Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι

111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.199 ήταν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον χτεσινό απολογισμό του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων είναι 2.517 (από 635 την 1/11), με διάμεση ηλικία τα 80 έτη. 596 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, εκ των οποίων 12 (2%) είναι 18 - 39 ετών, 262 (44%) 40 - 64 ετών και 322 (54%) άνω των 65 ετών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470.

Από τα 2.199 χρεσινά κρούσματα 538 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 413 στην Αττική, 112 στη Λάρισα, ενώ 29 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 85 στην Πέλλα, 81 στη Δράμα, 72 στην Ξάνθη, 70 στη Μαγνησία, 66 στην Ημαθία, 56 στις Σέρρες, 55 στην Καβάλα, 44 στην Πιερία, 43 στην Κοζάνη, 41 στη Ροδόπη, 40 στη Χαλκιδική, 35 στο Κιλκίς κ.λπ. 27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, φρακαρισμένες ΜΕΘ/ΜΑΦ

Στο μεταξύ, μεγάλη αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων - παρότι μια βδομάδα «πίσω» - διαπιστώνει η 25η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19, η οποία αφορά το διάστημα 19 έως 25 Νοέμβρη.

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά, σε 87,7(από 54,1 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (25/11), η Ελλάδα με 174,1 θανάτους Covid ανά 1 εκατ. κατοίκους «σκαρφάλωσε» στην 77η θέση στον κόσμο (από 89η στην προηγούμενη έκθεση και 100ή στις αρχές του μήνα).
  • Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 597(από 480), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση 87% (από 79%). Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 99% και στην Αττική 83%.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.185 (από 2.674 στην προηγούμενη έκθεση). Στις 19/11 καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη ημερήσια τιμή, 3.227 κρούσματα, και στη συνέχεια παρατηρήθηκε μείωση, με ημερήσιες τιμές κάτω από 2.600 κρούσματα.
  • Ποσοστό περίπου 28% - 30% των κρουσμάτων αφορά τη Θεσσαλονίκη, 18% - 19% την Αθήνα και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 42 έτη.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα μειώθηκε, καθώς διαμορφώθηκε σε 19.529 (από 21.526).
  • Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 20 μέρες (από 17 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ των θανάτων μειώθηκε σε 13 μέρες (από 16).
  • Ο δείκτης Rt στις 27/11 διαμορφώθηκε σε 1 για την επικράτεια και για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και σε 0,9 για την Περιφέρεια Αττικής.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποπροσανατολισμός για να κρυφτεί η ανάγκη για μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συζήτηση περί άρσης του lockdown:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί για αποπροσανατολισμό τη συζήτηση και τα σενάρια για την άρση του lockdown, προκειμένου να κρύψει την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα, ειδικά για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την ασφαλή επαναλειτουργία κρίσιμων χώρων, όπως είναι τα σχολεία. Ουσιαστικά να συζητείται το πότε και όχι το πώς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιλολογία» για το πότε θα αρθεί το lockdown, αλλά τσιμουδιά για τα αναγκαία μέτρα

Eurokinissi

Να μετατοπίσει τη συζήτηση στο χρόνο και όχι τον τρόπο που θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση.

Την ώρα που κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού δεν έχει παρθεί σε σχολεία, ΜΜΜ, χώρους δουλείας, αλλά ούτε ουσιαστικής ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση καλλιεργεί αναμονή για άρση του lockdown, «σβήνει και γράφει ημερομηνίες», ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σεναριολογία για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ενδεχομένως την Παρασκευή.

Το γαϊτανάκι αυτό συνεχίστηκε και χτες με σεναριολογία, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, μπόλικες συστάσεις για «λίγη υπομονή» ακόμη, που πηγαίνουν χέρι χέρι με την καλλιέργεια προσδοκιών ότι το επερχόμενο εμβόλιο θα εξαφανίσει ως διά μαγείας την πανδημία και άρα δεν υπάρχει η ανάγκη άλλων μέτρων.

Χτες στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, που μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», δήλωσε ότι η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά δεν μίλησε για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ανακίνησε το θέμα αναφέροντας πως «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Εχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτήν τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο βέβαια αρνούνται έως και σήμερα να ενισχύσουν.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιταχύνονται η εξάπλωση και η κούρσα για το εμβόλιο

Ξεπερνούν τα 63,6 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,474 εκατ. οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο από την πανδημία, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται όσο φονικό και το πρώτο, αφού οι κυβερνήσεις σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν έχουν λάβει όλους αυτούς τους μήνες επαρκή μέτρα πρόληψης και προστασίας, ούτε ενίσχυσαν τα δημόσια συστήματα Υγείας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο επικεφαλής ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, Μάικ Ράιαν, δεν μπόρεσε να παραβλέψει πως τα συστήματα Υγείας των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών έχουν οργανωθεί με γνώμονα το «κόστος» και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, στο βόρειο ημισφαίριο τα κράτη διαχειρίζονται τα συστήματα Υγείας τους «σαν να ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους» και τώρα ο κόσμος «πληρώνει το τίμημα». «Στον βορρά, λόγω του μοντέλου κόστους των συστημάτων Υγείας, τα έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να αποδίδουν στο 95%, στο 98% και στο 100%», είπε, προσθέτοντας: «Ετσι, τώρα δεν υπάρχει αυτή η επιπλέον χωρητικότητα και δυνατότητα στα συστήματα Υγείας, αφού η Υγεία θεωρείται κέντρο κόστους στην οικονομία μας, ως αγωγός ανάπτυξης, ή ως παράγοντας που κρατάει πίσω την οικονομία».

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 13,9 εκατ., ενώ τουλάχιστον 274.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν απότομα τις επόμενες μέρες εξαιτίας των εκατομμυρίων Αμερικανών που ταξίδεψαν για την αργία των Ευχαριστιών. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας (πάνω από 90.000). Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας προειδοποίησε ότι οι ΜΕΘ στην πολιτεία θα έχουν εξαντληθεί έως τα μέσα Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε πως το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη, οπότε θα συνεδριάσουν οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να δοθεί έγκριση. Το εμβόλιο της «Moderna» ενδέχεται να ακολουθήσει μία βδομάδα αργότερα, αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες, οι «Pfizer» και «BioNTech» κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους.

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες «Amgen Inc», UCB SA και «Takeda Pharmaceuticals Inc» ξεκίνησαν μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της «Amgen» (για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της «Takeda» και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορονοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.

ΣΕΑΑΝ - ΣΕΜΙΣΕΑ - ΠΟΜΕΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο πλαίσιο της δράσης για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, αύριο Πέμπτη, η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και τα ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή θα προχωρήσουν στις 11 το πρωί σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, απαιτώντας ουσιαστική προστασία από την πανδημία και την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

«Θρηνούμε ήδη νεκρούς, ΑμεΑ, χρόνια πάσχοντες αλλά και εργαζόμενους. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι' αυτό το έγκλημα! Και συνένοχοί της είναι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, παρά τις κοκορομαχίες που στήνουν σήμερα, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, όπως και η ΓΣΕΕ, που με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο βάζουν πλάτη σε αυτήν την πολιτική. Κατ' απαίτηση της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών, ετοίμαζαν τον Καιάδα για τα ΑμεΑ, τον μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, για όλο το λαό: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία - όπως το βάφτισαν - αλλά και το σχέδιο Πισσαρίδη και το πρόγραμμα της ανάκαμψης», σημειώνεται στο κοινό κάλεσμα.

Επίσης, το Σάββατο 5 Δεκέμβρη στις 5.30 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την Αναπηρία και οι θέσεις του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, με φόντο την πανδημία και το νέο πετσόκομμα που ετοιμάζει για τις κοινωνικές δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021» (link: us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09, με τους κωδικούς: Meeting ID: 933 307 6881. Password: 48VxP2)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πέρα από κάθε όριο η λειτουργία τους

Για τους κινδύνους από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου προειδοποιούν οι υγειονομικοί της Λάρισας

Από τη διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ανήμερα της απεργίας στις 26 Νοέμβρη

FRAGKOU STRATOS

Από τη διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ανήμερα της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Πέρα από κάθε όριο συνεχίζουν να λειτουργούν τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid παραμένουν μεγάλες, με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στην περιοχή διαθέτει 2.500 κρεβάτια.

Χτες, στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ - Covid έφτασε το 100%, ενώ στις απλές κλίνες ήταν 85%. Οπως τονίζουν οι γιατροί, στις Μονάδες νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, τα οποία συνήθως χρήζουν νοσηλείας 2 - 3 εβδομάδων και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται σύντομα να υπάρξουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Ολες αυτές τις μέρες γίνονται διακομιδές και καθημερινά στήνονται νέες πρόχειρες ΜΕΘ - Covid, πλέον όχι μόνο σε χειρουργικές αίθουσες, αλλά και σε απλούς θαλάμους, «μετατρέπονται» κλινικές και κλίνες, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Σύμφωνα εξάλλου με καταγγελίες των υγειονομικών, οι τελευταίες 64 προσλήψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για τα νοσοκομεία της περιοχής δεν επαρκούν για την παροχή υπηρεσιών σε εκατοντάδες ασθενείς.

Πόσο μάλλον όταν τα κενά είναι εκατοντάδες, ακόμα και με τα μειωμένα οργανογράμματα, ή όταν είναι γνωστό πως περίπου 200 υγειονομικοί και εργαζόμενοι βρίσκονται αυτές τις μέρες «εκτός μάχης», είτε γιατί έχουν νοσήσει είτε είναι σε καραντίνα λόγω επαφών με κρούσματα.

Ορατά γίνονται πλέον και τα μεγάλα προβλήματα από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου. Θυμίζουμε ότι στη Λάρισα, μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργούσε από το Μάρτη ως νοσοκομείο αναφοράς, και το Γενικό Νοσοκομείο λειτουργεί πλέον σχεδόν αποκλειστικά για Covid.

Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν πως η προσέλευση καρδιοπαθών στα Επείγοντα του νοσοκομείου - το οποίο έχει καταληφθεί αποκλειστικά από ασθενείς με Covid - έχει μειωθεί τραγικά. Οι εν λόγω ασθενείς παραμένουν στο σπίτι τους, είτε από φόβο είτε επειδή ξέρουν ότι με δυσκολία θα βρουν βοήθεια και νοσηλεία. Ετσι, υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίζουν εμφράγματα και πνευμονικά οιδήματα χωρίς να αναζητούν περίθαλψη.

«Σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου Λάρισας δεν προσέρχονται πλέον περισσότερα από 1 - 2 καρδιολογικά περιστατικά, ενώ σε παλαιότερες περιόδους δεν έπεφταν κάτω από 8», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προειδοποιούν ότι η καθυστερημένη προσέλευση σε νοσοκομείο σημαίνει κακή πρόγνωση για την πορεία μιας ασθένειας και πως στο άμεσο μέλλον «θα θρηνήσουμε θανάτους από τα υπόλοιπα νοσήματα».

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου, όπου τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν οριακά, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, όπως στη Ζαγορά στο Πήλιο, με 6.000 κατοίκους. Στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού προστίθεται η κατάρρευση μέρους της στέγης εξαιτίας της εκτεταμένης υγρασίας και της μούχλας, ενώ πόρτες και παράθυρα παραμένουν χαλασμένα.

Τέλος, χτες το πρωί, διενεργήθηκαν σε οικισμό Ρομά των Τρικάλων rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικά 39 σε σύνολο 175 (23%). Το γεγονός αυτό έθεσε σε επιφυλακή το Νοσοκομείο Τρικάλων που είναι ήδη σε οριακή κατάσταση. Τις προηγούμενες μέρες για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πίεση σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, έγιναν συγχώνευση των Παθολογικών κλινικών και αξιοποίηση της Α' Παθολογικής ως κλινικής Covid, ενώ πλέον εξετάζονται λύσεις όπως η συγχώνευση Χειρουργικής - Ορθοπεδικής κλινικής.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα

Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων όλης της χώρας, με απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου. Αίτημα της κινητοποίησης είναι η άμεση ένταξη όλων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και η χορήγηση στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Οι φυσικοθεραπευτές, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων μονάδων Υγείας, εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, καθότι ακόμα και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων Υγείας, παραμένουν κενές πολλές οργανικές θέσεις. Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους, με συχνότερη την εμφάνιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Νέα «ανακύκλωση» του προσωπικού για το «Σχέδιο Εμβολιασμού»

Οπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να στελεχώσει τις ελάχιστες και διαχρονικά αποψιλωμένες δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών και νοσηλευτικών υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, ανακυκλώνει και πάλι το ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό, αυτήν τη φορά για να υλοποιήσει το «Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού».

Επί της ουσίας, το κυβερνητικό σχέδιο μεταφράζεται σε μετακινήσεις νοσηλευτών, μαιών κ.ά. για να στελεχώσουν τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα (σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας), αποδυναμώνοντας παραπέρα τα ήδη γονατισμένα νοσοκομεία που δίνουν εδώ και 8 μήνες σκληρό αγώνα με τις τεράστιες ελλείψεις.

Ηδη ζητούνται λίστες των εργαζομένων που θα μετακινηθούν προς τα Κέντρα Υγείας, τα κέντρα εμβολιασμού και κινητά συνεργεία για τις κλειστές δομές, για τον εμβολιασμό των πολιτών έναντι της Covid-19, ενώ έχει προηγηθεί και η ανάκληση αδειών σε όσους εργαζόμενους των ΚΥ και ΤΟΜΥ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάρτη, οι υγειονομικοί μετακινούνται από νομό σε νομό, από τη μια δομή στην άλλη, μέχρι και στις πύλες εισόδου της χώρας (την τουριστική σεζόν) προκειμένου να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τουρίστες, να «μπαλώσουν» τα κενά των αντίστοιχων συνεργείων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα στις δομές προέλευσής τους.

Επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η ανάγκη να στελεχωθεί βάσει των πραγματικών αναγκών η διαχρονικά αποψιλωμένη ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων κι εξοπλισμό. Να επιταχθούν ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και οι ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτικές υπηρεσίες και να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους.

  • Στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και Νίκαιας οι διορισμένες διοικήσεις, υλοποιώντας τις σχετικές κυβερνητικές «οδηγίες», αποφάσισαν την περαιτέρω μείωση των τακτικών χειρουργείων. Το γεγονός καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ απαιτώντας την ανάκληση αυτών των αποφάσεων και απαιτώντας να εξυπηρετηθούν άμεσα οι non Covid ασθενείς «διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν από τακτικά σε επείγοντα χειρουργεία».
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
Ζητούν άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών

Να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορονοϊού ζητούν με αίτημά τους 301 γυναίκες κρατούμενες στον Ελεώνα Θηβών. Το υπόμνημα κατατέθηκε στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Δικαιοσύνης και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο κείμενο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Οι φυλακές αποδείχθηκε πως δεν είναι ''απόρθητα'' φρούρια, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, και εκατοντάδες κρατούμενοι προσβάλλονται από τη θανατηφόρα αρρώστια. Χωρίς δυνατότητα αποστασιοποίησης, χωρίς τη δυνατότητα προφύλαξης και με το φόβο να βρεθούμε σε απαράδεκτες συνθήκες από τη στιγμή που νοσήσουμε, ζούμε χιλιάδες άνθρωποι κλεισμένοι στις φυλακές».

Τονίζουν επίσης ότι «οι γιατροί προειδοποιούν και φοβούνται πως οι αριθμοί των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιοι σε ένα επόμενο, ακόμα σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Η στάση της κυβέρνησης μέχρι τώρα δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τους χιλιάδες ανθρώπους που στοιβάζονται στους θαλάμους και στα κελιά των φυλακών. Εχουμε κυριολεκτικά αφεθεί στη μοίρα μας».

Οι κρατούμενες ζητούν «να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες. Δηλαδή, όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Να αποφυλακιστούν όσες/όσοι έχουν εκτίσει το 2/5 της ποινής τους μεικτά, όσες/όσοι δηλαδή έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης (διατροφή, θέρμανση) και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων» κ.ά.

Η καθημερινότητα των υγειονομικών στις κλινικές Covid πίσω από τα νούμερα

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε από τη μία για τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων, νεκρών. Από την άλλη ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και διάφορες εκθέσεις για «επιτυχία» σε σχέση με τα «νούμερα» άλλων χωρών με πολυδιαφημισμένα συστήματα Υγείας, για διαβουλεύσεις για άρση του lockdown κ.ο.κ.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η συναισθηματική απάθεια που συνοδεύει τον τρόπο που προβάλλεται η τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών, σε σχέση με το πρώτο κύμα, ενδεικτικό και αυτό της εικόνας που προάγεται μέσω των ΜΜΕ.

Τι όμως πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη γυάλα των ΜΜΕ, στην καθημερινότητα των ασθενών αλλά και των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή; Γιατί εκεί τα νούμερα αντιστοιχούν σε πρόσωπα, ανθρώπους...

Η ιδιαιτερότητα αυτής της νόσου ενέχει το στοιχείο της μοναξιάς. H κατά κανόνα πιο μακρά ενδονοσοκομειακή πορεία σε σχέση με άλλες ασθένειες, η απουσία οικείου προσώπου, το αντικειμενικό στοιχείο της δύσπνοιας, το άγχος στο άκουσμα στοιχείων καθημερινά για ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, συνθέτουν μια εικόνα αρκετά σύνθετη και αγωνιώδη για αυτούς τους ασθενείς. Επίσης, κεφαλαιώδους σημασίας είναι και η σχέση υγειονομικού - ασθενούς, μιας και ο τελευταίος αφήνεται κυριολεκτικά στα χέρια του πρώτου. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει ιδιαιτερότητα, μιας και η επαφή αυτή βασίζεται μόνο στο ηχόχρωμα της φωνής, στις εκφράσεις, διογκώνοντας την ανασφάλεια των ασθενών.

Η καθημερινότητα των υγειονομικών ωστόσο δεν συνθέτει πολύ διαφορετική εικόνα. Η φυσική κόπωση συνοδεύεται από την ψυχική - συναισθηματική. Η υπερεργασία λόγω τον πολλών ελλείψεων συνδυάζεται με το άγχος των αχαρτογράφητων νερών λόγω της νεοεμφανισθείσας ασθένειας, με την εκπαίδευση των υγειονομικών να αποτελεί ατομική ευθύνη και αποτέλεσμα του αέναου ανταγωνισμού ιδιωτικών κολοσσών. Επιπρόσθετα, υπεισέρχεται και η πίεση που βαραίνει τους υγειονομικούς από τη διαχείριση των περιστατικών, μιας και πρέπει να έχουν την αντοχή να διαχειριστούν κάθε προσωπικότητα διαφορετικά, να καθησυχάσουν τις φοβίες τους και ταυτόχρονα να έχουν καθαρό μυαλό για τις θεραπευτικές αποφάσεις, που πολλές φορές υπόκεινται σε περικοπές ανάλογα με τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους. Καθημερινό παράδειγμα η επίσπευση εξιτηρίων λόγω ελλείψεων κλινών, «με τα τηλέφωνα στο χέρι», για να μετριαστούν οι επιπλοκές και να αποφευχθεί η «υπερχείλιση» των νοσοκομείων.

Ωστόσο και με τη φυγή από την εργασία, δεν σταματάει η ενασχόληση με περιστατικά. Τηλεφωνήματα ενημερωτικά από θετικά περιστατικά που βρίσκονται σε κατ' οίκον καραντίνα, γραφειοκρατική συμπλήρωση λιστών κρουσμάτων λόγω ελλείψεων σε γραμματειακή υποστήριξη.

Ολα τα παραπάνω συμπληρώνονται με την αγωνία των υγειονομικών να διαφυλάξουν την υγεία των οικείων προσώπων τους, αλλά και το άγχος - έγνοια στο τέλος της μέρας για την επιτέλεση του καθήκοντός τους, για την πορεία των ασθενών. Και κάπου ενδιάμεσα τοποθετείται και η προσωπική ζωή...

Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τον απρόσωπο χαρακτήρα των αριθμών, η αντιστοίχιση καθενός αριθμού με προσωπικότητες ξεχωριστές, σε μία βίαιη επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που αφήνει έρμαια σε αυτήν τη μάχη υγειονομικούς και ασθενείς, μιας και ζυγίζει τα νούμερα με τους δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας, με τους ασθενείς να αποτελούν «κόστος». Αυτό διαφαίνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει παραπέρα σημαντική μείωση στο όριο δαπανών του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια στιγμή, αντί για πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, διπλασιάζονται τα ποσά μίσθωσης κλινών και επιβάλλονται μετακινήσεις προσωπικού δημόσιων δομών για τη στελέχωσή τους. Αυτή η πραγματικότητα δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, μιας και η εμπορευματοποίηση και ο σχεδιασμός με γνώμονα το κέρδος είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των σημερινών συστημάτων Υγείας - και των «πολυδιαφημισμένων».

Μόνο ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα υπόκειται σε κεντρικό σχεδιασμό με άξονα την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και την αντιστοίχισή τους με την επιστημονική πρόοδο, μπορεί να σταθεί απέναντι σε ορατούς και «αόρατους» εχθρούς, να παράσχει εφόδια στους υγειονομικούς και να τους εξοπλίσει κόντρα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.


Χρήστος ΔΑΒΟΥΛΟΣ
Επικουρικός Παθολόγος κλινικής Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μένουν αθωράκιστα με την κυβέρνηση να διαπιστώνει... «πιέσεις δυσανάλογες των δυνατοτήτων»

Από τη συμβολική παρέμβαση έξω από το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Από τη συμβολική παρέμβαση έξω από το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Ισχυρές παραμένουν οι πιέσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, οι εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. «Πολεμική» συνεχίζει να είναι η προσπάθεια για την εύρεση μιας κενής κλίνης στις ΜΕΘ.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς» που ολοκλήρωσαν την εφημερία τους με μόλις 1 κλίνη ΜΕΘ κενή, ενώ το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε χτες το πρωί την εφημερία με μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ κενές, που αναμενόταν να καλυφθούν τις επόμενες ώρες. Στο μεταξύ, επιπλέον προβλήματα ήρθε να προκαλέσει... τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, που τελικά αποδείχθηκε φάρσα.

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» η διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των κλινικών κορονοϊού, μετακινώντας ό,τι προσωπικό απέμεινε στις άλλες υποστελεχωμένες κλινικές, δημιουργώντας νέες σοβαρές «τρύπες». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να βγουν οι βάρδιες στην Παιδοψυχιατρική με μόνο έναν νοσηλευτή, κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί λόγω της φύσης του χώρου. Την ίδια ώρα, έχει μετακινήσει εργαζόμενους και για να στελεχώσουν την ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» που δήθεν «επιτάχθηκε» για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ακόμη ...ετοιμάζεται.

Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει αντίστοιχα την πρακτική των μετακινήσεων - «μπαλωμάτων» και συγκεκριμένα τη μετακίνηση 10 επικουρικών νοσηλευτών, 1 αναισθησιολόγου και 2 καρδιολόγων σε άλλο νοσοκομείο, τη στιγμή που στα 200 οργανικά κενά ήρθαν να προστεθούν και πάνω από 80 εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι ενώ το νοσοκομείο δεν νοσηλεύει περιστατικά Covid και τα χειρουργεία του λειτουργούν, ασθενείς του νοσοκομείου στέλνονται σε ιδιωτική κλινική... με το αζημίωτο. Οπως επισημαίνει, «αυτό γίνεται στο πλαίσιο συνειδητής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να απαξιώσει τα δημόσια νοσοκομεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αμείβεται πλέον πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες που προσφέρει εν μέσω πανδημίας». Το Σωματείο καλεί τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να πάρει πίσω αυτές τις αποφάσεις και να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, που στενάζει από τις ελλείψεις. Ταυτόχρονα, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

«Ενίσχυση» με μετακινήσεις μεταξύ δημόσιων δομών Υγείας που στενάζουν

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξακολουθούν να λειτουργούν σε συνθήκες ασφυξίας, τις τελευταίες μέρες μεταφέρονται και ασθενείς από Δράμα, Κατερίνη και άλλες περιοχές, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους και κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Νοσοκομείο της Κατερίνης, όπου βρέθηκε χτες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, για να διαπιστώσει το προφανές, ότι δηλαδή «το νοσοκομείο δέχεται δυσανάλογη πίεση των δυνατοτήτων που έχει».

Ενδεικτικό είναι το ότι η προετοιμασία του νοσοκομείου έγινε για τη νοσηλεία 20 ασθενών με κορονοϊό και έχει φτάσει να νοσηλεύει 100 και να έχει γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ και τις 3 που έστησε πρόχειρα στις αίθουσες των χειρουργείων. Αυτή η μάχη δίνεται με τους υγειονομικούς εξαντλημένους και φυσικά με όλες τις άλλες κλινικές σε απόλυτη συρρίκνωση.

Στις διεκδικήσεις του Σωματείου Εργαζομένων για άμεσες μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ώστε να αντεπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο βάρος, ο υφυπουργός απάντησε δηλώνοντας ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί με προσωπικό από άλλες περιοχές, που «δεν είναι τόσο επιβαρυμένες», παρέπεμψε δηλαδή στη γνωστή πρακτική των μετακινήσεων - «μπαλωμάτων», την ώρα που όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στενάζουν.

Χαρακτηριστικά, στις συναντήσεις που είχε στη συνέχεια και με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο Β. Κοντοζαμάνης έγινε δέκτης διαμαρτυριών για την πολιτική μετακινήσεων προσωπικού που στην πραγματικότητα αντί να λύνει, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Π.χ. τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν κλείσει για να ενισχυθεί με προσωπικό το νοσοκομείο. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν με το προσωπικό που τώρα είναι μετακινημένο στο νοσοκομείο...

Εκρηκτική κατάσταση και στο Κιλκίς

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Κιλκίς, η αύξηση των κρουσμάτων, το αποδεκατισμένο προσωπικό, οι δεκάδες υγειονομικοί σε καραντίνα, οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτών, οι ελλείψεις ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, η απουσία κλίνης ΜΕΘ, τα προβλήματα στην παροχή οξυγόνου, η συστέγαση αρνητικών και θετικών στον κορονοϊό νοσηλευομένων, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου κανείς εργαζόμενος ή ασθενής του νοσοκομείου δεν μπορεί να νιώθει ασφάλεια.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπάνω τραγική κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας και ιδιαίτερα στο νοσοκομείο της περιοχής αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ με σχόλιό της.

Οπως αναφέρει, «γι' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση υπόλογη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που 9 μήνες τώρα δεν προετοίμασε ούτε με τα στοιχειώδη μέσα τη λειτουργία συνολικά του νοσοκομείου, σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και όχι μόνο. Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων».

Απαιτεί εδώ και τώρα να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, να χορηγηθούν άμεσα και σε επάρκεια όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ