Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
13 λεπτά χρόνος αναμονής στον Ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής!

Με ευθύνη της κυβέρνησης οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν «υγειονομικές βόμβες»

Οι επιβάτες με τις μάσκες στο πρόσωπο... αλλά υποχρεωμένοι να στοιβάζονται σαν σαρδέλες!
Οι επιβάτες με τις μάσκες στο πρόσωπο... αλλά υποχρεωμένοι να στοιβάζονται σαν σαρδέλες!
Αποβάθρα του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, στις 8.05 το πρωί, Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Αττική, ο χρόνος αναμονής είναι 13 λεπτά!

Αλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για τον συνωστισμό που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι πηγαίνοντας και γυρίζοντας από τη δουλειά τους με τις αστικές συγκοινωνίες.

Την ίδια ώρα που κουνάει προκλητικά το δάχτυλο στο λαό για την «ατομική ευθύνη» του, την ίδια ώρα που ομολογεί ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για να διασφαλίσει την άμεση πύκνωση των δρομολογίων!

Οπως στους χώρους δουλειάς, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, έτσι και στις αστικές συγκοινωνίες, τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μένουν «εκτός πλάνου» γιατί αποτελούν «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του...


Μια εικόνα χίλιες λέξεις για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης...
Μια εικόνα χίλιες λέξεις για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης...
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Ζωντανή συζήτηση και πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς

Με ανταλλαγή πλούσιας πείρας για τις συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και για την οργάνωση της πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20/9 οι εργασίες του 2ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας διοίκησης.

Με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, το Εργατικό Κέντρο ανταποκρίθηκε με επιτυχία στη διοργάνωση ενός «ζωντανού» συνεδρίου, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε ο στόχος για παραπέρα ενίσχυση της δράσης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον διοικητικό απολογισμό από τον πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ, Αλέξη Αλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Εργατικού Κέντρου την προηγούμενη τριετία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση από τους εργαζόμενους της περιοχής αποτελεί δικαίωση για την επιλογή ίδρυσης του Εργατικού Κέντρου, σε αντιπαράθεση με τη διαλυτική σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη Φθιώτιδα.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο Κώστας Κόγιας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας, και η Γιώτα Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους της ΟΓΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Διαμαρτυρία σήμερα, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής στη Βιομηχανία, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Οπως καταγγέλλουν, μόνο στην Αττική καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα σε πάνω από 15 εργοστάσια, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε χώρους μετάδοσης και διασποράς.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαιώνει η πρόσφατη κυβερνητική παραδοχή ότι οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, όπως και το στοιχείο που γνωστοποιήθηκε στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, ότι το 29,7% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (όταν αποτελούν περίπου το 19,4% του συνόλου του πληθυσμού).

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου, Ενέργειας, Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σημειώνουν: «Το τελευταίο διάστημα μετράμε όλο και αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους των κλάδων μας. Προφανώς τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ο συγχρωτισμός των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργούν αυτή την εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Είναι μεγάλη η ευθύνη του υπουργείου Εργασίας για τη λήψη και την επιβολή στους εργοδότες των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν επίσης με ανακοινώσεις τους τα κλαδικά Συνδικάτα Τύπου - Χάρτου και Γάλακτος -Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Αναδεικνύουν την ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας

Να ληφθούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα μέτρα «για την προστασία της υγείας των συναδέλφων στον όμιλο ΝΗΡΕΑ - ΣΕΛΟΝΤΑ - ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, μετά τον σημαντικό αριθμό κρουσμάτων στις εγκαταστάσεις του Νηρέα στο Κορωπί», απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Οπως επισημαίνει μάλιστα, το επιτακτικό του αιτήματός της αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι «από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μετακινούνται εργαζόμενοι, στελέχη της επιχείρησης, προς όλες τις μονάδες της χώρας, ενώ τον ίδιο χώρο επισκέπτονται πολλοί από όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως είναι εκτεθειμένοι κοντά 2.000 εργαζόμενοι», όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Αναφερόμενη στο τι μέτρα έχουν ληφθεί στον όμιλο, η Ομοσπονδία σημειώνει πως «οι συνθήκες εργασίας δεν έχουν τροποποιηθεί με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Τα μέτρα και οι οδηγίες που δίνει η διοίκηση του ομίλου στόχο έχουν να πετάξουν την ευθύνη στους συναδέλφους. Πάνω απ' όλα είναι να βγει η δουλειά και να προχωρήσουν τα σχέδια για τη διαμόρφωση του νέου ομίλου, κάτι που τονίζει σε όλους τους τόνους η εταιρεία, ξεχνώντας αποστάσεις και συνωστισμό».

Η Ομοσπονδία αναδεικνύει δύο ακόμα ζητήματα που έχουν σχέση με τις άσχημες συνθήκες εργασίας, ενώ συμβάλλουν στη διασπορά του ιού: Τους χειρότερους όρους εργασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, με ακόμα λιγότερα δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας, καθώς και την πρακτική της εταιρείας που «έχει ξεκινήσει να μετακινεί εργαζόμενους από εταιρεία σε εταιρεία κάνοντάς τους τη ζωή λάστιχο για να αυξηθούν τα κέρδη. Αυτή η πρακτική εν μέσω πανδημίας (...) συμβάλλει στην πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού».

Η Ομοσπονδία απαιτεί: Απολυμάνσεις - έλεγχοι συνεργείων του ΕΟΔΥ σε όλες τις εγκαταστάσεις του ομίλου. Το εργολαβικό προσωπικό να προσληφθεί στον όμιλο και να ισχύουν και για αυτούς τους συναδέλφους οι ίδιοι όροι υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και αμοιβής. Μειωμένοι ρυθμοί δουλειάς με επιπλέον διαλείμματα για να αντεπεξέλθουν στην έξτρα καταπόνηση οι εργαζόμενοι από τη χρήση των μασκών. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις εργαζομένων.

Επίσης το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, με αφορμή την εμφάνιση 29 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, σημειώνει: «Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να ελπίζουμε να μην είμαστε οι επόμενοι που θα αρρωστήσουν ή θα μπούμε σε καραντίνα. Απαιτούμε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος εκτεθειμένος στην πανδημία».

ΑΡΤΑ
Κινητοποίηση για μέτρα προστασίας στους διανομείς

Με κεντρικό σύνθημα «Για ένα μεροκάματο στην άσφαλτο νεκροί, μέτρα προστασίας για τους διανομείς», το Εργατικό Κέντρο Αρτας προκήρυξε στάση εργασίας και προχώρησε σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 18/9, για το θάνατο 18χρονου διανομέα, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που βιώνουν οι διανομείς.

Το δυστύχημα έγινε την Πέμπτη το βράδυ, όταν διερχόμενο όχημα παρέσυρε τον 18χρονο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, για να καταλήξει λίγο αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, η συμμετοχή διανομέων και άλλων εργαζομένων στο συλλαλητήριο ήταν «ένα αποφασιστικό "όχι" στη μοιρολατρία της "κακιάς ώρας", της "ατομικής ευθύνης", στην αθώωση της πολιτικής των κυβερνήσεων, που τα μέτρα ασφάλειας τα ρίχνει στον "καιάδα" του "οικονομικού αποτελέσματος"».

Παράλληλα η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ακόμα και στα απανωτά τροχαία που έγιναν τελευταία στην Αρτα, με θύματα νέα παιδιά, δεν φταίει το "κακό το ριζικό μας". Εκεί που καθορίζονται δρόμοι ταχείας προσπέλασης για την κίνηση των εμπορευμάτων και τη μετατροπή τους σε χρήμα, είναι όλα καλά. Στους δρόμους που η συντήρησή τους δεν εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εκεί οι λαϊκές ανάγκες περισσεύουν. Εκεί πια ισχύει η "οικονομική" λογική. Αν έχουμε πανδημία κάτσε σπίτι, αν έχει πλημμύρα βρες ένα βουνό να σωθείς και αν βραχεί η άσφαλτος που έστρωσαν πριν 65 χρόνια μείνε ακινητοποιημένος».

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται, καταλήγει το Εργατικό Κέντρο, «ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους στις διανομές. Πρέπει να παλέψουμε από κοινού για πλήρη και σταθερή εργασία, για σύγχρονα μεταφορικά μέσα, κατάλληλα συντηρημένα, με διεύρυνση των ΒΑΕ και στους διανομείς, με κλαδική σύμβαση στο ύψος των αναγκών μας, υποχρεωτική για όλους. Κανένας "ντελιβεράς" στο δρόμο με έντονα καιρικά φαινόμενα».

Με αφορμή το θάνατο του 18χρονου διανομέα στην Αρτα, η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων καλεί σήμερα, Τρίτη, σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 11 π.μ.

Νέο εργατικό «ατύχημα» σε πτηνοτροφείο της Εύβοιας

Εργατικό «ατύχημα» στην πτηνοτροφική εταιρεία «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκης» (συμφερόντων Συρίγου), στην περιοχή του Πισσώνα Ψαχνών, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, ο εργαζόμενος υπέστη ακρωτηριασμό μέρους από δάχτυλο του χεριού του. Το νέο εργατικό «ατύχημα», σημειώνει, αναδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ολόκληρου του κλάδου.

Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο τονίζει ότι ο άτυχος εργαζόμενος μετέβη μόνος του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου στα επείγοντα περιστατικά εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό δεν ανέλαβαν τη φροντίδα του τραύματός του και τον προέτρεψαν να μεταβεί με δικό του μεταφορικό μέσο στο Νοσοκομείο ΚΑΤ...

«Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν τη βασική ευθύνη για τις ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και για την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», τονίζει το Συνδικάτο, απαιτώντας από την εργοδοσία να αναλάβει κάθε κόστος για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του συναδέλφου και από την κυβέρνηση την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων οργανώνει σήμερα, Τρίτη, στην Πτολεμαΐδα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία, το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση.

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Απολιγνιτοποίηση και καύση απορριμμάτων: Οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον», θα μιλήσουν ο Βασίλης Μπαλτίκας, πολιτικός μηχανικός και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Καλπάζει» η εξάπλωση, ιδιαίτερα στις λαϊκές συνοικίες

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν από χτες τα 31 εκατ. και οι νεκροί τις 965.000, με πολλαπλάσια τα θύματα μεταξύ των φτωχών, των εκτοπισμένων, των μεταναστών κ.λπ.

Στην Ισπανία, μετά τις διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, στους δρόμους βγήκαν την Κυριακή κάτοικοι των πιο φτωχών περιοχών της Μαδρίτης, ζητώντας καλύτερες παροχές Υγείας και ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Από χτες επιβλήθηκαν τοπικά lockdown και περιορισμός μετακινήσεων σε 6 προάστια της πόλης, όπου κατοικούν περίπου 850.000 άνθρωποι. Ενδεικτικά, προάστια (όπως το Vallecas στα νότια), όπου κατοικούν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα και μετανάστες, καταγράφουν έως και εξαπλάσιο δείκτη μόλυνσης σε σχέση με πλούσια προάστια, αναφέρει ο ισπανικός Τύπος.

Στη Βρετανία - με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά - τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε 7 μέρες. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα και 200 θάνατοι ημερησίως, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξετάζει ένα μίνι lockdown στο Λονδίνο.

Το δεύτερο κύμα βιώνει και η Γαλλία, όπου την Κυριακή ανακοινώθηκαν πάνω από 10.500 νέα κρούσματα και περίπου 300 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τις 31.600.

Το Βέλγιο ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων και πλησίασε τους 10.000 θανάτους (9.944), ενώ το Σεπτέμβρη καταγράφονται από 600 έως 1.700 νέα κρούσματα τη μέρα.

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες και στη Ρωσία, όπου χτες αναφέρθηκαν σχεδόν 6.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 71 θάνατοι σε ένα 24ωρο. Συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τις 19.500. Η χώρα ενέκρινε αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, το «Coronavir», προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας «R-Pharm», το οποίο θα χορηγείται με συνταγή στα φαρμακεία για ασθενείς με μέτρια συμπτώματα.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Moderna» αναμένει να παρασκευάσει 20 εκατ. δόσεις του πειραματικού εμβολίου της μέχρι τα τέλη του έτους και έως 1 δισ. δόσεις το 2021. Η εταιρεία βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών και θα επιδιώξει να λάβει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σοβαρά ερωτήματα από τη λειτουργία γηροκομείου χωρίς άδεια

Την περίπτωση ενός ακόμα γηροκομείου που λειτουργεί χωρίς άδεια, κατόπιν δικαστικής απόφασης (!), αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, αποδεικνύοντας ξανά πόσο κούφια ήταν τα λόγια κυβέρνησης και λοιπών αρμόδιων φορέων περί αυστηροποίησης των ελέγχων.

«Δεν ξέρουμε», τονίζει ο ΣΥΠΑ, «πώς να χαρακτηρίσουμε εξελίξεις που σχετίζονται με το μη κλείσιμο Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, για τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες εισηγούνται το κλείσιμό τους. Η σημασία δε τέτοιων περιστατικών εν μέσω πανδημίας Covid-19 είναι μεγαλύτερη. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η δικαστική απόφαση για το μη κλείσιμο Μονάδας, που όχι μόνο δεν διέθετε Αδεια Λειτουργίας, αλλά είχε και σημαντικές παραβάσεις, παρά τις εκθέσεις των αρμόδιων υπαλλήλων και την απόφαση της Περιφέρειας».

Ο Σύλλογος, απευθυνόμενος σε κυβέρνηση και αρμόδιους θεσμικούς φορείς, διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

«Πώς προστατεύονται ηλικιωμένοι, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς Αδεια Λειτουργίας, που συνεχίζουν να έχουν πλήθος παραβάσεων, όταν στις αποφάσεις των υπηρεσιών των Περιφερειών για κλείσιμο βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις αναστολής, ακόμα και ακύρωσης;

Με τι σθένος μπορούν να συνεχίζουν τους ελέγχους οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι κοινωνικοί σύμβουλοι, οι επόπτες δημόσιας υγείας κ.λπ., όταν στους επανειλημμένους ελέγχους και παρατηρήσεις τους "εισπράττουν" την αδιαφορία, την ατιμωρησία των υπευθύνων και τη διαιώνιση των παραβάσεων;

Το σίγουρο είναι ότι όταν δίνονται "συγχωροχάρτια" σε όσους δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις προβλεπόμενους όρους λειτουργίας, μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και ασφάλεια όλων όσοι φιλοξενούνται σε αυτές τις Μονάδες».

Οπως τονίζει ο Σύλλογος, «η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των "φιλάνθρωπων", να αποτελεί πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας, να αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε η φροντίδα τους να αποτελεί κοινωνική - κρατική υποχρέωση και να αναπτυχθεί ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η ... «πλήρης ετοιμότητα» των νοσοκομείων

Χαρακτηριστικές καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία της Αθήνας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Μετακινήσεις προσωπικού, κλείσιμο κλινικών και τμημάτων, εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων και επικουρικών, ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ, μετατροπή νοσοκομείων και κλινικών σε δομές «μιας νόσου» συνθέτουν τον «έκτακτο σχεδιασμό» της κυβέρνησης και την ψευδεπίγραφη «πλήρη ετοιμότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας μπροστά στην έξαρση της πανδημίας. Κι αν η πληρότητα της ΜΕΘ πιάνει ταβάνι μέσα σε μόλις λίγες μέρες, όλα όσα καταγγέλλουν σωματεία και εργαζόμενοι από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δείχνουν τη γύμνια που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σήμερα καταγγελίες εργαζομένων σε νοσοκομεία αναφοράς και όχι μόνο, που αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.

Στη ΜΕΘ Covid-19 του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, εδώ και δύο μέρες δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό από τα 8, ενώ καλυμμένες είναι και οι 32 απλές κλίνες για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα λένε οι εργαζόμενοι, σε 3 εφημερίες με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων το νοσοκομείο θα κλείσει, επομένως η ανησυχία μεγαλώνει για την πιθανότητα ραγδαίας αύξησης.

Επικίνδυνη η μετατροπή των νοσοκομείων σε «μιας νόσου»

Στο «Σωτηρία» γίνονται δεκάδες εισαγωγές καθημερινά και ήδη τα περισσότερα τμήματα είναι σχεδόν γεμάτα. Η πρόσθεση κι άλλων κρεβατιών μεταφράζεται στη διαδοχική αρπαγή τεσσάρων (μέχρι τώρα) κλινικών (3 Πνευμονολογικές και μια Παθολογική) για τις ανάγκες του κορονοϊού, οι οποίες έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει. Πολλά πνευμονολογικά περιστατικά πλην κορονοϊού μένουν ακάλυπτα και την ίδια στιγμή δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος πνευμονολόγος. Ελλείψεις υπάρχουν και σε εντατικολόγους σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, που μέχρι στιγμής καλύπτονται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία.

Στον «Ευαγγελισμό», μέχρι και χτες νοσηλευόταν σχεδόν το 1/5 του συνόλου των κρουσμάτων. Εδώ και μια βδομάδα έχουν κλείσει τα μισά χειρουργικά τραπέζια, η πληρότητα στη ΜΕΘ Covid-19 ξεπερνά το 80%, ενώ στη γενική ΜΕΘ από τα 20 κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 12 λόγω έλλειψης προσωπικού, με ό,τι αυτό σημαίνει για έκτακτα περιστατικά, όπως από τροχαία κ.ά. Και σαν να μην έφταναν οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική για να μπαλωθούν τα κενά, όπως και η αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων, τον Οκτώβρη αναμένονται δεκάδες απολύσεις επικουρικών. Για όλα τα παραπάνω, σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν στη 1.30 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο ΤΕΠ και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, μετά από απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποίησαν ειδικευόμενοι γιατροί.

Σε νοσοκομείο αναφοράς μετατρέπεται και το «Γεννηματάς» και ήδη οι Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου νοσηλεύουν τριπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτό των κλινών τους (κλίνες 25, νοσηλευόμενοι 80)! Μία σειρά από νοσοκομεία με τα οποία συνεφημερεύει έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές εφημερίες, λόγω του ότι έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς, στρέφοντας έναν ικανό αριθμό περιστατικών στο συγκεκριμένο, που όπως φαίνεται ξεπερνάει τα όριά του. Γιατροί και νοσηλευτές σημειώνουν ότι η τεράστια εντατικοποίηση σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς ανάπαυση και ρεπό, δημιουργεί κινδύνους και για τους ίδιους και για τους ασθενείς. «Πόσο ασφαλές είναι οι γιατροί να υποχρεωθούν σε υπερεφημέρευση (όπως ήδη συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς); Πόσο ασφαλές είναι να δουλεύουμε χωρίς επαρκή εξοπλισμό, όταν σήμερα χρεωνόμαστε μία απλή χειρουργική μάσκα το εικοσιτετράωρο; Πόσο ασφαλές είναι να συνεχίζουμε να δουλεύουμε υποστελεχωμένοι κατά τη διάρκεια των γενικών εφημεριών, όπου θετικά και ύποπτα κρούσματα μπαίνουν στα ιατρεία μαζί με τα μη ύποπτα περιστατικά; Πόσο ασφαλές είναι να δουλεύουμε με τόσες ελλείψεις στο προσωπικό και όταν χρειαστεί κάποιος να βγει σε καραντίνα, να καταρρέει η λειτουργία ενός ολόκληρου τμήματος;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε επιστολή τους.

Εγκληματικές καθυστερήσεις στα τεστ και αδιανόητες ελλείψεις σε μέσα προστασίας

Την πρωτοφανή καθυστέρηση αποστολής των αποτελεσμάτων για τον Covid-19 στα νοσοκομεία, ως συνέπεια της έλλειψης αντιδραστηρίων, επισημαίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Σημειώνει ότι παρά τις πολυήμερες καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων, υγειονομικοί που περιμένουν το αποτέλεσμα από το test δουλεύουν κανονικά, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που είναι θετικοί. Την ίδια ώρα, «οι εργαζόμενοι στα μικροβιολογικά εργαστήρια έχουν εξουθενωθεί, η ανάγκη για τέστ αυξάνεται μαζικά, ιδίως με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και τα αντιδραστήρια τελειώνουν (...)», σημειώνει.

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά», η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κλινικών (για κορονοϊό και μη) είναι ένα παραβάν! «Το προσωπικό των θαλάμων Covid καλύπτει και τις ανάγκες άλλων κλινικών, ενώ απογεύματα και νύχτα δουλεύει μονοβάρδια, γεγονός αδιανόητο, ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον σε κλινική Covid, όπου οι ασθενείς χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και το προσωπικό πρέπει να λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας. Το προσωπικό καθαριότητας καλείται να δουλέψει χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς καμία ενημέρωση ή εκπαίδευση. Η απογευματινή βάρδια, μάλιστα, μπορεί να κληθεί να καθαρίσει στην Covid και έπειτα να πάει και στο υπόλοιπο νοσοκομείο», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του νοσοκομείου.

Κλήση εργαζόμενου σε απολογία επειδή δεν συναινεί στην αθλιότητα!

Την ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις, ασθενείς στοιβάζονται σε κλινικές, άνθρωποι σε ανάγκη περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και χιλιάδες άλλοι μένουν ξεκρέμαστοι επειδή ακυρώνονται ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία στο αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας της «μιας νόσου», οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις καλούν σε απολογία εργαζόμενους που βγάζουν κραυγή αγωνίας και αρνούνται να σωπάσουν για όλα τα παραπάνω.

Ετσι, η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε απολογία ειδικευόμενη γιατρό, επειδή, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διοικητής, «παρουσία ασθενούς και λοιπού προσωπικού (...) άρχισε να αναφέρεται σε ελλείψεις προσωπικού λόγω μη νέων προσλήψεων και μεταφοράς του υφιστάμενου στην κλινική Covid. Παρόλο που της είπα ότι αυτά είναι θέματα τα οποία τα χειρίζεται η διοίκηση και οι διευθυντές των κλινικών, συνέχισε με τον ίδιο τρόπο επικαλούμενη ότι είναι στο σωματείο»...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις της επιχειρούν να επιβάλουν «σιωπητήριο» για την αθλιότητα που έχει διαμορφώσει στις δημόσιες μονάδες Υγείας η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης, των πετσοκομμένων προϋπολογισμών, των ράντζων, των απολύσεων και της απληρωσιάς.

Οπως δεν είναι και η πρώτη φορά που οι αγωνιστές υγειονομικοί και τα σωματεία τους διαμηνύουν ότι δεν θα συμφιλιωθούν με αυτό το χάλι κι ούτε θα πάρουν έγκριση για να μιλήσουν, να διαδηλώσουν, να αγωνιστούν για τη ζωή και την υγεία του λαού.

453 νέα κρούσματα - 79 οι διασωληνωμένοι

362 επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 3ήμερο στην Αττική

Τη μεγάλο άνοδο στην εξάπλωση του κορονοϊού καταγράφουν τα στοιχεία του τελευταίου 3ημέρου, ειδικά στην Αττική και σε δομές προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις μέρες ανακοινώθηκαν 863 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 79.

Μόνο χτες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα (συνολικός αριθμός 15.595, ημερήσια μεταβολή +3%). Από αυτά τα 174 εντοπίζονται στην Αττική και τα 184 στο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Νωρίτερα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι από τους μέχρι τώρα ελέγχους τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο ΚΥΤ της Λέσβου είναι 243.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της χτεσινής ανακοίνωσης, 6 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους καταγεγραμμένους θανάτους να είναι συνολικά 344.

79 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μάλιστα το 34,2% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40 - 64 ετών.

Τα 27 κρούσματα είναι εισαγόμενα (25 στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο). Εκτός από τα κρούσματα σε Αττική και Λέσβο, 18 εντοπίζονται στα Τρίκαλα, 7 στη Λάρισα, 5 σε Θεσσαλονίκη και Αρκαδία, 19 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την Κυριακή, τα νέα κρούσματα ήταν 170 και πέθαναν 7 ακόμη άνθρωποι. Τα 15 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, τα 89 εντοπίστηκαν στην Αττική, 22 στη Σάμο (21 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου) και 19 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Το Σάββατο, τα νέα κρούσματα ήταν 240 και οι νεκροί 4. Τα 34 από τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, τα 99 εντοπίστηκαν στην Αττική, 22 στη Λέσβο (21 συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας) και 17 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Τα υπόλοιπα κρούσματα και τις τρεις μέρες καταγράφονται σχεδόν σε όλη τη χώρα: Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Σέρρες, Σποράδες, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εβρος, Ευρυτανία, Θήρα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Χανιά, Χίος, Αγιο Ορος, Γιάννενα, Κάλυμνος, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Τρίκαλα κ.α.

«Στο κόκκινο» η Αττική... και η κυβερνητική προκλητικότητα

Στο μεταξύ, σε χτεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο"», χωρίς να αποκλείει τοπικά lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» - χαρακτηριστικά, χτες, κάλεσε τους πολίτες «να προσέχουν διπλά, όχι μόνο στις κοινωνικές τους επαφές, αλλά και μέσα στο σπίτι, γιατί διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά»... - την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα κέρδη του κεφαλαίου και δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού στα σχολεία, στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους δουλειάς, κ.α.

Στο ίδιο φόντο, ενώ εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με «μπαλώματα», μετακινήσεις και συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση... «δίνει μάχη με το χρόνο» για να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ (συνυπολογίζοντας σε αυτές τις χρυσοπληρωμένες κλίνες στον ιδιωτικό τομέα), δηλαδή στον ευρωενωσιακό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ η ανεπάρκεια του οποίου αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο στην πρώτη φάση της πανδημίας και οι οποίες δεν προσεγγίζουν ούτε καν τις μισές από τις 3.500 κλίνες που έχει ανάγκη η χώρα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
24ωρη απεργία την Πέμπτη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 24/9 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι.

Εκτός από την ΟΕΝΓΕ, στην απεργία και στη συγκέντρωση καλούν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Αττικόν».

Στην Πάτρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.

Στην Τρίπολη, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού και εξόρμηση στα τμήματα του νοσοκομείου!

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή - ανθυγιεινή πολιτική

Στο κάλεσμά της για την απεργία, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει τα εξής:

«Με "φιέστες", επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, με "εντέλλεσθε" για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι κι αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας "ζορίζεται", όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

"Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ", για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αποδεικνύεται "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Απόδειξη: Αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: 1.017 στο πρώτο κύμα της επιδημίας, 931 στις 18/9, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.

Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Οn - Off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών. Μέτρα - ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων τη μέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον Τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς.

Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή, ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία από τη μία σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και, από την άλλη, σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες».

Τα αιτήματα

Η ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία των υγειονομικών απαιτούν:

  • Οχι στην υπερεφημέρευση. «Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης». Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει, πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κ.λπ.).
  • Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ