβολή του φόβου δεν πέρασαν», παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μετέφερε τα αιτήματα των υγειονομικών και διεμήνυσε: «Θα είμαστε στο δρόμο για όσο χρειαστεί. Η πανδημία δεν καταπολεμιέται με πρόστιμα ούτε με γκλομπ, με δακρυγόνα και χημικά, ούτε με συλλήψεις και αυταρχισμό, βία, αστυνομοκρατία και εισαγγελικές παραγγελίες για απολογία στην Ασφάλεια».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην κεφαλή της μπήκε το πανό των εργατικών σωματείων με το αίτημα «Λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία». Ακολουθούσαν τα σωματεία των υγειονομικών, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, η ΕΝΙΘ και στη συνέχεια τα κλαδικά σωματεία, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), που με τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και πίσω το μεγάλο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των άλλων οργανώσεων και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων.

Σε άλλες πόλεις

Αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση έδωσαν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα με τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη. Μαζί, μια φωνή, υγειονομικοί, εργαζόμενοι άλλων κλάδων, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές διαμήνυσαν ότι θα δυναμώσουν τον αγώνα για την υγεία και την επιβίωσή τους.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Καστοριά.

Στο πλευρό των συνδικάτων οι αγωνιστές δικηγόροι

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια ακούστηκε η καταγγελία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Δικηγόρων για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη γενική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων την εκδίκαση των αγωγών κατά απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων. Η συγκεκριμένη απόφαση «αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της καταστολής και του αυταρχισμού που εντείνεται σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αγώνων».

«Δηλώνουμε αποφασισμένοι για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, που βρίσκεται στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του διαχρονικά, όπως και της αστικής Δικαιοσύνης», τονίζουν οι αγωνιστές δικηγόροι. «Θα είμαστε στα έδρανα μαζί με τα συνδικάτα και τους απεργούς εργάτες, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας και την επιστημονική μας γνώση σε αυτούς. Αφήνουμε τα απέναντι έδρανα στα κάθε είδους τσιράκια της εργοδοσίας», διαμηνύουν.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Παλλαϊκό ξέσπασμα αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή

Χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Δυνατό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, ηχηρή απάντηση στον αυταρχισμό και την καταστολή, και την απόφασή τους για ακόμα πιο αποφασιστική πάλη για την υπεράσπιση της υγείας τους διατράνωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαίοι που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, συγκρότησαν ένα ογκώδες συλλαλητήριο, στέλνοντας σαφές μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ως απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία», απαίτησαν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, από χώρους δουλειάς που μετρούν όλο και περισσότερους ασθενείς, ακόμα και νεκρούς συναδέλφους τους, όπως το Εμπόδιο και τα εργοστάσια, τις αποθήκες και αλλού.

Δεν γίνεται αλλιώς... Κλιμακώνουμε την πάλη!

«Σήμερα έχει πραγματικά πολύ κόσμο», σχολιάζουν εργαζόμενοι που κατέβηκαν με τις φόρμες της δουλειάς μετά τη βάρδια στα Προπύλαια, δείχνοντας ανακουφισμένοι, αφού η συγκέντρωση απέδειξε ότι «ο λαός δεν το βάζει κάτω. Θα τα καταφέρουμε...». Οπως λέει ένας εργαζόμενος περιμένοντας να ακούσει τις ομιλίες: «Καιρός ήταν να κατέβουμε ξανά στο δρόμο. Δεν γίνεται αλλιώς πια...». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξανάσμιξαν με τους συναδέλφους τους μετά από πολλούς μήνες, είτε λόγω της τηλεργασίας είτε λόγω των «αναστολών» και της «εκ περιτροπής», όλων εκείνων των «εργαλείων» που έχει στα χέρια της η εργοδοσία, αξιοποιώντας την πανδημία ...ως ευκαιρία. Σε ένα πηγαδάκι μάλιστα συζητούν για τα μέτρα της κυβέρνησης: «Σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων και βιάζονται να ανοίξουν για τον Τουρισμό όπως - όπως. Τα ίδια ζήσαμε και πέρυσι», θυμίζοντας τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων.


Συνδικαλιστές, που από την προηγούμενη βδομάδα «έλιωσαν τις σόλες τους» μεταφέροντας το κάλεσμα της διαδήλωσης σε χώρους δουλειάς αλλά και στα σπίτια της τηλεργασίας, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, αφού αρκετές ήταν οι περιπτώσεις εργαζομένων που κατέβηκαν στο δρόμο μετά από πολλά χρόνια, κάτι που διαμορφώνει όρους για περαιτέρω κλιμάκωση της πάλης, ειδικά αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά. «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», ακούστηκε στεντόρειο το σύνθημα, με τους συγκεντρωμένους να ξεκαθαρίζουν ότι η καταστολή, οι απαγορεύσεις, η επίθεση στα σωματεία και τη δράση τους, στους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και υψώνουν φωνή διεκδίκησης, θα δίνεται καθημερινά.

Τη δική τους θέση στη συγκέντρωση, που συγκροτήθηκε αρχικά στα Προπύλαια, πήραν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), κρατώντας τις πικέτες τους.

Εκεί ήταν και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με αυτοαπασχολούμενους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και οργανώνουν τη δική τους κινητοποίηση στις 31 Μάρτη.

Το «παρών» έδωσαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, συνεχίζοντας τον αγώνα για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι σχολές τους. «Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια... Ως εδώ», έγραφαν χαρακτηριστικά τα τρικάκια του ΜΑΣ που πέταξαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.


Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, έγινε πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Εκεί βρίσκονταν ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία και άλλοι φορείς. «Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία» ήταν το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τις φωνές τους.

Να δώσουμε εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση

«Το ξαναλέμε, όσα μέτρα κι αν πάρετε, με τα συνδικάτα μας, τη μαζική, μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, θα τα εμποδίσουμε να εφαρμοστούν. Για μας το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς. Θα απαντήσουμε με το σύνθημα: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια ο Θ. Οικονόμου, οδηγός στα λεωφορεία και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας.

Για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται «νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη συνδικαλιστική δράση (...) Στοχεύουν στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη "Ειδική Οικονομική Ζώνη", με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, με ακόμα πιο λυμένα χέρια στο κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όποτε, όπου, όπως και για όσο θέλει.


Το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση ΝΔ αξιοποιεί το έδαφος που έστρωσαν η απεργοκτόνα διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η σημερινή κυβέρνηση για το χτύπημα των διαδηλώσεων, όπως και τη χρησιμοποίηση της πανδημίας ως προσχήματος για το συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων και των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων».

Από την άλλη, σημείωσε, για την εργοδοτική τρομοκρατία «που στέλνει συναδέλφους μας ακόμη και στο θάνατο, όπως στα σούπερ μάρκετ, στα λεωφορεία, για την τρομοκρατία της ανεργίας που κλείνει τα εργοστάσια γιατί ο όμιλος δεν κερδίζει όσα θέλει, δεν βγάζουν άχνα, ή μάλλον τους δίνουν πλήρη στήριξη».

Κατήγγειλε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει «την κρατική καταστολή σαν έργο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ» θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν συνταξιούχους, εργαζόμενους, μαθητές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.

«Μπροστά μας» - συνέχισε - «έχουμε μακρύ δρόμο αγώνα (...) Να μη μείνει χώρος όπου να μη μας βρουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, έξω και μέσα στις επιχειρήσεις, να συζητήσουμε την ανάγκη να δώσουμε εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Από την «πρώτη γραμμή» στην ανεργία οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα


Νωρίτερα, χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Λάζαρος Σαββίδης εκ μέρους των συμβασιούχων εργαζομένων στην Καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών, οι οποίοι πετιούνται στην ανεργία στα τέλη του μήνα. «Βρισκόμαστε απέναντι στην απόλυση, μέσα στην πανδημία, εμείς που τόσο καιρό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, καθαρίζουμε, απολυμαίνουμε, προστατεύουμε με τη δουλειά μας τους συναδέλφους μας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τον κόσμο που ερχόταν στις εφορίες, στο υπουργείο», τόνισε. «Ενώ οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία στενάζουν για προσωπικό, ειδικά στην καθαριότητα, εμείς θεωρούμαστε περιττοί», σχολίασε και απαίτησε να παραταθεί η ισχύς των συμβάσεων, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, να μη γίνει καμία απόλυση.


Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πικετοφορίες που προγραμματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε μια σειρά πόλεις.

Σήμερα, Πέμπτη:

Σέρρες, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Δράμα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Καβάλα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη

Κομοτηνή, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο

Ηράκλειο, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Κέρκυρα, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Ζάκυνθος, στις 6.30 μ.μ., στην πρώην Νομαρχία

Λευκάδα, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Μαρκά

Πρέβεζα, στις 7 μ.μ. στο παλιό ΚΤΕΛ

Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη

Χανιά, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Σύρος, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Μιαούλη

Ρόδος, στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου

Αύριο, Παρασκευή:

Λάρισα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Βόλος, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Αρτα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς

Ναύπλιο, στις 5 μ.μ., στην Ενδεκάτη

Το Σάββατο 20 Μάρτη:

Ηγουμενίτσα, αυτοκινητοπομπή στις 12 μ., με αφετηρία το Πάνθεον

Βέροια, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου

Νάουσα, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Χίος, στις 11 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλεύουν για δημιουργία ΚΥ στη ΒΙΠΕ της Σίνδου

Κινητοποίηση, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Σίνδου, οργανώνουν τα Συνδικάτα εργαζομένων στους κλάδους των Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου και Ιματισμού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, αλλά και συνολικά για την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από τις ΒΙΠΕ.

Καλούν όλα τα εργατικά Σωματεία της ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγίου Αθανασίου, όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους και κατοίκους που εργάζονται και ζουν στα γύρω χωριά (Σίνδο, Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα, Αγ. Αθανάσιο) να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία και να στηρίξουν τη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει.

Αναφέρονται στην κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή, με χιλιάδες κατοίκους και δυο ΒΙΠΕ, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Στα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων που εξυπηρετούν πάνω από 120.000 πολίτες, υπάρχει συνεχής αποχώρηση γιατρών, με τη μορφή μετακινήσεων και αποσπάσεων σε άλλες δομές Υγείας και νοσοκομεία, χωρίς την αναπλήρωσή τους, ενώ καταργούνται ιατρεία.

Το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων, που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δήμου Δέλτα, περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας, τις φυλακές Διαβατών, τους συνοικισμούς και καταυλισμούς των Ρομά, αλλά και τους προσωρινούς καταυλισμούς των προσφύγων, παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο (στο 50% των οργανικών θέσεων). Από 32 γιατρούς που υπηρετούσαν το 2010, απέμειναν 15 το 2020. Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος για εφημερία, ενώ υπάρχουν ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εφημερία γίνεται μόνο από παθολόγο και γενικό χειρούργο.

Στα υπόλοιπα χωριά γιατρός υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση μόνο μια φορά τη βδομάδα για συνταγογράφηση.

Τα Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Να παλέψουν για:

-- Δημιουργία Κέντρου Υγείας Σίνδου. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Κουφαλίων, Χαλάστρας και Διαβατών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.

-- Δημιουργία εξοπλισμένου και στελεχωμένου σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου, με επαρκή συντήρηση των οχημάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ιδιωτών - χορηγών. Να προσληφθούν άμεσα οδηγοί και συνοδοί ασθενοφόρου, για όλες τις βάρδιες.

-- Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια των ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου και τους κατοίκους της περιοχής.

-- Συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε βδομάδα στους χώρους δουλειάς και τα γύρω χωριά με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

-- Drive through test στις δύο ΒΙΠΕ μια φορά τη βδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Στελέχωση όλων των αναγκαίων ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων μέτρων όπως την παρουσία γιατρών εργασίας, την τήρηση αποστάσεων, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, τα απαραίτητα τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού κ.λπ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο σε γειτονιές

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνουν το Σαββατοκύριακο 20-21 Μάρτη συνδικάτα και μαζικοί φορείς σε γειτονιές της Αττικής, με ζητήματα αιχμής τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται και σε όσα ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε Υγεία, Παιδεία, εργασιακές σχέσεις, ενάντια στην εντεινόμενη κρατική καταστολή και βία.

Το Σάββατο 20 Μάρτη συγκεντρώσεις οργανώνουν:

  • Το Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Στη συγκέντρωση καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.
  • Το Παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου.
  • Σωματεία και φορείς της Μεταμόρφωσης, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Δημαρχείου.
  • Το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, στις 12 μ. στην πλατεία Σοφούλη της Πεύκης.
  • O Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου, το Παράρτημα Β. Τομέα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Χαλανδρίου - Χολαργού - Ψυχικού στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Την Κυριακή 21 Μάρτη:

  • Σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Λαού, στην Ελευσίνα.
  • Το Παράρτημα Νοτιοανατολικών του Συνδικάτου Οικοδόμων, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ασυρμάτου, στο Μπραχάμι.
  • Η Ομάδα Γυναικών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πατριάρχου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Συνέντευξη Τύπου από σωματεία της Δυτικής Αθήνας για την ΠΦΥ

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 10 το πρωί, έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων (Μπίμπιζα 18 και Ελ Αλαμέιν, Ιλιον), Σωματεία και Φορείς της Δυτικής Αθήνας με θέμα: «Η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε συνθήκες πανδημίας και μέτρα για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας της περιοχής και των υπομονάδων σε Πετρούπολη και Ιλιον».

Τα Σωματεία που δίνουν τη συνέντευξη είναι μεταξύ άλλων σωματεία που καλύπτουν τις περιοχές Αγίων Αναργύρων - Καματερού - Ιλίου - Πετρούπολης και είναι το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, το Παράρτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Παραρτήματος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Ακόμα το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, το Παράρτημα Δυτικών Προαστίων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι Σύλλογοι Γυναικών Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία - Να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία»

Συγκέντρωση χτες μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της πόλης των Ιωαννίνων στην κεντρική πλατεία, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Αιχμή της κινητοποίησης ήταν η διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία της πόλης.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού, Δ. Ροσιλόβαλη. Εκ μέρους των υγειονομικών χαιρέτισε ο γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, Μπάμπης Παππάς, ενώ από τον φοιτητικό χώρο μίλησε ο Παναγιώτης Γούσιας, από τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Ιωαννίνων. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Ν. Μελισσόβα, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και του γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Β. Κρικώνη. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με τον Γ. Πραμαντιώτη, πρόεδρο του ΔΣ, να ζητά άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Στη συγκέντρωση ξεχώρισε η συμμετοχή των μαθητών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Π. Πιέρη, να απευθύνει κάλεσμα στήριξης του αγώνα των σπουδαστών ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κεντρική ομιλία από το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σ. Ματσάγκα, πρόεδρο του Συνδικάτου Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.

Αύριο η κινητοποίηση στην Πάτρα

Νέα συγκέντρωση στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ., οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) καλώντας σε μαζική συμμετοχή «όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους και φορείς που υπογράφουν την επείγουσα ανοιχτή επιστολή», με την οποία απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, όπως μεταξύ άλλων την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Υπενθυμίζεται ότι με ανοιχτή επιστολή, που υπογράφεται από 85 σωματεία και μαζικούς φορείς της Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο απευθύνεται προς την κυβέρνηση και απαιτεί μια σειρά μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Η κατάσταση είναι πλέον τραγική και επικίνδυνη στα νοσοκομεία της Πάτρας και ενέχει κινδύνους για την ίδια τη νοσηλεία των ασθενών», σημειώνεται στην επιστολή, επισημαίνοντας ότι τόσο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όσο και το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε μιας νόσου. Επίσης, τονίζεται ότι «τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί».

Το ΕΚΠ προβάλλει αιτήματα όπως: Επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων χωρίς καμία αποζημίωση. Αμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό. Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού στα τρία νοσοκομεία της πόλης και δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ