Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στη ΜΕΘ του «Metropolitan General»

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ την υποστελέχωση και τις συνέπειές της

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας στη ΜΕΘ της κλινικής «Metropolitan General» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Είναι γνωστή και έχει αναδειχθεί πολλές φορές, και με Ερωτήσεις προς το υπουργείο, η υποστελέχωση των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παρόμοια κατάσταση όμως επικρατεί και σε ΜΕΘ μεγάλων κλινικών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τις οποίες η κυβέρνηση όχι απλά άφησε ανέγγιχτες από την πανδημία, αλλά τις επιδοτεί πολλαπλά την τελευταία διετία, σε περίπτωση που νοσηλεύουν περιστατικά προερχόμενα από το ΕΣΥ», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και θυμίζουν: «Σχετικά με τη στελέχωση των ΜΕΘ, ανεξάρτητα αν αυτές λειτουργούν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, προσδιορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας τους στην από 24/6/2016 απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ("Ελάχιστες Προϋποθέσεις Λειτουργίας Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας", αριθμ. απόφ. 2 της 256ης Ολομέλειας)».

«Στην περίπτωση της κλινικής "Metropolitan General" στον Χολαργό Αττικής, η οποία διαθέτει 10 κλίνες ΜΕΘ, έχει γίνει μόνιμο καθεστώς εδώ και πολλούς μήνες η λειτουργία με όρους που ούτε καν πλησιάζουν αυτές τις ελάχιστες προδιαγραφές», υπογραμμίζεται.

Και συγκεκριμένα:

Ενώ στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΣΥ) αναφέρεται πως ο συνολικός αριθμός των νοσηλευτών είναι κατ' ελάχιστον 4 ανά κλίνη ΜΕΘ (ΙΙ 4.3), η συγκεκριμένη μονάδα της κλινικής διαθέτει μόνο 10 νοσηλευτές και 5 βοηθούς νοσηλευτών. Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθεί έστω μερικώς η κραυγαλέα αυτή ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού και να μπορούν στοιχειωδώς να βγαίνουν οι βάρδιες, κάποιοι από τους βοηθούς νοσηλευτή - από τους οποίους δεν είναι καν όλοι πλήρους απασχόλησης - εκτελούν χρέη νοσηλευτή. Κι αυτό παρά τη ρητή αναφορά της απόφασης του ΚΣΥ για την αναγκαία εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι νοσηλευτές που απασχολούνται σε τέτοια μονάδα.

Και από τους 10 νοσηλευτές, όμως, οι 3 απασχολούνται στη μονάδα λιγότερο από έτος και λόγω της υποστελέχωσης δεν έχουν λάβει ποτέ την αναγκαία για τμήμα ΜΕΘ επιπλέον εκπαίδευση στην Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική. Λόγω αυτού δεν μπορούν να αναλάβουν υπευθυνότητα, ούτε να στελεχώσουν βάρδια χωρίς την παρουσία εμπειρότερου νοσηλευτή.

Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένας τραυματιοφορέας που να απασχολείται αποκλειστικά στη ΜΕΘ, όπως κανονικά προβλέπεται.

«Τα παραπάνω είναι απλά ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και εντείνεται, μεταφραζόμενα σε συνεχείς απαράδεκτες πιέσεις προς τους εργαζόμενους, ώστε να κρατιέται με δικές τους προσωπικές θυσίες όρθιο το τμήμα.

Οπως φαίνεται όμως και από τους παραπάνω αριθμούς, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η υποστελέχωση του συγκεκριμένου χώρου είναι πολύ μεγάλη και προφανώς δημιουργεί κινδύνους για την ίδια τη ζωή των νοσηλευόμενων, αφού υπάρχει πλήρης εξουθένωση του προσωπικού, ενώ σε τέτοιες συνθήκες μη αποκλειστικής απασχόλησης ανά κλίνη ή ούτε καν αποκλειστικής απασχόλησης σε επίπεδο ΜΕΘ (λ.χ. για τους τραυματιοφορείς) εντείνεται και η διασπορά μικροβίων και εν γένει λοιμώξεων μεταξύ των ασθενών, όσα μέτρα κι αν λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Για την κατάσταση αυτή φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση. Με τη μετατροπή των δημόσιων δομών Υγείας σε νοσοκομεία μίας νόσου σπρώχνει "πελατεία" και επιδοτεί αδρά τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαυρίζουν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Το ΚΚΕ καλεί τον υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και απαιτεί μέτρα «ώστε να αντιμετωπιστεί η ανωτέρω αναφερόμενη ακραία υποστελέχωση στις ΜΕΘ της συγκεκριμένης κλινικής».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
«Ξηλώνουν» σειρά κλινικών για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά κορονοϊού

Συνεχίζουν τις λογικές των «μπαλωμάτων» κυβέρνηση, 6η ΥΠΕ και διοίκηση του νοσοκομείου

Μεγάλη πίεση από τις αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό δέχεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του, τόσο για τους εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον λαό.

Η «ναυαρχίδα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, καθημερινά «στενάζει», ενώ με πρόσφατη απόφασή τους 6η ΥΠΕ και διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησαν στη μετατροπή 7 κλινικών σε Covid-19 και άλλης μίας σε «υπόπτων κρουσμάτων», φτάνοντας σε αριθμό - ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

Εκτιμάται ότι έως και χτες νοσηλεύονταν περίπου 130 ασθενείς με κορονοϊό, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των κλινών, στις κλινικές ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Α' Ορθοπαιδική, Α', Γ' Παθολογική, Δερματολογική και Νευρολογική, με μια επιπλέον για τα «ύποπτα» για Covid-19 περιστατικά.

Την ίδια ώρα, ασθενείς που νοσηλεύονταν στις παραπάνω κλινικές μεταφέρονται σε άλλες «συγχωνεύοντας» ουσιαστικά τη λειτουργία τους, με τη Νεφρολογική π.χ. να δέχεται ασθενείς από την Οφθαλμολογική και τη Νευρολογική, γιατρούς και προσωπικό να «ανακατεύονται» προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες. Ταυτόχρονα, σταματά η εξυπηρέτηση της πλειοψηφίας των τακτικών ιατρείων για τις παραπάνω κλινικές, μεταθέτοντας ραντεβού για άγνωστο χρόνο, με αποτέλεσμα τη γενικότερη απορύθμιση ασθενών που έχουν ανάγκη και οι οποίοι αναγκάζονται, σε πολλές περιπτώσεις, να καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Οπως σημειώνουν υγειονομικοί του Νοσοκομείου, πρόκειται για προβλήματα που δεν προέκυψαν μόνο από την πανδημία, αντιθέτως αυτή τα όξυνε σε μια συνέχεια των πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και για τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας.

Προχωρά η είσοδος ιδιωτών

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και δεν «περισσεύουν» χρήματα για προσλήψεις προσωπικού και στελέχωση και του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, προχωρά η ιδιωτικοποίηση τομέων της λειτουργίας του. Ηδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η πραγματοποίηση διαγωνισμού για τη φύλαξη του ιδρύματος, ενώ επόμενο βήμα είναι, μέσα στο επόμενο διάστημα, να προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση της σίτισης και της καθαριότητας. Η απόφαση αυτή έχει παρθεί από το καλοκαίρι, με κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο και οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς.

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην αποψίλωση των παιδιατρικών νοσοκομείων

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν οι ειδικευόμενοι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ενάντια στην αποψίλωση των παιδιατρικών νοσοκομείων με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μετακινήσει 16 ειδικευόμενους παιδίατρους από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία» και το ΓΝ «Αλεξάνδρα», για ένα μήνα στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας». Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ και μετά το κύμα αντιδράσεων η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ πρότεινε την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών, ενώ φαίνεται ότι ανακαλείται και η αναστολή της εφημερίας του «Παίδων Πεντέλης».

Στο μεταξύ, μαζική συνέλευση πραγματοποίησαν χτες το πρωί, οι ειδικευόμενοι γιατροί, με την οποία είχαν αποφασίσει «να μην μετακινηθεί κανένας συνάδελφος στο mega εμβολιαστικό κέντρο - Αρνούμαστε να δώσουμε το όνομα οποιουδήποτε συναδέλφου», αφού όπως ξεκαθάριζαν: «Δεν περισσεύει κανένας μας!».

Σήμερα αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου στη 1 μ.μ. και θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου από κοινού με τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και του Παίδων Πεντέλης.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί Παιδιατρικής απαιτούν:

  • Να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία όπως και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, η οποία να έχει και την ευθύνη των εμβολιασμών.
  • Να απεμπλακεί το προσωπικό των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς.
  • Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.

Οπως διευκρινίζεται στην απόφαση συνέλευσης των ειδικευόμενων παιδιατρικής Παίδων «Η Αγία Σοφία», η απόφαση της κυβέρνησης για μετακινήσεις προς ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως:

1) Υποστελέχωση - Επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση, που επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρουν οι ειδικευόμενοι ότι στις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου εξετάζονται ανά εφημερία 200 παιδιά στο παιδιατρικό, 70 παιδιά στα ιατρεία Covid-19 και εισάγονται συνολικά τουλάχιστον 80 παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι στα παιδιατρικά τμήματα. Η αναμονή των περιστατικών φτάνει ακόμη και τις 5 ώρες, με τους εργαζόμενους στα επείγοντα και στις κλινικές που υποδέχονται τις εισαγωγές να υπερβαίνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους. Ηδη οι ειδικευόμενοι δουλεύουν με υπέρβαση ωραρίου, χρωστούμενα ρεπό, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών. Επιπροσθέτως, υπάρχει αριθμός ειδικευομένων που ανά διαστήματα απουσιάζει λόγω νόσησης από Covid-19, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα κατάσταση

2) Υποβάθμιση της ποιότητας των παροχών Υγείας στους παιδιατρικούς ασθενείς ως άμεση συνέπεια της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει αντικειμενικά προβλήματα στις ήδη επιβαρυμένες κλινικές και επείγοντα, στα χρόνια παιδιά του νοσοκομείου. Ως συνέπεια θα οδηγήσει τις περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα.

3) Η ευθύνη του εμβολιασμού είναι ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων. Γι' αυτό οι ειδικευόμενοι απαιτούν να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να υλοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα με αυτόν τον τρόπο και όχι με μετακινήσεις προσωπικού.

4) Η ειδικότητα αποτελεί μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ήδη έχει πάει πίσω λόγω της πανδημίας και η διακοπή της ειδικότητας για ένα μήνα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση αυτής. Ειδικότερα, για τους συναδέλφους του ΓΝ "Αλεξάνδρα" που βρίσκονται στο εξάμηνο εκπαίδευσής τους στα νεογνά, το οποίο δεν θα επαναλάβουν. Ολοι λοιπόν αντιλαμβάνονται τι συνέπειες θα έχει αυτή η απόφαση ταυτόχρονα και με την αναστολή της 24ωρης εφημέρευσης του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, και το οποίο από την 1/9/21 έχει υποδεχτεί 11.055 περιστατικά non Covid, 733 Covid και στο οποίο έχουν νοσηλευτεί 1.042 παιδιά».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά δήλωσε επίσης αντίθετη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της, καλύπτοντας τους ειδικευόμενους των τριών νοσοκομείων να μην μεταβούν στο mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» και να παραμείνουν στα νοσοκομεία τους.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί να μη γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού, να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, το Παίδων Πεντέλης να επιστρέψει στο πρόγραμμα 24ωρων εφημεριών. Και υπενθυμίζει ότι «οι ειδικευόμενοι γιατροί διορίζονται στα νοσοκομεία για να προσφέρουν και να εκπαιδεύονται, δεν έχουν υποχρέωση ούτε ευθύνη να εκτελούν ιατρικές πράξεις χωρίς την κάλυψη ειδικευμένου, εξουσιοδοτημένου γιατρού, δεν έχουν ούτε υποχρέωση ούτε ευθύνη να εκτελούν ιατρικές πράξεις εκτός του νοσοκομείου στο οποίο είναι διορισμένοι».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την Τρίτη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

Πολύμορφες κινητοποιήσεις και πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν την Τρίτη 1 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, στο πλαίσιο της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών από νοσοκομεία της Αττικής.

Κινητοποιήσεις την 1η Φλεβάρη θα γίνουν σε πολλές ακόμα πόλεις, όπως:

-- Θεσσαλονίκη: Στη 1 μ.μ. έξω από τις ΥΠΕ (Αριστοτέλους)

-- Γιαννιτσά: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου

-- Ηράκλειο: Στις 12.30 μ.μ. στα Λιοντάρια

-- Ικαρία: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο

-- Κέρκυρα: Στις 12.30 μ.μ. στην παλιά Νομαρχία

-- Λάρισα: Στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο

-- Πέλλα: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου

-- Σάμος: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας

Δεν συμφιλιωνόμαστε με τη βαρβαρότητα

«Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα! Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, της υγείας και της ζωής μας είναι δική μας υπόθεση», σημειώνει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «η αγανάκτηση και η οργή ξεχειλίζουν», γιατί:

«Την ώρα που η κυβέρνηση σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας, έχουμε γονατίσει από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Καθημερινά στα νοσοκομεία αντικρίζουμε τους ασθενείς μας να στοιβάζονται σε φορεία και ράντζα μετά από κάθε εφημερία, να ξεψυχούν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, να γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Χιλιάδες ασθενείς μας με άλλα προβλήματα υγείας παραμένουν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της μετατροπής του σε σύστημα μιας νόσου.

Χάσαμε ασθενείς μας που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει αν είχαμε εισακουστεί. Γιατί δεν θεωρούμε ότι είναι φυσικό "να πεθαίνεις από κορονοϊό επειδή είσαι μεγάλος σε ηλικία, παχύσαρκος ή έχεις άλλα νοσήματα", όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Γιατί ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και είμαστε λιγότεροι από ό,τι πριν από 2 χρόνια (που και τότε ήμασταν λίγοι), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει χιλιάδες υγειονομικούς. Γιατί βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση και τη μετατροπή μας σε περιπλανώμενο θίασο για να μπαλώνουμε τρύπες. Γιατί η κυβέρνηση μας αναγκάζει, γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, από ουρολόγους μέχρι γυναικολόγους και από ορθοπαιδικούς μέχρι ψυχίατρους, να περιθάλπουμε ασθενείς με Covid-19.

Γιατί η κυβέρνηση λιβανίζει τους κλινικάρχες που άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που σέρνει στα δικαστήρια τους συναδέλφους μας από το Παίδων Πεντέλης γιατί αγωνίζονται για να μην κλείσει.

Γιατί καθ' υπαγόρευση της εργοδοσίας, αναγκάζουν τους γονείς των παιδιών που νοσούν να διαλέξουν αν θα χάσουν το μισό μεροκάματο ή αν θα στείλουν άρρωστα τα παιδιά τους στο σχολείο.

Γιατί αντί να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως το Λοιμωδών επί κυβέρνησης ΝΔ και το Νοσοκομείο Θώρακος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το "νέο ΕΣΥ" σχεδιάζουν να κλείσουν και άλλα με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία τον Φλεβάρη, ενώ στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
  • Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν ράπιντ και μοριακά τεστ σε όλους. Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Ηρθε για να μείνει ο ιός», συνεχίζεται ο εφησυχασμός

Ξεπέρασαν τις 23.000 οι νεκροί, αύξηση 6% στους θανάτους

Eurokinissi

Η εγκληματική πολιτική που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο και τις τελευταίες μέρες. Μετά από δύο μήνες προπαγάνδας για την επικράτηση της «Ομικρον», η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως άλλοθι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης (πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ηπιότερη συμπτωματολογία) για να μην πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και την πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της Υγείας.

«Ο ιός ήρθε για να μείνει»

Χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (θάνατοι και διασωληνώσεις) θα μειωθούν πιο αργά στη συνέχεια και ότι «τις επόμενες βδομάδες θα φτάνουν γύρω στους 500».

«Ο ιός είναι ανάμεσά μας», είπε η Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα της νόσου η κυβέρνηση ομολόγησε ότι δεν καταγράφονται οι θάνατοι από τη μετάλλαξη «Ομικρον». «Δεν γίνεται δειγματοληπτική ανάλυση για την "Ομικρον" σε όλους τους θανάτους, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν είναι "Ομικρον" ή "Δέλτα"», αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, ενώ σημειώθηκε και ότι «το 90% των θανάτων από τη μετάλλαξη "Ομικρον" είναι μεγάλης ηλικίας (...) Οι περισσότεροι είναι σε θαλάμους, ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με δύο δόσεις».

«Υπάρχουν θάνατοι από την "Ομικρον", δεν είναι μηδενική η επικινδυνότητά της», ανέφερε ο Γκ. Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής, ενώ για την υπομετάλλαξη "Ομικρον 2" είπε ότι υπάρχουν σίγουρα κι άλλα κρούσματα πέραν των δύο επιβεβαιωμένων μέχρι στιγμής. Ενώ, όπως σημείωσε η Επιτροπή, ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες πιθανώς σχετίζεται με τον μειωμένο αριθμό δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν λόγω της αναμενόμενης χιονόπτωσης.

Πάνω από 23.000 οι νεκροί

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, παίρνοντας υπόψη «την πορεία της πανδημίας αναφορικώς με τα κρούσματα και τη μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία παραμένει αλλά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων, και τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη "Ομικρον", όπου ο χρόνος νοσηλείας της και η νοσηρότητά της είναι μικρότερα από τον χρόνο νοσηλείας και τη νοσηρότητα που είχαμε κατά τη μετάλλαξη "Δέλτα"», δεν θα πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ούτε θα επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αποφάσισε την «αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων», όπως «απελευθέρωση ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση», και λόγω κακοκαιρίας παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από 31/1 έως και 7/2.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση 6% στους θανάτους. Ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων με COVID-19 που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασε τις 23.000, καθώς χτες 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 633, από τους οποίους 79,62% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 449 ασθενείς.

Χτες επιβεβαιώθηκαν 19.712 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 6.816 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.916 στη Θεσσαλονίκη, 754 στο Ηράκλειο, 707 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.867.935 (ημερήσια μεταβολή +1,1%).

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε πάνω από 150.000. Περίπου 5.000 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας. Παρά τη μετατροπή κλινών για άλλες νόσους, μόλις το 43% των κρεβατιών είναι διαθέσιμα και το 15% των ΜΕΘ COVID. Επίσης, παρατηρείται μείωση 12% στις νέες εισαγωγές και -5% στις νέες διαγνώσεις. Ακόμα και σήμερα 1 στους 4 που νοσηλεύονται αφορά τη μετάλλαξη «Δέλτα» και σημαντικό ποσοστό της θνητότητας οφείλεται στη «Δέλτα».

Στην Ευρώπη οι 34 από τις 37 χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της πανδημίας, καταγράφοντας +22% στις νέες διαγνώσεις και - 4% σε θανάτους.

Από βδομάδα σε βδομάδα μεταφέρεται και η διάθεση των φαρμάκων COVID για όσους έχουν προβλήματα υγείας, είναι άνω των 18 ετών και εξαιρούνται οι έγκυες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο θεράπων γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ