Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τους όρους ανοίγματος των σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι όροι ανοίγματος των σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν - ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί - όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά. Αντίστοιχα προκλητικές είναι και οι αναφορές της υπουργού "Παιδείας" στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά - πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020 ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε, γιατί τα θεωρεί "κόστος" και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά, και αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ τεστ παραπάνω.

Τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

-- Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.

-- Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.

-- Να χορηγούνται δωρεάν - με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση - οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.

-- Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.

-- Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας κ.ά.

-- Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ολα τα άλλα είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα προστασίας στα φροντιστήρια

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία στα φροντιστήρια, που λειτουργούν ήδη από αυτήν τη βδομάδα.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, «κάποιοι εργοδότες απαιτούν από τους συναδέλφους να προσκομίσουν τεστ με δική τους ευθύνη και το κόστος να το επωμιστούν οι ίδιοι. Κάποιοι άλλοι καταφεύγουν στη λύση της τηλεκπαίδευσης, καλώντας μας να αξιοποιήσουμε τον δικό μας τεχνολογικό εξοπλισμό, με δικά μας και πάλι έξοδα. Σε πολλά φροντιστήρια υπήρχαν εκβιασμοί προς τους συναδέλφους για αναμετάδοση του μαθήματος, με τις κάμερες να μπαίνουν μέσα στις τάξεις με το ζόρι. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιτρέπει στους εργοδότες να χειριστούν την έξαρση της πανδημίας με βάση το συμφέρον τους, και όχι με βάση την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Βεβαίως υπάρχει η ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι και οι μαθητές να κάνουμε τακτικά τεστ, αίτημα που έχουμε προβάλει επανειλημμένα στα υπουργεία, αλλά σε καμία περίπτωση το κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει εμάς, ούτε τις οικογένειες των μαθητών μας. Είναι αδιανόητο οι εργοδότες να απαντούν αρνητικά στην κάλυψη αυτών των εξόδων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για μεγάλο φροντιστηριακό όμιλο», σημειώνει ο Σύλλογος και απαιτεί μια σειρά μέτρων για ασφαλή διά ζώσης διδασκαλία σε αυτούς τους χώρους.

Με «πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» ξανανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χτες από το υπουργείο Παιδείας

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία

Eurokinissi

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία
Ενα επιπλέον self test για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων και επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους μαθητές πέραν των ανεμβολίαστων, είναι ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, χτες, για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη. Με κάποιες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των ελέγχων στην περίπτωση που εντοπίζεται κρούσμα στην τάξη, η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο όλα τα άλλα στοιχεία των πρωτοκόλλων υπερμετάδοσης που ίσχυαν μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης του να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος (50%+1) προκειμένου αυτό να κλείσει.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν πριν από τις γιορτές, σε συνθήκες ωστόσο εκτίναξης της πανδημίας.

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι «αναμένουμε πολλά κρούσματα στα σχολεία το επόμενο διάστημα», ισχυριζόμενη όμως ότι αυτό αφορά μόνο το πρώτο διάστημα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, όπως σύμφωνα με τα λεγόμενά της έγινε και τον Σεπτέμβρη, που τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα στα σχολεία σημειώθηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα πρωτόκολλα που ίσχυαν μέχρι τώρα στα σχολεία λειτούργησαν «με υποδειγματικό τρόπο», κλείνοντας τα μάτια στο ότι τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη το 25% - 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορούσε μαθητές και μόλις τα σχολεία έκλεισαν για τις γιορτές αυτό το ποσοστό έπεσε στο 12% - 13% των καθημερινών κρουσμάτων. Ετσι, με αλχημείες, προσπαθεί να πείσει ότι στα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά και διατηρεί το 50%+1 για να μη φαίνεται από τον αριθμό των κλειστών τμημάτων η εξάπλωση του ιού. Στην ίδια λογική, ισχυρίζεται ότι στα τμήματα που υπήρχαν κρούσματα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 1,5, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε 1 - 2 κρούσματα σε μια μέρα. Σύμφωνα με τη λογική του υπουργείου, δηλαδή, το να εμφανίζεται κάθε μέρα κι από ένα κρούσμα σε ένα τμήμα δεν συνιστά διάδοση του ιού στο τμήμα, εφόσον σε αυτό δεν εμφανίζονται 4 και 5 κρούσματα την ίδια μέρα!

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, λοιπόν, για την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων προβλέπονται τρία δωρεάν self tests, που το πρώτο προτείνεται να γίνει 48 ώρες πριν από την έναρξη των σχολείων (ιδανικά την Κυριακή για να ακολουθήσουν τα άλλα την Τρίτη και την Πέμπτη). Από την επόμενη βδομάδα επιστρέφουμε στα δύο self tests ανά βδομάδα. Τα τεστ αυτά θα διανέμονται όχι μόνο στους ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Γονείς και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία τις επόμενες μέρες τα πέντε self tests για τις δύο πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων (θα βγει σχετική ανακοίνωση).

Τώρα στην περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε ένα τμήμα όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self tests τη βδομάδα, δηλαδή 5 τεστ σε 5 μέρες. Το αντίστοιχο προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Με τα προηγούμενα πρωτόκολλα οι ανεμβολίαστοι μαθητές έκαναν πάλι δύο rapid tests (μαζί με τα self της βδομάδας δηλαδή είχαν τέσσερις ελέγχους) σε διάστημα 7 ημερών, ενώ μόνο όσοι κάθονταν δίπλα, μπρος και πίσω από τον μαθητή που νόσησε (ο λεγόμενος «σταυρός») έκαναν και επιπλέον self tests, είχαν δηλαδή 6 - 7 ελέγχους σε 7 μέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί σε τάξεις με κρούσμα, θα κάνουν τώρα ένα επιπλέον των εβδομαδιαίων self tests εκείνες τις μέρες (σύνολο 3 self tests). Με τα προηγούμενα πρωτόκολλα έκαναν 2 self tests σε διάστημα 7 ημερών.

Βέβαια, για όλους αυτούς τους ελέγχους, όπως και πριν η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη», δηλαδή να βρει ο γονιός ραντεβού σε αντίστοιχο κέντρο και να στηθεί με το παιδί του στις τεράστιες ουρές, αναλαμβάνοντας συχνά και το κόστος σε ιδιωτικά διαγνωστικά, αφού η κυβέρνηση δεν συζητάει καν οι έλεγχοι να γίνονται στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα, επιδεικτικά αγνοεί όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν από πέρσι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, όπως η αραίωση των τμημάτων, το επιπλέον προσωπικό (εκπαιδευτικό και καθαριότητας), η διαρκής ανατροφοδότηση με υλικά προστασίας κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζει την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών ως κόστος.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον»

Copyright 2021 The Associated

Με την παραλλαγή «Ομικρον» να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και αυξάνοντας νοσηλείες και θανάτους, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά πόσο «ανοχύρωτοι» παραμένουν οι λαοί απέναντι στην πανδημία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τη Δευτέρα πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε ένα 24ωρο, σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 590.000 κρουσμάτων λίγες μέρες πριν.

Την ίδια στιγμή, τα «ηπιότερα συμπτώματα», που φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί η «Ομικρον», αξιοποιούνται ως άλλοθι από τις κυβερνήσεις και τα καπιταλιστικά κράτη για να ξεχειλώνουν ξανά τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μειώνοντας ακόμα και την καραντίνα για να γυρνάνε πιο γρήγορα στη δουλειά ασθενείς με Covid-19), για να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών και μείωσης της διασποράς, ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας.

Υγειονομικοί με κορονοϊό φροντίζουν μη Covid ασθενείς!

Στην Αυστραλία, υγειονομικοί με Covid-19 ανακαλούνται να εργαστούν σε νοσοκομεία σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian», πολλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της αυστραλιανής πολιτείας ανησυχούν επειδή εργάζονται μαζί με συναδέλφους που νοσούν με Covid, καθώς 2.500 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θεωρητικά βρίσκονται σε απομόνωση.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι οι υγειονομικοί εργάζονται σε θαλάμους ακόμη και με εμφανή συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα... Σε ένα νοσοκομείο του Σίδνεϊ οι υγειονομικοί με κορονοϊό εργάζονται αποκλειστικά σε θαλάμους Covid, ωστόσο σε άλλα νοσοκομεία φροντίζουν ασθενείς μη Covid και αλληλεπιδρούν με προσωπικό αρνητικό στην Covid-19, με μεγάλο κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον κορονοϊό!

Τα πρωτόκολλα για τους υγειονομικούς χαλάρωσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καλώντας για δουλειά όσους είναι στενές επαφές κρουσμάτων και βρίσκονται σε απομόνωση για 7 μέρες. Ομως, ανεπίσημα, καλούνται για δουλειά και υγειονομικοί που είναι θετικοί στον κορονοϊό, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Βρετανία: Τεράστια πίεση στις υπηρεσίες Υγείας

Στη Βρετανία οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 εμφανίζουν σε γενικές γραμμές λιγότερο βαριά συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενα διαστήματα, εξαιτίας και του εμβολιασμού, όμως επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η «Ομικρον» «εξακολουθεί να επιβαρύνει το σύστημα Υγείας».

«Οι νοσηλείες εξακολουθούν να αυξάνονται σε γενικές γραμμές σε όλη τη χώρα και πιθανόν να δούμε υψηλά επίπεδα νοσηλειών για μερικές εβδομάδες», σημείωσε επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου.

Τα αυξανόμενα κρούσματα και η καραντίνα όσων νοσούν έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται δρομολόγια των τρένων στο Λονδίνο, να γιγαντώνονται οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, ενώ και αρκετά σχολεία θα υπολειτουργούν καθώς ετοιμάζονται να ανοίξουν.

Ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ισχυρίστηκε πως η χώρα παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από πέρσι χάρη στα εμβόλια και τόνισε ότι η «Ομικρον» είναι «σαφώς ηπιότερη».

Ωστόσο, δεκάδες φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με ανακοινώσεις και δηλώσεις υπογραμμίζουν ότι ο «ταχέως αυξανόμενος» αριθμός των απόντων εργαζομένων του NHS ασκεί «πολύ σοβαρή» πίεση στα νοσοκομεία που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές Covid και «τεράστια ευρύτερη πίεση» στις υπηρεσίες επείγουσας φροντίδας και έκτακτης ανάγκης.

Και στη Γερμανία εξετάζεται η μείωση της καραντίνας

Σε ένα τέτοιο φόντο, κινδύνου μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες, εξετάζεται και στη Γερμανία η συντόμευση του χρόνου της καραντίνας από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης.

Σταθερά με γνώμονα τις ανάγκες και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας, το Συμβούλιο έχει ήδη προειδοποιήσει για «εκρηκτική εξάπλωση» της «Ομικρον» και «υψηλούς κινδύνους για τις κρίσιμες υποδομές» (!) εάν μεγάλος αριθμός εργαζομένων παραμένουν ταυτόχρονα σε καραντίνα.

Στο μεταξύ, από λάθος, τουλάχιστον 42 παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών στο Ανόβερο εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 με δόση υψηλότερης συγκέντρωσης, η οποία προορίζεται για τους ενηλίκους. Ειδικοί ανέφεραν ότι δεν αναμένονται σοβαρές παρενέργειες.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσησης δείχνουν μελέτες

Τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, και επομένως την ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα Υγείας και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των λαών, αναδεικνύουν και δύο νέες μελέτες.

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλώνεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική μόλυνση και να επιβιώνει για μήνες σε διάφορα όργανα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (National Health Institute, NIH). Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις σχετικά με το πώς ο ιός αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και παραμένει για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα (long Covid).

Επίσης, έρευνα του Cedars-Sinai Smidt Heart Institute στο Λος Αντζελες δείχνει ότι μήνες μετά την ανάρρωσή τους οι ασθενείς με Covid έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που κατά λάθος μπορούν να επιτεθούν στα όργανα και τους ιστούς τους, ακόμα κι αν δεν είχαν αρρωστήσει σοβαρά. Η έρευνα επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να παρακολουθούνται οι ασθενείς για αρκετούς μήνες μετά τη νόσηση.

Μεταξύ 177 υγειονομικών που είχαν αναρρώσει από κορονοϊό, πριν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όλοι είχαν επίμονα αυτοαντισώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και τραυματισμό των αρθρώσεων, του δέρματος και του νευρικού συστήματος.

Δουλειά από το σπίτι ακόμα και για όσους νοσούν

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς

Μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Με την έκρηξη που καταγράφεται στα κρούσματα κορονοϊού, η τηλεργασία επιβάλλεται ως μονόδρομος στους εργαζόμενους στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και στα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων. Οπως εξηγεί η Ενωση, η τηλεργασία συνοδεύεται από απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, δουλειά σε ακατάλληλο χώρο, χωρίς εξοπλισμό και με αυξημένα κόστη για τους εργαζόμενους (θέρμανση, ηλεκτρισμός, ίντερνετ).«Κάποιες εταιρείες δεν δίνουν καν τη δυνατότητα να επιλέξει ο εργαζόμενος αν θα τηλεργαστεί ή όχι, θέτοντάς τους σε υποχρεωτική τηλεργασία ακόμα και για βδομάδες», τονίζει η Ενωση. Οπως καταγγέλλει, εταιρεία του κλάδου έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευθύνη αν αναγκαστεί η διοίκηση να κλείσει τελείως τα γραφεία της!».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στους μικρότερους χώρους, ειδικά στα λογιστικά γραφεία. «Τα κρούσματα είναι καθημερινά, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων και αποστάσεων, με αποτέλεσμα να νοσούν ακόμα και πάνω από τους μισούς εργαζόμενους. Υπάρχουν γραφεία που έκλεισαν τελείως για κάποιες μέρες. Βέβαια, για να "βγει" η δουλειά, οι συνάδελφοι ακόμα κι αν νοσούν αναγκάζονται να εργάζονται», αναφέρει η Ενωση.

Τόσο στις μεγάλες εταιρείες όσο και στους μικρούς χώρους δουλειάς, δεν υπάρχει ενημέρωση σε περίπτωση κρούσματος, δεν γίνεται απολύμανση, ούτε ιχνηλάτηση. Οσο για τους εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν τεστ, «πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα και φαρμακεία» ή περιμένουν για ώρες στις ουρές που σχηματίζονται στα ελάχιστα σημεία όπου διενεργεί ελέγχους ο ΕΟΔΥ.

Ομιλος ΟΤΕ: Καλπάζει η διάδοση του ιού, εγκαταλείπεται κάθε μέτρο προστασίας

Τη μετάδοση του κορονοϊού και στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ και των θυγατρικών του καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας του προσωπικού.

Δεκάδες εργαζόμενοι «εξαφανίζονται» από τα τμήματα αφού βγουν θετικοί στον ιό, και την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους «συνεχίζουν να εργάζονται στους ίδιους χώρους, σαν να μην τρέχει τίποτα», καταγγέλλει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της. Θετικά κρούσματα «κρατούνται μυστικά από προϊσταμένους "για να μη δημιουργηθεί πανικός", να μην υπάρξουν αντιδράσεις από συναδέλφους τους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, που μπορεί να έχουν άτομα υψηλού κινδύνου στο σπίτι τους», προσθέτει. Οι τεχνικοί πεδίου στη θυγατρική CTS «αποδεκατίζονται», αφού συνεχίζουν να εργάζονται στις ίδιες συνθήκες όπως και πριν από την πανδημία, δηλαδή να μπαίνουν στον χώρο του εκάστοτε πελάτη, να μοιράζονται τα επιχειρησιακά οχήματα και τα εργαλεία της δουλειάς χωρίς καμία πρόβλεψη για συστηματική τους απολύμανση. Την ίδια στιγμή έχουν εγκαταλειφθεί από την εργοδοσία οι απολυμάνσεις στους χώρους όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα, ενώ οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται με το κόστος για την προμήθεια μασκών.

«Τα πρωτόκολλα προστασίας σε χώρους δουλειάς όπως ο δικός μας, με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των γιατρών Εργασίας της επιχείρησης, αντί να αποκαλύπτουν και να προλαμβάνουν τη μετάδοση, τη συγκαλύπτουν και την ευνοούν», καταλήγει η ΕΣΚ και διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρεοκοπημένα και επικίνδυνα τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στη διασπορά μολύνσεων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την κατάσταση στα νοσοκομεία:

«Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν μεγάλη διασπορά μολύνσεων στο προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Τα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "αντιμετωπίσει" τη διασπορά, είναι τα ίδια χρεοκοπημένα και επικίνδυνα μέτρα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και περιλαμβάνουν μετακινήσεις προσωπικού, μείωση των ημερών της καραντίνας για όσους νοσούν στις 5 μέρες και κλείσιμο χειρουργείων!!!

Αυτά τα μέτρα δεν αντιστοιχούν στις λαϊκές ανάγκες, αλλά στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που θεωρεί την πρόσληψη προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και όλα τα άλλα μέτρα προστασίας ως ανεπίτρεπτο κόστος για την "οικονομία των λίγων", γι' αυτό και τα αρνείται πεισματικά».

Ξεπέρασαν τις 21.000 οι νεκροί, πάνω από 50.000 τα νέα κρούσματα

Και χτες αποτυπώθηκε στους πανδημικούς δείκτες το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τον λαό στο έλεος της πανδημίας. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 21.000, καθώς άλλοι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι.

Μαύρο ρεκόρ καταγράφεται και στα νέα κρούσματα, τα οποία ανήλθαν σε 50.126, εκ των οποίων 19.828 εντοπίστηκαν στην Αττική, 5.459 στη Θεσσαλονίκη, 1.611 στην Αχαΐα, 1.553 στη Λάρισα, 1.395 στο Ηράκλειο και 1.218 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923 (ημερήσια μεταβολή +3,9%).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619, από τους οποίους 525 (84,81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15,19%) πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία ήταν χτες 452 (ημερήσια μεταβολή +3,43%).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποδεκατίζονται από προσωπικό και αντί για προσλήψεις μειώνεται η καραντίνα

Εκατοντάδες υγειονομικοί νοσούν με κορονοϊό, με την κυβέρνηση να τους βάζει για δουλειά ακόμα και με «ήπια συμπτώματα»

Eurokinissi

Εκτός ορίων λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να στέλνει νοσούντες υγειονομικούς να περιθάλπουν ασθενείς, είτε COVID είτε μη COVID, καθώς οι μέρες καραντίνας έχουν μειωθεί στις 5 και η σύσταση είναι να πηγαίνουν για δουλειά ακόμα και με «ήπια συμπτώματα»!

Μετά από κάθε εφημερία στα νοσοκομεία δεκάδες υγειονομικοί βγαίνουν εκτός υπηρεσίας, θετικοί στον κορονοϊό, με τη διασπορά να έχει εκτιναχθεί και την ΠΟΕΔΗΝ να υπολογίζει πριν από μερικές μέρες ότι νοσούν πάνω από 2.000, οι οποίοι προστίθενται στους πάνω από 6.000 στα δημόσια νοσοκομεία που είναι σε «αναστολή» επειδή παραμένουν ανεμβολίαστοι. Συνεχίζεται δε η αντίφαση, ενώ οι αναστολές παραμένουν σε ισχύ με τη δικαιολογία ότι οι ανεμβολίαστοι διαδίδουν τον ιό, η κυβέρνηση και οι διοικήσεις να επιβάλλουν σε νοσούντες με COVID να εργάζονται μέσα στις κλινικές, ώστε αυτές να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, που απειλεί με μπλακάουτ τα δημόσια νοσοκομεία, γίνονται ακόμα πιο επίκαιρες οι διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 6% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ουρές της ταλαιπωρίας σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς να «απαντούν» ότι «αν βάζεις βαθιά τον στυλεό στη μύτη» το self test μετατρέπεται σε rapid, αλλά και με ψέματα ότι «το ΕΣΥ δεν πιέζεται».

Καταγγέλλουν ότι τους πιέζουν να μην κάνουν τεστ!

Στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, μέχρι χτες το πρωί - πριν λήξει η εφημερία - είχε πάνω από 300 προσελεύσεις ασθενών COVID. Τουλάχιστον 150 ασθενείς COVID νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες και η πληρότητα στη ΜΕΘ είναι στο 100%, με 16 διασωληνωμένους να παραμένουν εκτός εντατικής.

Πάνω από 200 είναι οι εργαζόμενοι που απουσιάζουν από τα πόστα τους, δημιουργώντας ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας για το υπόλοιπο προσωπικό, που ήδη εδώ και δύο χρόνια - όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία - δουλεύει σε καθεστώς αναστολής αδειών και εντατικοποίησης. Τα τμήματα δουλεύουν οριακά, ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να πάρουν ακόμα και τα ρεπό τους, ενώ από χτες παρουσιαζόταν από ΜΜΕ ως «θετική είδηση» η επιστροφή 35 υγειονομικών μετά την 5ήμερη καραντίνα στα πόστα τους...

Μεταφέροντας μάλιστα καταγγελίες εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», Γιώργος Φερεντίνος, σημείωσε ότι υπάρχει πίεση από προϊσταμένους να μην κάνουν τεστ για κορονοϊό, καθώς αν βγουν θετικοί, τμήματα και κλινικές θα κλείσουν! Ως «λύση» σ' αυτήν την κατάσταση, η διοίκηση αποφάσισε την απαγόρευση των συνοδών. «Υπάρχουν τμήματα με δύο νοσηλευτές για 70 ασθενείς. Επομένως, ένας ηλικιωμένος π.χ., που δεν μπορεί να κινηθεί για ένα ποτήρι νερό, μπορεί να περιμένει μέχρι και δύο ώρες μέχρι να περάσει νοσηλευτής από τον θάλαμο! Δεν υπάρχει επιδημιολογική εικόνα για τη διασπορά στα νοσοκομεία», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ. Χτες μάλιστα αποφασίστηκε να κλείσει η Πνευμονολογική κλινική και να μετατραπεί σε κλινική COVID, με 6 ειδικευόμενους να έχουν στην ευθύνη τους 100 ασθενείς.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση απαίτησε από τους καρκινοπαθείς εξωτερικούς ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους rapid test και να σταθούν σε ουρές προκειμένου να προσέλθουν στον χώρο του νοσοκομείου για την αναγκαία θεραπεία τους. Πάνω από 30 εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι θετικοί στον κορονοϊό και μπαίνουν απλά σε 5ήμερη καραντίνα, για να επιστρέψουν μετά κανονικά στο νοσοκομείο, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι. Την ίδια στιγμή 130 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή επειδή είναι ανεμβολίαστοι και «βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», ενώ μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένεται να απολυθούν πάνω από 300 συμβασιούχοι.

Στο «Αττικόν» η προηγούμενη εφημερία έκλεισε με 600 προσελεύσεις COVID περιστατικών, άλλη μια κλινική - η Αγγειοχειρουργική - μετατράπηκε σε κλινική COVID, και χτες το απόγευμα δεν υπήρχε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ. «Αν χρειαστεί διασωλήνωση κάποιος θα μείνει εκτός εντατικής», είναι η αγωνία των υγειονομικών, οι οποίοι παίρνουν τις γνωστές κυβερνητικές απαντήσεις ότι «όλα βαίνουν καλώς»...

Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας»: Οριακή και επικίνδυνη η λειτουργία των ΜΕΘ

Τα μεγάλα κενά που αντιμετωπίζουν ακόμα και στη λειτουργία των ΜΕΘ καταγγέλλουν με επιστολή τους εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας.

Σε κείμενο που υπογράφεται από όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και το οποίο απευθύνεται προς τη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Αγίου Ανδρέα», αλλά και την 6η ΥΠΕ, επισημαίνεται ότι η λειτουργία των Μονάδων είναι πολύ κάτω του ορίου ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την επίλυσή του, με ευθύνη διοίκησης, 6ης ΥΠΕ και κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για την Α' ΜΕΘ (γενική), από τα 17 άτομα (μαζί με την προϊσταμένη και την υπεύθυνη τμήματος) που εργάζονται σήμερα, 4 νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει από προχτές και απομένουν 11 για να καλύψουν τις ανάγκες 7 ασθενών, ενώ θα έπρεπε να είναι συνολικά τουλάχιστον 21! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από τους 11 έχουν απομείνει τις τελευταίες μέρες 8, καθώς 3 νοσούν από κορονοϊό!

Στη ΜΕΘ COVID, δυναμικότητας 9 ασθενών, το μέχρι πρότινος υπάρχον προσωπικό απαρτιζόταν από 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της υπεύθυνης. Από προχτές έχουν αποχωρήσει 3 νοσηλευτές και απομένουν 16, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 27!

Οι αποχωρήσεις του προσωπικού γίνονται γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα και μέχρι τότε πρέπει να τους αποδοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες που μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει. Κατά μέσο όρο σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται 50 μέρες ρεπό, αδειών, αργιών κ.λπ., που φτάνουν έως την «κάλυψη» των συμβάσεών τους.

«Παρά και τη σχετική πρόσφατη παρέμβασή μας στη διοίκηση, το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύθηκε, απεναντίας επιδεινώθηκε», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου και υπογραμμίζεται ότι την ίδια ώρα το νοσοκομείο δέχεται ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Καταγγέλλοντας ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και για το προσωπικό, που είναι αναγκασμένο να εργάζεται με κόπωση και περαιτέρω κούραση, σωματική και ψυχολογική, καυτηριάζουν:

«Οι διοικούντες και γενικά όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ΜΕΘ δεν είναι ένα αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, αλλά ένας οργανισμός που αποτελείται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Την ίδια ώρα τα προβλήματα εντείνονται από το γεγονός ότι τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι στο ίδιο νοσοκομείο νοσούσαν μέχρι χτες από κορονοϊό, και άλλοι 88 παραμένουν σε αναστολή από τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η διοίκηση απαιτεί από το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να εργαστεί πέραν του ωραρίου (και στις ΜΕΘ) και να υλοποιεί κατά γράμμα τα πρωτόκολλα - λάστιχο του ΕΟΔΥ, καλώντας στην εργασία εργαζόμενους που έχουν μέλη της οικογένειάς τους (παιδιά, συζύγους) νοσούντα με κορονοϊό, χωρίς καν να έχουν λάβει τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ τους. Αντίστοιχα, καλούνται και όσοι νοσούν με «ελαφρά συμπτώματα» από κορονοϊό, δυσχεραίνοντας την κατάσταση τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Νέα συμβόλαια με τον ιδιωτικό τομέα αντί για επίταξη, «πλαφόν» αντί για δωρεάν τεστ για όλους

Και ενώ μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, η κυβέρνηση κλείνει νέα χρυσοφόρα συμβόλαια με τους κλινικάρχες αντί να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων. Την ίδια στιγμή που τα ράντζα πλημμυρίζουν τους ορόφους, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε στη χτεσινή ενημέρωση τη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών για τη μίσθωση του 10% - 15% των απλών κλινών προκειμένου να διαχειρίζονται COVID περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι έχουν μισθωθεί με διπλή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ «και οι ΜΕΘ στο σύνολό τους για non COVID περιστατικά».

Και αντί να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή δωρεάν και επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους, αποφάσισε από αύριο να βάλει «πλαφόν 47 ευρώ» στην τιμή διαγνωστικού ελέγχου με τη μέθοδο PCR - ποσό που παραμένει απαγορευτικό για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test που θα πληρώνουν από την τσέπη τους για το πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξαναβάζουν το χέρι στην τσέπη για PCR τεστ. Μετά δε το αλαλούμ που συνεχιζόταν και χτες, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι που νοσούν δικαιούνται άδεια από την εργασία τους με θετικό rapid test. Βέβαια, και σ' αυτήν την περίπτωση εξασφαλίζονται επιπλέον πελατεία και κέρδη στον ιδιωτικό τομέα, καθώς για έναν δωρεάν έλεγχο εργαζόμενος που νοσεί πρέπει να ξεροσταλιάζει για ώρες στα λιγοστά σημεία μαζικών δειγματοληψιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ