Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
2.972 κρούσματα και αύξηση 18,38% στις νέες εισαγωγές

Χτες 3 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.870 θάνατοι.

Τα νέα κρούσματα είναι 2.972, εκ των οποίων 28 είναι εισαγόμενα, 1.266 εντοπίστηκαν στην Αττική, 236 στη Θεσσαλονίκη, 90 στο Ηράκλειο, 87 στο Ρέθυμνο, 81 στην Αχαΐα, 80 στην Κορινθία, 212 υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 466.441.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν κατά 18,38% σε μια μέρα, φτάνοντας χτες τις 161. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 129 ασθενείς.

Τη βδομάδα 12 - 18 Ιούλη, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,26% και οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 820 (από 350 στις αρχές Ιούλη), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 494.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Ενας ακόμα κρίκος στην επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης»

Eurokinissi

Προς ψήφιση έρχεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε συνέχεια της επικίνδυνης πολιτικής με επίκεντρο την «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση στην τροπολογία επικαλείται ότι εξάντλησε τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και στις μονάδες Υγείας, πριν φέρει το μέτρο της υποχρεωτικότητας.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σχεδόν πουθενά δεν έγινε ουσιαστική ενημέρωση, ενώ την ίδια στιγμή με παλινωδίες, αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα αναπαρήγαγε τον φόβο, τους ενδοιασμούς, τη διστακτικότητα που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Η πλειοψηφία τους άλλωστε είναι άνθρωποι που δεν ανήκουν στους περιθωριακούς του «αντιεμβολιασμού», αλλά όντας εκτεθειμένοι στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών ομίλων, στις αντιφατικές τοποθετήσεις ορισμένων επιστημόνων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα με τα οποία αυτοί είναι προσδεδεμένοι, καθώς και στις κυβερνητικές αντιφάσεις, ορισμένοι προβληματισμοί τους διογκώνονται και παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει όλη τη συζήτηση στην «υποχρεωτικότητα», με δική της ευθύνη το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και, βέβαια, το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων στους οίκους ευγηρίας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, 7 μήνες μετά την έναρξή του. Η κυβέρνηση δεν φέρνει το εμβόλιο πιο κοντά στους ανθρώπους, φτιάχνοντας για παράδειγμα εμβολιαστικά κέντρα στους χώρους όπου εργάζεται, σπουδάζει ή ζει ο πληθυσμός.

Επικαλείται επίσης την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού των μονάδων Υγείας και των μονάδων περίθαλψης ηλικιωμένων και αναπήρων, για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οσο αναγκαίος κι αν είναι πράγματι ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, μικρή σχέση έχει με την αντιμετώπιση και εξάπλωση της πανδημίας. Αλλωστε, στα νοσοκομεία καταλήγουν οι μολυσμένοι από τον κορονοϊό από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τους ανεξέλεγκτους τόπους δουλειάς, από τους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους στους τουρίστες που έχουν ως αποτέλεσμα να «εισάγεται» άγνωστος αριθμός θετικών κρουσμάτων.

Με την τροπολογία, μάλιστα, η κυβέρνηση φέρνει ως ποινή την αναστολή της εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα - χωρίς πληρωμή - μέχρι τον εμβολιασμό τους, χωρίς καν να διασφαλίζει έστω την επάνοδο του εργαζόμενου στη δουλειά, αφήνοντάς το στη «διακριτική ευχέρεια» του εργοδότη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ήδη από το πρώτο άρθρο της τροπολογίας, οι αρμοδιότητες των γιατρών Εργασίας στους χώρους δουλειάς σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, τη νόσησή τους, την παρακολούθησή τους κ.λπ. ανατίθενται στους προϊσταμένους. Αντί να αξιοποιηθούν οι γιατροί Εργασίας και άλλες συναφείς ειδικότητες να παρακολουθήσουν την πορεία των εμβολιασμών, τη μετεμβολιαστική στήριξη των εργαζομένων, την ενημέρωσή τους, τη λήψη και εφαρμογή όλων των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων, όλα αυτά «υποκαθίστανται» από την υποχρέωση επίδειξης της εμβολιαστικής κατάστασης των εργαζομένων συνολικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - όχι μόνο στους χώρους Υγείας / Πρόνοιας - ανοίγοντας τον δρόμο των απολύσεων και κλείνοντας το μάτι στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας.

Τόσο η ίδια η τροπολογία όσο και η προπαγάνδα που τη συνοδεύει «βγάζουν μάτι» ότι στόχος είναι μέσα από την υποχρεωτικότητα να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχυθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός», να ταυτίζεται η οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις, που όπως φάνηκε και χτες καθόλου αυθόρμητες δεν είναι, αντίθετα αποτελούν έναν βολικό αντίπαλο για το ξέπλυμα συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής.

Και, βέβαια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού με εξαντλητική ενημέρωση, με απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με ενίσχυση της ΠΦΥ, με φαρμακοεπαγρύπνηση κ.λπ., όπως άλλωστε αναδεικνύουν οι σύλλογοι των υγειονομικών, συνεχίζει το εγκληματικό της έργο με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που ανακοίνωσε, με «δεσμεύσεις» για κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Οι τρεις κατηγορίες των εργαζομένων που σύμφωνα με την τροπολογία εντάσσονται πρώτες στην υποχρεωτικότητα είναι οι απασχολούμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται από 16/8), οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας ΑμεΑ (επίσης από 16/8) και οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές δομές (η υποχρεωτικότητα επιβάλλεται από 1/9). Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων «χωρίς καταβολή αποδοχών». Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 3 μηνών.

Τέλος, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενό τους το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ανησυχητική η κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων σε επιχειρήσεις τουρισμού

Την ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται με την αύξηση των κρουσμάτων στις επιχειρήσεις τουρισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας αναδεικνύει με παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του νομού, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την προσπάθεια κουκουλώματος από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις.

«Τις τελευταίες μέρες φουντώνουν τα κρούσματα COVID-19 στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού και ιδιαίτερα στη Δυτική Μεσσηνία» σημειώνει το Συνδικάτο. Ειδικότερα αναφέρει πως «ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο», ενώ «το ελάχιστο προσωπικό αναγκάζεται να δουλεύει σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, με εντατικοποίηση, απληρωσιά, με πληρωμές ακόμα και κάτω από τα συμφωνημένα τελικά. Αν τελικά ο εργαζόμενος κολλήσει μπαίνει σε "ατομική" καραντίνα, απομονωμένοι, χωρίς ιατρική παρακολούθηση για να μην εκτεθούν οι εργοδότες τους και ο τουρισμός...». Μάλιστα, καταγγέλλει πως «οι εργοδότες ήδη αρχίζουν και χρησιμοποιούν ως εργαλείο τον εμβολιασμό για να ξεφορτωθούν προσωπικό. Ακόμη και εκείνοι που είναι εμβολιασμένοι μόνο το 50% βρίσκει δουλειά λόγω της καθίζησης του τουρισμού και τη φετινή περίοδο».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή κάνει λόγο για «ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που και πριν την πανδημία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού σε πρόληψη, διάγνωση και παρακολούθηση, που ευθύνεται για την μη πληρότητα των Κέντρων Υγείας 2 χρόνια τώρα. Είναι χαρακτηριστική η υπολειτουργία όλων των δομών Υγείας σε όλη τη Δυτική Μεσσηνία, όπου δραστηριοποιούνται πολλές και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις» και ξεκαθαρίζει:

«Το συνδικάτο μας εδώ και ενάμιση χρόνο διεκδικεί παραπάνω μέτρα προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού. Απαιτούμε καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Εκβιάζουν και απειλούν οι επιχειρήσεις

Δεν πρόλαβε να πάει στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, και ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα που φορτώνει την ευθύνη του εμβολιασμού στους ίδιους τους εργαζόμενους, διανθισμένη με εκβιασμούς και απειλές φτάνει στο απόγειό της, η εργοδοσία - σαν έτοιμη από καιρό - έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Ετσι, σε μια σειρά επιχειρήσεων οι εργοδότες, αφού πρώτα μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, τώρα φορτώνουν στο προσωπικό την ευθύνη, απειλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - με οικονομική επιβάρυνση. Και όλα αυτά με ύφος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κάτω από τη γενική επίκληση της δημόσιας υγείας και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό. Την ίδια στιγμή βρίσκουν ευκαιρία να ξεμπερδεύουν ακόμα και με τα υποτυπώδη μέτρα, όπως τα όποια τεστ έκαναν στους εργαζόμενους, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους.

Χαρακτηριστική απ' αυτήν την άποψη είναι ανακοίνωση επιχείρησης στη Χημική Βιομηχανία στην Αττική, που απειλεί ότι «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, από επιλογή τους, με την επιστροφή τους θα αναλάβουν με δικά τους έξοδα το κόστος του μοριακού τεστ και στη συνέχεια το κόστος ενός rapid test εβδομαδιαίως»! Στον ίδιο ντορό, άλλη επιχείρηση του κλάδου απειλεί ότι «σε περιπτώσεις μη εμβολιασμένων η εταιρεία θα εξετάσει μέτρα οικονομικής φύσης» και ξεκαθαρίζει πως το κόστος του τεστ θα επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Επιασε όμως ο πόνος τις επιχειρήσεις για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους;

Την απάντηση δίνει η Πανελλαδική Ενωση Εργαζομένων στην Ελαιουργία και Χημική Βιομηχανία, που ήδη οργανώνει περιοδείες σε χώρους δουλειάς για να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνει την πρόκληση της εργοδοσίας «να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εργολαβικοί, δουλεύουν "ήλιο με ήλιο" για ένα ξεροκόμματο, ειδοποιούνται την προηγούμενη μέρα για την ώρα που δουλεύουν την επομένη, όπως επίσης ειδοποιούνται τελευταία στιγμή αν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους έγκαιρα ή αν θα παραμείνουν στο πόστο τους όσο το απαιτούν "οι ανάγκες της παραγωγής". Αυτό που τους "κόπτει" δεν είναι η υγεία των εργαζομένων, ούτε η ασφάλεια τους, αλλά η "υγεία" της εταιρείας και η απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής, για να μπορούν και αυτήν την περίοδο να εξασφαλίζουν αδιάκοπα την κερδοφορία τους».

Αφού ξεκαθαρίζει πως «το σωματείο μας θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη θωράκισης της υγείας των εργαζομένων μέσα από μέτρα τα οποία θα τηρούνται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία» και πως «η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID δεν είναι ατομική ευθύνη, όπως μας παρουσιάζουν κυβέρνηση ΝΔ και εργοδότες», προειδοποιεί: «Ούτε σκέψη για απόλυση συναδέλφου με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό του. Ούτε σκέψη για φόρτωμα του κόστους διάγνωσης COVID (rapid test, μοριακό τεστ κ.λπ.) στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα απαιτεί:

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί από την εργοδοσία «να παρέχει στους εργαζόμενους δωρεάν μέτρα προστασίας και ελέγχου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο

Παραμένει η τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Με ολοένα επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 191,5 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,1 εκατομμύρια.

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» καταγράφεται πλέον σε 124 χώρες σε όλο τον κόσμο και σε συνδυασμό με τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας και την απουσία άλλων μέτρων ουσιαστικής προστασίας των λαών, «οδηγεί» τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την εβδομάδα 12 - 18 Ιούλη καταγράφηκαν 3,4 εκατ. νέα κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή 12% περισσότερα νέα κρούσματα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (που και πάλι είχε καταγραφεί αντίστοιχη αύξηση, 10%).

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 56.800 επιπλέον θάνατοι, χίλιοι περισσότεροι από την προηγούμενη βδομάδα, όταν μετά από 9 συνεχόμενες βδομάδες μείωσης ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων από COVID-19 άρχισε να αυξάνεται και πάλι.

Η Ευρώπη κατέγραψε 21% περισσότερα νέα κρούσματα τη βδομάδα 12 - 18 Ιούλη σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η περιφέρεια του Δυτικού Ειρηνικού (+30%). Στους θανάτους, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση εντοπίζεται στη Νοτιοανατολική Ασία (+12%) και Στον Δυτικό Ειρηνικό (+10%), ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκαν στο ίδιο διάστημα 7.100 θάνατοι, όσοι περίπου και την προηγούμενη βδομάδα.

Μόνο το 1% εμβολιασμένο στις «φτωχότερες» χώρες, επιβράδυνση στην Ευρώπη

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για την ανισομετρία των εμβολιασμών στον κόσμο, που αποτυπώνει την καπιταλιστική ανισομετρία και τις συνέπειες της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, το 75% όλων των δόσεων εμβολίων - περισσότερες από 3,5 δισ. δόσεις - έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες, την ίδια ώρα που μόνο το 1% του πληθυσμού στις «φτωχότερες» χώρες έχει λάβει έστω μία δόση.

Σε αυτό το πλαίσιο - χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις αιτίες του - ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκανε λόγο για τροφοδότηση μιας «πανδημίας σε δύο πίστες», ενώ επεσήμανε ότι «19 μήνες μετά την πανδημία και 7 μήνες από την έγκριση των πρώτων εμβολίων, βρισκόμαστε τώρα στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος λοιμώξεων και θανάτων», προσθέτοντας πως η παγκόσμια απειλή της πανδημίας θα παραμείνει μέχρις ότου όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν την ασθένεια.

Αλλά και εντός των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή διαχείρισης της πανδημίας υπονομεύει και τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ετσι, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, παρότι βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω από τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού και ενώ με «μπροστάρηδες» τους κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας, όπως η «Pfizer», δυναμώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο «ενισχυτικών» δόσεων εμβολίων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επεξεργασία των επίσημων στοιχείων από την εφημερίδα «Financial Times» η Γερμανία χορήγησε ημερήσιο μέσο όρο 0,68 δόσεις ανά 100 άτομα την εβδομάδα έως τις 19 Ιούλη, πολύ χαμηλότερα από τις 1,04 δόσεις ανά 100 που έφτασε να χορηγεί στα μέσα Ιούνη. Η Πορτογαλία κατέγραψε 1,03 δόσεις ανά 100 άτομα στις 19 Ιούλη, αρκετά χαμηλότερα από τις 1,45 δόσεις ανά 100 άτομα που χορήγησε την ίδια μέρα πριν μια βδομάδα. Η δε Ισπανία ανέφερε 1,01 δόσεις ανά 100 άτομα στις 18 Ιούλη, ενώ το μέχρι τώρα ταβάνι της ήταν οι 1,21 δόσεις ανά 100 άτομα που χορήγησε στις 5 Ιούλη. Αυξητική τάση - αλλά και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - καταγράφεται στη Γαλλία, η οποία ανέφερε ημερήσιο μέσο όρο 0,91 δόσεων ανά 100 άτομα την εβδομάδα έως τις 18 Ιούλη.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ»
Κινδυνεύει η υγεία υγειονομικών και ασθενών από τις τραγικές ελλείψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει απαρέγκλιτα την εγκληματική της πολιτική σε βάρος της δημόσιας υγείας, ακόμα και τώρα που είναι σε εξέλιξη το νέο κύμα της πανδημίας, για να προσφέρει χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, έγινε καθαρή και από τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με την «επικίνδυνη λειτουργία» της Πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Θριασίου», όπου από την έλλειψη προσωπικού κινδυνεύει η υγεία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη και συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Ο Γ. Λαμπρούλης μετέφερε στη Βουλή τις γραπτές καταγγελίες του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, τα αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών της κλινικής, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, όπου προειδοποιούν ότι «η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής είναι επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κλινική, εκτός από περιστατικά COVID-19, εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική, ενώ καλείται να καλύψει τις ανάγκες και των νησιών του Αιγαίου. Ολα αυτά με δύο μόνιμους γιατρούς και δύο επικουρικούς ειδικευόμενους, των οποίων να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη. Ελλείψεις τραγικές καταγράφονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, με τους νοσηλευτές να είναι οι ίδιοι που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πανδημία αδιάκοπα για μήνες μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ντυμένοι για ώρες με τις ολόσωμες προστατευτικές στολές και πάει λέγοντας.

Γιατροί και νοσηλευτές «έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης», ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τη δική τους και των ασθενών.

Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη έστω για την κάλυψη των δύο κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στην κλινική, ενώ οι εργαζόμενοι απαιτούν για τη στοιχειωδώς ασφαλή λειτουργία της κλινικής να δημιουργηθούν 3 ακόμα οργανικές θέσεις πνευμονολόγων.

Μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαίτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει καθαρά για τα μέτρα που θα πάρει ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή της κλινικής στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, την άμεση κάλυψη των δυο κενών οργανικών θέσεων και τη δημιουργία των τριών νέων, την ενίσχυση της κλινικής με νοσηλευτικό προσωπικό, να χορηγηθεί κανονική άδεια τριών βδομάδων σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η λειτουργία της κλινικής «είναι σοβαρή αλλά όχι επικίνδυνη» και πως «όποτε χρειαστεί το ΕΚΑΒ προστατεύει την κλινική με μεταφορά ασθενών», χωρίς όμως να πει τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους και πού πάνε όταν όλα τα νοσοκομεία είναι στο «αμήν».

Εκανε λόγο για την έγκριση πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού και την προκήρυξη δύο θέσεων γιατρών. Ομως όταν κλήθηκε από τον Γ. Λαμπρούλη να δώσει χρονοδιάγραμμα «έκανε το κορόιδο», λέγοντας αόριστα ότι «παρεμβαίνουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της κλινικής». Και βέβαια ούτε κουβέντα για τη δημιουργία 3 νέων οργανικών θέσεων. Κατά τ' άλλα επανέλαβε τα περί ενίσχυσης από την κυβέρνηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με χιλιάδες προσλήψεις που ακόμα δεν έχει δει κανείς, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί κ.ο.κ.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως αυτή η επικίνδυνη κατάσταση είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που έχει βάλει την υγεία και τη ζωή του λαού στο «σφαγείο» του «κόστους - οφέλους» σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που αλωνίζουν στο χώρο της Υγείας.

Αλλη μια βολική συγκέντρωση χτες για την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της

Σχηματισμός «τάγματος εφόδου» στο Σύνταγμα χθες
Σχηματισμός «τάγματος εφόδου» στο Σύνταγμα χθες
«Νερό στον μύλο» της άθλιας προπαγάνδας της κυβέρνησης, που φορτώνει στον λαό τις δικές της ευθύνες για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί «σέρνονται», εφτά μήνες από το ξεκίνημά τους, ρίχνει το «κίνημα» - όπως έσπευσαν να το αναγορεύσουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ και τα άλλα παπαγαλάκια - των «αντιεμβολιαστών», με τα σκοταδιστικά συνθήματα που προβάλει.

Η χτεσινή τους συγκέντρωση στο Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλά για έναν εσμό γραφικών και «ψεκασμένων» που πήγαν να διαδηλώσουν με σταυρούς και εικόνες της Παναγιάς... Αντιθέτως, στην πλατεία Συντάγματος εμφανίστηκαν συγκεκριμένες ομάδες νεοναζί και άλλων ακροδεξιών, με σχηματισμό «ταγμάτων εφόδου», που για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα καλύτερα στηρίγματα του κεφαλαίου αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, που θέλει να εμφανίσει ως περιθωριακή κάθε κριτική στην επικίνδυνη πολιτική της, η οποία εναποθέτει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη».

Φυσικά, για να στηθεί αυτό το κάλπικο δίπολο έπρεπε να υπάρχει και το αντίστοιχο σόου, το οποίο προσφέρθηκε με τα επεισόδια που στήθηκαν με την αστυνομία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Στο ...θέαμα συνεισέφεραν και κάποιες ομάδες «αντιεξουσιαστών» που επιτέθηκαν σε ορισμένους από τους «αντιεμβολιαστές» την ώρα που περνούσαν από τα Προπύλαια.

Σήμερα η κινητοποίηση των σωματείων για την Υγεία στην Πάτρα

Κινητοποίηση για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς διοργανώνει σήμερα Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο κάλεσμά του το ΕΚ Πάτρας χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δομές Υγείας και στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ όπως υπογραμμίζει, παρά τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, «η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν να αδιαφορούν, δεν απάντησαν καν στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 86 σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Πάτρας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και ζητούσαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας».

ΟΕΝΓΕ
Οχι στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την ειδικότητα

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το σχέδιο για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας και να μη μειωθεί ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, να καθοριστεί ενιαία εξεταστική ύλη και να μην ακυρωθεί η εξεταστική του Αυγούστου. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε για ακόμα μια φορά να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

H OENΓΕ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις σε δύο εικοσιτετράωρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 600 υπογραφές ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι με ΚΥΑ των αναπληρωτών υπουργών Υγείας και Οικονομικών μπαίνει σε εφαρμογή το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων, τη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων και τη διενέργεια εξετάσεων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας, ο οποίος θα συνοδεύει τον γιατρό σε όλη του τη ζωή.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ από την ΕΝΙΘ, μαζί με ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι κατήγγειλαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για αλλαγές στις εξετάσεις για τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας.

Αθήνα

Eurokinissi

Αθήνα
Εκεί, μοιράστηκε στον λαό της πόλης το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ κατέθεσε το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ στις διοικήσεις των ΥΠΕ.

«Βρισκόμαστε προ των πυλών του 4ου κύματος και βλέπουμε την κυβέρνηση αντί να προχωρήσει τα απαραίτητα μέτρα, να ανοίγει όλη τη βεντάλια των αντιδραστικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Καραχρήστος, ειδικευόμενος γιατρός, γενικός γραμματέας της ΕΝΙΘ, και πρόσθεσε πως «δεν ανεχόμαστε καμία κατηγοριοποίηση στον τίτλο ειδικότητας».

Μάλιστα, τόνισε πως ενώ η ενιαία, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των νέων γιατρών θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι των ευθυνών «την ώρα μάλιστα που μέσα στη διάρκεια της πανδημίας οι ειδικευόμενοι γιατροί συμμετείχαν και έδωσαν τη μάχη σε κλινικές Covid, μακριά δηλαδή από την ειδικότητά τους, για να καλύψουν τα τεράστια κενά που άφησε η κυβέρνηση σε ειδικευμένους γιατρούς αφήνοντας στα αζήτητα την εκπαίδευσή τους, με τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία να έχουν μειωθεί».

Η κατάσταση παραμένει τραγική, με τα νοσοκομεία και της Θεσσαλονίκης να δουλεύουν στο κόκκινο, αποψιλωμένα από προσωπικό και μέσα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών Υγείας.

ΛΑΡΙΣΑ
«Οχι» στο κλείσιμο νοσοκομείων, μέτρα για την υγεία του λαού

Με συγκέντρωση στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας την Τετάρτη το πρωί, υγειονομικοί και εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», ο οποίος θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και κλείσιμο νοσοκομείων. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, Θανάσης Αθανασιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «διεκδικούμε τα αυτονόητα: Την ενίσχυση, τη στελέχωση και τη βελτίωση των συνθηκών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σύγχρονο Οργανισμό για το Γενικό Νοσοκομείο, με πλήρη στελέχωση και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά από τρία κύματα πανδημίας είναι εμφανές σε όλη την Ευρώπη ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη κρατικών συστημάτων Υγείας πλήρως στελεχωμένων και ικανών να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Η εμπειρία έδειξε ότι η μεγάλη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος ακολουθήθηκε από εκατόμβη νεκρών. Το πολύπαθο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατέκτησε την επιβίωσή του πολλές φορές, μέσω των αγώνων των εργαζομένων του και της ενεργού στήριξης του λαϊκού κινήματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή χαρακτήρα, υποβάθμιση ή κατάργηση νοσοκομείων στο πλαίσιο τυχόν αναδιαρθρώσεων και σχεδιασμών για το αποκαλούμενο "νέο ΕΣΥ", το οποίο προάγει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «διεκδικούμε τη θωράκιση του δημόσιου τομέα Υγείας, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Παλεύουμε για ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ολα εκείνα δηλαδή που μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία του λαού, στον αντίποδα της πολιτικής που "κόβει" και "ράβει" με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό για τη στελέχωσή του

Κινητοποίηση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, με αφορμή επίσκεψή του σήμερα Πέμπτη, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 5.30 μ.μ.

«Οι πανηγυρισμοί για το νέο σύγχρονο νοσοκομείο δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να το στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό, επαρκές για να καλύπτει τις ανάγκες της Χαλκίδας και συνολικά της περιοχής», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων. Και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Εύβοιας ζει εδώ και χρόνια τις τραγικές συνέπειες της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Χαλκίδας».

Κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και στα όσα αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σωματείο σημειώνει: «Αυτές τις μέρες η Παθολογική αγγίζει πληρότητα 100%, η Χειρουργική το ίδιο, καθώς το προηγούμενο διάστημα αναβάλλονταν χειρουργεία λόγω COVID, ενώ στα επείγοντα έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά, από 150 μέσα στον χειμώνα σε 300 ανά ημέρα. Το χειμώνα η ΜΕΘ COVID τις περισσότερες φορές λειτουργούσε με αναλογία 3 νοσηλευτών για 12 ασθενείς και στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες 2 νοσηλευτών για 12 ασθενείς, ενώ η αναλογία θα έπρεπε να ήταν 4 νοσηλευτής για 1 ασθενή και 1 γιατρός προς 1 ασθενή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην κλινική COVID».

Παράλληλα, το σωματείο σημειώνει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται μέρες κανονικής άδειας από το 2019 και δεκάδες μέρες χρωστούμενα ρεπό, ενώ σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων τονίζει ότι «οι σκέψεις για συγχώνευση των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, καθώς και Περιφερειακών Νοσοκομείων της Εύβοιας, θα έχει τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της Εύβοιας και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας».

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, το σωματείο τονίζει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις.

«Από φιέστες και μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει από όλες τις κυβερνήσεις», σημειώνει ο Σύλλογος, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους για συμμετοχή στην κινητοποίηση διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση των ΚΥ της Εύβοιας, εξασφάλιση άδειας για όλο το προσωπικό, καμία συγχώνευση νοσοκομείων.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με συμμετοχή τους στην αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού, εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ