Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού!

Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα

«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στον αγωνιστικό τους βηματισμό μέχρι το πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Με σταθμό το πανεργατικό συλλαλητήριο, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας, απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Παίρνουν σκυτάλη από την απεργία και τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών, που διεκδικούν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, δημιουργία και στελέχωση ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την προστασία της υγείας του λαού. Από το συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση, απαντώντας στις συκοφαντίες και τις απειλές της κυβέρνησης. Από την απεργία των ναυτεργατών ενάντια στο χτύπημα των Συλλογικών τους Συμβάσεων. Από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών που παλεύουν για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.

Με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα σωματεία φροντίζουν να φτάσει το κάλεσμα αγώνα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

«Η πολιτική της κυβέρνησης επέσπευσε το 2ο κύμα της πανδημίας, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες του λαού και μετέτρεψε τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ και τα σχολεία σε κέντρα διασποράς του ιού», τονίζει το ΠΑΜΕ. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Καμία επανάπαυση - Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που τζογάρουν την υγεία του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», προσθέτει και καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Το εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν μπαίνει σε "γύψο". Δίνουμε μαχητική απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές, με οργανωμένη απειθαρχία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας», είναι η απάντηση που δίνει στις προσπάθειες περιορισμού της αγωνιστικής συλλογικής δράσης με αντιλαϊκούς νόμους και καταστολή.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία και Ομοσπονδίες αποφασίζουν επίσης τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής (10 π.μ., σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), με αίτημα την καταδίκη των εγκληματιών φασιστών.

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Εργαζόμενοι και Σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό οργανώνουν τη Δευτέρα 28/9 μέρα δράσης με κινητοποιήσεις στην Αττική και μια σειρά περιοχές της χώρας (βλ. σελ. 9).

-- Σε κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας της Μεσσηνίας, προχωρούν σωματεία και φορείς της περιοχής την Πέμπτη 1/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 13/10, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την Τετάρτη 30/9, στις 7 μ.μ., καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του με θέμα την οργάνωση της δράσης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Επιπλέον, Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 27/9, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ) στο Περιστέρι (πλησίον σταθμού Μετρό «Αγ. Αντώνιος»).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 27/9, στις 9 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν «υγειονομικές βόμβες»

Δραματική παραμένει η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προκατόχων της έχουν μετατραπεί εν μέσω πανδημίας σε «υγειονομικές βόμβες», λόγω του μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται καθημερινά, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

Και τη βδομάδα που πέρασε, κατά την οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, οι εργαζόμενοι για να πάνε και να γυρίσουν από τις δουλειές τους συνέχισαν να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα οχήματα.

Ο συνωστισμός προκαλείται λόγω των αραιών δρομολογίων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τεράστιοι χρόνοι αναμονής, που φτάνουν ακόμα και τα 13 λεπτά σε μέσα σταθερής τροχιάς, σε ώρα αιχμής!

Η έλλειψη προσωπικού, οχημάτων και ανταλλακτικών που σήμερα στέκουν εμπόδιο στην πύκνωση των δρομολογίων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με «πυξίδα» τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Εμπαιγμός και παραπέρα εμπορευματοποίηση

Αυτήν την κατάσταση προσπαθεί να κουκουλώσει η κυβέρνηση με θράσος. Χωρίς να έχει κάνει τίποτα εδώ και 7 ολόκληρους μήνες, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μέχρι σήμερα, προκαλεί το λαό με δηλώσεις όπως αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση, ότι... «η αλλαγή των χρονοαποστάσεων δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη»! Αντίστοιχα προκλητική ήταν και η ανακοίνωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ότι οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια οφείλονται σε οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμού των συρμών, εξαιτίας του οποίου αποσύρονται για επισκευή...

Η αφίσα και τα αυτοκόλλητα του ΠΑΜΕ θα αναρτηθούν σε χώρους δουλειάς, στάσεις και γειτονιές
Η αφίσα και τα αυτοκόλλητα του ΠΑΜΕ θα αναρτηθούν σε χώρους δουλειάς, στάσεις και γειτονιές
Την Πέμπτη 24/9, μέσα και από το διάγγελμα Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε για πολλοστή φορά ότι θα αυξήσει τον αριθμό των λεωφορείων.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα με πρόσληψη προσωπικού, αγορά νέων οχημάτων και ανταλλακτικών, τα αξιοποιεί για να προωθήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, με την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ και μίσθωσης οχημάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις (leasing). Εμφανίζει δηλαδή την αιτία των προβλημάτων σαν τη «λύση» τους!

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Πέμπτη αναρτήθηκε ο διαγωνισμός της ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες - λεωφορεία και τρόλεϊ) για τη μίσθωση, για τρία χρόνια, 200 οχημάτων από ιδιώτες οι οποίοι αναλαμβάνουν και την τεχνική υποστήριξη. Ενα από τα επόμενα βήματα είναι η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ, για ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ με 203 οχήματα και 550 οδηγούς σε ημερήσια βάση (θα τους παρέχουν τα ΚΤΕΛ).

Τα εν λόγω μέτρα βέβαια δεν προέκυψαν από την πανδημία ούτε αφορούν την αναγκαία πύκνωση δρομολογίων:

-- Η μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στις συγκοινωνίες είναι δρομολογημένη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, με νόμους του ΠΑΣΟΚ (3920/2011), του ΣΥΡΙΖΑ (4568/2018) και τον περασμένο Φλεβάρη της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ (4663/2020).

-- Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να καλύψει άμεσα τις ανάγκες σε οχήματα για να πυκνώσει τα δρομολόγια, τότε θα προχωρούσε στην επισκευή οχημάτων που διαθέτει ήδη η ΟΣΥ. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, 180 οχήματα με μικρές βλάβες θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να δοθούν στην κυκλοφορία σε μια βδομάδα και άλλα 200 οχήματα με πιο βαριές βλάβες σε ένα μήνα! Επομένως, σε ένα μήνα περίπου 400 οχήματα της ΟΣΥ θα μπορούσαν να μπουν στην κυκλοφορία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα έκανε προσλήψεις, καταρχάς οδηγών.

Αντί γι' αυτό, προχωρά στη «λύση» των διαγωνισμών που είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν και επομένως είναι άγνωστο πότε θα δοθούν τα οχήματα στην κυκλοφορία (το πιθανότερο το 2021).

Σε ό,τι αφορά την άμεση εμπλοκή ιδιωτών, να σημειωθεί πως εκτός από οχήματα, όπως αναφέραμε, θα παρέχουν και προσωπικό, πιο φθηνό και με πολύ λιγότερα δικαιώματα από το προσωπικό της ΟΣΥ. Γι' αυτό έχει φροντίσει η ίδια η κυβέρνηση, καταργώντας τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού στα ΚΤΕΛ, τον οποίο διαμόρφωνε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Στη θέση του ανέθεσε στους μετόχους των ΚΤΕΛ να φτιάχνουν εσωτερικούς κανονισμούς χωρίς κανέναν περιορισμό, οδηγώντας στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Τέλος, ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού στο τελευταίο διάγγελμά του ότι από πέρυσι έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής διαψεύδεται από συνδικαλιστές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρέλαβε 850 οχήματα σε κυκλοφορία και τώρα είναι 1.100. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και τα 1.100 θα ήταν πολύ πίσω από τις ανάγκες, ωστόσο οι συνδικαλιστές τονίζουν πως μετά βίας κυκλοφορούν 950 οχήματα το πολύ.

Νέες παρεμβάσεις από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τα παραπάνω, απαιτεί από την κυβέρνηση «να σταματήσει να δείχνει με το δάχτυλο τους νέους και τους εργαζόμενους, να τελειώνει το παραμύθι της "ατομικής ευθύνης" και να πάρει εδώ και τώρα άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας τόσο για τους επιβάτες που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου που υποφέρουν».

Ζητά να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων για την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών στη μεταφορά.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, το ΠΑΜΕ κυκλοφόρησε σχετικό σατιρικό βίντεο στο διαδίκτυο, ενώ επίσης τύπωσε αφίσα και αυτοκόλλητα, προβάλλοντας την ανάγκη για «αποκλειστικά δημόσια συγκοινωνία με περισσότερα οχήματα και οδηγούς», τα οποία θα αναρτηθούν στους χώρους δουλειάς των συγκοινωνιών, σε σταθμούς, στάσεις και γειτονιές.

Η υγεία του λαού παίζεται στη ρουλέτα των κερδών της πλουτοκρατίας

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, τα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό είναι ανησυχητικά: Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, σταθερά αυξημένος αριθμός ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της νόσου. Πολλαπλασιάζονται οι χώροι δουλειάς, των σχολείων και των διαφόρων δομών, όπως στα απάνθρωπα κέντρα κράτησης των μεταναστών, που εντοπίζονται κρούσματα, αποτελώντας «θερμοκήπιο» για τη μαζική διασπορά του κορονοϊού. Μπορεί η περιοχή της Αττικής να έχει αυτήν τη στιγμή τα «πρωτεία», όμως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η διασπορά - λιγότερο ή περισσότερο - υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στο «Αγιο Ορος».

Πολλοί επιστήμονες θέτουν τον προβληματισμό για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας στις συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης.

Στο στόχαστρο να βρεθεί η πολιτική που αφήνει εκτεθειμένο τον λαό

Ολα τα παραπάνω δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στον λαό, εντείνουν το φόβο από τις συνέπειες της νόσου. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία πρέπει να δείξει ο λαός απέναντι στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης που τον αφήνουν σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένο απέναντι στην πανδημία.


Διότι ό,τι έκανε η κυβέρνηση και ό,τι δεν έκανε, υπαγορεύτηκε από την πολιτική που μεγιστοποιεί την «ατομική ευθύνη» και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την κρατική ευθύνη. Δηλαδή, πολιτική και μέτρα που δεν θα «στοιχίζουν» στο κράτος, στους δημοσιονομικούς στόχους και στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα στοιχίζουν στους επιχειρηματικούς ομίλους από την αφαίρεση κρατικών και ευρωενωσιακών κονδυλίων που προορίζονται για την παντός είδους στήριξη της επιχειρηματικής τους δράσης και ιδιαίτερα τώρα, σε φάση κρίσης της οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, μέσα προστασίας που ήδη έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της πανδημίας, βλέπει κανείς τα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη των άλλων κομμάτων της «αντιπολίτευσης», δημοσιογράφους και αναλυτές, «έντρομους» και «έκπληκτους» να καταγράφουν την καθημερινή επιδείνωση όλων των δεικτών της πανδημίας, τη μεγάλη διασπορά του ιού, τα όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας που οσονούπω εξαντλούνται, των κλινών ΜΕΘ που δεν φτάνουν κ.λπ.

Καλή η περιγραφή, όμως αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν. Είναι πολύ πρόσφατο - αρχές καλοκαιριού - το κάλεσμα που έκανε στους τουρίστες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, να έρθουν να απολαύσουν τις διακοπές τους σε μια «ασφαλή χώρα». Ουσιαστικά έπαιξε στο χρηματιστήριο των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου και των μεταφορικών εταιρειών ό,τι κέρδισε ο λαός με τη στάση του και τη συνέπειά του στην πρώτη φάση της πανδημίας, αφού δεν εφάρμοσε το στοιχειώδες μέτρο του ελέγχου - με τα διαγνωστικά τεστ - όσων εισέρχονται στη χώρα.


Το αποτέλεσμα ήταν - σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων - να περάσουν στη χώρα πάνω από 2.500 θετικοί στον κορονοϊό και να αποτελέσουν τους φορείς διασποράς της νόσου. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η «μεταδοτικότητα» του ιού, αλλά τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν, σε υποδομές, σε στελέχωση και εξοπλισμό, που όμως «κοστίζουν» και δεν είναι «ελκυστικά» για την εξασφάλιση πελατείας.

Αντίστοιχα είναι και αυτά που συμβαίνουν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, στις άλλες περιοχές της Αθήνας που συνωστίζονται φτωχοί άνθρωποι - μπορεί και 8-10 άτομα σε ένα σπίτι - όπου διαπιστώνονται μαζικά κρούσματα. Στα σχολεία των μικρών αιθουσών με υψηλό αριθμό μαθητών, στα ανεπαρκή σε αριθμό μέσα μαζικής μεταφοράς με τους «παστωμένους» επιβάτες, στους τόπους δουλειάς που υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και στο τι ακριβώς γίνεται στην πράξη.

Καταρρέει το παραμύθι ότι «θωρακίστηκε» το δημόσιο σύστημα Υγείας

Μόλις «τέλειωσε» το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενημερωθήκαμε από την κυβέρνηση ότι πήρε μέτρα που «θωράκισαν» το δημόσιο σύστημα Υγείας. Προσλήφθηκε είπαν προσωπικό, ενισχύθηκαν οι ΜΕΘ, αυξήθηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός των νοσοκομείων. Μάλιστα, ήταν τόσο «γαλαντόμα» τα μέτρα ενίσχυσης που δεν χρειάστηκε να αξιοποιηθούν όλα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας... Ούτε να ακούσουν δηλαδή τις εμπεριστατωμένες και συγκεκριμένες επισημάνσεις των εκπροσώπων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων για τις τεράστιες ελλείψεις που συνέχισαν να υπάρχουν και οι οποίες χάλαγαν την ωραιοποιημένη εικόνα που φιλοτεχνούσε η κυβέρνηση.


Αρκετοί απ' αυτούς που ηγούνται στον «πόλεμο» κατά της επιδημίας, αστικά κόμματα - μεγαλοσχήμονες καθηγητές της Ιατρικής και των οικονομικών της Υγείας, επιστημονικοί φορείς, μετά το πρώτο «κύμα» της πανδημίας, έπιασαν στασίδι στο πώς τα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν πιο καλές επιχειρήσεις, πώς θα προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ, πώς θα αξιοποιηθεί ο «Ιατρικός Τουρισμός». Μπρος στα κάλλη του κέρδους τι αξία έχει ο πόνος του λαού...

Μάλιστα, όλοι αυτοί που ηγούνται του πολέμου με τον «αόρατο εχθρό» είχαν ως πρότυπο τα πιο προχωρημένα επιχειρηματικά συστήματα Υγείας των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αυτών δηλαδή που οι γιατροί εξαναγκάζονται να αποφασίσουν - λόγω των ελλείψεων - ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί για να διεκδικήσει τη ζωή του και ποιος θα καταδικαστεί σε θάνατο, δίνοντάς του δόσεις μορφίνης απλά για να μην υποφέρει...

Τώρα με το πρώτο «αεράκι» του αναμενόμενου «δεύτερου κύματος» της πανδημίας - και παρά την «ενίσχυση» των δημόσιων μονάδων Υγείας - αποδεικνύεται και πάλι ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Επαναλαμβάνεται το γνωστό, ότι τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους, οι ΜΕΘ δεν φτάνουν κ.λπ. Τα φορτώνουν στο λαό, που ξαφνικά από πειθαρχημένος έγινε απείθαρχος και δεν τηρεί τα μέτρα, στον επιθετικό ιό... Δηλαδή σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την κυβερνητική - κρατική ευθύνη για την ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος Υγείας που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις «τρέχουσες» και στις «έκτακτες» ανάγκες του λαού. Να έχει επαρκείς και πάντα διαθέσιμες υποδομές και προσωπικό για να εφαρμόζονται με μαζικό τρόπο όλα τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, πράγμα κρίσιμο σε περιπτώσεις λοιμωδών νόσων και επιδημιών.

Ο ένοχος είναι η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τα «όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας» η αιτία της μεγάλης αδυναμίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των ασθενών και όλων των ασθενειών, αλλά τα όρια που θέτει η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Πολιτική που περιορίζει όλο και περισσότερο - συγκρίνοντας με τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, των επιστημόνων και της τεχνολογίας - ό,τι έχει σχέση με τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες. Διότι η προστασία και η αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, στο πλαίσιο της ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος, αποτελεί «κόστος» που συνεχώς συμπιέζεται, προκειμένου η εργατική δύναμη να είναι πιο φτηνή για το κεφάλαιο και το κράτος του. Γι' αυτό οι παροχές και το σύστημα Υγείας είναι τόσες και σε τέτοια έκταση, που να μην παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα της καπιταλιστικής οικονομίας.

Συνεπώς, η πάλη για την άμβλυνση των προβλημάτων - όσο αυτό είναι δυνατό στις σημερινές συνθήκες - θα έχει κάποιο αποτέλεσμα όταν εντάσσεται στο δρόμο αμφισβήτησης και κατάργησης της βασικής αιτίας που γεννάει και αναπαράγει τα λαϊκά προβλήματα.

Γι' αυτό όλες οι αστικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν αυτήν την ανάπτυξη «φρόντισαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργήσουν 10.000 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν νοσοκομεία όπως το «Λοιμωδών», να κλείσουν δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να περιορίζουν δραστικά τον αριθμό των εργαζόμενων υγειονομικών, να είναι μικρός ο αριθμός και απαρχαιωμένος ο εξοπλισμός τους, να υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ μόλις στο 1/3 των αναγκών σύμφωνα με τις ελάχιστες παραδεκτές προδιαγραφές.

Σε αυτήν την ανάπτυξη οφείλεται η ανετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί τόσο στις τρέχουσες όσο και στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Επαναλαμβάνεται το «φαινόμενο», αντί το σύστημα Υγείας να προσαρμόζεται στις λαϊκές ανάγκες, να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Να στριμώχνονται οι λαϊκές ανάγκες στα όρια του ανεπαρκέστατου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Να οδεύουμε ολοταχώς στη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα «μιας νόσου».

Αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, αυξάνουν την πελατεία και τα κέρδη του

Ηδη αφαιρούνται κλίνες ΜΕΘ από τις άλλες ανάγκες για να νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid-19. Αδειάζουν ΜΕΘ με μεταφορά των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με διπλασιασμό των νοσηλίων, προκειμένου να βρεθούν κλίνες για τις ανάγκες της πανδημίας. Αφαιρούνται απλές κλίνες, τμήματα και κλινικές νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών από την πανδημία με μεταφορά και του αντίστοιχου προσωπικού.

Στην ουσία, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προστέθηκε τίποτα σε υποδομές και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Η ενίσχυσή τους για τις ανάγκες της πανδημίας συνοδεύεται με την αποδυνάμωση έως και κατάργηση της εξυπηρέτησης των άλλων αναγκών για την υγεία του λαού, οι οποίες ασφαλώς δεν καταργούνται.

Ενώ οι ανάγκες των ασθενών πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση δεν επιστρατεύει - χωρίς καμία αποζημίωση - υποδομές (ΜΕΘ - εργαστήρια - κλινικές) του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα και δεν τις θέτει σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.

Αντίθετα, όπως προβλέπει και η ΚΥΑ της περασμένης Πέμπτης, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αξιοποιεί τα χάλια του δημόσιου τομέα για να αυξάνει την πελατεία και τα κέρδη του.

Με διπλασιασμό της τιμής του νοσηλίου, που θα τσεπώνουν οι επιχειρηματίες της Υγείας για τους ασθενείς που θα τους στέλνουν τα δημόσια νοσοκομεία, με απαλλαγή τους από τις «υποχρεωτικές εκπτώσεις», με δικαίωμα να ανοίγουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ χωρίς έλεγχο των προδιαγραφών.

Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση δίνει στους επιχειρηματίες «γην και ύδωρ», η ΚΥΑ προβλέπει το δικαίωμα των επιχειρηματιών να δέχονται αυτούς τους ασθενείς αν το θέλουν, κρίνοντας βεβαίως όχι με βάση τις ανάγκες, αλλά κατά πόσο τους «συμφέρει»! Ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αποτελεί «ξένο σώμα», ακόμα και στις σημερινές έκτακτες συνθήκες. Αυτό που κάνει καλά είναι να τις αξιοποιεί στο βαθμό που έχει να κερδίσει. Είναι έξω από κάθε σχεδιασμό σε συνθήκες «πολέμου», που όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις απαιτείται να αξιοποιούνται με ένα κεντρικό επιτελικό σχέδιο.

Ολες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν βάλει το «χεράκι» τους

Ολα τα κόμματα που «πέρασαν» από την κυβερνητική εξουσία έβαλαν το «χεράκι τους» για τα παραπάνω. Ανεξάρτητα αν την περίοδο που αναλάμβαναν το ρόλο της «αντιπολίτευσης» θυμόντουσαν και πρόβαλλαν ορισμένα προβλήματα.

Π.χ. τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «θυμήθηκε» τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα ανάπτυξης και στελέχωσης της δημόσιας ΠΦΥ, τις ελλείψεις σε ΜΕΘ, τις Συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα που προωθεί η ΝΔ. Πρωτοστάτησε όμως, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί το κριτήριο της «πληρότητας» των νοσοκομείων σε ασθενείς, που οδήγησε στο μαζικό κλείσιμο κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Παρέλαβε» από τη ΝΔ τις κλειστές και αποψιλωμένες δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, που δεν τις άνοιξε ποτέ, ούτε στελέχωσε υποτυπωδώς αυτές που απέμειναν.

Τώρα «γκρινιάζει» για τις κλίνες ΜΕΘ που είναι στα όριά τους, όμως ούτε κουβέντα για τη συμβολή του να «παραδώσει» αυτόν τον ανεπαρκή αριθμό και αυτήν την υποστελέχωση ενός τέτοιου κρίσιμου τομέα.

Κάνει κριτική για την εμπλοκή των ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες Υγείας που προωθεί η ΝΔ, όχι από τη σκοπιά της αντίθεσής του στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία, αλλά στην αυτοτελή λειτουργία του δημόσιου τομέα με τα κριτήρια της «αγοράς», της εμπορευματοποίησης των εργασιών του.

Ενισχύουμε τη μάχη σήμερα, έχοντας την προοπτική του «αύριο»

Η δικαιολογημένη ανησυχία του λαού πρέπει τώρα να μετατραπεί σε κόκκινο συναγερμό πριν να είναι αργά. Με οργάνωση της πάλης που θα διεκδικεί τώρα, άμεσα:

-- Να προσληφθούν μαζικά υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

-- Να ανοίξουν όλες οι μονάδες Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, να ανοίξουν νέα κρεβάτια στις δημόσιες ΜΕΘ.

-- Να γίνονται μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις.

-- Να επιταχτούν εργαστήρια, κρεβάτια απλά και ΜΕΘ του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας και να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό.

-- Τώρα να παρθούν μέτρα με την επίταξη ξενοδοχείων, την αξιοποίηση κατάλληλων υποδομών του κράτους και των δήμων, για την αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση και περίθαλψη όλων των μεταναστών χωρίς εξαιρέσεις και των αστέγων, ιδιαίτερα των αστικών κέντρων.

Ο λαός, με την υπεύθυνη στάση του και με τα μέτρα προστασίας που τήρησε, έδωσε χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αντί αυτού, η κυβέρνηση, σε πλήρη συμφωνία με τα άλλα κόμματα της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», έπαιξε στον τζόγο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων ό,τι ο λαός κατέκτησε.

Καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς. Εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση λύσεων, να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και η πανδημία της αντιλαϊκής πολιτικής που αφήνει εκτεθειμένο τον λαό, που εμποδίζει να αξιοποιούνται οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την υγεία και τη ζωή του.

Η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα, πιο οργανωμένα, πιο μαζικά, έχοντας την προοπτική του «αύριο». Η δράση μας το προηγούμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι επέδρασε θετικά σε ένα ευρύτερο τμήμα των εργαζομένων, των επιστημόνων. Οι θέσεις του Κόμματος, η συνέπεια στην τήρηση των μέτρων προστασίας και η δράση είναι βέβαιο ότι μπορούν να τροφοδοτήσουν θετικό προβληματισμό, να πολλαπλασιαστεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Να κερδηθούν λαϊκές δυνάμεις, υγειονομικοί, επιστήμονες, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, με τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο υπέρ του λαού. Με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Που θα μπορεί σχεδιασμένα να εκπαιδεύει, να κατανέμει το επιστημονικό και άλλο προσωπικό, να εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό επάρκεια σε τεχνολογικά μέσα, υγειονομικό υλικό και φάρμακα με το λαϊκό σύστημα Παιδείας, έρευνας και βιομηχανικής παραγωγής. Με ένα σύστημα που η εργατική τάξη με τους συμμάχους της θα διευθύνουν και θα ελέγχουν την ανάπτυξη έχοντας στην κοινωνική τους ιδιοκτησία τα κλειδιά της οικονομίας και τον πλούτο που παράγουν.


Του
Γιώργου ΝΑΝΟΥ*
*Ο Γιώργος Νάνος είναι υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Νέο απαράδεκτο κρούσμα τρομοκράτησης υγειονομικού

Ειδικευόμενοι γιατροί του «Ευαγγελισμού» σε πρόσφατη κινητοποίηση

INTIME NEWS

Ειδικευόμενοι γιατροί του «Ευαγγελισμού» σε πρόσφατη κινητοποίηση
Την «απαράδεκτη επιμονή της διοίκησης του νοσοκομείου να τρομοκρατεί συστηματικά τους συναδέλφους υγειονομικούς, με ακατάπαυστες "κλήσεις σε απολογία" και απειλές πειθαρχικών διώξεων "επί παντός του επιστητού", αλλά και ποινές», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «το ρόλο του "τιμωρού" έχει αναλάβει ο υποδιοικητής του νοσοκομείου».

Η κλήση σε απολογία ειδικευόμενης γιατρού - αιματολόγου, μέλους της Σωματειακής Επιτροπής των Ειδικευόμενων Γιατρών, έγινε επειδή απάντησε στον υποδιοικητή «με έντονο ύφος λέγοντάς του ότι το νοσοκομείο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, όπως οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό».

«Η κατάσταση αυτή με τις άοκνες απόπειρες τρομοκράτησης των εργαζομένων, και ειδικά των μαχόμενων υγειονομικών, έχει πια παρατραβήξει», υπογραμμίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να ακυρώσουν τις κλήσεις σε απολογία και κάθε πειθαρχική διαδικασία σε όποιον «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», και να ασχοληθούν επιτέλους με την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Τα μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία, όπως οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε χώρους, μέσα, εξοπλισμό κ.ά., έχουν εν μέσω πανδημίας αποκαλύψει το "παγόβουνο" του διάτρητου ΕΣΥ. Οι κομμουνιστές, μαζί με τους συναδέλφους μας όλων των ειδικοτήτων, συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρή μάχη με αυταπάρνηση μέσα σε απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, με εξαντλητικά ωράρια και επισφαλείς όρους νοσηλείας για μας και τους ασθενείς μας. Χωρίς να χάνουμε από το στόχαστρο της πάλης μας το ποιοι ευθύνονται για την αθλιότητα, προσφέρουμε καθημερινά ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η αγωνιστική διάθεση και η ανιδιοτελής προσφορά ειδικά των κομμουνιστών υγειονομικών παραμένει ακμαιότατη και δεν την κάμπτουν οι απειλές, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι εκάστοτε διοικούντες και κυβερνώντες», ξεκαθαρίζει η ΚΟ Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» του ΚΚΕ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται δωρεάν από τα ΜΜΕ

Επανακατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Νέο μποναμά στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ακριβώς τριών μηνών, την τροπολογία που προβλέπει αφενός τη δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση από όλα τα ΜΜΕ μηνυμάτων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, αφετέρου την εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας στις δαπάνες προς τα ΜΜΕ για την προβολή υπουργείων, φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και πρώην ΔΕΚΟ, καθώς και τις σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεων.

Η ίδια τροπολογία είχε κατατεθεί από το ΚΚΕ στη Βουλή και στις 25 Ιούνη, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που τάχα κόπτονται για τη «διαφάνεια», την είχαν απορρίψει «πανηγυρικά». Η τροπολογία κατατέθηκε ξανά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει «επείγουσες ρυθμίσεις» για τους πληγέντες του κυκλώνα «Ιανός» και την αντιμετώπιση συνεπειών της πανδημίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση από τη μία πετάει μερικά επιδόματα - ψίχουλα για να ξεγελάσει τους πλημμυροπαθείς του «Ιανού», που έζησαν με δραματικό τρόπο την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης, και από την άλλη έρχεται να ξαναμοιράσει «ζεστό χρήμα» εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ για την προβολή μηνυμάτων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικά με την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, θα πρέπει να μεταδίδονται και να καταχωρούνται σε όλα τα ΜΜΕ (ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα) εντελώς δωρεάν και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπου για την προβολή των υπουργείων, των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ (που αναφέρονται ως "Αναθέτουσες Αρχές"), χρειάζεται να υπάρξει δαπάνη προς τα ΜΜΕ για τη διαφήμιση, αυτή θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας και με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, γιατί αλλιώς η υπόθεση παραπέμπει σε συναλλαγή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη, καθώς μετά την καταβολή των είκοσι (20) εκατομμυρίων ευρώ προς τα διάφορα ΜΜΕ για την προβολή μηνυμάτων που αφορούσαν την πρώτη φάση της πανδημίας και που είχαν ευθέως να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, με το παρόν νομοσχέδιο προετοιμάζει νέες παροχές στα ΜΜΕ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αθωώνει προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν παρόμοιες πρακτικές και αξιοποίησαν ίδια μέσα. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρούσα τροπολογία».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Α) Ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα ότι μηνύματα του υπουργείου Υγείας ή άλλων φορέων του Δημοσίου, που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας (πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, πανδημιών, εμβολιασμοί κ.λπ.), μεταδίδονται και καταχωρούνται από όλα τα ΜΜΕ (όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, εφημερίδες, περιοδικά) υποχρεωτικά και εντελώς δωρεάν.

Β) Ορίζεται ότι κάθε είδους διαφημιστική δαπάνη για την προβολή του έργου ή των υπηρεσιών των υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων που ανήκουν στο λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ, καθώς και των θυγατρικών αυτών των νομικών προσώπων, θα πρέπει να δημοσιεύεται αναλυτικά, ανά ποσό και ανά ΜΜΕ, άμεσα, μέσα σε δέκα (10) μέρες από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και να παραδίδεται σε αναλυτική κατάσταση στην Αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και τούτο για να είναι απολύτως γνωστό και διαφανές ποιο ΜΜΕ πήρε κρατική διαφήμιση και τι ποσό εισέπραξε για τη διαφημιστική καμπάνια.

Γ) Για την επιλογή των ΜΜΕ που αναλαμβάνουν την προβολή και καταχώρηση των σχετικών μηνυμάτων, ακολουθούνται αποκλειστικά αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, που θα καθορίσει ειδική νομοθεσία.

Δ) Για να καθίσταται ουσιαστικά εφαρμόσιμη η πιο πάνω ρύθμιση για τη δημοσιότητα και διαφάνεια της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, ορίζεται ότι αν δεν τηρηθούν οι πιο πάνω όροι, τότε ως κύρωση προβλέπεται η ακύρωση των σχετικών συμβάσεων και η αναζήτηση των ποσών που τυχόν καταβλήθηκαν στα ΜΜΕ.

Ε) Επιπλέον, η παράλειψη της δημοσιότητας και της διαφάνειας στην κατανομή της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, καθώς και η αποφυγή της αναζήτησης των ποσών που καταβλήθηκαν σε περίπτωση ακύρωσης των σχετικών συμβάσεων, συνεπάγεται και την ποινική δίωξη των υπαιτίων φυσικών προσώπων και την απειλή σε βάρος τους ποινής φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος.

ΣΤ) Τέλος, προβλέπεται η κατάθεση στοιχείων για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια για την προώθηση της κρατικής διαφήμισης. Δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας, σε όλες τις «Αναθέτουσες αρχές» (υπουργεία, ΝΠΔΔ κ.λπ.) να δώσουν για να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναλυτικός κατάλογος των ποσών που κατέβαλαν και ανά μέσο ενημέρωσης, για τη διαφημιστική προβολή τους, τα τελευταία δέκα (10) έτη, όπως επίσης και να κατατεθούν τα στοιχεία αυτά στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η παραβίαση των πιο πάνω υποχρεώσεων συνεπάγεται για τους υπευθύνους την ποινική τους δίωξη και την απειλή σε βάρος τους ποινής φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος.

286 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι

Διακόσια ογδόντα έξι νέα κρούσματα κορονοϊού και 3 ακόμα θανάτους ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.913 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 369. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 63 ασθενείς.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, τα 37 κρούσματα είναι εισαγόμενα, 163 εντοπίζονται στην Αττική, 18 στα Τρίκαλα (τα 8 συνδέονται με γνωστές συρροές), 11 στη Θεσσαλονίκη, 7 στην Κοζάνη, 6 στα Ιωάννινα, 5 στη Σάμο. Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στο μεταξύ, την αναστολή λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στην περιφέρεια Αττικής (πλην φαρμακείων και πρατηρίων καυσίμων) και στις άλλες περιοχές που υπάγονται στα ειδικά περιοριστικά μέτρα - στις οποίες προστέθηκε από χτες και η περιφέρεια Τρικάλων - από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Για μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς. Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία και από την ενημέρωση της Παρασκευής να αναπαραγάγει το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, «αυτοπεριορισμός ή καραντίνα», φορτώνοντας την ευθύνη στα λαϊκά στρώματα. Οπως ισχυρίστηκε, αν το επόμενο διάστημα ο κόσμος φοράει μάσκες και τηρεί τις αποστάσεις «τελειώνουμε με τον ιό», χωρίς το κράτος, η κυβέρνηση και τα επιστημονικά της επιτελεία να χρειαστεί να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Σε ερώτηση για τους μετανάστες αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση διεξάγει «καμπάνια ενημέρωσης σε 14 γλώσσες», προσπερνώντας την τραγική κατάσταση στους χώρους όπου εργάζονται και μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τον συνωστισμό τους μαζί με Ελληνες εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις άθλιες αμοιβές που τους εξαναγκάζουν σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα χαρτιά τους και τους αποστερεί την πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τέλος το εμβόλιο της γρίπης, η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει από τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, διευκρινίστηκε ότι δεν είναι προϋπόθεση για τον εμβολιασμό το τεστ για Covid, ενώ αποτυπώθηκε και η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Επιτροπή και μερίδα των παιδιάτρων που επιμένουν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών, ενώ το υπουργείο τον συστήνει μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ