Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ομαλή εξέλιξη» με 106 νεκρούς και 673 διασωληνωμένους

Και όσο η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποκλιμάκωση», αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων. Χτες έχασαν τη ζωή τους 106 άνθρωποι, 1.407 από την αρχή του έτους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας στους 22.197 θανάτους.

Αυξήθηκε επίσης για άλλη μια μέρα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, φτάνοντας τους 673, από τους οποίους το 81,43% είναι ανεμβολίαστοι. Οι δε εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία ήταν χτες 475.

Στα ύψη και τα νέα κρούσματα, αφού καταγράφηκαν 23.340, εκ των οποίων 8.661 στην Αττική, 2.179 στη Θεσσαλονίκη, 908 στο Ηράκλειο, 748 στην Αχαΐα, 620 στα Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.703.396 (ημερήσια μεταβολή +1,4%).

Τη βδομάδα 10 - 16 Γενάρη, τέλος, παρατηρήθηκαν και πάλι αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν: 281% στην Πάτρα, 239% στο Ρέθυμνο, 118% στο Ηράκλειο, 50% στα Χανιά, 35% στην Αλεξανδρούπολη, 32% στον Βόλο και 8% στη Λάρισα.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Γιατροί από δημόσια νοσοκομεία καλούνται να επανδρώσουν ιδιωτικά!

Την κατάργηση της διάταξης απαιτεί η ΟΕΝΓΕ

Να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία γιατροί των χειρουργικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων - τα οποία έχουν αναστείλει μέχρι και 80% την εκτέλεση χειρουργείων - καλούνται να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει, «με έγγραφό της (13/1/22, ΑΠ: 3246) η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ προσπαθεί να εφαρμόσει πρόσφατη ρύθμιση (άρθρο 164, Ν. 4876, 23/12/21) που είχε περάσει στα μουλωχτά παραμονές Χριστουγέννων, ώστε οι γιατροί των χειρουργικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ «να ανακαλέσει αμέσως το απαράδεκτο αυτό έγγραφο», και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην τολμήσει να εφαρμόσει την επικίνδυνη διάταξη, εξηγώντας ότι η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί ταυτόχρονα:

  • Την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
  • Την επαναμετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με ασθενείς COVID και όχι με λοιπές παθήσεις.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάνει την ανήξερη η Κομισιόν για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της στην Υγεία

Αγνοια δηλώνει προκλητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά ο λαός από την επέλαση της πανδημίας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών, που μετατρέπει το «όπλο» του εμβολίου σε εργαλείο επιβολής αντεργατικών μέτρων.

Σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και αντ' αυτού ισχυρίστηκε ότι «η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για την κατάσταση που περιγράφει ο κ. βουλευτής», όταν η ΕΕ χαράζει μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών τη στρατηγική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που λογίζει ως «κόστος» την ενίσχυση της ΠΦΥ, την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, τη θωράκιση των χώρων εργασίας κατά της πανδημίας.

Μάλιστα η Επιτροπή εμπαίζει, διαφημίζοντας τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ ως δήθεν συμβολή για «την ενίσχυση τόσο του συστήματος Υγείας της όσο και της αντιμετώπισης της πανδημίας». Στην πραγματικότητα όμως τα σχετικά κονδύλια διοχετεύονται στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας για επενδύσεις και μέσω ΣΔΙΤ, με στόχο την κερδοφορία τους, οδηγώντας στην καταλήστευση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, που πληρώνουν αδρά για τεστ, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Και την ίδια ώρα δίνεται πακτωλός δισ. για την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, που καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «τα μέτρα που ανακυκλώνονται διαρκώς από την κυβέρνηση είναι τα ίδια χρεοκοπημένα μέτρα που έχουν οδηγήσει στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποβαθμίζουν τα δημόσια συστήματα Υγείας με νέες περικοπές 279 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Ενώ μάλιστα αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά, θέτουν εκτός εφημερίας το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ένα νοσοκομείο που καλύπτει σοβαρές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, επιστρατεύοντας και διώξεις ενάντια στους εργαζομένους του, που αγωνίζονται να το κρατήσουν όρθιο. Αφήνουν έτσι τις ιδιωτικές κλινικές να θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας, αντί να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση και όρους. Την ίδια ώρα φορτώνουν το κόστος των μέσων προστασίας και των επαναλαμβανόμενων τεστ - που θα έπρεπε να είναι δωρεάν - στον λαό, μετατρέποντας το αναγκαίο εμβόλιο σε εκβιαστικό μέσο υλοποίησης των αντεργατικών στόχων, με αναστολές εργασίας, απολύσεις».

Και προσθέτει: «Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, που απειλεί με μπλακάουτ τα δημόσια νοσοκομεία, ο λαός και οι υγειονομικοί χρειάζεται να εντείνουν την πάλη τους με τις επίκαιρες διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και της ΠΦΥ, με αποφασιστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια».

ΑΚΑΘΕΚΤΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού οι «σκληροί δείκτες» επιμένουν

Δραματική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στα σχολεία

Eurokinissi

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τις κατευθύνσεις των αποφάσεων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού, ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας», ενώ επικαλείται τα «ήπια συμπτώματα» της «Ομικρον» προκειμένου να μην πάρει μέτρα προστασίας, πρόληψης κι ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ωστόσο η πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει τα πρωτόκολλα «ανοσίας» της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι αμείλικτη και δύσκολα αντιστρέφεται, αφού τόσο οι δείκτες όσο και το τι αφήνει πίσω της η πανδημία δείχνουν ότι ούτε «ελέγχεται» ούτε «τελειώνει όπου να 'ναι», όπως διοχετεύεται από την κυβέρνηση.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιδεινώνονται, με 100 νεκρούς ημερησίως και πάνω από 600 διασωληνωμένους. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι στο «κόκκινο», με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης. Υγειονομικοί εξουθενωμένοι και χωρίς ρεπό αναγκάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά, μετά από 5 μέρες καραντίνας, ακόμα κι αν είναι θετικοί ή έχουν «ήπια συμπτώματα», ενώ νοσοκομεία μετατρέπονται και πάλι σε μιας νόσου, όπως το Σισμανόγλειο, ή σε εμβολιαστικά κέντρα, όπως το Παίδων Πεντέλης.

Χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αποκλείονται και πάλι από το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τους επιστήμονες να εκπέμπουν εδώ και δύο χρόνια σήμα κινδύνου για την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας στον γενικό πληθυσμό. Ανθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, αποκλείονται από τις ιδιωτικές μονάδες αν είναι θετικοί στην Covid, όπως επίσης αποκλείονται από τα 300 ιδιωτικά κρεβάτια που μίσθωσε με το αζημίωτο η κυβέρνηση, με τους κλινικάρχες να ξεσκαρτάρουν ασθενείς, διαλέγοντας εκείνους που είναι με το εξιτήριο στο χέρι και δεν έχουν βαριά συμπτώματα, δεν είναι έγκυες ή χειρουργικοί ασθενείς κ.ά.

Κάθε γενική εφημερία αλλά ακόμη και οι καθημερινές «μικρές» πρωινές βρίσκουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων σε συνθήκες πολέμου, με ασθενείς να στοιβάζονται για ώρες στην αναμονή να εξεταστούν από το μετρημένο στα δάχτυλα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν ξέρει πού να πρωτοτρέξει, με ασθενείς να παραμένουν στα φορεία των Επειγόντων για ώρες. Διασωληνωμένοι σε κοινές κλίνες περιμένουν για μέρες να δώσουν μάχη για τη ζωή τους σε μια κλίνη ΜΕΘ.

Και ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί στην κόψη του ξυραφιού με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ισχυρίστηκε ότι «για να μιλήσει κανείς για εγκληματική διαχείριση ή για ευθύνες οφείλει να ιχνηλατήσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο ΕΣΥ από την ώρα που το παρέλαβε και από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της πανδημίας».

Η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι τη βολική «αντιπαράθεση» με τους προκατόχους της, προκειμένου να κρυφτεί ότι η σημερινή κατάντια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού «κόστος προς εξορθολογισμό». Που κρατούσε το 25% των ελάχιστων δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά πριν από την πανδημία, νοσοκομεία κλειστά γιατί δεν «συνέφερε» η λειτουργία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε λαϊκή ανάγκη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετατρέπεται σε ευκαιρία για ακόμη ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο «συνεργασίας/σύμπραξης» με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, με αντίτιμο άμεσες ή έμμεσες πληρωμές. Από τα τεστ μέχρι τις θεραπείες, τις εξετάσεις, τα χειρουργεία που έπαψαν να γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει και από τον αποκλεισμό ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία, όπως γίνεται με το Παίδων Πεντέλης και το Σισμανόγλειο.

Την ίδια στιγμή που τόσο αστικές κυβερνήσεις, όπως της χώρας μας, αλλά και η σοσιαλδημοκρατική της Ισπανίας και αλλού, βιάζονται να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας και να τη μετατρέψουν σε απλή ...γρίπη, για να ξεμπερδεύουν με μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των νοσοκομείων και της πρόληψης, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος ακόμα κι αν πάρει «ενδημική μορφή». Αλλωστε, όπως επισημαίνει, η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους...

Επίπλαστη εικόνα με τα κρούσματα στα σχολεία

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας να αξιοποιεί τα στοιχεία και τους αριθμούς καταπώς τη συμφέρει, η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και να εμφανίσει τα σχολεία δήθεν ασφαλή, για να δικαιολογήσει ότι δύο χρόνια τώρα δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, καθώς τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Ο πρώτος έλεγχος μετά το Σαββατοκύριακο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είχε δείξει 8.278 θετικά σελφ τεστ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ενώ υπενθυμίζεται πως στα 33.194 είχαν φτάσει τα κρούσματα την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Χτες, Τρίτη, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στις ηλικίες μέχρι 17 ετών παρέμενε υψηλό φτάνοντας στο 34,05% των συνολικών κρουσμάτων, ενώ από τις 10 Γενάρη μέχρι χτες είχαν νοσήσει 52.276 παιδιά μέχρι 17 ετών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει πως με τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης που επέλεξε να εφαρμοστούν στα σχολεία «προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο», όπως είπε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πανηγυρίζοντας σχεδόν που το άνοιγμα των σχολείων έγινε η αφορμή για να εντοπιστούν πάνω από 30.000 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί, τα σχολεία είναι υπό κατάρρευση, βρίσκονται στη χειρότερη φάση από την έναρξη της πανδημίας με τις απουσίες παιδιών και δασκάλων να πολλαπλασιάζονται, ανεξάρτητα αν καταγράφονται ως κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλος γίνεται για τις οικογένειες που εντοπίζονται κρούσματα στις τάξεις των παιδιών τους η διενέργεια των rapid tests, με ατέλειωτες ουρές στις δημόσιες δομές που δεν επαρκούν, με χαμένες εργατικές και διδακτικές ώρες ή με αφαίμαξη στις ιδιωτικές δομές. Μάλιστα, ως επίτευγμα διαφημίζεται το ότι κάποιοι Σύλλογοι Γονέων σπεύδουν να κλείσουν εκπτωτικές συμφωνίες με ιδιωτικές δομές για τη διενέργεια των τεστ, μπαίνοντας σε έναν ρόλο «διαφημιστή» της ιδιωτικής Υγείας, γιατί η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει δωρεάν όλα τα αναγκαία τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση, αντιμέτωποι με κίνδυνο μπλακάουτ υγειονομικοί και ασθενείς

Δραματικές εικόνες στα φρακαρισμένα νοσοκομεία
Δραματικές εικόνες στα φρακαρισμένα νοσοκομεία
Ασφυκτιούν τα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάσταση να χειροτερεύει από βδομάδα σε βδομάδα, καθώς αντί να βελτιώνεται, εδώ και δύο χρόνια η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή η επιχειρηματική δράση εντείνεται, ενώ χιλιάδες είναι π.χ. τα χειρουργεία που έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, καθώς νοσοκομεία μετατρέπονται σε μίας νόσου, στέλνοντας περισσότερη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα.

«Παμμακάριστος»: Τριπλασιασμός κλινών με μειωμένο προσωπικό!

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος» και οι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος ενημερώνουν για πολλοστή φορά το υπουργείο Υγείας για την «επιστημονικώς επισφαλή και ανθρωπίνως αδύνατη κάλυψη 112 κλινών που διατίθενται για το Παθολογικό και τα Τμήματα COVID από τους γιατρούς του Παθολογικού», καθώς επίσης για την «υπερβολική ροή βαρέως πασχόντων στις εφημερίες του ΤΕΠ».

Οπως καταγγέλλουν, από τις αρχές Δεκέμβρη με απόφαση της 1ης ΥΠΕ διατίθενται για το Παθολογικό 112 κλίνες για νοσηλεία ασθενών, καθ' υπέρβαση οργανογράμματος που προβλέπει ...45 κλίνες! Η απόφαση της ΥΠΕ ουσιαστικά τριπλασιάζει τη δύναμη των κλινών χωρίς καμία ανάλογη ενίσχυση σε γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους, ενώ από τις 9 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 5, από τις οποίες μία κατέχει ο προϊστάμενος διευθυντής, που είναι σε 6μηνη παράταση συνταξιοδότησης.

Οι συνέπειες από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το αντίθετο, αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι μόλις 25 κρεβάτια έχουν απομείνει στο νοσοκομείο για 5 κλινικά τμήματα (Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Νευρολογικό, ΩΡΛ, Οφθαλμολογικό), αφήνοντας και πάλι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες ξεκρέμαστες ή στέλνοντάς τις «πεσκέσι» στον ιδιωτικό τομέα.

Εξίσου εγκληματική είναι η απόφαση να λειτουργούν 8 κλίνες ΜΑΦ (6 COVID, 2 Παθολογικού), ενώ επίσημα καταγράφονται μόνο οι μισές, 4.

Οσο για το ΤΕΠ, επισημαίνεται ότι οι λιγοστοί γιατροί του Τμήματος «παραμένουμε ώρες ντυμένοι με τα ΜΑΠ για να αντεπεξέλθουμε στη συνεχή ροή ασθενών, πολλοί εκ των οποίων είναι βαρέως πάσχοντες, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

«Στις 11/1 νοσηλεύαμε 93 ασθενείς και πλέον η Παθολογική κλινική λειτουργεί σε 3 ορόφους και 4 τμήματα, ενώ φιλοξενούνται διασωληνωμένοι non COVID ασθενείς μας καθημερινά ακόμα και στην Καρδιολογική κλινική», σημειώνουν, αγωνιώντας για το γεγονός ότι «η κατάσταση είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας».

ΑΧΕΠΑ: Εγκαίνια νέων κλινικών που δεν λειτουργούν!

Εγκαίνια νέων κλινικών που δεν λειτουργούν, νέες εμβολιαστικές γραμμές και διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει ότι δύο μήνες μετά τα εγκαίνιά της από τον υπουργό Υγείας, η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, που θα απελευθέρωνε κλίνες ΜΕΘ, παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι, συνεχίζεται η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν υπήρχε προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργούν συνολικά ακόμα 11 κρεβάτια εντατικής, ώστε να μην υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλές κλίνες.

Αυτήν τη στιγμή συνεχίζεται η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κλινικές, με μόνιμο προσωπικό που μετακινείται από άλλα τμήματα, καλύπτοντας στη βάρδιά τους συγχρόνως δύο κλινικές, αλλά και από ειδικευόμενους νοσηλευτές!».

Γιατροί «πασπαρτού» για να βγουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία Στερεάς και Εύβοιας

Με την επικίνδυνη για την υγεία του λαού τακτική των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επιχειρεί η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας να «μπαλώσει» τις τεράστιες ελλείψεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Στερεάς Ελλάδας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και παράλληλα να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη στελέχωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας καταγγέλλει πρόσφατη απόφαση της 5ης ΥΠΕ για μετακίνηση τριών αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε αυτό της Λαμίας, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες.

«Σαν απάντηση στις εκκλήσεις της διευθύντριας για βοήθεια από την ΥΠΕ, έλαβαν τρεις από τους έξι αναισθησιολόγους του τμήματος "εντέλλεσθε" να καλύψουν κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Αναισθησιολογικού Τμήματος της Λαμίας, το οποίο αντιμετωπίζει γνωστό πρόβλημα υποστελέχωσης τουλάχιστον για μία πενταετία και για το οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί καμία λύση», τονίζει η Ενωση.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η αντίστοιχη απόφαση για μετακίνηση νεφρολόγου από το Νοσοκομείο Λιβαδειάς σε αυτό της Αμφισσας, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ γενικότερα στο Νοσοκομείο Αμφισσας οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν επίσης οι μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να βγει το πρόγραμμα εφημεριών σε νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες δομές ΠΦΥ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμα και για να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο Νοσοκομείο Θήβας χρειάστηκε μετακίνηση παιδιάτρου από Κέντρο Υγείας της περιοχής, ενώ παράλληλα συνεχείς είναι οι μετακινήσεις προσωπικού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Σοβαρή καταγγελία από 10 παθολόγους για την κατάσταση στο ΓΝ Πύργου

Την άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου καταγγέλλουν με επιστολή τους οι 10 παθολόγοι γιατροί που καλούνται να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, μετακινούμενοι από την Πάτρα και την Τρίπολη.

Η επιστολή - καταγγελία τους κοινοποιήθηκε χτες στη διοίκηση του ΓΝ Πύργου και στην 6η ΥΠΕ, ενώ κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πύργου, εφόσον πρόκειται για πρόβλημα που είναι γνωστό στην κυβέρνηση, στο υπουργείο και στην Υγειονομική Περιφέρεια, με δεσμεύσεις για την επίλυσή του (από τους προαναφερθέντες αρμόδιους φορείς) από την περασμένη άνοιξη, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει δοθεί λύση, παρά και τις συνεχείς οχλήσεις των μετακινούμενων από νομό σε νομό παθολόγων ιατρών.

Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οξύνθηκε μετά την παραίτηση μέσα σε διάστημα λίγων μηνών 17 γιατρών (λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν), μεταξύ των οποίων και 3 παθολόγων. Εκτοτε παραμένει εντελώς υποστελεχωμένο, με την Παθολογική κλινική να λειτουργεί σε επισφαλείς συνθήκες, με παθολόγους από την Αχαΐα και την Αρκαδία, έπειτα από «εντέλλεσθε» της 6ης ΥΠΕ. Οι τελευταίοι καλούνται να εφημερεύουν σε έναν άγνωστο γι' αυτούς χώρο, καλύπτοντας ανάγκες συν 160.000 κατοίκων του νομού Ηλείας, εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που έχουν οργανικές θέσεις.

Την ίδια ώρα, μόνο η Παθολογική του ΓΝ Πύργου κατά μέσο όρο νοσηλεύει 50 ασθενείς, συν τουλάχιστον 20 άτομα «ύποπτα» ή νοσούντα με COVID-19 στις υπόλοιπες κλινικές. Δηλαδή, ο μοναδικός κάθε μέρα εφημερεύων ιατρός καλείται να εξετάσει τουλάχιστον 70 άτομα, να ρυθμίσει τη φαρμακευτική τους αγωγή, τα εξιτήρια κ.λπ.

Εκτός αυτού, όπως αναφέρουν και στην επιστολή τους οι 10 γιατροί, ο μοναδικός εφημερεύων καθημερινά ρυθμίζει τις διακομιδές και είναι υπεύθυνος για εκτιμήσεις που ζητούνται σχετικά με νοσηλευόμενους σε άλλες κλινικές!

Παράλληλα δίνουν στοιχεία των εφημεριών τους, με παθολόγο να εξετάζει 101 ασθενείς στις 30/12/2021 (84 στην κλινική και 17 στο ΤΕΠ) και 104 στις 31/12, με τα τελευταία 4 (τη συγκεκριμένη μέρα) περιστατικά, μάλιστα, να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας!

Διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν ένας γιατρός να αντεπεξέλθει σε μια εφημερία με τέτοιο όγκο δουλειάς (δεν του αρκούν καν οι 24 ώρες), αλλά και τι θα συμβεί αν ταυτόχρονα συνέπιπταν δύο επείγοντα περιστατικά ή αν ο ίδιος πάθαινε κάτι ή ακόμα και αν χρειαζόταν μια διακομιδή βαρέως πάσχοντος ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο, απαιτούν άμεση λήψη μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση.

«Από την περασμένη άνοιξη είχατε δεσμευτεί σε δέσμη μέτρων που είχαμε εισηγηθεί και θα μπορούσε να δώσει λύση», τονίζουν οι γιατροί, που απαιτούσαν μεταξύ άλλων χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Πύργου ως άγονης - προβληματικής ζώνης (ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στελέχωσής του) και άμεση ξεχωριστή ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει προχωρήσει ούτε ένα μέτρο, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά - όπως αναφέρουν - διοίκηση, 6η ΥΠΕ, υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση, τόσο για τη διάλυση του ΓΝ Πύργου όσο και για το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων συνολικά.

Απαιτούν τη στελέχωση του Νοσοκομείου Αιγίου

Σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αιγίου, απαιτώντας μεταξύ άλλων την ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μηχανήματα, καθώς και να σταματήσουν οι διώξεις κατά υγειονομικών συνδικαλιστών, προχωρούν σήμερα στις 10.30 π.μ. συνδικάτα και φορείς της Αιγιάλειας.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα οδήγησαν σε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Αγροτών «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και του Συλλόγου Συνταξιούχων, που από κοινού με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τη Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας και τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρίο και στο εργοστάσιο «Καλλιμάνης» αποφάσισαν την κινητοποίηση. Αναδεικνύουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και στο Νοσοκομείο Αιγίου, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία του, με συζητήσεις - τονίζουν οι φορείς της Αιγιάλειας - ακόμη και για κλείσιμο κλινικών, όπως η Ορθοπεδική και η Καρδιολογική.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου, που «προχώρησε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος συνδικαλιστή υγειονομικού ο οποίος έχει διατελέσει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, καθώς και σε βάρος συνδικαλιστή γιατρού, μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου», σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόφαση που επιδιώκει να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι, να φιμωθεί κάθε φωνή διεκδίκησης.

Πρόσφατα μάλιστα σταμάτησε η τακτική λειτουργία των χειρουργείων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ με απόφασή της η 6η ΥΠΕ, προσπαθώντας να «κουκουλώσει» τα κενά, κάλεσε τους περίπου 30 γενικούς γιατρούς τριών Κέντρων Υγείας της Αχαΐας (Ακράτας, Χαλανδρίτας και Ερυμάνθειας) να πραγματοποιούν τις εφημερίες του ΓΝ Αιγίου, κάτι που συνάντησε την αντίδραση της τριμελούς επιτροπής των γιατρών στις συγκεκριμένες δομές. Μετά από Γενική τους Συνέλευση προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ την Παρασκευή 21/1 στη 1.30 μ.μ., καλώντας όλους τους φορείς να λάβουν μέρος. Την ίδια μέρα, με αφορμή και το παραπάνω πρόβλημα, η ΕΙΝΑ εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), καλώντας ταυτόχρονα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Επιστρατεύουν» και συνταξιούχους γιατρούς!

Με την επιστράτευση ενός συνταξιούχου αναισθησιολόγου πραγματοποιήθηκε μία επείγουσα επέμβαση σε έναν 16χρονο ασθενή στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, λόγω του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κοζάνης και τους διοικητές της 3ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου.

Το ζήτημα έλλειψης αναισθησιολόγου είχε αναδείξει άλλωστε στη Βουλή το ΚΚΕ τον περασμένο Νοέμβρη, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς το υπουργείο Υγείας οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, και στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Από τους αναισθησιολόγους, ειδικότητα ζωτικής σημασίας, υπάρχουν μόλις δύο, εκ των οποίων ένας καλύπτει και τη ΜΕΘ COVID. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο να μην καλύπτεται συνεχόμενα όλες τις μέρες της βδομάδας. Επιπλέον αναβάλλονται ή καθυστερούν προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν αναβληθεί, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου. Από αυτήν την έλλειψη, επίσης, επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της Μαιευτικής κλινικής και τίθεται ζήτημα ασφάλειας των εγκύων και επιτόκων, σε περίπτωση έναρξης τοκετού σε μέρα που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο».

ΟΑΣΘ
Αλλος ένας θάνατος εργαζόμενου από κορονοϊό

Την απουσία μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ με αφορμή τον νέο θάνατο εργαζόμενου του ΟΑΣΘ λόγω κορονοϊού, τον 9ο από την αρχή της πανδημίας.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι πάνω από 20% επί του συνόλου των εργαζομένων και οι 9 θάνατοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της διοίκησης του ΟΑΣΘ πως δήθεν λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, τονίζει, στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του Οργανισμού δεν θα βρει κανείς «πουθενά αναφορά σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, π.χ. εβδομαδιαία τεστ για όλους τους εργαζόμενους, χορηγία μασκών αυξημένης προστασίας κ.λπ. Ούτε θα βρει μέτρα για την προστασία των επιβατών, όπως επίταξη μεταφορικών μέσων και πύκνωση δρομολογίων.

Αντίθετα, θα βρει μέτρα για περικοπές αδειών και μετάθεση των ρεπό των εργαζομένων. Μάλιστα, τώρα η διοίκηση σκέφτεται να αποσπάσει από άλλες υπηρεσίες του ΟΑΣΘ εργαζόμενους με δίπλωμα οδηγού, για να στελεχώσουν την υπηρεσία κίνησης.

Ολα αυτά τα ημίμετρα σε αγαστή - πάντα - συνεννόηση με την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου.

(...) Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω 4ου κύματος, η διοίκηση είχε τη φαεινή ιδέα να εντατικοποιήσει τους ελέγχους εισιτηρίων, βάζοντας τους ελεγκτές κομίστρου να έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες κόσμο».

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για επίταξη ιδιωτικών μέσων και ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ οργανώνει σήμερα στις 12 μ. η ΔΑΣ ΟΑΣΑ και καλεί σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν, απαιτώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Χιλιάδες ασθενείς μένουν χωρίς πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας

«Οχι» στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου, λένε υγειονομικοί και κάτοικοι της περιοχής

Eurokinissi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι, ενάντια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μονάδα αποκλειστικά για COVID περιστατικά. Περίπου 280 κλίνες του νοσοκομείου διατίθενται για τις ανάγκες COVID νοσηλείας, ενώ για άλλη μια φορά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όλα τα υπόλοιπα Τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι στο «Σισμανόγλειο» λειτουργούσαν εξειδικευμένες Μονάδες (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης Υπνου, Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων, Επεμβατικός Αγγειογράφος, Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Αλλεργιολογικό και Ρευματολογικό Ιατρείο) που προσέφεραν πολύτιμες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, ενώ είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα εξειδικευμένο νοσοκομείο σε πνευμονολογικά περιστατικά στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» παραμένουν κλειστές και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές και έχουν μετατραπεί σε κλινικές COVID, ενώ και το «Αμαλία Φλέμινγκ» εδώ και 15 μήνες έχει γίνει νοσοκομείο μίας νόσου.

Στην κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που σταματά τη λειτουργία Τμημάτων και ειδικών Μονάδων, στερώντας από τους ασθενείς του βορειανατολικού άξονα της Αττικής - και όχι μόνο - πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και την εφημέρευση σε ασθενείς με κορονοϊό από ειδικότητες γιατρών όπως ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι κ.ά., εγκυμονώντας επιπλέον κινδύνους για την ασφαλή αντιμετώπιση των νοσούντων ασθενών.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων, και ανέδειξε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα σε αυτά του Βόρειου Τομέα Αττικής. Στάθηκε στην ανάγκη άμεσης επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, χωρίς αποζημίωση, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αριθμούν πάνω από 2.000.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Μελισσίων.

Μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 25 Γενάρη, στις 3 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ
  • Το Σάββατο το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Με κινητοποίηση σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μοναστηρακίου και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), κλαδικά συνδικάτα Βιομηχανίας της Αττικής δίνουν συνέχεια στους αγώνες για την προστασία της υγείας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Την πρωτοβουλία, που αποτελεί άλλη μια μάχη διεκδίκησης για να πάψουν οι χώροι δουλειάς να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, έχουν αναλάβει τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Επίσης, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων σε: «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΤΑΣΤΥ, ΦΑΓΕ, ΕΜFI (πρώην ΕΒΓΑ), LOREAL, «Boehringer», ΠΡΟΦΑΣΥΝ.

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση έχει αποφασίσει επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης και συζήτησης γύρω από την κινητοποίηση», μας λέει σε δήλωσή του ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, και προσθέτει: «Αλλωστε το κάθε συνδικάτο επιδιώκει την ευρύτερη συμμετοχή από εργαζομένους του κλάδου του συγκροτώντας δυναμικά μπλοκ το απόγευμα της Τετάρτης».

Υπογραμμίζει ότι «όλες τις προηγούμενες μέρες οι δεκάδες εξορμήσεις με την κοινή ανακοίνωση των κλαδικών συνδικάτων, οι περιοδείες του Συνδικάτου, οι Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και όπου δεν ήταν δυνατό οι συσκέψεις ανά τμήματα έχουν δώσει τον τόνο της μαζικής συμμετοχής αλλά και του πείσματος των εργαζομένων που απαιτούν να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας». Αναδεικνύει επίσης ότι «τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ελλιπέστατα, όπως επιβεβαιώνει η κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα». Οπως εξηγεί, ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι για την εργοδοσία αποτελούν κόστος αξιοποιώντας και το ότι σε αυτήν την κατεύθυνση την αβαντάρει η κυβέρνηση.

Ακόμη σημείωσε πως «επιβαρύνονται πολύπλευρα οι εργαζόμενοι όπως, για παράδειγμα, οι γονείς που χάνουν μεροκάματα αφού δεν υπάρχει άδεια ειδικού σκοπού, όπως επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση επισήμανε πως «ορθώνεται ο αγώνας των εργαζομένων κατορθώνοντας να αποσπάσει ορισμένα μέτρα όπως, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο "Παπαδόπουλου", όπου μετά από αύξηση των κρουσμάτων έγινε παρέμβαση του Συνδικάτου. Ετσι πάρθηκαν ορισμένα μέτρα, όπως συχνές πλύσεις στους χώρους, δεύτερο πούλμαν για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, το να μην μπλέκονται οι βάρδιες μεταξύ τους κ.ά. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλους χώρους του κλάδου».

Στις 22 Γενάρη το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Συλλαλητήριο στον Πειραιά οργανώνει το Σάββατο 22 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο, με το αγωνιστικό ραντεβού να έχει οριστεί στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, «για την υπεράσπιση της ζωής του λαού». Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή. Σήμερα, Τετάρτη, μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο έχει καλέσει τα σωματεία των υγειονομικών του Πειραιά σε συνάντηση με θέμα τον από κοινού σχεδιασμό της πάλης τους.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις από σωματεία και φορείς για ενίσχυση των νοσοκομείων και για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, συγκοινωνίες:

-- Στη Σάμο, αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

-- Στην Καλαμάτα, σήμερα στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και στον αντιπεριφερειάρχη, και συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 7 μ.μ στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Νάουσα, σήμερα στις 12 μ. στο ΙΚΑ, από σωματεία συνταξιούχων.

-- Στη Λαμία, την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Φωκίδα εξορμήσεις πραγματοποιούνται: Σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας (όπου διενεργούνται rapid tests) στις 10 π.μ. με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Αύριο, Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 4 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ στην Αμφισσα με τον Τρύφωνα Κούτρα, γενικό γραμματέα του ΕΚΦ, και την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ στην Ιτέα με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 3 μ.μ. στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων βωξίτη «Imerys» (51ο χλμ. Αμφισσας - Λαμίας) με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Το Σάββατο 22 Γενάρη στις 7 μ.μ. στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Επισιτισμό στην Αμφισσα, με επικεφαλής τον Τρύφωνα Κούτρα, και την ίδια ώρα σε επιχειρήσεις Επισιτισμού στην Ιτέα, με επικεφαλής την Αντα Καραχασάνη, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΕΚΦ.

ΣΕΡΡΕΣ
Σύσκεψη με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα για την υγεία του λαού

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα για την υγεία και τη ζωή του λαού καλούν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ), με αφορμή την πανδημία και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (Φιλίππου 17).

Τα σωματεία διεκδικούν
  • Παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας. Ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν προκύπτει κρούσμα.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που είτε νοσούν είτε μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Αμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που έχουν αποψιλωθεί, ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ και επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ, χωρίς «δωράκια» στους κλινικάρχες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ