Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με ευθύνη της κυβέρνησης τα νησιά μετατρέπονται σε εστίες διασποράς

Χωρίς καμία ενίσχυση οι δημόσιες δομές Υγείας, πετσοκομμένα ξανά τα «πρωτόκολλα» με βάση τις απαιτήσεις των ομίλων Τουρισμού και Μεταφορών

Eurokinissi

Πριν καλά καλά μπει το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη, η νέα ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε πολλά τουριστικά νησιά της χώρας, όπως και οι απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνουν μια σειρά επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, επιβεβαιώνουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι «έχουμε σχεδιασμό η Ελλάδα να ανοίξει τον τουρισμό της με ασφάλεια, υποδεχόμενη τους επισκέπτες του καλοκαιριού», όπως είχε ισχυριστεί ο πρωθυπουργός αρχές Ιούνη.

Μετά το καλοκαίρι του 2020, για άλλη μια χρονιά η υποταγή των πρωτοκόλλων για το άνοιγμα του Τουρισμού στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και στις Μεταφορές, μεταξύ άλλων με ανύπαρκτους ελέγχους και συνωστισμό στις μετακινήσεις, οι τεράστιες ελλείψεις μέχρι ανυπαρξίας του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μια σειρά περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την αργή πορεία των εμβολιασμών, έχουν μετατρέψει τις τελευταίες μέρες τα... «COVID free» νησιά σε εστίες διασποράς.

Σε πάρκινγκ και στους δρόμους επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί

Νησιά όπως η Ιος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Αλόνησος κ.ά. ήδη «βράζουν» από κρούσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό - ορισμένοι από αυτούς και με συμπτώματα - κοιμούνται σε δρόμους, πάρκινγκ και παραλίες, εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς τα ξενοδοχεία καραντίνας είτε δεν υπάρχουν είτε δεν επαρκούν για να καλύψουν τη νέα έξαρση.

Αντίστοιχα, έφηβοι που νόσησαν με κορονοϊό χρειάστηκε να μεταφερθούν με αεροδιακομιδή στα νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της ακόμα μεγαλύτερης «γύμνιας» των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά.

Ομολογία αυτής της «γύμνιας» και των πρωτοκόλλων - «λάστιχο» είναι και το γεγονός ότι η διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ απαιτείται μόνο για την αναχώρηση προς τα νησιά και όχι για την επιστροφή από αυτά, καθώς όπως ομολογεί η κυβέρνηση οι δομές Υγείας στα νησιά δεν επαρκούν για τη διενέργεια τεστ στους επισκέπτες. Σε όλη τη χώρα, εξάλλου, η μη ύπαρξη επαρκών δημόσιων δομών για διενέργεια δωρεάν τεστ «σπρώχνει πελατεία» στις ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες...

Με τα «πρωτόκολλα» των μεγαλοξενοδόχων...

Τη «γραμμή» άλλωστε για την πολιτική που παίζει τη ζωή του λαού ξανά στα ζάρια την έχουν δώσει εδώ και καιρό οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού και των Μεταφορών. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες βδομάδες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γ. Τάσιος, επικαλούμενος την ύπαρξη «όπλων» όπως το περιβόητο «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» της ΕΕ, ισχυριζόταν πως «δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο, παρά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι», υπογραμμίζοντας από την πλευρά του κεφαλαίου ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια, σε μια σεζόν όπως αυτή, να αποθαρρύνουμε επισκέπτες να έρθουν στη χώρα μας φοβούμενοι πως θα ταλαιπωρηθούν σε ατέλειωτες ουρές».

Μαζί με τους κατοίκους των νησιών, σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι του Τουρισμού, χωρίς να διασφαλίζονται επαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ και αντιμετωπίζοντας προβλήματα και με τον εμβολιασμό τους: Η μεγάλη πλειοψηφία σε μια σειρά ειδικότητες του κλάδου είναι 18 έως 35 ετών, χιλιάδες αναχώρησαν για τους τουριστικούς προορισμούς όπου δουλεύουν τέλη Μάη, ωστόσο η πλατφόρμα εμβολιασμού άνοιξε μόλις στις αρχές Ιούνη για τους 30-34 ετών, στις 10 Ιούνη για τους 25 - 29 ετών και στις 16 Ιούνη για τους 18 - 24 ετών.

Κι όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι στοχοποιούνται από τους μεγαλοξενοδόχους που επέβαλαν τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα: Να πληρώνουν τα rapid test όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μ. Τσακαλάκης, «πρότεινε» η κυβέρνηση να κάνει «υποχρεωτική τη διενέργεια τριών PCR την εβδομάδα, με κόστος που θα επωμίζεται ο εργαζόμενος» (!), για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Με την κυβέρνηση να υλοποιεί τις παραπάνω αξιώσεις, από το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε δύο τεστ τη βδομάδα (ένα rapid και ένα self test), χωρίς να διασφαλίζεται η δωρεάν διενέργειά τους. Ανάλογη υποχρέωση ισχύει για τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να «διαγράψει» την απουσία επαρκών ξενοδοχείων καραντίνας και την ανυπαρξία των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά, η ΠΟΞ με επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού «προτείνει» οι τουρίστες «που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και βρίσκονται θετικοί» να περνούν στα εν λόγω καταλύματα την καραντίνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαναξιολογεί το πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία καραντίνας, ζητώντας και τη «συνδρομή» των ξενοδόχων...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρύβει τις ευθύνες της για την πανδημία «κάνοντας πλάτες» στην εργοδοσία

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις υπουργών που προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις ευθύνες της για τη νέα έξαρση της πανδημίας, φυσώντας ταυτόχρονα «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας για απολύσεις, με την επίκληση του μη εμβολιασμού.

Ετσι, κυβερνητικά στελέχη διάνθισαν τις προηγούμενες μέρες το εν λόγω μπαράζ δηλώσεων, προσφέροντας επιχειρηματολογία και νομικές ερμηνείες στους μεγαλοεργοδότες - τους ίδιους μεγαλοεργοδότες που αρνούνται να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς - για τη δυνατότητά τους να απολύουν εργαζόμενους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, δίνοντας μάλιστα «πράσινο φως» οι απολύσεις αυτές να γίνονται χωρίς αποζημίωση.

«Αν κάποιος υπάλληλος, με την επιλογή του να μην εμβολιαστεί, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ένας σπουδαίος λόγος για να απολυθεί», υποστήριξε σε παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε πως η επιχείρηση έχει το «δικαίωμα» να απολύσει εργαζόμενο άνευ αποζημίωσης επικαλούμενη «σπουδαίο λόγο», καθώς όπως είπε «ο μη εμβολιασμός είναι σπουδαίος λόγος για απόλυση».

Για «βεντάλια επιλογών» που έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και επιχειρήσεις έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε βάρος εργαζομένων. Οπως είπε, «θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο όπου εργάζεται, γιατί αποτελεί κίνδυνο. Γι' αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό». Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. «Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας, εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα. Δηλαδή αν η κυβέρνηση εκδώσει ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα», υποστήριξε.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τις δηλώσεις υπουργών περί απολύσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φορτώνοντας το "φταίξιμο" στους εργαζόμενους και "κάνοντας πλάτες" στην εργοδοσία για απολύσεις, με βάση και τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Η υποκρισία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η ίδια που εδώ και ενάμιση χρόνο αγνοούσε τα αιτήματα των εργαζομένων για μέτρα προστασίας και υποχρεωτικά τεστ στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Τα σωματεία των εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς διεκδικούν στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με ουσιαστική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση του εμβολιασμού, ενάντια στην κυβέρνηση που ενισχύει με την πολιτική της τον φόβο, τη σύγχυση και τον ανορθολογισμό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό, καταδεικνύει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί για άλλη μια χρονιά έχει αφήσει τα νησιά χωρίς τις αναγκαίες υποδομές Υγείας, με ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρεία, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Αγνόησε τις προτάσεις φορέων και επιστημόνων και συνέχισε την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό και τις Μεταφορές και επιτρέποντας τον συνωστισμό στις μετακινήσεις. Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, πάνω στα νησιά για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση ευνοεί τις δραστηριότητες ιδιωτικών επιχειρηματικών μονάδων Υγείας, που πουλούν πανάκριβα rapid και μοριακά τεστ.

Είναι προκλητική η εμμονή της στην ατομική ευθύνη, που πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις, που ενίσχυσαν τον φόβο και την ανησυχία των κατοίκων σε ορισμένα νησιά σχετικά με τα εμβόλια.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα και καλεί τους νησιώτες να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά:

  • Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση και ο εξοπλισμός όλων των νοσοκομείων, καθώς και των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, ειδικά των μικρών νησιών.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν την επιβίβασή τους σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.
  • Να συσταθούν συνεργεία του ΕΟΔΥ στα νησιά για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζομένων στα νησιά με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
  • Να εξασφαλιστούν η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσοι εμβολιάζονται».
Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

  • Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Οχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Απαιτούν μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη

Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και για στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών» και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» καλούν αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, τα Σωματεία των εκπαιδευτικών ενώνουν σήμερα τις φωνές τους με τα εργατικά σωματεία στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Διεκδικούν να εξασφαλιστούν άμεσα κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα για άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία

Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας - Στη Θεσσαλονίκη στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία διεκδικούν εργατικά συνδικάτα με νέες κινητοποιήσεις που οργανώνουν σήμερα Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σωματεία της Αττικής καλούν στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Αθήνας συνυπογράφουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και ΚΑΤ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει ακόμα το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Επίσης σήμερα Τρίτη, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί σε συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Κάλεσμα αγώνα από το ΠΑΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις με την πανδημία σημειώνει πως «η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε» και απαιτεί μέτρα προστασίας του λαού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Η πανδημία εξελίσσεται επικίνδυνα και συνεχίζει να σκοτώνει συνανθρώπους μας, απόρροια της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση όπου βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και για την καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από όσα χρειαζόμαστε, στην αρχή μάλιστα του 4ου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, είναι πρόκληση. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχει για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι οποίες αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή από τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα συνδικάτα και είχαν να κάνουν με τη διαχρονική απαξίωση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις. Από την πρώτη στιγμή ακολούθησε την τακτική της μεταφοράς των ευθυνών στην κοινωνία, στους νέους, στην ατομική ευθύνη.

Είναι γεγονός ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι κοινός σε όλη την ΕΕ, που δείχνει την κεντρική στόχευση που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη των μονοπωλίων. Η αποτυχία της καταπολέμησης της πανδημίας, παρά τα μέσα και τις δυνατότητες, είναι μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που παρουσιάζουν ως μονόδρομο τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα διακοπή ρεύματος για πάνω από μισή ώρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον "Ευαγγελισμό", είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν και δεν είναι το μοναδικό της απαξίωσης και της αδιαφορίας.

Τα μπρος - πίσω, οι αντιφάσεις, τα πρωτόκολλα - λάστιχο για να υπηρετηθούν συμφέροντα στον Τουρισμό κ.λπ., καθώς και το δήθεν άριστο κυβερνητικό σχέδιο των εμβολιασμών με "ανταποδοτικότητα" ή με την υποχρεωτικότητα και τους εκβιασμούς για απολύσεις, δυνάμωσαν την αμφιβολία και έδωσαν έδαφος στον ανορθολογισμό και σε επιτήδειους κομπογιαννίτες που σχεδιασμένα υπερπροβάλλονται για να διαδίδουν τις "ψεκασμένες" θεωρίες τους, βοηθούμενοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών, αδιαφορώντας για τις ζωές που χάνονται.

Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, αφού σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις οι εργοδότες απειλούν με μηνύσεις και με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία καλούν τους εργαζόμενους να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Δεν φτάνει δηλαδή που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, που αρνήθηκαν να παρέχουν self tests στους εργαζόμενους, όπως καθοριζόταν στην πρώτη φάση διακίνησής τους, για να μην επιβαρυνθούν με το κόστος, τώρα ζητούν και τα ρέστα. Οι τουριστικές περιοχές, με τα πρωτόκολλα που ισχύουν, έχουν ήδη μετατραπεί σε κέντρα υπερμετάδοσης του ιού και η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εργαζόμενους. Μόνο μια ματιά στις περιοχές που "κοκκινίζουν", Χανιά, Ρέθυμνο, Πάρο, Ιο, Μύκονο, Σαντορίνη, αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον Τουρισμό με τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου για ακόμα μια χρονιά, τσαλαπατώντας τα υγειονομικά μέτρα, βαφτίζοντας τις πολιτικές της αποφάσεις ως οδηγίες των ειδικών.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία να πρωτοστατήσουν στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας που πρέπει να είναι σε συνεχή διεκδίκηση από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Να οργανώσουν την ενημέρωση μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς για να ξεπεραστεί ο καλλιεργούμενος φόβος, για να δοθούν όπου απαιτείται επιστημονικές απαντήσεις σε στρεβλές επιστημονικοφανείς θεωρίες. Η κυβέρνηση επέλεξε για βοηθό της τον ανορθολογισμό και τις "ψεκασμένες" θεωρίες, βολικό πεδίο αντιπαράθεσης για να μην πάει η κουβέντα στην αιτία και πού πραγματικά βρίσκεται η λύση. Εμείς είμαστε με την επιστήμη και συνεχίζουμε τον αγώνα ο άνθρωπος να πάει μπροστά και όχι πίσω.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να θωρακιστούν το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, με κλίνες ΜΕΘ, με κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμό, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας στα ΜΜM, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές.

Εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας και όχι στους βολικούς διαχωρισμούς. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρόμοιοι διαχωρισμοί, οι οποίοι αποδείχθηκαν βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων και οδήγησαν στον ίδιο αρνητικό δρόμο για την κοινωνία και τη ζωή των εργαζομένων».

  • Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενώ στις σημερινές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλεί επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με καθυστέρηση 7 μηνών ξεκινούν οι διαδικασίες για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς

Μόλις στο 44% η εμβολιαστική κάλυψη στο σύνολο του πληθυσμού

Copyright 2021 The Associated

Επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να βρίσκεται μόλις στο 44% και ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις χτες την έναρξη των διαδικασιών για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς, οι οποίοι αφορούν ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Οπως είπε κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, οι γιατροί θα δηλώνουν από σήμερα στη σχετική πλατφόρμα όσους ασθενείς πληρούν τα κριτήρια για κατ' οίκον εμβολιασμό «και θα εμβολιαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα» με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson», χωρίς και πάλι να εξασφαλίζεται ουσιαστικά η φαρμακοεπαγρύπνηση για τους εμβολιασμένους.

Εξαπλώνεται και στην Ελλάδα η παραλλαγή «Δέλτα»

Στο μεταξύ, τα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο 4ήμερο αποτυπώνουν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την αναζωπύρωσή της.

Συγκεκριμένα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες καταγράφηκαν 8.645 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 459.146.

Πιο αναλυτικά, χτες καταγράφηκαν 1.834 κρούσματα (720 στην Αττική, 123 στη Θεσσαλονίκη, 104 στο Ηράκλειο, 75 στην Αχαΐα, 62 στο Ρέθυμνο). Την Κυριακή καταγράφηκαν 1.558, το Σάββατο 2.562 και την Παρασκευή 2.691 κρούσματα.

Στο ίδιο τετραήμερο 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (8 τη Δευτέρα, 10 την Κυριακή, 7 το Σάββατο και 14 την Παρασκευή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.858 θάνατοι.

Παράλληλα, έγιναν 496 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία (μόνο χτες ήταν 141) και πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών είναι πάνω από 100 ασθενείς τη μέρα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 123 ασθενείς.

Συγχρόνως, επεκτείνεται και στη χώρα μας η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα». Συγκεκριμένα, από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν την περίοδο 17 Ιούνη έως 12 Ιούλη, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη «ειδικού ενδιαφέροντος», εκ των οποίων τα 466 αφορούν το στέλεχος «Δέλτα». Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί συνολικά στη χώρα 868 νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Αποτυπώνονται οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση συντακτών, ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε ανθρώπους ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Ενας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μάρτη επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Παραθέτοντας βέβαια όλα τα παραπάνω στοιχεία, δεν είπε λέξη για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως και για τη συνεχιζόμενη «γύμνια» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι από το περασμένο Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα 26/7 ισχύουν πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο (απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ., καθώς και της μουσικής στην Εστίαση όλο το 24ωρο).

Ανέφερε ότι το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν στο νησί είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι αποτέλεσμα βέβαια των υγειονομικών «πρωτοκόλλων» - λάστιχο στον Τουρισμό, προκειμένου να μη θιγεί η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου, με δραματικές συνέπειες για την υγεία των ντόπιων και επισκεπτών. Η Αρ. Πελώνη ανέφερε ότι «όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου» όπως στη Μύκονο, με προσχηματικά μέτρα, δηλαδή, που αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα του προβλήματος (βλ. περισσότερα στη σελ. 8).

Στοιχεία από τις χτεσινές ανακοινώσεις

Κατά τ' άλλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου επανέλαβε κατά τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι σπανιότερες περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που χρειάζεται να μπουν σε Μονάδα αφορούν κυρίως ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Σχετικά και με τα παραπάνω, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης (τρίτη δόση για τα εμβόλια δύο δόσεων) ανέφερε ότι θα πρέπει να προηγηθούν ομάδες με μειωμένη ανοσολογική ανταπόκριση και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ενώ τοποθέτησε το θέμα της 3ης δόσης για «μετά τον Σεπτέμβρη».

Ολα αυτά, βέβαια, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης μόλις το 52% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έστω και με μία δόση.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό εφήβων 15 - 17 ετών, ανακοινώθηκε ότι έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού στις ηλικίες 12 - 15 ετών η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία δεδομένων που αλλάζουν πολύ γρήγορα, και ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή αυτών που πρέπει να προστατεύσουν ευάλωτα άτομα. Ο γγ της ΠΦΥ πάντως πρόσθεσε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι».

Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από την Μεσσηνία όπου περιόδευσε χτες, προανήγγειλε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό και για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω, με βάση - όπως είπε - τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, προσθέτοντας ότι την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών θα την παίρνουν οι γονείς.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εξετάσεων

Συλλογή υπογραφών και κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Υγείας από την ΟΕΝΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Ηδη διακινείται πλατιά κείμενο υπογραφών, το οποίο διατίθεται και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ και θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Δεν θα περάσει ο βαθμός στις εξετάσεις ειδικότητας - Οχι στην κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών», ξεκαθαρίζει το κείμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν όσοι συνάδελφοι ειδικευόμενοι περίμεναν να δώσουν εξετάσεις τον Αύγουστο και είχαν κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις. Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του Αυγούστου και ότι όσοι δήλωσαν για Αύγουστο μεταφέρονται στον Σεπτέμβρη, επειδή αλλάζει το σύστημα εξετάσεων. Πλέον θα συμβαδίζει με το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019.

Το άρθρο αυτό μετατρέπει τις εξετάσεις σε πανελλαδικές, με δύο μέρη (γραπτό και προφορικό), που θα γίνονται λιγότερες φορές το χρόνο (τέσσερις) σε δύο κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Το μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτόν τον νόμο είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγράφεται βαθμός (!) στον τίτλο κτήσης ειδικότητας (...) Το νόημα των εξετάσεων ειδικότητας είναι να οριστεί αν ο εξεταζόμενος έχει την επιστημονική επάρκεια, να αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα του ειδικού γιατρού, και τίποτα άλλο (...)

Ο πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία "φίλτρων", να μας χωρίσουν τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής μας εξέλιξης, τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Στόχος τους η ακόμα πιο στενή εξάρτησή μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης, σε όλη μας την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ταυτόχρονα, αυτή η αντιδραστική ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πάει χέρι - χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Κάποια τμήματα και νοσοκομεία θα γίνουν πιο "ελκυστικά" από άλλα, επειδή θα προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες για τον πολυπόθητο βαθμό, λόγω διασυνδέσεων, και όχι απαραίτητα επειδή θα προσφέρουν ουσιαστικότερη εκπαίδευση».

«Για τον ασθενή, την Ιατρική ως επιστήμη και το μέλλον μας, η διάταξη αυτή δεν πρέπει και δεν θα εφαρμοστεί. Κόντρα στον ατομικό δρόμο, συλλογικά θα επιβάλουμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα! Ούτε σκέψη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τις Ενώσεις Γιατρών και τις επιστημονικές εταιρείες να απορρίψουν αυτό το έκτρωμα.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των ειδικευόμενων συναδέλφων τους και το ψήφισμα στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στις ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16), όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Μόνο «άκρως επείγοντα περιστατικά» για χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Μόνο τα «άκρως επείγοντα περιστατικά και ιδιαίτερα τα περιστατικά στα οποία δεν υπάρχει χρόνος για την ασφαλή διακομιδή τους σε όμορα νοσοκομεία» θα αντιμετωπίζονται αύριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, καθώς το νοσοκομείο θα λειτουργεί με αναισθησιολόγο σε εφημερία ετοιμότητας, σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, υπογεγραμμένο και από τον διοικητή του Νοσοκομείου, πράγμα που ίσχυε και για την περασμένη Παρασκευή.

Οπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο, τις δύο αυτές μέρες «ο χειρουργικός τομέας δεν θα πραγματοποιεί καμία χειρουργική επέμβαση ούτε θα δέχεται εισαγωγή ασθενούς που πιθανόν χρήζει χειρουργικής επέμβασης, η Μαιευτική / Γυναικολογική Κλινική δεν θα δέχεται καμία εισαγωγή επιτόκου και θα παραπέμπεται σε όμορο Νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης θα εξυπηρετούνται από τους ιατρούς της ΜΕΘ ή από τον εξειδικευμένο ιατρό τον ΤΕΠ».

Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα με καταγγελία της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ), τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή «η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών, της 4ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας παραδέχονται το αδιέξοδο της πολιτικής τους, που οδηγεί το Νοσοκομείο Σερρών να λειτουργεί εκτός ορίων ασφαλείας».

Η Ενωση υπογραμμίζει πως η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς μεταξύ άλλων το ΕΚΑΒ του νομού είναι υποστελεχωμένο, ενώ λιγοστοί είναι και οι γιατροί εφημερίας. Παράλληλα, θέτει μια σειρά καίρια ερωτήματα, όπως: Τι θα γίνεται αν ένας ασθενής προσέλθει στο νοσοκομείο σε σταθερή κλινική εικόνα, δεν διακομιστεί και σε λίγες ώρες επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του σε μη αναστρέψιμο βαθμό; Ποιος παρακολουθεί τους ασθενείς που δύναται να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και μπορεί να χρειαστούν άμεσης υποστήριξης αν ο γιατρός της ΜΕΘ βρίσκεται στο ΤΕΠ και διασωληνώνει ασθενή; Τι θα γίνεται με τις γυναίκες που έρχονται για να γεννήσουν και υπάρξει κάποια επιπλοκή;

Την ανακοίνωση της ΕΝΙΝΣ, με την οποία αιτείται να καλυφθούν το σύνολο των εφημεριών και όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού, κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ