Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αποδελτίωση ΙΙ» στην Αθήνα αυτήν τη Δευτέρα

Οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και η συγγραφέας Σεμίνα Διγενή παρουσιάζουν το βιβλίο της «Αποδελτίωση II», τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Μετζικώφ, διεθνής εικαστικός, και ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλκης Παναγιωτίδης και Θέμης Πάνου.

ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Αγκαλιάστηκαν από τα σχολεία η έκθεση εικαστικών στο Ιλιον και οι παράλληλες δράσεις της

Πόλος έλξης για τα σχολεία του Ιλίου και των γειτονικών δήμων έγινε η έκθεση εικαστικών που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», με έργα των Τάκη Βαρελά, Ayse Yialtirim και Irfan Ertel, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Ιλίου «Μίκης Θεοδωράκης».

Λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της, μάλιστα, το προηγούμενο Σάββατο, έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης αντιπολεμική συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί» και τη Χορωδία και την Ορχήστρα του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου, ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Τάκη Βαρελά «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ». Πέρα από τον δημιουργό του μίλησαν γι' αυτό οι: Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια, Γρηγόρης Αναγνώστου, δημοσιογράφος και οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Μαριάννα Τσαγκάρη, γραφίστρια, εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής».

Με τα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ για τη φιλία των λαών...

Η έκθεση είχε θέμα την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών και τίτλο τα λόγια του μεγάλου Τούρκου ποιητή - αγωνιστή - διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ: «...Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».

Εξάλλου, η Αϊσέ Γιαλτιρίμ, γλύπτρια - ζωγράφος, ανιψιά του Ναζίμ Χικμέτ, που με έργα της συμμετείχε στην έκθεση, στο μήνυμά της που διαβάστηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων της σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτή η έκθεση θα χρησιμεύσει ως ευκαιρία για την προβολή της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε ένα ευρύ κοινό. Οι λαοί μας έχουν τόσα κοινά. Σε παρόμοιες συνθήκες ζουν και οι εργάτες, οι οποίοι υφίστανται βαριά εκμετάλλευση από τις αστικές τάξεις των χωρών τους. Και αυτές οι αστικές τάξεις δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι το όφελός τους είναι κοινό. Αυτός είναι ο λόγος που προωθούν την έχθρα και μένουν μακριά από την ειρήνη».


Ενώ αντίστοιχα ο Μουράτ Ακάντ, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, σε μήνυμά του για τα εγκαίνια αναφέρθηκε στη συνεργασία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας με την ΕΕΔΥΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οσο η απειλή του πολέμου συνεχίζεται, η πιθανότητα για ειρήνη ολοένα μειώνεται. Εξάλλου, για να κατακτήσεις μια βιώσιμη ειρήνη είναι απαραίτητο να ξεφορτωθείς τον καπιταλισμό. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραβλέπει ή να αναβάλλει κανείς την πάλη για την ειρήνη. Ο συνεπής αγώνας για την ειρήνη μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων. Ο συνεπής αγώνας για την ειρήνη μπορεί να βάλει εμπόδια στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες οι φωνές μας, οι φωνές των ανθρώπων που αγαπάμε την ειρήνη θα πρέπει να ακουστούν ακόμη πιο δυνατά. Να διατρανώσουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουμε τίποτα μεταξύ μας που να μας διχάζει. Οι εργαζόμενοι και στις δύο χώρες έχουμε κοινά συμφέροντα ενάντια στις κυρίαρχες τάξεις των χωρών μας».

Πόλος έλξης για μαθητές και σχολεία

Αυτό το πνεύμα που διέπνεε την έκθεση την κατέστησε πόλο έλξης για τα σχολεία της περιοχής. Πέρα από την ξενάγηση στα έργα τέχνης της έκθεσης, ομάδα παιδαγωγών, λογοτεχνών και συγγραφέων επιμελήθηκε και μια σειρά από δράσεις για μαθητές και σχολεία που την επισκέπτονταν. Τόσο η ξενάγηση όσο και οι δραστηριότητες (ομαδικά παιχνίδια, συζητήσεις πάνω σε τραγούδια ή πάνω σε μικρού μήκους ταινίες κ.ά.) ήταν μελετημένα και προσαρμοσμένα ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών (διαφορετικά για τις ηλικίες του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου), ενώ στο τέλος της επίσκεψής τους οι μαθητές λάμβαναν ένα αναμνηστικό υλικό πάνω στο οποίο επίσης γινόταν συζήτηση.


Από την πρώτη στιγμή ήταν μαζική και σημαντική η ανταπόκριση των παιδιών. Υπήρχαν περιπτώσεις μαθητών που επισκέφτηκαν την έκθεση με το σχολείο τους και συζητώντας τις εντυπώσεις τους με τους γονείς τους, έκαναν γνωστή την πρωτοβουλία και στη συνέχεια οι ίδιοι οι γονείς επισκέφτηκαν την έκθεση. `Η αντίστοιχα περιπτώσεις όπου επισκέφτηκαν την έκθεση δύο τμήματα ενός σχολείου και την επόμενη μέρα αφού το συζήτησαν πήγε ολόκληρο το σχολείο στην έκθεση. Ακόμα και μέρες με αντίξοες καιρικές συνθήκες υπήρξαν πούλμαν με μαθητές που δεν έχασαν το προγραμματισμένο τους ραντεβού με την έκθεση. Οι διοργανωτές πήραν παράλληλα τα εύσημα από τους εκπαιδευτικούς για το πόσο καλά προσανατολισμένες ήταν οι δράσεις με τους μαθητές και πόσο τους βοήθησαν και τους ίδιους να ανοίγουν στην τάξη τέτοια ζητήματα, να προάγουν αξίες για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για όλη αυτήν τη δραστηριότητα, της έκθεσης και των παράλληλων δράσεων, ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, εξήγησε ότι αποτελεί συνέχεια των δράσεων της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, που καλούσε σε μαθητικές καλλιτεχνικές δημιουργίες για την ειρήνη και τη φιλία των λαών με έμπνευση τα λόγια ποιητών, φωτογραφίες, εικαστικές δημιουργίες κ.λπ. «Φέτος», εξήγησε, «βάλαμε στόχο αυτές οι δράσεις να αναβαθμιστούν και στο περιεχόμενό τους και στη μορφή τους. Ο στόχος είναι να συζητήσουμε με τα παιδιά, με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Και αυτή η πρωτοβουλία μάς έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε πολύ ευρύτερο κόσμο από γονείς κι εκπαιδευτικούς. Εχει γίνει ένα πλατύ άνοιγμα και είναι σημαντική η βοήθεια από τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκεί στην περιοχή. Ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες ετοιμάζουν και άλλες Επιτροπές Ειρήνης σε άλλες περιοχές».

Τοιχογραφίες σε σχολεία


Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων με την έκθεση μάλιστα, δημιουργήθηκαν και τοιχογραφίες με θέμα την ειρήνη στο 1ο Δημοτικό και στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου, από τους εικαστικούς Τάκη Βαρελά και Δημήτρη Δήμου, με τη συμβολή εικαστικών κι άλλων εκπαιδευτικών των σχολείων και με τη συμμετοχή μαθητών, ενώ το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί να δημιουργηθούν άλλες 9 τοιχογραφίες σε σχολεία της περιοχής.

Οπως σημειώνει γι' αυτήν την πρωτοβουλία ο Τάκης Βαρελάς μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», «η Τέχνη είναι το απόλυτο θαύμα της ελευθερίας έκφρασης του ανθρώπου. Αναπόφευκτα καλλιεργεί και ελεύθερες ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες διαμορφώνουν από την παιδική ηλικία ελεύθερους χαρακτήρες και προσωπικότητες, με κρίση, άποψη, θέση, στάση και συμπεριφορά ικανές να υψώσουν τον άνθρωπο στο πραγματικό του ύψος. Αναντικατάστατος ο ρόλος των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, μιας και ο διαπαιδαγωγικός τους ρόλος καλλιεργεί ταυτόχρονα την ομαδική και συλλογική δράση, με τη φιλία, την αλληλεγγύη, την αγάπη με όλους τους λαούς, ανεξαρτήτως χώρας, χρώματος, γλώσσας, φύλου και θρησκείας. Σημαντική, επίκαιρη και αναγκαία η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα σύννεφα του πολέμου είναι ήδη επάνω από τη χώρα μας».

Ενώ αντίστοιχα ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, μας είπε: «Θαρρώ πως ξαναζούμε στην εποχή της παιδικής αθωότητας, μόνο που σήμερα αυτή η εποχή δεν είναι τόσο αθώα. Πίσω από τα μαύρα σύννεφα δυστυχώς δεν είναι ο ήλιος. Ερχονται καταιγίδες και φαινόμενα φονικά για τους λαούς, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήραν η ΕΕΔΥΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου αποτελούν εφαλτήριο εγρήγορσης και είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που συμμετείχα για να υπερασπίσουμε την ειρήνη, την φιλία, την αλληλεγγύη των λαών στα μάτια των παιδιών. Τέχνη και καλλιτέχνες, γονείς και εκπαιδευτικοί αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι οφείλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους με ένα γιγάντιο φιλειρηνικό κίνημα, ικανό να βάλει φραγμό στον πόλεμο, που γεννά προσφυγιά και μετανάστευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ