Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι ισχύει από το Σάββατο

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περίοδο του lockdown έδωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τo lockdown που ξεκινά να ισχύει από το Σάββατο στις 6 το πρωί μοιάζει με εκείνο της άνοιξης με τις εξής διαφορές: Τη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.

Παράλληλα, ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η μετάβαση στην εργασία γίνεται μόνο με βεβαίωση εργοδότη, ενώ για τη μετάβαση των μαθητών στα σχολεία απαιτείται βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Τα σχετικά έγραφα βρίσκονται στο forma.gov.gr. Στη διάρκεια του lockdown δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Για τις μετακινήσεις

Απαιτείται στο εξής SMS στο 13033 (ή έγγραφη βεβαίωση) ως εξής:

Κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας).

Κωδικός 2: Μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για επείγουσες ανάγκες και τράπεζα, όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μετά από ραντεβού.

Κωδικός 4: Μετάβαση για συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς πρώτου βαθμού στην εργασία, ή συνοδεία μαθητή.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση, ή συνοδεία κατοικίδιων ζώων, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου.

Είσοδος στη χώρα

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να μπουν στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ pcr. Ειδικά για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα θα ισχύσει μεταβατική περίοδος 5 ημερών. Επίσης, απαιτείται συμπλήρωση φόρμας plf (passenger locator form) για όσους έρχονται από τα σύνορα. Η προϋπόθεση αυτή θα ισχύσει αργότερα και για όσους βγαίνουν προς το εξωτερικό. Ειδικά για την επιστροφή στον τόπο κατοικίας από το εξωτερικό απαιτείται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Λιανεμπόριο

Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, είδη ειδών διατροφής κ.λπ. καθώς και τα pet shop. Εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρηκοΐας, μόνο με ραντεβού.

Τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν και την Κυριακή 8 Νοέμβρη για τελευταία φορά.

Εστίαση

Αναστέλλεται η λειτουργία της Εστίασης, εκτός από το delivery και το take away. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20.30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο, εφόσον το επιθυμούν.

Μεταφορές

Ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.

Τηλεργασία και Δημόσιο

Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αθλητικές δραστηριότητες

Θα συνεχιστούν μόνο τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου.

Μετακινήσεις εντός της χώρας

Επιτρέπεται μια φορά η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ωστόσο, αν κάποιος βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει πίσω στην Αθήνα. Επιπλέον, δεν υφίσταται περιορισμός εισόδου στη χώρα για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, ισχύει η υποχρέωση του αρνητικού τεστ covid για την είσοδο στη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικευμένο lockdown με ωμές παραδοχές για τις εγκληματικές τους ευθύνες

Eurokinissi

Την επισημοποίηση του γενικευμένου lockdown έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η πολιτική της κυβέρνησης από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας ήταν εγκληματική απέναντι στο λαό. Εγκληματική γιατί δεν πήρε μέτρα που πρότειναν επιστήμονες, υγειονομικοί, σωματεία, μαζικοί φορείς, όταν έπρεπε και ενόψει του δεύτερου κύματος. Αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, όλους αυτούς τους μήνες πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Ωμή και η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι παίρνουν μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτή την «αγορά» των Χριστουγέννων, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό κορβανά, όπως άλλωστε όλο αυτό το διάστημα. Ολα αυτά εν μέσω αντιφάσεων, όπως με το να παραπέμπει μεν στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά να μην ξέρει πού να την αποδώσει. 'Η με το να υποστηρίζει ότι ο συνωστισμός είναι στη «φύση» των ΜΜΜ και από την άλλη να κόπτεται, δήθεν, για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού επισημοποίησε ότι από το Σάββατο το πρωί στις 6 μπαίνουμε σε «οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα» για 3 βδομάδες, μέχρι 30/11 (βλέπε αναλυτικότερα στο σχετικό θέμα):

-- Επιχειρώντας να απαντήσει γιατί πάμε σε τέτοια μέτρα, ενώ μέχρι το Σάββατο θεωρούσε αρκετά όσα εξήγγειλε τότε, κατέφυγε πάλι στη θεωρία του «εφησυχασμού» και της «νυχτερινής διασκέδασης». Πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων (...) Είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε 5 μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες (...) στους διασωληνωμένους (...) στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε».

-- Συμπλήρωσε ότι «αν συνεχίζαμε με αυτόν το ρυθμό, θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 μέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και (...) οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 (κλίνες) ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" (σ.σ. παρά τη σχετική φιέστα, όμως, λειτουργούν μόλις 12) με αυτήν την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε 3 ή 4 μέρες», είπε, ομολογώντας εμμέσως ότι το σύστημα έφτασε στα όριά του, παρά τα όσα παπαγάλιζαν προηγουμένως περί ενίσχυσής του με προσωπικό και κλίνες.

-- Παρέπεμψε επίσης σε ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για «κάποια πρόσθετα μέτρα και στον τομέα της ταχύτητας υλοποίησης των προσλήψεων», προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν όλο το διάστημα, μήνες ολόκληρους από το πέρας του πρώτου κύματος μέχρι σήμερα, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ισχυρίστηκε ότι έχουν προσθέσει γιατρούς και νοσηλευτές, αποσιωπώντας ότι μιλούν για συμβασιούχους και ότι τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα ίδια υποστήριξε και για τις κλίνες ΜΕΘ, λέγοντας ότι τις έχουν σχεδόν διπλασιάσει, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Ανατριχίλα από την ωμότητα για τις ΜΕΘ

Αλλωστε, ερωτηθείς αν μπορεί να καθησυχάσει το λαό ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ για να μη χρειαστεί «επιλογή ασθενών για εισαγωγή», επιβεβαίωσε ξανά ότι έφτασαν το σύστημα στα όριά του, λέγοντας ότι «εάν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα (...) θα φτάναμε σε αυτό το σημείο (...) Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο σύστημα Υγείας που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί», αλλά και πάλι παραδέχτηκε ότι «έχουμε 10 δύσκολες μέρες μπροστά μας».

Να καταγραφεί και η απάντηση του σε «μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ και πεθαίνουν σε θαλάμους», όπως είπε. Εσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μη διασωληνώσουν αγαπημένους τους για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μια επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους».

Ο Σ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο στη γρίπη, και στην εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα από τις ΜΕΘ στη χώρα μας και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική» και ότι στη γρίπη «οι γιατροί, σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών, έκαναν και επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διασωληνώνονταν και θα προχωρούσαν σε αυτή τη διαδικασία, που καμιά φορά ήταν και παρατεταμένη διαδικασία θανάτου - να το τονίσω - και όχι παράταση της ζωής. Ποιοτικής ζωής, να το πω αυτό. Εκαναν χρήση αυτής της επιλογής».

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης πιθανολόγησε ότι «αυτό το δεύτερο κύμα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μικρότερη θνησιμότητα». Και ο καθηγητής Τσιόδρας είπε ότι «έκπληκτοι στην Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουμε αυτή τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του ιού τις τελευταίες μέρες», προσθέτοντας πως ζήτησαν από τα ερευνητικά εργαστήρια «να δουν αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό». Συμπλήρωσε ότι «κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά, και η οποία ενδεχομένως σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».

Για την ...αγορά

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δήλωσε «σίγουρος» ότι εφόσον τα νέα μέτρα εφαρμοστούν θα «πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα» για να έχουμε «έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα», βάζοντας στόχο «να επανέλθουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα» για «να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας», εννοώντας βασικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς για τους εργαζόμενους δεν είχε παρά ψίχουλα μπροστά στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες (βλέπε σχετικό θέμα).

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και στα μέτρα που πήρε υπέρ της λειτουργίας της οικονομίας του κεφαλαίου.

Για το άνοιγμα του Τουρισμού, π.χ., επιστράτευσε το αμίμητο ότι «την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε στις αρχές Νοεμβρίου, δεν την είδαμε τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε σημαντικές - για τα δεδομένα - τουριστικές ροές στη χώρα».

Χαρακτηριστικά επίσης τα όσα είπε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Τα πρώτα πράγματα τα οποία μας είπαν οι ειδικοί, νομίζω ήταν απολύτως λογικό, είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα ΜΜΜ. Διότι εκεί εκ των πραγμάτων υπάρχει συγχρωτισμός. Και το κάναμε αυτό», υποστήριξε, για να αρχίσει ο ίδιος, αμέσως μετά, τις ...εκπτώσεις. «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε προσθέσει και περισσότερα λεωφορεία, αλλά δεν ξέρω αν αυτό ήταν εφικτό. Κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε (...) Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε και κάτι περισσότερο. Δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, γιατί δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Αλλά θέλω να τονίσω ειδικά για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παντού στον κόσμο παρατηρείται τις ώρες αιχμής έντονος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ», είπε για να δικαιολογήσει τις καθημερινές εικόνες ντροπής και ταλαιπωρίας, παραπέμποντας ως λύση στη χρήση μάσκας και στο κυλιόμενο ωράριο.

Στο μεταξύ, ο Σ. Τσιόδρας έλεγε καθαρά ότι «κλειστοί χώροι και αυξημένος συγχρωτισμός, που θα επέλθει με μαθηματική ακρίβεια τώρα λόγω της χειροτέρευσης του καιρού (σ.σ. θα μειώσει και τη χρήση δικύκλων), θα επιδεινώσουν αυτήν την εικόνα» των κρουσμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να βάλει οριστικό lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΚΚΕ:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κλειστές πάλι τις πόλεις μας, με εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και πάνω από όλα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα που η κυβέρνηση δεν πήρε όταν έπρεπε, αφήνοντας αθωράκιστο τον λαό και τη χώρα μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μέτρα που επανειλημμένα πρότειναν οι επιστήμονες, οι υγειονομικοί, τα σωματεία, άλλοι μαζικοί φορείς και τα οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, εγκλημάτησε απέναντι στον λαό μας. Ολο αυτό το διάστημα, πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Εβαλε πάνω από όλα τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου σε μια σειρά από κλάδους, όπως για παράδειγμα ο Τουρισμός.

Το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ - ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης - ενώ την ίδια στιγμή φρόντισαν να εξασφαλίσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκατοντάδες δισ. για τους μεγάλους ομίλους. Το αποτέλεσμα; Εκατόμβες θυμάτων, τραγικά, αλλά και κυνικά διλήμματα για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι.

10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες, ένα σωρό από αντιλαϊκά τερατουργήματα, που εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθούν και να καταργηθούν.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα που απαιτούνται είναι συγκεκριμένες:

Πρώτον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μιας νόσου.

Κι όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη, δηλαδή ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον κρατικό σχεδιασμό κι όχι αγορά υπηρεσιών, δηλαδή τάισμα των κλινικαρχών, όπως προτείνουν άλλα κόμματα.

Τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έκλεισαν νοσοκομεία και κατάργησαν περίπου 10.000 κλίνες. Αυτά πρέπει να ξανανοίξουν αμέσως.

Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

Τρίτον, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι' αυτές τις βδομάδες.

Τέταρτον, αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία "σκουριάζουν", ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.

Πέμπτον, κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη, συνέπειες της προηγούμενης περιόδου.

Το έκτακτο επίδομα πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε ήδη στη δημοσιότητα.

Ο ιός κάποια στιγμή θα νικηθεί. Αυτή η στιγμή πρέπει να βρει τον λαό μας όμως όρθιο και δυνατό. Γιατί ακόμη και τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα ενός σάπιου συστήματος, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, το δικαίωμα στην υγεία δηλαδή, το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά.

Γι' αυτό, και ο αγώνας για τα άμεσα, τα απολύτως αναγκαία κι αυτονόητα αιτήματα, πρέπει να βλέπει μπροστά, να πολεμά την αιτία του κακού και να θέτει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες, που μπορούν να ικανοποιηθούν, με βάση τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας, στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής, νέας, κοινωνικής οργάνωσης.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να φοράει μάσκα προστασίας, δεν μένει όμως - ούτε θα μείνει - σιωπηλός. Θα βάλει οριστικό lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά».

Ούτε να το σκέφτεστε

«Αν χρειαστεί, θα φτάσουμε και στην απαγόρευση... Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν οι εκδηλώσεις». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινή του συνέντευξη, σχετικά με τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Μια δήλωση πρόθεσης από την κυβέρνηση να επιβάλει απαγορεύσεις στην καθιερωμένη διαδήλωση, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους. Βέβαια, ξέρει καλά η κυβέρνηση ότι το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί και κινητοποιήσεις να πραγματοποιεί και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας να τηρεί, για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού, κάτι που έχει δείξει κάμποσες φορές στο δρόμο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως που απασχολεί την κυβέρνηση σε σχέση με το Πολυτεχνείο δεν είναι ο κορονοϊός αλλά το ίδιο που τους απασχολούσε και πέρυσι, και χρόνια τώρα: Το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό - αντιΝΑΤΟικό μήνυμα που εκπέμπει και που φέτος είναι ακόμα πιο επίκαιρο με τις εξελίξεις στην περιοχή. Τον συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα του εορτασμού μπορεί να τον εγγυηθεί το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Ούτε, λοιπόν, να το σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα απαγόρευσης!

Νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα

Την επέκταση της δέσμης των μέτρων που ξετυλίγει η κυβέρνηση για το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2020 εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, εμφανίζοντας συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 3,3 δισ., έναντι 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην προσπάθεια διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δείχνουν και νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα, ενώ ακόμα παραμένουν ανοιχτές οι πληγές από το πρώτο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Νοέμβρη, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ανάλογα με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το ποσό ορίζεται στα 800 ευρώ για ολόκληρο τον Νοέμβρη, υπολογιζόμενο επί των ημερών που η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, άρα στην πράξη το ποσό θα είναι μικρότερο των 800 ευρώ. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές που θα υπολογιστούν επί του ονομαστικού μισθού.

Θυμίζουμε πως τους προηγούμενους μήνες ακόμα κι αυτό το πενιχρό ποσό των 534 ευρώ δινόταν με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις και μόνο κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν σε διάφορους κλάδους. Επιπλέον, η κυβέρνηση με απόφασή της καθόρισε ότι το Δώρο Χριστουγέννων (13ος μισθός) για φέτος, σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση ήταν σε αναστολή, θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα δεν δούλεψαν και όχι επί του μισθού τους, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμα μια απώλεια στο εισόδημά τους, τον Δεκέμβρη.

Ούτε ευρώ σε 700.000 ανέργους

Αλλά αν για τους εργαζόμενους τα μέτρα της κυβέρνησης συνιστούν κοροϊδία, για τους ανέργους σηματοδοτούν την πλήρη εγκατάλειψή τους. Η κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα του περασμένου Απρίλη, με τα μέτρα που ανακοίνωσε αφήνει στη μοίρα τους τουλάχιστον 700.000 ανέργους, χωρίς να τους δίνει ούτε ένα ευρώ, και αυτό όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown είναι αδύνατο να βρούνε κάποια δουλειά, έστω και προσωρινή.

Εκεί οδηγεί το μέτρο για εφάπαξ ποσό ύψους 400 ευρώ μόνο σε 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, σε όσους δηλαδή απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μάρτη του 2020. Και μόνο το ύψος της συνολικής δαπάνης, που υπολογίζεται μόλις στα 50 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Σεπτέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.030.411 ανθρώπους και οι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι πάνω από 12 μήνες) ανέρχονται σε 578.668, αποτελούν το 56% του συνόλου των ανέργων.Τον ίδιο μήνα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτήθηκαν μόνο οι 161.270 (15,65%), και η συντριπτική πλειοψηφία συνέχισε να μη λαμβάνει καμία στήριξη. Με δεδομένο ότι και τον μήνα Νοέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν θα μειωθούν, το αντίθετο, με βάση τις εξελίξεις θα αυξηθούν, και την ίδια στιγμή η τακτική επιδότηση θα δοθεί περίπου στον ίδιο αριθμό ανέργων, αυτό σημαίνει ότι εκτός και της παραμικρής προστασίας θα συνεχίσουν να παραμένουν πάνω από 700.000 άνεργοι, εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ.

Συμπληρωματικό πακέτο για τη διαχείριση της κρίσης

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ανακοινώσεις που αποτελούν επέκταση των όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, αυτές αφορούν:

-- Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ και πληρωμής των δόσεων για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων μέχρι τις 30 Απρίλη 2021. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ενώ οι οφειλές θα αποπληρωθούν στη συνέχεια σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάη του 2021 και έπειτα.

Η προσθήκη του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων ανεβάζει τη σούμα κατά 66 εκατ. στα 299 εκατ. ευρώ.

-- Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, μπορούν να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2.000 ευρώ.

-- Οι επιχειρήσεις που πλήττονται (πλέον σε ολόκληρη την επικράτεια) δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των προστατευόμενων τέκνων τους.

Από τον μήνα Νοέμβρη, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΗΒΑΣ
Απαιτούν την ενίσχυση του νοσοκομείου και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στους χώρους δουλειάς

Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων στις βιομηχανίες της περιοχής απαίτησαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εκπρόσωποι 25 Σωματείων και Συλλόγων, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στήριξης της πρωτοβουλίας διεκδίκησης για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας αντίστοιχες με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το κείμενο με τα αιτήματα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Θήβας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 2.000 υπογραφές, ενώ η στήριξη της τοπικής κοινωνίας εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση που έγινε στις 13 του Οκτώβρη. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέσα από δράσεις ενημέρωσης και κάλεσμα στο λαό της περιοχής, φορείς και συλλόγους για συμμετοχή και στήριξη της πρωτοβουλίας.

«Απαιτούμε άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΘ όπου ήδη υπάρχει εξοπλισμός για τέσσερις κλίνες, λειτουργία του κέντρου αιμοδοσίας, στελέχωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στελέχωση του ΕΚΑΒ και δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στη ΒΙΠΕ Οινοφύτων, στελέχωση και λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Θήβας, ένταξη των γνωμικών στα ΒΑΕ», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας, Γιώτα Λεμπέση. Σημείωσε επίσης ότι η απαξίωση του Νοσοκομείου Θήβας ξεκίνησε από την ίδρυσή του και ουδέποτε λειτούργησε ως τραυματιολογικό κέντρο, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες εργατικών ατυχημάτων από τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής και τροχαίων ατυχημάτων από την Εθνική Οδό, όπως προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, επισήμανε ότι με την εμφάνιση του κορονοϊού δόθηκαν υποσχέσεις για την ενίσχυσή του, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν, με την κατάσταση να παραμένει τραγική. Αντίθετα και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου, έγιναν και γίνονται μετακινήσεις γιατρών από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που είχε όλους τους προηγούμενους μήνες και όσα κέρδισε από τις θυσίες του λαού για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά αντίθετα προτίμησε να διασφαλίσει την κερδοφορία λίγων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Καβάλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας. Τόνισε, επίσης, ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στους βιομήχανους και τα Σωματεία δίνουν αγώνα «για να μη μετατραπεί η περιοχή σε Βόρεια Ιταλία». «Στο αίτημά μας για μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, μας απαντάνε ότι δεν γίνεται γιατί κοστίζουν. Σε περίπτωση κρούσματος κλείνει μόνο το τμήμα που δούλευε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος και γίνεται τεστ μόνο στον στενό του περίγυρο. Βάζουν το κέρδος τους πάνω από την υγεία μας. Η Βοιωτία χαρακτηρίζεται "κόκκινη" περιοχή αλλά δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση, αντί να προστατέψει την υγεία των εργαζομένων και του λαού, μοιράζει δισεκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα φέρνει νόμους για την παραπέρα διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων, όπως η θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας, χτυπά το δικαίωμα στην απεργία, τις διαδηλώσεις και τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, ψηφίζει Πτωχευτικό Κώδικα που μετατρέπει το λαό σε νοικάρη στο σπίτι του.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεκδικούν άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας

Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ήδη νοσήσει στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19 στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, απαιτούν οι υγειονομικοί μπροστά στην ανησυχητική εξάπλωση του ιού σε εκατοντάδες εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των πλημμελών μέτρων προστασίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, «εκτός από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, που συχνά αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι, σπάνιοι είναι οι προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι. Ακόμη σπανιότερη είναι η λήψη συλλογικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και στη χωροθέτηση των θέσεων εργασίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας ή οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας "καλύπτονται" προσχηματικά μέσω ΕΞΥΠΠ (...) Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την επιβολή ούτε ενός μέτρου για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, έχουν αφεθεί ασύδοτοι οι εργοδότες και σε δεκάδες επιχειρήσεις εκβιάζουν και τρομοκρατούν εργαζόμενους να μη δηλώνουν θετικά κρούσματα της επιδημίας (...)

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας και το γεγονός ότι έχουν νοσήσει εκατοντάδες υγειονομικοί - με πρόσφατο παράδειγμα τα δεκάδες κρούσματα σε συναδέλφους σε ΑΧΕΠΑ, "ΑΤΤΙΚΟΝ", "ΑΓ. ΣΑΒΒΑ", "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ", ΘΡΙΑΣΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΠΑΓΝΗ - η κυβέρνηση αρνείται να γίνεται προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας - που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες - αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες (...)

Στις περισσότερες μονάδες Υγείας δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες. Για παράδειγμα, στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο υπάρχει μόνο μία λοιμωξιολόγος. Συνεχίζεται η μεγάλη έλλειψη υγειονομικού υλικού, ακόμα και Μέσων Ατομικής Προστασίας, π.χ. μάσκες υψηλής προστασίας, αντισηπτικά και γάντια, που δίνει την ευκαιρία για φαινόμενα κερδοσκοπίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπερτριπλασιασμό της τιμής των γαντιών».

Σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης

Στο μεταξύ, ένα βήμα πριν από την αναστολή λειτουργίας είναι η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μετά το κρούσμα κορονοϊού σε ειδικευόμενη γιατρό της Κλινικής και την καραντίνα 9 γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, γονείς και παιδιά είναι σε κατάσταση αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, ενώ αναμένεται η μεταφορά των μικρών ασθενών που νοσηλεύονται στην Κλινική, καθώς θα πρέπει να απολυμανθούν οι χώροι της.

Αλλά και στο ΠΑΓΝΗ, το ένα κρούσμα διαδέχεται το άλλο. Χτες μπήκαν σε προληπτική καραντίνα 15 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων 5 γιατροί και νοσηλευτές της ΜΕΘ (μη covid), μετά από κρούσμα στην Εντατική. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι τεστ θα κάνουν την Παρασκευή. Το προσωπικό «αντικαταστάθηκε», με τη διοίκηση να «καλύπτει» τα κενά κόβοντας τα ρεπό από το ήδη εξουθενωμένο ελάχιστο προσωπικό που καλείται να βγάλει ακόμη περισσότερες βάρδιες.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε βρεθεί θετικός ένας τεχνολόγος, κλείνοντας έτσι ο αγγειογράφος και ο αξονικός. Τις προηγούμενες μέρες, νοσηλεύτρια της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, υπεύθυνη για 80 χημειοθεραπείες/μήνα, εκδήλωσε ύποπτα συμπτώματα, το τεστ βγήκε θετικό και εισήχθη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) την Παρασκευή. Δεν έγινε απολύμανση στο χώρο, ενώ βγήκαν σε καραντίνα δύο νοσηλεύτριες του τμήματος (οι οποίες θα υποβληθούν σε τεστ την Τρίτη), με αποτέλεσμα η μονάδα να μείνει με μία μόνο νοσηλεύτρια.

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή και στη Νευρολογική Κλινική καθώς ασθενής, που είχε πάρει εξιτήριο την προηγούμενη Δευτέρα (μετά από τουλάχιστον δεκαήμερη νοσηλεία), εκδήλωσε πυρετό δύο μέρες μετά, διαγνώσθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και επανεισήχθη την Πέμπτη στη ΜΑΚ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο, οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες της κλινικής αυτής εξακολούθησαν να δουλεύουν κανονικά, ενώ χτες επρόκειτο να υποβληθούν σε τεστ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολο και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού.

Οι κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ όσες ανοίγουν όπως - όπως γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί. Επιπλέον, μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των εργαζομένων καθώς αυξάνονται οι υγειονομικοί που εμφανίζονται θετικοί στον κορονοϊό και βγαίνουν σε καραντίνα.

Στο πλαίσιο αυτό 10 νέα κρούσματα σε υγειονομικούς καταγράφηκαν στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης και άλλα δύο προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα στο «Θεαγένειο».

Στο «Παπαγεωργίου» αναστέλλονται πλήρως τα απογευματινά και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ από χθες προστέθηκαν νέες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς όμως καινούργιο προσωπικό. Συνολικά στο νοσοκομείο λειτουργού 26 κλίνες ΜΕΘ (18 covid και 8 γενικές), ενώ το προσωπικό που υπάρχει επαρκεί για τη λειτουργία 13. Οι ανάγκες για τη λειτουργία των υπόλοιπων 13 κλινών καλύπτονται με μετακινήσεις από άλλες κλινικές.

Τέλος στο «Γ. Παπανικολάου» η Ουρολογική και η ΩΡΛ μετατράπηκαν σε κλινικές covid και ήδη από χτες άρχισαν να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό.

Η τακτική της κυβέρνησης για μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου, εκτός ότι φτάνει και αυτή στο «ταβάνι» της, αφού δεν υπάρχει καμία πραγματική ενίσχυση, στερεί ταυτόχρονα τον λαό από παροχές υγείας και εξειδικευμένη νοσηλεία για μια σειρά άλλες σοβαρές παθήσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», μέσα στην έκταση του οποίου υπάρχουν κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, κλινικές φαντάσματα που στέκουν άδειες. Τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζήτησαν την αξιοποίηση των χώρων αυτών για την ανάπτυξη κλινικών, όμως δεν ίδρωσε το αυτί καμίας διοίκησης και καμίας κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι π.χ. μένει αναξιοποίητο το διώροφο μεγάλο κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ και το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προοριζόταν να λειτουργήσει ως νοσοκομείο για ασθενείς τρόφιμους των φυλακών. Επίσης μανταλωμένες στέκουν και παλιές κλινικές στο «πέτρινο» κτίριο που όλα τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν ανακαινισθεί και χρησιμοποιηθεί.

Ετσι λοιπόν, ενώ υπάρχουν χώροι, δεν αξιοποιούνται και φτάσαμε να κλείνουν κλινικές που λειτουργούν για να αυξήσουν τις κλίνες covid και να στεγάζουν το εργαστήριο για τους ελέγχους των δειγμάτων covid σε έναν χώρο που δεν έχει ούτε νιπτήρα για να πλυθούν οι υγειονομικοί...

Αυτή η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθείται διαχρονικά, έχει στοιχίσει, μόνο στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες νοσοκομειακές κλίνες.

Αλλωστε, δεν είναι πολύ μακριά το 2013, όταν με υπουργό Υγείας τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, έκλεισαν τα νοσοκομεία «Παναγία» και το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων «Λοιμωδών» και χάθηκαν συνολικά 320 νοσοκομειακές κλίνες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αναδεικνύονται οι μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες και το παραμύθι περί «ενισχυμένου ΕΣΥ»

29 νεκροί και σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα

INTIME NEWS

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που υπηρετώντας τις απαιτήσεις και τα κέρδη του κεφαλαίου άφησε εκτεθειμένο το λαό μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς και το προκλητικό παραμύθι που αναμασούν μήνες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη περί δήθεν «θωρακισμένου, ενισχυμένου και πανέτοιμου συστήματος Υγείας», ξεσκεπάζουν με τραγικό τρόπο τα στοιχεία για τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα και για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά, τα νέα κρούσματα χτες πλησίασαν για πρώτη φορά τα 3.000. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 2.917 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +6,2%), ενώ νέο τραγικό ρεκόρ συνιστά το γεγονός ότι 29 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων σε 702.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 187 (το 56,1% άνω των 65 ετών και το 42,2% μεταξύ 40 - 64 ετών).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 49.807, εκ των οποίων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 61,5% δεν έχει σαφή πηγή έκθεσης, γεγονός που δείχνει τα τεράστια κενά και στο θέμα της ιχνηλάτησης.

5 Περιφερειακές Ενότητες κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, 862 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 588 στην Αττική, 168 στις Σέρρες, 162 στη Δράμα και 127 στη Λάρισα.

Αλλες 24 ΠΕ καταγράφουν διψήφιο αριθμό: 97 στην Ημαθία, 67 στην Πέλλα, 60 στην Πιερία, 47 στη Ροδόπη, 41 στον Εβρο, 40 στο Ηράκλειο, 39 στο Κιλκίς, 37 στην Καβάλα, 36 στη Λέσβο, 34 στη Μεσσηνία, από 31 σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Ξάνθη, από 21 σε Κέρκυρα, Χανιά και Φλώρινα, από 19 σε Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά και Αχαΐα, 15 στη Φωκίδα, 14 στην Εύβοια, 13 στην Κοζάνη, από 11 σε Καρδίτσα και Κορινθία. Τέλος, 106 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας αποτυπώνονται και στα συνολικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ άλλων, με τα στοιχεία μέχρι τις 4 Νοέμβρη:

  • Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών «απογειώθηκε» περαιτέρω στα 1.679 κρούσματα τη μέρα.
  • Ο αριθμός των τεστ κινήθηκε στα 19.000 τη μέρα και η θετικότητα των τεστ στην επικράτεια κυμαίνεται στο 9,3%.
  • Την περασμένη Τετάρτη νοσηλεύονταν συνολικά 1.600 άνθρωποι με κορονοϊό.
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε τις 173 τη μέρα, ενώ οι εισαγωγές υπερτερούν σημαντικά των εξιτηρίων (216 εισαγωγές και 101 εξιτήρια προχτές).
  • Στις ΜΕΘ Covid το ποσοστό πληρότητας πανελλαδικά είναι στο 60%. Στην Αττική η πληρότητα ανεβαίνει στο 66% και στη Θεσσαλονίκη ακόμα περισσότερο, στο 78%.
  • Ο μέσος όρος θανάτων ανέβηκε στους 12 τη μέρα (δεν υπολογίζονται οι χτεσινοί 29 θάνατοι), κυρίως από την ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, ενώ όπως επισημάνθηκε «η θνησιμότητα είναι παραπάνω από το προβλεπόμενο». Η μεγάλη αυτή αύξηση προφανώς συνδέεται με τις αυξανόμενες συρροές στα αθωράκιστα γηροκομεία, ωστόσο και χτες η κυβέρνηση δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους νοσηλευόμενους, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους...

Επισημάνθηκε επίσης ότι το 86% της μετάδοσης των κρουσμάτων συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ.

Διαχρονικό το έγκλημα...

Και ενώ τα στοιχεία για το «φρακάρισμα» των ΜΕΘ και των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και η απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση για περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80%, η αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, οι μετακινήσεις και τα μπαλώματα σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών κ.ο.κ. αποτυπώνουν ανάγλυφα την χρόνια αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και ξεσκεπάζουν το κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου ΕΣΥ», η κυβέρνηση και τώρα λέει «μια από τα ίδια», καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να πάρει ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνεχείς χτεσινές αναφορές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και αργότερα του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στις «50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο "Σωτηρία", δωρεά της Βουλής», τη στιγμή που λείπουν από τη χώρα τουλάχιστον 2.500 κλίνες ΜΕΘ! Μάλιστα, από τις εν λόγω 50 κλίνες που εγκαινιάστηκαν πριν από 15 μέρες, λειτουργούν μόλις οι 12 (!), με προσωπικό κάτω από τις ελάχιστες προδιαγραφές (10 γιατροί αντί για 12, ούτε ένας εντατικολόγος, μετακινούμενοι από άλλα νοσοκομεία).

Η διαχρονική αθλιότητα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αποτυπώθηκε στην ωμή παραδοχή για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και προσωπικό. Οπως ειπώθηκε, το δίλημμα της διαλογής ασθενών, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, τέθηκε στους γιατρούς της χώρας και κατά την επιδημία της γρίπης το 2009, ενώ ομολογήθηκε ότι κάθε χρόνο στην κορύφωση της εποχικής γρίπης τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν. Εδώ και 11 χρόνια κανένα αστικό κόμμα δεν άνοιξε νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ούτε προσέλαβε το αναγκαίο προσωπικό, και διατηρούσαν κλειστό το 25% των ελάχιστων υπαρχόντων κρεβατιών. Η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι θέτει ως στόχο τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να καλύψει μόλις το 1/3 των κλινών που απαιτούνταν και πριν από την πανδημία, ενώ συγχρόνως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα Υγείας (διπλασιασμός αποζημίωσης για κάθε κλίνη ΜΕΘ, επέκταση μέχρι και 40% των ΜΕΘ χωρίς κρατικό έλεγχο και με το ίδιο προσωπικό, τρελά κέρδη και από τον μοριακό έλεγχου για τον κορονοϊό, κατάργηση clawback και rebate).

...απογείωση της πρόκλησης

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο όλη αυτήν την πραγματικότητα, η μακροσκελής προσπάθεια του υφυπουργού Υγείας χτες το απόγευμα να επαναφέρει το παραμύθι ότι «ενισχύσαμε το ΕΣΥ» αλλά υπάρχουν «πεπερασμένες δυνατότητες» είναι παραπάνω από προκλητική.

Η γύμνια δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τον διθυραμβικό τόνο για τις 3.399 απλές κλίνες Covid, που αρπάχτηκαν από άλλες νόσους μαζί με το προσωπικό τους, για τα μόλις 1.038 κρεβάτια ΜΕΘ (ακόμα κι αν δεχτούμε τους κυβερνητικούς λογαριασμούς), στα οποία αναφέρθηκε ότι ...θα προστεθούν μόλις 57 μέχρι τέλη του έτους, όλα από δωρεές, για την εξίσου ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» της ΠΦΥ που καταρρέει κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις και τις νέες μετακινήσεις προσωπικού προς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Εκανε ακόμα λόγο για επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία, όταν λείπουν μέχρι και γάντια, για 30.000 τεστ τη μέρα (στην πρωινή ενημέρωση... ήταν 19.000!), για τη δημοσίευση εδώ και ένα χρόνο 4 προκηρύξεων θέσεων χωρίς να έχει προσληφθεί ακόμη κανείς, για τις προσλήψεις 3.160 συμβασιούχων νοσηλευτών όταν λείπουν πάνω από 20.000 μόνιμοι.

«Οι 2.000 απλές κλίνες Covid είναι κενές, σε λίγες μέρες θα είχαν εξαντληθεί. Σε 10 μέρες θα είχαν καλυφθεί επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ. Με αυτόν το ρυθμό όλες οι ΜΕΘ θα είχαν εξαντληθεί σε ελάχιστες μέρες από σήμερα (...) Οσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, πάμε σε οριακό σημείο (...) Ολα τα νοσοκομεία έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού. Αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζουμε την παροχή υπηρεσιών», ισχυρίστηκε προκλητικά ο υφυπουργός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αναβάλλεται για άλλη μια φορά μετά την άνοιξη το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, μεταξύ των οποίων κρίσιμες επεμβάσεις που για την κυβέρνηση δεν θεωρούνται επείγοντα περιστατικά, όπως ισχαιμίες μεγάλων αγγείων, αγγειοχειρουργικά περιστατικά, καρδιαγγειακά, επεμβάσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων σε παιδιά που περιμένουν δύο χρόνια να χειρουργηθούν...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

Το γεγονός ότι η εργοδοτική ασυδοσία, σε συνδυασμό με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, επιβεβαίωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μέσα από παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Οι εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία επιβεβαίωσαν πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων της υπηρεσίας, ενώ από μέρα σε μέρα θα τελειώσουν τα όποια αποθέματα. Συγχρόνως δεν γίνονται τεστ κορονοϊού, με αποτέλεσμα από τη μία να μην είναι προστατευμένοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη να δίνεται πάτημα σε εργοδότες για να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους εργασίας, με τη «δικαιολογία» ότι δεν είναι ελεγμένοι. Επίσης, στη συζήτηση στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρθηκε ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο είναι «προβληματικό» και ως εκ τούτου θέτει περιορισμούς στη δυνατότητα παρέμβασης. Παράλληλα, σοβαρό εμπόδιο είναι και ο συντονισμός όλων αυτών των μηχανισμών. Το βασικό όμως είναι πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ελέγχων, άρα και δυνατότητα άμεσης ενημέρωσής τους και παρέμβασης.

Το Εργατικό Κέντρο με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «έχει απαιτήσει πολλές φορές από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα, που όσο περνάει ο καιρός οξύνεται και διογκώνεται, δηλαδή να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν στην υπηρεσία. Η μοναδική απάντηση που έχουμε πάρει σε όλα τα παραπάνω είναι ότι "καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια", αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Εργαζόμενοι που συνεχώς δουλεύουν όλο και περισσότερο για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασίας τους και κανένα μέσο προστασίας επί της ουσίας».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, οργανωμένα και συλλογικά να επιβάλουν τα μέτρα προστασίας σε συνθήκες πανδημίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αμεση εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αλλεπάλληλες καταγγελίες για την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Εργοδοτική ασυδοσία, ανυπαρξία κρατικού ελέγχου και «πρωτόκολλα» που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών

Τα «πρωτόκολλα» διαχείρισης του κορονοϊού, που με ευθύνη της κυβέρνησης είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας, την ανυπαρξία ελέγχων από τους κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και όλους τους άλλους παράγοντες που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται με το νέο lockdown, αναδεικνύουν με αλλεπάλληλες καταγγελίες τους σωματεία και συνδικαλιστές.

Σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Τη διαχείριση των αυξημένων κρουσμάτων από την εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ με «πρωτόκολλα» που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στο κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στη Νέα Χαλκηδόνα, με «τουλάχιστον 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα», όπως σημειώνει ο Σύλλογος, «την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε!». Ενώ μάλιστα υπήρχε η δυνατότητα να γίνει καθολική απολύμανση με το κατάστημα κλειστό, «η εργοδοσία αποφάσισε να καλέσει εργαζόμενους την Κυριακή για να γεμίσουν τα ράφια». Αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν και σε δεκάδες άλλα καταστήματα του ομίλου, «όπως σε Σεβαστουπόλεως, Χαλάνδρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Εξάρχεια κ.α.», τονίζει ο Σύλλογος.

Την ίδια στιγμή, στο κατάστημα των «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Μαρούσι, «ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα, η ενημέρωση έγινε επιλεκτικά και με τη σύσταση "να μη βγει προς τα έξω τίποτα"», το κατάστημα συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα καταστήματα, όπως στα Μελίσσια και στο κέντρο.

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ, η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Συγκεκριμένα, το «κόψιμο» των ρεπό, η υπερωριακή απασχόληση, η αλλαγή βαρδιών και οι μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα «συνθέτουν την παράνοια που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι», ενώ όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες «συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα».

«Ετσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία συναδέλφων λόγω καραντίνας, καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5ήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας στη δουλειά τους εργαζόμενους που κατά τύχη σε αυτές τις συνθήκες δεν έχουν ακόμα νοσήσει», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, 15 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε εργαζόμενους σε διάφορα καταστήματα του Ομίλου «Σκλαβενίτης», με το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα να επισημαίνει ότι μαζί με τα δεκάδες κρούσματα σε άλλες επιχειρήσεις, αναδεικνύεται η επικίνδυνη κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Καταγγέλλει το γεγονός ότι σε περίπτωση κρούσματος η ιχνηλάτηση και απολύμανση αφορούν μόνο ένα τμήμα και όχι το σύνολο του καταστήματος και των εργαζομένων, ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται σε πολλά τμήματα και πόστα, κάνουν όλοι διάλειμμα σε μικρούς και συχνά χωρίς επαρκή εξαερισμό χώρους κ.λπ. Σημειώνει επίσης πως είναι επικίνδυνο το ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αναλαμβάνουν ουσιαστικά την απολύμανση των χώρων, χωρίς να έχουν ούτε τα μέσα ούτε τις γνώσεις. Καταγγέλλει, τέλος, το φαινόμενο να αποκρύπτονται ύποπτα αλλά και επιβεβαιωμένα κρούσματα από την εργοδοσία, αντί να αυστηροποιούνται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες κρούσματα στις αστικές συγκοινωνίες

Για δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους στον Οργανισμό, πολύ περισσότερα από 70 στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάνει λόγο η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς ακόμα και τώρα δεν πραγματοποιείται ούτε καν θερμομέτρηση στους εργαζόμενους κατά την ανάληψη της βάρδιας. Τεστ γίνονται μόνο όταν εντοπιστεί κρούσμα, ενώ ο ιός συνεχίζει να θερίζει στους χώρους εργασίας.

Καταρρίπτει επίσης το αφήγημα κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ πως ενισχύουν σημαντικά το στόλο των οχημάτων μέσω ενοικιαζόμενων (leasing) λεωφορείων, υπενθυμίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία 90 λεωφορεία λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 23 ετών.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ απαιτεί: Ενταξη στην κυκλοφορία τώρα των επισκευάσιμων λεωφορείων και αγορά καινούργιων οχημάτων. Καθημερινή υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την ανάληψη εργασίας και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους. Αμεση προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος. Χρηματοδότηση για την άμεση επισκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ και όχι επιδότηση ιδιωτών με κρατικό χρήμα. Επίταξη όλων των συγκοινωνιακών μέσων (ΚΤΕΛ) σε έναν ενιαίο κρατικό συγκοινωνιακό φορέα, για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση του λαού. Προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (τεχνίτες - οδηγοί). Περιορισμός της μετακίνησης των εργαζομένων και ειδικά των οδηγών σε διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές, για να είναι ευκολότερη η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας και επάρκεια μέσων προστασίας.

Ελλειψη μέτρων προστασίας και ευκαιρία για γενίκευση της τηλεργασίας

Την εργοδοσία της PDS, που αντί να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων προωθεί την τηλεργασία και παίρνει ημίμετρα ενώ ήδη έχουν σημειωθεί σειρά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή PDS του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Με αφορμή κρούσματα σε κτίριο της εταιρείας στην Καλλιθέα και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία, η Σωματειακή Επιτροπή επισημαίνει πως «επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι φόβοι μας για την ανεπάρκεια των μέτρων (...) Αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο πρόληψης που να πατάει πάνω στη δική μας ανάγκη ασφάλειας και προστασίας».

Με το πρώτο κρούσμα η εργοδοσία «απέρριψε το αίτημα του Σωματείου να γίνει απολύμανση σε όλους τους ορόφους και να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, θεωρώντας αρκετή την απολύμανση σε συγκεκριμένο όροφο και μια μερική ιχνηλάτηση των κοντινών επαφών του κρούσματος (...) Οταν όμως τα κρούσματα (...) εμφανίστηκαν και σε άλλους ορόφους, τότε η ίδια η πραγματικότητα τους έφερε στα λόγια μας! Ακόμα και τώρα όμως συνεχίζουν να αγνοούν ότι υπάρχουν συνάδελφοι που μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο, και ότι χρειάζονται εδώ και τώρα απολύμανση και στα δύο κτίρια και τεστ σε όλους.

Στους συναδέλφους που ήταν στο κτίριο της Καλλιθέας αναφέρουν ότι εάν τηλεργαστούν για πάνω από 14 μέρες δεν χρειάζεται να κάνουν το τεστ (...) και τους πιέζουν να τηλεργαστούν! Δηλαδή εάν τελικά κάποιος συνάδελφος έχει κολλήσει, δεν χρειάζεται να το γνωρίζει από τη στιγμή που θα τηλεργαστεί; Είναι τέτοια η προχειρότητά τους απέναντι στην προστασία της υγείας μας, που ζήτησαν από ορισμένους συναδέλφους τη μέρα της απολύμανσης να μπουν μέσα στο κτίριο να κάνουν login»!

«Η τηλεργασία είναι πάγια επιδίωξη γενικά της εργοδοσίας εδώ και καιρό, ακόμα και πριν από την πανδημία», επισημαίνει το Σωματείο. «Απαιτούμε να παρθούν, έστω και με καθυστέρηση, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλειά μας, με ευθύνη της εργοδοσίας (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα: Ο κάθε εργαζόμενος να έχει το δικό του προσωπικό γραφείο και καρέκλα, το δικό του πληκτρολόγιο και ποντίκι στη δουλειά. Συχνοί και ουσιώδεις καθαρισμοί και απολυμάνσεις στα κτίρια! Να απολυμανθούν και τα δύο κτίρια! Τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας. Η τηλεργασία να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη, με εξοπλισμό της εταιρείας αποκλειστικά!».

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν...»

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας «BiC» για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στην Ανοιξη. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Σωματείο, η εργοδοσία δεν ενημέρωσε το προσωπικό ούτε προχώρησε σε διαγνωστικά τεστ, αντίθετα συνέχισε κανονικά την παραγωγή και έκανε απολύμανση, τη νύχτα, μόνο στο τμήμα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα.

Με το «καλημέρα» επανεμφανίζονται προβλήματα και ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση

Το γενικευμένο κλείσιμο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, μέσα σε λίγους μήνες, τα προβλήματα της ηλεκτρονικής τηλεκπαίδευσης, τις αδυναμίες και τους τεχνικούς περιορισμούς που έχει το σύστημα.

Μπορεί η υπουργός Παιδείας να δήλωσε χτες ότι «είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της», ωστόσο καμιά ουσιαστική προεργασία δεν έχει γίνει για αυτήν τη μετάβαση και για άλλη μια φορά η εξασφάλιση των τεχνικών μέσων για την τηλεκπαίδευση βαραίνει εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους. Η υπουργός έκανε λόγο για εξοπλισμό των σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλη του 2019), όμως καμιά προεργασία δεν έγινε μέχρι χτες, για να φτάσουν οι απαιτούμενες συσκευές στις οικογένειες εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν έχουν.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι δυο μέρες πριν από την ανακοίνωση του νέου lockdown (και ενώ είχαν κλείσει ήδη τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες), το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, σε μήνυμά του προς τις σχολικές μονάδες, ενημέρωνε για τους περιορισμούς του αριθμού τηλεδιασκέψεων webex που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα σε μια σύνδεση. Σύμφωνα με το μήνυμα, «ο αριθμός των ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν ικανοποιητικά περιορίζεται από την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο». Ετσι, για συνδέσεις ADSL 24 Mbps μπορεί να γίνεται μόνο μία τηλεδιάσκεψη webex, για συνδέσεις VDSL 50 Mbps μπορούν να γίνονται έως και 5 τηλεδιασκέψεις ταυτόχρονα, οι συνδέσεις VDSL 100 Mbps σηκώνουν έως και 10 τηλεδιασκέψεις ταυτόχρονα, ενώ στην περίπτωση της σύνδεσης με οπτική ίνα μπορούν να γίνονται 50 και πάνω τηλεδιασκέψεις ταυτόχρονα. Και μπορεί τα παραπάνω να απευθύνονται στις σχολικές μονάδες για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που μπορεί ταυτόχρονα μέσα από το σχολείο να κάνει τηλεδιάσκεψη, είναι ενδεικτικό όμως τώρα με το κλείσιμο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το τι θα συμβεί και στα σπίτια. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με 24άρα οικιακή σύνδεση και δυο παιδιά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ή και σε ΑΕΙ, ΙΕΚ κ.λπ.), ακόμα κι αν υπάρχουν δυο διαφορετικές συσκευές, το ίντερνετ δεν θα σηκώνει την ταυτόχρονη τηλεκπαίδευσή τους.

Μέτρα ζητούν οι γονείς

Μέτρα ώστε κανένας μαθητής να μην αποκλειστεί από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης ζητά από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των Λυκείων, που αποφασίστηκε αρχικά στο πλαίσιο της τοπικής καραντίνας σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών από γονείς που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τάμπλετ, πρόσβαση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να αποκλείονται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Απαιτεί, λοιπόν, έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, για την αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που είναι όροι απαραίτητοι για την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Κάθε μαθητής να έχει ένα δωρεάν τάμπλετ και απεριόριστη σύνδεση στο ίντερνετ. Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

Μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι διεκδικήσεις των μαθητών δικαιώνονται!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων

Σε σχόλιό του για το κλείσιμο των σχολείων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Κλείνουν τα σχολεία! Οι διεκδικήσεις των μαθητών δικαιώνονται!

Σήμερα, σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση κλείνει τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ όλης της χώρας! Σήμερα, ξαφνικά, τα σχολεία είναι χώροι συνωστισμού και μετάδοσης του ιού και η μάσκα από μόνη της δεν αρκεί! Αν άκουγαν τους μαθητές, αν υλοποιούσαν τα δίκαια αιτήματά τους, δεν θα φτάναμε εδώ. Οι μαθητές επιβεβαιώνονται! Το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί την απόλυτη δικαίωση των αιτημάτων τους!

Οσο δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για να καθίσταται η διά ζώσης, ασφαλής λειτουργία των σχολείων δυνατή, δεν θα είναι και η τελευταία φορά που θα κλείσουν. Η ανάγκη για μόρφωση, όμως, δεν σταματά. Εστω και τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να "πάρουν το μάθημά τους"! Να σταματήσουν την καταστολή και τη συκοφαντία του αγώνα των μαθητών και να αξιοποιήσουν αυτές τις τρεις βδομάδες αποτελεσματικά, ικανοποιώντας - χωρίς άλλη καθυστέρηση - τα αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Οσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση, να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι πρόσβασης για όλους τους μαθητές!».

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ
Τελικά ... «κολλάει» και στα σχολεία

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν και έχουν δίκιο!
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν και έχουν δίκιο!
Το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα και για τρεις βδομάδες ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την άθλια συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος των μαθητών από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της όλο το προηγούμενο διάστημα που πάλευαν για μέτρα προστασίας και ασφάλειας, με βασικό μότο «οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία». Τελικά, χτες, η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία και μάλιστα το παρουσίασε ως την ενδεδειγμένη επιλογή...

Το κλείσιμο βαφτίστηκε «Νέα προληπτικά μέτρα στις εκπαιδευτικές δομές της χώρας», ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και τα ολοήμερα τμήματά τους), οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Ταυτόχρονα, σε αναστολή λειτουργίας για τρεις βδομάδες θα μπουν όλα τα φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών. Τα σχολεία και οι δομές που αναστέλλουν τη διά ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση και η ύλη θα προχωρά κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης. Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν επίσης τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα κολέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται διά ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών).

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο ερώτημα γιατί δεν κλείνουν και τα Δημοτικά, υποστήριξε ότι «τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά» και ότι «η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά». Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο καθηγητής Τσιόδρας παραδέχτηκε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων «διχάστηκε για αυτό το θέμα», υποστηρίζοντας πάντως ότι «δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού αυτήν τη στιγμή στο μαθητικό περιβάλλον. Φυσικά, με την αύξηση της κυκλοφορίας και του testing θα διαπιστώσουμε και κρούσματα σε αυτόν το χώρο», συμπλήρωσε ωστόσο, δείχνοντας ότι η κατάσταση στα σχολεία δεν είναι τόσο ...ρόδινη όσο λένε.

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε στόχο «να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τη διασπορά του ιού όχι γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν, αλλά ως προς τη συμβολή τους στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα. Φαίνεται ότι αυτή η συμβολή των παιδιών στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα αρχίζει και αυξάνεται κλιμακωτά μετά την ηλικία των 10 - 12, δηλαδή μετά την ηλικία του Δημοτικού», είπε, τονίζοντας πάντως ότι «θα δούμε κρούσματα και εκεί» στα Δημοτικά.

Τι έλεγε η κυβέρνηση πριν...

Είναι φανερό ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι τα σχολεία είναι ασφαλή, καταρρέει από τις κυβερνητικές παλινωδίες και το γενικευμένο κλείσιμό τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είχε φτάσει στο σημείο να ισχυριστεί πριν από λίγες μέρες, για να υπερασπιστεί την απουσία μέτρων στα σχολεία, ότι «ένα κρούσμα μπορεί να έρχεται απ' έξω στη σχολική αίθουσα ή να φεύγει μετά και να πηγαίνει στο οικείο περιβάλλον, αλλά όχι μεταξύ των μαθητών» (δεν κολλάει!). Ωστόσο, τώρα σ' αυτές τις τόσο ασφαλείς σχολικές αίθουσες βάζουν, για άλλη μια φορά λουκέτο, αποδεικνύοντας ότι η απουσία μέτρων στα σχολεία είναι αυτή που οδηγεί στο κλείσιμό τους.

Ετσι, από τον περασμένο Μάρτη που τα παιδιά είχαν τεράστιο ιικό φορτίο και έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία, τον περασμένο Μάη που άνοιξαν αλλά με 15άρια τμήματα, τον Σεπτέμβρη που άνοιξαν με τα παιδιά στοιβαγμένα σα σαρδέλες επειδή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, φτάσαμε στο χτεσινό λουκέτο σε Γυμνάσια και Λύκεια και σε προτάσεις επιστημόνων να κλείσουν ακόμα και τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον περασμένο Μάη - Ιούνη, με απειροελάχιστα κρούσματα σε σχέση με σήμερα, έγινε με μόλις 15 μαθητές ανά τμήμα, ενώ σήμερα με πάνω από 2.500 κρούσματα τη μέρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να στοιβάζει πάνω από 20 παιδιά στις ίδιες τάξεις στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, έχοντας νομοθετήσει την αύξηση αυτού του αριθμού το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας και αναμονής του δεύτερου κύματος.

Η απουσία οποιουδήποτε ολοκληρωμένου σχεδιασμού και ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων οδηγεί για άλλη μια φορά στο κλείσιμό τους, οδηγεί χιλιάδες μαθητές στην τηλεκπαίδευση με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αυτή παρουσιάζει και θυμίζουμε πως έχει αποδειχτεί πια ακόμα και από αστικές μελέτες ότι οι συνέπειες από το κλείσιμο της Εκπαίδευσης είναι ταξικά προσδιορισμένες και πλήττουν πολύ περισσότερο τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Συνυπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ

Για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Μια μικρή δόση αυτοκριτικής θα ήταν το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς. Για την αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται στα όριά του. Για το 1 εκατ. πολίτες που στοιβάζονται σαν σαρδέλες κάθε μέρα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον Αύγουστο. Για την αναγκαία συνταγογράφηση των τεστ για τους πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διαγράφοντας τις δικές του ευθύνες για τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ που διογκώθηκαν επί των ημερών του όπως και η κακή κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά και για τις πλάτες που έκανε στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους που υπαγόρευσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών

Την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και την έλλειψη μόνιμων προσλήψεων και σημειώνει ότι «με τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη αύξηση των ηλεκτρονικών ραντεβού και της προσέλευσης, και την πίεση που ασκείται από το υπουργείο στις Διευθύνσεις, όπως και από μερίδα διευθυντών στους υπαλλήλους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις δημιουργούνται εκ νέου επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού και διάδοσης της πανδημίας, με δεκάδες και πολλές φορές εκατοντάδες πολίτες και δικηγόρους μέσα και έξω από τις υπηρεσίες».

«Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με υπερπροσπάθεια εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών, αλλά λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης, της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων και της φυγής πολλών συναδέλφων μας, μέσω της κινητικότητας, διαλύονται μέρα τη μέρα», επισημαίνει.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Νέα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε πολλές χώρες

Copyright 2020 The Associated

Ξεπέρασαν τα 48,5 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και τα 1,232 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι παγκοσμίως, τη στιγμή που εδώ και πολλούς μήνες τα καπιταλιστικά κράτη δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης είναι οι ΗΠΑ, με περίπου 9,8 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 240.000 θύματα. Είναι ενδεικτικό ότι τα ημερήσια κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 45% τις τελευταίες δύο βδομάδες, σε 86.352 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου «John Hopkins». Οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 15% με μεσοσταθμικά 846 θανάτους. Μόνο την Τετάρτη ανακοινώθηκαν πάνω από 102.000 νέα κρούσματα και 1.097 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο.

Με αμείωτο ρυθμό εξαπλώνεται η πανδημία και στη Βραζιλία, που μόνο την Τρίτη καταγράφηκαν 610 νέοι θάνατοι (περισσότεροι από 161.000 συνολικά) και σχεδόν 24.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (σχεδόν 5,6 εκατ.).

Στην Ευρώπη, καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν χτες 492 νέοι θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάη. Συνολικά οι επίσημοι θάνατοι είναι 47.700, ωστόσο στοιχεία από τις στατιστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 63.000.

Νέο ρεκόρ με σχεδόν 20.000 κρούσματα καταγράφηκε το περασμένο 24ωρο στη Γερμανία, ενώ 118 ασθενείς υπέκυψαν (σχεδόν 11.000 συνολικά).

Η Ρωσία κατέγραψε χτες 19.404 νέα κρούσματα (πάνω από 1,7 εκατ. συνολικά), αριθμός σε επίπεδο ρεκόρ, και αναφέρθηκαν άλλοι 292 νέοι θάνατοι (29.500 συνολικά). «Η κατάσταση στη Μόσχα επιδεινώνεται από την αρχή της βδομάδας, όπως βλέπουμε από τον αριθμό των ασθενών και των εισαγωγών», σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Η Τσεχία ανακοίνωσε την Τετάρτη 15.729 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός από την αρχή της πανδημίας, και 220 νέους θανάτους (4.133 συνολικά).

Η Σουηδία κατέγραψε και χτες ρεκόρ 4.034 ημερήσιων κρουσμάτων και οι συνολικοί θάνατοι ξεπέρασαν τις 6.000, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Εκτός από το lockdown στη Γαλλία, επιπλέον περιορισμοί επιβάλλονται στο Παρίσι, όπου απαγορεύονται από σήμερα υπηρεσίες «delivery» και «take away» για φαγητά και ποτά μετά τις 10 το βράδυ. Την Τετάρτη καταγράφηκαν στη χώρα 40.558 νέα κρούσματα (περίπου 1,5 εκατ.) και 385 θάνατοι (38.674 σύνολο).

Η Δανία θα σφαγιάσει 15 - 17 εκατ. βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της εξαιτίας μιας μετάλλαξης της Covid-19 που έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους και απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν. Ο μεταλλαγμένος ιός δεν έχει πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο, αλλά «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός», γι' αυτό απειλεί την ανάπτυξη εμβολίων. Δήμοι στη βόρεια Δανία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εκτροφεία, θα έχουν περιορισμούς στη μετακίνηση σε άλλους δήμους, ενώ εστιατόρια και μπαρ πιθανόν θα κλείσουν.

Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών και οικονομικών προεκτάσεων της πανδημίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στην προχτεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης πως η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεργαστεί στον τομέα του εμβολιασμού» με την Ευρώπη, παρότι «γνωρίζουμε ότι οι επιτυχίες μας δεν αρέσουν σε όλους». Η Ρωσία έχει εγκρίνει το «Sputnik-V» και ένα ακόμη εμβόλιο, ενώ η συνεργασία θα μπορούσε να αφορά είτε στην προμήθεια είτε στην παραγωγή ενός ρωσικού εμβολίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

Μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ζητάνε με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές: «Από την πρώτη μέρα έναρξης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονoϊου Covid-19, ένας από τους κλάδους που επλήγησαν άμεσα ήταν αυτός των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών, αυτοαπασχολούμενων λεωφορειούχων, που εργάζονται και οι ίδιοι ως οδηγοί και το μοναδικό τους εισόδημα στηρίζεται στα 1-2 λεωφορεία που διαθέτουν.

Εδώ και εννέα μήνες, με την κατακόρυφη πτώση των εκδρομών, την κουτσουρεμένη θερινή τουριστική περίοδο όπου εξασφάλιζαν συνολικά ένα εισόδημα, αλλά και στη συνέχεια με τη νέα έξαρση της πανδημίας, η κατάσταση που δημιουργείται για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων είναι απελπιστική.

Πρόκειται - συνεχίζουν στην Ερώτησή τους - για έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά ζητήματα επιβίωσης, όπως αναφέρουν και συνδικαλιστικοί φορείς τους, ιδιαίτερα σε περιοχές και νομούς που από την αρχή ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα ή και σήμερα συνεχίζονται πιο έντονα.

Μάλιστα, όπως τονίζεται από τους τελευταίους, τα όποια μέτρα έχουν παρθεί έως σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες ελάχιστων λεωφορείων, αλλά μόνο τα μεγάλα γραφεία στην ιδιοκτησία των οποίων μπορεί να υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες λεωφορεία, κάτι που διευκολύνει την καταστροφή και όχι την επιβίωση των βιοπαλαιστών λεωφορειούχων.

Ετσι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων παραμένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι από οποιαδήποτε μέτρα στήριξης, την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλίσεις των οχημάτων τους, κοινωφελείς οργανισμούς συνεχώς αυξάνονται (χωρίς να υπολογίζονται και οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις), ενώ οι δυσκολίες και για τους ίδιους μεγαλώνουν και συνεχίζονται.

Οπως τονίζεται και από τους συνδικαλιστικούς φορείς των συγκεκριμένων ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, άμεσα απαιτούνται μέτρα ανακούφισής τους και για την αντιμετώπιση των συνεπειών και από την πανδημία, διαφορετικά θα οδηγηθούν στον αφανισμό».

Με βάση και τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί, αν προτίθενται να πάρουν μέτρα όπως:

1. Να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις για όσο διάστημα παραμένουν σε ακινησία τα λεωφορεία τους και δεν έχουν αντικείμενο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

2. Να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας των λεωφορείων τους για το 2021, λόγω της ακινησίας των λεωφορείων τους για όλο το προηγούμενο διάστημα.

3. Να υπάρξει αφορολόγητο όριο με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια με ελάχιστο τα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Να μην πληρωθούν φόροι, τέλη επιτηδεύματος και λοιπές εισφορές, για το 2020.

4. Να δοθεί παράταση της προθεσμίας θέσεως σε ακινησία των τουριστικών λεωφορείων με την κατάθεση των πινακίδων και της Αδειας Κυκλοφορίας, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, έως 31/01/2021, και εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα μας λόγω και της πανδημίας Covid-19.

5. Να δοθεί μικρή παράταση για το όριο ηλικίας απόσυρσης των τουριστικών λεωφορείων, όσων διαθέτουν 1-2 λεωφορεία, ή γενναία κρατική επιδότηση ή άτοκα δάνεια για όσους χρειάζονται να αλλάξουν τα οχήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ